Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2022 14:00 2 548 61

Петте карти, на които залага руската пропаганда в България

  • руска пропаганда-
  • българия-
  • русия-
  • мир-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • плурализъм-
  • български медии

Руската пропаганда в България докара някои хора дотам, че да формират собствено мнение срещу собствените си интереси

Петте карти, на които залага руската пропаганда в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е нужна специална социология, за да се види какви щети е нанесла руската военна пропаганда на българското обществено съзнание. Достатъчно е да се проследи промяната в отношението към украинските бежанци. В началото на войната хората ги приемаха с ентусиазъм по домовете си, а днес все по-често се чуват реплики от типа: „Откъде накъде техните деца ще ходят на детска градина, а аз не мога да запиша своето“ и други подобни. Макар че след десетмесечен обстрел положението на украинците съвсем не се е подобрило, напротив.

Просто пропагандата имаше време да облъчи българите. Тя, естествено, тръгва от правителствените и близките до тях източници в Москва, за да се подхване от местните ѝ говорители, внедрени на различни нива – от социалните мрежи до високите етажи на политиката. В повечето случаи те са предпазливи, не казват директно „давайте братушки!“, а ползват по-сложни пропагандни стратегии, което на свой ред усложнява идентифицирането им в общия хор на публичното говорене. И все пак лесно може да ги познаете по петте карти, на които залагат.

Още новини от Украйна

Първа карта: плурализмът

Ненадейно Путиновата колония у нас се загрижи за плурализъм на гледните точки в медиите, нищо че за самия Путин подобно изискване не важи. И се настоява, че подкрепата за Русия във войната е равностойна гледна точка на подкрепата за Украйна. Така по условие се заличава разграничението между агресор и жертви и те стават просто две страни в един конфликт, без значение кой кого е нападнал и дали руската армия месеци наред унищожава Украйна и гражданите ѝ или обратното.

Позоваването на плурализма в случая е пропагандна хватка, а не професионален аргумент. Защото преди да се стигне до този плурализъм в закона има друго принципно изискване, което задължително трябва да бъде изпълнено – не се допускат мнения, които „оневиняват жестокост и насилие“. Да не говорим, че опитите да се оневини агресията на Путин с исторически доводи, или че била защита на руското малцинство в Украйна, сами по себе си са несъстоятелни. Всяка държава във всеки момент може да намери повод за претенции със стара дата към съседите си. И няма нормален човек, който да се съгласи, че избиването на мнозинството е форма на борба за правата на малцинствата. По тази логика ние трябва да нападнем РСМакедония, а Турция нас.

Втората карта: уотабаутизъм

Той е реторично явление, при което отговаряш на обвиненията с контраобвинения за същото. Нима САЩ не постъпват в различни краища на света както Путин в Украйна? Парадоксът е очевиден – използваш за свое оправдание чуждо поведение, което иначе отричаш, но върши пропагандна работа, защото изважда военните конфликти от политическия им контекст. Като че ли те са природни явления, които се случват от само себе си.

Най-често, заради близостта им до нас, за пример се дават въздушните удари на НАТО в Белград през 1999 година. Тогава действително немалка част от българското общество ги осъди от чисто хуманна гледна точка, независимо от какво бяха предизвикани. Но заедно с това само заклетите комунисти отказваха да разберат, че НАТО се намеси в югославския конфликт, за да предотврати хилядите жертви, които щеше да вземе етническото прочистване в Косово, готвено от режима на Слободан Милошевич, подкрепян от Москва.

Трета карта: заплахата

Сред причините за ядрената заплаха, отправяна от Путин, вероятно е безпокойството му да не сподели съдбата на Милошевич, а НАТО да удари Русия, за да прекрати инвазията му в Украйна. Но тази заплаха, освен предупреждение към западните политици, оказва и пропаганден натиск върху обикновения човек, за да го изправи пред самосъхранителния въпрос: какви са ми на мен украинците, че заради тях да рискувам собствения си живот. И да го накара тихомълком да изостави солидарността с жертвите, благодарен, че не е между тях.

Заедно с ядрената заплаха върви и битовата: за онези, които са против Путин, няма газ и зимата ще стоят на студено. Близкият хоризонт на възможните несгоди трябва да скрие по-далечния – че за Путин газът отдавна не е битова стока, а оръжие срещу Запада, и когато го купуваш от него ти всъщност го въоръжаваш.

Четвърта карта: врагът

Той, разбира се, е НАТО. Въпреки че с просто око се вижда обратното, пропагандата трябва да изкара Путин жертва, а не агресор. И хората да повярват, че за войната е виновен НАТО. Разширяването на Алианса през последните десетилетия е представено като военна стратегия, насочена срещу Русия, а не като доброволен акт на държавите, присъединили се към пакта с цел групова сигурност. И да забравим, че не НАТО ни караше да влезем в него, а ние го искахме с консенсус, в който се включиха дори бившите комунисти. И че го направихме, не за да нападнем разпадналия се Съветски съюз, а за да имаме гаранции, че той няма да ни нападне.

Пета карта: народът

Най-важната задача на руската военна пропаганда е да забие „клин“ между народа и политиците с евроатлантическа ориентация (засега повечето заявяват, че са такива). И да твърди, възползвайки се от нагласите, които сама създава, че политиците не изразяват волята на народа, защото са зависими от Запада. Сред многото пропагандни нонсенси, повтаряни до изнемога, е че, ако си независим в България, харесваш Путин, а ако си лоялен към партньорите си, значи си зависим. Така руските проксита се подвизават като български патриоти и избягват неудобните въпроси за собствената си зависимост от някой, който те е обявил за „неприятелска държава“.

Не съм срещал социологически проучвания по въпроса, но какво трябва да ни подскаже, ако - както твърдят руските проксита в един глас със самия Путин - народът не е съгласен с решението на депутатите за предоставяне на оръжие на Украйна? А това решение беше взето със завидно мнозинство. Да припомня, че само преди месец същият този народ избра същите тези депутати, които на криеха, че най-после ще предоставят оръжие на Украйна като знак за нашата евроатлантическа принадлежност.

Постистината се настани в България

Какво значи, ако народът гласува за партии, които са срещу инвазията на Путин, а същевременно е на негова страна? Значи, че нашата публична среда вече е напълно овладяна от постистината, при която формираш собствено мнение срещу собствените ти интереси. Това става под въздействието на колективни емоции, които изтласкват рационалните аргументи и фактите. В случая емоциите са усилените от пропагандата страхове от студ, глад и ядрени удари, както и добре манипулираната от бившия режим традиционна за българите историческа и културна привързаност към руснаците.

Значи още, че в близко бъдеще е възможно народът откровено да гласува за пропутинова партия и така Путин да спечели войната, вместо в Украйна - в България, без да я е водил. Постистината обаче е нещо като медиен сомнамбулизъм и винаги има шанс да се събудиш – ей така, както се разхождаш по покрива с опасност за живота.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    70 26 Отговор
    Украинските бежанци сами настроиха българите срещу себе си с мързела и нахалството си.

    Коментиран от #2

  • 2 Мусор

    22 42 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Що си не ........?

    Коментиран от #55

  • 3 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    32 14 Отговор
    Де Мегдан - Майдан - Де !
  • 4 Дето е ТЕКЛО ..... ......

    24 13 Отговор
    Пак ще ТЕЧЕ ! Ще вдигнат народа и ще станя , ТЯ !
  • 5 Адее

    42 11 Отговор
    Папионката, постелка смърдяща и той станал експерт. Лопата за вас!
  • 6 Боруна Лом

    45 16 Отговор
    ОТ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ , БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАНУЛИ ВЪВ ВСИЧКО

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Срещу вятър се ПИКАЕ ! Но срещу Русия

    32 11 Отговор
    Ракетата паднала в Полша , НЕПОЖЕЛАХА да я класифицират за основание по Чл. 5 от устава на НАТО. ВЪТЪК и ГАЩИ НЯМАТ ! А и кога и къдели са ги имали ! Отказаха се да се дръвчат, както по трибуни и съвещания - този път нямаше на къде ИЛИ - ИЛИ ! И Подвиха ОПАШКА както винаги !
  • 9 Ще събудя Ганьо и после

    16 7 Отговор
    Що тъй бе джанъм !?
  • 10 горски

    46 11 Отговор
    За руската пропаганда разбрахме ,че е нанесла сериозни щети,остава да разберем какви щети е нанесла и нанася либералната пропаганда.Като гледам как се управлява България и целия ЕС ,си мисля ,че тази втората пропаганда е нанесла непоправими щети-в икономически,социален,демографски и морален план,ако щете и в интелектуален-Подрастващото поколение е зомбирано и глупаво.......
  • 11 НАТО имаше ШАНС да мотивира

    15 10 Отговор
    ОСНОВАТЕЛНО Чл. 5 от Устава му ! Да ! Но кой ЩУ ОПЕРЕ ПЕШКИРА ? И подвиха КУЙРУК , защото са мекушави в и ГАЩИТЕ , както винаги !
  • 12 Българин

    19 8 Отговор

    До коментар #6 от "Боруна Лом":

    Кой ни е виновен ходи виж как е в Чехия ,Словакия,Унгария,Полша Аз ходих и разбрах ,че сме си виновни ние.Анадъмо
  • 13 Ще НАСТАНАТ ли години ?

    10 2 Отговор
    Да се ТЕПАМЕ по междуни ?
  • 14 Не е като да раздаваш торби с $$$$

    24 7 Отговор
    През НПО фондациите на Сорос като Америка против България, отворено общество ( на джендъри и фашисти) и ъ н.
  • 15 Верно ли

    27 5 Отговор
    Кой народ, бе Лозанов??? По-малко от 1/3 от народа - другите бяха за гъби, че вече толкова сте им симпатични, та не могат нито да ви гледат, нито да ви слушат!!! Гроб имат около 600000 гласа, Продай Пабегай - нема и 500000, а Дай БГ - нема и 200000! Яневия, дето излъга избирателите си не го знам колко има, ама ще му е за последно!
  • 16 DW смърди

    24 6 Отговор
    Кажете сега на какво залага НАТО, ЕССР и DW пропагандата.
    Бъдете обстойни и обективни.
  • 17 ТРИТЕ държавни Институции са

    12 4 Отговор
    Про - НАТО ! И поддържат курса на ЕСКАЛАЦИЯТА ! Ще ни ЗАПАЛЯТ Чергата , ако още гледаме " Фермата " и " Волята " ! Време е за Национален СЪБОР и да кажем Сус и БАСТА !

    Коментиран от #44

  • 18 За да я има България!

    24 10 Отговор
    нАТО вън!

    България - зона на мира!

    Дойче зеле - машина за антибългарска пропаганда.
  • 19 Ще се влеем в ПАРТИЯ

    4 2 Отговор
    " Ш М А Й З Е Р " !
  • 20 Дебил

    19 6 Отговор
    Гоше,

    Къде го видя консенсуса по въпроса за влизането ни в НАТО. Може би е е имало референдум, на когото са участвували само малка група корумпирани отрепки ? )))))

    Коментиран от #56

  • 21 жалки сте вече

    20 6 Отговор
    според дойче зеле няма никакъв вид пропаганда освен руската ?!?!?! само този факт е достатъчно ясен че те самите са най-голямата пропаганда за българия
  • 22 Президентство, Правителство и Парламент

    9 6 Отговор
    Са за ВОЙНА с РУСИЯ , защото Луда ПАРА Запада ЗОРЛЕН им НАЛИВА - и те загубиха АКЪЛАСИ ! Но ще стане , ТЯ !

    Коментиран от #43

  • 23 ПОМНИТЕ ЛИ ? Трамп тръгна за Ю.Корея

    7 4 Отговор
    С два Самолетоносача с Помпео и Болтън ! Ким с РАКЕТА , ги ОБЛЕТЯ и двата , прелетя и над Япоция и ТРАМП завърши ТУРНЕТО с думите " Ким Чен Ин - He is a GOOD BOY !" Ти да видиш ! Тъй ве ! Ко разпаяш ?!
  • 24 ха ха

    8 5 Отговор
    Най-важната задача на руската военна пропаганда е да забие „клин“ между народа и политиците с евроатлантическа ориентация (засега повечето заявяват, че са такива)/ дали пък евроатлантическите политици не забиха клина с крадливите си политики и с бандитските си нрави ? никаква реална отценка от дойче зеле , или пък истината не им понася ,което е по вероятно
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българин

    18 5 Отговор
    Гошето Лозанов вместо по цял ден да гледа гей порно и да се чуди как да се подмаже на господарите си отвъд океана да види какво става из цяла Европа, особено западна - масови протести срещу САЩ и НАТО, а укрите не смеят да си покажат носовете извън лагерите /лагери, а не 5 звездни хотели/. А и никой не му пречи на авторчето да си настнани укри вкъщи и да си ги издържа.
  • 28 Хахаха

    18 6 Отговор
    НАТО се намесвало за да предотврати хиляди жертви:))))) Абе всички атлантици ли са олигофрени:))))) Само в Ирак краварите убиха 1 000 000 цивилни, в Белград пък убитите бяха 8 000, сред които и 600 деца!

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Диамантената ръка

    13 4 Отговор
    Сега изводът значи е, че тоя който е написал горното е зависим соросоид и Волгин трябва да му види сметката, щото видиш ли не може без другата гледна точка... Черното стана бяло и това. Оня с 80-те процента ще се окаже прав за стадото...
  • 31 Диамантената ръка

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    А значи сега Путин трябва да изравни резултата, ясно...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 талибан

    12 5 Отговор
    за да повярвам на това нереално мнение да каже автора на пасквила .как Путин няколко пъти умира и как възкръсва,та той подобри рекорда на ХРИСТОС
  • 35 Taka така

    11 5 Отговор
    Не ви чета глупости минах просто да го отбележа, да си знаете до къде сте го докарали. Представяте ли си. Влиза човек в сайта и като ви види измисленото заглавие и щемпела и бега
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДДРОнег

    6 10 Отговор
    рашистките лъжи много добре се приемат от проZдия Български народ ... И съвременният Българин поругава заветите на Ботев, Левски, Раковски и д-р. Български революционери ...
  • 39 Перо

    9 3 Отговор
    Джендърската колегия в действие!
  • 40 !!!?

    14 9 Отговор
    НАТО вън - България зона на мира...с руския байрак !!!?

  • 41 Краси Марков

    4 0 Отговор
    ДОЙЧО ВЕЛЕ....
  • 42 Възмутен

    11 8 Отговор
    Тези изводи са грешни.
    Защо трябва да слушам нечии пропаганди ,мога и сам да преценя кои крив кой прав. Повече от очевидно е ,че САЩ ЕС И НАТО предизвиканха Русия като въоръжаваха Украйна ,подстрекаваха я да нарушава Минските споразумения ,да тероризира рускоговорящото си население като убиха 15000,. НАТО наруши договореностите и реши ,че може да се разширява безконтролно и да разполага ракети все по- близо до Русия.Сащ започнаха да правят военни бази в Украйна ,да правят химически лаборатории за създаване на биологическо оръжие.Русия не беше против Украйна да влезе в ЕС ,не беше съгласна да влиза в НАТО,какво толкова поиска . САЩ се намесиха и направиха Мейдана,докараха на власт бандеровци,фашисти и нацисти които бяха гатави да се въоръжат с ядрено оръжие с цел да ударят Москва. Е, кой според вас предизвика войната,кой я поддържа с наемници ,оръжие и пари? Ако Путин действаше като Хитлер с който го сравняват русофобите,да е заличил от земята и Киев и другите големи градове и да убие милиони ,но не го прави,щади обикновените хора за разлика от комика. Така ,че информацията която получавам от руски,украински и световни медии ми е достатъчна да формирам собствено мнение ,пропагандата руска,украинска,западна или източна не ми влияе. Жалко за хората които ще платят с живота си тази безсмислица. Много хора ще пострадат и косвено за сметка на малкото които ще се обогатят от войната.
  • 43 Те им ги наливат, за да си окачат въжето

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Президентство, Правителство и Парламент":

    ...на гушата ....и понеже са прости тия не...щас....т
    .....ни....ци , от които 33 години не можем да се отървем - като паразити във властта....и понеже са прости, те взимат тия пари, но скоро ще ги върнат
  • 44 бациБоци

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТРИТЕ държавни Институции са":

    Волята е много яка! Фермата е соросоидно лай но
  • 45 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Какви са тия глу-пос-ти,бе,ей?Полны бред!А какви са американските опорни точки,че се разполагат в България като пет пари в кесия,имат купища НПО-та с хиляди а-ген-ти,маса други под-рив-ни организации,щедро платени,дер-мо-е-ди,имат военни бази и докарват още бой-ни самолети и друга военна техника.
  • 46 пфууууу

    9 2 Отговор
    Путиновата колония у нас - и коя е тя, от сутрин до вечер по телевизии и радиа се лее 100 % антируска и проуссраинска, проамериканска пропаганда. ФАКТ.
  • 47 хехехехе

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Добра статия":

    Добре е, че Дойче зеле пуска статии през час - значи положението в УССрайна е зле, а Русия настъпва.. Супер!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Киро Роки

    9 2 Отговор
    Лозан Гогов пише тука за абаутизъм а добре ли е когато САЩ нападат други държави и разрушават домовете на хората и използват ресурсите им. Когато САЩ го прави е напълно нормално и демократично. Мисля че трябва да вземем пример от Вовата и да защититим и ние правата на българите в западна България но нямаме с какво или това е волята на нашите европейски приятели да има много на брой слаби държави за да могат да се управляват по лесно... Честита демокрация мили преатели и честити банани по магазините, взимате ги и ходете на гей парада че е най демократично
  • 50 Хихата

    7 1 Отговор
    Такаааа, тези "5 карти" на зелето много ми напомнят за "5-те ЛОГИЧНИ причини за победата на Великата Октомврийска Социалистическа Революция", които в 9-ти клас трябваше на назубрим наизуст, понеже в тях нямаше никаква ЛОГИКА - бяха си просто някакви високопарни тъпни. НО - който не ги знаеше - 2-ка, а който не беше съгласен с тяхната ЛОГИКА беше обявяван аз политически неблагонадежден. То дойче зелето бетер Щази го играе!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Какво

    8 4 Отговор
    Да се смееш ли да плачеш ли? На 60 години човек съм и никой нее успял да ме разсмее така както това писание. За това писание автора сигурно е получил дебела пачка. Не вервам без пари да си е вадил очите. Дано пачката да е дебела че иначе нема да има смисъл от толкова писанье и лизанье!
  • 53 Тоааа па?

    5 2 Отговор
    Руска пропаганда с уатабоутизъм….Лозанов, спри пиеньето.
  • 54 Тътттт

    2 0 Отговор
    Не помня някой да ни е питал дали искаме в нато???
  • 55 Смiття

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мусор":

    ципсовец, знаещ български?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Прав сте, човек е добре да мисли

    1 0 Отговор
    със собствената си глава, а не да гледа на света през призмата на пропагандата. Последната обаче е, като наркотик. Всички онези, видели несправедливост в Западния свят или онези с рани от колониалното наследство са готови да се обесят на шията на диктатори и да търсят утеха в тях, а не бива.
  • 58 В грешка си

    1 0 Отговор
    До баснописеца от ДВ.
    Милошевич беше оправдан от съда и беше убит в затвора от вашите хора. И така всеки от петте постулата могат да се смачкат.
    Народът е важен фактор, но отлично знаете, че тази избирателна система е вашата. Купувате около 500 политика от всички възможни ключови партии и правите каквото искате в страната ни. Това се вижда в НС. Едни и същи недоразумения, скачащи в различни партии понякога. Затова е и ниска избирателната активност, което за вас е най-добре.
  • 59 М3 голд

    1 0 Отговор
    Да оставим измишльотините на ДВ. Да споделя:
    Малко след подписването на Минските споразумения, гледай по не знам коя наша телевизия. Германия, техния парламент. На първия ред Меркел.
    Говори депутат, социалдемократ. И каза на кратко: да се раздели Украйна по река Днепър на два относително автономни района. Източен, проруски и западен проевропейски. И да се оставят да се развиват самостоятелно. Меркел мълчеше. Не реагира. Никой не реагира. А сега там е почти война.
  • 60 сноу

    1 0 Отговор
    Жоре,жоре-е ,че тия бъркочи дето си сътворил ,нали на покрива ги оплете бе ...Че то дори и под покрива си сомнамбул-все путин сънуваш и все от него ни спасяваш...Не схващаш ли че тая сомнамбулска бъркотия на главата ти, е и в нея..
  • 61 сноу

    1 0 Отговор
    Гого..гого-о...какъв лозанов бе ...те вече всички знаят че си БОЗАнов..