Last news in Fakti

20 Декември, 2022 13:00 2 228 30

Николай Слатински: Няма бивши агенти на КГБ

  • русия-
  • българия-
  • кгб

Спомени на експерт по национална сигурност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четири подробности от пейзажа на моето близко и малко по-далечно минало

И аз видях как вместо да бъде изгонена като персона нон грата, руската посланичка шества и дефилира из медиите ни (някои от тях издържани и от моите данъци) като героиня на нашето време.

Това ми припомни четири подробности от пейзажа на моето минало.

1.

Веднъж един приятел, виждайки как се сприятелявам със сравнително известна личност, ми каза:

– Той е бил завербуван от КГБ, бъди внимателен с него!

– Каааак? Та този човек никога с нищо и по никакъв начин не е давал повод да се смята, че е човек на КГБ! Последният е за когото бих си помислил такова нещо – много силно се удивих аз.

– Да, защото все още не е активиран. Няма БИВШИ завербувани от КГБ! Това е неподлежащата на обжалване истина. За всеки завербуван рано или късно идва времето, когато ще го активират. Той знае това и е непрекъснато в очакване, вечно е на повикване.

2.

Знам, че друг мой приятел (от времето след 1989 г.) е бил като млад в ДС. Но е свестен човек, добър специалист в националната сигурност и отношенията ни са искрено дружески. Веднъж ми сподели за наш общ познат, че също е бил в ДС, а сега работи тясно с руснаците и не крие, че е техен човек.

Попитах го:

– А теб руснаците не са ли правили опит да те превърнат в техен човек?

– Не, не съм се доближавал и на километър от техните резидентури!

– Защо така?

– Ами защото няма нищо по-лошо от това в днешно време да си ухо и око на руснаците! И не само в днешно време. Те те използват максимално, а когато станеш ненужен, или те изхвърлят на боклука, или ако знаеш твърде много, неизбежно ти се случва нещо фатално. За тях най-добрият бивш агент е мъртвият агент – от 30-те години на миналия век е така. И до 30-те години на бъдещия век ще е така.

3.

Друг път същият този мой приятел ми спомена за още един общ познат, че преди известно време е взел доста пари на ръка от руска спецслужба и че руснаците давали добри суми за да имат свои хора къде ли не и за какво ли не.

Попитах го леко наивно:

– А ти като си я закъсал сега финансово, а имаш толкова връзки с хора от властта, не би ли взел от тях прилична сума – просто за някаква конкретна работа?

– Не бих! Категорично! От мен ще знаеш, че руснаците не са като останалите. Останалите като дават пари за някаква конкретна работа, знаят, че за да им я свършиш, ти имаш определени „производствени разходи" – да водиш виден политик или шеф на държавна фирма на скъп обяд, да му уредиш дългокрака и късопола мадама, да му пуснеш нещо на ръка, пък и просто да държиш ниво... И затова ти дават определен процент – за фонд „и аз съм човек“. Ако все пак не свършиш работа – връщаш известна сума, останалото дори да е символично, ти го опрощават – знае се, че не всякога може да се свърши дадена работа, дори при желание и след енергични усилия. Но при руснаците не е така! Не свършиш ли работа, връщаш парите до копейка! Не го ли направиш, те поставят „на счëтчик“ – на брояч, отмерващ времето за връщане и с нарастващи проценти. Направо като техните "братки". Мнозина у нас сред политиците и хората от службите са се изкушавали да взимат пари от руснаците, за да им свършат някаква работа, но повярвай – огромното мнозинство от тях, когато не са свършили тази работа, буквално са изповръщали взетите пари обратно. При руснаците прошка няма, „произведствени разходи" също няма.

4.

Когато отидох студент по механика в СССР, в Харков, 1975 г., абсолютно не съм имал каквото и да било представа за действията на нашите и съветските спецслужби. Вероятно като младеж, чийто прадядо е бил осъден като враг на народа и е бил жестоко пребиван – и той, и синът му от новата власт след 1944 г., не съм представлявал интерес за ДС. Знам ли... Но тръгвайки за Харков, мой чичо ме дръпна настрана:

- Слушай, много да се пазиш от онези хора там!

- От кои онези?

- С невидимите пагони! Носят пуловерчета, сакенца, ризенца, а под тях се виждат очертанията на пагоните. Където има 3-4 българи поне, то 100% единия ще го хванат да им слухти и донася. Могат да омайват с какви ли не обещания и приятелски подкрепи, могат и да обърнат другия край и да притискат здраво. Затова си отваряй очите на четири и не си мисли, че винаги можеш да се оправиш с тях, да им се извъртиш. Бягай надалеч от тях и никога не забравяй, че те са наблизо до теб...

В интерес на истината, никой от тези хора не направи опит да се сближи с мен нито докато бях студент (1975-1979), нито докато бях аспирант (1982-1986), макар че, впрочем, втория път всичко в „Съюза“ бе тръгнало на пропадия. Два дни след като пристигнах, почина Брежнев. След по-малко от година и половина почина Андропов. На следващата година почина Черненко, а на по-следваща стана Чернобил.

И така, както викат в Перник: Та те така...


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смерш

    15 20 Отговор
    И аз това казвам. Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ.
  • 2 Кагебишников

    14 4 Отговор
    Сега са от ФСБ
  • 3 ТаУмВзе

    31 10 Отговор
    Професорчето пребоядисано, което е учило в Харков СССР ли? Мдааа Соросоидчета да искаш, които халюцкат КГБ на Хранилката! Смех в Пародията да е.
  • 4 Хасковски каунь

    25 9 Отговор
    Тоя не се орахати! Дали е виждал жив агент?
  • 5 Аршлох

    26 8 Отговор
    Ах, ти лиСатанински,ти ли ма с ти йо.,кои ходеха да учат в СССР? Верните слуги и деца на номенклатурата.Аз що не съм отишъл,друг въпрос е дали изобщо съм имал желание да следвам там.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 666

    14 20 Отговор
    Русофилите усетиха че путин е бита карта и започнаха да се отричат от своята "матушка" русия. Прав е бивш милиционер няма.
  • 7 Тоя пребоядисан мърcък

    20 7 Отговор
    от личн опит споделя.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Аршлох":

    Сякаш има бивш агент на СеРеУ ❗
    Един такъв междувпрочем е собственик на btV‼️
  • 9 Тодор

    12 4 Отговор
    Главна роля в българския сериал "Луд за връзване".
  • 10 Перо

    18 4 Отговор
    Тоя плазмодии,пак изпълзя от дупката! Къде ли не се слага,какви ли партии не смени и на всякъде му бият шута! Остана да се препитава с джендърски изяви,пишейки фалшиви пасквили и коментари,в услуга на джендърската пропаганда!
  • 11 Перо

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аршлох":

    Сега съветските възпитаници са най-отявлените демократи! Толкова лазене и унижения,смесени бракове,манифестации и събрания, доноси и изведнъж, на дъното,всичко се срути! Само злобата към предната система,която се провали,остана жестока! Познавам хора,понастоящем държавни служители и кинооператори,които си преиздадоха дипломите с български,да кариерстват по стария начин, но при новите условия! Боклука си е винаги боклук!
  • 12 Тиква американска

    15 2 Отговор
    Както и на ЦРУ и др. подлоги!
  • 13 ууу

    13 3 Отговор
    ПРАВ СИ . НО ПРЕДПОЧИТАМ РУСНАЦИ , ПРЕД АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ ...
  • 14 пенко

    8 0 Отговор
    КИКОТ ЛАЙ-ЛАЙ - ОЩЕ ИСКА ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО - ПОЛУУМРЕЛЯКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 пенко

    10 1 Отговор
    ЕКСПЕРКТ ЛИ Е ИЛИ ИЗ ПЕРКТ ????? СЪРАТНИКЪТ МУ ГОШО УМРЕ , А ТОЗИ ОЩЕ ДЪРЖИ !!!!!
  • 16 Путинофил

    6 1 Отговор
    путин има 7 милиона агента в територията!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АРЕС

    13 1 Отговор
    Изпражнение пък говори,що е то? слатински Кой е слатински? Морално деградирал лъжец,продажник и мизерник работещ за хонорар на у. Козяк.
  • 19 Няма бивши агенти

    9 0 Отговор
    и на ЦРУ

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Спондж боб Квадратна тиква

    9 0 Отговор
    Николай Слатински: Няма бивши агенти на ДС - ето вижте ме мен.
  • 22 копи пейст

    7 0 Отговор
    Браво, "висш пилотаж"....Oбрaзoвaниe: Виcшe oбрaзoвaниe - мeхaникa - Хaркoв, Укрaйнa (тoгaвa CCCР), Държaвeн унивeрcитeт, Фaкултeт пo мaтeмaтикa и мeхaникa, 1975-1979 г. Дoктoр пo мaтeмaтикa (Кaндидaт нa мaтeмaтичecкитe нaуки), Хaркoв, Укрaйнa (тoгaвa CCCР), Държaвeн унивeрcитeт, 1982-1986 г., Мeхaникa нa нeпрeкъcнaтитe cрeди, диceртaция "Някoи виcкoзнoплacтичecки тeчeния нa нaмaгнитвaщитe ce cрeди", И ИЗВEДНЪЖ .... Дoцeнт пo мeждунaрoднa и нaциoнaлнa cигурнocт – 2002 г. Прoфecoр пo мeждунaрoднa и нaциoнaлнa cигурнocт – 2012 г. ..............................................Aмa рaзбирa ce, чe нe e агент!!!
  • 23 Имане

    9 0 Отговор
    Слатински е луд! Няма ДС ,няма КГБ ,има ЦРУ ,вилнеещ по цял свят ! Засрамете се фашаги!
  • 24 Хак да му е

    10 0 Отговор
    УжасТ! И какво излиза? Ако не всекипърви,то всеки втори народен враг или негов изтърсак е учил в СССР! А Николайчо бидейки два пъти народен враг е учил 2 пъти по 4 години в СССР. Хак да му е!
  • 25 безпартиен

    9 1 Отговор
    И този заминал студент в СССР а дядо му бил репресиран след 9.9.44??Значи някой от родата е "пристанал" на ДС!!!!Само не на нас обикновените хора с тези приказки за репресирани!Все още има живи които помним как се получаваха разрешения за обикновени пътувания зад граница!А пък за обучение в чужбина гаранции от ЦК на БКП или ДС!Сега толкова антикомунисти,че човек направо се чуди как БКП е изкарала 45 години власт!?
  • 26 веселяк

    8 0 Отговор
    Този инджинйер завършил няколко пъти образованието си в СССР ако е експерт по национална сигурност, аз тогава съм нобелов лауреат в областта на квантовата механика!
  • 27 а ти

    6 0 Отговор
    си гнузно мекере.....;,Мръсник беше и пътуваш на долу.....
  • 28 Льотчик на недоставено USA -фърчило

    6 0 Отговор
    СМЕШНИК Е ТОЗИ СЛАТИНСКИ.. "Експерт" бил.. Нищо важно, съществено и значимо дело не е направил за България този "експерт".. И, С НИЩО НЕ Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ Е КОМПЕТЕНТЕН КАТО експерт! 😄. Споделя само някакви откъслечни, единични "спомени", за "доказване на тезата си", които май са съчинени като във вестничето "Лична драма".
  • 29 Настоящ "агент" на ФСБ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Няма бивши агенти":

    Няма бивши агенти и на КГБ/ФСБ/. Този СЛАТИНСКИ си мисля, че е трябвало да завърши аспирантурата си в СССР нормално за 3 години, КОЕТО Е ИЗИСКУЕМИЯ СРОК, но е стоял там 4 години.. Май, 1 ГОДИНА Е УЧИЛ И ЗА АГЕНТ, след защитата на дисертацията си..
  • 30 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Няма бивши кретени ? кретена винаги си е кретен,дори да е от Перник и да е учил и живял в СССР !