Last news in Fakti

4 Януари, 2023 23:00 8 391 33

Рейгън от Разград: "Тук хората не се връзват на кухите, популистки обещания на ДПС"

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • мюсюлмани-
  • лудогорие-
  • етническа партия-
  • рейхан хюсеинов-
  • разград-
  • рейгън-
  • ясеновец-
  • турци

В Ясеновец изгледите са за ясно време

Рейгън от Разград: "Тук хората не се връзват на кухите, популистки обещания на ДПС" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От най-хубавото село в Лудогорието съм, казва Рейхан Хюсеинов. Роден е в Разград през 1973 година, баща му е работник в машиностроителния комбинат, а майка му е жена с желязна ръка и властен характер. Три момчета са в семейството, дори не са си и помисляли да бягат от училище. Живеели в къщата на баба им в Кубрат. От малък Рейхан тренира свободна борба – още в първи клас учителят по физкултура Мюмюн Ибишев го посочил за подходящ за този мъжки спорт. Това го научило на дисциплина. Постъпил в Спортното училище в Разград в 6-и клас, после продължил в София, където бил състезател в отбора на „Левски-Спартак“. Там работил с цяла плеяда големи имена в този спорт, като Огнян Николов, Георги Стоичков и Александър Томов. По-късно във военната му книжка щяло да пише „Школа за високо спортно майсторство“.

Настъпили „мутренските времена“ и, за да не тръгне по лошия път, той се върнал в селото на родителите си Ясеновец. „Спортът тогава се изгуби в групировките“, казва Хюсеинов. Оженил се и с тъста си влезли в ореховия бизнес, който тогава набирал популярност, а от години Ясеновец бил най-голямата борса за орехи. Изкупували и боб, тиквени семки, а след време гаражът, в който започнали бизнеса си, бил заменен с голямо депо.

До Бон и обратно

Случайно обаче стигнал до Бон – братовчеди му казали, че голям завод за производство на бонбоните „Харибо“ набирал работници. Заминал със съпругата и двете дъщери. Немският език се оказал бариера за желаната работа и той се огледал за друга, докато децата му ходели на езикови курсове. Провалила се и мечтата му да отвори български магазин: „В тази държава правилата са железни и не може ей така просто да си направиш фирма и да развиваш търговска дейност. Намерих работа в завод за автомобилни компоненти, подразделение на „Фолксваген“, но след близо две години започна пандемията и решихме да се върнем в България“, разказва Хюсеинов.

В Ясеновец набързо бил номиниран за кандидат-кмет на частичните избори миналата година, след като предишният кмет от ГЕРБ се отказал от поста. От 10 години Рейхан Хюсеинов е член на "Демократична България" (ДБ), освен това е смятан за неформален лидер на селото. Седмица преди вота емисари от ДПС го потърсили, за да го увещават да осигури гласове за техния кандидат. „Това е тяхна практика, бяха наясно, че нашата общност от години се лута и търси политическата сила, която да им помогне за решаването на проблемите. ДПС никога не е имало кмет в Ясеновец, никой не се връзва на кухи обещания и популизъм, аз съм третият кмет от ДБ“, коментира Хюсеинов.

Въпреки трикратните совалки на експремиера Бойко Борисов по време на извънредната кампания, човекът на ДБ спечелил кметския пост и се заел с детските площадки, с двата мюсюлмански и един християнски гробищни паркове, както и с много други проблеми в селото.

„Иначе Борисов го разкарваха из селото, той се хвалеше, че ГЕРБ ни е направил 50 улици, пък аз така и не съм ги виждал. Да е сложен асфалт на 10 най-много, но и той е изровен вече“, казва кметът.

В Ясеновец изгледите са за ясно време

Най-голямото от селските основни училища в Разградско е това в Ясеновец с близо 300 деца. Селото е голямо - има около 4 000 жители, от които не повече от десетина семейства са на гурбет в чужбина. Има кафенета и дори кафе-автомати пред по-големите къщи, голям пункт за изкупуване на метали за скрап, много от фамилиите са ангажирани в животновъдството и земеделието, други - в двата цеха за преработка на восък и мед, трети - в двете мандри. По улиците се виждат витрините на магазини за хранителни стоки, за булчински рокли, пердета и килими, фирми за алуминиеви дограми. Няколко депа за орехи са затворили цикъла с автоматизирана техника – изкупуват, сушат, преработват, опаковат в кашони и пакети, изнасят и за Европа - освен доставките за цялата страна. Дойде ли сезонът, берачите плъзват на лъчове с изкупвачите, имат си брандирани бусове и познават всички пътища и райони. Не им трябват никакви джипиеси, през смях обяснява едрият мъж, зарязал бизнеса си, за да кметува. Според него няма по-качествен от българския орех, защото земята и климатът са перфектното място за отглеждането му, при това без пестициди.

Тук ромите не са съгласни да ги определят като такива, те не знаят ромски език, при преброяванията се самоопределят като турци с мюсюлманско вероизповедание. Имат си джамия, а за голямата петъчна молитва там се събират по над 100 човека. Ремонтирана е с дарения на местните. В Ясеновец има и турска махала, но джамията им не ги привличала особено. „Не ми харесва това делене, все сме мюсюлмани, но те сякаш странят от нас. А когато почистим християнското гробище, изпитвам същото удовлетворение, както и при двете мюсюлмански“, споделя Хюсеинов.

Хюсеинов не си представя телефонът му да е изключен, или да подписва документи, докато играе карти в кафенето, както правел предишният кмет. Когато в най-големите летни горещини пламнало сметището, долетял на минутата и настоял районът да бъде отцепен още преди да дойдат огнеборците – децата напирали да видят пламъците, тичали наоколо, имало е опасност да някоя да пострада. От Разград пристигнал заместник-кметът Мирослав Грънчаров, той поел управлението на кризата и двамата били плътно един до друг до края ѝ. Другите трима заместници не стъпили там, общинският съветник от ГЕРБ не се появил, макар да е от Ясеновец. „Вятърът беше северен, но ако беше от юг, сигурно половината ни село нямаше да го има. Още подозирам, че е умишлен палеж“, казва той.

Питам го защо не бива да снимам селото с прекрасните къщи и чисти улици с приветливи хора. Страхуват се заради някогашната лоша слава на местните телефонни измамници, настръхват, щом дойде журналист в селото. Но това е вече в миналото, уточнява кметът. Безделници в Ясеновец няма – само 6 жени и двама мъже получават социални помощи и са ангажирани по програмите за временна заетост.

Откъде идва прякорът Рейгъна

Ученическите години на Рейхан в Кубрат съвпаднали с времето на управлението на Роналд Рейгън в САЩ. И когато учителят по физкултура Ибишев чул името на първолака, засмял се и казал „аха, Рейгън, значи“.

„Да, получихме държавни имена, тогава не можех да разбера кой заповяда това, кой е продиктувал решението, бях твърде млад и зелен. Явно е трябвало малцинствата да бъдат пречупени и претопени, но и това е минало, ние нямаме нужда от отмъщение. А и сега живеем в тежка криза – война, разделения, инфлация“, коментира Рейгъна. Според него, въпреки преживяното насилие от онова време, хората са живели в разбирателство – българи, турци, роми, арменци, всички. И това не може да се промени. Видял е страха в очите на треньорите си, връщали се от международен турнир в Чехословакия през 1989 г., когато започнало принудителното изселване на турците. Помръкнала радостта на Рейхан-Рейгъна от медалите и шампионската титла.

"Хората заслужават да живеят в европейско село"

А денят на встъпването му в длъжност през 2021 г. се превърнал в масово събитие, каквото само тези хора могат да спретнат – всичко живо се стоварило на площада, имало музика, речи, поздравления. Тогава Рейхан получил и книга с биографията на американския президент Роналд Рейгън.

Сега мечтата на кмета е да види Ясеновец с перфектна инфраструктура, спортни салони, пенсионерски клубове, около чешмата – символ на селото да се изгради парк за отдих, усмихнати хора и образовани деца, и правила, валидни за всички. За емблематичната чешма вече има изготвен проект „Всички тези хора заслужават да живеят в европейско село, каквито сме виждали по чужбина. Ние в 'Демократична България' така виждаме нещата“, заключава той.

Автор: Вилдан Байрямова


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    32 7 Отговор
    Ама Рейгън жив ли е?!

    Коментиран от #7

  • 2 Родопчанин

    35 4 Отговор
    Турците не ви обичат и бягат на запад, а вашият братчет доган, що не го рачите бре. Чок гюзел пич.
  • 3 Христофор

    39 22 Отговор
    ДБ??? Ужас. А, дали р по дителите му знаят, че Гнома от ДБ е прокурор на Живков по време на възродителния процес??? До къде може да падне някой от мерак за власт и пари.
  • 4 България е в преход

    39 0 Отговор
    А Пеевски е национален герой. Имаме си и Меси 10 ДРОГАН
  • 5 каскетя

    46 22 Отговор
    Евала на Рейхан-Рейгъна ,това доказва ,че всеки може да си отвори очите стига да иска ( е с изключение на русофилите ,там е болест).
  • 6 Адам Хилтън

    23 26 Отговор
    Да внимава какво си пожелава - "европейско село" значи безлюдно село, каквито станаха повечето в България.
  • 7 Девизи

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дън":

    Сетих се нещо за Тутраканската селищна система...
  • 8 Така,така

    26 20 Отговор
    Аха,Дойче лъже и кмет от ДБ- ДеБили е как няма да има успех,поръчкова статия,няма спирка на платени заблуди.А кметицата от Красно село от ДБ? ,Но пък си имаме си медиен олигарх от Разградко и компроматажия в сянка с политикоикономически цели.
  • 9 МакРук

    21 32 Отговор
    Вилдан, Рейхан, Байрам, Мюмюн, а най-вече краварското зеле - МАРШ от БЪЛГАРИЯ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Илко

    20 10 Отговор
    Успех на ДБ
  • 12 Глупости

    26 26 Отговор
    Послъгват доста сериозно.Защо не можели да снемат чистите нови улици,уж заради телефонните измамници,хайде,бе?Ремонтирани са 50 улици,ремонтирана е джамията но не с дарения,както и църквата,имат две нови детски площадки и 90 % от уличното осветление е подменено по време на Борисов 3,а при ДБ какво е ремонтирано?И това е едно село докъдето са стигнали държавни средства за ремонти,а от две години - нищо и още доста време ще е така.Прокопчо се излага с тези статии.

    Коментиран от #27

  • 13 Анонимен

    21 3 Отговор
    На запад е същото и така трябва да е, без значение етнос, религия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз от нашето Село

    17 10 Отговор
    Рейгън? Незнайно защо, турски циганин от американски произход в ДБ?! Никога един български гражданин от турски произход няма да е в ДБ! Както и не е длъжен да е в някоя от партиите или движения, и тем подобни! От ,,турски произход" , а не говорим за хора с турски имена!!!

    Коментиран от #19

  • 18 хахахахахахаха

    12 4 Отговор
    щом го хвалят зелето значи не е добре за нас!!!
  • 19 12345

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз от нашето Село":

    Може би беше по-точно да се каже от - малцинствен(ромски) произход. Но тогава не се съобразих с този детайл.
  • 20 Жокера

    16 2 Отговор
    Доста неверни неща за запознатите с фактите за това село голямо село със стотици нови къщи тип про гимназия построени с милионите на наивните турци мераклии за хубави булки...
  • 21 Бамбука

    6 2 Отговор
    С езика на омразата. Щом не е от ГЕРБ или ДПС, значи човека не е свестен, лъже. Мислите ли, че на кмета или на жителите на селото им пука от вашите глупости ?
  • 22 А ние

    7 3 Отговор
    Не се вързваме на кухите популистки маниполации на Дойче веле

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дойче веле

    4 2 Отговор
    Защо ви забраниха и изгониха от Турция??????
  • 25 А вие

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "А ние":

    се научете да пишете правилно преди да пишете глупости!
  • 26 адаша

    4 0 Отговор
    Аз пък съм Брежнев от Чикаго.
  • 27 Бай Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Глупости":

    Ако не си минавал през турско село те съветвам да минеш на място да видиш осезаемата разлика с българските села. Не казвам, че ДПС се грижат за електората си, но относно "маркетинга" много го докарват.
    А иначе турците си гласуват 99% етнически , нали си имат етническа партия ДПС! За кого друг да гласуват ?! WTF!
  • 28 1234

    4 0 Отговор
    Никола Николов и ДБ много пари изсипаха там както и в село Каменар-Лознишко там кмета е с 4-ти клас
  • 29 ЗДРАВЕЙ

    0 0 Отговор
    БРАТ български революционер пак си в грешния отбор ВКЛУЧИ се в Партия Време разделно или Партия Помак /град Гоце Делчев или в новия Офис вГрад Якоруда ще обявим нашите програми за Развитие и Регистрация 10.3. 23 година Но първас. Точка е
  • 30 кочо чистеменски

    1 0 Отговор
    Рейхан, дпс е престъпна и ненужна некому политическа сила освен на върхушката да ви държат на каишка и вързани за стадото неграмотни и овчи мозъци ,за да ви ползват за личното им заббогатяване ,да ви държат гладни боси ,без труд и права ,за да им гласувате само и само все повече и повеча да правят къщи и тъщи за гости ,сараи и магистарали за да усвоят ненаказано евро средства .Бил съм в Кубрат имам роднини близки ,бил съм в разград и завет идр във вашия край .Прекрасни хора сте но,дпс ви унищожи оставяйки ви гладни и боси за да гласувате за тях за дасъществуватте но да не живеете ката истински хора Бъди жив и здрав господин РЕЙГТЪН и направи Ясновец като щат в америка -Ти можеш г-н Рейхан Юсеинов и само заради това че не си слуга на Държавна сурност ДПС -които направиха възродителния процес.Успех2023година Рейхан-Български -Реийган ,а не Турски Данчо ментата
  • 31 кочо чистеменски

    1 0 Отговор
    Рейхан, дпс е престъпна и ненужна некому политическа сила освен на върхушката да ви държат на каишка и вързани за стадото неграмотни и овчи мозъци ,за да ви ползват за личното им заббогатяване ,да ви държат гладни боси ,без труд и права ,за да им гласувате само и само все повече и повеча да правят къщи и тъщи за гости ,сараи и магистарали за да усвоят ненаказано евро средства .Бил съм в Кубрат имам роднини близки ,бил съм в разград и завет идр във вашия край .Прекрасни хора сте но,дпс ви унищожи оставяйки ви гладни и боси за да гласувате за тях за дасъществуватте но да не живеете ката истински хора Бъди жив и здрав господин РЕЙГТЪН и направи Ясновец като щат в америка -Ти можеш г-н Рейхан Юсеинов и само заради това че не си слуга на Държавна сурност ДПС -които направиха възродителния процес.Успех2023година Рейхан-Български -Реийган ,а не Турски Данчо ментата
  • 32 Серафим Стоилов Ясеновец.

    0 0 Отговор
    Мразя това което оценявам или казвам и някак не се разбираме.Ясеновец пътищата улиците са направени от Борисов Василев Е.Хасанов.
    Околовръстен път беше разбит.Борисов почна от там.! Нормално е днес да карат със 190км и да има глоби.!! Кара се защото има път.
    Грънчаров ли е граничар ли е - до момента от общината не е постъпил 1лв! Иначе? Ясеновец плаща на имот 500данък.
    Мога да похваля Реймънд ако допринесе в селото това което направи най мързеливи кмет на Ясеновец Сали Салиев като кмет има преведени суми за Ясеновец близо 300000лв.
    Дб партия е събрат на Пп - Нямат бъдеще.
    Предстои избори.Ако са дали- ще вземат.!
    Не са дали.А пилетата се броят на изборите.
    Ясеновец решава какво ще кажат в Разград.
    Мисля че сме го доказали.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.