Last news in Fakti

28 Декември, 2022 09:43 5 064 159

Руснак от санкции не се плаши

  • русия-
  • санкции-
  • европа-
  • ес-
  • криза-
  • инфлация-
  • поскъпване

В Москва нямат ананаси, но имат в изобилие абхазки мандарини. Не ядат червен хайвер с лъжици, но не губят надежда

Руснак от санкции не се плаши - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Нищо не може да ни стресне след войната и блокадата на Ленинград", се смее 90-годишна баба, докато си купува "Бородински" черен хляб и извара родно производство в кварталната бакалия в Москва. Цените видимо са се качили след всичките санкции въведени от ЕС, но щандовете са препълнени - с продукти местно производство.

Най-много, почти 3 пъти са поскъпнали цигарите и лекарствата. Гречката, която си е чисто руски продукт, също е скочила тройно.

Почти е невъзможно да се намери кока-кола от 1,5 л, но за сметка на американската напитка се е качило потреблението на изключително полезния и вкусен руски квас. Да, квас вместо кока-кола е доста добра, полезна и по джоба на всекиго алтернатива.

Да, но не на всички им харесва да пият квас вместо кока-кола. И тук идва място на най-предприемчивите.

Русия измисли алтернатива на Coca-Cola, Fanta и Sprite

Руски производител на напитки представи нова гама от безалкохолни напитки, за да замени емблематичните марки, които напуснаха руския пазар след нахлуването в Украйна. Вместо Coca-Cola, Fanta и Sprite, руснаците ще могат да избират между CoolCola, Fancy и Street, съобщи руският производител на напитки "Очаково".

Трите световни марки газирани напитки до голяма степен отсъстваха от руските магазини, след като The Coca-Cola Company спря бизнеса си в Русия през март. Макар че продуктите на Coca-Cola все още могат да бъдат намерени в магазините, цените са се повишили с около 200% след официалното им спиране.

CoolCola има "емблематичния вкус на кола", твърдят от руската компания. А бутилките на марката Fancy с вкус на портокал и Street с лимон и лайм имитират дизайна и цветовете на Fanta и Sprite, пише Moscow Times.

Създадена в Съветския съюз през 1978 г., "Очаково" произвежда предимно традиционни руски напитки като ферментирал квас на зърнена основа и нискоалкохолна медена напитка медовуха. Но тя не е единствената компания, която се опитва да се възползва от изтеглянето на Coca-Cola от руския пазар.

През април компанията за напитки от Далечния изток на Русия "Славда Групп" пусна Grink Cola, в опит да спечели сърцата на руските любителите на газирани напитки. А през май, в северния руски регион Коми, местната фабрика пусна собствена марка газирана напитка – Komi Cola.

И двете алтернативи обаче бяха приети със смесени чувства, тъй като потребителите се оплакваха, че нито една напитка не е "сладка и пенлива", като оригинала. И както е тръгнало, вероятно квасът ще остане единствената алтернатива наподобяваща "сладката и пенлива американска напитка".

С газираните безалкохолни въпросът е решен, но какво става в рибата и морските дарове които често, да не кажа ежедневно присъстваха на масите в Русия.

Изчезнала е традиционната за руската трапеза сьомга, която не е доплувала от Норвегия до щандовете в Москва. Но вместо нея магазините са заредени с червена пъстърва и сельодка от Далечния изток и Камчатка.

Добра цена държи водката, без която животът би се смрачил. Водка има и то в изобилие стотици марки и производители, от хубава по-хубава, от пивка по пивка. Е, няма да има луксозни мезета към нея, но кисело зеленце с клюква и кисели краставички по стара руска рецепта "малосольные“ винаги ще се намерят на добра цена защото са родно производство.

Млечните продукти са почти на същата цена, както и преди година – две, но фермерите негодуват, защото заводите им изкупуват продукцията едва ли не за копейки.

Западните брандове за дрехи ги няма, защото фирмите си изтеглиха бизнеса от Русия и ако тук таме се срещне някоя маркова дрешка, то тя е от разпродажба, преди ликвидация на магазина и доста скъпичка, въпреки , че е последна или предпоследна. Цените на дрехите са скочили драстично, се оплакват московчани. Народното творчество будува дори в криза и по време на санкции, и ето го поредния виц по този повод : "Пристига грузинец в Москва. Влиза в ГУМ на Червения площад, гледа витрините с красиви дрехи и пита продавачката: "Девойче, защо на етикетите са написани телефонни номера?".

Въпреки санкциите руснаците са весели и не падат духом. Подготовката за Нова Година и Рождеството по стар стил е в разгара си.

Ресторантите са пълни, пред баровете и дискотеките се вият опашки от млади хора, които ако не пият уиски "Джони Уокър", напълно са доволни на водка "Путинка". Цигарите, алкохолът и енергийните напитки се продават на младежите само срещу показване на паспорт.

Руснакът ще оцелее с варени картофи, водка, сельодка и елда, ако се наложи, но театрите и църквите са препълнени. Никой не може да им наложи духовни санкции.

"Духовната храна за нас е преди всичко, а тя не подлежи на санкции", казват руснаците, които до скоро наричахме „братушки“. Руският народ е търпелив, силно вярващ, невзискателен и не се оплаква. Напук на празните джобове, хората са убедени и се гордеят, че Русия е велика държава, което показват и социологическите проучвания. В това, че страната им играе значителна роля в уреждането на международните проблеми, са убедени 68% анкетираните. Данните на социологическото допитване, проведено от агенция "Левада-център", сочат още, че всеки трети руснак (35%) смята, че през последните 10 месеца в чужбина започват повече да се страхуват от Русия. В също време, според хората, външните и вътрешните врагове на страната също са се увеличили - в тяхното наличие са сигурни 63%.

Самочувствието им обаче расте категорични са данните, въпреки че икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината. Това показва предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат.

4-процентно свиване на БВП имаше и през второто тримесечие, тъй като западните санкции са удар за икономиката на Русия.

4-процентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството е нараснало с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване, а Русия за последно преживя техническа рецесия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато светът преминаваше през пандемията от коронавирус.

Руската икономика се представи добре в началото на 2022 г. с 3,5% увеличение на БВП, но началото на офанзивата в Украйна предизвика вълна от санкции от страна на Запада.

Наложените ограничения върху износа и вноса, недостигът на персонал и проблемите с доставката на резервни части натовариха силно руската икономика.

На 8 ноември Централната банка прогнозира, че БВП ще се свие с 3,5% тази година.

Международният валутен фонд и Световната банка изчисляват съответно спад на руския БВП от 3,4% и 4,5%. По данни на Росстат въпреки свиващата се икономика нивото на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

През октомври Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%. За първи път от началото на военната офанзива в Украйна основният лихвен процент остава непроменен.

Централната банка не планира да промени лихвения процент до края на годината, което е знак за "адаптиране" към "новата реалност", заяви нейният управител Елвира Набиулина.

След като Русия беше засегната от западните санкции, банката драстично повиши основния лихвен процент от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да подкрепи рублата.

И все пак не всички руснаци са доволни от живота си и от икономическия стрес, който неизбежно преживяват.

От какво все пак са недоволни руснаците?

Най-вече от високите цени, ниските заплати и големите такси за жилища.

Най-черногледи са в Уралския федерален окръг. В Москва и Санкт Петербург също има доста хора, на които им се налага "да си затягат коланите", констатира фондация "Обществено мнение". През ноември и декември имаше паника, хората очакваха някаква катастрофа във връзка с новият пакет от санкции въведен от Европейския Съюз и им се струваше, че властите вече не контролират нищо, което до голяма степен се нагнетяваше от медиите, коментират днес анализаторите. Но сега, според политолозите, властта заема ясна позиция и руснаците започват да се успокояват, че и със санкциите е възможно да се живее и всичко рано или късно ще е наред и ще си дойде на местата. Трябва просто търпение , затягане на коланите и стискане на зъби....до кога, времето ще покаже..

В момента в Москва (както и други градове с над 1 млн. население) 60% от гражданите са задоволени икономически.

Специално за ФАКТИ сподели икономическата обстановка журналистката от радио БИЗНЕС FM Наталия Космачова.

Мисля, че икономиката ни е относително стабилна за момента. Относно недоимъка по магазините, малко се преувеличава, че щандовете са празни и нямаме нищо, напротив , всичко има. Набляга се на засиленото родно производство. Относно млечните продукти има дори излишък и огромно изобилие. Да, откровено ще споделя, че вече не ядем червен хайвер с лъжици! Има хайвер, но е деликатес, намира се, но е много поскъпнал и не всеки може да си го позволи. Да, признавам, че вече не ядем ежедневно на закуска филии с хубава сочна червена сьомга. Изчезнала е, или идва през заобиколни пътища, скъпа е доста...Не виждам напоследък банани и ананас. Обикалях с колата няколко вериги супермаркети и никъде не видях ананас. Е, какво да се прави и преди сме живели без ананас и сега ще го преживеем някак си. Затова пък имаме в изобилие уникални сочни тънко кори и ароматни мандарини от Абхазия!

Няма я любимата ми козметика...Не мога да намеря спиралата за мигли с която съм свикнала от години, налага се да я заменя с друга марка....Няма да повярвате, но най-потърпевши са не толкова хората, колкото домашните любимци! Имам куче, не мога да му намеря необходимите лекарства, бяха вносни европейски. Напълно са изчезнали, казаха ми, че повече няма да ги внасят. Така стои и въпросът с всички продукти, храни и аксесоари в магазините за домашни любимци. Тъжна картина, но това е положението, трябва някакси да се справим, сподели специално за ФАКТИ кореспондентът на радио БИЗНЕС FM Наталия Космачова.

Ограничителните мерки са насочени най-вече към вноса и износа на някои стоки. Списъкът на забранените продукти има за цел да увеличи в максимална степен отрицателното въздействие на санкциите върху руската икономика, като същевременно ограничи последиците за предприятията и гражданите на ЕС.

Данните доказват, че тези ограничителни мерки дават резултати. Според оценки на Световната банка и на МВФ през 2022 г. руската търговия със стоки и услуги е на път да намалее значително. През 2023 г. износът ще продължи да намалява, докато вносът се очаква да бъде по-висок, отколкото през 2022 г. Прогнозите показват, че темпът на инфлация в Русия ще нарасне рязко, достигайки почти 14% до края на 2022 г. Прогнозите за 2023 г. варират от 5% (МВФ) до 6,8% (ОИСР). Войната и санкциите оказаха значително въздействие и върху руските дружества. От февруари насам основният индекс на Московската борса е намалял с повече от една трета.

Експерти сочат, че от възникналата ситуация се тревожат най-вече възрастните жители, които едва свързват двата края само с пенсия. Образованите хора на средна възраст разбират, че "положението е сериозно" и очакват нова вълна на кризата. При това мнозина са убедени, че нивото на протестната активност на фона на кризата едва ли ще се повиши. Според социолозите хората разбират възникналото положение вследствие на „специалната военна операция“ и са готови да изчакат, без да губят вяра в по-доброто бъдеще и с нагласата, че надеждата умира последна.

Както вече споменах, руснаците са вярващ и силен народ и след преживяната Велика Отечествена Война нищо не може да ги уплаши.

„Оцеляхме в глад и мизерия по време на Втората Световна война. Ще оцелеем и сега. Времената са неблагоприятни, но какво да се прави, тези неща не ги решаваме ние, а управниците. Народът страда не толкова от липсата на продукти, колкото от растящите цени. Но ние сме силни и ще се справим! “, сподели пред ФАКТИ преподавателката от Санкт Петербург Татяна Сергеевна Кузмина.

Всъщност, две трети от руснаците вярват, че са богоизбран народ

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник "Ведомости", като се позовава на резултатите от анкета на независимия Център Левада.

Броят на руснаците, убедени, че руският народ има особено значение в света, е най-високият, откакто се правят изследвания на общественото мнение - 64 процента от анкетираните. Едва 32 процента са на мнение, че руснаците са като всеки друг народ.

За сравнение през 1992 г. за особената роля на руснаците в световната история говореха само 13 процента, отбелязва "Ведомости".

Максимум е достигнал и делът на руските граждани, които смятат, че Русия е велика държава - 72 процента (преди години те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада обяснява тези резултати с "ехото от посткримската мобилизация". "Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна тенденция в настоящия момент е спряла и оценките постепенно се нормализират, с изключение на оценката за президента, то по отношение на националното самосъзнание и гордост тя е по-устойчива", посочва тя.

По думите ѝ ръстът на великодържавническите настроения може да се разглежда като реакция на "несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира общественото мнение срещу враговете през последните три години".

Пипия нарича новата тенденция "защитен национализъм".

И колкото и да са сплотени духом, руснаците все пак се дразнят от скоковете на цените и икономическата нестабилност през последната една година.

Да излязат на митинг? Да стачкуват? Едва ли....

По принцип митинг пред Държавната Дума в Москва е нещо немислимо, според строгите закони на Руската федерация. Но въпреки забраната за масови прояви около сградата пред служебния вход на парламента са позволени т.нар. пикетчици - един или двама представители, изразяващи мнение по наболял въпрос. Охраната на Думата съобщава за тяхното присъствие на ръководството и началника на службата за сигурност, след което ги оставят да си протестират, колкото издържат в студа.

Друг е въпросът колко ще издържи самият руски народ с нововъведените и растящи европейски санкции – времето ще покаже.


Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агитпроп

    66 82 Отговор
    Руснак от мизерия и санкции не се плаши. Дай му бомби и пиене и нищо друго не му трябва.

    Коментиран от #6, #31

  • 2 ГРОЗнЕФ

    68 26 Отговор
    НЕ ПИШЕТЕ НИКАКВИ ДОБРИ НЕЩА ЗА РУСНАЦИТЕ , ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧА ИНФАРКТ.....!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Станали уважавани казаха

    44 83 Отговор
    Ще говорим след 1 година тия долари дето ги имат като заминат да купуват зарзават..какво ще расте по щандовете в Мацква

    Коментиран от #146

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 12345678

    123 25 Отговор

    До коментар #1 от "Агитпроп":

    Чудя се на такива коментари, разгледай снимки от Москва и после се разходи в София, дайте малко да пооправим нашата столица, че без война е като след бомбардировка, пък тогава да обсъждаме кой какъв е.

    Коментиран от #18, #19, #37, #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой успя ли да прочете...

    73 10 Отговор
    ....този битовизъм до край,за да разбере най-важното,че-
    Руснак от санкции не се плаши...!!!

    Коментиран от #24

  • 9 Просто човек

    48 83 Отговор
    Жалки пияни ватенки

    Коментиран от #64

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    46 75 Отговор
    Алкохолните клошари са си свикнали на мизерия и тиня, така си съществуват от векове, така ще си и изгният на сметището, бегерусоподлогите са същите!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мужик

    36 49 Отговор
    Важното е да има ВОДКА, другото е второстепенно.

    Коментиран от #20

  • 14 Русофилски сайт

    26 55 Отговор
    естествено пълен с лъжи, и глупости..........

    Коментиран от #22, #85

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ако не са ти го казвали...

    32 10 Отговор

    До коментар #7 от "Цончо Ганев":

    ...все още, да ти кажа-Бая си ми тъпичък с този каруцарски речник...!

    Коментиран от #23

  • 17 Историк

    38 64 Отговор
    Ама, тавариши, това е САМО НАЧАЛОТО :))) ТЕПЪРВА ще ви се отразяват санкциите. Няма и година от въвеждането им :)))) Ще се научите да живеете като крепостните от началото на 20 век. Вярно, елдата скъпичка, а и картожки нещо няма много, но е важното, че имате ракети и нефт. Рейгън ви го каза още едно време :)))

    Коментиран от #28

  • 18 Мда

    37 50 Отговор

    До коментар #6 от "12345678":

    Па, бегай да живееш в "прекрасната" Мацква :))) Или ЯКО се дърпаш? :)))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пуфи

    54 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мужик":

    Прав си колега, живял съм в Русия, само липса на водка може да стресне руснаците, дори може и революция да предизвика
  • 21 Само питам

    48 11 Отговор
    Факти,как пропуснахте снимките с "празните" щандове?И защо правите реклама на конкурентни на "Кока кола"стоки?Сега пак ще тръгнат рускините с палта и шапки от визон или норка.Като си нямат изкуствени кожи за палта и якета.
  • 22 Фин

    29 4 Отговор

    До коментар #14 от "Русофилски сайт":

    Сега русофилски ли е, нали беше обратното до скоро?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Преводач

    30 42 Отговор

    До коментар #8 от "Някой успя ли да прочете...":

    Реално, това, което пише в статията е, че в Просия са живели, живеят и ще живеят в мизерия.
  • 25 Za победа

    46 22 Отговор
    Браво, Оля!
    Удоволствие е да четеш умен и честен човек, на фона на всичката евроатлантическа скраб.
  • 26 Откога

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Маями бийч е Козлодуй?
  • 27 Всъщност

    46 13 Отговор
    Вижте в статията показателите в Русия : плюсове и минуси , в най-лошите точки намален растеж и влошена търговия . . Ама ние , у нас и без ковид и война пак сме в минуси .Браво на Оля , че се е осмелила да ги пусне !
  • 28 Анубис

    29 7 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    По същата логика, и ние ще Го усетим по-късно...

    Коментиран от #30

  • 29 Адам Хилтън

    10 14 Отговор
    Върви могилния бизнес в рашкирията!

  • 30 Историк

    13 28 Отговор

    До коментар #28 от "Анубис":

    Не е "същата логика", но нямам намерение да обяснявам на руски еничарин къде е сбъркал. Много е за обясняване.

    Коментиран от #43

  • 31 дааааааа

    51 19 Отговор

    До коментар #1 от "Агитпроп":

    Руснака не се плаши нито от мизерия,нито от санкции,та дори и от бомби!Колкото до пиенето-не съм видял пияна рускиня да е е..бана на маса в заведение,но видях е..бана пияна англичанка и в нета има много снимки!!!
    Поживей малко с руснаци,изкарай поне веднъж "ден победы"с тях и трезво помисли какви хора са те и честно напиши за тях!!!

    Коментиран от #42, #63, #100

  • 32 Предстои забавление

    20 32 Отговор
    Парите са хартия с която си купуваш "неща" като няма какво да си купиш значи нямаш и пари..сега младите кухоглави ушанки ще разберат какво представлява СССР на гърба си
  • 33 Лавров

    20 24 Отговор
    Другаре, пийте КВАС! :))))) Полезен е, а не като гадната капиталистическа Кока Кола. :)))) (Ало жената, върни ми веднага уискито с кола тук, това е за мобиките, не за нас) :)))
  • 34 ттт

    25 25 Отговор
    Бля бля бля то 35% от руснаците вярват, че слънцето се върти около земята, а 33 % се рат на двора. Който е ходил в русия знае много добре как е там.

    Коментиран от #50

  • 35 Резервите ще свършат !

    20 17 Отговор
    И ето, че годината завършва. "Газпром" изцяло прекрати доставките на газ за Германия, дъщерната фирма на концерна Gazprom Germania заедно с принадлежащите ѝ големи германски газохранилища бе национализирана, проектът "Северен поток 2" бе погребан. А "Роснефт" не само не получи разрешение да увеличи дела си в рафинерията в Шведе, но се лиши от контрола над нея, понеже тя бе взета под държавно управление. Освен това по силата на петролното ембарго от 31 декември рафинерията ще прекрати използването на руски нефт.
  • 36 Хахахаха

    28 13 Отговор
    А рашките защо пишат на техните Кока кола продукти, с латински букви? Македонците не са ли измислили кирилица за тях, както казва другаря Путин? Хахахаха.
  • 37 Кой ти пречи да се чудиш

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "12345678":

    Чуди се бе.Безплатно е.Хахаха
  • 38 Излез извън Москва и ще видиш

    28 28 Отговор

    До коментар #6 от "12345678":

    истинската руска свинщина ! И аз така, преди години отидох в Русия русофил и се върнах без да съм вече русофил ! Моят приятел Серьожа, който ми гостува преди пътуването ми каза:
    "Вие сте 50 години преди нас"!

    Коментиран от #131

  • 39 Рико

    12 4 Отговор
    Мярката дали са добре е : има ли черен пазар на долара?
  • 40 #нетумнаушанка

    20 18 Отговор
    Няма такъв вариант в които режеш половината пътища за внос и износ и си добре..разстоянията и обемите са такива че ще се отразят процентно на потреблението което е неизбежно..тия засега успяват да надуват стандарта във Москва но това ще е до време..простите дядки в кремъл въобще не са наясно какво си причиняват

    Коментиран от #47

  • 41 Потрес

    38 14 Отговор
    "демократичният" запад, ще разбере поговорката "това което не ни убива ни прави по-силни" за руснаците, а също така, ще усети, но късно, че си отглежда чудовище, което някой ден, ще го изяде!
    Един въпрос, към верните роби на Соpoc и "атлантиците", как са цените по нашите магазини и колко % е инфлацията след "санкциите", а??.
    Какво, като люскате "сладка пенлива" ГМО кока кола, става ли ви по-добре?!

    Коментиран от #45

  • 42 Хахахаха

    20 17 Отговор

    До коментар #31 от "дааааааа":

    Да, ама РФ другар не са само руснаци! В РФ са 120 различни нации, само 68 процента от тях са християни, а още по-малко от тези 68 процента са славяни! За разлика от РФ, в Украйна са 84 процента християни и почти всички славяни! Всъщност руснаците за които пишеш, живеят в Украйна. И "ден победьй" както пишеш, по-голям процент са загиналите украинци, които са воювали, а не хора от РФ. Или мислиш, че там са воювали буряти, монголи, татарстани и т. н.!

    Коментиран от #61, #74, #76, #101

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 БеГемот

    21 9 Отговор
    Ужас Ко правят тия хора без кока кола?!Туй живот ли е?!

    Коментиран от #46

  • 45 Проктолог

    18 16 Отговор

    До коментар #41 от "Потрес":

    Ох, пак ли ще погребвате "прогнилия Запад"? :))))) Вашите предшественици така го погребваха, но накрая Живков произнесе фразата за "недоносчето" :)))) Впрочем, русофила от всичко най-обича като свърши с "громенето" на Запада, да си отвори я Количка, я биричка произведена от западна компания. Толкова са зле със шизито, че даже не се усещат ... :)))
  • 46 Проверка

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "БеГемот":

    Ти пиеш ли Кока Кола? :)))
  • 47 Хахахаха

    15 23 Отговор

    До коментар #40 от "#нетумнаушанка":

    И аз това им обяснявам на тукашните, но те все продължават да твърдят, че Русия била независима държава! Няма независими държави другари! Всички държави са зависими една от друга, за това тази криза се отразява на целия свят, но тази криза я причини Путин. Руснаците може и да имат ресурси, но нямат технологии за тяхното добиване. Та ресурсите им ще останат там където са. В земята.
  • 48 УКРАЙНА🇺🇦

    14 19 Отговор
    То и в Северна Корея има небостъргачи и огромни булеварди но само за снимки в небостъргачите не живеят хора защото няма асансьори а по булевардите няма автомобили защо ли ? Всичко е измама и пропаганда
  • 49 Развеселен

    14 18 Отговор
    Сега ще направят пластмасови кутийки и ще ги нарекат "микропроцесори".
    Стабилно вървят към Китай от 90-те, който произвеждаше само детски играчки, защото нямаше сили за истински продукти.
    Все пак пътя е правилен, след 50 години ще достигнат днешното състояние на модерният свят!
    Браво!

    Коментиран от #57, #144

  • 50 Абе

    27 8 Отговор

    До коментар #34 от "ттт":

    То и тук над 33 процента по селата се.ат в гърнета и под ключ,не защото нямат тоалетни на двора,а защото ги е страх и лампите да сметнат вечер:)Затова онези като ги питат в Русия казват,че са от велика държава ,а идете питайте нашите стари хора ,а и не само тях по селата как се чувстват в собствената си държава:)И кое е по важно за тях,кока колата и ананаси или друго:)

    Коментиран от #69

  • 51 Хахаха

    12 16 Отговор
    мизерниците са свикнали на глад
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 полкио

    28 16 Отговор
    Те руските магазини по добре изглеждат от българските бре?! А като се сметне че за ток, газ и бензин при тях струват стотинки, то май ние сме за оплакване. Те не ядяли хайвера с лъжици, а повечето българи не са кусвали едно зрънце черен хайвер. А ананаси и банани и в България има но и тук не можеш да си ги позволиш когато си искаш. Трябва да имаш и пари. Извода е че Русия е богата и силна държава, с родолюбив народ. Наши братя, с които предателите в парламента и министерствата ни скараха. Трябва по списък да бъдат изправени на съд предателите.

    Коментиран от #56

  • 54 като не те сдържа тука

    8 11 Отговор
    джипсарела и не те влече родния ти шиб@нистан.куфарчетата -черно море-поссия
  • 55 РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!

    18 18 Отговор
    РУСИЯ Е БОЖЕСТВЕНА СТРАНА! И В БИБЛИЯТА ПИШЕ, ЧЕ ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ НА ХРИСТА ЩЕ БЪДЕ ИМЕННО ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ТОЗИ ВЕК! ПЪРВИЯТ ВЕК ОТ ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Айде,бе

    17 6 Отговор

    До коментар #49 от "Развеселен":

    По вероятно е ти да продължиш да си пишеш сметките тук пак с ток от руски реактори,само ,че този път от турската Аец Акою,пак руско производство:))Разбира се с този ток пак ще си включваш чушкопека българско производство,а в учебниците ще четеш за първия космонавт и първата космическа станция Мир ,празнувайки нац си празник,който пак е всъщност руска победа:)

    Коментиран от #59, #62

  • 58 Госあ

    15 7 Отговор
    Затова руснака е голем ! Простолюдието много бързо може да се отучи от колата 😉 Така, както го наУчихА

    Коментиран от #60

  • 59 Солей

    11 14 Отговор

    До коментар #57 от "Айде,бе":

    Направо ми е жал като чета в какво са те превърнали руснаците.

    Коментиран от #70, #78

  • 60 Опа

    12 11 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    Ти за гражданските им права така. Тъкмо да се понаучат, и Путлер ги върна към Сталинизма :))))
  • 61 дааааааа

    15 5 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    И колко от останалите нации в Русия си видял пияни и е..бани на маса в слънчев бряг?И ние тук си имаме българи,турци,арменци,българо-мохамедани,арменци и т.н.!Колко от тях видя видя пияни и е..бани на маса със снимки?Хайде да престанеш с тази жлъч към Русия и руснаците и да погледнеш реалностите!Русия ще се оправи,не я погребвай още жива!Мисли за себе си и семейството си,когато тук стане така,както искаш да стане в Русия!Жалко,че няма да те видя как и въобще ще живуркаш ли!Не ти го пожелавам,защото и аз,заради такива,като теб,ще живуркам ако съм жив!

    Коментиран от #73

  • 62 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #57 от "Айде,бе":

    Стига с тоя чушкопек ве, на същата станция МИР, освен лиофилизираната храна е имало редица български измервателни уреди.

    Коментиран от #84

  • 63 Агитпроп

    9 14 Отговор

    До коментар #31 от "дааааааа":

    Че то ден победи не е ли едно безкрайно пиене и тостове за Сталин?И на телевизия и на филми само това е.
  • 64 Знаеш ли..

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Просто човек":

    ГАНЬОВЕЦА и ФАКУЛТЕТО го презира..
  • 65 мучо

    11 6 Отговор
    всички драскачи трябва да знаят, че съвременния руснак пие преди всичко бира и вино......

    Коментиран от #72, #141

  • 66 Ами да

    18 3 Отговор

    До коментар #52 от "Само":

    Къде по модерно е да пишат за 32 та пола в САЩ, за родител 1 и2,и другите подобни извращения:))),защото тези неща вървят с кока колата :))),той и дядо Коледа вървеше,ама коледните базари ги смениха със зимни:)),те тези заради,които ги смениха ще забранят и коледа,но пък ще се поразправят с някои извращения ,които хич не им се харесват:))) ,даже повече от коледата:)

    Коментиран от #71

  • 67 Наблюдателен

    11 15 Отговор
    Другаре, на една от снимките има кофичка с култивирани боровинки. Някъде 400-500 грама. Струва 698 (т.е. 700 рубли). Да приемем, че снимката не е от последните няколко дни, когато рублата внезапно поевтиня :))) При курс около 60 рубли за долар тва прави ..... 11,5 долара, което си е около и над 20 лева. За 400-500 грама боровинки. Значи килото между 40 и 50 лева. Не ми казвайте, че това е "нормален магазин" в Просия, къдет "всичко си има" :)))))) Реалност, само трябва да искате да я видите, а не да си заравяте главата в пясъка :))))

    Коментиран от #132

  • 68 Историк

    7 13 Отговор
    Мразя кочината РаZZия безплатно,защото винаги е подтискала хората от малцинствата с нетрадиционна ориентация,като мен.
  • 69 ттт

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Абе":

    Е да де ама ние не искаме да завладяваме света.

    Коментиран от #107

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Историк

    4 9 Отговор

    До коментар #66 от "Ами да":

    Какво имаш против последния дядо Коледа,който е гей?Пий си там квасаа...

    Коментиран от #79

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Хахахаха

    15 14 Отговор

    До коментар #61 от "дааааааа":

    Аз нямам нищо против руснаците! Аз имам против руското управление и Путин! А вие какво против имате украинците? Та скачате от радост, да мачкал там Путин? Знаете ли, че българския народ е по-близък до украинския, а не до руския или до хората от РФ? Не виждате ли, че Путин започна братоубийствена война? И понеже, мноооого възхвалявате руснаците за смелост и понеже не познавате украинци, да ви кажа че украинците са с руски манталитет хора със същата смелост, само че свободни! Те няма да отстъпят територията си на Путин! Украинците уважават и уважаваха руснаците като хора, но не уважаваха Путин. За украинците Путин винаги е бил диктатор. В началото, Зеленски и украинците се опитваха да убедят руснаците да скочат и свалят Путин, но по-късно разбраха, че хората в Русия са зомбирани от телевизията и нямаше смисъл от нищо! За това и връзката между тези два народа се къса.

    Коментиран от #93

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Въпрос за Милион

    5 12 Отговор
    Ооо.ля.ля.ля в серия ли си ?
    Или просто в редакцията само ти знаеш руски и си зачислена да препредаваш пропагандата им?
    От вчера се опитвам да питам,добре ли плащат RuZZНац,итата
    Поздрави и приятен ден
  • 76 Абе

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    То под руски знамена,много народи са имали нй славните си победи:),справка нац ти празник,иначе за славяните,те затова воюват там,защото нямат морално право да ги изоставят да им забраняват руския там ,в собствените им руски земи подарени на добра воля.Та те на нас помогнаха ,дето се оказа,че сме се омешали със славяните още век и половина преди да дойдем тук,справка най новите Евро данни по История.бг ,последния епизод:).,ама сме дали писменост на всички славяни и не се правете на пророци:))Баш пророците начело с америкнския Едгард Кейси са казали какво е Русия за човечеството и Слава Богу и ние сме дали своя дан най малкото с кирилицата:)

    Коментиран от #83

  • 77 Ти си

    9 1 Отговор
    Ужас , руснаците останали без банани ........
  • 78 666

    4 5 Отговор

    До коментар #59 от "Солей":

    Ах Солейче,добро утро!Винаги съм подозирал,че въпреки,че ти се налага да работиш на околовръстно си честно и достойно момче с високи нравствени принципи.Е и днес още от зарана,намираш време между сеансите,да громиш русофилтаците.
  • 79 Ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #71 от "Историк":

    Аз нищо:))),те тези новите европейци имат:))),иначе той дядо Коледа е продукт на кока кола,къв да е ако не гей:))))
  • 80 Русофил

    10 8 Отговор
    Не ми пука за руснаците. Да си стоят в кочината и да не се месят и нападат другите.
    Като начало светът е по-добър без наглите руски туристи.
  • 81 Умен по цялата глава

    12 10 Отговор
    Каквото и да пишеш,Оля,нов СССР няма да се случи.Нова руска Окупация на Европа и Азия - също...Дали и как оцеляват руснаците си е техен проблем.Обаче - защо продължават да убиват,грабят,изнасилват ,разрушават,бомбандират,анексират чужди територии и народи - тва вече е проблем на всички Народи и ако не бъде спрян руския Агресор ,сега, с неговите методи - децата ни няма да ни го простят....

    Коментиран от #97, #103

  • 82 Верно ли

    10 2 Отговор
    Браво, Оленце, браво! И не ги мисли руснаците - те са държелив народ, па и не са на изчезване! Ние колко ще издържим е въпросът?

    Коментиран от #116

  • 83 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #76 от "Абе":

    Кой е забранявал руския бе другар? Само според руската пропаганда руския е бил забраняван, руския в Украйна не е бил забраняван! До скоро, в училищата и в детските градини руския се е учил по програма, до преди около 2 месеца. Виж украинските блогъри и политици и хора също на какъв език говорят, на руски! Никой не е забранявал, езика на който се говори не пиши глупости. Който на какъвто език си говори, на такъв си продължава да си говори. В Украйна има много диалекти, колкото по-на изток толкова повече на руски, колкото по-на запад толкова повече украински и украински диалекти! А до колкото знаеш има и 200 хиляди бесарабски българи, които си говорят и изучават български в училище! Но нищо карай, Путин за вас е по-важен!

    Коментиран от #92

  • 84 Ами да

    10 2 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    То под руските знамена и за нац.ти празник е имало и опълченци:)),а и кирилицата е наше дело за всички славяни ,а Русия е най големия и гарант:))въобще с заедно с Русия са най големите ни постижения:)))

    Коментиран от #87

  • 85 Да кажеш че Факти,

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Русофилски сайт":

    е русофилски сайт,значи главата ти празна като миналогодишна кратуна!

    Коментиран от #95

  • 86 Хахаха

    14 5 Отговор
    Да ама в Русия нямат кренвирши с тоалетна хартия на тройна цена, нито пък чешмяна вода в опаковка от прясно мляко за 4 лева литъра:) В Русия може заплатите да са три пъти по високи, но пък сметките им за ток, вода, газ и бензин са нищожни, горките руснаци колко ли се мъчат докато си изхарчат парите:)

    Коментиран от #102

  • 87 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Ами да":

    Не твърдя обратното.
  • 88 Ни публикувайте такива неща,

    11 7 Отговор
    че русофобите са в истерия! Те не могат да проумеят с пилешките си мозъци,че в Русия хората живеят по добре,отколкото в България!!!

    Коментиран от #91

  • 89 Иванушка🇺🇲

    8 9 Отговор
    От тази пропаганда разбираме че руските зомбита са чакали санкцийте с нетърпение. Вече няма да се "тровят" с кола. Ще си пият здравословен квас. Въобще живота е песен. Даже вече ми се иска да заживея в този московски рай. Да карам китайски москвич и да се радвам на прекрасния живот. хаха Сценарии за филм.

    Коментиран от #94, #98, #111

  • 90 123

    10 4 Отговор
    Родните некъпани джендъри тръгнали да коментират държава, която има залежи от цялата Менделеева таблица, газ и петрол:)))

    Коментиран от #159

  • 91 666

    8 9 Отговор

    До коментар #88 от "Ни публикувайте такива неща,":

    Живеят по добре в извратените ви мозъци. Някои сме живяли там и познаваме отблизо руската измет.
  • 92 Айде,бе

    12 2 Отговор

    До коментар #83 от "Хахахаха":

    А Меркел като си призна истината за Минските споразумения и тя ли пропаганда прави:),или сащ правят поредната си война :),гн либераст:)))

    Коментиран от #106

  • 93 Али и баба

    12 2 Отговор

    До коментар #73 от "Хахахаха":

    Нямам нищо против украинците,и нищо против руснаците.Имам против само срещу санкциите и мисля че България няма интерес да се меси в тоя конфликт.Това си е работа между украинци и руснаци.Едните бомбиха 8 год Донецк,а другите сега пък им го връщат.Мен не не....интересе
  • 94 Некъпан джендър

    11 1 Отговор

    До коментар #89 от "Иванушка🇺🇲":

    Недей така бе човек:) Къде къде е по добре да си бутаме голфу щот бензина много скъп и да се къпем веднъж месечно с хладка вода:) А и е по здравословно да живеем екстремно - да се чудим кока кола и ГМО храна ли да си купим или да си платим тока:)
  • 95 Иво

    5 7 Отговор

    До коментар #85 от "Да кажеш че Факти,":

    Не е русофилски а направо руски сайт е факти, който облъчва младите хора с фалшива информация като тази.
  • 96 4Ка

    8 5 Отговор
    Таа бабетка с хайвера да не е активен борец против фашима. Путлерастка пропаганда.
  • 97 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "Умен по цялата глава":

    И ти не се прави на пророк,виж баш пророците какво казват по въпроса :)))И почни от американския Едгар Кейси, макар,че той битер нашата Ванга казава,иначе е предсказал и разпада на ссср:)
  • 98 Кандидат Милионер

    12 9 Отговор

    До коментар #89 от "Иванушка🇺🇲":

    Жестока Метафора - на снимката под чадъра на Кока Кола инсталирали цистерна с Квас на ремарке довлачено явно с Газка от 90 те....Родно производство!!!Питателно и здравословно!!!Липсва само червеното знаме със сърп и чук,ама то е на танковете,които разрушават в момента Украински градове и села....
  • 99 Пешо

    8 9 Отговор
    Интересното е че никой не му дреме как и защо живеят руснаците. Те се натрапват на свободния свят те убиват жени и деца те искат чужди територии. Ние свободните просто искаме да се отървем от тази руска напаст.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Механик

    11 2 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    И щото укрите са християни,, за това ли са татуирани с образа на Сатаната, Хитлер, Бандера със символите на СС и разни черепи? Щото виски ги видяхме тия нашарени като якудза "християни".
  • 102 Кико

    5 7 Отговор

    До коментар #86 от "Хахаха":

    Ако толкова бленувате за руските кренвирши може да опитате да с заделите за постоянно там. Вероятно няма да ни липсвате тук

    Коментиран от #104

  • 103 Айде,бе

    9 2 Отговор

    До коментар #81 от "Умен по цялата глава":

    Тези територии са подарени от Русия ма Украйна барабар с хората там и Русия няма морално право да ги изостави на геноцид ,дори да са останали малцинство тези ,които не са решили да си продадат душите за кока кола и ананас и западните многополови извращения .А Меркел признавайки за Минските споразумения ясно показа и на децата кой е в сделка с дявола и кой какво защитава:)

    Коментиран от #121

  • 104 Ами

    9 1 Отговор

    До коментар #102 от "Кико":

    На нас тук ние добре,Русия тук е навсякъде,улици,площади,ноац ни празник,президента дето си избрахме,щото обяснява все къв е Крим:) и половете са само 2тук още:),теб ако са ти малко,знаеш къде са повече:)

    Коментиран от #113

  • 105 МАГУРА ЧЕЙНДЖ💵💵

    6 2 Отговор
    ...без пропаганда...днес рублата е ..кота71
  • 106 Хахахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #92 от "Айде,бе":

    Какво е признала Меркел? Това което всички знаят и казват ли? Че Украйна е използвала времето да получи военна помощ? Ми това е ясно бе другар! Русия окупира чужда територия, какво искаш да направят украинците, да я харижат на Путин ли? Ами ако не бяха подготвени, сега какво щеше да е, Украйна нямаше да я има нали? Значи добре е, че са се подготвили! Ако не беше Путин и Русия, Украйна нямаше да се милитаризира. Украйна никога не е започвала война с някого, а е водила много войни на своя територия и със свои хора. А никога не са започвали война!

    Коментиран от #110

  • 107 Айде,бе

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "ттт":

    И ние сме искали да си връщаме бг зем втората световна война,даже цар Борис му викаме обединител:),ако не беше после червената армия и съдружието ни с нея,не само щяхме да върнем земи ,ама щяха и да ни вземат съседите още:). Меркел ясно обясни с признанието си за Минските споразумения какво прави Русия сега в подарените от самата нея земи на Украйна:),за 3 март знаеш какво е правила по нашите земи,сантиметър няма завладян,ама и сантиметър освободен без нейна помощ:)
  • 108 Пръц

    9 0 Отговор
    Най-много да накривите на капата на Путин и Русия.
  • 109 Анти трол

    2 4 Отговор
    Робско мислене на прост народ.
  • 110 Айде,бе

    10 0 Отговор

    До коментар #106 от "Хахахаха":

    Е то това обяснява и защо геноцида над руското население в Донбас не спря,само,че забравят не само думите на пророците ,а и на Бисмарк. С Русия се играе честно или въобще не се играе:)))Ако се спазва ха Минските споразумения дали щеше да има война,или руския Крим дето е воювала Русия още по времето на Екатерина трябва да се остави барабар с базата и хората да го ориобщат след време на западните извращения и да го напълнят с нов генофонд,може и колониален от бивши европейски колонии:)Това може в западна Украйна, тя е от земи дадени заради победата на червената армия след всв ,взети от Румъния, Унгария, Полша,но 1 та ядрена сила в света няма морално право да изостави своите,гн либераст ,иначе няма да е Велика държава каквато винаги е била:)
  • 111 Ти си

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Иванушка🇺🇲":

    Колега от поста ти неразбрах само какво е това " санкцийте" .....
  • 112 Мизерен Сайт

    8 7 Отговор
    Русия е мизерна страна с мизерни бит и култура, затова напитките им написани на латиница!
  • 113 Кико

    0 1 Отговор

    До коментар #104 от "Ами":

    Типично балканско заяждане :)

    Коментиран от #117

  • 114 Поми.р

    1 3 Отговор
    от пом.я плаши ли се?
  • 115 Макробиолог

    3 2 Отговор
    В това е проблема- и не е нужно да съм експерт за да знам че на война са нужни не банани а специална железария,горива,жива сила.....има ли ги Рашата в изобилие?чакаме да и свършат тактич ракети ,а сармат влиза на служба....умно ли е да пуцаш с пиратски по някой с топ?ам ще видим.
  • 116 Я провери

    3 3 Отговор

    До коментар #82 от "Верно ли":

    демографската пирамида на Русия и пак коментирай, че не са на изчезване.

    Коментиран от #118

  • 117 Айде,бе

    5 1 Отговор

    До коментар #113 от "Кико":

    Само отговор на някой ,който ни гони от балканите:)),нас не ни е срам ,че сме на балканите, тези земи са отвоювани с кръвта на предците ни ,когато се е налагало и под руски знамена и рамо до рамо с тях.да не говорим,че сме в Европа и географски ,Русия също:)

    Коментиран от #128

  • 118 Айде,бе

    2 1 Отговор

    До коментар #116 от "Я провери":

    Ти като пророк ли го казваш или като учен,а новите от Украйна сметна ли ги:)А пророците прочете ли какво казват:)

    Коментиран от #120

  • 119 Ватника имал особено значение?

    2 4 Отговор
    Ще се спукам от смях!
  • 120 Не ти говоря

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Айде,бе":

    за брой, а за разпределение по възраст. След 10 или 20 години как 30-40% работещи млади ще издържат пенсионерите, че и ще има икономически растеж на всичкото отгоре? Няма нужда да си пророк, за да го видиш.
    Същото чака и почти цяла Европа между другото, а също и Китай - където потенциално може да се окаже най-зле.
  • 121 БСП на Бунището

    5 7 Отговор

    До коментар #103 от "Айде,бе":

    Проблема не е в ананаса и кока колата...Ти не осъзнаваш,че в Русия две трети от автопарка са автомобили за които няма елементарни консумативи като ремъци,ролки,филтри ,а да не говорим за части за ремонт...Авто парка им умира...в будна кома е...Аналоговите смешници един телефон и телевизор не могат да си произведат сами....

    Коментиран от #124, #125

  • 122 немо

    8 1 Отговор
    Радвате се, че руснаците нямало да могат да си купят това и онова, браво на вас. Доколкото си спомням, това беше и белега на звяра. Като гледам вървим в "правилната" посока. До 20-30 години сакциите няма да са срещу някоя държава, а вече срещу всяка личност, браво. Продължавайте да бъдете все така радостни.
  • 123 ха ха хааа

    3 2 Отговор
    Колхознята са праzдни ...🤭
  • 124 Айде,бе

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "БСП на Бунището":

    Абе ти не разбираш ли,че мащабите са други:)
    ,щото и тока даже дето пишеш тук е от руски реактори,а и да ги спрат пак ще е от руски от Турция новия Аец пак руско производство:),космическа нация коментираш,кинкалерия могат да си купят и от Китай и с газ и с нефт могат да платят.всъщност на 1 та космическа станция в космоса руската Мир ,кос онавтиъе видяха и наши био храни,наше производство:)Макар,че с колите не беше кой знае кво положението и тогава:)))
  • 125 тц тц

    4 2 Отговор

    До коментар #121 от "БСП на Бунището":

    А ти наясно ли си, че ако Русия спре износа на метали в твоя автопарк ще има само ремъци, ще има да си ги търкаляш до местоработата и до магазина:)) Защо мислиш, че алуминия и желязото не са включени в нито един пакет санкции. Няма да споменавам какво ще се случи със западното автомобилостроене ако Китай пък спре износа на електронни компоненти, че съвсем ще се издухаш:)
    Между другото ти препоръчвам едно филмче, което е хит в нета: германец се качва на своя мерцедес, дава контакт, а горивото на нула, показва се през шибидаха и хваща юздите на магарето:))))

    Коментиран от #127

  • 126 СЕГА ВСИЧКИ ВИЖДАТ ЗВЯРА

    3 1 Отговор
    КАК НАЛАГА НА ЦЯЛА ДЪРЖАВА СВОЕТО. БЕЗ БЕЛЕГ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ТЪРГУВА КУПУВА ПРОДАВА ПРОИЗВЕЖДА НА НЕ ПОДВЛАСТНИТЕ НЕМУ..... ПОСЛЕ ВИКАЙТЕ А ТВА СА КОНСПИРАЦИИ...
  • 127 БСП на Бунището

    2 3 Отговор

    До коментар #125 от "тц тц":

    Най- голямата Глупост,която е изричана е ,че в спора се ражда Истината.Истината е това,което виждаш,а в Спора се раждат омраза,война и смърт....Казахстан им внасят на руснаците даже бялата техника,която те произвеждат...След сто години Комунизъм Русия е едно блато и сбирщина от алкохолици и пияници ограбени от комунистическите феодални Олигарси,които не превръщат парите в Капитал, не откриват работни места,не инвестират в научни разработки,а си ги употребяват за лични удоволствия предимно на Запад от Русия,точно както българските комунистически крадльовци....Аз това виждам...Това е реалността....
  • 128 Кико

    2 2 Отговор

    До коментар #117 от "Айде,бе":

    Ха шегаджия. Ако споделите един акт на външна политика на "Велика Русия" ,който да е от добра воля ще ви призная. А спрямо Бг винаги се е отнасяла , като послушно и винаги задължено кученце
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 ами

    1 0 Отговор
    цена на ананас в Москва - 119 рубли килото или 3 лв....
  • 131 хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Излез извън Москва и ще видиш":

    хахахахахахахахахахаха....ма вярно ли? Да те открехна, че има гугъл и ю-тюб...пиши в тубата който искаш руски град и гледай "мизерията"...после напиши който и да е български град и гледай мизерията....:)

    Коментиран от #138, #139

  • 132 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Наблюдателен":

    влизаш в майфарм.бг и какво да видиш: 125 гр пресни сини боровинки - 23,50 лв.....:) айде пак вземи да смяташ колко са 400 гр, колко е килото...и пак се ухили...:)
  • 133 Сър Пичук

    4 0 Отговор
    Пожелавам им да си живеят изолирани и отрязани от нормалния свят завинаги, щом са толкова добре.
  • 134 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    Запада наложи хиляди санкции на Русия и без никаква файда,даже на руснаците им се отрази добре.Затова пък запада става пишман,бумерангът се върна по техните глави,все повече недоимък ги обзема,социални тежки и екзистенциални проблеми.Не им стигат бежанците ,които ги налазиха и да ги хранят ,ами и липса на енергоресурси,инфлация и упадък на производството.Ако продължават така да се подчиняват на щатите,ще ги докарат до хуманитарна криза и разграбление на магазините,повсеместни метежи и граждански войни.

    Коментиран от #136

  • 135 Фактите

    2 3 Отговор
    Русия е в ролята на фашистко терористичния изтърсак който е изолиран от целия свят и мразен от всички.Съвсем скоро този блатен руски обор ще се разпадне.Засега ще живуркат в изолация,мизерия и ще си броят копейките
  • 136 8955

    2 1 Отговор

    До коментар #134 от "Матей преображенски":

    То затова русия малко по малко заприличва на Северна Корея.И санкциите не действат от днес за утре ,пишман разбирачо.Те малко по малко ще заличат руската икономика,което вече в процес.Имате късмет,ще санкциите не са от най-висока степен,че тогава вече и обор няма да ви остане
  • 137 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    БУМ,БУМ!!!Бил съм,в СССР.Квас,пих,водка,тоже.Черен хляб,кушах.НИЩО,НЕ СТРУВАТ.ЗЛЕ СА!!!може и да имат,мандарини,но са от съседите им.Бирата им-БЕЗВКУСНА.И те като нас,ИМАТ ОЛИГАРСИ,ЯДЕЩИ,ХАЙВЕР.А бабушката,като наште пенсии,на картошку.
  • 138 Рашка е в колапс

    3 2 Отговор

    До коментар #131 от "хахаха":

    Открехваш ни за американските гугъл и ютуб ли ? И да всеки един град или местност извън москва приличат на нещо което все едно сега е излязло от бомбардировка.Руските градове са едни от най-грозните в световен мащаб и то е именно заради вида архитектура и построики тип "комунистически брутализъм".Като прибавим към това и факта,че русия е една от най-бедните,мизерни,изостанали и корумпирани държави в света,то картинката я виждаш.Не случайно русия не е дори и туристическа дестинация,защото никой не иска да стъпва там
  • 139 Бацо Гацов

    3 0 Отговор

    До коментар #131 от "хахаха":

    Айде баш па ти ма не открехвай. Да не съм бил, да ти повервам.И като си такъв отворко, като напишеш в същата таа туба Жизнь в глубинке и ..мое си гледш руска мизерия до следващата нова година. М/ду другото..чувал ли си Рубльово....само на 500 метра от там съм бил свидетел на такава мизерия, дето и в Столипиново нема да видиш. Ае честита ти нова година..
  • 140 Берач на мандарини

    4 1 Отговор
    Абе не знам кво-що, ама я да ви кажем. Тия мандарини на снимката баят фира са дале. Като им гледам колко са плоски дъната баят са столи по витрините, демек, май нема кой да ги купи. Башка, товаса киселици, по жълтата кора се познава. Явно братошките не знаят каъв е вкусът ( и видът ) на Клементините..Яз ви го казвам като експерт по мандарините..
  • 141 Опитен

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "мучо":

    Да бе, да. Пие вино и бира, ако няма водка.
  • 142 Подозрителен

    1 0 Отговор
    Снимките към статията от това тримесечие ли са? Добре е да се види метеорологична справка.
  • 143 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.
  • 144 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Развеселен":

    За разлика от нас, които по това време няма да ни има
  • 145 глупости

    0 0 Отговор
    Тази статия е предназначена за такива които никога не са си имали работа с руснак. Колкото до магазините, ако потърси човек снимки на магазини по време на социализма ще види също така подредени витрини. Въпреки че нямаше какво да се яде.
  • 146 Кръпката

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Станали уважавани казаха":

    Зарзавата си го произвеждат вече. Статията е сериозна и учудващо истинна. На фона на световните анализи от Факти очаквах тук да пише, че едва ли не са готови да канибалстват. А то, нямали норвежка сьомга, с имали заместители, които не сме чували. Тия санкции ще им развият леката и хранителната промишленост. А у нас? Преди повече от 40 г. у нас се продаваха сокове от всевъзможни плодове, а не есенция и вода, докато влязоха западните производители и започнахме с техен концентрат да произвеждаме техните напитки.
  • 147 Казуар

    1 2 Отговор
    Руснаците от Петър Първи до сега са крепостни и това вече е генетична промяна при тях. Над тях трябва да има батюшка.
  • 148 Рашка е в колапс

    2 0 Отговор
    Е нормално да не се плашат.То на клошар можеш ли да му вземеш обувките.
  • 149 Така мисля

    1 0 Отговор
    Щом запада е наложил санкции на Русия , на хранителните продукти , значи в Русия ще се снижи рязко броя на заболелите от рак, диабет , затлъстяване, инфаркти.
  • 150 Основатели на бълг. Социализъм

    1 0 Отговор
    Основатели на бълг. Социализъм

    Днес, от позицията на времето, ние можем да видим, че следвайки една нормална логика, макар и през призмата на класовия подход при изследване на историята, Благоев е достигнал до удивително верни и точни анализи на реалността. Питаме се какви ли щяха да бъдат днес анализите му за руския империализъм, влиянието му в България и отношението му към българските русофили (впрочем, то други русофили няма). В едно можем да бъдем сигурни – Дядото се върти в гроба си, когато в парламента на трибуната застане депутат, който се нарича социалист. И за да не си помислят хората, че основателят на българската левица, (впрочем основател и на първата социал-демакратическа структура в Русия, за което е арестуван и изгонен през 1885 г.) е единственият, който споделя тези виждания, само ще споделя и написаното от един от най-видните социалисти по онова време, съмишленик на Благоев и заел също като Благоев марксистки позиции – Георги Кирков –Майстора. Няма защо да се чудим на разбиранията на Благоев, Кирков и тогавашните истински социалисти, застанали на марксистки позиции, защото още през 1853 г. в поредица от статии по Източния въпрос Маркс и Енгелс определят Русия и руското племе като паразитни и завоевателни
  • 151 Димитър Благоев- БКП основател

    2 0 Отговор
    усофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“. („Принос към историята на социализма в България, С. 1976
  • 152 Христо Ботев

    2 0 Отговор
    Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употрѣблява още по-радикални срѣдства, за да изтрие отъ лицето на земята бѫлгарските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни съ сичката своя нѣмска строгость и подлость подъ законътъ на „общата повинностъ“ и, когато ние пожелахме да оставимъ пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата бѫлгарска рѫка преобѫрна на рай, и да са върнемъ въ своето старо отечество, испроводи нѣколко черни бѫлгарски души за да ни отвѫрнатъ отъ това намѣрение. Но това, което не можиха да направтъ устата на продадените блюдолизци, направиха казаците съ своите сулици и камшици и съ копитата на своите коне, направи правителството съ своите темници, съ своятъ Сибиръ и съ своите 25 по гѫрбътъ. Вие нѣма да повѣрвате, ако ви кажа, че въ едно село (?) казаците извѫрзаха сичките старци, мѫже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макаръ телятъ не голялъ“, не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дѣте неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покѫщнината на селѣните, испоклаха имъ птиците и добитакътъ и сичкото това премина ненаказанно отъ страната на правителството. На мѣста даже и крѫвь са пролѣя! Кажете ми послѣ това не ще ли нашиятъ народъ да заеме мѣстото на евреите въ Европа?quot; Христо Ботев, в. „Знаме“, г. I, бр. 13 от 4 април 1875
  • 153 Георги Кирков - Майстора

    3 0 Отговор
    Георги Кирков - БКП

    Георги Кирков пише: „Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави“. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914) Пророчески думи, впрочем, споделени в този смисъл и от българския митрополит Методий в брошурата му „Погромът над България. Виновникът.” Издадена през същата 1914
  • 154 Георги Кирков - Майстора

    1 0 Отговор
    Георги Кирков - БКП

    Георги Кирков пише: „Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави“. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914) Пророчески думи, впрочем, споделени в този смисъл и от българския митрополит Методий в брошурата му „Погромът над България. Виновникът.” Издадена през същата 1914
  • 155 Васил Левски:

    1 0 Отговор
    Васил Левски - Апостолът на Свободата

    Кога ли някой ще освободи Русия от руско робство? Нашият Левски го е казал : „Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече"
  • 156 Московците са ТЮРКИ

    3 0 Отговор
    Ние Българите им дадохме безвъзмездно :1.Език 2.Азбука 3. Православие А те ни наричат тюрки , предатели , прости....тутки.И това са най - благоприличните Така разбират благодарността северните македонци
  • 157 Московците са ТЮРКИ

    2 0 Отговор
    РУСИТЕ СА ГОЛЯМ НАРОД ОТ ТЮРКИ, КОЙТО НАПАДА СЛАВЯНИТЕ И ГИ ОГРАБВА

    РУСИТЕ СА ГОЛЯМ НАРОД ОТ ТЮРКИ, КОЙТО НАПАДА СЛАВЯНИТЕ И ГИ ПОРОБВА Странни неща за руснаците са писали стари арабски летописци. Мохамед Ал-Ханафи например пише: quot;Русите са голям народ от тюрки,който граничи със славянитеquot;
  • 158 Арабския летописец Ал-Гардизи

    3 0 Отговор
    РУСИТЕ СА ГОЛЯМ НАРОД ОТ ТЮРКИ, КОЙТО НАПАДА СЛАВЯНИТЕ И ГИ ОГРАБВА

    РУСИТЕ СА ГОЛЯМ НАРОД ОТ ТЮРКИ, КОЙТО НАПАДА СЛАВЯНИТЕ И ГИ ПОРОБВА
    Арабския летописец Ал-Гардизи твърди,че русите често нападали славяните и ги поробвали. С това той решително разграничава русите от quot;славянитеquot; и дебело подчертава,че те са различни народи
  • 159 Хари

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "123":

    Тъй де, както англичаните им викаха през 80-те: всичките ви богатства миришат на пръст!!! Т.е. нискотехнологична държава с претенции за световно господство, туй е Русийката!!!