Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Ноември, 2022 20:56 2 235 15

Неуспехите на Starlink демонстрират важността на системите за командване и контрол

  • starlink-
  • украйна-
  • илон мъск-
  • русия

Войната в Украйна генерира оборот, но и засяга репутацията на производителите на оръжие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна демонстрира мултиплициращия ефект на системите за командването и конпрол в битка, особено по време на големи офанзиви.

Приносът на мрежата Starlink беше много полезен за украинската армия на всички нива, осигуряващ постоянно прехвърляне на данни до всяко място по безопасен начин и обмен на информация в реално време между подразделенията.

Още новини от Украйна

Starlink помогна за организирането на операции на украинските специални сили и насочваше въздушни и морски безпилотни самолети за ударите им по руска инфраструктура в Крим и Донбас.

От края на септември големи смущения засегнаха сателитната мрежа Starlink със "слепи" зони над Украйна. НАТО също така потвърждава наличието на сериозни недостатъци във функционирането на сателитната комуникационна система Starlink, която днес представлява гръбнакът на комуникациите на украинските въоръжени сили, включително затворените комуникационни канали и която позволява освен контрол на оръжейни системи, получени от Запада, навигация и събиране на разузнавателна информация.

Тази ситуация би се дължала на интензивното използване от руската армия на системи за електронна война като Murmansk-BN или Tirada, които демонстрираха своята ефективност, въпреки медийното затъмнение около този въпрос.

При тези обстоятелства Западът се обърна към страните-членки на ЕС, които преди това бяха членовете на Варшавския договор, с настоятелната молба да предадат на Украйна наличните от тях двужични аналогови полеви телефони, включително най-надеждния модел - съветският ТА-57.

Проблемите на Starlink в Украйна принудиха Илон Мъск да отложи датата на IPO /първично публично предлагане/ за 2025 г., а акциите на компанията-майка Tesla паднаха след противоречивите позиции на нейния основател относно Украйна.

Трябва да се отбележи, че тази война, дори и да генерира оборот, засяга репутацията на производителите на оръжие в света, които не успяват да отговорят на медийните предизвикателства, отправени от всяка страна в конфликта.

Източник: menadefense.net


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тримата от запаса

    24 0 Отговор
    Парцалев с макарата ще търпи за връзка по бойното поле.ха ха ха
  • 2 Русия

    8 1 Отговор
    Руснаците обичат своята страна!

    Коментиран от #15

  • 3 РАДИ

    21 10 Отговор
    УКРИТЕ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ

    Коментиран от #9, #10

  • 4 Матей преображенски

    22 3 Отговор
    Значит,отново свързочници с катушки на гърба да се прокрадват между траншеите,с прибежки и припълзявания.Звездна страница беше смъкната от руските РЕБ,И СВЯЗИ НЕТ.
  • 5 Мишел

    26 7 Отговор
    Всички западни оръжия без връзка с мрежата са практически безполезни.
    Някои се смееха, че руската армия работи в стратегическите ракетни войски с телефон в шайби.
    Този смях започна да присяда .
    А руснаците пазят козовете си за война с НатО.

    Коментиран от #7

  • 6 Ушанков

    3 19 Отговор
    Пак много добри новини за Русофляка .хахаг
    Бате Ердо праща ракети
    TRLG 230 и Sungur 2 за байрактарите в Украйна.
    Хахаха
    Путлерчо пак го взе за балък бате Ердо хахаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    5 10 Отговор
    Фейк нюз от фейк медия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    ТА-57 са много стари и отдавна са бракувани защото им е изтекъл срока на годност. Мисля че батерия има вътре и то нестандартна. Руснаците оплетоха Сирия със оптични влакна а украинците разтягат макарите с векаше. Не вярвам на тази статия.
  • 12 Дзверцов

    4 7 Отговор
    Защо по руския Первой канал се рекламират продукти на Илон Мъск? Защо сателитите още работят в полза на Украйна, а не са космически отпадък и руснаците не се ли възползват безплатно и чрез кибер атаки с цел реклама на Илон Мъск? А Китай къда се из между тези пируети на руските хакери и Старлинк инвеститорите?
  • 13 Хаха

    3 0 Отговор
    "Тази ситуация би се дължала на интензивното използване от руската армия на системи за електронна война като Murmansk-BN или Tirada, които демонстрираха своята ефективност, въпреки медийното затъмнение около този въпрос."
    Т.е. не знаят на какво се дължи?
    А аз си мислех,че е от радиацията на слънцето,което им се усмихва хаха.Нали наскоро го снимаха и приличаше на усмихната тиква.
    Само където напразно обвиняваха Мъск,че им ограничавал интернета.Не е виновен.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.