Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2023 19:00 3 258 35

Корупция по време на война: разликите между Украйна и Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • корупция-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • олигарси

За да си гарантира подкрепата на елитите, Путин е готов да узакони техните кражби

Корупция по време на война: разликите между Украйна и Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отменянето на задължителното годишно деклариране на доходите и имуществото на депутатите от всички нива в Русия срамежливо беше наречено "Закон за деперсонализирането на декларациите за доходите". И това няма да е единствената последица от неизбежното оттегляне на страната от Наказателната конвенция на Съвета на Европа относно корупцията.

Някои могат да кажат, че е нормално по време на война да се крие информация. Ала в Руската федерация, за разлика от Украйна, не става въпрос за временна мярка. В Киев картината е напълно различна - там само за два дни бяха уволнени високопоставени служители. Което е ясен знак за готовността на властите да се борят с корупцията.

Още новини от Украйна

Как Украйна подходи към проблема

В Украйна едно журналистическо разследване за закупуването на храни за армията на завишени цени предизвика сътресение сред управляващата класа. Украинското Министерство на отбраната нарече обвиненията манипулация, но не поиска журналистите да бъдат съдени за "дискредитиране на въоръжените сили", каквото вероятно щеше да се случи в Русия. Напротив, военните поискаха от Върховната рада да упражни контрол.

И едва ли е съвпадение, че веднага след това започнаха масови уволнения на високопоставени служители. Някои политически коментатори обясниха това с оттеглянето на заместник-началника на президентската канцелария Кирило Тимошенко. От една страна той служеше като контратежест на прекия си началник Андрий Ермак. От друга имаше публични оплаквания за използването на скъпи имоти и автомобили от негова страна. Но не е само Тимошенко - с постовете си се простиха още петима началници на областни администрации.

Оставките в Министерството на отбраната са още по-красноречиви. Няма друго обяснение за оттеглянето на зам.-министъра на отбраната Вячеслав Шаповалов, освен корупционната схема с храната за войниците. Същото се отнася и за уволнението на директора на отдела за обществени поръчки във ведомството. Няколко прокурори и зам.-министри в ключови министерства също загубиха постовете си на 24-25 януари.

А самото Министерството на отбраната на Украйна изрази надежда, че подобни решения ще помогнат на властите да запазят доверието на обществото и международните партньори. На Запад често се изразяват съмнения относно способността на Украйна да се бори ефективно с корупцията. Това в момента затруднява и получаването на военна и икономическа помощ. Тук е и едно от препятствията пред Украйна за членство ѝ в Европейския съюз. Очевидно властите добре разбират това.

Русия върви назад

В същото време управляващите в Русия, въпреки намаляващите бюджетни приходи заради санкциите и войната, нямат желание да се борят с корупцията. Напротив, овластената класа вече не се задоволява с отмяната на международните ангажименти за борба с явлението. Те бързат да приемат нови закони, които да бетонират анонимността, а оттам и безнаказаността на чиновниците и политиците.

От началото на войната срещу Украйна гласовете на журналистите в Руската федерация са заглушени. Налагат се наказания за дискредитация и разпространение на невярна информация за военните. В момента напълно сериозно се обсъжда и предложението на Евгений Пригожин, собственика на групата "Вагнер", за забрана да се пише за частните военни компании. Аргументът е, че техните сътрудници участват в бойни действия.

Депутатите не само ще бъдат освободени от задължението да публикуват декларации за доходите си. Твърди се, че скоро тези правила ще бъдат приложени и за президентската администрация. Взето е решение недвижимото имущество на чиновниците и олигархията да се приравни към "критичната инфраструктура".

Позицията на руската управляваща класа е кристално ясна. Според нея обществото не бива да знае как и къде живеят чиновниците и "народните избраници". Съдбата на хората е да хранят същия този елит и да загиват за него някъде край Бахмут. В същото време властовите кланове могат да правят пари от войната.

Между бъдещето и миналото

Украйна, макар и далеч не съвсем без проблеми, продължава да си пробива път към бъдещето. Докато в Русия корупцията е призната за неделима част от системата, неин вътрешен скелет. За да си гарантира подкрепата на елитите, Путин е готов да узакони правото им на кражба. Това вече дори не е връщане към 90-те години на миналия век. Това е пътят към окончателния колапс на държавата като система.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    22 11 Отговор
    (Нищо че Украйна ликвидира повечето си частни медии, и комбинира всички държавни щом започна войната. Гонеше политически опоненти, и започна насилствена мобилизация, дори на деца още преди войната.) - Русия, само тя прави така.
  • 2 Русофил

    14 30 Отговор
    Русия се крепи на корупцията, как ще я махат.

    Коментиран от #34

  • 3 Гориил

    24 6 Отговор
    Този закон е само върхът на айсберга. Основната цел на предприетите мерки е противодействие на злонамерените действия на Запада против экономики, торговли и финансов России.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    15 9 Отговор
    На прагът на WWIII да отдадем дължимото, Края на 6та Армия, Маршал Фон Паулус при Сталинград❗️
    Близо до гара номер 1, щабът на шестнадесетия танков корпус също е принуден да капитулира. В северния джоб руските Т-34 са си проправили път през стотици германски войски. В рамките на няколко часа командните бункери на осми и Ли корпус са пленени. Генералите Зайдлиц-Курцбах, Хейц и петима други генерали неохотно се предават. След това руснаците атакуват 71-ва пехота и по време на уличните боеве генерал Хартман е убит. Съветските войски също приближават командния пост на Паулус.
    На сутринта на 31 януари в 6.15 часа радиооператорът в централата на Паулус изпраща съобщение: руснаците са на вратата. Подготвяме се да унищожим радиооборудването. След това радиото умря. Минути по-късно немски офицер излезе от командния пункт и развя бяло знаме на приближаващите руски войници.
  • 6 Разликите:Богата, ядрена, огромна държав

    17 23 Отговор
    монополист на горивата и суровините в района, се сгромоляса и фалира за година, докато малка и незнайна Украйна стана най-популярната и подкрепяна държава в света. Това е положението. От високо се пада лошо и болезнено.

    Коментиран от #26

  • 7 Само минавам

    24 8 Отговор
    Да плесна един голям минус на дойчето без въобще да им чета глупостите.
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    9 6 Отговор
    На прагът на WWIII да отдадем дължимото, Края на 6та Армия, Маршал Фон Паулус при Сталинград❗️
    3-та моторизирана дивизия е принудена да се оттегли отвъд река Росошка със сериозни загуби. 29-та моторизирана дивизия, след като се бори с тежки атаки, се оттегля, оставяйки степта пълна с горящи превозни средства и трупове. Унгарската 7-ма дивизия претърпява ужасна битка, която води до пълното им унищожение. Объркването беше такова, че хората често тичаха в грешната посока, право в врага, само за да бъдат покосени или заловени и убити. За една седмица унгарците губят 96 000 убити, ранени или изчезнали. Германската 76-та дивизия е намалена от 10 000 души на само 600.
  • 9 Гориил

    23 10 Отговор
    Русия е един от световните лидери в предоставянето на електронни обществени услуги. На ниво обикновени граждани отдавна няма пряк контакт между бюрокрацията и хората. Ако е вярно споменаването на руската корупция, то тя е по-скоро в сферата на отношенията между големия и свръхголемия бизнес и държавата. Но в този случай в тази област на корупция Москва изостава много от Вашингтон, където корупцията е легализирана и позорно наречена лобизъм.

    Коментиран от #19

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    7 6 Отговор
    На прагът на WWIII да отдадем дължимото, Края на 6та Армия, Маршал Фон Паулус при Сталинград❗️
    6-та армия гладува до смърт. На 26 декември дневната дажба хляб е намалена на 120 грама, след което е намалена наполовина. Имаше истории за войници, които са виждали да вадят овеса от екскрементите си и да ядат плътта от телата на мъртвите си другари, преди да замръзнат. Мнозина вече бяха твърде слаби, за да се окопаят. Те просто се скупчваха зад натрупания сняг, вцепенени от студ, и чакаха неизбежността или да измръзнат до смърт, или да бъдат убити от снайперист.
  • 11 Урюрвкос

    17 5 Отговор
    2017г Путин хвана за ръката финансовия министър когато вземаше рушвет 2млн дол от Роснефт и го затвори в пандиза до 12 май 2022. Румънците и те доста дела за корупция в горните етажи на власта доведоха до съд. Само ние нищо, всички са чиста вода не напита. Еврата били сувенирни, кюлчетата злато шоколад швейцарските часовници реплики по 5 лева от Илиянци.

    Коментиран от #17

  • 12 🇧🇬🇪🇺💯

    3 6 Отговор
    War is bitch❗️
    :) 🐑 Надявайте че ще гледате Трета Световна по Вашите Телевизори и Мобилни Телефони🐑🐆

    Коментиран от #15

  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    10 3 Отговор
    На сутринта на 31 януари в 6.15 часа, 6та Армия, капитулация❗️🐑🐆
  • 14 Самите САЩ и

    20 7 Отговор
    западнала Гейропа казват за Украйна най-корумпираната стпана в света. Да сравтянаш с Русия е нелепо. От корупция оръжията дадени от запада на Украина са пподадени къде ли не по света.
  • 15 Хохо Бохо

    3 13 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Да! Има голяма вероятност Москва да бъде остъклена...
  • 16 Обясни кви са тия преднамерени мерки

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Тва не си ли го учил по история в средните училища?Когато положението на руския народ става толкова нетърпимо,особено вече след японската победа в 1905( и руското пропадане!),че тогавашна служба за сигурност Охрана провокира попа Гапон да поведе масите и открива стрелба.Сега пак така,а?

    Коментиран от #25

  • 17 Гориил

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Когато става дума за гигантски корпорации, Хънтър Байдън печели. Но по някаква причина той не е в затвора.
  • 18 Да, бе

    10 6 Отговор
    То щото в украйна няма никаква корупция, а!!! Не, че има и такава държава вече, но за корупцията и ще се носят легенди...
  • 19 Джон Атанасов

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    "Русия е един от световните лидери в предоставянето на електронни обществени услуги."

    На една и съща планета ли живеем?! Това звучи като: България е лидер в космическата надпревара

    Коментиран от #21

  • 20 Глупаци

    9 12 Отговор
    Украйна поне признава че има проблеми с корупцията, а в рузия всичко е в мъртвешки сън.
  • 21 Гориил

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Джон Атанасов":

    Можете да отворите своя бизнес в Русия, без да ставате от компютъра си. Що се отнася до големите покупки за космически програми, не изключвам, че пред държавата е отворен огромен фронт в борбата срещу злоупотребите. Врочем, както във всяка европейска страна. Включително и в България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вкиснало зеле

    8 4 Отговор
    По голяма тъпня не бях чел. Време е двете Т 34 четворки на пиедесталите пред райстага да бъдът заменени със съвременни танковаве Т90
  • 24 Аспарух

    10 10 Отговор
    Психопатът Зеленски идиот няма да доживее да види трибунал за военни престъпления, но цялата му банда е на съд. И Порошенко, и Тимошенко, и Арестович, и Яценюк, и Залужни, и Кличко .... Пропагандистите, които 8 години сеят омраза към Русия като Тягнибок, Фарион, Яценюк, Порошенко, Гордън, Киселев украински и други мазачи ще отговор пред трибунала. След това ни чакат дълги години депутатство на обикновените украинци. И няма да има стария стар Байдън и Америка ще изчезне завинаги!
  • 25 Гориил

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "Обясни кви са тия преднамерени мерки":

    Нищо изненадващо. Няма нищо ново под слънцето. Същите тайни служби (от Лондон и Вашингтон) провокираха сектата на Зеленски да избие петстотин хиляди украинци.Утре тези служби ще провокират убийството на хиляди невинни хора в Северна Македония.

    Коментиран от #28, #32

  • 26 Украйна

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Разликите:Богата, ядрена, огромна държав":

    Я подкрепят 1 млрд а останалите 6 млрд НЕ!!! А Украйна получи десетки милиарди от европейските данъкоплатци та не ми хвали държането и
  • 27 навални шеговито

    3 2 Отговор
    в русия има демокрация и хората дишат свободно!
  • 28 Сеирджия

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гориил":

    Колко са 500хил. македонци. Македонците на планетата Земя са 5 милиарда.
  • 29 Сус

    3 4 Отговор
    Ма О.крайна умре бре.Кой още не е разбрал
  • 30 Дойче тъпо зеле

    3 1 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 31 Артилерист

    5 2 Отговор
    Русия се е оттеглила от тази наказателна конвенция, вероятно защото се отнася само за нея и нейните граждани. До преди месец на Русия и персонално на нейни граждани бяха наложени над 10 000 санкции. Сега може да са стигнали и 20 хиляди. Разбира се, че повечето са американски, има си хас, но и европейските не са малко. Наскоро европейците се чудеха, какво още руско не е санкционирано, че да го прибавят към списъка, пък и на американците да се подмажат. Украинските висши чиновници са отстранени по две причини, които са далеч от корупцията. Първата е за случайно кривване от правата пропагандна линия. Например, предания иначе Арестович, "похвали" непробиваемото укроПВО, което обаче тъй свалило руска ракета, че тя паднала на жилищен блок. Втората причина е заради пладнешките кражби от помощите. Байдъновци, под натиск от опозицията, ги предупредиха да не карат хептен през просото и май комисия, как се харчат помощите, направиха. Така че DW да не ни баламосва-укронацист и праведност е абсолютна протиопоказност...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаха

    2 0 Отговор
    Дали Путин покрай войната е взел 2 милиарда в зелено като Зеления?
  • 34 мммда

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Явно не ти е известно, че какъви корупционни скандали изкачат постоянно в Украйна, на министри и заместник министри с човали присвоенни долари. От помощите за украйна, тия хора стават милионери и милиардери на гърба на тия които са пратили на фронта. А от тука им пращат помощи на горките укри, за генератори и незнам какво си, защото в Бг няма нуждаещи се. Не си добре с главата баце както и другите лизачи на атлантиците от парламента и извън него.
  • 35 А сега де

    4 2 Отговор
    Джендър Веле не мога да ги разбера какво искат, когато тикнаха в затвора Навални за корупция ореваха орталъка защо го били арестували. Относно Украйна - и на децата е ясно, че Зеленски маха всички неудобни, повечето даже биват убивани, като например взривения хеликоптер на МВР-то им.