Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 16:00 2 598 28

Ще има ли живот след въглищата в Стара Загора, Перник и Кюстендил

  • въглища-
  • тец-
  • брикел-
  • марица изток

България все още няма дългосрочна национална стратегия за спиране на въгледобива, нито политика за комуникация по темите за декарбонизация и справедлив преход

Ще има ли живот след въглищата в Стара Загора, Перник и Кюстендил - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 42% от произведената в България електроенергия идва от централи, работещи на въглища. Какво ще стане със Стара Загора, Перник и Кюстендил - трите района, които ще пострадат най-силно от закриването на въгледобива.

Има ли живот след въглищата в Стара Загора, Перник и Кюстендил - трите района на България, които ще бъдат засегнати най-много от затварянето на въгледобива. „Зеленото“ им бъдеще зависи от ефективността на териториалните планове за справедлив преход, внесени в Европейската комисия (ЕК) още през август, както и от това дали България ще изпълни ангажимента, записан в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), да намали с 40% въглеродните емисии от сектор “Енергетика” до 2026 г.

На практика това означава затваряне на 80% от мощностите на лигнитни въглища, тъй като няма друг начин за редуциране на въглеродния двуокис - освен ако не се предоговорят проекти и реформите срещу тях в ПВУ. Над 42% от произведената в България електроенергия идва от централите на въглища.

Близо 14 000 души са пряко заетите в отрасъла, други 29 000 - непряко, а крайната дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища - 2038 г., още не е одобрена от парламента. (Освен нея в Плана e заложена и друга, по-амбициозна цел - 2030 г.)

(Не)възможният зелен път

Затварянето на ТЕЦ-овете на въглища предизвика скандал в парламента вчера (15.11), след като депутати от ГЕРБ и ПП влязоха в сблъсък по това кое правителство е записало в Плана целта за 40% намаляване на вредните емисии. Темата беше обсъдена и на срещата на Селин Гауер, генерална директорка на работната група по Плана за възстановяване в ЕК, съвместно с представители на 10 парламентарни комисии. От БСП и “Възраждане” настояват за запазване на въглищните централи и промяна на Плана в частта за намаляване на емисиите до 2026 година. България, която закъсня с одобрението на ПВУ, очаква скоро да получи първия транш от 1.37 млрд. евро.

Вицепремиерът Атанас Пеканов допусна, че предоговаряне на Плана не е невъзможно, че би отнело много време и не е сигурно как ще бъде прието, тъй като нови проекти и съответните реформи изискват повторно одобрение на ЕК и на страните членки. Той смята, че “бъдещи правителства могат да намерят начин да се намалят вредните емисии с 40%, без да затварят ТЕЦ-ове - например със сезонната им работа”. Това би означавало обаче с публични средства да се плаща за поддържане на капацитет за използване в пиковите часове. Но Селин Гауер отбеляза, че Планът е насочен към дългосрочните предизвикателства пред България и остава в сила такъв, какъвто е, независимо от правителството, парламента или войната с Украйна. Тя назова и предизвикателствата - “върховенството на закона, декарбонизацията, либерализацията на енергийния пазар и необходимите реформи в социалната и здравната система”, които да се извършат в следващите 3 години.

Справедлив преход - как и за кого?

В свое проучване за справедливия преход - и как да бъде отключен „зеленият“ потенциал на трите въглищни района, Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) констатира, че териториалните планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил са “засегнали в ограничена степен социално-икономическите аспекти” на процеса. По оценки на старши анализаторката д-р Радостина Примова, 360 млн. евро са необходими само за компенсации за съкратени работни места.

“Мерките в плановете поставят силен акцент върху широкомащабни проекти, които са изправени пред значителни управленски рискове и облагодетелстват конкретни частни интереси, а не икономиката като цяло”, е един от изводите. Големите проекти изземват и голям ресурс от предвидените от Фонда за справедлив преход близо 1.3 млрд. евро, вместо да бъдат инвестирани предимно в малки и средни предприятия.

“Хората не виждат своя интерес в проектите (в териториалните планове, б.а.)”, казва Мартин Димитров, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации, по време на форум, организиран от ЦИД. “Ако няма промени, например 30% от средствата да бъдат за местни проекти, ако не се намери баланс между големите и малките проекти - защото една голяма соларна централа изземва средства, няма как да стане и аз ще поискам от служебното правителство план за действие”, заяви депутатът от ДБ. Колегата му Радослав Рибарски (ПП), зам.-председател на Комисията по енергетика, коментира, че плановете внасят смут в ежедневието на хората, които са уплашени, че ще останат без работа. “Това внася голяма несигурност сред общност, която получава добри заплати от мините и топлоцентралите.

Младите семейства се изнасят от Стара Загора”, каза Рибарски, който е местен човек и за втори път печели депутатски мандат като водач на листата на ПП в района. Според него е необходим консенсус за приемане на национална енергийна стратегия, която да набележи заместващи енергийни мощности. За кмета на Стара Загора Живко Тодоров голямото предизвикателство е преквалификацията на миньорите, особено на по-възрастните, и този проблем е пречка за привличането на инвеститори.

Амбициите на Стара Загора са да се превърне във “водородна долина”.

Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев акцентира върху включването на младите хора и изграждане на капацитет на местно ниво, без който проектите не могат да се случат. Кметът на Кюстендил Петър Паунов пък е на мнение, че предвидените средства са недостатъчни заради високата инфлация. „От две седмици сме загасили през нощта тока в селата в общината, защото не можем да го плащаме“, каза Паунов, според когото държавата трябва да подпомогне процеса, също както при санирането. За местните власти от трите въглищни района усвояването на 57% от средствата от Фонда за справедлив преход до 2026 г. е непосилна цел.

Слаби темпове, лоша комуникация

Според проучването на ЦИД амбицията за декарбонизация на териториалните планове варира между „ниска“ и средна“, а обхватът им е оценен като „нисък“. Секторните цели и показатели за изпълнение, както и мерките се движат от „слабо амбициозни“ до „умерено амбициозни“.

България все още няма дългосрочна национална стратегия за спиране на въгледобива, нито политика за комуникация по темите за декарбонизация и справедлив преход. Вместо това се налага наративът, че удължаването на живота на централите е от значение не само за България, но и за региона. Заключението на ЦИД е, че тези разсъждения и отсъствието на политическо лидерство заплашват да подкопаят процеса на „зеления“ преход. Това може да доведе до загуба на средства и икономическа изостаналост на продуктивни сега райони.

Препоръките са за ясен график за извеждане на ТЕЦ-овете от експлоатация до 2030 г. и премахване на субсидиите, оценени на около 1 млрд. евро годишно; търгове за нови ВЕИ, стимули за стартъпи в автомобилната индустрия и веригите ѝ на доставки. Но най-важното е хората от въглищните райони да се убедят, че „зеленото“ бъдеще е по-добро от „кафявото“ настояще. Засега те нямат надежда.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 2 Отговор
    И то какъв, като в турски сериал.
  • 2 Стига

    2 9 Отговор
    драми !

    Коментиран от #27

  • 3 хммм

    4 10 Отговор
    Държавата отпуска по 16 000 лв за Карловско, където едно къща струва сигурно по 7-8000лв (с парите могат да си купят по 2 нови къщи), а Кюстендил трябва да стои на тъмно... Това му се казва да насочваш средства не където трябва..

    Коментиран от #7

  • 4 Съдията Дред

    24 1 Отговор
    Какво ще стане с всички нас, когато България от износител на електроенергия се превърне във вносител? Каквато е и целта на ЕС

    Коментиран от #17, #21

  • 5 Баба Вуна

    10 8 Отговор
    Вятърни генератори по билото на Стара планина и нови два реактора в Козлодуй. Плюс слънчеви панели по покривите на къщите
  • 6 Българка

    19 0 Отговор
    Ето това написаното го крие Кирчо лъжата. Сега на въпроса, защо не се насочат тези милиарди към построяване на още една АЕЦ? Всички депутати скочиха като един , за да лапнат 14 вилиарда, но нито един не каза, че ще ги похарчат за нещо конкретно (например АЕЦ), а словоблудстват и говорят мъгливо, и в бъдеще несвършено време. А кото се наемате да затваряте ТЕЦ, кажете ясно и точно с какво ще ги замените!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Баба Вуна

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    Я пробвай да построиш къща с 16 000лв
  • 8 Тома

    1 12 Отговор
    Глупав въпрос.Даже по добре и повече ще живеят хората защото ще дишат чист въздух

    Коментиран от #13

  • 9 Гълъб Радев

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Плана за възстановяване го правят Румен Радев и Георги Първанов.
  • 10 Нафърфори

    3 7 Отговор
    Султана ще ни продава евтин ток от АЕЦ Акую. По добре да плащаме на Султана отколкото да купуваме скъп ток от Американските Марици
  • 11 Има има

    13 0 Отговор
    Казва се АЕЦ Белене само че никой не иска да я строи защото нямат топки слушат брюкселските зелени бюрократи затова от държава износител на ток ще станем вносител и пак ще стоим на тъмно
  • 12 Котка ученият

    10 1 Отговор
    ТЕЦ София е построена през 1951 г. в съответствие с първия петгодишен план за развитие на народното стопанство на НРБ с помощта на СССР и пусната в експлоатация като ТЕЦ Сталин. ТЕЦ „Варна” е построена с помощта на СССР в рамките на 4-та петилетка през 1969 г. ТЕЦ Перник също е построена от Съветския съюз като част от 1-вата петилетка. Перник е най-голямата електроцентрала не само в България. но в цяла Източна Европа. Русенската ТЕЦ е построена според 4-та петилетка през 1966 г. и работи на най-доброто съветско оборудване в света.
  • 13 Чистият въздух

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    На гладен стомах е много полезен.
  • 14 Малоумници колкото искаш

    14 1 Отговор
    С перки и слънце щели да живеят!

    Коментиран от #18

  • 15 Бонев

    5 3 Отговор
    Статия в стил работническо дело за прокарване на правата линия.
  • 16 БарбаГанюс

    10 0 Отговор
    тиквуняка пак ни излъга, нови мощности в Козлудуй така и незапочна да строи, модулни алабализми !!!
  • 17 Бонев

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Съдията Дред":

    Отпуснатите пари отдавна ще са изядени от правилните хора,а ние ще плащаме няколко пъти по скъп ток.
  • 18 Реално

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Малоумници колкото искаш":

    с тях ще се гушат олигарсите !!!
  • 19 Котка ученият

    16 4 Отговор
    Всичко необходимо и ценно в България днес е построено с парите на СССР. Омразата към Русия е ирационална.Русия не очаква благодарност. Все пак е по-добре да не я плюете в лицето.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 4542

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Съдията Дред":

    Нищо няма да стане! Най-много да внасяме по евтина енергия отколкото сами си произвеждаме....
    Само че........какво ще призвеждаме и изнасяме???????
    Чалъми и Евроатлантическа идеология!!!??? хи хи хих хи
    Не произвеждаме нищо конкуретно на балканско, европейско и световно ниво.....от което да печелим и да си копуваме енергия...
    Ще тънем в мизерия....
  • 22 българина

    6 6 Отговор
    след 33 г по правилната козяшка пътека, сме 3 млн по малко до 20 г още 2 млн надолу. България е една провалена дупка, не си губете времето и живота вашето и на децата ви тук! ЕМИГРИРАЙТЕ! не се подлъгвайте по носталгията, тя не е бъдещето, а децата ви са бъдещето....
  • 23 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Всички тези приказки и увъртания са подвеждащи и служат за наивни уловки-мухоловки.Тези планове са привнесени отвън,а ес няма интерес българската енергетика да си запази заетите позиции,нежели да се развива.Брюксел подхвърля някакви пари за да подкупи чиновниците,плановете за водородна енергетика са нереални и в нашите условия фактически невъзможни.Значи ни мамят и ни издърпват чергата изпод краката,НС би трябвало да покаже среден пръст на ония вле-чу-ги и реп-ти-лии,които никакви въглеродни емисии не ги вълнуват,те имат други гайлета,да сриват до основи периферните си колонии и да ги изсмукват и изстискват като лимон.
  • 24 Живко Кмета казл да са прекфалигицират

    3 0 Отговор
    Съкратени те...... АМИ ША видим ТОЙ В КАКВО ША СА ПРЕКВАЛИФИЦИРА СЛЕД КАТО Е ЧЕ НЕ Е КМЕТ.... В АЙЛЯКЧИЯ ХАРЧЕШ ЛЕСНИ ПАРИЧКИ..
  • 25 секретарката

    1 2 Отговор
    у перник се гри само шлем и боклуци от африка и италия.никакъв кюмур
  • 26 незнайко

    1 3 Отговор
    ПАВЕЦ Чаира е построена по времето на САЦИАЛИЗМА и пусната в експлоатация 1995 година !!! Това означава, че още в 1980 година сме мислили за бъдещето !!! Сега остава да построим още няколко и да складираме енергия ( не в АКУМУЛАТОРИ от фотоволтаичните централи през деня а ) по този начин . Производството на АКУМУЛАТОРИ е много ЗАМЪРСЯВАЩО, но не се афишира !!! Сега на мястото на въгледобива ще се появят фотоволтаици и всичко ще си дайде на мястото с изключение на работните места !!! БЪЛГАРИЯ сме малка страна и сме в състояние да постигнем огромни резултати на глава от населението, ако нашите управляващи не се карат като ДЕЦА а почнат да мислят , разбира се ако имат с какво !!!
  • 27 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стига":

    Ще има , как няма да има !!? Купувайте апартаменти ! По 5 на чивек
  • 28 PizДюля,

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Котка ученият":

    омръзна на хората с опорките за СССР, ОНД, РФ всичките отрочета на жидовете от Коминтерна!
    Е сега евреите от бившите съветски республики се избиват,като животни и трябва да им търпим наглите глупости и на едните ,и на другите!