Last news in Fakti

25 Януари, 2023 17:00 2 056 6

Директно от Техеран за ФАКТИ: Кои са иранските версии за смъртта на Махса Амини

  • иран-
  • техеран-
  • иранските версии -
  • махса амини

След протестите в Техеран се вижда прогрес – млади момичета без забрадки смело вървят по улиците и в музеите на столицата в подкрепа на убитата им сънародничка

Директно от Техеран за ФАКТИ: Кои са иранските версии за смъртта на Махса Амини  - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спомняме си скорошната история за младата красива иранка Махса Амини, която трагично си отиде от този свят. Махса Амини е била едва на 22. Тя почина малко след като беше арестувана от иранската нравствена полиция заради това, че не е носила хиджаба си по строгите предписания. Смъртта ѝ разтърси целия свят. Но къде е истината за нейната кончина така никой и не разбра.

След седмица прекарана в Иран се убедих, че страната е разделена на две с ясна и отчетлива граница – привържениците на строгите правила на исляма и желаещите свобода и светски живот. Това касае както мъжете така и жените. Успях да поговоря с местните хора по случая „Махса Амини“. Това, което се знае от медиите, обаче не съвпада с това, което твърдят жителите на Техеран. 22-годишната Махса Амини е била от малкото градче Сакез в западната иранска провинция. Тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата където е била задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като младото момиче внезапно изгубило съзнание. Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата.

Версия 1. Иранската полиция твърдеше, че момичето е получило сърдечен удар. Друга версия на полицията беше, че Амини се е разболяла, докато е чакала заедно с други жени, задържани от нравствената полиция.
Държавната телевизия излъчила дори кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите.

Поговорих с много религиозни иранки, спазващи стриктно закона за носене на бурките и хиджаба. Те не я оправдават и убедително ми казаха, че една жена трябва да спазва законите на страната, в която живее и да си носи хиджаба или бурката. Жената трябва да е тиха, кротка, да се подчинява на мъжа и да си носи правилно хиджаба, ми споделиха религиозните иранки с бурки. Според тях и всички техни съмишленици истината е друга.

Версия 2. Махса Амини имала редица придружаващи заболявания, като основно страдала от рак на мозъка. В момента на разпита от стрес мозъкът и сърцето не издържали и тя си е отишла от естествена смърт предизвикана от нейното заболяване.

Други иранци от Техеран с които говорих твърдят, че момичето починало вследствие на случаен удар в главата.

Версия 3. Привържениците на тази версия са убедени, че при ареста на девойката тя си е ударила главата при влизането в полицейския автомобил, след което е получила хематом довел до фаталния край.

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на младото момиче. Много иранци обаче се питат как точно се води това разследване.

В коя от версиите се крие истината тепърва ще се разбере, факт е, че е един млад живот е прекратен...

Докато бях в Техеран нямаше протести, но затова пък видях десетки млади момичета без кърпа на главата, красиво гримирани, по дънки и тесни панталони. Видях млади влюбени двойки да се държат за ръка. И всички тези смели не забрадени момичета и влюбени двойки ги срещнах да обикалят забележителностите на Техеран – там, където е искала да отиде покойната Махса Амини, там, където се събира интелигенцията, прогресивно мислещите хора, жадни за знания, култура и исторически познания.

В момента нравствената полиция не е активна, временно е спряна, но докога никой не знае.

Иранките, които са с бурки и хиджаб са убедени, че са щастливи. А модерно облечените иранките с изрисувани вежди, красиви прически и грим чакат своето законно щастие.

Оля Ал-Ахмед

Техеран, Иран

Младите иранки днес

29 годишната Сахар е осем пъти шампион на Иран по мотокрос

Младите щастливи иранки - двете сестри Фатима и Зухейра

Млада влюбена двойка на разходка в музея в Техеран

Две млади не забулени иранки разглеждат забележителностите на Техеран

Техеран, Иран - площадът на протестите

Снимки: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    3 7 Отговор
    Иранците и те са царе на пропагандата като Рашистите.
  • 2 Соросоидна Арабела

    5 4 Отговор
    Като ги гледам тия циганки си живуркат много по-добро отколкото в бългерънстанското гето, явно протестират за шекели.

    Коментиран от #4

  • 3 костадин ходжа

    4 3 Отговор
    тъй тъй къзъм.сички руzzлямисти zaдължигелно с чадр и да приемат исляма!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ****

    2 2 Отговор
    Бях в Иран през месец октомври 2022 г. никъде не видях жена с непокрития глава. В Техеран в музея на килимите ми се беше смъкнал шала от главата- от нищото изникна служителка и веднага ми показа с жест да се покрия
  • 6 Ще го научат

    1 4 Отговор
    Ако ислямът е спойката на една държава, най-лесно можеш да я разпаднеш, ако я направиш светска.