Last news in Fakti

15 Януари, 2023 16:00 9 458 90

България може да загуби милиарди

  • тец-
  • марица-изток-
  • въглища

Неминуемо обаче ще дойде моментът, в който политици ще платят цената - когато въглищните централи неизбежно ще затворят, а средства за гарантиране на работните места и трансформацията на производствата няма да има

България може да загуби милиарди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите сили го удариха на популизъм и решиха, че България трябва да предоговори с ЕК затварянето на въглищните централи. Така България ще изгуби милиарди. И далеч не само пари. Коментар на Емилия Милчева.

Дебати в парламента, синдикални протести с всички атрибути на "работнически гняв" отвън: запалване на клада, погребален кръст с надпис "Мини Марица-Изток". Четвъртъкът (12.01.) донесе едно популистко и до голяма степен безсмислено решение на 48-ия парламент. С него служебното правителство беше задължено да предоговори с Европейската комисия (EК) затварянето на въглищните централи в България, а те да работят до 2038 година. Срокът за договарянето е 31 март. Ангажиментът за затварянето произтича от закрепеното в договора с ЕК - Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), че до 2025 година България трябва да намали въглеродните емисии с 40% спрямо нивата им от 2019.

Задното колело на ЕС

Освен че бе сред последните две държави, закъснели твърде много с внасянето на плановете си, сега България ще е първата, която иска предоговаряне. Заложената цел за намаляване на CO2 емисиите е в съответствие с целите, които бяха приети от ЕС в името на Зеления преход и борбата с климатичните промени. За изпълнението на тези и други задачи в ПВУ, свързани с технологичното обновление, Брюксел отпуска на България 5.37 милиарда евро безвъзмездни средства, първият транш от които - 1.37 милиарда евро, дойде през декември.

Политическата нестабилност не помага за постигането на "положителна оценка от Европейската комисия", както е записано в решението на парламента. Това означава, че ако България иска да запази въглищните централи, трябва да предложи откъде другаде да дойде намаляването на емисиите, за да изпълни целите на RePowerEU - тъй като правителството трябва да представи план за декарбонизация. Във Фейсбук енергийният анализатор Юлиан Попов обяснява какво значи това: "Всички сгради да се отопляват с ВЕИ или да не се отопляват; целият транспорт да е електрически; индустрията да не използва газ; милиони посадени дървета; скъпи системи за улавяне и съхранение на въглерод". България не може да реализира нито една от тези задачи, тъй като те не са заложени като цели.

Преди време експерти обясниха, че за да не бъде застрашена националната сигурност, са необходими инвестиции в производства, при които се намаляват CO2 емисиите, както и механизъм за стратегически резерв, гарантиращ на операторите на централите средства за поддръжка на съоръженията, когато не работят.

Загубите за България

Крайният резултат ще е загуба на средства по ПВУ, проектите по който трябва да приключат през 2026 година. Освен това, ако не бъдат изпълнени реформите, които са заложени в Плана срещу всеки проект, България ще трябва да връща средства. За държава, която отчита спад на чуждестранните инвестиции, липсата на свежи пари, при това грантове, ще има негативен ефект. Освен милиардите по Плана, ще бъдат изгубени и 1.3 милиарда евро, които трябва да се получат чрез Фонда за справедлив преход за мерки за пазара на труда и бизнес проекти в трите въглищни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Териториалните им планове обаче се подготвят на ниво министерства, а местните общности и власти имат слабо участие.

Докато загубата на средства (и репутационните щети) за България може да се калкулира, другите негативни ефекти ще траят с години. Вредните и неефективни производства, които замърсяват и тровят хората, ще продължат, вместо инвестиции в нови технологии и работни места. "Грийнпийс-България" представи данни от изследване, според което икономическите разходи, свързани с въздействието върху здравето от производството на ток от въглища, възлизат на 11.8 милиарда евро за периода 2016-2020. Вредните емисии са виновни за 3160 смъртни случая, приписани на излагането на ФПЧ2.5, озон, азотен диоксид и живак, 780 000 загубени работни дни; 1810 приема в болница по сърдечно-съдови и респираторни причини и др.

Дефицит на лидерство

Предстоящото затваряне на въглищните централи в България беше известно още на третото правителство на ГЕРБ, но те се измъкнаха от отговорност, оставяйки на служебното правителство на президента с премиер Стефан Янев да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК. В подготвения първи вариант на Плана от 2020, подписан от вицепремиера Томислав Дончев, се предвиждаше ТЕЦ-овете да преминат на газ, като се преустанови въглищната индустрия. А преди началото на един Европейски съвет през декември 2020 премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще успее да се вмести в параметрите за съкращаване до 2030 с 55% на въглеродните емисии спрямо равнището от 1990 година.

По-късно Кирил Петков и Асен Василев, в качеството си на служебни министри, се обявиха срещу преминаването на въглищните централи на газ. Нещо повече - в навечерието преди да обявят политическия си проект и участие в парламентарните избори през ноември, двамата отидоха на среща с миньори и енергетици в Маришкия басейн, подписаха се в подписка за запазване на комплекса колкото се може по-дълго. Като управляващи в коалиционното правителство на "Продължаваме промяната" обаче в последния вариант на ПВУ бе вписано намаляването с 40% на въглеродните емисии до 2025. Това означава затваряне на въглищните централи и мините на въглища.

С искането си за предоговаряне на Плана ГЕРБ ловко смъква отговорността от своето бездействие и я прехвърля на ПП. Изглежда, че искат отсега да им е вързана победата на местните избори в Стара Загора. Именно заради предизборната обстановка, в която България се намира в последните две години, затварянето на ТЕЦ-овете на въглища и липсата на планове, които да гарантират на местните хора бъдещето и доходите им, не е в политическия дневен ред - от страх, тънки политически сметки и дефицит на лидерство. Затова и гласувалите против и въздържали се по решението на парламента бяха по-малко от десет човека.

Неминуемо обаче ще дойде моментът, в който политици ще платят цената - когато въглищните централи неизбежно ще затворят, а средства за гарантиране на работните места и трансформацията на производствата няма да има. Тогава кръстовете ще са много.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    181 30 Отговор
    Държавата трябва да напусне този вреден империалистичен съюз така наречен ЕС.

    Коментиран от #26, #88

  • 2 Реалист

    172 23 Отговор
    ЕС е измислен за експлоатира източна и централна Европа.Западни капиталисти с местни колабороционисти превзеха България без война.
  • 3 Решиха

    79 20 Отговор
    една гигантска глупост и проблемите са неизбежни !
  • 4 сссс

    163 14 Отговор
    Тези "милиарди" ще се откраднат от политическата мафия. Нищо съществено няма да се построи. По-добре да си запазим централите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вече сме загубили

    98 5 Отговор
    мнооого милиарди....
  • 7 ХАХАХА

    103 13 Отговор
    Тази госпожа българка ли е?
  • 8 😱😨😰

    16 107 Отговор
    Без тези милиарди няма да може да плащат помощи на русофилите.
  • 9 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    100 9 Отговор
    Този съюз е противокунституционен не отговаря на конституцията на РБ и членството в НАТО. Една държава в Конституцията ако конституцията не се спазва няма държава има територия с население която обаче не е държава и в нея вс закони са невалидни анархия!
  • 10 Баба Вуна

    125 14 Отговор
    Значи ние ще се съобразяваме с зелената сделка докато ЕС и САЩ пращат бомби на Зеленски!
  • 11 Българка

    58 63 Отговор
    Спрете се, бе! В плана за устойчивост и развитие няма никъде текст за затваряне на въглищните централи. Макар че ТЕЦ Бобовдол , Гълъбово на Ковачки задължително трбва да се затворят не заради ПВУ, а за това че те са ТЕЦ-ове убийци. А другите да инвестират не в скъпи имоти и автомобили за собствениците си, а в пречиствателни инсталации

    Коментиран от #16, #21, #53, #78, #79

  • 12 Калъф от естествена кожа

    116 10 Отговор
    Същата статия вчера беше изтипосана и в "ДНЕВНИК", явно добре плащат зелените талибани, утре и по битиви и нова с интервюта ще ги дадат предполагам, ден преди това пък от Открехнато общество излязоха с някаква статия за милиарди загуби заради мръсен въздух, натискат яко зелените, щото губят пари те...
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 33 Отговор
    затваряй ги тия централи, само пушеци излизат от там, ще ви внесем демократичен евтин ток от евро съюза и точка

    както си внасяме и домати и краставици
  • 14 без имена

    68 9 Отговор
    първо си вижте вашите безредици при отварянето на новата мина.....киро и кокорчо ще се измъкнат като всеки измамник. просто сега гешев ги предупреждава. и те ще избягат . инак затвор. цената винаги я плаща народа.
  • 15 Хисторик

    83 14 Отговор
    Червената армия е пребивавала в България 3 години 1944-1946 г. краварите седят от 2004 в България вкл и сега 19 години!

    Коментиран от #67

  • 16 Белабрадова

    35 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Няма да бъде зле да млъкнеш.

    Коментиран от #24

  • 17 Край

    68 12 Отговор
    Затвор за националните предатели от ГЕРБ и ПП, които за да получат и похарчат едни милиарди от ЕС по Плана за възстановяване ПРОДАВАТ националните интереси на България.
    Миньорите вместо нежно да развяват байрачета и да им се прожектира тъпото филмче как всички партии се били обединили за да ги спасят, трябваше да размахат кирките.
  • 18 Баба Вуна

    24 29 Отговор
    Нашите умници трябва незабавно да започнат преговори с Япония за изграждане на нов АЕЦ в Белене който да е с нови и по малки и по безопасни реактори. България разполага с находища на Уран

    Коментиран от #37, #65

  • 19 не спряхте

    32 2 Отговор
    с помиите си....
  • 20 ЕвроАтлантически шарлатанин

    75 6 Отговор
    30 години от как сме в евроатлантическото пространство, България вече загуби над 130 милиарда
  • 21 Баба Вуна

    37 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Теца в Гълъбово е абсолютно чист другарко.

    Коментиран от #45, #61

  • 22 Анонимен

    10 23 Отговор
    Едно добро решение ще вземе парламента и тук ще го критикуват!
  • 23 путлерастки свинарник

    16 31 Отговор
    УМНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ РИТНАХА ЕДНИ ШЕСТ МИЛИАРДА, КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА СЪКРАТЕНИТЕ ОТ РУДНИКА И РЕШИХА ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВИ БИЗНЕСА НА ДРУГАРЯ КОВАЧКИ А ГЛУПАВИЯ ОВЧЕРАТ ДА ДИША.НА ВОЛЯ ПЛАНИНСКИ ВЪЗДУХ ОТ ЦЕНТРАЛИТЕ.
  • 24 Дядо белобрад

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "Белабрадова":

    Що да млъкне бре...Казва си истината момата.Двмокрация
  • 25 Един с/у 124 000

    40 2 Отговор
    Да ще загуби жълти стотинки на фона на това, че иначе губи всичко и никога няма да се възстанови. Разбира се това е икономически изгодно за западните комп./корп. Не предоговорят ли условията губят цялата индустрия в бг и на нейния пазарен дял стъпват зап. фирми, казват хората участващи в производството 1л. ед.ч. ...
  • 26 защо?

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Това е мечтата на американското задкулисие към ден днешен. Независима от ЕС България. Утрешния ден ще бъде друго. Но днес, днес ще защитаваме анериканската въглищна централа. Ако реално се мислеше за България, вече трябваше да берем плодовете на евтиния ток на АЕЦ Белене, с начало на проекта 2004 година.

    Коментиран от #32

  • 27 България нищо не губи а печели от

    53 3 Отговор
    Работата на мините и тецовете. Милиардите от програми не отиват в България а в шепа корумпирани политици и свързани с тях бизнес кръгове,
  • 28 Гост

    24 1 Отговор
    Искате да кажете, че бацо и дуан ще загубят милиарди....?!!!
  • 29 Българка

    31 7 Отговор
    ФАКТИ ЗАЩО НЕ ПОБЛИКУВАТЕ ДАННИ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕ НА БИВОЛ ЗА СВЪРЗАНОСТ НА БОЙКО БОРИСОВ- АГЕНТ БУДА С АГЕНТ ПЕТРОВ ОТ ДС, КОЙТО Е БАЩА НА ШЕФА na NEXO ?Защо не публикувате статията за открития официално от Борисов бутик на майката на Антони Тренчев? Защо не дадете информация за това, че още при правителството на ГЕРБ е имало запитване за майката на шефа на Nexo и за дейността им? Защо не кажете истината, ЧЕ НЕКСО СА ПРОДУКТ НА ДС И ГЕРБ?

    Коментиран от #31, #52

  • 30 Да, ама не...

    32 1 Отговор
    Някога политиците да са плащали някаква цена закаквото и да било? Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!
  • 31 Ама начи

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Мого си опърничава🤪
  • 32 Професора

    54 7 Отговор

    До коментар #26 от "защо?":

    Идеята е затварят ТЕЦ и мините за въглища и идва Шеврон да дупчи за шистов. АЕЦ Белене го спъват САЩ и техните лакеи в България ГЕРБ, ПП-ДБ.
  • 33 Милен

    42 3 Отговор
    Едва ли ще загуби повече от печалбата от тока, да излизаме от ЕС, да ни връщат златните мини и да се приключва!
  • 34 Сандо

    53 3 Отговор
    България за 30 години вече изгуби милиарди,и то много.Но най-лошото е,че българите изгубиха България!
  • 35 нннн

    60 3 Отговор
    Бягайте братя, да бягаме от тия зелени талибани! Натиснаха ни да затворим 4 блока на Козлодуй, да не строим Белене, Бургас - Александруполис, Южен поток; а сега и ТЕЦ-вете... При война се унищожава енергетиката на врага. ЕС във война с България ли е?!
  • 36 Тракиец

    31 3 Отговор
    Ционист чи-фут ВЕЛЕ пак се-ре еврейска отрова през у-стата. Тази еврейска ционистка медия е тотално опасна за националната сигурност на Европа и европейската раса
  • 37 да попитам

    18 11 Отговор

    До коментар #18 от "Баба Вуна":

    Безопасни като във Фукушима ли?
  • 38 Запознат

    31 3 Отговор
    Американците много повече ще печелят ако продават шистов газ добит в България от колкото от ТЕЦ. Някой се заблуждава, че Брюксел е нищо по различно от Вашингтон.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Шерлок Холмс

    42 3 Отговор
    План за въстановане няма има 2.5 милиарда лв рушвет за лобистите в България които да затворят Въглищните централи и да докарат американците да добиват шистов газ в Добруджа.
  • 41 Ако българския народ позволи на ЕС

    44 3 Отговор
    Да унищожи последния печеливш български отрасъл, ще останем бе нищо българско и напълно смачкани и унищожени от ЕС

    Коментиран от #48

  • 42 ЛЕОПАРД

    19 2 Отговор
    ЩЕ плати НАРОДЪТ обикновените ХОРА
  • 43 Фъй

    13 1 Отговор
    Рев на грантаджия
  • 44 Тъпо Дойче веле

    20 2 Отговор
    Кой ви иска мнението
  • 45 Българка

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Баба Вуна":

    И колко да е чист? Колкото е бЕл Бойко Борисов ли?!
  • 46 Няма страшно...

    0 18 Отговор
    Нашите азиатски братя ще ни компенсират с Ганьовска любов !
  • 47 Андро

    3 4 Отговор
    Нека ЕС да купи ММИ и да ги затвори.

    Коментиран от #69

  • 48 Ах...оххх...отново българският ген квичи

    1 21 Отговор

    До коментар #41 от "Ако българския народ позволи на ЕС":

    Никакви тецове !
  • 49 Джордж Куни

    30 1 Отговор
    Явно е по-добре да загубим България, отколкото милиарди. Ако слушате DW, ще си сложите сами въжето
  • 50 Анонимен

    36 1 Отговор
    Айде по полека с изводите. България ще загуби подаяния от ЕС, но ще запази все още работеща индустрия. Последната ще пълни бюджета за много години напред, а парите от плана не се знае къде ще отидат. Имаме вече опита от затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй. Парен каша духа.
  • 51 БулЕКЗИТ!

    18 0 Отговор
    Незабавно!
  • 52 рада дълбоката

    24 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Колкото и да замиташ следите всички фашаги сте лапали от това NEXO ! Всички сте вързани като свински черва . Мафия !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 соломон напасания

    21 2 Отговор
    Правилно ! Българина докато не му бръкнеш в джоба или докато не му изпразниш хладилника от дума(да не говорим политика ) не разбира . Като ви спрат и дишането ще се сетите накъде ви водят Герб, ПП и ДБ !
  • 55 деНАТОфикация

    23 2 Отговор
    България незабавно трябва да напусне фашисткия европейски съюз ако иска да я бъде !!! България бе страната с най-развита енергетика в Европа!!! Евроатлантиците искат нашата територия но без българите на нея !!!
  • 56 Пенев

    21 1 Отговор
    Авторката внушава, че трябва да се затворят ТЕЦ за да се налеят много пари в джоба на розовобузест разградски приватизатор. Аман от прокопита в журналистиката.
  • 57 Чичак

    22 1 Отговор
    затварянето на въглищните централи ще доведе до много по голяма щета и България ще внася ток дори от Гърция произведен забележете от газови турбини.
  • 58 Кой го казва че

    5 0 Отговор
    въглищните централи неизбежно ще затворят ?
  • 59 Хахаха

    11 0 Отговор
    Когато се пише за средства за гарантиране на работните места и нямало да има. Питам: В "Плана" има ли пари за заплати и гарантиране на работните места? Има ли?
  • 60 ежко

    20 0 Отговор
    Евала!България трябва да си печели милиардите,а не да разчита на подаяния!Вземаш ли подаяние -роб си!Модерен, но роб!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бате Иво

    13 2 Отговор
    Абе ората нема да има кво да ядат она се зафанала с въглеродни емисии
    Те от те такива експерти сме на това дередже
    Верно Марица Изток са американски ама в тях работят българи
    Лично според мен трябва да се затвори мината в Челопеч
    Дреме ми че САЩ Канада и Австралия фалират
  • 63 DW и Е Милчева!! България си спря част

    17 1 Отговор
    Реакторите заради Продажни и алчни политици!! И Загуби много милиарди, много повече от това, което щяхме, да спечелим от Продадена Ел Енергия!! Ако преждевременно си спреме въглищните централи, ще загуби ме отново много, много милиарди!! Това иска DW и Е Милчева, да внасяме Ел енергия или скъп втечнен Американски газ, ако за работят на газ!! Никаква Вяра на DW и Е Милчева, те са в един Отбор!! БЪЛГАРОМРАЗЦИ!!
  • 64 Шах

    2 5 Отговор
    60 коментара показват защо сме най -- бедни в Европа . Тецовете сами ще спират да работят , както ние сами ще си спрем автомобилите .
  • 65 Бате Иво

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Баба Вуна":

    Бабо уран естествено няма
    Има уранова руда която се преработва и става чак тогава на уран
    А това се прави в Росатом
    Ма ние нали сме терикати ще купуваме ядрено гориво от Уестингхаус
    Естествено произведено от Росатом
    Едно време един знаеш ли какво ми разказа
    Кремиковци още работеше ама понеже руската руда сигурно не е била евроатлантически ориентирана та са внасяли руда от Южна Африка
    Все едно живееш в Младост ама ходиш на пазар в Люлин
    То както е тръгнало България ще последва Кремиковци
    И що па точно с японците
    Айде ясно въпреки че хич не е в интерес на българския народ сме в състояние на санкции
    Що па не с французите
    То пак ще е от Росатом ама доста по скъпо
  • 66 случаен

    8 0 Отговор
    като ги затвори ще загубим повече,нюланд павилно каза за ес къде да иде
  • 67 случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хисторик":

    четох,че тъй като договора за базата им у нас не е предоговорен,базата става тяхна завинаги,пак бокова заслуга,и то без пари
  • 68 позеленял

    11 0 Отговор
    то , дали ще спрат финансирането или ще ги откраднат политиците ,няма голяма разлика за българите
  • 69 случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Андро":

    ще ги купи за 200 000 и ще ги затвори,после ще ти продава ток за милиони,мисли малко
  • 70 Физик

    15 2 Отговор
    Госпожо, защо не кажете с какво да заменим ТЕЦ ете щом толкова голям радетел сте на тяхното затваряне, за сега няма никаква нова еко технология с която да се заменят базови мощности и скоро няма да има. Освен това партия които ще загубим са не всичките 6 млрд, а само 1.2 млрд за енергетиката, която ги вади за една година от износа , така че вашите сметки са напълно пог решни който има ток ще има и производство..
  • 71 Дрън дрън

    12 1 Отговор
    Пак факти и дойче зеле пръскат с информационна диария.
  • 72 алооо факти

    0 14 Отговор
    И ТУК ЕДНИ ПУТЛЕРАСТИ СА СЕ РАЗПИЩЯЛИ ТА СЕ НЕ ТРАЯТ.
  • 73 Овча мисъл

    7 2 Отговор
    МОЖЕЛА ДА ЗАГУБИ ?!?! НА КОЙ МУ ПУКА ? НАЛИ ВОЖДА ТИКВОЧ ПРАВИ МИЛИАРДИ ,А ВИЕ ЗА ДЪРЖАВАТА . ДЪРЖАВА НЯМА ! НАРОД НЯМА ИМА ЕДНИ ДЕБИЛНИ ОВЦЕ
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Мисля

    13 0 Отговор
    Тецовете генерират огромни приходи,износ и енергия за населението и най-вече независимост!Хайде да сметнем дойче зеле,колко милиарда ще донесат приходи за икономиката и евтин ток за хората срещу мизерните ви няколко милиарда еднократно.Ами после?
  • 76 Ток Напреженов

    13 0 Отговор
    Дават ни 3 милиарда по плана за възстановяване.за миналата година ТЕЦ Марица 2 е произвела ток за 2.5 милиарда.Да ви.......маменцето проевропейски и католико протестантска.
  • 77 Расов осеменител

    3 2 Отговор
    Няма време на,те руснаците идват да ти вземат най-лошото.Ще врекаш като настъпена коза.
  • 78 МамаТиДаЕбаПростаПродажнаПомачке!

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Като спрат да работят заради тия ограничения ти ли ще плащаш заплатите на хората там, ма па4а продажна?! То е ясно, че ще затворят половината големи ТЕЦове без двата американски. Това целят САЩ през васалите си от ЕС и тукашните си марионетки!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Киро ама не простО киро

    7 0 Отговор
    Еми ние от 25 години на месец губим милиарди. Сметни го 25 години х 12 месеца 100000000000000000000000000000000000
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Чичо

    2 0 Отговор
    "ще дойде моментът, в който политици ще платят цената" палячовци. Напомнете на хората кога за последен път политик е плащал с нещо освен с поста си и то , когато опонентите му не без помощта на винаги плащания сметките на политиците народ.
  • 86 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    " Няма начин, Хамлете !!" България ВИНАГИ ще загуби с такива "приятели"!! Измина 1/3 ВЕК - нима не го усещате ? Ще ни размажат като сирене "крема" върху припечена филийка !! И партийните избраници от Партийното събрание ще помагат усилено и с удоволствие.....................
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 СПАСИ СОФИЯ НА БОНЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    СА СЪЩИТЕ. ОЩЕ ОТ ДНЕС ИЗКАТ КОМБИНА С ПП И ДБ. ЯСНИ СА
  • 89 Дедо никой

    1 0 Отговор
    Не ви щем милиардите фалшиви и вас не ви щем западни паразити!
  • 90 Краси Марков

    1 0 Отговор
    Германия отваря въглищните централи, но България, според Дойче Веле, трябва да ги затваря.