Last news in Fakti

13 Декември, 2022 21:00 3 120 18

Намирисва на ново задкулисие. Да видим какво ни предложи Габровски.

  • герб-
  • задкулисие-
  • николай габровски-
  • министри-
  • бойко борисов-
  • тройната коалиция-
  • румен радев

Някои от предложенията са кадри от втория ешелон на ГЕРБ

Намирисва на ново задкулисие. Да видим какво ни предложи Габровски. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проектоправителството на проф. Николай Габровски е хибрид от кадри от втория ешелон на ГЕРБ, бивши управляващи в кабинетите на тройната коалиция, както и на двойната коалиция с премиер Пламен Орешарски. Така предложеното с първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС правителство прилича на нова тройна коалиция на интересите, за която вече се появиха медийни сравнения със сватбена премяна. Новото в нея е за маскарад, старото е повече. А синьото е за евроатлантизъм, назаем е за министерства, при които личи приемственост с БСП-ДПС - като земеделския ресор. Предложеният за министър на земеделието и горите Васил Грудев управляваше фонд "Земеделие" при кабинета "Орешарски".

Спомен за тройната коалиция

Сред предложените вицепремиери и министри, които са били членове на кабинета на тройната коалиция са предложените за вицепремиерки Меглена Плугчиева и Миглена Тачева. Плугчиева беше зам. министър-председател в правителството на Сергей Станишев, а след участието си в тройната коалиция се посвети на кариерата си на дипломат. При управлението на БСП-НДСВ-ДПС Тачева беше министър на правосъдието, а по време на управлението на ГЕРБ оглави Националния институт на правосъдието и дори бе преизбрана на този пост за втори мандат без конкурс.

Повече от ГЕРБ

"Кабинетът на проф. Габровски не е на ГЕРБ, той сам подбира отдалечен от партиите екип", беше казал по-рано лидерът на партията Бойко Борисов. Избрал съм ги независимо и по съвест, видимо е, че те са професионалисти в своята област, заяви Габровски след като връчи папката с имената на президента. Професионалната биография на кандидатите обаче го опровергава, че не се е отдалечил повече от ръка разстояние от кадруването на политическата сила, която го издигна за министър-председател. Част от номинираните са от втория ешелон на банката кадри на ГЕРБ.

Предложената за министър на финансите Маринела Петрова например е била заместник на министър Кирил Ананиев в мандата на ГЕРБ. Номинираната също за министър на вътрешните работи Благородна Макева-Найденова е била заместник на Христо Терзийски, също кадър на ГЕРБ, оглавявал Главна дирекция "Национална полиция". Малина Крумова, вицепремиер по управление на средствата от ЕС, също е известна от банката кадри на ГЕРБ - тя беше заместник регионален министър, а по-късно оглави и Държавната агенция по пътна безопасност. Заместник-министър при ГЕРБ е и настоящето предложение за министър на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Мартин Дановски, бивш съветник на Томислав Дончев, ще отговаря за икономиката и индустрията, а Прошко Прошков, столичен общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС - за транспорта и съобщенията. Предложеният за министър на отбраната генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Запрянов беше съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов във втория му мандат, а по-късно беше назначен и за заместник-министър на отбраната.

Безспорно ключово е предложението за министър на енергетиката - това е Николай Павлов, бившият шеф на "Булгаргаз" по времето на ГЕРБ. "Благодарение" на Павлов България отказа по-големи количества евтин азерски газ. Павлов, както и още някои в проектокабинета, са били и служебни министри в правителства на президента Румен Радев.

Хибридът

Предложеното правителство може да се нарече и хибрид от кадровия подход на Борисов, кадри на БСП отпреди Корнелия Нинова - когато партньорството с ДПС беше по подразбиране, както и на президента Радев. Ако има трети мандат, ще настояваме за правителството на проф. Габровски, заяви преди дни лидерът на ГЕРБ. Към момента заявки, че няма да го подкрепят, са дали "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане". Ако БСП се управляваше от Сергей Станишев, вероятно подкрепа за правителството на Габровски би била възможна.

През уикенда депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков избърза и обяви, че кабинетът "Габровски" може да разчита на подкрепата на ДПС. По-късно във Фейсбук обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи "на всички онези, които си позволяват да говорят от името на ДПС", че решението ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията - Централното оперативно бюро (ЦОБ). "Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме: подкрепата на ДПС зависи от приоритетите на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав", написа Карадайъ.

С някои от "персоналния състав" ДПС са работили в правителства, в които са били партньори. Но дали това е достатъчно, за да подкрепят кабинет с първия мандат? Съзаклятието за хибридното правителство показва, че този състав има шансове да мине в 48-ия парламент. Но то означава и нови протести. Защото националните интереси са заплашени от ново задкулисие.

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 7 Отговор
    Габровски е от крадливата шайка на Балтов в Пирогов.Тиквата и Гешев го държат с компромати за кражби.

    Коментиран от #2, #7, #8, #9

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Реални доводи против проф. Габровски, отрепките на обществото нямат. Нямат и мозък да разберат същността на предложението. Защо тогава са против проектокабинета "Габровски"? Защото в тях се задействува един ИНСТИНКТ, същият който тресе БСП и ПП+ДБ, ИНСТИНКТЪТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ.
  • 3 Истината

    23 8 Отговор
    Габровски, Ердоган, Радев, Борисов-ГЕРБ.Не сме слепи.
  • 4 Къде е Меси

    27 7 Отговор
    Предложиха ни хора точили държавата с години през частните си фирми и болници
  • 5 Ха ха ха

    10 12 Отговор
    Не се свършиха евтино платените авторчета на разни плиткоумни опорки и руски балалайки .....
  • 6 ГЕРБ

    4 21 Отговор
    Всичко което не е ПП е добро
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБ

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да не станеш първият .............. Много внимавай
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Макс

    23 1 Отговор
    Стига толкова сламени хора .Фалша не помага на никого. Никога ГЕРБ !
  • 11 Възмутен

    21 4 Отговор
    Ако ГЕРБ състави правителство - това ще е Краят на бедна България, където мафиотските структури ще продължат да определят ежедневието в превзетата ни държава!
  • 12 А оня, с прическа на нахитрял

    6 7 Отговор
    италиански келнер, пуделът на Козяк и простокиро, той къде ви се вписва в дълбоко безсмисления анализ?
  • 13 Гочиту Свинаря от свинарника

    4 3 Отговор
    ДСарско масонска помия.
  • 14 офаф

    4 1 Отговор
    Вмирисани бабички и случайници...
  • 15 Артилерист

    7 0 Отговор
    Типично гебаджииско хитруване на дребно. Бивши кадри от втори ешелон на проваленото крадливо ГЕРБ-управление. Като чуя, например, за Ананиев, Терзийски, ген. Запрянов (как пък не са турили някой от Шаламанов, Тагарев или Аню Ангелов?) и ми се повдига. Оставаше да предложат Младен Маринов, Делян Добрев и Барни Ръбъла и комплекта щеше да е пълен.
  • 16 гост

    2 0 Отговор
    Като видя тази мърша зад гърба му се сещам колко е независим.....
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Прави ми впечатление изкривените устни, явно са преболедували от Фациалис. Бъдете здрави, всеки се бори за голяма популярност и много пари.
  • 18 Хазарта

    0 0 Отговор
    искам да изчегарим Деси от Дулово в сладкото мокро пуутеенце