Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2022 10:00 6 426 51

Путин и неговата "показуха"

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • показуха-
  • екатерина велика

Важното е да докладваш на началството, че всичко е такова, каквото то иска да го види

Путин и неговата "показуха" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато в момента американските военни се чудят защо на мащабните ядрени учения, обявени от Русия, липсва поредното руско свръхоръжие (безпилотна ядрена подводница), ние се досещаме какво става. Дошло е времето да се заемем с характерното за Русия явление "показуха" - още повече, че то съществува и в българския живот, макар в по-малки размери.

Руснаците - царе на имитациите

Още новини от Украйна

Когато в края на 1830-те години френският аристократ Астолф дьо Кюстин се оказва в Русия, той е потресен от почти всичко, което вижда. Пише книга, в която демонстрира несъмнена дарба да обобщава видяното, като например: "тук развитие изобщо не е имало, просто в един прекрасен ден всичко е било внесено от чужбина"; "руснаците имат думите за нещата, но не и самите неща" и подобни. Онова, което руснаците не са внесли, го имитират с подръчни средства и материали. Изобщо имитацията и за дьо Кюстин, и за руския литератор Белински е основната характеристика на руския живот.

"Показухата", с която дьо Кюстин не се занимава, е имитация, издигната на ново, далеч по-драстично ниво. Когато имитираш нещо, колкото и зле да го правиш, накрая все пак произвеждаш това нещо. Автомобилът Москвич беше имитация на Опел. Волгата беше имитация на различни модели на Форд, а Жигулата си беше чист Фиат. Дори Чайките, бленуваните автомобили на висшата номенклатура, бяха имитация на модели на Пакард. Имитациите бяха на моменти доста нескопосани. Москвичът на баща ми, например, беше с 10 конски сили по-немощен от съответния модел Опел, но затова пък беше с половин тон по-тежък.

Накратко - макар и нескопосни, имитациите ги имаше. Произвеждаха се в милиони бройки.

Един-единствен танк и много съобщения в бъдеще време

Случаят с показухата е от съвършено различно естество. За разлика от имитацията, при показухата нещото го няма. Бюджетът за него е усвоен, нещото е надлежно отчетено, на публиката са показани дори негови картинки. Но в крайна сметка нещото съществува само на думи и на картинки.

Това обяснява плачевното състояние на руската армия, разкрило се пред потресения поглед на света по време на нахлуването в Украина. Още в началото на войната се отбеляза липсата на свръхтанка Т-14, стъпил върху свръхплатформата "Армат". За пръв и единствен път това чудо бе видяно по време на парад на Червения площад през 2015-а година. Оттогава и до днес за него се говори само в бъдеще време: "ще се произведат първите серийни образци"; "ще постъпят на въоръжение първите бройки"; "скоро започва масовото производство". И така до 2021-а година, когато този вид съобщения изчезват.

Разковничето тук е в една кратка информация в руската преса, според която Дмитрий Рогозин, по онова време вицепремиер и отговорник за военно-промишления комплекс, се запознава с модел на танка през 2015-а година. Всички последващи медийни съобщения цитират единствено производителите на чудото, които говорят единствено в бъдещо време.

Ясно е какво е станало. Има един танк Т-14. Той е показан на парад и е огледан от Рогозин. За следващите, да речем 1000 бройки, държавата е превела парите на производителя. Парите са надлежно отчетени. Танк обаче няма, тъй като парите за него са откраднати. Същото е положението с другите руски "свръхоръжия": видяхме ги на фотошоп (дори Путин веднъж ни запозна с такъв), но не ги видяхме във войната. Там, на бойното поле, видяхме Т-62 и Т-72, както и модели на пушки АК-47 в модификации от времето, когато в СССР се дивяха на първите пакетчета тоалетна хартия, а американците бяха на Луната.

Българската "показуха" отстъпва на руската

Първообразът на "показуха" са, разбира се, известните Потьомкински села. През 1787-а руската императрица Екатерина Велика решава да огледа, пътувайки по реки и по море, новите си териториални придобивки в северното Черноморие и най-вече - в Крим. За да ѝ достави положителни емоции, нейният любовник княз Григорий Потьомкин прави макет на проспериращо село. Неговите хора го поставят на някой бряг, корабът на Екатерина минава, всички гледат в захлас какъв богат "край" вече си имат. Когато височайшата делегация отмине, хората на Потьомкин събират селото и го преместват по-нататък по трасето, където го сглобяват отново, в леко различна версия. Ролята на щастливи, охранени и добре облечени селяни играят кремълски слуги, специално командировани за случая.

По време на Живковия социализъм, който беше имитация на съветския такъв, "показуха" имахме и в България. Докато бях в Българската народна армия редовно гледах подготовката за инспекция от София. Пред щаба на бригадата войници набучваха в земята подострени отдолу елхички, отсечени в съседната гора. Тревата около тях се боядисваше с онази тежка блажна боя, тъмнозелена на цвят, с която по принцип се боядисваха танковете и БТР-ите. Инспектиращите софийски генерали бяха доволни: ритуалът е спазен. Показуха има - нищо, че при тревога една трета от танковете не можеха да изпълзят от очертанията на казармата.

Останалите две трети обаче можеха - у нас показухата така и не стигна 100 процента. За разлика от положението с днешната руска армия, където има единствено показуха. Няма техника, няма боеприпаси, няма облекла и обувки, няма лопати, няма превързочни материали, няма храна. Затова единственото, което руската армия може да прави, е да хвърля тълпи на практика невъоръжени и необучени хора срещу превъзхождащата ги украинска армия.

От "показуха" до катастрофа

Къде руските генерали хвърлят тези тълпи - това също е показуха. По десетина подобни атаки всеки ден виждаме в Донбас, в района на Бахмут. Дотук загиналите за четири месеца подобни занимания са около 8 000 човека, без да са превзели нищо. Защо го правят? Военна логика няма - не и на тази цена. Има обаче логика от типа "показуха". Путин иска да докладва на населението си, че целият Донбас е "освободен". За да се случи това, руската армия трябва да мине през Бахмут и да продължи на запад.

Да го кажа по друг начин: за да бъде доволен Путин, някой руски генерал трябва да може да му докладва, че "Бахмут е наш", а оттам Путин да надгради до положението "освободихме Донбас".

Но показухата има навика да се извърне и да захапе съответния деятел отзад, така да се каже. Така става и този път. Докато едни генерали хвърлят "месо" (както самите те наричат войниците си) срещу Бахмут, се оказа, че други руски генерали трябва да се оттеглят от Херсон. Военната логика изисква точно обратното: изоставянето на поне една трета от Донбас, но задържането на Херсон като плацдарм за настъпление към Николаев и в перспектива - Одеса.

Не логиката обаче е водеща в ситуацията на "показуха". Важното е да докладваш на началството, че всичко е такова, каквото то иска да го види. А началството също иска да види не резултат, а добра показуха, за да може да я покаже на населението и то да се радва.

От показуха на показуха и накрая - неминуема катастрофа. Реалността е много твърдо нещо и с особена тежест се стоварва именно върху онези, които са ѝ обърнали гръб, за да повярват на собствената си показуха.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Раданч Татлъту

    40 22 Отговор
    Нема ве Гена,рушняците немат нищо!Бият се с лъкове и стрели,гаааааааа!🦜🦜🦜🥳🤡👍

    Коментиран от #22

  • 3 Капитолия

    66 36 Отговор
    Русия една острилка не може да направи без чужда помощ, за какво да говорим за нещо по сложно.....

    Коментиран от #7, #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    48 33 Отговор
    Най-отвратителни са пропагандистите,продаващи се на поредните господари.

    Коментиран от #15

  • 6 Йеил

    62 43 Отговор
    Цял свят видя що за стока са Раша, нищо не става от тези!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пият

    40 19 Отговор
    И крадът
  • 11 Под феса има Ум

    35 5 Отговор
    Всичко е камуфлаж, майна! Демек дегизиране! Както обичаше да се изразява един, бивш колега. И беше прав!
  • 12 ШЕФЕ,

    62 13 Отговор
    Ми ЧЕ живота в нрб и СССР си беше тотал показуха а сега разруха☝
  • 13 Путин...

    32 12 Отговор
    Пишете, пишете, ще джасна кинжалите, минджалите, сарматите и мармалатите, чак до Лисабон ще ги фърля.
  • 14 Д-р Ох Булит

    29 20 Отговор
    от времето, когато в СССР се дивяха на първите пакетчета тоалетна хартия, а американците бяха на Луната.

    😀
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гого

    32 22 Отговор
    Абсолютно си прав !!! Хора като Ев гений Дай нов(авторът), Сюлейман Паси, Плевен лиев....ми убиват апетита !!!!! Помагат ми при диета или пости
  • 17 Даммммм

    29 18 Отговор
    Отдавна се отказах да чета "бисерите" на Д Веле и драскачи като Дойнов...- изградил съм си мнение ,което всеки път Д Веле потвърждава...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Под феса има Ум

    13 10 Отговор
    Като се позамислих малко, ми дойде на ум, че обикновеният руснак въобще не е глупав. Направо ме кефи! Как в една тотално фашизирана империя само успява така да извърти нещата че, в края на краищата самата върхушка се оказва изправена пред собствената си глупост и най-важното няма кого да вини, освен собствената си простотия! Добри са, много са добри! Де да имаше, повече такива народи по-света! Щеше да е друг, Живота!!!
  • 20 Локо Сф1956

    29 30 Отговор
    Когато Русия изнесе Втората световна война, почти сама, а Запада чакаше 1944 г за да открие втория -западния фронт с какво воюваха руснаците, г-н Дайнов. А, след войната кои държани им помогнаха..... нито една г-н Дайнов. Русия помогна на България със машини, с инженеро -технически кадър... построиха АЕЦ Козлодуй....и други неща.Сами създадоха своята военна индустрия. Прочети книжката за създаването на танк Т-34 и... размисли.

    Коментиран от #23, #27, #29, #34, #35

  • 21 Нищо ново

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "Капитолия":

    Те,руснаците нямат нищо.И са много зле завалийките.У нас всьо йесть.Това е израз,дежурен в устата на всеки руснак.
  • 22 гост

    25 14 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Ми не бе , 20 броя Хаймарса им разказаха играта !! А ако бяха 2000 ?? Щото ако беше натовска армия щяха да са толкова !! Плюс всичко останало . един Абрамс ще разкаже играта на цял полк от Т-та от втората световна , да не говорим за самолети и по-сложни работи !! Раша ГУБИ от армия със СЪВЕТСКО оръжие и то по-старо от нейното , какво остава за модерно натовско !! Бягството до Москва от Хитлер щеше да им се види песен !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    20 13 Отговор
    показухата е заразна, например NASA в проекта Аполон-12 (почти вчера 14.11.1969) използва артисти облечени във скафандри да имитират дейност уж на Луната но използват декори в кино студио. На въпроса защо отговарят че се е повредила камерата горе и нямат оригиналното изображение.

    Коментиран от #33

  • 25 Сега па и Дайнов

    7 13 Отговор
    Дайноооов, още много хляб трябва да издеш докато стигнеш до нивото на Портников, Геращенко и Коваленко.
    Учи се от тях!
  • 26 Шопо

    11 8 Отговор
    Вервайте на Дойче Зеле те не лъжат.
  • 27 Комунист

    22 9 Отговор

    До коментар #20 от "Локо Сф1956":

    А известно ли ти е ,че от 20 милиона загинали във ВСВ 8 милиона са украинци.Отделно има милиони и от други народности.Тъй ,че в никакъв случай не може да се каже Русия изнесе втората световна война.НЕ САМО РУСИЯ, ДРУГАРЮ.И УКРАЙНА И ДРУГИ НАРОДНОСТИ.
  • 28 Сталинчо

    17 7 Отговор
    Много точно казано и показано- едните се радват на тоалетна хартия другите стъпват на Луната
  • 29 Сталинчо

    15 10 Отговор

    До коментар #20 от "Локо Сф1956":

    Само питам на колко фронта се бие рассия и докато рассия чака помощ(оръжие и техника от САЩ-което е показано и в советские фими) САЩ воюва с Япония;Англия в Африка И Далечния Изток в последдсвие воюват и в Европа. Само рассия се бие на един фронт и дава повече жертви от всички воюващи страни взети заедно

    Коментиран от #36

  • 30 стоян георгиев

    7 9 Отговор
    Молете се на Господ,йехова,сатан,бафомет да не ви среща,защото докато решите какво е и дали ще ви навреди вече ще сте се изпарили и ще сте в насипно атомно състояние.Желаещи има ли?
  • 31 Амдертлиев

    6 13 Отговор
    Кой беше па тоя Дайнов?Някакъв негов прадядо може и да е давал ,та за това хората са го нарекли Дайнов.Г си нът от статията,май обича само да взема,колкото повече толкова повече,та най вероятно предците му които са там някъде се възмущават.Да си смени фамилията на Вземов.Та има много такива ,които са свикнали само да вземат и изведнъж ги вземе оная....
  • 32 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    Като не разбираш от Показуха,получаш една навлажнена Вазелинуха.
  • 33 Д-р Ох Булит

    11 7 Отговор

    До коментар #24 от "Урюрвкос":

    Абе, китайците потвърдиха че американците са били на луната.
    Даже руснаците го потвърдиха.
    Ама нашите путиноиди знаят по-добре.
    Виж Гагарин е сменен в последната минута с магнетофон "грундиг" щото нама близнак който да показват при "завръщането" му добре опечен.
    Та магнетофона е първият руски космонафт, а даже не е бил руско производство.
    И понеже явно не схващаш ще ти кажа как е нагласена схемата:
    Първо се прави запис на разговора на земята с космонафта.
    Отговорите на Гагарин се записват отделно и се изтрелват в космоса.
    След като чуят началото на записа който действително идва от орбита влизат в сценария - въпроси от земята отговори от... Грундиг. 😀

    Коментиран от #42

  • 34 Асен

    17 6 Отговор

    До коментар #20 от "Локо Сф1956":

    Човече, много далеч си от истината и за ВСВ, и за социализма :)
    Едва ли някой отрича приноса на Червената армия,но да кажеш,че СССР сам е победил Хитлер,е невярно и глупаво твърдение. Достатъчно е само да спомена огромната логистична помощ от страна на САЩ...ако си чувал за нея :))
    А относно "помощта" на Съветската държава след това какво да кажа: благодарение на социализма изостанахме от Западния свят на светлинни години...да не говорим,че нямахме никакви граждански права...пък ти си въздишай по социализма,твоя воля :))

    Коментиран от #38

  • 35 Ал Бунди

    15 7 Отговор

    До коментар #20 от "Локо Сф1956":

    Да ти кажа..по ленд лийза тогава даже копчетата на рубашките на легендарните са правени в САЩ.Каква ирония, а? Отпред- звезда , отзад- Made in USA-Сhikago. За теб лъжа, за мен истина. Виждал съм такива копчета в музеите .А как само солдатът е набивал кравешки консерви, а? И не е питал много-много дали са от Тексас или от Арканзас. Да не казвам, че Кожедуба със зор са го вадили от Аерокобрата..все пак едно е да се возиш в Масквич, съвсем друго - в Мерцедес, нали? А сега, като отиде ленд лийза при противника, виждаш какви са резултатите. Щото с гол тумбАк..не става бе, пич. Просто не става и това си е?
  • 36 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #29 от "Сталинчо":

    То "жертвите " са част от схемата , другаря Сталин ги праща по двама с една пушка и 10 патрона и ако някой оцелее чекистите го обявяват за дезертьор и го гръмват !! А после другаря Сталин реве на Чърчил и Рузвелт , аман заман избиха ни , давайте пари и оръжие и втори фронт !!
  • 37 Реалност

    6 8 Отговор
    Смешно е когато някой, който вместо автомат е държал вибратор да се изказва по военни въпроси, та и с Дайнов е така.

    Коментиран от #44

  • 38 тц тц

    11 12 Отговор

    До коментар #34 от "Асен":

    Първо САЩ до 1943г. е продавал оръжия само на Германия и едва когато са видели на къде духа вятъра са минали на страната на Русия, второ какви права си нямал по време на соца - да си сменяш пола два пъти в годината ли, или да се дрогираш на всеки ъгъл, със сигурност гей парадите много са ти липсвали и трето по времето на соца изобщо не бяхме изостанали, дори армията ни беше на нивото на запада, изостанахме след като влязохме в ЕС, държави, които бяха на светлинни години след нас като Албания и Румъния вече са пред нас, а от най голямата танкова бригада в Източна и Централна Европа вече няма и помен.

    Коментиран от #40, #48, #49

  • 39 Пламен Добридинев

    0 0 Отговор
    Блажени са вярващите
  • 40 Ал Бунди

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "тц тц":

    Ами..ко да ти кажа? По т.1 от излиянията ти, държа да отбележа ,че по силата на Рапалския договор, от 1922 година до към 1938г.край Липецк е изградена школа, в която са обучавани пилоти за Луфтвафе. А край Казан са се учили танкисти на тамошните танкодруми. В Питер са обучавани пък моряци и подводничари. Край Шихана пък, Саратовска област , са обучавани химически войски в употребата и защитата от бойни газове. Всичко това го има черно на бяло.Почти две трети от висшия команден състав на Вермахта са преминали тези школи. Да не отварям дума пък от къде Гестапо се е учило на такива жестокости в концлагерите...за по нататък от словесната ти тирада дори не искам да взимам отношение. Хитлеризмът и Сталинизмът са двете страни на един и същ медал. Доказаха го годините и историята.
  • 41 Тон

    2 0 Отговор
    Ние една крачка не можем да направим без да се наведе!
  • 42 Урюрвкос

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Д-р Ох Булит":

    чети преди да пишеш и виж подробностите по проекта Аполон-12 от самата NASA а не от китайците и руснаците. Камерата която снимала излизането на Луната се килнала и виждала само обувките на командира а за публиката долу е трябвало сочни кадри. Затова е снимано във студия със артисти а звука е бил истински от горе.
  • 43 Ушанков

    7 2 Отговор
    Още чакаме оня Армата на червения площад, да запали .
    Какво теглене беше хахаха .
    И точно пред очите на Човекът Ботокс . Хахаха
    Ей това беше пълна Показуха.
  • 44 Смешно

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Реалност":

    Е ,но ти да не би да си държал автомат. Хахага
  • 45 Гоем Афтур

    2 5 Отговор
    Автор: Евгений Дайнов и ДВ. Нито статията да четеш, нито коментариите.
  • 46 Да бе

    3 2 Отговор
    Точно така е. Затова 80 процента от Украйна няма ток и то по признание на самите украинци. Днес по думите на зеленски е имало 80 ракетни удара по инфраструктурата на Украйна.
  • 47 Кога УШАНКИТЕ ще покажат

    6 1 Отговор
    Телевизор, Лека кола, мобифон....
    Компютри...а не само своите мутри....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Некой си

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "тц тц":

    Знаеш ли какво е направило силно впечатление на Арманд Хамър когато е бил в Москва. ? Голите походи на Троцки. Теорията на Колонтай, че да спиш с един мъж е като да пиеш водса от една чаша. За окръжните от цк на Камсамола не си ли чувал? В които се дават указания на младите камсамолки, че трябва да откликват доброжелателно на сексуалните щения на камсамолците от мъжки пол..за това, че жените не трябвало да ревнуват своите мъже ако прескачали плета при комшииките, както и мъжете от своя страна да насърчават своите жени да ощастлвяват своите приятели редовно? Същата тази Колонтай обикновенно след напрегнат ден се оборудвала поне с двама свои колеги вечер в чаршафите..и това ако не е джендъризъм, здраве му кажи. Да не говорим за еманципацията на жените, които ставали трактористки, комбайнерки и в резултат около 24% от еманципираните жени си навлекли безплодие...
  • 50 Тойода

    0 4 Отговор
    В Д Велле изобилстват болни мозъци. Нужни са психиатри...
  • 51 Показуха

    0 0 Отговор
    "ПОКАЗУХА" когато Русия показа своята хипер звукова ракета на едно военно представление целият запад се смееха и казваха че само във анимация може да е това и какво се случи има използва се и то доста успешно