Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Ноември, 2022 10:00 4 088 37

Украинските С-300: оръжейна система от времето на СССР

  • руска армия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • с-300-
  • ракети-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • полша-
  • нато-
  • пво-
  • снаряд

Снарядът, отклонил се от вярната траектория, който падна в полското село, навярно е от зенитно-ракетна установка С-300

Украинските С-300: оръжейна система от времето на СССР - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зенитно-ракетният комплекс С-300 за пръв път е въведен на въоръжение в Съветската армия в края на 1970-те години. До разпадането на социалистическия блок тази система за противовъздушна отбрана (ПВО) беше разпространена в цяла Източна Европа. Според изчисленията на Международния институт за стратегически изследвания преди началото на руското нападение на 24 февруари т.г. Украйна също е разполагала с тези системи - с над 250 бройки.

Междувременно обаче Украйна е получила още С-300 от други източноевропейски държави, които сега членуват в НАТО. Например през април Словакия достави на Украйна такава система с четири мобилни зенитни устройства и принадлежащия им радар, а като компенсация Германия разположи на словашка територия един ПВО-комплекс от типа „Пейтриът“.

С-300 от години се ползват от украинската армия

Това беше една от типовите сделки, в чиито рамки западните държави и страните от НАТО предоставят на Украйна стари съветски оръжия. „Системата С-300 много лесно се интегрира в системата за отбрана на Украйна“, гласи оценката на американския Център за стратегически международни проучвания. Военните експерти припомнят, че тази система вече от години се използва от украинската армия, но занапред ще става все по-трудно да се намират още установки С-300, които да бъдат предоставени на отбраняващата се Украйна.

В същото време Украйна вече от доста време получава и установки от германската система IRIS-T – най-модерната наземна система за ПВО, като тези доставки продължават. Територията на страната обаче е твърде голяма, така че на много места, поради липса на друго, все още се разполагат единствено С-300. Не е ясно колко от тези установки междувременно са били унищожени от руснаците, защото Киев мълчи по въпроса за техническите загуби.

През предишните десетилетия руската оръжейна промишленост се опитваше на международните пазари да се конкурира с ПВО-системите „Пейтриът“. От 2004 година насам в Русия се произвежда и актуализираната зенитно-ракетна система С-400 – поредната модернизация на С-300.

„Най-вероятно“ от украинска територия

Полското правителство твърди, че ракетата, която удари една полска ферма край Пшеводув и уби двама души, била „много стара ракета руско производство“. „Най-вероятно“ ракетата е била изстреляна от украинска територия, каза полският президент Анджей Дуда. Ракетите, които се изстрелват от наземните установки С-300, имат различна далекобойност – от 75 до 195 километра.

И преди началото на масивния обстрел, който започна във вторник, руснаците неколкократно поставят Западна Украйна под силен артилерийски натиск. Те обстрелват с ракети енергийната инфраструктура, а също и важния военен полигон Яворов (регион Лвов). Този огромен полигон, който се намира само на 90 километра от ударената с ракета ферма край Пшеводув, до 1989 година беше най-западната военна база на СССР. Засега не е ясно дали ракетата е била изстреляна именно от Яворов или от друга база в Западна Украйна - навярно с цел да предотврати руско нападение. След което обаче се е отклонила от предварителната траектория.

Отговорите на Столтенберг

На пресконференцията на НАТО след срещата в сряда Генералният секретар Йенс Столтенберг не пожела да навлезе в подробности, защото разследването все още било в ход. Не стана ясно дали редом с останките на ракетата, изстреляна от украинска земя, са били намерели и шрапнели от руска нападателна ракета. Не получи отговор и въпросът дали защитният чадър на НАТО в Югоизточна Полша е засякъл своевременно заблудилата се ракета.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалка дописка

    68 5 Отговор
    Дойче велето оплюва чудесната система C-300, но не казва защо великите Пейтриът и други системи за ПВО не са прихванали тази ракета от "оръжейна система от времето на СССР"

    Коментиран от #9, #27

  • 2 ТаУмВзе

    42 2 Отговор
    Хитлер победи нацистите като се гръмна! Бухахахах Тия от овче зеле са много палави соросоидчета,но тва няма да им помогне. Z
  • 3 ПРОДАЖНИЦИ

    55 7 Отговор
    България има 2 мижави комплекса С-300, единия от които пази АЕЦ-а.
    Националните предатели много искат да ги дадем, а такъв важен за националната сигурност обект да остане без защита. И после да ни пробутат някакви чертежи на Пейтриът. Така е, американците тук намериха едни продажници и зависими хора и ще изцеждат бюджета ни до край.

    Коментиран от #36

  • 4 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    С300 направи за смях полските Пейтриът.Не трябва да си даваме нашите за Пейтриът.
  • 5 филип ейджи

    38 0 Отговор
    гледал съм стрелби с ц300 ама снаряд не видях!и да смени посоката на 180 градуса също!
  • 6 Хмм

    14 2 Отговор
    Тези оръжейни системи трябва да имат поддръжка и обслужване. Иначе стават сакатлъци като този.

    Коментиран от #11

  • 7 Последния Софиянец

    39 2 Отговор
    Ракетите бяха две господа! Една ракета може да се отклони но две никога .
  • 8 жалко

    50 5 Отговор
    Направете си сметката с 5-те милиарда, които дадохме за самолети на чертеж, колко комплекса С-400 можехме да купим и да имаме една сериозна противовъздушна отбрана, която и не се нуждае от почти никаква поддръжка. Тия самалъотчета са бита карта.

    Коментиран от #10

  • 9 2222

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "жалка дописка":

    Явно това ПВО, което преди години направиха американците в Европа, уж за да я пази от ирански балистични ракети, представете си, или е неефективно, или не е пуснато в действие и ще бъде само ако американците решат да го използват по някакъв начин в мръсните си игри срещу Русия
  • 10 ПИЛОТ БГ

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "жалко":

    Вервам ти....ДРУГАРЮ
  • 11 жалко

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хмм":

    От много по-малка поддръжка се нуждаят в сравнение с изтребителите.
  • 12 дааа

    3 29 Отговор
    Най-модерното оръжие в руската армия е от 1970 г хаха??Нали знаете ,че ц 400 е ц 300 в по модерна опаковка???

    Коментиран от #15, #24

  • 13 ШАПКА НА ТОЯГА И ПЕЙ СЪРЦЕ😀

    1 19 Отговор
    БАТАРЕЯ ОТ „ПАТРИОТ ”НА ШАБЛА АЕЦ КОЗЛОДУЙ СОФИЯ И ГРФ ИГНАТИЕВО☝ДВЕ ЕСКАДРИЛИ Ф16👍
  • 14 Един от специалистите

    37 1 Отговор
    Този тип ракети са против въздушни цели. При пропуск/отклоняване се задейства системата за самовзривяване, за да няма поражения по наземни обекти. Системата за самоунищожение се задейства и когато ракетата се движи на малка височина, също с цел да не пострадат наземни обекти. Технически е предвидена стрелба за унищожаване на наземни обекти. Това е специален режим, при който се изисква специална ръчна настройка на ракетата преди изстрелване, при което задължително се изключва механизма за самоунищожение. Според запознатите с този тип ракети, атаката срещу обекта в Полша е умишлена. Ако ракетата беше изстреляна по въздушна цел, тя до Полша нямаше да долети, а на украинска територия щяха да паднат отломки
  • 15 Хихи

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "дааа":

    Като Ф16 викаш, модерна опаковка на стар самолет. Ама едни балъци от балканите го купуват, па и в брой плащат, па и нищо не са получили.
  • 16 Aлфа Bълкът

    26 1 Отговор
    Неграмотниците по телевизията защо казва ес-300, когато е С-300? Защо казват еСеСеСеР, когато е СеСеСеРе? Какви са тези англоезични извращения на българския?

    Коментиран от #17

  • 17 Мисля

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    Защото са есесовци и Йес-мени,все Ес им е главите
  • 18 Относително равностойни

    14 0 Отговор
    С-300 - основните модификации са въведени на въоръжение през 1975-1978г. Има и по-късни модерницации. Българските са среден клас модернизирани.Украинските са от първите и средно модернизираните. "Пейтриът" е на въоръжение от 1981/2г. и тогавашният вариант прихваща само самолети и вертолети. През 1988г. е модернизиран да прихваща и ракети,но при първата война срещу Садам провалът е пълен - от 40 изстреляни ракети нито една не прехваща балистична ракета. Във втората война срещу Садам комплесът се представя значително по-добре,но и тогава свалят погрешка един "Торнадо" и един F/ А-18. Реално двата комплеска с последните си модернизации са относително равностойни с плюсове и минуси за единия и другия.
  • 19 Факт

    16 0 Отговор
    Само дето Ирис т работи до височина 10к метра а с-300 до 30к метра
  • 20 хй(к

    0 12 Отговор
    Спешно от Запорожката АЕЦ са отзовани голяма група войници.
    Получили са свръх доза радиация!

    Коментиран от #23

  • 21 Раша символ на глад и мизерия

    0 13 Отговор
    Има сателитен контрол засича всичко което излита лети и приземява ,засечена е но е трябвало да се самовзриви
  • 22 Сандо

    0 2 Отговор
    Та то там всичко е от времето на соца.И затова "демократизаторите" трябва да подържат провежданата от Русия военна операция,тъй като тя в дълбоката си същност е процес на "декомунизация"!
  • 23 Айде айде

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "хй(к":

    С радиация лекуват рак
  • 24 В Сирия

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "дааа":

    направиха показно, турците защо мислиш си закупих с400, дори това да им развали сделката за ф35. Много е кисело гроздето
  • 25 Мнение

    12 1 Отговор
    Ето защо не трябва да даваме нашите C-300 на укрите.Опасни са,може с тях пак Полша да ударят,а Полша си има земи от едно време там и като й кипне като нищо може да реши да си ги върне...
    На нас си ни трябват.Ако някой терорист удари по АЕЦ и съседите ни ще пострадат.Онези терористи от атентата в Турция днес тук в България са ги хванали.Откачени си има и с лопата да ги ринеш,независимо какъв език говорят.
  • 26 Абсурдистан

    0 15 Отговор
    Нашата армия има от същите боклуци. Вместо да ги трампим на украинците за нещо по-читаво от западняците, ние ще ги нарежем за скрап! Много сме хитри!
  • 27 Мунчо

    0 17 Отговор

    До коментар #1 от "жалка дописка":

    Защото, драги прими, Украйна е огромна територия и няма достатъчно американски и европейски ПВО системи! Но и това ще стане! Израел е разрешил представянето на Украйна на оръжейни системи с израелски компоненти!
  • 28 ФАКТИ

    16 3 Отговор
    ПВО чадъра на НАТО е гола вода. Украинския дрон мина през няколко натовски държави и падна в Загреб . С 300 не можаха да я прихванат. Сърбите със стари съветски ракети свалиха невидимия стелт на америка . И Ердоган си купи С400 защото по добро на пазара няма.
  • 29 Вирус

    4 1 Отговор
    Ей зеле стига глупости не навярно а е и оня ръкомахащия нищо не може да каже този път отан беше по бели гащи няма как да се скалъпи инсценировка хахаха
  • 30 Вирус

    6 0 Отговор
    И тъпите национални предатели искат да си дадем този комплекс и пак да чакаме чертежчета щим натовците не го прихванаха значи си е добър
  • 31 Амдертлиев

    2 0 Отговор
    Кво стана ся търсим оневинение за оркрите ли?Били били стари системите и никой няма виновен ,а поляците дали фира? Няма страшно демократичният въздух под налягане отдавна е въвел удобния термин за подобни случаи- колатерал демидж.Само две думи,хем казват нещо хем не казват нищо и измиват ръцете.Повече въпроси не е уместно да се задават.Типичното англ -сакс лицемерие ,на което даже по голямата част от собствените им граждани се въмущават.А казаха,че единият от поляците,се е грижил за бежанци от Уркрайна,съдба,китайците му викали късмет.Рани куче ,дате лае.....
  • 32 Култура миянко

    2 1 Отговор
    Ирис,мирис ,хайтек ,едни дронове Лансет сглобявани от деца трети клас в час по трудово ,от пластмаса,с дървени перки,,на цена 1000 рублей,не ловящи ги радарите ги направиха на пух и прах.Кво да кажа,освен традиционното Ноу коментс.........
  • 33 я съберете информация,

    0 3 Отговор
    колко пъти в Белгород, руското пво удари жилищни квартали, не разбирам много от пво, но, колко съобщения за самозадействани пво на ссср има, че и в Иран на летището, явно не могат да селектират цели, и свалят всичко що лети, а и да поспекулираме, такива съоръжения могат навярно да се провокират, и да се задействат и с радиоелектронни методи, безвъзвратно остарели и опасни играчки
  • 34 ама тая статия звучи,

    1 2 Отговор
    като реклама на тез кюнци, или пък хвалебствен доклад за пред конгреса на кпсс
  • 35 за инцидента в Полша,

    2 0 Отговор
    първо съобщиха за две ракети, имаше и два големи мазни пушека, после стана пво ракета, и, че е само една..... ми статиите, и снимките, още стоят в нетя, ама и ний помним по две минути - образно казано, май пак прикриха нещо, и ни сведоха измислена удобна версия, та да не се распадне кремъл
  • 36 Пловдив 1912

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПРОДАЖНИЦИ":

    Само за справка в България има 4 дивизиона С300 не 2 .....1 пази АЕЦ и 3 София...иначе си прав , време ни е за С400 вече, Пейтриът на САЩ е цяло стъпало под С400 ...даже Пейтриът е на нивото на С300...
  • 37 храни куче

    2 1 Отговор
    да те хапе тия с300 са прототип на исвесните катюши обърнали втората световна по едър калибър ако не са им ги предоставили безвъзмезно сега ще стрелят с натовски прашки милите украинци