Last news in Fakti

8 Декември, 2022 10:00 1 523 2

Какво се случва в момента с опрощаването на студентските заеми от Джо Байдън?

  • джо байдън-
  • сащ-
  • студенти

Икономисти пресмятат, че планът за опрощаване на студентските заеми на президента Байдън би добавил 300 милиарда долара към сегашния федерален дълг от 600 милиарда

Какво се случва в момента с опрощаването на студентските заеми от Джо Байдън? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обявените през август намерения на американския президент Джо Байдън да опрости федералните студентски заеми бяха блокирани от две съдебни оспорвания, което помрачи финансовото бъдеще за милиони американски студенти и висшисти.

През ноември Байдън коментира, че е уверен в законността на плана и обяви ново временно облекчение за взелите заем, което може да доведе до отсрочка на плащането на следващите вноски за август 2023 г.

Какви са последните новини?

Върховният съд на САЩ обяви на 1 декември, че ще изслуша предложението на Байдън за осъществяване на плана, след оспорването на шест щата, които твърдят че администрацията превишава правомощията си. Разглеждането ще се проведе в рамките на сесията на съда в периода от края на февруари до началото на март.

На 22 ноември Байдън обяви намерението си да удължи паузата за плащане на студентските заеми от периода на пандемията от КОВИД-19 поне до 30 юни 2023 г., за да може Върховният съд да разгледа искането на администрацията, което касае заемите, давани от американското министерство на образованието.

Плащането на вноските ще бъде подновено 60 дни след края на паузата, каза още той.

Какво се случва със съдебните дела?

Върховният съд се съгласи да изслуша предложението на администрацията на Джо Байдън да забави разглеждането на решението от 14 ноември на Осми окръжен апелативен съд в град Сейнт Луис, щата Мисури, който уважи молбата за съдебно разпореждане, подадена от контролираните от републиканците щати Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска и Южна Каролина.

На 2 декември администрацията на президентството поиска да се забави и произнасянето и по друго решение, издадено от съдия от Тексас, назначен от бившия президент от Републиканската партия Доналд Тръмп, който обяви опрощаването на студентските заеми за незаконни. Правителството направи това, след като по рано през седмицата Пети окръжен апелативен съд в град Ню Орлиънс отхвърли решението на съдията.

Кой може да кандидатства за опрощаване на заем?

Програмата опрощава 10 000 долара от дълговете, дадени от федералното правителство на физически лица с доход по-малък от 125 000 долара. Същата сума се опрощава и за двойки, които печелят под 250 000 долара, докато за лицата по програмата за грантове "Пел", които в по-голямата си част са с ниски доходи, тя е 20 000 долара.

Какъв е статусът на заявленията?

Около 26 милиона американци са кандидатствали за опрощаване на студентски заеми от август насам и министерството на образованието вече е одобрило 16 милиона молби. Правителството спря да приема нови документи на 11 ноември, след блокирането на указа на Байдън от тексаския съдия.

Кредитополучателите, които все още не подали заявление могат да се абонират за актуална информация по имейл.

Какво смятат гласоподавателите?

С малка преднина американските гласоподаватели подкрепят опрощаването на заемите; около 15 процента от тях, че планът може да им се отрази, показва проучване на Икономист/ЮГав.

Шестте контролирани от републиканците щати, оспорващи в съда указа на Байдън смятат, че той заобикаля правомощията на Конгреса, а самият план заплашва данъчната събираемост и средствата за институциите, които инвестират или обслужват студентските заеми.

Щатите от дълбокия американски юг ще имат най-големи ползи от указа на Байдън за всеки свой кредитополучател, сочи изследване на Федералния резерв в Ню Йорк, включително Южна Каролина - един от шестте зад заведеното дело.

Финансови експерти предупреждават, че някои щати могат да разгледат опростените студентски заеми като като облагаем доход.

Защо американските студентски заеми са толкова високи?

Цената на по-добро образование в САЩ скочи до небето през последните три десетилетия, удвои се за четиригодишните програми в частните колежи и университети, и дори повече за тези в общинските училища, сочи анализ на организацията с нестопанска цел Колидж Борд. Неплатеното салдо по студентските заеми се е увеличило четири пъти в периода между 2006-2019 г.

Американците са взели студентски заеми в общ размер от 1,77 трилиона долара, сочат последните изчисления на Управлението за федерален резерв. Огромната част от тях са дадени от федералното правителство.

Икономисти пресмятат, че планът за опрощаване на студентските заеми на президента Байдън би добавил 300 милиарда към сегашния федерален дълг от 600 милиарда.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нострадамус от Злокучене

    3 5 Отговор
    САЩ имат адекватна държавна политика по отношение на образованието.Не е случайно,че са водеща сила в областа на технологиите и науката.Парите,които се дават за подпомагане на студентите,след това се връщат многократно.В България от друга страна,където продължават да ни управляват комунета и ченгета,образованието е сведено до нивото на килийните училища,перспективата за развитие на завършилите е мъглява,но за сметка на това се купуват дипломи на килограм и "калинките" се навъдиха,като хлебарките.