Last news in Fakti

19 Януари, 2023 21:00 14 557 93

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Днес целта на Анкара е преди всичко Швеция, където живеят 100 000 кюрдски бежанци и въпреки, че присъединяването на двете страни е съвместно, Хелзинки ще чака Стокхолм

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, което трябваше да бъде разходка за здраве, се превърна в бягане с препятствия. Когато решиха да се откажат от неутралитета си, за да се присъединят към НАТО, точно след нахлуването на Русия в Украйна, Швеция и Финландия смятаха, че това ще бъде само формалност, толкова отворени бяха за тях ръцете на членовете на Алианса, така че да могат да защитят себе си от империалистическите импулси на Москва. Генералният секретар Йенс Столтенберг го каза: кандидатурата на двете северни страни ще бъде една от най-бързите в историята на Алианса. Детска игра в сравнение с дългото чакане, което може да се окаже напразно за Украйна и Грузия. Така стояха нещата без да бъде отчетена съпротивата на Будапеща и Анкара.

Осем месеца по-късно Стокхолм и Хелзинки все още чакат в преддверието на Атлантическия алианс, тропайки от нетърпение след много принесени жертви, докато руската мечка избра ескалацията и смъртоносната надпревара. Това пише в анализ за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Ветото от страна на Унгария на Виктор Орбан, главният европейски съюзник на Владимир Путин, който се възползва от всяка възможност и използва всички маневри за забавяне, за да угоди на Кремъл и да разбие единството на ЕС, може да отпадне през следващите седмици с ратификацията на споразумението от парламента. Във всеки случай това е предложението на Будапеща от декември. Но не и ветото на Турция, бунтовническият стълб на източния фланг на Алианса, който след като пося раздори в Средиземно море, след като провокира Гърция и Франция, от края на пролетта взе настоящите и бъдещи членове на НАТО за заложници в името на вътрешните си и външни политически интереси. Влизането на нов член в атлантическото семейство обаче задължително трябва да получи зелена светлина от 30-те членки на НАТО. Това е правилото за единодушие.

Осъждайки снизходителността на тези две скандинавски страни спрямо кюрдските бежанци, някои от които са близки до ПКК, Кюрдската работническа партия или нейната сирийска версия, YPD, и движението на гюленистите, обвинено за преврата от 2016 г., Анкара наложи вето на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Двете столици бяха принудени да направят множество отстъпки, за да премахнат съпротивата на Турция и да сключат с нея меморандум през юни 2022 г. По-специално те трябваше да премахнат ембаргото върху износа на оръжия за Анкара, да се ангажират да ускорят процедурите за екстрадиция на обвинени в политически престъпления и да обещаят по-строго законодателство за борба с тероризма.

Но списъкът с искания на Анкара порасна като носа на Пинокио, въпреки сделката в началото на лятото. И това не е за първи път: западняците подцениха кюрдската мания на Ердоган, която превърна темата в алфа и омега на своята политика. Днес целта на Анкара е преди всичко Швеция, където живеят 100 000 кюрдски бежанци, и въпреки, че присъединяването на двете страни е съвместно, Хелзинки ще чака Стокхолм. Турските лидери съставиха дълъг списък с "терористи", чието екстрадиране искат. Поискаха оставката на министър, който преди десет години е ходил на събитие в подкрепа на ПКК! И поискаха започване на разследване на групировка, смятана за близка до ПКК. След като приветства новия закон за борба с тероризма, който е в сила от 1 януари в Швеция, Анкара ожали отказа на шведския Върховен съд миналия месец да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш. "Турция иска неща, които ние не можем да ѝ дадем", каза премиерът Улф Кристерсон в понеделник. Балансиращият акт на правителството, което се опитва да удовлетвори Анкара, без да изневерява на ценностите и законите си, е критикувано от част от опозицията, която смята, че Швеция, малка страна с десет милиона жители, която от осем месеца насам напразно прави мили очи на Турция, "трябва да спре да се унижава".

Като блокира влизането ѝ в НАТО, Турция се опитва да промени шведската политика за приемане на кюрдски бежанци. Но също така затяга съюза си с Русия на Владимир Путин, срещу която не прилага санкциите, наложени от Запада. Изнудването на скандинавските страни също е косвено средство за оказване на натиск върху Съединените щати, гръбнакът на НАТО, които доставят оръжия в Сирия на YPG, считана от Анкара за терористична организация със същото название като ПКК. Турция още не е преглътнала изключването си от американската програма за изтребители F-35. И не обърна внимание на факта, че Вашингтон осъди ударите ѝ в североизточна Сирия през ноември. Но турският шантаж, като отклонява дебата от лошата икономическа ситуация, също е лост във вътрешната политика, докато президентските избори през юни 2022 г. обещават да бъдат трудни за Ердоган.

Превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    116 39 Отговор
    Ердо поздрави "Свободния Свят" с гостоприемна турска баня по анадолски..

    Коментиран от #30

  • 2 Русофил

    28 55 Отговор
    Определено Пу е по-умен от Ердо.

    Коментиран от #13

  • 3 АБВ

    52 115 Отговор
    Тоя е същият като Путлер

    Коментиран от #60

  • 4 Укропат

    122 28 Отговор
    Като даваше Байрактаров му целувахме рязания. Сега е лош мустакат чичка. Слава 404. Шмъркалям слава.

    Коментиран от #11

  • 5 Адам Хилтън

    198 36 Отговор
    Турският Пинокио си играе хем с "лошите вълци" от изток, хем с лъжливите овчарчета на запада - гледа си интереса. Де да имахме и ние в България такъв "Пинокио" като Ердоган, а не само такива дето носовете им стават по-кафеви и по-кафеви от врене в брюкселски и вашингтонски дупета.

    Коментиран от #86

  • 6 Анал лизатор

    124 30 Отговор
    Е ми не сичко дет фърчи се яде.Май демократите ще го разберат по трудния начин
  • 7 Гориил

    60 13 Отговор
    Европа не обича ли да я презират и мразят? Това изнудване ли се шантаж ?
  • 8 НИКО

    142 40 Отговор
    БЕЗ ТУРЦИТЕ НАТО Е КАТО АИРЯН БЕЗ МЛЯКО

    Коментиран от #67

  • 9 КОПЕЙКИН

    41 104 Отговор
    Лудия Ердоган трябва да не му се ходи по гайдата айде марш да живее КЮРДИСТАН.....

    Коментиран от #91

  • 10 ТаУмВзе

    77 20 Отговор
    Франсето да си трае у Халифата, че идва и по ЗЛЕ!
  • 11 честен ционист

    65 47 Отговор

    До коментар #4 от "Укропат":

    Байраците, Вагнер ги отработи в Либия. Свали 40 бройка с 2 Панцира С1. Падаха като круши.

    Коментиран от #87

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    79 16 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Българският Пинокио е криптокрадец!

    Коментиран от #74

  • 14 1111

    40 106 Отговор
    Русийка вече даде фира,въпрос на време е поредния разпад,а чучелото ердоан скоро ще го нарита истинския демократ екрем
  • 15 Искрен

    34 108 Отговор
    Този простак.
    Необразован.
    При тези условия.
    При тези условия Турция няма място нито в Евро
    Майския съюз нито в Нато.
    Сравнения с Швеция и Финландия като демокрации е невъзможно.
    Бил съм в Турция това са варварите на Близкия
    изток.

    Коментиран от #41, #88, #90

  • 16 Васил

    34 53 Отговор
    Много ясно че Ердо ефенди ще се държи за полата на Путлер защото ако го свалят край на евтият газ и петрол и далаверата умира.
  • 17 Пацо

    33 121 Отговор
    Първо, Турция вреди на себе си. Вече не е надежден съюзник в НАТО и няма да получи ново въоръжение. Второ, САЩ ще предпочитат Гърция
    Трето, Швеция и Финландия получиха гаранции че практически ще бъдат считани за членки на НАТО. Турското вето е без значение. След победата на Украйна , Турция ще има още по-малко значение

    Коментиран от #19, #29, #71

  • 18 Перо

    80 15 Отговор
    Какъв е по народност автора на глупавата статия, Изабел Ласер?

    Коментиран от #28

  • 19 Факт

    70 16 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Знаеш ли къде е Константинопол,Цариград,Инстанбул.Колко ли млр хора го знаят и колко ли знаят Осло и Стокхолм?
  • 20 Пако

    73 13 Отговор
    ФРЕНСКИТЕ КЮРДОЛЮБЦИ И АРАБОЛЮБЦИ СЪВСЕМ ИЗКУКУРИГАЛИ.
  • 21 ха ха хааа

    9 31 Отговор
    Турският Пинокио и Малката Ханъма ше се земат , да знаете ...
  • 22 ЛиБеРаст

    91 21 Отговор
    Ердоган е политик от висока класа! В Европа няма нито един такъв от неговото ниво!
  • 23 Ердоган е

    95 16 Отговор
    Умен и не дава задник на хамерика....като нашите предатели
  • 24 БУШ

    78 20 Отговор
    Най големите подпалвачи на войни са Исраел и Фащ кулите близнаци бяха взривени от ЦРУ да нападнат ИРАК Афганистан Сирия Йемен...
  • 25 Българин

    21 46 Отговор
    Ще му ядем житото скоро, усещам аз.

    Коментиран от #68

  • 26 Ердоган бей ще мърда, ще мърда

    26 63 Отговор
    Па ще клекне. Или след юни и в Турция ще дойде нормален президент. На самите турци вече им писна от тоя въжеиграч, който направи така, че тотално да обеднеят.

    Коментиран от #33, #51

  • 27 1234

    23 63 Отговор
    Много скоро диктаторчетата ердо и путин ще играят в банята на турска рулетка ,ще си подхвърлят сапуна и който го изтърве заема стойка г

    Коментиран от #32

  • 28 Хихи

    25 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Авторът е авторка.
  • 29 Ттттъ

    37 12 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Аха, втората армия в НАТО, ама хич няма значение, така да знаеш глу....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Роня

    50 14 Отговор
    Аз пък си мисля, че светът не се състои от 30 държави в едно жалко съюзче ?!
  • 32 Така като гледам тези двамата

    34 7 Отговор

    До коментар #27 от "1234":

    И сега подхвърлят сапуна в световната баня ама все другите го изпускат 😂😂😂

    Коментиран от #37

  • 33 Не ги мисли турците

    32 13 Отговор

    До коментар #26 от "Ердоган бей ще мърда, ще мърда":

    Ти нали богатееш всеки уикенд в Одрин...
  • 34 Евала

    51 11 Отговор
    Най-големите бизнесмени в Турция подкрепят Ердоган,защото основния им бизнес е с РФ.Овчите мечти от джендерята няма да променят нищо.Всичко е пари ! Колко от обещаните пари от ЕС за мигрантските селища в Турция му дадоха ? Гони си интереса турчина,не е като нашите песоглавци,кой им свирне и въртят опашка.
  • 35 Зен

    11 7 Отговор
    Как така турския? Има само един Пинокио!
  • 36 Чичо

    27 14 Отговор
    НАТО , чеда мои, ще го бъде най- много още година две. И после не е важно под какъв вид ще се подвизава хич няма да е така "яко" както си мисли сега.

    Коментиран от #39

  • 37 Роня

    60 11 Отговор

    До коментар #32 от "Така като гледам тези двамата":

    Радарната система🤣на НАТО е в Турция. Когато САЩ заплаши Ердо със санкции, защото си беше купил С 400, Султанът му каза че ще закрие натовските бази. Държавник и Дипломат. Ето затова е неудобен

    Коментиран от #44

  • 38 Аман

    33 7 Отговор
    От сороспииски мнения
  • 39 Хохо Бохо

    18 23 Отговор

    До коментар #36 от "Чичо":

    Само да отбележа.
    НАТО е най-големия военнополитически съюз на света и икономиката му е над 70% от световната..

    Коментиран от #52

  • 40 Колкото повече евроджендитата вият

    39 10 Отговор
    Толкова повече Ердоган им е бръкнал
  • 41 да попитам

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Искрен":

    на пазара в Одрин ли беше?

    Коментиран от #42, #43

  • 42 не го знаеш

    21 3 Отговор

    До коментар #41 от "да попитам":

    Къде е ходил в Турция ? Hо ако се съди по това, че толкова се е озлобил...не му е чиста работата !

    Коментиран от #45

  • 43 Искрен

    19 12 Отговор

    До коментар #41 от "да попитам":

    Ами да. Понеже жената ходи всяко петък за два дни и е много доволна реших да отида и аз. Каза ми в кои магазини и при кого да си търся отстъпките и промоциите. Верно, много неща купих, ама после цяла седмица не можех да си седна и разтоварвах като самосвал. На жената обаче все и се ходи...
  • 44 Моряка

    41 7 Отговор

    До коментар #37 от "Роня":

    И мъжкар,братко,мъжкар,а не като нашите плужеци амеби и в най добрия случай-зелени еуглени .
  • 45 Пеев

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "не го знаеш":

    Може и да са го обиждали няколко пъти в Турция.
  • 46 Смърфиета

    9 1 Отговор
    Източник Красен Кралев ???????????? Факти ????????
  • 47 Генчлербирлиги

    12 22 Отговор
    Ердоганчо е пътник !
  • 48 Макробиолог

    36 6 Отговор
    Ердоган от пъпет изгради регионална суверенна държава с която се съобразяват и великите сили.Да не забравяме че не е член на ЕС и Урсула седеше самотна на едно диване почти в коридора....та накратко ако нашите водещи политици направят пирамида като в цирка,тоя най отгоре ще може да цуне на Ердо подпояса откъм юг....
  • 49 Кемал Ататюрк

    13 27 Отговор
    Ердоган ще загуби изборите!
    Беше до тук!
  • 50 От два миндера

    11 18 Отговор
    Ще цопне на земята
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бате Иво

    20 5 Отговор

    До коментар #39 от "Хохо Бохо":

    Ма като армия май половината е турска
  • 53 На Пинокио не му пука за

    28 7 Отговор
    Циркаджии-палячовци като Le Figaro
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 LE FIGARO не са писали подобна статия!!

    21 4 Отговор
    Статията е сашита с бели конци някаде!!
  • 56 124

    39 9 Отговор
    Сащ=НАТО означават войни. Причиниха 90 процента от войните след ВСВ и сега пак искат да унищожават/разкъсват (Русия). И защо? Защото Русия им обърка военнолюбивите амбиции да я притискат и да дрънкат оръжия по границите й. Военнолюбците създадоха фашистка диктатура (Укрия) и неимоверно корумпирана хунта, която е отговорна за смъртта на 15000 цивилни рускоговорящи от 2014-та насам, но за това нито дума. ... Вместо това наричат войната, която разпалиха и водят с чужди жертви, борба за бъдещето на "демократичния свят". Тези самозванци са същите престъпници като наркомана, който назначиха да прокарва интересите им. ...

    Русия прояви търпение..., много повече отколкото е трябвало... Сега трябва да е кристално ясно на самовлюбените военнолюбиви лицемери, че Русия ще защити руснаците по руските земи и своя суверенитет със средствата, с които разполага. За разлика от десетките си войни с десетки милиони жертви лицемерите няма да се измъкнат ненаказани, ако продължават ескалацията... И никаква пропаганда или васални международни организации няма да им помогнат!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БулгарФин

    6 5 Отговор
    Приятелю, Нато е ясен, ще влезем, но сега в този момент ни вълнува далеч по-важното, а именно Закона за Транс хората, възможността с едно заявление да си сменям пола, това ни вълнува, всички сме напрегнати и едновременно щастливи, вчера мина през парламентарната комисия, скоро, скоро, не остана....
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Момичето

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "007":

    На Бонд се обади как си ма джендър .за един приятел питам като си с роклята колко взимаш за пълна програма .и терапията с хормоните как е за смяна на пола
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Шаро

    6 22 Отговор
    Турция е слуга на Путин..

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Защо

    17 4 Отговор
    Нашите пикльовци ни дадоха /продадоха/тайно
    Оръжията . Фигаро .
  • 66 Юни 2022 отдавна мина, вижда се кой лъже

    16 1 Отговор
    Факти спите!
  • 67 А с Турция са вкисната боза!?

    15 8 Отговор

    До коментар #8 от "НИКО":

    НАТО е сбирщина на неадекватни подлоги на САЩ, на никой не може да се надяват краварите. Щом най големият им пълнеж шикалкави, купува си руско оръжие, не признава наредбите на Запада, какво може да направи такъв пълнеж? НАТО е балон който скоро ще бъде спукан, затова са в поника краварите.
  • 68 Ще му ядеш

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    житената халва, преработената. Но това за тебе е единствен поминък.
  • 69 Тия па

    26 4 Отговор
    Французите не си научиха урока от Шарли ебдо. Пинокио ще викат на Ердоган! Може да е всякакъв, но е политик от класа и не се е оженил за баба си!
  • 70 Краси Марков

    10 4 Отговор
    Аз пък мисля, че шантажира Путин в полза на себе си.
    А ЕС в лицето на Борел официално му разрешиха да не спазва сакциите. Турците са галеното дете на Русия и ЕС едновременно.
  • 71 Българин

    17 6 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    след победата на украйна... пич ти със всичкия акъл ли си? украйна ще загубия тая война !
  • 72 Един беше казал

    13 3 Отговор
    Турция остава в агресивния пакт НАТО не за друго а за да бъде защитена от самия него
  • 73 Българин

    10 5 Отговор
    В България има един доносчик на ДС Георги Марков, който хвали Орбан, но ветото на Унгария ще отпадне. Ердоган се пазари , като търговец на сергия, но и той ще се съгласи. В стратегически интерес на Турция е Финландия и Швеция да са в НАТО. Турците са мъдър народ и ще го принудят.

    Коментиран от #75

  • 74 Е,не чак дотам

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Щом няма екстрадиция към Голямата държава,значи момчетата са се придържали на ръба на закона.Сарийскибкво казва?Казва,че ще ги придърпат там,за да изяснят крайната точка на паричния,или там как му казват поток.А Левонта е далеч по-обстоен и ясен.У нас тия момчета изява нямат,понеже полето им на действие се преместили в Гърция-там Майкрософт а и другото,какво беше там,как му казваха демек.
  • 75 незнайко

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Кои турци ще го принудят ако не е тайна ?
  • 76 ДДРОнег

    6 7 Отговор
    ердоган не е вечен, и турция ще клекне !!!
    А Швеция и Финландия са защитени вече от рузката агресия, рано или късно границата на НАТО с рузката блатна кочина ще се увеличи и де юре !
    Благодарение на путин, браво :):):)

    Коментиран от #77

  • 77 Е щом са

    8 3 Отговор

    До коментар #76 от "ДДРОнег":

    Защитени къв е проблема,да оставят тогава Ердоган на мира и да не се натискат за Нато,юрнаха се двамата при Султана да го молят,подписаха момерандума,еее иии,кво праим?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Мито

    11 4 Отговор
    Пак ли ви наливат ум от хамерикания.Те отглеждат крави и не са много умни.Когато ние имаме политик ,като Ердоган, България ще е непобедима!
  • 80 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Франция да се пази от арабския терор в страната и да не се занимава с Турция а още по малко с Русия, за да не стане така че руските войски отново да маршируват в Париж.
  • 81 Тези 100 хиляди

    10 2 Отговор
    Кюрди след няколко години ще станат Десет Милиона.
    Шведите Финците се топят.
    И ще имаме една Северна КЮрдистания.
    Така шведските ще са мургавички "красавици".
  • 82 гробаря

    8 1 Отговор
    който е влязъл в НАТО автоматично ,доброволно е подписал ,че става роб на САШ
  • 83 ФАКТИ

    2 1 Отговор
    И НА ВАС ОРЕЛА ВИ ДАДЕ ПАРИЧКИ И ЗАПОЧНАХТЕ ДА ПИШЕТЕ ОЛИЦЕТВЖРЕНИЯ ЗА РУСНАЦИТЕ И БЛАГИНИ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ?! ПУ, НЕ МОГА ДА ВИ СЕ ИЗПЛЮЯ В ЛИЦЕТО ЗА ЖАЛОСТ..
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Да, ама не...

    0 1 Отговор
    На Пинокио му пдрязаха вече крилцата защото САЩ сключиха договор за сътрудничество в областта на отбраната, което означава даже повече от членуване в НАТО. Така щатите могат да настаняват и войски на шведска територия, както и оръжия които преценят. От тук нататък не е критично кога Пинокио ще си свие байраците и членството ще стане факт.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Точно срещу панцир турчолята си тренираха байрактарите. Май забрави как снабдяваха и помагаха на срещуположната страна в Либия и гърмеше панцирите, които бяха обслужвани от вагнеровци. Ама по лесно е да дъним глупости и фейкове.
  • 88 Цеко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Искрен":

    Първо се научи да пишеш, че неграмотния ти дъх смърди през екрана на телефона...
  • 89 Гост

    2 0 Отговор
    Без Турция нато е пълна боза
  • 90 1453

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Искрен":

    Защо си толкова злобен,явно имаш лоши спомени от Турция?
  • 91 1453

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОПЕЙКИН":

    Кюрдистан чок зор бре братче,яде тупалки от всякъде понеже са продажно племе...
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Мусолини

    0 0 Отговор
    Анадолските цигани искат да командват парада,мечтаят за нова османска империя.Ама това не е 15,16 век.