Last news in Fakti

18 Декември, 2022 13:00 4 463 68

Превръщате държавата България в махала

  • българия-
  • политика

И ни причинявате болка и страдание

Превръщате държавата България в махала - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали има друг такъв случай в европейската или пък в световната политика? Действащ президент да нарече водачите на една от най-многобройните парламентарни партии "шарлатани". Или пък действията им - "шарлатания".

Било ли е например президентът на някоя президентска република да нарече крайнолеви или крайнодесни свои душмани с някое ругателно определение. Дали се е случвало във френската република? Дали пък Макрон не е наругал поне веднъж своята съперничка Марин Льо Пен?

Говорят ли си и във Франция по този начин?

Нещо подобно наистина е станало. Няколко много остри думи, отправени от Макрон по адрес на Марин Льо Пен преди изборите тази година: "Мисля, че Марин Льо Пен лъже, като казва: "бъдете спокойни, почтени хора, ще увелича пенсиите", защото няма да го направи".

Остро, наистина. Само че това са обвинения, приемливи в политическите препирни. Макрон не нарича Льо Пен лъжкиня. Думите му са: "Тя лъже, като казва, че ще увеличи пенсиите". Има същностна разлика. И най-умният човек може да каже нещо глупаво, но това не значи, че е глупак. И че е редно да бъде наричан глупак. И най-възпитаният човек може да каже нещо непремерено, но това не значи, че е простак.

Но може пък други френски политици да са се ругали помежду си така, както сега се ругаят някои нашенски политици? По време на прочутия с остротата си сблъсък между устатия водач на френската крайнодясна партия Национален фронт Жан-Мари Льо Пен и борбения социалист Бернар Тапи, наричан още "политическото животно", чуваме: "Това не е вярно! Стига сте лъгали! Говорите глупости! Това, че крещите, не означава, че говорите верни неща, защото говорите глупости". И така нататък. Те между другото говорят все на "Ви". Това са му всичките остроти на този "прочут с остротата си сблъсък".

Така се прави в махалата

Веднага едно сравнение с нашенското: "Негодяи, мошеници, лъжци, крадци, крадете с милиони, крадете с милиарди", произнесено от водача на най-многобройната парламентарно представена партия в България. И това са официално произнесени ругатни при обиколките му в провинцията, въобще не говорим за псувните от тайно направените записи.

После същият този водач иска от "негодяите, мошениците и крадците" подкрепа за правителството си и намира това за съвсем естествено. Той ги е ругал, защото те са обявили модела му на управлението за "мафиотски" и са го арестували неправомерно. И сега си го връща. Отмъщение, което не е политически довод, или отговор, а най-обикновена простащина. В махалата обаче така се прави, там така си отмъщават. Махалата България.

Президентът Румен Радев призовава партиите към разбирателство и обединение в името на... тук следва да цитирам изтъркани и общоизвестни приказки. И веднага след това нарича действията на втората по численост парламентарна партия "шарлатания". И не вижда в това никакво противоречие. И той си го връща, защото един от водачите на тази партия е казал, че президентът се е срещал с Бойко Борисов. Така се прави в махалата България.

Разликата между "господине" и "тоя тиквеник"

В държавата България обаче би трябвало да е иначе. Би трябвал президентът да каже: "Уважаемият лидер на "Продължаваме промяната" Асен Василев е бил подведен, сигурен съм, че ще намери сили да ми се извини". Дори да не използва "уважаеми" и "намери сили", тонът би следвало да е сходен. Отделен е въпросът, че Асен Василев не предостави доказателства за твърданията си. Но измежду целия сонм от пиари, съмишленици и съветници около президента явно не се намери кой да му подскаже верните думи и поведение. Защото това пък явно тук не се прави.

Някои могат да приемат това и за нещо второстепенно, което не засяга същността. И същността пак да си е пълна с добри намерения, като това да се състави правителство например. Получава се като при вица за соц продавачката, която рекла: "Миче ма, дай на тоя тиквеник един тутманик", вместо да каже: "Моля господине, заповядайте си тутманика". Какво толкова, нали човекът си е получил в края на краищата тиквеника, макар да се е почувствал замалко като тутманик?

"България, мое страдание..."

Дали обаче това е само простащината, с която отдавна сме свикнали, или е явление, което показва показва много по-дълбинни и същностни особености за обществото ни? Ето какво казва прочутата френска философка от български произход Юлия Кръстева: " ...думите си остават чужди неологизми, захвърлени в мъртви пясъци, снобски безсмислици, гръмко празнословие. Ако им липсва учтивост - те са обидни. Тази липса на вкус показва варварското в обществото". И още :

"Смятате, че ви се дължи всичко, поради не знам каква причина, поради нищо; искате всичко, при условие, че ще може да дремете, да мързелувате или да хитрувате, да лавирате, да мамите - и, понякога, да работите до изнемога. Но защо, за Бога, се съсипвате? Мои ближни, братя мои, причинявате ми болка. България, мое страдание..."

Та и тънката прослойка умни, образовани, възпитани българи имат право да кажат на политическите простаци - дори когато те са премиери и президенти, или най-вече тогава: "Превръщате държавата България в махала. Причинявате ни болка и страдание."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алеко

    35 8 Отговор
    Аз това за Ганьо съм го написал преди много години.
  • 3 ТаУмВзе

    39 10 Отговор
    Компрадорската територия, отдавна не е Държава! Врътка се от послушно Крадлив слугинаж, докато Геноцида си бичи. Последна национална Катастрофа за последните Оцелели. Друго няма как да стане! Честито!
  • 4 От хора

    50 2 Отговор
    без възпитание , морал и човешка ценностна система , без респект към Държавата и народа , не ми е ясно какво може да се очаква ?
  • 5 Факт

    37 42 Отговор
    Всички висят на Путин в гардероба.Той граби и унищожава безмилостно собственият си народ защо си мислите че неговите марионетки у нас ще се отнасят по различно с вас.
  • 6 Асан дигиталния

    12 5 Отговор
    Маала ма дигитална маала хахахахаха
  • 7 БОЗА

    40 13 Отговор
    Дойче веле не ми харесвало президента...прекрасно-какво повече да искам... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 8 В случая

    38 9 Отговор
    Шарлатания е емфазис, те заслужават по-тежки епитети
  • 9 Хаха

    40 21 Отговор
    Нямаше как по добре да се квалифицират измамниците от чужбина, освен като шарлатани. А снимката с участието на простака Борисов е перфектно допълнение към статията.
  • 10 зевзек

    17 2 Отговор
    шоуто на мъпетите, в България реална политика няма, та за какво ни подканва да страдаме и да се ядосваме автора на Дойче Веле, и споменава тези чувствителни и умни българи, от тази така умна, така тънка, и не особено храбра прослойка, които отдавна избягаха, и сега бродят по Западните богати ловни полета, тук сме останали такива от махалата, затова ни говорят на език, който ние разбираме
  • 11 абе нещо

    38 12 Отговор
    много пропаганда се излива в полза на ПП по медиите напоследък, кой ли плаща за това?
  • 12 АВАТАРИ - човекоподобни същества БЕЗ

    15 0 Отговор
    Чувства, Сърце , Душа и Съвест ! Нещо ката ГАНГРЕНАТА която ще СТОПИ Държавата и Народа и !
  • 13 Всички партии са шарлатани

    33 7 Отговор
    ПП излъгаха доста хора, че ще има положителна промяна, вместо това тръгнаха да раздават пари и договори на техните фирми и хора. Български възход приказваха за по-добри отношения с Русия, интересите на България ... промениха си позицията. За ГЕРБ, ДПС, БСП има ли какво да се коментира ? Много бързо Българите забравиха, как гербаджиския вожд ръсеше сутрин обет и вечер различни лъжи по медиите ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коментар

    24 4 Отговор
    Е,такива са си.Не може да се каже на черното "бяло".Истината си е истина.
  • 16 Брюкселската зелка

    33 11 Отговор
    Ами като са шарлатани инсталирани от вън как да ги нарече? Свинята може да я наречеш и лебед за да не я обидиш но това не отменя факта, че свинята си е свиня. Та така и с шарлатаните дилетанти на чужда служба
  • 17 не си дадоха сметка

    8 14 Отговор
    че с закриването на букмейкърските пунктове Еврофутбол икономиката ,рязко ще пострада,защото това беше огромна търговия,а сега рекламират онлайн сайтове за залози,но пак не си дават сметка че 90 процента от хората не могат да работят с компютър.Не са виновни толкова рисковите сделки на Кирил и Асен,а това ,че държавата се полакоми да сложи ръка на хазарта,но явно този Васил Божков здраво им се опъна.Хазарта не е нищо друго ,освен алтернативен доход и вид търговия,но пълнеше хазната с милиарди.
  • 18 Путинофил

    19 14 Отговор
    Ние си вървим плътно по руският модел! Олигарси милиардери и ровещи по кофите!
  • 19 След 33 години крадене

    23 2 Отговор
    станахме последната махала в Европа с феодално управление!
  • 20 Задунайска губерния

    15 22 Отговор
    "Шарлатаните са измамници и мошеници. Те твърдят, че притежават знания, умения и способности, които в действителност нямат." - От ПП имат знания и умения, което не се харесва на ганьо, на "Аз съм про3 и вие сте про3ти ... ", не се харесва на ру3ката олигархия.
  • 21 Роки

    9 1 Отговор
    Махала ама циг.....ска
  • 22 АВАТАРИТЕ са като ГАНГРЕНАТА

    11 1 Отговор
    С Гангрената и Аватарите борбата е една и съща - СКАЛПЕЛ ! Те нямат Сърца , Чувства, Душа , и СЪВЕСТ , те нечувстват БОЛКАТА като нас !
  • 23 Васил

    1 1 Отговор
    По скоро в едно голямо Гето!
  • 24 Народа сам ТРЯБВА да УЗРЕЕ за

    12 2 Отговор
    Активна БОРБА с тази напаст !3266
  • 25 Токсик

    25 7 Отговор
    Даже много меко ги е описал президентът Радев, тези от ПП, защото ние знаем, че те са откровени измамници, неофашисти и безродници, и без всякакви познания в нито една област. Готови са да продадат и майките си, и държавата си по всяко време щом им натиснат копчето от посолството на Козяк.

    Коментиран от #39

  • 26 Бамбука

    7 13 Отговор
    Махленски изразни приказки от страна на президент и вожд. Всъщност, ако не се дава рупор на десетина "пинчери" от партиите на "хартиената" бюлетина, може дори да има положителни дебати.
  • 27 НАРОДА трябва да ВЛАДЕЕ Държавата !

    5 2 Отговор
    Държавата Трябва да е ЕДРИЯТ КАПИТАЛИСТ и само НАРОДА да е Бенефициара и ! Но затова е нужна НАРОДНА ВЛАСТ и ОФ ! А ударният отряд да е Партия " Ш М А Й З Е Р " ! Без " ШМАЙЗЕР " ще загубим в Коч маневрите !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЗАЩО се дърпат ГОРЕ ? За кой по-доблестн

    13 1 Отговор
    Да служи на Държава и Народ ? Не ! Боричкат се кой да е КРУПИЕТО и Върти РУЛЕТКАТА и пуска ЗАРА за да може КОМИСИОННИТЕ безконтролни да НАБАРА !
  • 30 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    5 6 Отговор
    🇧🇬За Бога, Българи Не Гласувайте🇧🇬

    Коментиран от #44

  • 31 Държавата е КАЗИНО !

    9 1 Отговор
    А с Изборите си измиват Очите за ЛЕГАЛНИЯТ Криминален Капитализъм у нас !
  • 32 ауууу

    20 4 Отговор
    Ама Дойче зеле защо скача винаги на истината?! Простото Киро и комания са си чиста проба шарлатани, даже в уикипедия в статията за думата шарлатан/ин/ трябва да има снимка на К и К.
  • 33 ХаХа

    0 1 Отговор
    Що не одобрявате ва.. Събта рапта няма, в неделя сме на Кенана
  • 34 Да,не са шарлатани,

    12 3 Отговор
    Престъпници са!За съд и затвор!Лишиха ни от евтини енергоносители,като по тоя начин,увеличиха инфлацията! Народа ни обедня още повече,и няма нужда дв да ни говорят глупости.
  • 35 Аз не мога

    12 4 Отговор
    Сравнявам с президента
    Търсил съм някакво определение с което да определя тия двама не зрели млади мъже но явно президентът е по-добър от мен
    ШАРЛАТАНИ
    По-точно от това не може да се каже
  • 36 Аз бих ги нарекъл

    5 1 Отговор
    Шамшали
  • 37 Мога ли да Ви...

    6 0 Отговор
    Псувайте се културно на, Вие"! Какво е туй просташко ,,ти"?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Стършел

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Токсик":

    Май ги бъркаш с 4 000 ниците?!
  • 40 5577

    10 3 Отговор
    Няма как да се нарече по друг начин грешката на мутрите които бяха засегнати от Гешев и назначиха пълни делитанти. Те дори от политиката са много далеч. По цял ден само Борисов та Борисов. Не се сещат че ако станат политици и правят добра политика, поне на 70%от гербаджийската и мигом ще забравим Борисов. Направете нещо за хората бе промяна. Излагате се. Искаме вие да ни управлявате, ма първо обещайте нещо хубаво после го сторете.
  • 41 Цървул

    9 9 Отговор
    Коментарът на Дойче Веле е резонен! Но някак не етично, да застават в ролята на адвокати на ПП. Къде им беше тази гражданска позиция спрямо действията на Президента,когато той нарече МАФИЯ най-голямата и досега парламентарна партия и нейните избиратели? КЪДЕ, Дойче Веле бяхте тогава, КЪДЕ???
  • 42 Айде айде

    13 3 Отговор
    Значи други политически партии и личности могат да бъдат наричани всякак, а точно тия, които го правят - не трябва да се докосват .... така ли ??!
  • 43 Павел пенев

    16 3 Отговор
    Факти кога ще спрат да публикуват Гьобелсовите глупости на клюкарската медия DW?
  • 44 Стършел

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Кажи го на дпс арите! Ма ти да не си велислава кръстева?!
  • 45 Българин

    10 4 Отговор
    И3 р0да Радев ги създаде, значи той е Баш шарлатанина!
  • 46 НЯКОЙ

    8 6 Отговор
    И Борисов и Радев са натрапени в политиката от задкулисието - Борисов чрез Височеството, а Радев чрез Кремъл ! Какво образование, възпитание и политическа култура да търсим от тях ??? Борисов сам се определи като "прост", докато Радев се опита да ни баламосва с някакво специално образование в САЩ, което после с недомлъвки се оказа нещо друго ??? Тази простащина, започната от нейния флагман - Слави Трифонов, се пренесе и в политиката по най-отвратителен начин ! Те не осъзнават, че "заразяват" податливото на простащини общество и после излиза на сцената "великият" Гешев, за да укорява нарушителите на добрия вкус ! Славно си живеем, нали !

    Коментиран от #50

  • 47 старецът и реката

    13 2 Отговор
    Аз бих бил по-краен, като ги нарека-национални предатели!
  • 48 Леля Гошо

    13 2 Отговор
    Страх ви е да напишете името на простака лидер на партията на простите които се разбират защото са прости простаци
  • 49 Леля Гошо

    7 2 Отговор
    Не сме махала. Можем само да мечтаем да сме махала, а не външен клозет. Във Франция не говорели така. Ами не знаете ли че разликата между БГ и Франция е оттук до Марс. Щеше да е учудващо ако нашите селяндури случайници в политиката говореха като французи, немци или англичани.

    Коментиран от #59

  • 50 Стършел

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "НЯКОЙ":

    Абсолютно си прав. Някои може да са забравили, че др. борисов беше водеш в едно предаване на приятеля си виолончелист! С една дума чалгария до шия.
  • 51 хихи

    6 2 Отговор
    Няма друга държава в която да се появят двамаумкокрасивихардвардскиизмамници да получат подрекапа от президента, да покажат един празен язовир, да обещаят завод за електромобили и 80% от ония неговите 80% да гласуват за тях...
  • 52 Това е в БЛИЦ

    8 5 Отговор
    ВИДЕО от войната:" Пречупен кръст се появи в украински мол"
    Погледнете реалността . КОГО ПОДКРЕПЯМЕ В УКРАЙНА ?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Моля

    3 1 Отговор
    Без евфемизми!! Превърнахте ни в гето.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    6 4 Отговор
    Най-големия БГ шарлатанин е в президенството. Втория шарлатанин е в Банкя, третия е в прокуратурата. След това са 220 шарлатани в парламента, има само около двайсетина депутата от 240, които да не са шарлатани.
  • 58 Смърфиета

    3 3 Отговор
    И кой е мазола, написъл този жалък пасквил? Проблемите в общуването у нас не са на тази основа. Те са на основата на това, че хората са масово с дефицити в културата на общуване, обществения морал и в някои случаи образованието. В някои случаи, защото слугите на хипертрофиралата ченгеджийница нерядко са вишисти, но с дефицити: хомосексоалисти, единствени деца, еврей, фашисти, номенклатура с усещане за всепозволеност и т.н. Има наистина стряскащи пример за това как културата на толерантност към дефицитите в общественото съзнание може да произведе чудовищен резултат.
  • 59 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Леля Гошо":

    Що си мислиш, че във Франция е по-добре?
  • 60 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 1 Отговор
    Като сложиш един до друг Петков и Борисов и попиташ хората в България кой е по-голям шарлатанин. Ми се струва, че резултата ще е почти равен с лека преднина на Борисов.
  • 61 Кико

    2 3 Отговор
    Браво за статията! Вероятно много ще се разпознаят и ще са обидени
  • 62 ДУШМАНИТЕ на българина Е

    3 1 Отговор
    ВЛАСТТА !
  • 63 Фидел Кастро - син на крупен ЛАТИФУНДИСТ

    1 1 Отговор
    Предава Собствената си ЗЕМЯ на НАРОДА и му ВРИЧА ДА Е ПАЗИ като своя ! А у нас , вятъра духа срещу нас - Земята наша и РЕКОЛТАТА на латифундиста ! После Хляба скъп и грамажа малко, Олиото Кът, или внос от съседи скъпо и в грамажа пак по-малко ! Защо сме все с ОБРАТНА ЗАХАПКА ? И кой ни прави на ТЕЛЕТА ?
  • 64 Новият ЖИВОТ никога неидва ДАРОМ !

    1 0 Отговор
    Той идва с Болки , Мъки и Жертви ! Без тях той не се РАЖДА ! Власт с жертви се Постига и със ЖЕРТВИ се дава ! Осъзнавамели необходимоста от НОВ ЖИВОТ ?
  • 65 До кога ще сме ТЕЛЕТА

    2 1 Отговор
    И ще търпиме тези МЕКЕРЕТА ?

    Коментиран от #67

  • 66 КАЗИНО " България " , върви към

    2 1 Отговор
    Б А Н К Р У Т ! А след това идва Мам си Джейс !
  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "До кога ще сме ТЕЛЕТА":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 68 МАКЕДОНИЯ Е НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ

    0 1 Отговор
    ОТ ОХРИД ДО ЧЕРНО МОРЕ Е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ !