Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Декември, 2022 10:00 3 960 34

Какво не е наред с вас

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • русия-
  • руска пропаганда-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • алексей коростелев

Не се чудете повече. Просто се научете да се изправяте пред истината.

Какво не е наред с вас - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво не е наред с вас
© Виталий Портников

Моралната катастрофа, сполетяла екипа на руския телевизионен канал "Дождь" в Латвия след т. нар. "лапсус лингва" на един от телевизионните водещи за подпомагане на руските окупатори на Украйна, някой ден ще влезе в учебниците по журналистика като ярък пример за двумислие, буквално вкоренено в умовете на онези съветски и постсъветски хора, които дори не се опитаха да изтръгнат роб от себе си - поне капка по капка.

Още новини от Украйна

Всички ние - и самите журналисти на "Дождь", и техните защитници - прекрасно знаем, че в ефира нямаше "лапсус", а ясно обмислена и осъзната позиция. След предаването си Коростелев дава интервю за "Ню Йорк Таймс", в което нарича руските войници жертви на войната и най-важното подчертава: "Аз съм руски гражданин, работещ за руската аудитория. Няма да заема позиция, която ще ме превърне от руски журналист в човек, който защитава интересите на други хора”.

Това е позицията - именно тази, а не друга. И самият водещ, и много от колегите му винаги са се придържали към тази позиция. Същият Алексей Коростелев посети окупирания Крим и след това не беше допуснат в Украйна (допуснаха го благодарение на застъпничеството на един от феновете на телевизионния канал). Същият Коростелев говори за факта, че „войната може да бъде изгодна както за Украйна, така и за Русия“ – също, вероятно, „лапсус лингва“. И въпросът, разбира се, не е само в Коростелев. Картата на Русия с Крим все пак не е показана от Коростелев.

Друго ме порази: след „лапсуса“ те започнаха да се оправдават, както винаги пред руските официални лица, пред цялата тази тъпа сган. И всички техни защитници започнаха да лъжат по същия начин, както винаги са лъгали в кабинетите си. Както пристигнаха с намордник в свят, където е обичайно да се заявява открито позицията, така и си живеят с този намордник. И заявяват това, което наистина мислят, едва когато видят, че не им вярват на тийнейджърското им хитруване. Нито в "столичната" Москва, нито в "провинциалната" Рига.

Сигурно на Алексей Коростелев му се струва, че неговата журналистическа и гражданска позиция е единствената вярна - ето колко много "истински" руснаци подкрепят него и телевизионния канал. Но аз ще разстроя Алексей. Позицията му е на неумен и нечестен опортюнист. И тези, които го подкрепят, също никакви "истински" руснаци не са.

Истинският руски човек беше Александър Иванович Херцен, който подкрепи полското въстание, говори за престъпленията на руската армия и в резултат на това загуби подкрепата на повечето си „добронамерени“ читатели - те все още можеха да се съгласят с реформите, но никога с полската свобода! Да, тиражът на "Камбаната" падна безвъзвратно, но честта остана. И ако някой все още има надежда за възстановяването на руския народ, това е само благодарение на Херцен и “Камбаната”, а не на Коростелев и “Дождь”.

Истински руски човек беше Андрей Дмитриевич Сахаров, който не се страхуваше да говори от трибуната на депутатския конгрес за убийствата на цивилното население на Афганистан от съветската армия. Добре помня тази вакханалия от подигравки с един възрастен човек, която устроиха всички тези гадове. Никога няма да простя. Между другото, тогава бях млад журналист, по-млад от Коростелев. И формалният инициатор на тази вакханалия беше украинският депутат, "афганистанецът", между другото, бъдещият герой на Украйна. Но никога не ми е хрумвало, че трябва да съм на негова страна и на тези, които започнаха този кошмар.

Не, Алексей, аз бях на страната на Сахаров. И на страната на афганистанските жени и деца. И то не на страната на моите връстници, които са ги убили - дори да са попаднали в чужда държава не по собствено желание. И направих всичко възможно моите читатели - а аз тогава пишех за комсомолски вестник - да знаят за моята позиция и да знаят, че Андрей Дмитриевич е подкрепян от моралните авторитети на моята собствена страна. Моята собствена бъдеща държава. И между другото, когато се опитаха да окажат натиск върху мен, аз защитих позицията си в разговори с първия секретар на ЦК на партията, и в разговори с първия секретар на ЦК на Комсомола, и в спор с председателя на КГБ на Украинската ССР, който се опита да ми изнесе лекции. А това, извинявайте, не са латвийските служители от наши дни. Но не съм твърдял, че съм "сбъркал". И нищо, не съм умрял. Затова считам, че имам моралното право да осъдя и „сгрешилият“, и колегите му, и защитниците му.

Защото в точния момент направих, струва ми се, правилния морален избор. Избор в полза на Сахаров. В полза на Херцен. В полза на невинните жертви. А не в полза на тези, които убиват.

А тези, които се наричат руска интелигенция, от векове правят избор, противоположен на моя. От Александър Сергеевич Пушкин, който възпя негодника Ермолов, и Николай Алексеевич Некрасов, който присъства на вечеря в чест на ужасния палач Муравьов, и до младия Алексей Коростелев, който вече в 21 век реши, че палачът е жертва. Пък после се учудвате, че културата ви е отбягвана, а телевизионните ви канали биват лишавани от лиценз?

Не се чудете повече. Просто се научете да се изправяте пред истината, наричайте черното - черно, бялото - бяло, жертвата - жертва, престъпника - престъпник, вашата позиция, дори и най-отвратителната - позиция, а не "лапсус". Поне се опитайте да разберете какво не е наред с вас.

Източник: graniru org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    49 11 Отговор
    Винаги съм се усмихвал тъжно на опитите за пропаганда. Поне да беше, а тя псевдо такава. Откровените лъжи са доста далеч от пропагандата. В България има доста русофили, факт неоспорим, но т.н. путинисти едва ли. Консерватори виждащи надежда в него, да, но това е поради факта, че наследниците на убийците на Гай Юлий(онези в Давос) прекалиха. Пренатегнаха пружината. Сега тяхното най-силно оръжие доларът умира под заплахата на нова финансова система и паниката е жестока. За да го запазят хвърлят последните си оръжия и пари. Забравят се мантрите за свобода и толерантност. Нима руснаците са по- малко хора или толерантността е избирателна? Нима нямат право да си имат държава, а не територия като нашата...демократичната? Нямат ли право на своя свобода и свой лидер? Нима не могат да си се разплащат със собствена валута? Нима не могат да се кланят на православен Бог, а не на Бог долар? Но някой знае ли как се побеждава ядрена държава на нейните граници, май не? Само онези с промитите мозъци не знаят защо е тази война и защо тя започна когато Путин на 24. 02. 22 г. каза: -Жребият е хвърлен! Той не нападна Украйна, а нагази в Рубикон.
    Колелото на историята неумолимо се върти!

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментар

    38 7 Отговор
    Бесарабския фронт=манипулатори.
    Вече не се занимавам и да ви чета откакто пуснахте заглавие как НЛО било нападнало руска база...Беше си дрон,а това че вие бълнувате НЛО си е ваш проблем.
    Нещо с вас не е наред.
  • 4 Българин

    27 7 Отговор
    И ние си задаваме този въпрос за Потников и Бесарабски фронт!
  • 5 Аман ве

    36 7 Отговор
    Пак грантова "журналистика" платена от ротшилдовия агент Сороз.
  • 6 Пор Чвор

    21 3 Отговор
    не е наред да се преписват и огласяват мислите на всеки грантовомотивиран кал так
  • 7 Търси помощ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Империята на Zлото":

    Не си наред.
  • 8 Урюрвкос

    16 4 Отговор
    либералния "Дъжд" изкара в тоталитарно-мракобесния оркистан 12год а в хубавата свободна демократична сочна чорбеста Латвия 2,5 месеца
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха ха

    5 16 Отговор
    Масква столицата на ватенките.....

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 друг гост

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Някакви други "аргументи" имаш ли?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Оса

    17 1 Отговор
    ,В Латвия на етническите руснаци Беше забранено да гласуват

    Коментиран от #30

  • 27 Абе

    15 2 Отговор
    Тъй като подкрепяме Окрайна, да правим и ние като тях тук с джамиите, и да забраним на турскоговорящите да говорят и гласуват..

    Коментиран от #31

  • 28 Путинофил

    3 4 Отговор
    Трябва да се отнасяме с изключително внимание към така наречените руски " опозиционери, опозиционни медии и партии"!
    Всичките са руски шпиони!
  • 29 Простите Украйнци от БФ лъжат

    5 0 Отговор
    Отново, но студа и тъмнината им пречат да мислят трезво!
  • 30 Да питам...

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "Оса":

    И правилно са направили. Да не би да искаш и тук да гласуват етническите руснаци, които се крият тук като последни плъхове, а не отиват да денацифицират Украйна? А?

    Коментиран от #32

  • 31 Бацо Гацов

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Не знам за Украйна..може и да си прав. Знам само, че в окупираните територии на етническите българи бе забранено да говорят, пишат или учат на български език. И това е факт безспорен...!!!
  • 32 Осата

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Да питам...":

    А тука един ,,етнос" си има и ,,партия" , що не ги Пратиш в Кюрдистан? А!
  • 33 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Преди десет дена,бях в Германия.ПО-ВЕЧЕ,рашки,от в русия.КАРАТ,Мерджаните,ич не им е до ВОЙНА.А наште,копейкодавци,громят врага.
  • 34 Нормален човек

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Браво!