Last news in Fakti

14 Декември, 2022 06:05 5 361 20

Бойко Борисов, Делян Пеевски и ролята на германските фондации в България

  • бойко борисов-
  • герб-
  • делян пеевски-
  • михаел мартенс-
  • германия-
  • българия-
  • фондации-
  • шенген-
  • дпс-
  • ес

Отличният познавач на България с критичен поглед към ролята на германските фондации и подкрепата им за ГЕРБ и ДПС

Бойко Борисов, Делян Пеевски и ролята на германските фондации в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Мартенс, наблюдавате и анализирате Балканите и Югоизточна Европа от 20 години, а преди това и Русия в продължение на 5 години. Отказът за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство ефективен лост ли е за оказване на натиск за реформи?

Михаел Мартенс: Впечатлението ми от разговори с дипломати в България и някои хора в Берлин е, че най-ефективният инструмент за реформи може би не е Шенген, а тези 6,3 млрд. евро, които България очаква от Механизма за възстановяване и устойчивост. Условието за получаването им е да бъдат приети 22 закона. Идеята е тези средства да потекат към България единствено ако страната приложи определени реформи, включително да въведе отчетност на главния прокурор. Това се смята за по-ефективно.

Само преди дни разговарях с бивш министър на правосъдието на Румъния. Той каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка никога не е могъл да заработи. Но подходът със задържането на пари при липса на съдебни реформи би могъл да проработи много по-добре.

Иначе, ако ме попитате какво точно искат да постигнат Нидерландия и Австрия, аз не съм много сигурен, че самите те знаят това. Всички сме наясно, че това е по-скоро вето за вътрешна употреба, не толкова насочено към България, колкото към вътрешната публика.

Доколко Европа е наясно, че част от парите на ЕС за България отиват при мафията?

Михаел Мартенс: Пиша за Югоизточна Европа от 20 години. Един от фактите, които трябваше да приема е, че много малко хора в Германия се интересуват от това, което става в Югоизточна Европа. Вероятно част от обяснението за феномена, който описвате е, че от гледната точка на Париж, Берлин, дори Мадрид, а преди това и на Лондон се знае, че Югоизточна Европа съществува, тя е там, но почти никой не се вглежда много отблизо. Има много малка група от хора, която следи случващото се.

Ако отидете в Берлин и попитате някой какво мисли за липсата на отчетност на главния прокурор в България, бих казал, че дори и 98% от политиците няма да разберат за какво точно става въпрос. За определени хора в България това всъщност е добре, защото, ако никой не се интересува, те могат да продължават да си играят игрите.

Виктор Орбан, от друга страна, играе своята игра по много по-различен начин. Той казва: „Аз съм срещу Вас и Ви го казвам в лицето“, докато от България посланието към ЕС е по-скоро: „Харесваме всичко, което правите, но оставете ни у дома да правим онова, което ние предпочитаме“.

Източник, който смятам за достоверен, ми каза преди години, че Бойко Борисов се е оплаквал, защото Орбан правел опит да оказва натиск върху него: „Бойко, ела в нашия лагер, позиционирай се срещу Меркел“. Разбира се, не мога да съм напълно сигурен в това, тъй като не съм присъствал, но не бих се изненадал, ако е вярно.

Преди години публикувахте изключително интересна статия, която проследяваше връзките между баварския Християнсоциален съюз (ХСС), клона на фондацията му „Ханс Зайдел“ в България и създаването на ГЕРБ с Бойко Борисов. Как могат да се нарекат подобни отношения – политическо инженерство, германска „мека сила“ или нещо друго?

Михаел Мартенс: Мисля, че става въпрос за смесица от всичко това. За да отговоря на този въпрос, трябва да се разбере какво представляват германските политически фондации. Парламентарните партии разполагат със свои фондации. Средствата, с които те работят, идват от данъкоплатеца, а размерът им се определя в зависимост от резултатите на последните три парламентарни вота в Германия. Или грубо казано, взимат се предвид последните 12 години.

Когато фондациите изпращат някого зад граница, те обикновено им казват: направи добри проекти за укрепване на демокрацията. Но едно от нещата, които те обикновено искат, е да се открият местни политически партньори, като тук нямам предвид конкретно само България. А когато страната е в ЕС, това става дори по-важно, защото се очаква местният партньор да гласува заедно с общото политическо семейство в Европейския парламент. Така че между фондациите съществува истинска конкуренция за политически партньори. Разбира се, има определени граници и не всяка фондация може да се сдружи с коя да е партия.

За пръв път дойдох в България пред 2002 г. и при една от първите си срещи се видях с г-н Волфганг Глезкер, тогавашния директор на „Ханс Зайдел“. Той ми разказа, че в тази страна има един голям политически талант, който всъщност може да промени нещо. Това беше г-н Борисов, по онова време главен секретар на МВР, който, по думите му, не е проруски настроен. Г-н Глезкер, който търсеше партньор, го определи като „един вид политическо животно“ (по Аристотел). И въпреки че не ми го каза директно, аз останах с впечатлението, че фондация „Ханс Зайдел“ смята, че този човек споделя нашите ценности. Със сигурност на фондацията им бе казано именно това. Борисов знаеше как се играе играта. Глезкер бе първият, който разбра потенциала му, имаше близка връзка, посещения в Мюнхен и т.н. В определен смисъл Борисов е политически гений и няма нужда от дундуркане, но това, че имаше международни партньори му помогна.

В ретроспекция дали от ХСС са доволни от подкрепата си за Борисов и партията му?

Михаел Мартенс: Трябва да ги попитате тях, а не мен. Но и в Германия трябва да проведем този важен дебат за работата на политическите фондации. Проблемът е, че никой не я следи. Повечето хора може да са чували за фондациите, но не знаят какво точно правят те, особено зад граница. Мисля, че това представлява цял процес, трябва да се запитаме - кои са партньорите ни и допринасят ли наистина те за демократизацията на страните. А истинските проевропейци, онези, които вярват в Европа, не казвам леви или десни, биха могли да си зададат въпроса как би повлияло едно сдружаване с погрешната партия на имиджа ти сред местното население.

Ако фондация „Фридрих Науман“ казва, че ДПС е техен партньор, допринася ли това за доверието, че германските институции подкрепят демократичните промени? Или е вярно точно обратното? Ако фондация „Фридрих Науман“ прекрати сътрудничеството си с ДПС, както те неотдавна направиха, и потърси некорумпиран партньор, не би ли изпратило това много по-силно послание?

Разкажете повече за прекратяването на отношенията между германската либерална фондация и ДПС, това все още не е известно в България.

Михаел Мартенс: Първата информация, че фондацията планира да прекрати сътрудничеството си с ДПС и да скъса връзките с тях, получих през юни от източници, които смятам за надеждни. А само преди дни три източника, един германски и два български, потвърдиха, че този план междувременно се е осъществил.

В по-ранен разговор отпреди няколко месеца ми бе казано, че е контрапродуктивно за имиджа на германската демокрация в България да се свързва с Делян Пеевски, и че на това трябва да бъде сложен край по-скоро рано, отколкото късно. Разбира се, аз не съм говорител на фондация „Фридрих Науман“, така че само те могат официално да кажат какви са били мотивите им.

Михаел Мартенс е дългогодишен кореспондент за Югоизточна Европа на германския всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Роден е в Хамбург през 1973 година. С него разговаря Димитър Ганев.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5577

    26 9 Отговор
    Много сте хитри бе господа немски фондации. Натискате ни главата под вода и очаквате да се оправим. Защо не си назначите вие Киро лъжеца за командващ. И при вас и в Америка слагате най маститите, които отдавна са минали момента на оправянето. Сега само ни гледате сеира. Така освен да ни докарате Русия до главата, друго не правите. Язък ви за толкова то сгради пълни с бюра дето ни проучвате.
  • 2 Адам Хилтън

    28 4 Отговор
    Дойче зелето не беше ли германска медия или греша? Защо толкова открито се издават че техни хора финансират корумпираните ни евро-неандерталски партии, или вече не им пука? Или пък се опитват вече да ни предразположат че корупцията от тяхна страна е нещо нормално.
  • 3 Търновец

    27 6 Отговор
    Не мога да повярвам на тази статия, преди години частна полицейска фирма от Швейцария е правила проучване за Баце по поръчка на потенциален инвеститор - и в проучването се говори за фирма Ипон като подизпълнител на СИК за особени поръчки и за това че по-късно 150 криминални убийства на наркотрафиканти са извършени докато Борисов е бил главен секретар на МВР, и нито едно разкрито. Най-вероятно истинската цел на някои Немски фондации е била да спонсорират политици така че да откъснат България от Руското влияние
  • 4 Берлин

    22 1 Отговор
    Въпрос до НЕЗАВИСИМАТА МЕДИЯ ,,факти.Защо чак сега се сетих те??? Ако не знаете отговора ,аз мога да ви помогна.
  • 5 Унизително

    29 2 Отговор
    за нас е че германски анализатор официално признава, че германски политически фондации финансирани от германската държава създават политически партии у нас и ни подбират лидери. И всичко това с "демократизиране" на страната. Всяка уважаваща се страна би изгонила тези фондации и забравила дейността им в страната. Но при нас е обратно продължава да им даваме възможност да ни получават.

    Коментиран от #6, #19

  • 6 Берлин

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Унизително":

    Последния рицар беше Дон Кихот.След това са само интереси с цел управление и ограбване на , ,,демократичния ,, свят.Научете се да четете и да мислите и го предавайте на децата си иначе сме загубени.Нищо лично към вас отнасясе за всички даже и за мен.В медиите истината е такава каквато им изнася.Хайде със здраве.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    МОЛЯ та ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ е КАСИЕРЪТ на БГ мафията БОЙКО БОРИСОВ е слуга на АХМЕД ДОГАН а ИВАН ГЕШЕВ е слуга и бухалка на БОЙКО БОРИСОВ
  • 9 ПСР

    10 0 Отговор
    Сиреч,ББ първо излъгал Глезкер,после се харесал на Меркел и така.ДПС пък друга игра си завъртели.Важното е,че парите/милиарди са усвоени.А как си затвориха германците очите за това-не е истина.
  • 10 !!!

    14 1 Отговор
    Кога ще започнат подобни статии и за Прокопиев? Това е въпросът. През годните забелязвам, че най-големите беди за държавата идват от него, а не от Пеевски. Единиственият останал медиен олигарх, подкрепян от чужди сили у нас остана той. С медиите си е създал цяла армия от полезни идиоти и заедно с НПО организациите им могат да ги изкарат на улицата за всеки и всичко. Последните години видяхме как си вкара политическо представителство е парламента, как спряха договора с Газпром и накаха българина да купува по-скъп газ. Как 10% от плана за възстановяване и 1.2 милиарда лева заделиха за завод за батерии за ВЕИ-тата му и дори избраха кой да го прави и прибере парите Джемкорп. Забогаяването му по времето на Костов когато приватизираха къде що има на безценица и по неясни правила, продажбата на борсата на 33% държавен дял от ЕВН когато цените бяха най-ниски няма да ги споменаваме. Лесно е да се изкара снимка на неприятния и дебел Пеевски и да се привързва всичко що не е в интерес на Прокопиев към този образ и така да се лъжат полезните идиоти. Виждаме до къде ни докарват!
  • 11 Дойче Гьобелс

    13 2 Отговор
    Забелязахте ли това:
    "тези 6,3 млрд. евро, които България очаква от Механизма за възстановяване и устойчивост. Условието за получаването им е да бъдат приети 22 закона"

    Ето ви пример за тоталитаризъм - задължават те да правиш нещо което не желаеш, като закони за еднополови бракове, джендър идеологии, дундуркане на малцинства и мигранти. И ако прежалим тия пари за да си запазим нашата - идентичност- култура нрави , обичаи, то при приемане на еврото няма да можем да го правим.
  • 12 Лелееееее

    18 1 Отговор
    не стига,че ГЕРБ са кукла на конци на германската Ханс Зайдел , но даже и ДПС на германската Фридрих Науман
    .. и после се чудим защо сме последна дупка на кавала и партиите в България не работят за българския интерес.
  • 13 Верно ли

    13 0 Отговор
    Хахаха, зелето само си признава за политическият инженеринг, който извършват в страните от Европа, очаквайки "местният партньор да гласува заедно с общото политическо семейство в Европейския парламент", но ни го представя като нещо безобидно! Каква политика изобщо е това? Нарича се корупция!!! А те взели да ми замазват очите с някакъв, дето имал 20000 Е кеш!
  • 14 Артилерист

    14 2 Отговор
    Такава е дейността на всички НПО--та: спонсорират мутри като сикаджията Борисов и налагат извратената си демокрация за сметка на интересните на страната и хората й. Изненадващо откровена статия от манипулаторите DW.
  • 15 Българин

    11 0 Отговор
    Осъзнавате ли смисъла на написаното? Значи в ЕС отлично знаят с какви хора работят у нас. Знаят криминалните им схеми и са ОК с тях. Бойко Борисов беше премиер 11 години. За този период България се срина по всякакви показатели, загубихме половин милион души население, свобода на словото, корупция, престъпност, икономика - всичко е зле. И ЕС е ОК с това. Още ли смятате, че има полза да сме в тоя съюз?
  • 16 Оракула

    14 0 Отговор
    Хората не искат да го видят ,но Хидроинженера му дължи всичко, което открадна!
    Не е виновен Пеевски , така са му дали да ръфа , че и ръката да им отръфне,
    пак ще си стои депутат, поне докато Иван Гешев е Прокурор на България!
    ГерМанската фондация," Фридрих Науман" се изложиха тотално ,ако действително са скъсали с ДПС,
    ЗАЩО КРИЯТ РЕЗИЛА СИ ТОЛКОВА ТАЙНО И ДЪЛГО!
    Има ли пари дадени на ДПС ???

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Объркано Атлантиче

    12 1 Отговор
    Финансирането на ДПС от германската „Фридрих Науман“ е с цел като тази:
    Ако си спомняте преди време изникна партия „Помак“. Партията, както и проектът за помашкия етнос на Евгения Иванова и Институт „Помак“ на Ефрем Моллов, както и сайтът „Помак“ са финансирани от чуждестранната фондация, притежаваща мрежа от „неправителствени организации“ у нас -Фондация за свободата „Фридрих Науман“
    Германска, неолибералистическа, ционистка организация, обвързана с германската Свободна Демократическа Партия, изповядваща либерален интернационализъм, либерал-демокрация и прочее.
    Именно тази фондация е една от многото, които чрез мрежата от, финансирани от вън, НПО-та у нас се месят пряко в политическите процеси и упражняват „социален инженеринг“. Никак не е случайно, че Джордж Сорос, например, ей’ така дава десетки милиони за т.нар. „ромска интеграция“ у нас. Голямата идея е да се контролират отделни етноси, да се създават дори и нови.
    Фондация „Фридрих Науман“ финансираше проектите на Евгения Иванова и Институт „Помак“ на Ефрем Моллов. Тази фондация играе важна роля за пропагандирането и промиването на мозъка на хора от цели региони в страната, отделяйки ги (на самосъзнателен принцип) от своя собствен народ, вменявайки им, че те са представители на измисления етнос – „помаци“.
    С проекти като партия „Помак“фондацията„Фридрих Науман“ цели противопоставане на българите мохамедани на българите християни.
  • 19 Мъдреца

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Унизително":

    Срам и позор за германците, за Меркел и за скапаната фондация която ни докара Бойко до главата! Вземете си го обратно, халал да ви е! Да си го гушкате и да си го целувате колкото си искате! Това е човека заради който един милион българи минаха през терминал 2. Ако аз не бях минал на времето щях да мина втори път. Бойко затри България, това да знаете!
  • 20 ВИЖТЕ ТАЗИ СНИМКА

    1 0 Отговор
    ВИЖТЕ КОЙ ПРЕСТЪПНИК МИНАВА ПРЕД БАШ ВЛАСТТА И ВИЖТЕ ЧЕ ТЕ НЕ ГО ВИЖДАТ !