Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 16:30 4 605 43

Румяна Коларова пред ФАКТИ: Няма как ГЕРБ, ДПС и БСП да отстъпят от хартиената бюлетина, това ще бъде поражение

  • румяна-
  • коларова-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • бюлетина

Ако Румен Радев наложи вето, това означава, че той взима политическа позиция, от което в момента много се пази, казва социологът

 Румяна Коларова пред ФАКТИ: Няма как ГЕРБ, ДПС и БСП да отстъпят от хартиената бюлетина, това ще бъде поражение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Връщането на хартиената бюлетина предизвиква остри реакции в парламента. ДБ и ПП обявиха, че ще бойкотират работата на Народното събрание, докато лидерът на БСП Корнелия Нинова не оттегли законопроекта, с който на практика се връща смесеното гласуване. Все пак депутатите днес събраха кворум и работиха. Има ли изходи от ситуацията? Пред ФАКТИ говори социологът Румяна Коларова.

- Г-жо Коларова, защо за БСП въпрос №1 е връщането на хартиената бюлетина… Колко повече гласа ще им донесе това?
- Никой не може да каже това. В момента безспорно протичат паралелно два процеса. Единият е намаляването на избирателната активност заради поредицата от избори, а другият е намаляване на избирателната активност заради формата на бюлетината. За мен има златни правила, които в този случай маскират тези два процеса. Първото „златно правило“, което е валидно във всички демокрации и което няколко пъти сме наблюдавали в българските избори, е силната връзка между появата на нова партия и повишаването на избирателната активност. През 2001-а, когато се появи НДСВ, както и през 2009 година, когато се появява ГЕРБ, избирателната активност беше около 5% по-висока в сравнение с предишните избори.

Трите избора от 2021 година са първите, на които появата на големи нови формации не води до повишаване на избирателната активност.

Можем само да спекулираме дали избирателната активност нямаше да бъде по-висока, ако не беше въведено машинното гласуване, т.е. дали повишаването на избирателната активност породено от появата на нови партии не е маскирало спада в избирателната активност, предизвикан от въвеждането на машинното гласуване. Фактът е, че новите партии не само не са довели до повишаване на избирателната активност, а напротив, довели са до устойчив спад, може да бъде обяснен или с ефекта от машинното гласуване, или с тяхната относителна непривлекателност за българските избиратели. Второто „златна правило“ е, че точният отговор на въпроса дали задължителният вот с машини води до по-ниска активност може да дадем само чрез анализ на резултатите по секции, доколкото на национално ниво по-високата активност на гласувалите в чужбина може да маскира спада в избирателната активност породен от машинното гласуване.
И още нещо, по повод „умората“ от предсрочните избори. Ако анализираме данните от избирателната активност при поредицата от предсрочни избори в Израел, които много често се дават за пример, трябва да подчертаем, че там въобще няма тенденция на намаляване на избирателната активност. Дори има леко повишаване. Що се отнася до другия пример, с който се правят аналогии – Испания, там има регистриран спад, но трябва да сме наясно за една съществена разлика с България. Избирателната активност в Испания се отчита по отношение на регистрираните избиратели, т.е. по отношение на хора, които са предварително са заявили готовността си да гласуват, а не по отношение на всички имащи право на глас.

- Очакват се протести и бойкоти от страна на ПП и ДБ, а ГЕРБ даде извънредна пресконференция във връзка с връщането на хартиената бюлетина…
- Протест несъмнено ще има, но колко голям ще бъде той, предстои да видим. ГЕРБ ясно заявиха, че няма да направят отстъпка от въвеждането на хартиената бюлетина във всички секции. Това е позиция и на ДПС и БСП. Всъщност няма логика трите партии да отстъпят, защото това ще се приеме като позорно поражение. Същевременно ГЕРБ заявиха готовност да направят отстъпки по няколко други промени, които комисията е приела, като директно оттеглят предложенията си, т.е. текстовете просто ще отпаднат и няма да бъдат обсъждани в пленарната зала. Това може да окаже влияние както върху масовостта, така и върху продължителността на очаквания протест.

- Може ли да очакваме президентът Румен Радев да наложи вето върху връщането на хартиената бюлетина?
- Ако Румен Радев наложи вето, това означава, че той взима политическа позиция, от което в момента много се пази. Подобен ход неизбежно ще настрои избирателите на БСП срещу него, а той едва ли е склонен да поеме подобен риск. Ако не наложи вето, отново взима страна.

И в двата случая той ще плати политическа цена, като след приемането на закона ще трябва да реши кое за него носи по-малко щети.

Дори и да наложи вето, това ще бъде политически акт, който може само да забави законодателния процес, а не да го блокира, защото за връщането на хартиената бюлетина има мнозинство по-голямо от 121 депутата.

- Виждате ли някаква идея за съставянето на кабинет на фона на политическата обстановка, която наблюдаваме?
- В тази конкретна ситуация, според мен, най-вероятно и може би единствено възможно е да се състави коалиционен кабинет на малцинството. Това е формула, която често е използвана в Европа и е добре позната в България. При нея мнозинството се гарантира от т.н. „подкрепяща“ партия или партии, които обикновено имат подписано споразумение с коалиционните партньори.

Но като цяло вероятността да се формира кабинет не е много висока.

Въпрос, на който засега няма отговор, е коя ще бъде водещата партия, която ще формира коалицията и ще гарантира подкрепа от неучастващите, но подкрепящи кабинета. Пределно ясно е, че в публичното пространство има едни активно и агресивно говорещи партии с категорични позиции, а от друга страна има и такива, които много активно мълчат и ако казват нещо, декларират готовност да се коалират с всички.

- Кои са те…
- Активно говорещите с категорична позиция са преди всичко „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. От тях непрекъснато чуваме две послания. Стотици пъти вече бе повторено в медиите, че ГЕРБ, като първа политическа сила, има ангажимент да състави правителство, на което те – ПП и ДБ, ще бъдат опозиция. Другата теза е, че, партиите, които са гласували вот на недоверие на кабинета Петков, сега трябва да формират правителство, и че това е единствено възможният коалиционен формат, на който може да разчита ГЕРБ. Че всъщност следизборната алтернатива на кабинета „Петков“ е мнозинството, което е гласувало недоверието в него. Освен тези две активно говорещи партии, трябва да споменем и „Възраждане“, които имат категорична позиция, но не са толкова активни медийно. Партиите, които не определят ясно своята позиция и предпочитат да не говорят, са ДПС, „Български възход“ и БСП. ГЕРБ, която като най-голяма политическа сила трябва първа да направи опит да формира кабинет, говори активно, но няма ясна позиция.

- Каква може да е конфигурацията на такова правителство. В същото време виждаме, че партиите, които бяха в кабинета „Петков“, вече са раздробени. ИТН ги няма, а БСП странят…
- Коалицията на кабинета Петков загуби властта по начин, по който всички минимално печеливши коалиции я губят – един коалиционен партньор го напусна. В новото народно събрание БСП все повече се отдалечава от предишните си коалиционни партньори и на практика днес до „Продължаваме промяната“ останаха само „Демократична България“. Между партиите, гласували вота на недоверие в предишния парламент, също има много голяма несъвместимост. Никой не иска за партньор „Възраждане“ и ако се водят разговори с тях, то това се прави с изричната договорка за базисно несъгласие. ГЕРБ са напълно наясно, че всякакъв вид обединение, в което те участват с ДПС или БСП, ще им донесе само щети и затова не виждат смисъл в търсенето на коалиционна формула с тях. За всички е ясно, че само ГЕРБ или ПП могат да гарантират „гръбнака“ на устойчива коалиция, но всъщност всяка една от тези партии има нужда от другата, за да направи жизнеспособен кабинет.

В момента в публичния дебат ГЕРБ и ПП основно се фокусират върху темата за отговорността и съответно вината.

Докато партиите, които мълчат, дават знак, че са готови да участват в правителство, но не посочват и не изключват нито един партньор. Те искат да се представят като потенциални партньори както на ГЕРБ, така и на „Продължаваме промяната“, но в момента са по-скоро неприемливи и за двете страни. ГЕРБ, ако не ежечасно, то ежедневно се опитват да се приспособяват към ситуацията, задавана от текущия дневен ред. А текущият ред се определя от гласуванията в Народното събрание. Работата на парламента непрекъснато усложнява вече твърде сложните отношения между шестте партии. Виждаме как след поредното гласуване в Народното събрание предварително заявени позиции, започват да звучат абсурдно.

- Колко може да е смислен кабинет с третия мандат, когато малка партия ще се яви обединител?
-Малка партия с третия мандат изобщо не може да се яви обединител. Третият мандат е просто нова възможност. Партията, която получи третия мандат, не може да има водеща роля при формирането на кабинет, а е просто инструмент, за да се направи отново опит от първите две да съставят коалицията. С други думи третият мандат е още една допълнителна възможност за договаряне, в което първата или втората партия трябва да имат водеща роля. Това е логиката на съставянето на кабинет в Българи с третия мандат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другарката Коларова

    25 9 Отговор
    Не той и путлер ги говори тия работи и виждаме как "щастливо" протичат нещата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пешо

    56 6 Отговор
    тоя боклук докога ще ни го натрапвате
  • 4 Под "хартиена бюлетина "

    45 12 Отговор
    Да се чете "Купеният вот"

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Поражение

    39 6 Отговор
    за мошениците , но не и за българите граждани , другарке !
  • 6 Права е бабата

    12 31 Отговор
    Правя е бабата
  • 7 Гражданин

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Под "хартиена бюлетина "":

    Аз за какво въобще гласувам при тези условия? Властта отива при парите.

    Коментиран от #28

  • 8 Протести

    36 12 Отговор
    С/у ХАРТИЕНАТА бюлетина.
  • 9 Тома

    36 6 Отговор
    Разбира се че няма как.Това са партиите които редовно купуват цигански гласове

    Коментиран от #14

  • 10 За какво да отстъпват,

    17 31 Отговор
    Да изкривяват вота с флашки и софтуер от никой непроверяван, това го няма в другите държави

    Коментиран от #19

  • 11 Вълк единак

    35 13 Отговор
    Панаирът, който разиграват ДПС и Герб е още преди 14 години. Вас ви мрази целия народ, няма да ви мина номерата вече разгадани сте и не се надявайте на патерицата си Възраждане.
  • 12 Под машинен вот

    9 30 Отговор

    До коментар #4 от "Под "хартиена бюлетина "":

    Да се чете: подменен вот по мадуровски с цел диктатура
  • 13 Ицо

    30 3 Отговор
    Викаш тройната коалиция няма как да отстъпи жалко за бунаците дето си мислеха че БСП иска някаква промяна
  • 14 Ааааа, нееее

    7 12 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    На последните избори Цоневата от ДаБъ развява бюлетини от каруца на циганска сватба

    Коментиран от #23

  • 15 Тая па

    27 3 Отговор
    скрофла. Геп са като бетонобъркачка. Както бяха за машинното гласуване сега са против. Там всичко зависи от това с коя част на тялото нагоре станАл най подготвеният от Банкя. Утре може пак да са за машините.
  • 16 В името на БГ

    30 6 Отговор
    Българи стига спахте, на следващите избори да отидем всички да гласуваме за да неутрализираме купения ХАРТИЕН вот от Герб-ДПС-БСП. Не заради нас самите а заради децата и внуците ни.
  • 17 Анонимен

    10 23 Отговор
    Не трябва да отстъпват от хартиената бюлетина най вече ,защото е справедливо да имам избор да гласувам по друг начин, като не вярвам на машините!

    Коментиран от #34

  • 18 Никой

    9 2 Отговор
    Разбрахме ,че там където в секционните секции комисията е от един етнос,но уж от " различни " победителя е известен.По същия начин е и когато представителите на секционни комисии от други партии произхождат само от симпатизанти на една определена партия.Нямало купуване и манипулиране на вота.Независимо хартиен или машинен.Народе а ти зяпай в небето и си чопли носа.Пък ручай сирене с 70 % вода.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Говори се

    15 6 Отговор
    Че чужди разследвания са подготвили приятна изненада за гнусното трио - боко тиквата и слугата гешев и доган-пеефски
  • 22 Това изброено

    4 11 Отговор

    До коментар #19 от "Шмульо в":

    Гласуване е на хартия, по пощата, електронно...подаденият глас не се сумира от машина, а се брои, не разбиращ какво пишеш, не искам да те обиждам, но не разбираш. Юашината сумира гласовете, може софтуера да пренасочва всеки 5-ти глас към пп, или сумираните гласове от машината се прехвърлят на флашка и на флашката ги променят

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жоро

    15 4 Отговор
    Това дърто бабе няма ли си турски сериали, внуци да гледа да прави баници и мекици а говори врели некипели от сутрин до вечер. Аман от такива специалисти
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бсфн

    11 5 Отговор
    Коларова герберо-сикаджииска мисирка в затвора бо------е
  • 28 Да дааа

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гражданин":

    Както и да си гласувал винаги власта отивала при парата както и парата при тези който са с власт.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да дааа

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Това изброено":

    Така е колега и най хубавото решение което прави машините полезни е че след приключване на изборният ден информацията от машините ще се извлича на хартиен носител от комисията в секцията където е гласувано което елиминира флашките и възможноста на членеве от комисията да драскат по бюлетините което ги прави недействителни. .

    Коментиран от #37

  • 31 патриот

    6 1 Отговор
    Бойко да не се прави на арабия, защото начина на гласуване е принципен въпрос, който трябва да се реши веднъж за винаги, ако искаме България да напредва в демократичното си развитие!
  • 32 ПСР

    7 2 Отговор
    Гаварит ГЕРБ,респективно,Румяна Коларова.Без коментар.

    Коментиран от #33

  • 33 джаба

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ПСР":

    внучката на касапина на българския народ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЕТО ЗАЩО КАТО ИЗЛЯЗА ОТ ТОАЛЕТНАТА

    3 2 Отговор
    ПАК ИМАМ ПОЗИВНА ДА СЕ ВЪРНА ТАМ !
  • 37 Как да драскат

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Да дааа":

    Като има от всички партии, сега и видеонаблюдение, а колко е хубаво машината да сумира гласовете по програма, която отклонява гласове и изкривява вота, мислете, бе хора, мислете малко
  • 38 Среднощно

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Среднощното прекрояване на избирателния":

    Въведоха САМО машинно, цял един парламент само за това беше употребен и нищо друго не свърши 46тият парламент, среднощно на разпети петък
  • 39 ха ха

    0 2 Отговор
    всъщност не ме и интересува как ще се гласува , защото това не влияе за предложените избранници , като население чиито вот не се зачита ,трябва да искаме % -та на не гласувалите да не се разпределя между партиите и броя на депутатите да бъде намален съобразно този %
  • 40 Внучка съм на Васил Коларов

    3 2 Отговор
    Какво очаквате от номенклатура?Цял живот е захлебвала наготово и се е мислела за богоизбрана.Сега се нагоди към ГЕРБ и е изключително крайна.Чака си мечтата.
  • 41 8978

    5 2 Отговор
    Тъкмо се чудех че Румяна Коларова.я няма да се включи по темата и хоп дъртата ку..... 😂Вета на хоризонта
  • 42 Моряка

    1 2 Отговор
    Таа па!Вместо да се гътне от срам,че беше секретарица на един голям лигльо,не спря да ни поучава.(съгласно рейтинга на майстор Безечук,най дребните и незначителни се гътват,а най важните,като например кондуктор БДЖ или Премиер например,хвърлят топа).
  • 43 Косача

    0 0 Отговор
    Вярва ли някой на тази тъмночервена женица, която е и тежко фамилно обременена?