Last news in Fakti

1 Януари, 2023 10:00 5 175 45

Организацията на обединените безполезници

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • пандемия-
  • война-
  • съвет за сигурност

Ако се вгледаме в историята, няма как да не забележим, че най-големият успех на ООН е свързан с деколонизацията и последващото интегриране на бившите колонии в организацията и нейните структури

Организацията на обединените безполезници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди две години и половина зададох въпроса има ли смисъл от съществуването на Световната здравна организация (СЗО) - като нагласата ми сочеше, че няма. Поводът тогава бе разгарящата се пандемия от COVID-19 и очевидната неадекватност на организацията да се справи с глобалния проблем, свързан с разпространението на вируса. Приемаме, че СЗО все пак е искала да помогне, и не влизаме в конспиративни теории, според които тази структура към ООН е под контрола на "глобален елит", който се стреми към намаляване на световното население.

Това беше през 2020-а - годината на ковид. А в края на 2022-а (годината, в която Русия нахлу в Украйна) обръщам внимание върху смисъла от самата "майка" на СЗО - Организацията на обединените нации (ООН). Какво направи тя, за да спре войната (която, според едната страна, дори не е война, макар че наскоро самият ѝ лидер Владимир Путин употреби тази дума)? Очевидно нищо ефективно, след като бойните действия продължават вече 10 месеца. Но няма да е зле да надзърнем и върху мащаба на зрелищния ѝ провал в усилието, което се предполага, че е нейна основна мисия - да пази мира по света.

Годишна Генерална асамблея на ООН се проведе през втората половина на септември и съвпадна по време с може би най-гротескния "резултат" от руско-украинския конфликт - "референдумите" в Източна Украйна за присъединяване към Руската федерация. Нека да уточним:

между 23 и 27 септември се провеждат референдуми в четири области. Две от тях (Запорожка и Херонска) са окупирани от чужда армия (руската). Другите две (т. нар. Донецка и Луганска народни републики) представляват сепаратистки формирования, непризнати от никого по света освен от държавата-агресор;

изтеклите видеоматериали от самото провеждане са по-скандални дори от избледняващите вече спомени от референдума у нас през 1946 година, когато под надзора на съветски окупационни войски е премахната монархията и България е обявена за "народна република" (между другото, резултатът е официално обявен цяла седмица след гласуването, смятайте за какви фалшификации е ставало дума);

руският президент подписва укази за присъединяването и заявява, че четирите области "стават руски завинаги".

Тези "референдуми" са в тотално противоречие с международното право. В окупираните области по никакъв начин не може да се приеме, че населението има свободно волеизявление. А в ДНР и ЛНР самата "власт" изначално е незаконна, на териториите им следва да се настанят легитимните украински институции, а "управляващите" двете сепаратистки образувания да бъдат съдени за държавна измяна.

Логично е ООН да санкционира по някакъв начин виновника (т.е. Руската федерация). Само че...

Очаквано, подготвената резолюция, осъждаща "референдумите", не минава заради руското вето в Съвета за сигурност. Впоследствие, при гласуването в Общото събрание, се оказва, че... 143 държави осъждат опитите на Русия да анексира тези територии, 35 се въздържат и едва четири страни (с Русия - пет), оправдават ветото.

Провалът е тотален. Даже - позорен.

В интерес на истината проблемът се корени в първоначално заложения механизъм, чрез който ООН функционира. Правото на вето, което притежават постоянните членки на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай) на практика ги прави недосегаеми. А Общото събрание си остава една говорилня, в която всеки може да си артикулира тезата, но от това нищо не следва. Независимо с какво мнозинство се ползва дадена позиция.

И ако провалът на ООН да озапти руската агресия в Украйна бе предизвестен, да видим какво организацията все пак свърши през отиващата си година.

Официалният сайт на ООН посочва срещи и конференции на най-високо равнище, посветени на следните теми (по хронология):

подкрепа за най-слабо развитите държави;

замърсяването на океаните;

устойчиво развитие (оценка на напредъка по 17 цели, свързани с устойчивото развитие);

образователни реформи;

климатични промени (СОР27 в Египет);

възстановяване на баланса в природата.

Видно е, че наред със смислените инициативи (образование, борба със замърсяването), в ООН се лансират и откровени глупости.

На СОР27 (а и на предишните издания) се даде трибуна на поредните най-страховити и апокалиптични предсказания, които колкото по-скоро бъдат забравени, толкова по-добре. Климатичният алармизъм не е от вчера - достатъчно е да припомним предупреждението на 2 хиляди учени през 2007 година, че ни делят 10 години от апокалипсиса (и какво стана?). По-скоро става дума за огромни бизнес интереси, които искат да ни накарат да заменим едни стоки и услуги с други, но е срамота, че подобен лобизъм струи от уж най-авторитетната международна организация.

Сред 17-те цели пък, освен "климатичната" тема и свързани с нея дейности, виждаме и кампания срещу насилието над жени и момичета. Което само по себе си звучи прекрасно, но като знаем как реално се случва това, някак си скептицизмът надделява. Защото отдавна се знае, че фокусът е върху "лошите бели мъже", които отварят вратата на дамата. А в същото време срещу забулването, ограничаването на достъпа до образование, боя с пръчка и дори убиването с камъни на жени в Близкия изток не се действа толкова енергично (културни особености, нали).

Това - в настоящето. Ако се вгледаме в историята, няма как да не забележим, че най-големият успех на ООН е свързан с деколонизацията и последващото интегриране на бившите колонии в организацията и нейните структури. А горчивите плодове на самата деколонизация ги берем и днес, под формата на бедност, икономическа разруха и нерядко екологична катастрофа в "освободилите се от колониалния гнет" независими държави. Проблеми, с които ООН не се справя особено успешно...

Обществото на народите (предтечата на ООН) след началото на Втората световна война на практика се саморазпуска, макар формално да съществува до 1946 година. Още на Техеранската конференция през 1943 година се взема решение за създаване на ново световно обединение, защото старото се е оказало неспособно да запази мира.

А сега? ООН се провали в усилията си да спре войната в Украйна. Преди това нейната дъщерна организация СЗО се провали по отношение на ковид пандемията. Що се отнася до енергийната и икономическата кризи, ООН не изглежда особено адекватна. Като теглим чертата - направо на се преименува на Организация на обединените безполезници.

А защо изобщо да не се закрие? И без това активностите ѝ са по-скоро вредни. Така, де. Най-добре да няма нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 70 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    95 2 Отговор
    Очевадно е, че ООН е безполезна друг въпрос кой какви причини изтъква.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Забелязъл

    40 7 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тебе трябва да те направим генерален директор на организацията на световните безполезници.

    Коментиран от #6, #7, #34

  • 5 Цензура

    134 14 Отговор
    Аха, значи исконно руски области не могат да се върнат в Русия с референдуми, но иначе исконно српска област - Косово - може да бъде откъсната от Сърбия дори без референдум? Самите референдуми бяха наблюдавани от десетки журналисти от цял свят, вкл. САЩ и западна Европа - всички те казват, че хората с истински ентусиазъм гласуват ЗА, а навсякъде се веят руски знамена. Авторчето на тоя пасквил, беше ли в Донецк и Луганск?
    ООН ратифицира Минските съглашения. Как реагира ООН на признанията на меркел, а вече и на оланд, че държавите гаранти изобщо не са имали намерение да спазват подписаните от тах споразумения... нито украйна разбира се? Тоест те признават, че изобщо не са имали намерение да съдействат за траен мир в региона, а само да си спечелят време да въоръжат 404 !!!
    ООН какво направи, когато САЩ нападнаха Ирак, Либия, Сирия, когато организираха кървав преврат в самата Украйна, качвайки на власт неонaцистките бaнди?

    Явно според авторчето ООН трябва да изпълнява само една функция - на сoпа срещу Русия, като в същото време оставя САЩ да безчинстват на воля по цял свят !!!

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 О О Н

    86 8 Отговор
    и всякакви други международни организации са създадени и ръководени от АЛЧНИТЕ кравари . ИМА ли място по света , където САЩ да не са се намесили с последваща разруха за съответната държава , а ООН да е взела АДЕКВАТНО отношение - НЯМА . Виетнам , Камбоджа , Югославия , Ирак , Афганистан , Сирия , Украйна и не само там . НОРМАЛНО ли е огромния САЩ да налага санкции на малка Куба вече ЩЕСТДЕСЕТ години , и да се разпорежда в света като слон в стъкларски магазин . И къде е ООН .
  • 9 Грантаджиев соросоид

    99 6 Отговор
    Хубав грантаджийски материал. Ма тотално противоречи на твърденията по отношение на язвата Косово. Щом едното може и другото може - това е знакът даден от ООН към света. Та щом САЩ разпарчатосаха Югославия и "международната общност" го одобри сега да не се правят на свети води ненапити. Либия кой я върна от светска държава в родово общинния строй? Западняците ходеха да работят там. Кой държи окупирани сирийските петролни полета вече 10 години? Докога с тия двойни стандарти? Русия разбра, че със Запада се преговаря само от позицията на силата. И Китай също почва да се убеждава в това. Давате ли си сметка още какво ще видим?
  • 10 О О Н

    62 4 Отговор
    и всякакви други международни организации са създадени и ръководени от АЛЧНИТЕ кравари . ИМА ли място по света , където САЩ да не са се намесили с последваща разруха за съответната държава , а ООН да е взела АДЕКВАТНО отношение - НЯМА . Виетнам , Камбоджа , Югославия , Ирак , Афганистан , Сирия , Украйна и не само там . НОРМАЛНО ли е огромния САЩ да налага санкции на малка Куба вече ЩЕСТДЕСЕТ години , и да се разпорежда в света като слон в стъкларски магазин . И къде е ООН .
  • 11 ЗЛО

    85 1 Отговор
    СЗО е всичко друго, но не и полезна за света организация! За две години видяхме до къде може да се стигне с манипулациите, лъжите, скриване на истината, лобизъм в полза на определени субекти! Ръководителите на тази организация са подвластни на скрити, частни интереси.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Питам:

    59 1 Отговор
    Автора: Колко резолюции прие и Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН за изтеглянето на Израел от окупираните територии и колко бяха изпълнени. И тъй като е късопаметен и едногледащ ще му отговоря: НУЛА, /ЗЕРО/ !!!
  • 20 чико

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    в твоя случай народа е казал , де го сърби , де се чеши .. Какво те болят познанията на Радев по английски . Питай американците за него , те го познават много добре , както и Боко .
  • 21 Бачо Киро

    45 1 Отговор
    Що, ООН да не би да са направили нещо при останалите конфликти? Организация на САЩ, намираща се в САЩ и прокламираща каквото е изгодно на САЩ. Никога нищо не са свършили... Освен нелепости, като да сложат Саудитска Арабия за председател на комисията по правата на жените....
  • 22 ООН излишна

    27 0 Отговор
    Като ОН преди ВСВ. Паралелите са показателни.
    А сега са видим кой е по-по-най?
  • 23 Димитърчо бре,

    48 2 Отговор
    "случайно" си пропуснал събитията преди гадната Русия с Украйна и какво направи ООН за Югославия, Ирак, Либия, Афганистан, Сирия, Палестина, С.Кипър..?!?!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Путилюбецо,

    3 33 Отговор

    До коментар #5 от "Цензура":

    "Исконни области" не съществуват. Москалиите, примерно, смучат природни ресурси и богатства от коренните народи. Държат ги бедни нарочно, изпратиха ги в месомелачката на войната. И когато коренните народи се усетят, москалиите ще бъдат напъдени. Империята на злото усеща, че умира и затова злобее - срещу Украйна, Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан.

    Коментиран от #38

  • 26 Държава Терорист

    2 15 Отговор
    Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН! Това казва всичко!
  • 27 Госあ

    27 3 Отговор
    ЧНГ ! 2023 и Одеса в Руската Федерация !
  • 28 1020

    22 0 Отговор
    ООН е организация, създадена и отразяваща мястото на световните сили след ВСВ. Победителите играят важна роля в управлението на следвоенния свят. След 1989, и най-вече след разпадането на СССР, световната организация обслужва преди всичко интересите на хегемона, обявил се за победител в СВ. И ООН, и СЗО обслужват интересите на свръхбогатите реакционни финансови и корпоративни капитали. Фашизмът се завръща с най-уродливата си форма- терор, милитаризация и войни! С активното съдействие на двете ненужни на мира организации - СЗО и ООН! Войната, която унищожава украинците и европейците в Украйна, е увертюра към ядрена световна война. Всичко, постигнато от човечество, ще бъде унищожено в името на глобалната власт на капитала и пълното подчинение и контрол над нещо подобно на хора, облъчени, заразени със страх...Предстои трудна година - нова пандемия, разширяване на войната, обедняване на голяма част от населението и най-страшното - дехуманизиране...Не можем да сме само свидетели на случващото се, нещо трябва да се направи, поне да се опита да се спре тази лудост, която ще е с катастрофални последици за хомо сапиенс...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Урюрвкос

    18 2 Отговор
    автора на статията казва че майка на СЗО-то е ООНето но пропусна да каже че баща или родител номер 2 е фирмата I.G Farben на Рокфелер. Документален филм от 2007г. «America: Freedom to Fascism» показва че медицинските опити на I.G Farben са правени в Освиенцим. След съда в Нюрнберг I.G Farben е разделена на BASF, Bayer и Hoechst (сега Aventis). С помоща на Хелмут Кол и Verband Chemischer Industrie те стават най силни в света. Никакви решения в СЗО-то не минават консултации без техните експерти.
  • 31 Много ниско ниво

    6 6 Отговор
    Да напишеш подобна простотия трябва да си много....Поредния който пише за нещо от които няма понятие но за сметка на това може да мрази и да плюе по организация и работа от които няма и понятие
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 271345

    5 0 Отговор
    Прегледах предишните статии на тоя бастун и всички са от типа ами, ако, и нищо не се е сбъднало. Демек фантазьор

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЛиБеРаст

    21 0 Отговор

    До коментар #33 от "271345":

    Ами естествено, че референдумите са само проформа, колкото да се отчете съгласие. На руска земя населена от руснаци пред заплаха за това население от издевателства и ексцесии, дали е нужно да се умува върху административни действия? Половината Украйна е ЧИСТО руска територия, а другата половина е полска. То това и предстои!
  • 36 Не приемаме

    10 0 Отговор
    "Приемаме, че СЗО все пак е искала да помогне, и не влизаме в конспиративни теории, според които тази структура към ООН е под контрола на "глобален елит", който се стреми към намаляване на световното население." Ами не, не приемаме. Тъй като точно това е целта на СЗОтата и разни други организацийки с "хуманитарна" цел. Всички милиардери се оплакват, че сме прекалено много на този свят, но странно защо не искат да започнат намаляването на популацията от тях самите. Да дадат пример един вид
  • 37 Зелен Демократ

    3 4 Отговор
    Аз съм твърдо за възможността за Вето! Но разбира се такова трябва да има само САЩ и донякъде Велика Британия- като стожери на Демокрацията във Вселената!
  • 38 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Путилюбецо,":

    По твоята логика САЩ трябва да се закрият, защото шепа колонизатори и бандити са избили индианците и са заграбили природните богатства в техните исконни земи, или ние да се махаме от тук, защото при великото преселение на народите местния тракийски субстрат е унищожен и славяни и прабългари идват първо като грабители, а след това като завоеватели!
  • 39 Иванов

    13 1 Отговор
    Аз съм за да се закрие ООН. Нека властва силата. Не за пръв път ООН се проваля. Гласува резолюция за Ирак, с която развърза ръцете на САЩ и Великобритания законно да убиват араби. И когато след години основните играчи казаха само едно извинявай за хилядите погубени животи ООН дори една малка резолюциика не пусна, че тогава беше подведен. Сега не желаят да прекратят войната в Украйна? Сигурно не знаят кога? Дали тогава, когато Украинците печелят, или тогава когато русите напредват. Всичко това го казвам, за да може Димитър Петров да разбере, че света е тримерен, а не само лошия изток и прекрасния запад. Понякога запада е толкова лош, че изтока изглежда прекрасен.
  • 40 ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЕЗПОЛЕЗНИЦИ

    0 8 Отговор
    може да бъде само съдържанието на РФ - примитивни мародери, окупатори, рецидивисти, съдисти, Чекитиловци ...
  • 41 Истината и само истината

    10 1 Отговор
    Ти знаеш ли господин петров че зеленски при стъпването си в длъжност на президент, каза така. Украйна е суверенна държава, всеки ще има право чрез референдум да определя националността си, начина си на живот, и към коя националност и държава да се присъедини. А сега тъпия евреин не признава референдумите. Защо са му Луганск и Донецк, за да има кого да убива ли. След като за него са това са сепаратисти и според теб също са такива значи ти си най-тъпия човек който съм виждал, и си нацист точно като зеленски. Защото хората в донбас не бяха избивани защото са сепаратисти, а защото си казаха че ще говорят руски език а не украински. Първо украински език е измислен той е съчетание от чешки, руски, полски и немски език. Затова не говори глупости, ако в българия ти забранят да говориш български език и те обяват за сепаратист и терорист и започнат да убиват семейството ти ти как ще се чувстваш. Само че няма да има кой да те защити, а в случая Путин защитава собствениците си сънародници. Всички които защитават и америка са толкова тъпи че ако си извадите главите от задниците и се огледате ще видите истината.
  • 42 Менгеле

    3 0 Отговор
    Петров,ти негърченце ли си,моето момче.Бегай на тръстиката.
  • 43 Ами да

    0 0 Отговор
    Тази статия трябва да се представи в ООН! И да се премахне постоянното представителство, както и правото на вето! Ето ви независимост на България, ако някой от нашата власт има топки! Лесно е да се демагогства, но като се стигне до ясна и смела позиция - няма кой!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Вирус

    1 0 Отговор
    Трият фатките не им изнася хахаха