Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2022 14:31 10 699 85

F-16 от Нидерландия: това е златен шанс за България

  • f-16-
  • ф-16-
  • нидерландия-
  • българия-
  • изтребители-
  • изтребител-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато

Ако изпуснем този влак, ще покажем на всички, че сме способни да загубим война - дори и без да сме участвали в нея

F-16 от Нидерландия: това е златен шанс за България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сагата с българската изтребителна авиация започна още през 2005 година. Тогава, година след влизането на България в НАТО, стартира изборът на варианти за нов многоцелеви изтребител като част от поетия ангажимент към Алианса за модернизиране на българските въоръжени сили до 2016 година. Засега обаче единственото сигурно е, че с първите нови изтребители България ще се сдобие чак през 2025 година: става дума за осем F-16 Блок 70 от САЩ, които вече са предплатени. А дотогава страната остава без собствена въздушна охрана, защото летателната годност на българските МиГ-29 изтича догодина. Шест испански "Юрофайтър" вече осигуряват засилена охрана на българското въздушно пространство, засега заедно с българските МиГ-ове, но скоро може и да останат сами. Или пък България да преотстъпи на друга страна от НАТО грижата за въздушния ѝ суверенитет?

Защо партии и носталгици спъват процеса?

Още новини от Украйна

Изход от ситуацията има и то много добър. Централноевропейските страни и Гърция вече участваха в схемата - даряваш съветско въоръжение на Украйна, получаваш натовско въоръжение от държава членка. България сега получи уникалната възможност да се сдобие даром с почти цяла ескадрила Ф-16 втора ръка от Нидерландия. Двете държави вече са в контакт, очаква се бъдат очертани параметрите на тази инициатива. А по нея има много работа и не трябва да се губи време. Тя ще бъде обвързана с онова, което България може да изпрати на Украйна. Но ще отнеме месеци до реалното усвояване на новата отбранителна способност, ако схемата за заместване бъде одобрена.

Само че една здрава коалиция от инертни обществени нагласи, проруски парламентарни партии и носталгици по съветската военна техника или просто неприятели на американската в Министерството на отбраната, правителството и президентството спъваха и спъват процеса на модернизация на военно-въздушните сили на България.

Преди инвазията на Русия в Украйна масово се чуваха гласове: за какво са ни тези самолети, има и по-важни разходи. И днес политици се опитват да отложат този разход, сякаш изминалите досега години размотаване и отлагане са били недостатъчни. А тук всъщност става дума за санитарен минимум на съществуване на изтребителна авиация, а не на някакво "въоръжаване до зъби".

Ако дори и за кратко бъде допуснато България да остане без собствени изтребители, това много отчетливо ще покаже, че страната страда от няколко много тежки дефицита.

Четири тежки дефицита

Първо: дефицит на достойнство. Не може една от първите държави в света със собствена бойна авиация да остане без такава - и то не след загубена война и Ньойски договор, а дори като член на най-мощния военен съюз в света. Не може вкпочването в славното минало и неугасващата страст по бутафорни исторически възстановки да компенсират липсата на военна мощ днес и антикварното въоръжение. А извор на военно самочувствие в реално време да остават единствено строевете на Националната гвардейска част и музиката на Гвардейския духов оркестър.

Второ: дефицит на доверие у партньорите. Държава, която нехае за собствената си отбрана и гледа да мине "тънко", а съюзниците ѝ да я пазят, е не просто треторазреден съюзник, достоен за едва прикрито презрение - тя може да очаква ответна "тънка" солидарност, когато изпадне в реална нужда. Дори прословутият член 5 на договора на НАТО, според който война срещу държава членка е война срещу всички в Алианса, не означава, че това непременно ще е пълномащабна война на всички заради нас. Повечето просто могат да ни пратят каски и бронежилетки.

Трето: дефицит на управление, което излиза скъпо. Купуването на оръжие е бавен и дългосрочен процес, включващ договаряне и доверие от чужди компании и държави, които действат в синхрон. Когато не си надежден партньор, условията за теб са по-тежки. Може би не само заради некадърни преговарящи от българска страна, а и заради загубилите всякакво търпение партньори от американска, трябваше да се предплатят първите F-16 и дори да чакаме забавяне на поръчката, едва втората партида ще можем да плащаме разсрочено.

Четвърто: дефицит на единна държавна воля и разнопосочен лобизъм. Ако президентът е привърженик например на "Грипен", правителството - на F-16, а военното министерство - на удължаване до безкрай живота на МиГ-29, трудно може да има каквато и да е стратегическа визия за изтребителната авиация. И дори на невоенни да се обясни, как, ако тя в идното десетилетие ще е сведена до санитарния минимум от една ескадрила, половината от нея ще е с един самолет, другата - с друг. Но и тактически дори трудно ще стигнем до някакъв финал, защото при политическата нестабилност управляващите често се сменят, с което и разстановката на лобитата за един или друг самолет.

Затова с офертата на Нидерландия пред България изниква златният шанс да прескочи всичките си дефицити, да подготви наземно оборудване и пилоти и да се качи на стари F-16, преди да дойдат новите. Ако изпуснем и този последен влак, ако се помотаем още, докато войната в Украйна приключи, ще покажем на себе си и на света, че сме способни да загубим война - дори и без да сме участвали в нея.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някоя си

    55 20 Отговор
    Ората не знаят че ще ни дават фърчила....ние пилоти им дирим вече....🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #61

  • 2 Русофил

    16 29 Отговор
    Дадохме на когото трябва и сме сигурни, че българите ще пропуснат шанса.
  • 3 честен ционист

    55 18 Отговор
    Нидерландия рекетира Ганчо за Шенгена.. Ганчо ще си плаща като поп.
  • 4 хаха

    58 36 Отговор
    Само да не стане като със хартиените ф-ки. Простите продажници да си дадат и последните четири мига и да получат по един на хартия. Няма по прости хора от продажните рософоби.

    Коментиран от #13, #51, #76

  • 5 Българин🇧🇬

    44 33 Отговор
    Петоколонниците ни предлага скрап за ремонти срещу отремонтирани руски Миг 29.
  • 6 Пич

    43 26 Отговор
    На германците , не само Урсула им е проста ! Тези самолети са от 70 -те години , и нямат ресурси дори колкото миговете ! А пилоти - само един !!!
  • 7 Последния Софиянец

    56 15 Отговор
    Холандците изобщо не са чували за такава сделка.Тяхното МО опровергаха.
  • 8 Бивш канадец

    64 13 Отговор
    Странно...от Холандия казаха вчера, че не знаят за такава сделка - потвърди го и техният посланик! А нашиот министЕр пък си призна че не ни ги подаряват, а са под наем - и то солен! Та не знам в случая кой лаже и кой маже!

    Коментиран от #19

  • 9 Пртосто

    30 26 Отговор
    Сега беше златния момент да превъоръжим нашата армия със западно въоръжение безплатно като предоставим цялото си старо от съветско време на Украйна срещу замяната му с западно. Много страни направиха това, а нашите политици се ослушваха и играха популистки представления. После ще има да плащаме много милиарди за ново въоръжение и отделно ще плащаме милиони за утилазацията за старото. Както винаги тук политиците не гледат националния интерес, а собствения си интерес, При покупка на ново оръжие може да се докопат до комисионни за тях, а в случаи на замяна не може да има такива защо да искат замяна тогава?

    Коментиран от #18, #28, #33

  • 10 Ние сме предплатили 100%

    31 14 Отговор
    за чисто нови. 2ра ръка бръкми не ни трябват!
  • 11 Касандра

    33 4 Отговор
    Четох,четох... и накрая ме засипа водопод от логорея и морализаторство. Мен конкретно ме интерсува на колко години са тези самолети,какъв ресурс от летателни часове им остава,кой и къде ще ги ремонтира и колко ще струва ремонтът,а и колко пари ще платим за тях. Въобще не съм убеден ,че са даром - само данайците дават дарове - Троянски кон. То и затова има поговорка - "но бойте се от данайците поднасящи ви дарове".

    Коментиран от #22, #71

  • 12 Как от нидерландия

    28 8 Отговор
    Като ги платихме авансово на 100% на ония болни мозъци от фашингтон....
  • 13 Драйфус

    11 25 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Има,има,продажните русофили ги засенчват в пъти...
  • 14 Перо

    29 11 Отговор
    Джендърски простотии,без аналог! Ние си имаме самолети,без остатъчен ресурс,защо са ни по-стари,без ресурс,срещу заплащане? Отделно ние нямаме обучени пилоти за този вид самолети и инфраструктура!
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    33 12 Отговор
    Ф-16 е създаден като противник на МиГ - 23.......
    Горе долу по същото време.
    Вече дори руснаците не летят на МиГ 23.....
  • 16 трънчо

    39 7 Отговор
    Явно нищо не разбираш от авиация -защото самите щатски пилоти летели на нашите казваха -че са подобри от техните ! Ти автомат за тояга ли си готов да сменяш-и не пише простотии че не сме надежден партньор-защото явно се вежда КОЙ е ненадежден доставчик!!! Сега ако бяхме купили Грипен -нямаше да имаме тези проблеми! Те самолети в наличност имат -а не на хартия-ясен ли съм?
  • 17 Шопо

    11 8 Отговор
    Дойче Зеле не лъжат, аз им вясвам.
  • 18 Просто

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пртосто":

    Си много празззз......ти ли ще плащаш за превъоръжаването ?!
  • 19 Лост

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бивш канадец":

    Само на Зеленский вярвам. Каквото каже това е. 😉
  • 20 Пак Германски манипулациите

    21 5 Отговор
    Deutsche Welle отново с манипулациите, хора Ви казаха – няма такова нещо. Дори и да има вероятно става въпрос за самолети от 90-те години на минали век и би било голямо набутване с поддръжката на тези стари бараки. Да не говорим, че сигурно ще трябват и стотици милиони за обновяването им. Германия и ЕС ако има желание и искат да сме надежден пазител на външната граница на ЕС, да ни подарят или предоставят съответната техника и изтребители.
  • 21 трънчо

    27 5 Отговор
    Нищо не разбираш от авиация-явно слугуваш на чужди интереси! Как ще заменяш по добър самолет във всяко отношение за самолет трета ръка? Кой е ненадежден-ние дето платихме за хартиени самолети ЛИ! А защо купуваме стока която я няма-Грипен имаха самолети в наличност и сега тези проблеми нямаше да ти има!

    Коментиран от #52

  • 22 Така така

    3 23 Отговор

    До коментар #11 от "Касандра":

    Щото миговите им остава огромния ресурс от още половин година летателна годност и има къде да ги ремонтираме. С тези самолети втора рака да се добута до 2025 година когато ще бъдат доставени новите ни F-16 пак е огромна полза. Отделно от това пилотите ни ще се обучават на тях и ще тупат летателен опит с F-16 без да рискуват новите ни самолети това не никак малка полза.
    А реално ние не бихме загубели нищо освен скапа в които ще се преварват миговете ни които след половин година ще бъдат приземени завинаги така или иначе.
  • 23 101 Далматинци

    27 3 Отговор
    Безкрайно дълга и безсмислена статия!
    1- Холандските медии не дават такива поводи за замяна, за разлика от нашите медии, които тръбят подобна информация.
    2- Автора на този безсмислен материал явно ните е следил обществените поръчки, нито е прочел военно- техническата експертиза. - Ако я беше прочел статията щеше да е от 10 изречения, вместо дълга тирада на некомпетентността
  • 24 дедо

    16 3 Отговор
    хм... даром... тя жена ми не ми дава без пари, а вие... Пък и тези самолети са втора ръка (не е ясно как са подържани), не е ясно и как да ги подържаме (то и няма с какво), не че руските стават за нещо. Някой иска да си "оближе" пръстчето...

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да бе да

    3 18 Отговор

    До коментар #24 от "дедо":

    Със сигурност са по-добре подържани от нашите. Все пак холандците са стриктни и спазват правила и работят по стандарт, а не като при нас всичко да се връзва с тел и да се кърпи с каквото падне. Разходите за утилазация на старо оръжие особено в страна като тяхната изобщо са не малки така, че подаряването на такова не е странно действие.
  • 27 Фактчек нещо, а?

    18 3 Отговор
    Дойчу зелето е генератор No. 1 на фалшиви "новини".
  • 28 един

    1 12 Отговор

    До коментар #9 от "Пртосто":

    И с ново превъоръжаване хич не е сигурно,че ще има комисионни за политиците!Оръжията от Натовските държави се продават от името на правителствата а не от частни фирми!При сделката за самолетите ф16 повече от сигурно е,че комисионни нямаше!

    Коментиран от #34, #35

  • 29 дедо

    11 1 Отговор
    С тия антики едвам победиха вие.тнам ама нали сме били 50 години назад от технологично развитите

    Коментиран от #32

  • 30 Сандо

    17 2 Отговор
    Всички шансове,дадени ни щедро от новите "Приятели" ни излизат наистина златни!
  • 31 Защо някой"загрижен" не каже

    18 1 Отговор
    на колко години са тия самолети?!На 30 ,40 или 50 години?! Те ако бяха много добри холандците дали щяха да ги сменят?!Благодаря,ние такива си имаме!!!
  • 32 Поправка,деде

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "дедо":

    те краварите не победиха във Виетнам!И там се ус.аха като навсякъде!
  • 33 Сандо

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пртосто":

    Още ли не си разбрал от толкова много години,че в плановете на Хегемона не влиза въоръжаването на българската армия дори и с въоръжение "втора ръка"?Друг въпрос е защо го правят и какви са им плановете.
  • 34 Дали ?

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "един":

    И защо тога се твърди, че дъщерята на Каракачанов е назначена на работа в Локхийд Мартин ? Кой знае още колко скрити подкупи на фирми, лица и политици има. Но тия поне действат по-прикрито ...

    Коментиран от #78

  • 35 Да бе

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "един":

    Навик си . То американското правителство не е производител на тези самолети. Да договора е с него и то възлага на производителя да произведе самолетите, но тези самолети е ясно за кой клиент са и за да се случи цялата сделка обезателно си има комисионни и то не само за нашите политици , а и за американските. Комисионните са включени в цената и си ги плащаме ние както винаги ние, а политиците по веригата ги прибират.Така работи света и в това изключения няма в крайна сметка за това съществуват политици.Навсякъде е така но просто в другите страни приемливия процент комисионни е много по -малак и между отклоняване на публични средства се и посвършва нещо полезно докато при нас основното е да се усвоят средствата, а ако случайно тук се и свърши нещо то е по изключение и обикновено е некачествено, неизползваемо и много често напълно непотребно.
  • 36 Някой

    13 2 Отговор
    Определено е шанс. Но не за авиацията и за пилотите, а за комисионерите.
    Не се лъжете, че някой няма да лапне милиони.
    Иначе, заменяме един стар изтребител с друг, също толкова стар. А и МиГ-29е по-добър в аеродинамично отношение, како и по тяговъоръженост, в сравнение с F-16. Също така има много по-лесна и по-евтина поддръжка. Преди полети на F-16 пистата внимателно се премита, за да няма някое дребно камъче. МиГ-29 може да излети и кацне и от грунтова писта.

    Коментиран от #39

  • 37 Култура миянко

    13 2 Отговор
    Цитат:заради загубилите всякакво търпение партньори от американска страна.Търпение загубиха,но пък парите взеха и казаха ще видим.И ако действително толкова се желаниf 16,разменяме ги с Холандия в някаква пропорция и след като станат холандски,те да си ги дават ако щът и на Буркина Фасо.Но друго си е ние, последната дупка на кавала да дариме и нашите" атлантици" да получат потупване по рамото и някой друг шекел.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Така така

    3 11 Отговор

    До коментар #36 от "Някой":

    Може да са толкова или и по-стари, но все още има летален ресурс, а този на миговете изтича след половин година и освен за старо желязо и за музеен експонат за друго няма как да се използват. Колкото до поддръжката Ф16 има къде да се подържа и ще има още много години защото това е самолет на въоръжение в много съюзнически страни, а миговете вече няма къде да се подържат. Това, че мига не е капризен към пистата е само оправдание да нямаме нормални писти. Обаче такава вече се изгражда за новите ни Ф-16 които купихме и чиято доставка предстои и това не е довод.

    Коментиран от #40

  • 40 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Така така":

    Мислиш ли ,че вече има нормални писти в Украйна? Ако имаха Ф-16 дали мщяха да могат да ги използват?

    Коментиран от #41

  • 41 Така така

    3 12 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    И в Африка няма нормална инфраструктура. Но това не е повод всички да се равняват по нея. В нормалните стани се подържа нормална инфраструктура.
    А Ф-16 може да каца и на самолетоносачи даже. Тоест съюзническа писта може да е във всяка точка от световния океан. Мига можели да кацне на самолетоносач? Съвместим ли е със съюзническата авиация и ПВО? Можели да оперира съвместно с нея в реални бойни действия?

    Коментиран от #42

  • 42 Вие не разбирате ли ?

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Така така":

    Няма такова нещо. Преди малко излезе коментар по БНТ - Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16. Цялото нещо е от сорта на: ние ще Ви обучим да работите на нашите продукти, но после ще плащате Тия се опитват отвсякъде да ни набутат и обвържат с договори само и само да плащаме ... Доколкото съм запознат се обмисля директно да се дадат F-16 на Украйна.

    Коментиран от #43, #50

  • 43 Така, така

    3 9 Отговор

    До коментар #42 от "Вие не разбирате ли ?":

    Безплатно нищо няма, но има взаимно изгодни договорености. Това да се отървем от миговете и да получим ф-16 в замяна на това е повече от изгодно.

    Коментиран от #44

  • 44 Безплатни неща има

    10 4 Отговор

    До коментар #43 от "Така, така":

    Пример: Аз работя на FreeCAD – безплатен програмен продукт. Това което предлагате Вие е да премина да работя на AutoCAD – близо 2000 щатски долара годишен лиценз. Само, че каква ми е ползата от това ? МИГ-овете могат да се стегнат почти без пари, включително и от Руски специалисти. Тия Западни продукти не са икономически изгодни. Да не говорим, че и НАТО ше се разпадне.

    Коментиран от #48

  • 45 Пушкин

    11 2 Отговор
    Фейк, не е истина. Никой нищо не е обещавал.
  • 46 Защо

    12 4 Отговор
    DW ако ни обичате , подарете ни 20-30 бройки . Ако ли не ни обичате май ни послъгвате.
  • 47 нормален

    11 5 Отговор
    Скапани джендъри американски подлоги никакво оръжие за украйна недейте да обричате децата ни никога срещу русия жалки послушковци избрани от шепа народ съсипаха бъдещето на българия а народа дреме
  • 48 Така, така

    6 11 Отговор

    До коментар #44 от "Безплатни неща има":

    Без пари ама друг път. За подпръжката на тази скрап на Русия сме дали повече от много пари. Зависимост от Русия не ни трябва повече. Ние с нея сме вражески държави вече официално. Безплатния продукт няма възможностите на платения в твоя случаи. Дали ти използваш или не тези възможности и съответно имаш нужда от тях и съответно от него или не е отделна тема. НАТО няма да се разпадне, а се разширява и става се по единно. Заслугата за това е само на Путлер. Разпад действително, ще има но той няма да в НАтО, а в федерацията на злото управлявана от Путлер.

    Коментиран от #60, #79

  • 49 Урюрвкос

    7 3 Отговор
    офертата е изгодна трябва да я приемем веднага. Даваме 5 бр Миг-29 на украинците (те да си ги ремонтират, боядисват и т.н.) а ние получаваме едното колело от шасита на Ф-16 почти ново

    Коментиран от #55

  • 50 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Вие не разбирате ли ?":

    Първо направете сметка колко Байрактара можете да купите с парите за осемте F-16. Второ ,съпоставете разликата в цените на мунициите и техническата подръжка на едните и другите и трето , новата турска консепция за военно въздушна авиация и бойна стратегия е на едно протягане на ръка към Анкара !... Но щото сте натровени с фобии...тия проблясъци на разум и логика са далеч от ума на българина !
  • 51 русофилски продажници

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Това да го кажеnpocт русофилски национален предател е меко казано жалко !
  • 52 да си знаеш

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "трънчо":

    Миг-29 да е по-добър изтребител от Ф-16 ? Ти или си много ритан в главата или си просто една обикновена невежа.Каквото и да е ,никога не си позволявай да коментираш теми свързани с авиацията !

    Коментиран от #58, #85

  • 53 бай Даньо

    3 8 Отговор
    Стойнев тупате около темата . Няма нужда от обяснения всичко е ясно. Ако за грипените не беше ясно на някои какви са точно целите на Радев днес е съвсем ясно че отказ от холандската оферта цели пряко да се обезоръжи българската авиация в навечерието на това което може да прерасне в голяма световна война. Това е национално предателство нищо по малко ! Някой в това общество трябва по смело да обяснява че това не е безобидно русофилство и тоя път ще се влиза в затвора дано не е по лошо ...
  • 54 23787

    9 2 Отговор
    Никакви оръжия за Украйна...
    Посрещнахме бежанците, устроихме ги, храним ги. От нас толкова...
  • 55 хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Урюрвкос":

    Нов Внос тъй да се каже
  • 56 чичо стамат шумков

    7 7 Отговор
    Румъния купи от НОРВЕГИЯ 32 бр.ф-16 за 530 000 000 долара с 10-годишен ресурс и възможност за модер низация.Норвегия е предлагала и на нас от тези самолети,не знам поради какви причини сме отказали. Има коментари и за ГРИПЕН.Наистина са добри самолети но въоръжението им е американско и за него трябва да се сключват отделно договори със САЩ.Според мен най добрият вариант беше норвежкият. По отношение на оръжие за УКРАЙНА много закъсняхме.Едва ли украинците ще вземат нашите бракми , МИГОВЕТЕ И СУ-ТАТА. Единствено може би ше приемат С-300 , снаряди и муниции за установките ,,ГРАД,,.Това се отнася за така нареченото тежко въоръжениеПрезидента Радев и БСП предадоха интересите на БЪЛГАРИЯ и българската армия.Трябваше да последваме примера на ЧЕХИЯ и особено СЛОВАКИЯ ,но за съжаление вече е късно. Има един израз,, Кой такова такова Мара си дигна гащите и каза,че е честна...
  • 57 Николов

    12 2 Отговор
    Ниската земя, хората които ни отказа категорично за Шенген. От тези създания не очаквам нищо хубаво, сигурно самолетите са някакви пред разпадане. Пожелавам им лица от мъжки род от страни като Того, Нигерия , Зимбабве, Алжир, Сомалия да им оправят жени, както го правят досега.
  • 58 трънчо

    8 3 Отговор

    До коментар #52 от "да си знаеш":

    Ами просто и пилотите на щатите го потвърдиха.А дали съм ритнат по главата-показва че съм прав -и тебе те обзема бяс! Да винаги руските самолети са по-добри от Ф-16и 18 ! А сега се оказва че Нидерландия подаръци не прави-защото не са тъпи и прости да плащат за нещо което няма да получат! А българският народ заради такива тъпунгери като теб-ще бъде за подигравки в целият свят!

    Коментиран от #65

  • 59 винкелсон

    7 1 Отговор
    Абе що лъжете бе ? никакви самолети не са искали да ни дават а обучение на пилоти . По нова тв го обявиха . Хайде сега да разкарате тоя ФЕЙК . И се извинете на чиатетлите ви защото ви стана навик да бълвате фейкове .
  • 60 Колко сме дали за ремонт на МИГ-овете:

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Така, така":

    2015 - 12 милиона лева за ремонт и замяна на двигатели. В момента оценката на един МИГ-29 е около 10 милиона лева. Цените са смехотворни на база на похарчените и договорирани над 5 милиарда лева за 16 бр. F-16. Т.е. над 300 милиона лева за самолетче и пак няма да бъдат доставени на време ..... Кое е официално с Русия, че ще се предостави оръжие на Украйна ? За останалите неща – надявайте се и вярвайте ...
  • 61 Иван4о

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някоя си":

    Истина или лъжа? Поискана/получена ли е оферта от Нидерландия за самолети Ф-16? ако ДА, съобщете някои подробности. Иначе е лай по . . Шаро.
  • 62 Кокъл

    7 2 Отговор
    Статията е глупава,за какво достойнство пишете.Достойно ли е да даваш 250 лв.на месец на пенсионерите при това 21 век.Достойно ли е да имаш минимална заплата от 700 лв.Замълчи,замълчи,замълчи.И ми пишеш за достойнство?
  • 63 Стари номера

    1 8 Отговор
    Нямат край изпълненията на ретроградните прокремълски управляващи сили.Непрекъснато доказват,че въобще не им пука нито за държавата нито за народа, а за собствените им джобове,които Путин непрекъснато пълни.Целта на Кремъл е България да е най-слабото и най-уязвино звено на НАТО, затова нямаме армия и модерно западно въоръжение.Единствената държава от 28-те членки на НАТО в такова окаяно състояние с такива продажници родоотстъпници управници от 15 години досега. Срам и позор!

    Коментиран от #84

  • 64 Запознат

    8 2 Отговор
    Автора е разстегнал "локума" яко... Ако не бях в тази сфера щях да се филмирам и аз. Първо испанците са в авиобаза Безмер, не за да ни помагат за бойното дежурство, а дойдоха на учение. Демек самолетите им са без ракети. Второто по съществено от тази неука статия е че нидерландските ф16 са като нашите Мигове, на предела на силите си. Демек да дадем един курник за друг. За жалост повечето хора са десинформирани и гледат и четат лобистки глупости. А е добре да се интересуваме, защото за това плащаме ние.....
  • 65 хххх

    2 7 Отговор

    До коментар #58 от "трънчо":

    Ти вярваш ли си на глупостите дечко ? MIG-29 е най-неспоучливия изтребител от 4-то поколение.Изключително евтина и некачествена изработка,липса на всякаква авионика и откъм възможности изостава с поне две десетилетия от Ф-16.Като цяло поради липса на технологии,развитие и финансов ресурс,Русия няма знанията да прави изтребители които да са способни да се конкурират с американските.Съвсем естествено е Русия да изостава с десетилетия.Mig-29 е изтребител който във въздушните битки има само загуби,а победи няма.По ирония повечето от загубите му са именно от F-16.По време на войната в Югославия,Сърбия беше наредила всичките MIG-29 да бъдат приземени незабавно,защото нямаха шанс срещу F-16 и при един от сблъсъците един F-16 сам натръшка няколко MIG-29.Руския изтребител е толкова технологично изостанал и евтино направен,че дори и ние изгубихме един пилот поради факта,че миг-а няма дори елементарна система за разпознаване на небе/земя и поеемане на автоматичен контрол.Руските изтребители до един са с отрицателна бойна статистика и технологична изостаналост.Въобще темата е много обширна,но не ми се пише повече.Ти като гледам си нямаш никакво понятие от тази сфера,така,че по-добре недей да се обаждаш повече или,ако се опитваш да го правиш поне говори с факти.
  • 66 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 9 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ........ ПРЕДАВА БЪЛГАРИЯ НА ........ КАСАПИНА ПУТЛЕР ...,.... ФА
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Вирус

    5 1 Отговор
    Поредната лъжа на мезето
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Bgменнн

    7 2 Отговор
    Златен шанс да се самоубием ? Освен, че новината е фейк и Холандия нищо не дава безплатно, а това е платена тролска новина. Златен шанс за враговете "съюзници" на България ! Холандия страна на наркомани и ЛГБТ не ни е приятел, затова толкова ни блокира за Шенген. Холандия е наш враг ! "Пазете се от подаръците на данайците".
  • 71 Боко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Касандра":

    Емили Тротинетката или Тишо Мелиса???
  • 72 Вирус

    2 2 Отговор
    Ей стойнев я обясни що нато ни обезоръжи за да встъпим в техните редици да чакаме сега като рибар на плувка хахаха не си българин
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Антикомунист

    1 2 Отговор
    Снощи не видяхте ли по телевизията президентският цървул, каза че няма нищо такова, ставало въпрос за обучението на пилоти за F- 16
  • 76 Антикомунист

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Тъпаците русофили и възраждане това ли е най- доброто, което сътвориха празните ви глави, какви хартии, чертежи и още глупости, да не би да си купувате халва или боза. Когато искаш един доказан изтребител, плащаш и чакаш.
  • 77 МАЛКА пенсИЯ

    1 2 Отговор
    ЕС,ни даде,МНОГО ЗЛАТНИ ШАНСОВЕ,НО БЛАГОДАРЕНИЕ,НА НЕКОМПЕТЕНТНИ,ДЕПУТАТИ,СМЕ ЗАТЪНАЛИ,ЯКО.А И ОЩЕ,ЗАТЪВАМЕ.
  • 78 Стига

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Дали ?":

    С тези долни инсинуации! какво значи " твърди се"? Кой го твърди?
    Как си представяш дъщерята точно на Каракачанов назначена в Локхийд Мартин? На каква длъжност?
    Ти имаш ли представа какво значи американска фирма , и то от оръжейната индустрия?
    Това да не ти е в Бг с връзки да се назначават калинки?
    П.П. Извинявам се не съм искал да кажа нищо лошо за способностите на "дъщерята на Каракачанов".
  • 79 Остави го тоя

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Така, така":

    Русофил. Той сигурно си кара още Москвич-а щото да му е по-евтина поддръжката. На FreeCAD e за да не плаща за AutoCAD. Компа му е с Pentium 2 133 MHz на Win 98, че да не плаща за 10. А жена му пере с Рига 8.
    И т.н.
  • 80 хихи

    0 0 Отговор
    да бе да даром
    нидерландците да не пасат трева
    може да са напушени но не я пасат
  • 81 Българин

    0 0 Отговор
    Да си заврат самолетите в задния двор, егати унижението за България, за Шенген не може, а да им вземеме старите самолети може. ЕС върви към своя край и заради такива като холандците с двойния стандарт.

    Коментиран от #83

  • 82 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор
    Стига глупости, българска авиация и българска армия реално нямаме, и няма как да имаме. Когато не можем сами да произвеждаме оръжията на армията, като бойните си самолети, кораби ... може да имаме или европейска или американска или руска армия/каквато имахме до 1990 г./. Мнозинството от българския народ е избрало иска западна, а не московска армия. Разни троянски коне като Копейкин, Нинова, Радев, Янев ... се опитват само да пречат по пътя ни към по-голяма европейска интеграция.
  • 83 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Българин":

    Хайде да си кажем истината, нидерландците по-скоро са прави за всичко, което казват. Но не са прави, като си затварят очите, че и при тях има корупция, престъпност, наркотрафин, нелегални емигранти. Амстердам е най-големия център за разпределяне на наркотици в Евроапа. Разликата е, че нидерландката върхушка официлано слуга на народа, а българската върхушка официално е слуга на мафията. Пълчищата емигранти настъпват към България, не за да живеят в България, а за да живеят в Нидерландия, Германия, Австрия ... Когато Нидерландия, Германия ... се справят с нелегалната емиграция, тогава и България ще се справи с нелегалната емиграция. Тъй като няма да има транзитни през
    българия емигранти към Западна Европа.
  • 84 Дедо Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Стари номера":

    Дрън,дрън.Много си назад с материала.
  • 85 смях в залата

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "да си знаеш":

    Миг 29 е с два двигателя ...ако откаже единия другия подържа самолета . Миг 29 е по маневрен по бърз .Ф16 с един двигател откаже ли ко праим ...Виж ф15 е друго нещо но американците си го кътат за тях .И така не се знае кой е по добър но с сигурност се знае че много коментирали имат проблем .. изтъквайки превъзх. качества на стара американска барака .