Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2022 08:00 3 010 70

Микола Давидюк пред ФАКТИ: След руската пропаганда удрят ракетите на Путин

  • микола давидюк-
  • украйна-
  • русия-
  • руска пропаганда

Украинците са решени да устоят срещу Путин до победата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Микола Давидюк е украински политически анализатор. Той участва в конференция в София "Войната се води не само на бойните полета: Хибридната война на Русия". Форумът беше организиран от фондация "Конрад Аденауер" съвместно със Софийския форум за сигурност.

Г-н Давидюк, Вие сте автор на книгата "Как работи пропагандата на Путин". Колко опасна е пропагандата на Путин?

Още новини от Украйна

- Трябва да отбележа, че в момента в Украйна Русия не провежда пропаганда, а води агресивна война срещу украинската държава и народ.

В същото време Кремъл се опитва да провежда пропаганда, да манипулира и променя общественото мнение в страните от демократичния свят като ЕС и САЩ.

В последните месеци основната цел на втората в света армия - тази на Русия е да унищожи и разруши украинската държава, като убива, изнасилва и разселва украинци.

Съветът ми към западните страни е да инвестират в хората и в медиите.

От десетилетия Путин влага много пари в разпространението на дезинформация, а една нормална медия не би могла да се състезава с това. Близо два млрд. на година се влагат в руска пропаганда. Разбира се, голяма част от тези пари е открадната. Москва дава пари за подкупи, корупция, пропаганда, но не и за образование.

Затова смятам, че демократичните държави трябва да инвестират и в образованието. Да научат учениците как да различават различават фалшивите новини.

От началото на руската агресия срещу Украйна милиони обикновенни украинци се включиха със своите видеа в социалните мрежи, за да разбиват лъжите на Кремъл.

След прогонването на руснаците от окупирания Херсон Си Ен Ен показа как хиляди украинци се събраха, за да приветстват украинската армия и да пеят украински песни. Това беше отговорът на руската пропаганда.

Много по-сложна е картината с руската пропаганда в ЕС. Там тя е многопластова, защото засяга медии, политици и действа с методите на корупцията.

Моят съвет към европейските страни е - бъдете внимателни към руската пропаганда. След руската пропаганда идват руските войници. Всички видяхме те какво най-умеят да правят - да убиват, грабят, изнасилват и да поругават.

Вашата прогноза за бъдещето на Путин? Горбачов обяви разпада на СССР в навечерието на Нова година. Елцин сдаде властта също на Нова година. Можем ли да очакваме Путин да предаде властта на свой приемник?

- Предаването на властта в Русия е сложен въпрос. Да се върнем в миналото. Съветският съюз изглеждаше толкова непоклатим и велик, но изчезна за 1 ден. Горбачов, който претендираше да бъде първи негов президент и реформатор, стана причина СССР да се разпадне и рухне. След това Горбачов стана рекламно лице на пица и на "Луи Вертон".

Що се отнася до Путин, то ние не вярваме, че ще има революция в Русия. През фефруари и март имаше протести на Червения площад срещу войната срещу Украйна. Издигнати бяха лозунги, на които пишеше: "Путин, ние не искаме тази война". Като погледнем обаче по-широко, ще видим, че излезлите да протестират срещу войната руснаци са много малка част от руското общество. Те са под 3%.

Руската провинция ясно показа, че не се интересува от тази война. Нейното послание е ясно - това не е наш проблем. В същото време руски ракети поразяват нашите родилни домове, болници, училища, жилищни сгради, електрическата ни мрежа, убиват невинни граждани.

Ние също се обърнахме към руските олигарси, които живеят в Лондон, Париж или Монако. Призовахме ги, ако искат смяна на властта в Русия, да действат. Те ни отказаха. Живеещите в чужбина руски олигарси искат режима в Кремъл да падне и те да се върнат, за да могат отново да преразпределят ресурсите на страната си, а след това да редят постове и министерски кресла в новата власт.

Казано накратко живеещите в чужбина руски олигарси искат от украинците да свалят руския цар, за да могат те да се върнат и да си изберат нов цар, който след време да тръгне на нова война срещу Украйна. Това не е добра оферта за украинците.

Тогава ние им предложихме - след като не искате да тръгнете да се борите срещу Путин, то тогава ще платите за възстановяването на родината ни. По различни оценки на международни организации и експерти за това ще са необходими между 300 млн. и 1 трлн. евро.

Руските олигарси казват - не, това не ни засяга. Добре, но откъде имате тези пари? Кой ви позволи да приватизирате най-ценните ресурси на Русия като газ, петрол, стомана, въглища, диаманти и т.н. Алишер Усманов, Ромаан Абрамович, Олег Дерипаска и много други са символ на това, че те са се ползвали с позволението на Путин да забогатяват.

Не трябва да се забравя, че в раждането на руските олигарси е участвало активно и КГБ. Самите руски новобогаташи използваха ФСБ, за да изземват печеливши бизнеси от своите конкуренти.

Така се роди и практиката на рейдърския захват, която успешно беше прилагана в Русия.

В заключение можем да кажем, че руските олигарси, както КГБ и нейният приемник ФСБ са част от системата на Путин да управлява. Посланието на Кремъл към богаташите е ясно - ако не си с нас, то си против нас и ще загубиш всичко.

По тази причина олигарсите не искат да се противопоставят на Путин. Те обаче трябва ясно да разберат, че ако не сега, то те ще трябва да платят за възстановяването на Украйна. Не можеш да седиш в Лондон и да пускаш видео в Youtube, че всичко е толкова сложно, че няма какво да направиш, няма как да спреш войната на Путин и т.н.

И да се върнем на въпроса за предаването на властта. Ние, украинците не вярваме на руснаците, нито на олигарсите, но сме твърдо убедени, че всеки диктатор, който губи война, губи и властта си.

В тази ситуация хората гледат на своя лидер като загубил, на човек, който не е способен да управлява.

Имаме 100 хиляди убити руски войници от началото на военната кампания. Ако пресметнем грубо половин милион руснаци вече лично са засегнати от безумието на Путин.

Да припомним, че Березовски избра Путин за наследник на Елцин с мотива, че е слаб политик и ще могат да го контролират. Нещата обаче се обърнаха.

Нещата не са се променили много. Наследникът на Путин може да се търси в руския корумпиран елит. Претенденти са Собянин (кметът на Москва), Мишустин (руският премиер) или дори сина на силовака Николай Патрушев.

Не трябва да забравяме и Медведев.

Ясно трябва да подчератая, че украинските войници и нашата армия прави всичко възможно, за да може моментът за избиране на наследник на Путин да настъпи възможно най-скоро.

Вашата прогноза за бъдещето на Путин?

Путин е символ на "могъществото" на Русия. Доскоро той се представяше като политикът, който може да диктува на кого и на каква цена ще се продават руския газ и нефт. Путин се представяше като енергийния цар на Европа. "Аз продавам на европейците газ и нефт и им дърпам конците" - това беше посланието на силния човек в Кремъл до началото на тази година.

Но какво се случи?
С решението на ЕС и Г-7 да се сложи таван на цените на руските енергийни ресурси Путин изгуби тази своя мощ. Той вече не е цар на руския петрол и газ. Европа спря "Северен поток" 2. Така Путин загуби лост за влияние в Германия. С решението за цените на руския газ и петрол руският президент губи сериозни приходи в хазната.

Атентат удари другата перла на Путин - Кримския мост.

Властелинът в Кремъл се гордееше с втората по сила армия в света. Къде е тя сега?

Путин се опираше на пет-шест символа на своята власт и мощ. Къде са те сега? Всички те са съборени в прахта и лежат развенчани.

Путин вече не е цар на Русия. Той е изгубил всичко, но се е вкопчал във властта. Остава последното действие - кога Путин ще бъде свален от власт.

Ние, украинците, се надяваме, това да стане възможно най-бързо. Ние всеки ден живеем под ракетен обстрел, на студено, тъмно, без електричество и топла вода. Ние ясно заявихме, че предпочитаме без електричество и газ, но и без Путин.

Властелинът в Кремъл се надяваше, че зимата ще убие украаинците. Това не се получи. Много от живеещите в големите градове като Киев, Харков и други ги напуснаха и заминаха при свои роднини в провинцията.

Много бързо се организираха общности за взаимопомощ срещу руската агресия. Тези, които останаха в градовете, се сдобиха със зимни спални чували. Властите организираха центрове за зареждане на мобилни телефони и оказване на подкрепа.

Украинците са решени да устоят срещу Путин до победата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    100 16 Отговор
    Този не е анализатор, а пропагандист.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    73 8 Отговор
    ВСЕКИ има ГЛАВАна РАМЕНЕТЕ и АКЪЛ да МИСЛИ да РАСЪЖДАВА и да не се ПОДАВА на МАНИПУЛАЦИИ
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    79 11 Отговор
    Анализатора да хваща калашника и да защитава незалежная....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алооооооо

    73 13 Отговор
    Абе умник а колко хиляди си тръгнаха от Херсон с руснаците
  • 8 Тити

    18 49 Отговор
    Как работи пропагандата на Путлер имаме опит цели 12 години с диктатора от Банкя и той се опитваше да ни зомбира

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОМБРЕ

    50 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тити":

    светни НАША милост как върви с НАТО ПРОПАГАНДАТА -ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ ПРАВО НА ИЗБОР КОГО ДА ГЛЕДАМ КОГО ДА ЧЕТА ЗА ДА НАПРАВЯ МОЯ ИЗБОР
  • 11 Мимч

    42 7 Отговор
    Ще устоите, ама на туткин ден.Само ,че кога е той...
  • 12 А деееее а,

    60 5 Отговор
    Форумът организиран от фондация "Конрад Аденауер" съвместно със Софийския форум за сигурност пак ли Путин го плати бе мишки лъжливи ? ......Москва давала пари за подкупи, корупция, пропаганда...... А това какво е?
  • 13 Реалист

    61 8 Отговор
    Плаши гарги! Първо, това което ни удари не е пропаганда. Ние нямаме нужда някой да ни казва колко нагли са украинците, защото видяхме наглостта им със собствените си очи. Мрънщкане в лукс хотели и претенции до безкрай, това не го правиха руснаци, а украинци. Та издиша твърдението. После, няма нужда да ни казват колко ще ппосперираме ако ни дръпна шалтера на АЕЦа, ние си знаем, че потъване в 13 век, а пари нямаме. Освен това сме малка държава и като такава всеки познава ако не всеки, то поне негов приятел. Т.е. знаем до къде ни беше докарана армията и на какъв хал сме. Ние от руска пропаганда нужда нямаме. А и западната пропаганда толкова прилича на едновремешната соц пропаганда, че чак ни кара да се смеем. Ние виждаме истината. За съжаление българите сме като в оня роман на Сарамаго, в който света е пълен със слепи и сред тях има само 1 човек, който вижда. Но е длъжна да се прави на сляпа, за да не бъде убита от престъпниците. За щастие в романа накрая света проглежда. Дано и в реалността стане така!
  • 14 Нормален ли е този

    41 6 Отговор
    Микола Давидюк ? Дали?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чичак

    51 8 Отговор
    Вие всеки ден живеете под ракетен обстрел, на студено, тъмно, без електричество и топла вода защото сами си го направихте . Въпроса е защо трябваше Европа да страда заради глупостта ви.?
  • 17 Реалист

    34 4 Отговор
    Факти, защо когато правя редакция на текста си, тъй като в бързината натискам съседен клавиш, вашата система не отчита редактирането? Защо? Нали разбирате, че това означава че който пише реално ще излиза неграмотен, а който копи пейства готови текстове ще е едва ли не само той знаещ български език. Това е много тъп номер, който казва на хората че вие предпочитате тролове. А с това, медията ви олеква веднага. И примерно мен ме мотивира да не пиша вече тук. Оправете си системата. Защото ако не я оправите ще значи че искате при вас да пишат само тролове!
  • 18 дцзух

    42 8 Отговор
    Ето заради такива платени предатели е всичко. Краварите намират такива като този, плащат им и разрушават цяла държава. Тоя си живее добре с парите дето взима, а милиони укри са в мизерия и хиляди са унищожени заради такива предатели.
  • 19 Реалист

    36 4 Отговор
    Понеже се говори за корупция, къде ви е статията за зам шефката на Евро парламента, която беше арестувана днес и заведена на разпит по обвинение за подкуп в размер на 600 000 евро от Катар?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист 2

    34 6 Отговор
    Кво работи тва укри ? Професионална украинска пропаганда ?
  • 23 АЙДЕ ГЪЧ

    37 8 Отговор
    НЕ ЗНАМ НА ПУТИВ КАКВА Е ПРОПАГАНДАТА , НО НА ДР.УСАНИЯ КОМИК Е МНОГО ПРОБИТА И НЕ ХВАЩА ДЕКИШ............!!!
  • 24 Слава на Русия

    42 9 Отговор
    Фашизмът пак ще бъде победен, въпреки дивата русофобия и американска пропаганда.
  • 25 мдааа

    30 7 Отговор
    Как ще пpиkлючи kaриepaта на 3eленckи...според французите!!!
    ...
    „В момента има няколко cценария за крайния изход на 3еленcki ...
    Като Садам Xюсеин“: .
    „Hиkолае Чayшесkу“:
    „0сама бин Лaден“:
    „ Aд0лф Xитлep“ : правосъдието.....
    А може и кат Mycoлини:
    ++++

    Коментиран от #47

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лорда

    20 3 Отговор
    Това моме го знам.Има книга-"10 начина да да зашиеш ауспуха в домашни условия".
  • 28 Чужда политическа

    27 5 Отговор
    Фондация, форуми в България прави.... На това как му се вика да питам?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този казва истината

    23 7 Отговор
    "Като погледнем обаче по-широко, ще видим, че излезлите да протестират срещу войната руснаци са много малка част от руското общество. Те са под 3%." При борбата има начин да покажеш, че ако не се предадеш ще ти прекършат врата, тези украинци не усещат ли, че ако продължат да играят играта на САЩ, скоро ще са със завъртяна глава. Ще загубят не 30%, а цялата си територия. Могат да спасят поне живота си, но фашиста е като комунист-не човек а желязо!? Като не искат с дипломация, ще си го получат с деформация.
  • 31 Просто

    20 2 Отговор
    коментира Микола Боклук. Не се нуждае от повече внимание неговите мераци розови, мечти не осъществими.
  • 32 Урюрвкос

    17 3 Отговор
    когато Горбачев рекламираше чантите на Луи Витон (Louis Vuitton) Микола е ходил пеша под масата.
  • 33 И нека пропагандата да върви.....

    28 4 Отговор
    И някакъв млад олигофрен да ни обяснява кво и що било, щото ние сме прости и не разбираме ...я баста бре смотан
  • 34 Тоя

    22 4 Отговор
    Що не е в окопа?

    Коментиран от #39

  • 35 Няма такова животно

    21 3 Отговор
    Софийския форум за сигурност
  • 36 Само като му видиш физиономията

    19 3 Отговор
    и ти става ясна картинката
  • 37 Минго

    25 3 Отговор
    И Меркел и Макрон признаха, че укрите са прокси. Признаха,че Минските споразумения са лъжа, за да има време Крайна да се подготвя за война.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1111

    23 4 Отговор
    Преди дни меркел призна, че минските споразумения са били фиктивни, за да осигурят време на запада да подготви украйна за война. Този мози да си прямпа лъжите на воля, правдата е за Русия, Бог също!
  • 41 От Мордор с любов

    22 3 Отговор
    Вие оркраинците,ще пиете една студена вода,докато има и такава,защото без ток и тя скоро ще е дефицит.А тези хайли лайкли, тинтири минтири ,бъдеще пожелателно неусъществимо,ги оставете на англоговорящите анализатори,те са известни с многото се граматични времена.А ракети ще има за всички желаещи с много любов.
  • 42 пропаганда на Путин не му е нужна даже

    18 2 Отговор
    Вие "прекрасно" си вършите работата ! хахаха
  • 43 Чиба бре

    21 4 Отговор
    Младо олигофренче побъркано
  • 44 Защо ли

    19 4 Отговор
    Този прилича на психопат. Жокера без грим ли се докарали?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 йхнкхйких

    18 4 Отговор
    Смях пак някакви нпо-та с един хохолчик бръщолеват глупости на килограм !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дааааааа

    17 3 Отговор
    Срещнали се на полянка, кумчо Вълчо и Снежанка. Във десятката кът я отпрал тока парното и спрял....после взела тя да вряка, ...
  • 49 Фен"

    12 3 Отговор
    Този е подал.
  • 50 Много вика мъ е страх

    9 2 Отговор
    От Хибридитиии
  • 51 9689

    18 6 Отговор
    Глупако,войната е между НАТО и Русия.Обикновенният украинец е само пушечно месо.

    Коментиран от #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 един от многото

    22 4 Отговор
    Защо този пламенен патриот е на конференция в София , а не на фронта?
  • 54 Прилича ми тва същество

    13 3 Отговор
    На украински герой
  • 55 Една

    15 3 Отговор
    Махнете това недоразумение, не му искаме лъжите...
  • 56 Българин в Дания

    16 3 Отговор
    Виждам, че Украйна в скоро време ще е доста по малка. И не само благодарение на Путин, но и помощта на полските панове. И да не се лъжем, Украйна е бита и разрушена земя. Зеления даде украинците като жертвен агнец на господарите си.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Петров

    10 1 Отговор
    Sofia Security Forum е НПО ! .... неправителствена платформа от една шепа побърканяци които и името си не могат да си напишат сами даже. Не мозъчен център, а чисто безмозъчен център е на практика. Имам лични наблюдения. Точно пример за канална пропаганда ! А относно тва урки ненормално, то си е продукт на ГМО лабораториите, гастролираща мишка дето не знае на Марс ли е или България
  • 59 Бесен- _Язовец

    11 2 Отговор
    Давид"юк говори срещу Русия с подкрепата на НПО Конрад Аданауер на чичо му Сорос.
  • 60 Жададык

    11 2 Отговор
    Защо не е на фронта този нежен индивид, а участва във форуми, платени от американски фондации?
  • 61 Абе Факти

    13 2 Отговор
    Защо ни я пробутвате тая украинска пропаганда? Някакъв младок-анализатор много разбирал и пропагандно обеснява каква била руската пропаганда и какви намерения имал Путин. Защо не обясни по-добре за тяхната пропаганда и какви театрални сцени, тип Холивуд спретват с убити хора, за да втълпят колко лоши са руснаците.
    Айде народа не е толкова прост, че да му промивате мозъците всекидневно с украинската пропаганда, лъжи и манипулации. И да триете неудобни за вас коментари с което показвате и вашата зависимост.
    Пък украинците ги видяхме и разбрахме вача що за стока са - нагли, нахални, неблагодарни, озлобени и агресивни.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кво прави

    10 1 Отговор
    тоя жлоб тука, да върви на фронта и да побеждава
  • 64 Като не можеш да кажеш нищо за Украйна,

    13 2 Отговор
    Защото там и държава няма на практика, а може и да няма и в бъдеще ....почваш да говориш за другите. Жал ми става честно за подобни идиоти.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Азз

    10 2 Отговор
    джендърче,малко са ви ракетите....едно "голямо момче" ви трябва....
  • 67 Иван

    6 2 Отговор
    Вие напълно се оляхте!!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 сноу

    5 2 Отговор
    Тоя ухилко къв го чепка в България ,че се и пени като дудука..Реве срещу руските олигарси, ама здравата подкрепен от укрешките...
  • 70 Вирус

    3 2 Отговор
    ПП продължаваме пропагандата