Last news in Fakti

24 Януари, 2023 21:00 25 697 170

Връщаме се на грешния път спрямо Северна Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • българи-
  • русия-
  • балкани-
  • македонци-
  • сърбия-
  • скопие-
  • ес

Изобщо не става дума да си затваряме очите пред изблиците на омраза

Връщаме се на грешния път спрямо Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е на път да си вкара отново таралежа Северна Македония в гащите. А тъкмо се бяхме отървали от този проблем: миналото лято поставихме Скопие на европейския коловоз на добросъседството и снехме от дневния си ред тежкия вътрешнополитически проблем с ветото над Скопие, който помпаше мускулите на псевдопатриотични партии.

Не си затваряме очите за изблиците на омраза и насилие

Изобщо не става дума да си затваряме очите пред изблиците на омраза и пред зверския побой над македонския българин Християн Пендиков. Освен че спешно прие тежко пострадалия за лечение, България предприе и остри дипломатически жестове: протестира пред посланика на Северна Македония, привика българския посланик в Скопие за консултации, с което предупреди за влошаване на междудържавните отношения, а президентът, премиерът и парламентарни партии излязоха с гневни декларации.

Северна Македония също си даде сметка за сериозността на случая и външният министър Буяр Османи веднага след инцидента дойде в София, за да посети заедно с българския си колега лекувания във Военна болница Пендиков. Премиерът Ковачевски и президентът Пендаровски заклеймиха проявата, а полицията арестува за месец заподозрения за нападението.

Но официално Скопие веднага напомни позицията си, че българските културни клубове не могат да носят спорни имена, още повече, че отскоро има и нарочен закон срещу неизтребимото желание в България "да им натрием носовете и да им покажем кои са". Не бива да гледаме на тези реакции непременно като на потвърждение на собственото си схващане - че погромите над български клубове и омразата към хора с българско самосъзнание, стигаща до отвратително физическо насилие, са доказателство, че трябва да държим "събратята си от втората българска държава" извън Европа, "докато се вразумят".

Защото за голяма част от гражданите на Северна Македония Ванче Михайлов и цар Борис III са не просто спорни личности (за немалко българи също са такива), а са пряко свързани с фашизма. Няма значение дали това е само отчасти вярно, или изобщо не е вярно. Поколения македонци от Титова Югославия са възпитани в антифашистки наратив, в който попада и "окупаторска България", независимо от това какъв принос имат самите македонци в антифашистката съпротива. И няма как силово да им натрапим друг наратив, да им наложим "историческата истина". Защото това е не просто колониален подход, той е и контрапродуктивен.

Някои историци твърдят например, че английският колониализъм е бил далеч по-успешен от френския, защото не се е опитвал да налага британската култура върху цялото местно население. Англичаните в общия случай са възпитавали лоялен към своята власт и традиции местен елит, но не са се опитвали да асимилират културно "туземното население" като французите. Защото дори високомерно да гледаш на завладените народи като на цивилизационно по-низши от твоя, е глупаво да се опитваш насилствено да ги "цивилизоваш" - най-малкото ще пожънеш дълбока съпротива, която ще иска повече сили за поддържане на властта, а и ще пречи на производството и търговията, които са основната цел на грабителското ти завоевание. В крайна сметка, можеш само дълго да отлагаш неизбежното - оформянето на национално самосъзнание и стремеж към независимост у подчинените.

Как миналото отново може да стане общо

Оформянето на македонско национално самосъзнание отдавна е факт, признаван и от най-върлите антимакедонстващи патриоти в България, които мечтаят поне да реколонизираме македонската история. А формирането на нация е процес и в случая той не започва и не завършва с един коминтерновски декрет и "изкуствена" езикова кодификация (всяка е такава) на различен от българския език. Да, "македонизмът" е граден на антибългарска основа и вероятно ще продължава да се гради върху нея, защото нациите се формират чрез ограждане на своя история, култура, често и език, като различни от тези на другите. Още повече, ако някой от другите преди век е бил почти неразличим, ако до не толкова отдавна българи и македонци сме били едно. Но колкото повече им натякваме, че сме били едно, че тяхното е всъщност наше, толкова повече възпаляваме желанието им да са други, все по-различни от нас.

Миналото може отново да стане общо, ако заедно го преоткриваме. Български културни центрове в Северна Македония е далеч по-удачно да носят имената на Климент Охридски и Братя Миладинови например - тъкмо защото и край Вардар ги смятат за свои герои. Нима ние, като по-големи, по-древни, като тези, от които "има какво да крадат", бихме имали проблем със самочувствието си, ако "дарим чрез споделяне" история? А и какъв е смисълът от тези културни центрове, ако стоят затворени и под охрана и там не стъпва никой, освен българи от България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание?

И не е ли много по-важно за нас вместо да сме втренчени в чествания у съседите на историческите си личности, които все още ни разделят, да се преборим, ако трябва дори и да платим в Северна Македония да се гледат няколко национални български телевизии, както и техни в България? Защото когато човек е сам или със семейството си пред телевизора, има много повече шанс да преодолява стереотипите си за съседа, отколкото ако е оставен единствено под властта на самоокопаването от собствените медии.

Ролята на Русия

След многократните свидетелства за брутална кремълска намеса в последните години на Балканите никак не са за подценяване и думите на президента Пендаровски, че руски служби координират от България провокациите в Северна Македония, нито пък призивът му български националисти, сред които евродепутат и лидер на неправителствена организация, да не бъдат допускани в страната му. Ние пък можем да сме сигурни, че руските служби имат не по-малко влияние край Вардар, след като бяха замесени и в атаката на парламента в Скопие през 2017 година. Защото Кремъл няма никакъв интерес от истински интегрирани в ЕС балкански страни, нужни са му троянски коне там, в какъвто се опитва да превърне България от самото начало на еврочленството ѝ. А какво по-хубаво за Путин, ако България и Северна Македония все по-яростно се хапят и ритат още преди да са заживели заедно в Евросъюза.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 242 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ротшилд

    178 21 Отговор
    Само аз ви казвам Истината с моето Дойче веле

    Коментиран от #141

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жеко

    162 13 Отговор
    Лои сте вие дето се връщете? От чие име говорите еврвйски цахали?

    Коментиран от #139

  • 5 Пич

    169 13 Отговор
    Аз мислех , че нашите политици ги навеждат големите братя ! Но на ДВ направо им правят оргия !!! Затова им лъска голият Г на германците !
  • 6 Ти си

    193 15 Отговор
    DW да си гледа там техните лвабски работи и да не ни дават наклон на Шнура по македонския въпрос .

    Коментиран от #16

  • 7 Комуниста

    143 12 Отговор
    Колабитантска колонка която обслужва интресите на спонсора, но не и българския и на българите в Окрайна 2-Македония

    Коментиран от #154

  • 8 Последния Софиянец

    201 16 Отговор
    Предателите в парламента пуснаха Македония в ЕС и сега нищо не ги спира да показват омразата си.
  • 9 Гориил

    126 13 Отговор
    Западът ще принуди отказ от правата върху историята. Ръцете ще бъдат вързани и устата ще бъде запушена.
  • 10 Веско Веско

    209 5 Отговор
    Въобще не си наясно с материята а имаш смелост да пишеш за неща, които не разбираш.
    България беше търпелива и толерантна от признаването на Македония (първи в света), като самостоятелна даржава. Удържа на предложението на Милошевич да я делиме. Помогна с танкове и категоричност по времето на Костов, когато отново беше на дневен ред нейното разпокъсване. Търпя униженията от Груевски и компания. Какво повече да направим Веско. Подложили сме се, търпим унижения, но всяко нещо има край. Вече не желаем дкопските подлоги на Белград са ни унижават. В тази държава РСМ има много българи. Трябва тях да защитим. А ако управленците искат да бъдат сърби, нека да са щастливи в предателството на корените си.

    Коментиран от #57, #168

  • 11 n√Варна

    204 5 Отговор
    Ква обща история кво чудо!?!?
    Историята на Северна Македония започва след 1944 г.
    Всичко преди е Българска история.
    В преговорите си с македонските "политичари" следва да се държим както гърците, които постигнаха максималните си цели.
  • 12 45 години Тито

    138 6 Отговор
    45 години вето! И после ще видим!
  • 13 ДебиленВюрстен

    75 5 Отговор
    Трябва СВО на всеки 50 години... и ще съ оправят....
  • 14 Тра-ла-ла

    105 4 Отговор
    Проблемът с това на запад от Осогово трябваше да се реши още когато тази местност реши че било отделна държава.

    Коментиран от #136

  • 15 Европеец

    15 43 Отговор
    С любов ще ги победим!
  • 16 Не знаеш

    108 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    И аз не знаех. Научих го през 1995. Германците бяха за развалянето на Югославия,. Но за Македония. Нападаха ме с югославси тези, колко сме виновни ние българите към Македония. Гледах невярващ. Това ми твърдяха учени хора от ФРГ. Виждам че и до днес е така. Не мога да си обясня защо Германия е анги югославска, анти българска, но про македонска.

    Коментиран от #169

  • 17 Адам Хилтън

    125 6 Отговор
    Германия и Австро-Унгария започват война водеща до смъртта на 20 милиона души, с оправданието че някакъв сърбин дето им гръмнал графа, е достатъчна причина да се започне война. Със 1 човек оправдават смъртта на 20 милиона, ама не - дойчовците на нас ще ни четат конско защо не трябва да слагаме вето, или както всяка нормална държава би направила - санкции, на гранична държава която е открито враждебна и агресивна.

    Коментиран от #150, #164

  • 18 Биби Кинг

    58 6 Отговор
    У Борисовщина никога фашистката партиа не е стъпвала у парламамента и не е оправлявала! А Ванчето как го свързвате с фашизама? Е верно бившите българи у Северомакедониа голем тупаник са поели од Ванчето ма е имало ка се оказва за кво! Я предламе да се види и прецене кой за каков паспорт се е фанал у вардарско и теа кои са наши да бъдат приопштени към ЕУ, теа кои се прават на "еж ми на потнико ракава" да одат да се давят у Морава!
  • 19 Веселин Стойнев

    95 7 Отговор
    Е абсолютен продажник, както и тези, които им дадоха път към ес.
  • 20 Гюлю

    93 7 Отговор
    Веселине,ти си поредният предател!
    Стойчев къде си тръгнал с това измек...Веско Зеле акъл да даваш!!!
  • 21 Анал лизатор

    120 8 Отговор
    Връщаме се на грешния път.Не знаех,че ДВ е упълномнощено да изразява позицията на България
  • 22 Дроджера

    8 88 Отговор
    България трябва да се присъедини към Турция като провинция Източна Румелия.Само тогава Македония ще бъде свободна от сърбоманите..
  • 23 Брейй

    102 9 Отговор
    сега разбирам, че колонизацията на най-кървавата империя в света -английската, била добра, а виртуалната брутална кремълска намеса в последните години на Балканите - лоша..тц,тц,тц..
  • 24 Скопие

    9 68 Отговор
    Другар Веско, можам да кашам само едно, а тоа е браво!!
  • 25 ХАХАХА

    93 11 Отговор
    Пак Русия и минало комунистическо пак виновни. Абе 33 години не ви ли омръзна да лижете някои части на макетата по заповед на колонизаторите. Чак ме е срам от вас т.е от този и всеки следващ пишещ простотии.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 5577

    78 7 Отговор
    Дойче зеле... При тебе празно няма. Ма ти вечно си на грешната позиция. Толкова ли много не обичаш България?
  • 28 13675

    90 4 Отговор
    Абе, я DW да ми обясни-докато вие избивахте, еврейте как така нареченият фашист Борис трети спаси свойте, еврей
  • 29 Наблюдател

    89 9 Отговор
    Безродните соросоиди, които ни превърнаха в изтривалки не само за всички началници, но и за укри и макета. Са много притеснени, че може да си спомним, че сме били някога държава с достойнство.

    Коментиран от #36

  • 30 фен

    56 5 Отговор
    Бе той, Сорос, всички медии купи, та кво остава за ДВ...
  • 31 Наркомандо

    66 7 Отговор
    да си го кажем направо - ще ви бият и ке си траете, защото Европа така иска. Е, вече на всички стана ясно що за "съюз" е това
  • 32 Да бе

    73 3 Отговор
    Леле...не е за вярване, че факти публикува такава поръчкова статия от DW. Напоследък не сме били македонски гражданин в България, за разлика от северно македонската държава. Македонците идват в България, вземат си ЕС паспортите, работят заедно с българите, докато се освестят, мигрират в ЕС и т.н.

    Коментиран от #84

  • 33 Макетата

    52 10 Отговор
    плачат за военна операция.

    Коментиран от #58

  • 34 Моке

    18 3 Отговор
    Заедно сме по-силни!
  • 35 Зелето отново четат Евангелието

    57 6 Отговор
    с очите на Сатаната.

    България закономерно се връща в ПРАВИЛНИЯ път по отношение на югозападните ни земи.

    Либералните джендъри! Набийте си това в промитите мозъци!
  • 36 Галина Колева,

    47 3 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Да, така е. Някои много се страхуват от истинската, на Борис 3 България.
  • 37 Запознат

    87 5 Отговор
    Защо ни пробутвате тези глупости? За последните 33години правиме всичко което иска Европа и какво стана? Най бедните,най изчезващата нация,държавата с най голяма смъртност.....и имате наглостта да продължавате да давате съвети какво да направиме? Ама ние виждаме до какво ни докарахте . Станахме просяци, необразовани. Българите не вярват вече на нищо и на никого. Фашисти сме били ,защо Германия се обедини а държава разсечена на две като България не може. Нали немците го играят държава за пример.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Предател

    73 4 Отговор
    ПО РОДООТСТЪНИЧЕСКА статия не бах чел. Да, те ни бият и пюят на нас, те са болни мозъци, болен не се бие, трябва да се лекува, но ние не трябва да връщаме същото, но да им признаем техният наратив значи да сме предатели. Трябва пропаганда на Истината, а не да го оставяме да ни крадат нашия идентитет, и ние също имаме такъв, авторе
  • 41 лаик

    64 3 Отговор
    Не мога да разбера наглостта на нашите съседи от РСМ, какво точно искат. Чел съм, че стотици хиляди искат и са взели български паспорти, пък били някак от друга страна древен народ още преди инките и египтяните. Дето се вика най-древната нация "от 1944г". Насилие и обиди към българите, които през втората световна война взели позиция от името на царя към спасяване на държавата ни. Нормално, малки сме. Спасяваме се. А тези тогава ги е нямало въобще на картите. Какво делене на история "обща" като там е имало само сърби и албанци. Къде се родиха тези макета. Като ги слушам, те вече чакаха Армстронг на Луната, да му направят кафе.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кукуригу

    67 6 Отговор
    "Да, "македонизмът" е граден на антибългарска основа и вероятно ще продължава да се гради върху нея, защото нациите се формират чрез ограждане на своя история, култура, често и език, като различни от тези на другите."
    Гениално! Гениално! Вие сериозно ли? Всеки ден населението там бива насъсквано в омраза срещу България от медии, филми, книги и учебници (не, не си фантазирам, знам какво говоря), но това е нещо обичайно и нормално, само дето глупавият българин не го разбира?!
    ДВ, и още можете, давайте
  • 44 Само ЕС

    16 55 Отговор

    До коментар #37 от "Запознат":

    България трябва да гради бъдещето си в ЕС и НАТО. Най-близки съюзници САЩ, Великобритания, Гърция и Турция. Далеч от Германия и Русия.
  • 45 Кукуригу

    60 1 Отговор
    Какво искаше да каже поетът с примера за английските колонизатори, също изобщо не стана ясно, нито пък към кой период отнася сравнеието. Ние не сме били колонизатори на хора с друга култура и друга народност през 1941, сетете се защо не сме били. Към момента нямаме нито инструментите, нито целите на колонизатори, налагащи културата и мирогледа си, искаме едно много просто нещо - да не бъдем злепоставяни и клеветени, да не се лъже грубо за доказуемите факти от миналото. Това ми прилича на нещо лекичко различно от налагане на култура и мироглед.
    Слаба логически и фактологично статия, напълно в стила на ДВ обаче.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ххххх

    34 4 Отговор
    Брей,как се активираха от киселото зеле
  • 48 Ххххх

    48 4 Отговор
    От зелето,не се ли досетихте,че северо-македонците ,не искат да влизат в никакъв ЕС.Затова правят всякакви провокации,само за да ги стопираме и отговорността да бъде наша.т.е не им дават сърбите и може руснаците ,просто прехвърлят топката към нас.Само,че от ДВ,се придържат стриктно към опорките спуснати отгоре и логическото мислене просто липсва

    Коментиран от #61

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Съдията Дред

    48 3 Отговор
    Демек миналата година изухме гащи и се наведохме, сега ни се карат , че се опитваме да се изправим и загащим.
  • 51 Поздрав от "родопския българин"

    56 3 Отговор
    Истински бисер! - "македонския българин". Нека ентеуегентия автор обясни, какво значи това "македонския българин" или както обича да казва "шопския българин" - те такова жуотно нЕма! Играем си народните хора и изведнъж, Изненада! Вече не са наши, а макешки. Носим си народните носии по празници и изведнъж, Изненада! Вече не са наши, а макешки. Разказваме приказки и пеем песни на децата си и изведнъж, Изненада! Вече не са наши, а макешки. То бива бива да си продажен и за някой цент да се навеждаш чак обувките да си вържеш, ама все трябва да има някакви граници. Така мисля поне с моя прост акъл на "родопския българин"
  • 52 Перо

    55 3 Отговор
    Българският екип на DW не познава историческата истина и настоящите проблеми в двустранните отношения! Не познава генезиса на анти-българизма, произтичаща от идеологията и доктрината на македонизма. Никой в РСМ не може да заема и низова ръководна длъжност, без да е доказан македонист и това е наслагвано с десетилетия! Даже и Конституцията им е написана така, че никой българин да няма човешки права и да работи на ръководна длъжност, в никоя власт, защото не е вписан като етническа общност в Конституцията /Устав/! БГ не трябва да се вслушва в мнението на джендърското радио DW, проповядващо компромис и отстъпки за една измислена държава и неетническа нация за наша сметка и ционистки, глобални интереси! Видя се,че единствено гръцката политика, спрямо РСМ излезе успешна, защото и през ум не им мина да правят отстъпки и след 27 г. пълно ембарго успяха! Сега и Турция ще успее, спрямо Швеция!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мохамед

    34 4 Отговор
    Тоя дето го е писал, северномакедонец да го тресе в Скопие!
  • 55 Иван Радоевв

    46 7 Отговор
    Изключително, некадърна и тенденциозна статия
  • 56 Хохо Бохо

    41 3 Отговор
    Спираме да обръщаме внимание на Северна Македония.
    Тя повече не съществува за нас.
    Нека сами да се оправят.
    Сбогом, Северна Македония!
  • 57 Божеее,

    17 53 Отговор

    До коментар #10 от "Веско Веско":

    Какво общо имаш уважаеми с Македония и хората й,че се изказваш сериозно неподготвен?!Или си запомнил фалшивите уроци по история в училище!Престанете с глупостите за своята древност и как една шепа конници от Украинските степи сте населили Балканския полуостров!По мое време в учебниците по история не се споменаваше никакъв Кибер и се считаше,че кирилицата е създадена от Климент Охридски!И между впрочем,защо си присвоихте Кирил и Методий,като са родом от Солунско и са византийски възпитаници,които да създали глаголицата за съвсем други народи във Великоморавия!Изгонените от там Кирило-Методиеви ученици случайно попадат в България!Чест прави на княз Борис,че е прозрял значението на делото им и ги е приютил в Плиска!И толкова!Така,че престанете да се занимавате с Македония!Толкова ли сте късогледи и от двете страни на границата,че не виждате как обслужвате руските имперски интереси?!Или с шеметна скорост препускате по трасето на руснаците!Най-напред с олигархично-мутренския модел на т.н.преход,после с претенции към чужди територии,език и народ и накрая с президентска република по модела на Путлер,замечтахте за цар-бащица в лицето на Радев?!И после сте все нещастни!

    Коментиран от #76, #160, #165

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бай Даньо

    38 1 Отговор
    Нищо ново от статията не се разбира просто така наречените анализатори и мислите от средите на умно-красивите са си вредни .
  • 60 Гост

    36 1 Отговор
    Сетихтесе бе, браво, станали по добро от отшението на македонците към Българите след вдигане на ветото от предателите, НЕ нали ! А правихте ли колажи на Слави по темата македония,ДА нали , а беше ли прав Слави, ДА нали !
  • 61 И аз да кажа

    30 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ххххх":

    Пълни глупости- затова ли с хиляди взеха български паспорти, за да пътуват с тях и да се установяват в европейски държави. Само разни маргинали националисти и платени от североизток са против Запада и ЕС.

    Коментиран от #86

  • 62 Абе

    19 0 Отговор
    Я стига глупости !
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Дългия

    31 2 Отговор
    И кой е написал тая тъпня и защо се крие? А вие от редакцията защо публикевате анонимни статии ?
  • 67 Стоян

    39 2 Отговор
    А дали от DW щяха да мислят така ако ГДР се беше обявила за друга държава за друга нация с различно самосъзнание ...
  • 68 Ммм

    32 1 Отговор
    DW смешници
  • 69 Чочо

    40 2 Отговор
    Помия. Кой го написа това отвратително нещо???
    Едва ли е българин.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Истината,

    32 4 Отговор
    Е че българската комунистическа историография, българското комунистическо филмопроизводство, българската комунистическа литература създадоха отвратителните образи на цар Борис III и на Иван Михайлов. Македонците просто се възползват от уродливите образи, които българските комунисти създадоха на тези двама достойни българи.

    Коментиран от #106

  • 72 Светослав

    40 2 Отговор
    Забранете този сайт!!.Никакво уважение към нас!Дайте само да пишем за права на джендъри,македонци,украинци,и всякакви други изнесени герои
  • 73 Копипасте

    47 2 Отговор
    Тоя дето е писал статията да се поинтересува какво казва македонския албанец Ким Мехмети по темата! И други албанци го казват! Казал е кой и какъв е Гоце Делчев, казал е и кои и какви са днешните македонци - преработени българи от Белградската работилница за народи и езици! Но като знаем, че Дойче Зеле е поръчкова медия и оня ден хвалеше канадското Кире как едва ли не сам бил спасил Украйна срещу прилично заплащане - не е изненада и това слово блудство!
  • 74 Барни Ръбъл

    40 1 Отговор
    Тези сайтове утре ще напишат,че Самуил е маке и Априлското въстание-случайна работа.И тогава жална ви майка.




    прилскот
  • 75 Пребитите

    31 2 Отговор
    Ако следващата жертва на психо-македовизма е пребита до смърт то Дойче веле ще плати ли кръвнина на близките му?
  • 76 Само питам

    40 1 Отговор

    До коментар #57 от "Божеее,":

    Какъв си ти,който питаш Бога,неразумни юроде?По кое време не си учил за КИбер? Каква случайност при учениците на Кирил и Методи ,след като най- голямата църква на времето е била в Плиска? Ти юдеин ли си или йеховист ?
  • 77 Иванов

    30 4 Отговор
    Трябва незабавни ответни реципрочни мерки спрямо техните политици и спиране на всякаква търговия с тях,и това като начало
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Георгиадис

    35 3 Отговор
    Статията е слаба. Бъркат се исторически периоди , културни и политически парадигми, като нелепо се натъкмяват към обострен локален проблем. Проблем който изисква да си много подготвен, добре аргументиран и равно отдалечен. Повечко четене по темата!
  • 80 Реков

    24 2 Отговор
    Ролята на продажните джендъре тук е много голяма.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Джордже Балашевич

    29 3 Отговор
    Лицемери!
    Тези редове са пропити от лицемерие и лъжи. Опит за замазване на предателството на бивш министър председател. Продажни лакеи, в служба на чужди интереси!
  • 83 БОЧКО

    24 2 Отговор
    И какво да направим? Те да ни бият, обиждат, палят, стрелят, утре може би и убиват, а ние да се правим, че нищо не се случва? Е, няма ли да сме най-големите тъпанари, ако всичко им прощаваме и подминаваме? Не може така. Всеки трябва да се държи така, както иска и към него да се отнасят. А северномакедонците по никакъв начин не го правят. Така че, не заслужават нашето уважение. А що се отнася до имената - за нас това са примливи личности, така че това тях не ги засяга, а и нали не са българи. Какво искат тогава?
  • 84 Ти си

    21 3 Отговор

    До коментар #32 от "Да бе":

    Колега , какво ти е чудно те Факти са филиал на DW.
    Влез в началната страница на сайта и отдолу преди вицовете ще видиш специалрубрика само с материали от DW .... .
  • 85 Пет пари

    27 3 Отговор
    Извинявайте, ама в България не може да се каже, че е имало фашизъм. Българските евреи са спасени от цар Борис III. Това че северномакедонците са си сътворили някаква история, изобщо не значи, че трябва да им влизаме в историята и да се държим сякаш е вярна. Освен това ветото е точно затова - за да е ясно, че така не може.
  • 86 Борислав

    12 3 Отговор

    До коментар #61 от "И аз да кажа":

    Не искат управляващите и останалите партии в сев.македония.Обикновените хора мразят България,но в същото време си гледат техните интереси.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Айде стига

    24 3 Отговор
    С тоя Путин бе!!!! Зелето забрави от колко десетилетия има антибългарска кампания в Македония преди путя.кучето скача според тоягата а македонците само от това разбират.
  • 89 БгТопИдиот

    17 2 Отговор
    Подготвят новата МакУКр за конфронтация с нас.

    Производителя е един и същи с аромат на говеда.
  • 90 Самуил

    24 5 Отговор
    Айде сега Путин бил виновен за простотията и наглостта на макетата, че те са били така винаги!!! Аре у лево! Гърците доказаха, че тия разбират само от бой по канчетата!

    Коментиран от #108

  • 91 Бамби

    22 4 Отговор
    Глупост на квадрат. Поредната. Не трябваше да подписваме нищо, докато не уредим първо историческите спорове - както това направи Гърция. Какво лошо има?! Никой не плюе по Гърция?! Защо не се отворят турските архиви и да се види колко "македонци" са регистрирани на територията на РСМ преди 100 години, например?!
  • 92 Дядо Иван

    16 2 Отговор
    Излиза, че в Израел тъгуват по фашизма, защото там има гора наречена на Борис///.

    Коментиран от #99

  • 93 9932

    19 5 Отговор
    Представи си толкова да си бездарен, че да се налага да пишеш за DW
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 До автора комунист

    19 4 Отговор
    Тази лъжа с фашизма ( който няма нищо общо с Германия ) и 200 пъти да е повториш няма да стане истина , нали го осъзнаваш това ?

    Коментиран от #151

  • 97 Перо

    27 4 Отговор
    ЕС не е осъдил побоя и нападенията над българските културни и дипломатически представителства, което ясно показва чия страна заемат, какви евроатлантически “ценности” имат и с действията си ни внушават непрекъснато, че Путин е прав и ги интересува само ционистката, глобалистична политика и интереси!
  • 98 Реалист

    2 2 Отговор
    Стига глупости. Осъзнай се!!!
  • 99 Перо

    15 6 Отговор

    До коментар #92 от "Дядо Иван":

    Първо: между ционизма и фашизма няма разлика! Второ: ционистите искат да копират изцяло СС и да се пишат ционисти, вместо фашисти! Украйна е най-яркия пример, как създават и подържат местни националисти, провеждащи геноцид, без измислената държава да има етническа нация, подобно на македонистите от РСМ!
  • 100 Хайл

    16 2 Отговор
    Само не разбрах в статията за Източна Албания ли става въпрос?
  • 101 Г-ца каприз

    16 4 Отговор
    Авторът на това е тъп мъкедонец.....към тия трябва да се отнесем като Русия сукрайна......нека Президента да обяви "СВО" и да ги научимна малко уважение....
  • 102 Котис

    20 4 Отговор
    Дойче веле са българомразци и работят в полза югокомунистите в Белград и Скопие!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Ники

    17 0 Отговор
    Бас държа че автора няма да има топки да облече блуза с българското знаме и да се разходи из Скопие... Когато го направи, тогава е удачно да изказва мнение.
  • 105 Пенчо

    10 5 Отговор
    Автора е прав, на никой не можеш да наложиш какъв да се чувства. Така е и в живота, може да си мечтаем за някоя бивша, но някои неща са необратими и колкото по-бързо ги приемем, по-добре за самите нас.

    Само политиците имат файда да подклаждат разделението и омразата.
  • 106 Истината

    14 3 Отговор

    До коментар #71 от "Истината,":

    е, че цар Борис трети, приятел на бащата на Вапцаров го уби. А това, че бяхме на страната на хитлеристка Германия какво доведе, да ни вкарат в соц блока. Тито се отдръпна от СССР и македонците си работеха на запад и си пътуваха свободно.
  • 107 Анонимен

    13 0 Отговор
    Хайде братя !Сега там има ли нацисти?Да отидем да ги освобождаваме!!!Не са ли като украинците те??

    Коментиран от #109

  • 108 Омразата им към нас

    11 2 Отговор

    До коментар #90 от "Самуил":

    Започва,когато не им помагаме по време на Илинденско-Преображенското въстание.
  • 109 Вземай Копейката

    2 7 Отговор

    До коментар #107 от "Анонимен":

    И занимавайте.
  • 110 Туземеца

    19 0 Отговор
    Г - н Стойчев четейки статията Ви, много се изненадах, че определяте населението на Северна Македония, като туземци не подлежащи на обработка по методите на френската или английската колониална политика. Аз пък винаги съм си мислил, че там живеят хора които с нищо не се различават от живеещите в България. Добре би било преди да пишете подобни статии, да прочетете кой създаде това разделение след края на ПСВ, в следствие на което повече от 500000 туземци се пресели ха в България за да избягат от френската(сръбската) колониална политика.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Владо Черноземски

    15 3 Отговор
    Нима ние, като по-големи, по-древни, като тези, от които "има какво да крадат", бихме имали проблем със самочувствието си, ако "дарим чрез споделяне" история? ..... ох либерална сган, как искам да се задавите със собствената си гнусотия, лъжи и предателско мислене. :)
  • 113 Но пасаран!

    22 1 Отговор
    Без тези номера! Бяхме прекалено толерантни, благородни, културни, всеопрощаващи по отношение на македонците! А те го разбират като слабост. Не ние сме виновни за комплексите им. Влиянието на сръбската политика там трудно може да се изкорени. А тя ги надъхва за омраза към кръвните им братя-българите. Този път-без прошка! Не само спортните среди, всички трябва да застанем като един и твърдо и окончателно НЕ на влизането на Северна Македония в ЕС! Доказва ежедневно, че не заслужава. Както Холандия е твърда срещу влизането ни в Шенген! Тя как може? НЕ на по-нататъшни каквито и да било отстъпки! Те са безкрайно лицемерни и действат подло! А международната общност и дума не казва в наша защита. И те играят игра. А Путин може да каже и това, че именно македонците са създали държавата през 7-ми век век. Мислете за пребития български младеж!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Американско говедо

    11 2 Отговор
    ПП вън от България
  • 117 Гневен

    18 2 Отговор
    За мен разбитата глава на младия българин е по-важна от всякакви разсъждения на журналисти и политици в полза на добродушното ни и отстъпленческо отношение към подобни ексцесии. Всичко си има граници!
  • 118 От Варна

    8 6 Отговор
    Реално погледнато в цяла Европа е имало и ще има подобни спорове и неразбирателства относно принадлежности. Във всяка една държава има територии с погранично население, което по етнос се самоопределя като различно. Това е вследствие преразпределението на Европа след двете световни войни. Така, че Македония е със статут на самостоятелна държава, древна или не, нека да си вярват, като се чувстват добре. А това, с имената на клубовете е провокация от самото начало, не ми е ясно,защо се допусна! Или може би нарочно, за да има поводи за такива неразбории . Ние нямаме ли си подобни проблеми, та сме тръгнали да правим международни въпроси? И самите македонци неглижират проблема си с Албания, защото докато спорят с нас , албанците напредват бавно , полека, но сигурно! Ако се даде възможност , който се чувства българин да се пресели в България, надали ще се затичат? В крайна сметка и в Македония има хора, на които им се иска да “усвояват” европейски пари! Да не са слепи, да не виждат какво става у нас и как се богатее, ако си на власт. Нищо ново под слънцето! Аз и сигурно много като мен, искам да живея спокойно и никога да не не постига това, на което сме свидетели днес. Защото Путин тръгна да освобождава руснаците в Украйна…. Нали така се започна?
  • 119 Щерев

    17 1 Отговор
    България е държава без авторитет с пробити служби и руска шпионска база, това е ненадеждна държава в ЕС и НАТО. Позицията ни е слаба и няма нищо общо с позицията на Гърция в спора със Скопие. Да припомним че когато Гърция ни предлагаше заедно да представим условията си на Скопие ние отказахме и взехме страната на Скопие.....
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Бай Спас

    5 5 Отговор
    Навремето нямаше писание, което да не завършва с БКП, КПСС или СССР.
    Новата мода е Путин и Русия.
    Путин им направи половината територия и население албански, пише им учебниците от 70 години, лобира пред ЕС, вкарва резолюция в Конгреса на САЩ, че на Санта Мария е имало македонец и че на Месечината Армстронг е намерил табела "Земля Македонска".
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Начо

    8 3 Отговор
    Трябва да се спрат провокациите от българска страна. Да се премахне руската агентура, агентите джамбаз и каракачан. На следващ етап, да се приложат критериите на ЕС и да се притисне Скопие както направи Гърция.
  • 124 Българин

    14 1 Отговор
    Дойче зеле както винаги прокарва официалната брюкселска евроджендърска политика, но не България си завира таралеж някъде си, а Македония се накъка тотално за пореден път.Това е истината и никой не може да отрече омразата която изпитват националистите в тази мъничка държава към България и българския народ и неговата история.Това е, нещата са ясни, само е чудно защо някои наши политици миналата година се наведоха дълбоко, та чак го усетиха някъде си.
  • 125 леле мале

    13 2 Отговор
    Гърците,колко мотаха Македония,че и името и смениха.Ама ние да не развалим хатъра на новите господари,че и потурите ще си свалим сами.
  • 126 ТЪРПИМ ДО ВРЕМЕ

    14 0 Отговор
    ТЪРПИМ ДО ВРЕМЕ СЪРБО-МАНСКИТЕ ЕНИЧАРИ. ТЕ ЗАПЛАШИХА И СТЕФО ПЕНДАРОВСКИ СЪС СМЪРТ, КОГА ОНЯ КАЗА, ЧЕ: "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕЗСЪМНЕНО СЕ Е ЧУВСТВАЛ БЪЛГАРИН".

    Коментиран от #132

  • 127 Аз съм

    15 1 Отговор
    Пълен бълвоч , и защо този парца DW говори от наше име. Трябва закон за чуждите агенти. Че ми писна разни платени чужди медии да говорят от името на българския народ.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Ркддм

    1 2 Отговор
    Веселине много си зле
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Друга гледна точка

    6 5 Отговор
    Дори не усещате, как ви манипулират и настройват с/у Македонците!
    Преди време, един Краварски генерал беше казал:
    "Няма нужда да правим война с Русия или който и да е славянски народ. Скарай Славянските народи, те са глубави и сами ще се избият".
    И така до, събитията към днешна дата, си личи яко - манипулация. Но се опасявам, че този Генерал ще се окаже прав! Познавам и работя с няколко македонеца. На хората, хич не им дреме!!!! Само DW си трошат пръстите, да пишат такива "чаршафи", под прякото командване на Обористан! Забележете, че от време на време, чак и от Краварника се "чува вой" по този въпрос..... Врат си "гегата" но ги чака гибел!
  • 134 Македонец в космоса

    8 1 Отговор
    Поръчкова статия лъхаща на стотинки. Изолация за рсм като Северна Корея
  • 135 Служител на МВР

    12 2 Отговор
    Крайно време е Р. България да аеме твърда позиция спамо Р. С. Македония. Най-достойното действие скъсване на всички дипломатически отношения с Македонските боклуци и некадътници. България също като Македония да забрани близането в България на македонски политици-боклуци, които насаждат омраза към България и всичко Българско. България да наложи пълно ВЕТО относно присъединяването на Македонските боклуци към ЕС и НАТО. Гърция цели 30/тридесет/ години остояваше своите принципи и постигна ,това което искаше. Но политиците от България не им стиска, защото слушат Амерканските маймуни и боклуци. Но тази няма да я бъде. България ще я има и ще пребъде във вековете, а македонските боклуци ще си останат такива , во век и веков.
  • 136 Йотата ничтожний

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тра-ла-ла":

    Нещо да сме направили като хората до сега ,а?
  • 137 Между.Издирване на убиеца

    8 0 Отговор
    България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант иле спасевскисо, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 нпо агент

    0 0 Отговор
    аз съм агент чуждо влияние, получавам пари от сорос ...искам да има закон за такива като мен..има го в сащ..
  • 141 нпо агент

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ротшилд":

    аз съм агент чуждо влияние, получавам пари от сорос ...искам да има закон за такива като мен..има го в сащ..
  • 142 Македонец в космоса

    5 1 Отговор
    Най големите предатели са в DW.. поръчкова статия
  • 143 Тридесет годишно блокиране на....

    2 2 Отговор
    Макетата за Европата...Всичко друго са приказки на душманите на България!Дойче веле е най големият ,,приятел" и Америка за България...Тези с Копейки.са великолепната тройка от палачите на народа ни....
  • 144 МАКЕДОНИЯ Е ПОД СТРИКТЕН КОНТРОЛ ОТ САЩ

    5 1 Отговор
    И НАТО ! КАКТО И НИЕ СЕ РАДВАМЕ НА СЪЩОТО ВНИМАНИЕ ОТ СЪЩИТЕ УРОДИ , КАТО ЦЕЛТА Е ВОЙНА !ОРЪЖИЕ ЩЕ НИ ДАДАТ КОЛКОТО ИСКАМЕ , БЕЗПЛАТНО , А ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ БЕЗКРАЙНО !
  • 145 Прилепчанка по баща

    2 3 Отговор
    Разумно обоснована позиция в защита на българския интерес в казуса със Северна Македония. Или най-малкото - ясно е формулирано какви са вредите за нас от патреотската демагогия. Браво, авторът!
  • 146 ДА ПРАТИМ БОЙКО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА

    4 0 Отговор
    В СКОПИЕ КАТО ГО НАМАЖЕМ СЪС СВИНСКА МАС ! НАЛИ Е ДЕВЕТИ ДАН , ДА СЕ ОПРАВЯ !
  • 147 Пурко

    6 0 Отговор
    Постоянното ни искане към макетата трябва да е отваряне на всички досиета от удба и кос, коренна промяна на учебната им програма, вписване на основното население, българите, в конституцията им и най-важното, чувствително повишаване стандарта на живот в България.вдигнеме ли стандарта си поне на средноевропейско ниво и сърбите ще се пишат българи, камо ли макетата.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Калъчев

    6 0 Отговор
    Верният път е да не се лигавим с тая измислена държава, а да налагаме санкции и най-твърди мерки и най-остри спънки, за всичко което желаят продажниците в Скопие.
  • 150 Шкембе Войвода

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Адам Хилтън":

    ....именно българия и нейната неприклонност към македония , драска клечката на 1-вата световна.....
  • 151 Шкембе Войвода

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "До автора комунист":

    ти пренаписа световната история бе брато, фашизма нямал общо с германия....
  • 152 За Македонската област

    6 0 Отговор
    3 най-добре да се въведе пълна изолация с ембарго за талибанското движещо население със съмнително тъмно-кафено племе.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Даааа, авторът иска "да им дарим история на македонците??" МНОГО иска да е "щедър" , горкият.. Май не знае, ЧЕ ИСТОРИЯТА Е ПОЛОВИНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА И НЕЙНА ОСНОВА! КАК ЩЕ СИ ДАВАМЕ ЧАСТ ОТ КОРЕНИТЕ СИ, КАТО МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЯМА? Има някакво държавно образувание, НО НЕ ОТ МАКЕДОНЦИ/като нация.. /, А ГЛАВНО ОТ БЪЛГАРИ, АЛБАНЦИ, СЪРБИ, ЧЕРНОГОРЦИ, И МАЛКО ПРЕСЕЛНИЦИ ГЪРЦИ И ВЛАСИ! АНТИЧНА МАКЕДОНИЯ Е ИМАЛА ТАКИВА ГРАНИЦИ,ЧЕ СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА И Е МИНАВАЛА ПРЕЗ ПРЕСПАНСКОТО И ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО.!! ВСИЧКИ ДРУГИ ТЕРИТОРИИ/още по-на север от езерата.. /СА ЗАВЗЕТИ И ОКУПИРАНИ ПО ВРЕМЕТО НА ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ/, 356-323 г. преди нов. ера.. /.. ВИЖТЕ КАРТИ В "WIKIPEDIA" НА ГРАНИЦИТЕ НА АНТИЧНА МАКЕДОНИЯ, /не български..! /А гърците се съгласиха на името СЕВЕРНА, поради гео - политически причини, заради единството на ЕС, и под натиска на САЩ! И, понеже бяха гузни-излапаха 300.млрд.евро на ЕС..
  • 155 факт

    5 0 Отговор
    Дойче Веле, я си евете майката
  • 156 Момчил

    5 0 Отговор
    Да затворим границата си с тези л.. нари и ще у.рат от глад. Идея си нямате колко много са зависими от нас. Половината им икономика зависи от стокообмена с нас! Има към 150 хиляди паспорта ,които са взели,а за да ги вземат трябва да декларират български корени. Нека останат и да се навиват българи каквито са. Ако ли не - да върнат паспортите. Националната идентичност на Македония не се гради на патриотизъм или ценности ,а се крепи на омраза към България, това им е националната доктрина. Без нея те няма за какво да говорят,пишат,обсъждат. Те друго си нямат.
  • 157 Стоянов

    1 0 Отговор
    Отивам до кенефа и пак се връщам, вие продължавайте да драскате. Аз няма да пиша коментар ами направо ше го изтърся у гърнето.
  • 158 Горд Македонски Българин

    5 0 Отговор
    Авторът да си сЕди в ДВ.
    Коментарът му е лишен от смисъл и най-вече от реалността.
    Гърците държаха на своето и го постигнаха, България трябва веднъж завинаги да застане зад своите интереси и сънародници в РСМ.
    Няма как да вървим напред заедно ако те постоянно дискриминират, бият и обиждат всичко българско.
    Еничерските теории у лЕво.
  • 159 3232323232

    2 0 Отговор
    Все още никъде не са влезли тези. Имаме си право на вето въпреки че са започнали преговори за влизането им. Така че могат да се въртят още дълги години покраи вратата....
  • 160 КАНАС ЮВИГИ

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Божеее,":

    СЪС ПРЕКАЛЕНА СМИРЕНОСТ НИЩО НЕ СЕ ПОСТИГА А ТИ ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА ЗА СВОЯ НАРОД БЪЛГАРИТЕ ПО ЗАДАЛБОЧЕНО ???? И СЛЕД ТОВА СЕ ГОРДЕЙ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН ! И НЕ ВЯРВАЙ В МАКЕДОНИЗМА ТОВА Е СТАРИЯ НОВ ФАШИЗЪМ КОМУНИЗЪМ РЕПРЕСИЯ И ПОТИСТНИЧЕСТВО
  • 161 Аз съм от Пиринска Македония

    8 0 Отговор
    Неуважаемо "Германско дърдорене" колко ви плаща Големият Брат за да ни внушавате да забравим собственото си минало?
    Цифра дайте!
    Вардарска Македония е като Пиринска Македония - просто наземна област с името "Македония" но със същност като ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ.
    Малобритания и другите имперски мижитурки дето ни мразят създадоха изкуствената държава "Югославия" главно против нас българите.
    Техният агент садистът Тито ни трепеше с всички сили - над 100 хиляди българи във Вардарска Македония минаха пред неговите концлагери за да се отрекат от българщината си. Хиляди бяха избити и изчезнаха безследно а вие Пухчо Немцев искате Родовата ни памет да я превърнем в някакво политическо порно?
    Погнуса и отвращение предизвика у мен написаното от вас.
    Прадядо ми е личен куриер на Гоце Делчев и вие с меките китки от пухкавия Запад искате вероятно да ви покажа някакво писмо от Гоце Делчев че е подкрепял вашите извратени ЛГБТ-антиценности още тогава???
    РСМ е като Украйна - тумор който се нуждае от хирургично лечение!
    Аз съм Българин и в същото време много познати от други части на България открай време ми викат "маке" или "македонец" защото съм от Пиринска Македония. И никога не съм възразявал защото за мен това не е национална отлика а наземна - по местообитаване!
    Повече акъл не ни давайте а идете лично в РСМ и помолете да ви разкрият архивите на УДБА пък после ни разкажете какво сте прочели там.
    Потърсете си друга служба - тази е позорна!
    Да живее единният свобод

    Коментиран от #170

  • 162 КРТНГДС

    2 0 Отговор
    Пак се изложи велето.Не разбрахте ли,че с добро и толерантност не става.Нека прочетат и точно техните политици да кажат за истината за цар Борис и Ванчо Михайлов.Значи да продължим да приемем че са "фашисти" ли?Откъде накъде?Значи инвестиция от от 8.46 млрд.лева през 1941 г.,14,39 млрд през 1942 г.,27 .58 млрд през 1943 г. в Македония.Че тези са дадени от бълг.народ и то по време на война ,какъв фашизъм и освободени всички военнопленници от български произход.А защо крият тези данни ,защо лъжат хората.И кой освободи първо Вардарско през ВСВ ,пак българската армия.Я моля,това а обида и не се трае !А жертвите!
  • 163 Луцифер

    1 0 Отговор
    Dw иди на х--
  • 164 ДО Адам Хилтън

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Адам Хилтън":

    Господине, прочетете онази история, която обяснява Истинските причини за ПСВ. Кой кого гръмнал, кой бил граф, или херцог, това са само подробности. Други подготвиха тази безсмислена и жестока война, платиха за това и подготвиха и съответния и "край", довеждащ до ВСВ. Останалото е само следствие.
  • 165 До Божее

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Божеее,":

    Ти вземи и попрочети и научи Истинската История на България и тогава прави "великите си изводи".
  • 166 Така де

    3 0 Отговор
    Баща на мекедонизма е големият вожд и учител на българския народ - другарят Георги Димитров! Заради тази му заслуга в България много улици, училища и дори град носят неговото име.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 ами јас

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не знаеш":

    да ти објаснам , оти ... Оти е многу стар Народ , од пред Христа , од Александар Македонски , а тие Германците го почитуваат тоа
  • 170 прадедоти ,

    0 0 Отговор

    До коментар #161 от "Аз съм от Пиринска Македония":

    е бил Македонец , само не ти е го кажал тоа , оти са фо убили врховистите на ванчо михаилов