Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 08:23 6 633 63

Не си играйте с Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • кирил икономов

Македония е на македонците! Българите първи ги признахме!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 4-и февруари, утре, всички вие, български политици, които искате да отидете да се поклоните на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас", гр. Скопие, ви умолявам: спрете се, извинете се, не бъркайте в раната, която е отворена и кърви много години от многото политически грешки и от национал-шовинизъм. Не карайте Гоце да се обърне в гроба!

Защо се обръщам към вас по този въпрос и защо имам право да говоря ?!?

Защото, Гоце Делчев е убит и погребан в с.Баница. При влизането на Българската армия в Беломорието, костите му, по заповед на Михаил Чаков, областен управител на гр.Ксанти, са преместени там. При напускането на българските войски през 1944 г. отново са извадени и пренесени в гр. София. Но през 1947 г. е издадена заповед костите на Гоце Делчев да напуснат България с мотива, „че е македонец и да си отива в Македония." Каква гавра - погребван и изравян толкова пъти!!!

През 1947 г. хиляди семейства са разделени. Едни - изгонени от България, от Егейска Македония през Златарево, а други - заселени в Никопол, Ахелой, Варна, Кричим... и чак през 1958 г. тези разделени родове имат среща за първи път на Кюстендилски ливади, където се издирват един друг по снимки и спомени. Установява се, че много семейства са останали в Егейска Македония, други в Пиринска Македония, една част разселени из България и хиляди изгонени във Вардарска Македония.

Какво обхваща тази трагедия?! Говоря от първо лице - от името на моя род!

Една и съща кръв - първи братовчеди в Гърция, първи братовчеди в Македония и ние - в България. Равносметката: братовчедите в Гърция, израстнали са там, изучили са се, служили са в гръцката армия, целували са гръцкото знаме, те са хора с гръцко самосъзнание и не може да е друго. Изгонените от България в Македония, защото са македонци, са приети отТито даден им е подслон, поминък, образование и самочувствие. Тяхното самосъзнание е македонско!

Ние, в Пиринско сме българи! И това никой не може да ни го отнеме, нито да го промени!!!

Представете си сега, господа псевдополитици и историци с какво се захващате!

В жилите ни тече една кръв, а на масата сядаме трима първи братовчеди - грък, македонец и българин! Но ние се обичаме! Помнете, ние никога няма да вдигнем пушки един срещу друг! Напомням ви, че руските войски са освободили България и са спрели на Кочериново през 1878 г., защото надолу е Македония. В Горна Джумая /днес Благоевград/ влиза майор Орлинов с войската си и хората ликуват, но само за един ден. Той е отзован, защото е влязал където не трябва. До ден днешен в Благоевград има Орлинова махала в негова чест. Всички знаем, че Пиринска Македония е освободена чак 1912 г.

Моята баба Елена, майка на баща ми Иван Икономов, е била ятачка на Гоце Делчев и Яворов. Нейният брат - Иван Гавалюгов е третият човек в йерархията на организацията след Гоце Делчев и Гощанов /наш кум/, основният доставчик на динамит и бомби на войводата Пито Гули. Гавалюгов лично подготвя и извършва взривяването на моста на р.Ангиста! И след предателството и убийството на Гоце Делчев и Гощанов, той отива през нощта при баба ми Елена и ѝ казва: „Тафик бей не искаше да ни убива /той е бил съученик на Гоце Делчев от военното училище и командващ турската обкръжаваща войска/. Но нас ни предадоха. Гоце и кумът са убити, да ги приберете!" Баба дава храна и дрехи на брат си и на останалите четници и ги изпраща. Те заминават за Пловдив. Там взривяват турския конак и оставят бележка: „Поздрав от македонците!". С помощта на руския
консул се отправят за Бесарабия и историята оттам нататък става още по-драматична, но... /следва продължение/.

Прадядо ни Ангел Герчев е последния знаменосец на Самарското знаме. Той е написал историческото писмо до султан Хамит по македонския въпрос. Ангел Герчев е бил личен съветник на Фердинанд и единствен е имал привилегията да изнася Самарското знаме до смъртта си. Носител е на два „Георгиевски кръста", зет е на Евлоги и Христо Георгиеви. Бившият ресторант Крим на ул. „Славянска" в София е бил домът му. С помощта на големия българин Любо Коларов и неговата фондация „Ал.Невски", през 2008 г. издигнахме паметник на Опълченеца на ул. „Московска", на гърба на Военния клуб. В основите на паметника поставихме гилза с послание за поколенията и диск с химна „Опълченци", който написах за Мая Нешкова и гвардейския духов оркестър.

По майчина линия, сме свързани с рода на Борис Сарафов, войводата от с. Либяхово. Брат му е големият български артист Кръстю Сарафов - сега НАТФИЗ носи неговото име. С пищов в ръка, войводата задава недвусмисления въпрос на директора на театъра, относно бъдещата роля на братчето си: „Ке го игра ли Кръстето царот?". Стоян войвода, войводата на Кресненското въстание е от Икономовия род от с. Старчище, Драмска околия. Сменя името си на Карастоилов, за да предпази рода си, поради опасната си дейност. Предаден и убит в с. Ощава, където вече има негов бюст-паметник, иницииран от моята първа братовчедка, писателката Янка Радева.

Затова, братя, запомнете:

1. Езикът на омразата е опасен и ненужен!

2. В момента дипломатическите ни отношения с Република Северна Македония са достигнали най-ниската си точка. И за да върнем отново братските си взаимоотношения, е нужно търпение и много работа в правилната посока от двете страни.

3. България е в тежка криза - финансова, политическа, демографска, конфликтът е опасен и излишен! Буре с барут!

4. Лично присъствах, когато през 1978 г. Тодор Живков на стадиона в Благоевград каза, че нямаме никакви териториални претенции нито към Гърция, нито към Югославия. Президентът Желю Желев пръв призна Македонската държава. Бойко Борисов окончателно разтопи ледовете с Гърция и Македония, за което всички се радвахме.

5. Моля ви, който иска да уважи рождената дата на Апостола Гоце Делчев, нека да се поклони и поднесе цветя тук, в България, на паметниците му в гр. Гоце Делчев, в Благоевград, на всяка улица и булевард, които носят неговото име, както и на гроба на баща му, намиращ се в Благоевград.

6. И нека никога да не забравяме неговото велико завещание: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите!"

Кирил Икономов
български композитор


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богдан

    45 21 Отговор
    Мрънкало.Платено!
  • 2 ЮПИТЕР

    14 6 Отговор
    БЪДЕТЕ ХОРА

    Коментиран от #8

  • 3 Антимакедонист

    44 18 Отговор
    Прав е човекът. Вярно или не, написаното е много разумно и който разбира за какво иде реч, би се вслушал в съвета. Не ни трябва да затъваме още по надолу. Но сме делегирали правото да решават на хора, които могат само да слушат, но не и да мислят. Така че, не очаквам оптимистично нещо добро да се случи.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Джон

    20 29 Отговор
    Всичко идва от комунистите, които не искат Македония в европейския съюз.
  • 5 На кой да се извиним?

    46 6 Отговор
    Че той Гоце, ако знае какви муджахидини са превзели земята му, ще прави лупинги в гроба!
  • 6 До калпавия композитор

    61 24 Отговор
    Какъв си ти да казваш, че трябва да се отказваме от нашите братя и сестри в Македония и Гърция, бе? Като какъв умоляваш да се примиряваме с явната кражба на история и идентичност? Предците ти от тези същите родове, те плюят от оня свят да знаеш.Смешник...
  • 7 Любопитен

    32 16 Отговор
    Закъсал е с парата! Музата го е напуснала и няма въодушевление да пише музика! И хоп, на едни пари от вардарско, за да напише една глупост! Само да му напомня, че славяните от егейска Македония са изселени абсолютно всички!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    40 5 Отговор
    Господа , статията звучи много хубаво , но е архаично остаряла , поне с 20 години, и не кореспондира с новите реалности. А те са , в момента албанците дооглозгват последните остатъци на това което може да се нарече сходен произход и генотип с нашият. Няма какво да търсим в Македония , при положение , "Че не сме сложили У РЕД" нашият си собствен батак.
  • 11 Ще има и още

    44 6 Отговор

    До коментар #3 от "Антимакедонист":

    Напротив, изобщо не е прав. Неговата презумция е че сме един народ, разделен в различни държави по силата на обстоятелствата. Вместо да се мразим нека всеки си бъде в неговата си държава, да вървим напред. Съгласен съм и така щеше да бъде прекрасно. Тогава защо считам че не е прав - защото презумпцията на скопската държавна доктрина - македонизма - е точно обратната. Тя отрича общото помежду ни , нещо повече - дефинира страната ни и българите като еманация на световното зло. И като такава се е засилила да влиза в ЕС с всики последици от това за България. Повтарям - последствия не за Македония, а последствия за България!!! Ей туй много хора не го всяват.

    Коментиран от #62

  • 12 Абе

    26 7 Отговор
    Хубаво си го написал ама защо пак го наричате Гоце, по северномакедонски маниер. Човека си има чисто българското име Георги Делчев,и според мен не трябва да подражаваме на северните макета, за тях, щом е Гоце значи е северно македонец. Те си имат държава която не се казва Македония и когато нашите медии ги споменават е добре да не го забравят и да им набиват в тикви те, че те не са Македония, а само една малка част от нея, толкова малка, че населението на цялата им държавици е колкото на София.
  • 13 ЮПИТЕР

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ВЕНЕРА":

    БЛАГОДАРЯ

    Коментиран от #27

  • 14 Правописът е важен

    7 1 Отговор
    Не се пише "израсТнали", а "израснали". Това се учи в 7-ми клас.
  • 15 Перо

    26 5 Отговор
    Тоя композитор сигурно е член на македонисткото движение Илинден и ни призовава да разберем, че “държавата” Македония съществува от пр.н.е.. Тоя БГ македонист прави ли разлика между народност и гражданство. Един братовчед, придобил чуждо гражданство не го прави чужденец, без роднини, защото не си е сменил и кръвта с гражданството. Руските войски са спрели до Благоевград, защото тогава турците са създали друго географско административно деление, поради което е имало борби за обединение с България, а не за освобождаване на несъществуващата държава Македония, според македонистите. Вижте турските архиви в Истанбул какво населения е живяло в днешна РСМ, как са наричани като народност и като какви са плащали данъци! Да не говорим за Гоце Делчев, в който няма нищо от държавата Македония и не е написал една дума на “македонски” и във всички документи се е определял като българин! Явно историческата наука му липсва на композитора!

    Коментиран от #17

  • 16 Иван

    10 1 Отговор
    А ти не се еб....вай с Българите и България!!!!!
  • 17 Иван

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Хич не съм си направил труда да чета статията, само ми беше интересно, кой пе......ст си позволява да пише срещу България!!!!???? И е ясно поредния марянин, евреин!!!!!
  • 18 Мнение

    2 12 Отговор
    "В жилите ни тече една кръв, а на масата сядаме трима първи братовчеди - грък, македонец и българин! Но ние се обичаме! Помнете, ние никога няма да вдигнем пушки един срещу друг!"
    Това е така.По медиите,интернет и политиците раздухват омраза.Преди Кирчо да отиде там не беше така.Някакъв фал е направил.Нека мине време и ще се успокоят нещата.Няма нужда да ходите там тази година и излишно да им давате поводи за провокации и разпалване на още омраза.

    Коментиран от #35

  • 19 Абе ако

    8 2 Отговор
    някой от нашите съседи пожелае да дойде в България официално,д поднесе почит цветя на паметника на Ботев,Левски или друг Апостол,ние ще излезем ли по улиците с вили и колове да налетим на бой???Всичко е в историческата култура на народа,(да се знае истинската история на Балканите),но няма страшно с толкоз "реформи" в образованието" в България сме тръгнали към вилите и коловете.
  • 20 !!!?

    7 2 Отговор
    Троянският кон - генезиса на антимакедонската и антибългарска истерия ! СПРЕТЕ !!!?
  • 21 !!!?

    9 6 Отговор
    Троянският кон - генезиса на антимакедонската и антибългарска истерия ! СПРЕТЕ !!!?

    Коментиран от #29

  • 22 Това може да го напише един комунист в

    15 7 Отговор
    червата. През 1942 г. БКП издига лозунга : "Македония на македонците"! Същият лозунг четем и тук!
    Защо другаря не казва нищо за избитите от Сърбия и Тито над 20 000 македонски българи и 100 000 минали през сръбските концлагери само заради това, че са се нарекли БЪЛГАРИ ?!
    Защо другаря не казва как БКП даде пиринския край на Югославия и изби и заточи всички, които отказваха да се пишат македонци?
    Никъде не видях истината във всички писания за Македония от тези дни ! Пълно непознаване и тенденциозно отразяване, което ни показва, че Скопска Македония и България са пленени държави - те от сърбите, ние от руснаците. За истината прочетете "Укритото и премълчаното в българската история" - 3 част!

    Коментиран от #28, #34

  • 23 руzzoфилска

    6 1 Отговор
    гмеж
  • 24 маке

    2 15 Отговор
    Гоце е македонец татари
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българските турци

    1 2 Отговор
    Всяка нация плаща греховете на ИЗМЕННИЦИТЕ и ПРЕДАТЕЛИТЕ си ! ! !
    Предателите и изменниците доказват обречеността на всички безродни и заблудени националности , които в гнева на омразата си посягат на своя род , проливат кръвта на собствената си нация и унищожават своя народ !!!..
  • 27 ВЕНЕРА

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЮПИТЕР":

    А така ВЕКЕ РАЗБИРАШ че ТРЕБЕ УМНАТА
  • 28 С уважение

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Това може да го напише един комунист в":

    Аргументирай се , кои точно територии БКП даде на Югославия планини , долини , реки , области , малки и големи населени места . Очаквам да чуя конкретни имена . Щото съм любознателен и искам да знам. И по силата на какъв договор .
  • 29 Това е положението

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Като не си работил достатъчно на бойното поле , на нивата , и под юргана , както са правили албанците , не можеш да се сърдиш на други , за цяло едно столетие грешни политики . Те хората няма все нас да чакат , да се накумим , ами работят.Питай твоите ментори демократите , с какво точно ни защитават интересите , комай с нищо , Напротив ръчкат ни безжалостно да приемем македонците НАТО и ЕС , и гледат на нашите претенции , като на детски капризи . Еми с такива съюзници -Толкова.
  • 30 Тъпана

    7 3 Отговор
    Моите почитания към г-н Икономов композитор от класа но няма Македония това е България това сега е раната създадена от Тито и Сталин а Гошо дамаджаната е мълчал като на процеса за Райхстага

    Коментиран от #31

  • 31 Какъв

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Тъпана":

    Тито и Сталин 19 век. Виж какво ти пише човека, още тогава те са Македонци.

    Коментиран от #33

  • 32 Бацо прецедател

    0 4 Отговор
    Истината е каде секой е таков каковто се чуства и никой не може и нема право да е господарин на чуствата и самовасприатиата на другиго! Внетен ли сме? Другото е фашизам и кой не верва да види кво става у брацка Окраина!
  • 33 Тъпана

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Какъв":

    Тито и Сталин 19 в зле си с историята а цар Самуил македонец ли е при него коя е столицата на България

    Коментиран от #38

  • 34 Демократе

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Това може да го напише един комунист в":

    Питаш, отговарям. Защото България през втората световна война е на грешната страна. Фашизма... Трябва да благодарим на грузинеца за София и Пловдив. Иначе единия град в сфрю другия Гърция. Още въпроси имаш ли? И намали бройката на убитите. За концлагерите, сфрю нямаше такива. Такива лагери имаха нашите съюзници от нацистка Германия. Не променяй историята.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 комунистче

    5 2 Отговор
    тези прочуствени слова, ги пласирай на политиците и шмекерите в така наречената РСМ, те не са деца на вехти войводи като тебе, те са деца на комунисти, и са нагли и брутални като родителите си, така че от този плач и вой, и спомени, няма никаква нужда, напротив, има нужда от втвърдяване на позицията, и вето до дупка, да си правят каквото искат, но не в ЕС, ти като човек на изкуството Икономов, е нормално позицията ти да е емоционална и детска, както е описана в това писмо, но политиците ни си имат своята задача, и задължения да отбранят и наложат нашия интерес, всякакво протакане, и отстъпление, е равно на национално предателство, имаха достатъчно време да ни разиграват, онези клоуни от онази измислена държава
  • 37 Тъпана

    3 1 Отговор
    Явно всеки си е хванал браздата а до тоя където е написал да благодарим на Сталин е за лечение имаше наскоро един филм за руската армия в България добре е да го гледа
  • 38 Чети

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Тъпана":

    Питам те теб какви тито и Сталин бълнуваш през 1848.Още тогава тези войводи и хайдути са били македонци.

    Коментиран от #42, #47

  • 39 Тъпана

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "дрфтгъху":

    Прав си за териториите ама някога е имало българи а сега са мишоци за това ни е толкова голяма държавата

    Коментиран от #41

  • 40 Тези

    4 1 Отговор
    Филми ги гледай ти. Снимани със парите на сорос. Ти май знаеш историята от филми снимани след 2000 г. Гледали филм за бамбандировките над София и Стара Загора. И за играчките бомби. Този май не си? Гледай кой казва да ги спират. Холивуд не снимат такива филми.
  • 41 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Тъпана":

    Защо да сме мишоци? Колко територия сме загубили днешните Българи? Когато не можеш да скачаш стой си мирно. И няма да губиш територии.

    Коментиран от #43, #45

  • 42 Тъпана

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Чети":

    Ти пита ли ги какви са хайде при доктора
  • 43 Тъпана

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    Е ми ще станем източна Македония според теб мирчо
  • 44 комураzте

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Демократе":

    ставаш амфора
  • 45 чатлак

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    и ти да бе стояла мирно сегаш нямаше да си раzzпрана .и поссия ке увре 😄
  • 46 Валери

    6 2 Отговор
    Киро кво стана със свинарника при зелен дол ? Фалира ли ? А мая вече.не дава ли и не иска да пее а ? И оркестърчето Благоевград го нема вече а ? И паричките свършиха и почна да пишеш глупости по нета и медиите ? И такова нещо като Гоце Делчев нема има Георги Делчев български революционер . Толкова по темата .
  • 47 Ааааааа,

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Чети":

    Добруджанците не са ли българи?Да си чувал за държава добруджа?Та и с макетата е така!
  • 48 Георги Димитров

    2 3 Отговор
    КОМУНИСТ - ТИТОВИСТ
  • 49 Античното Маке

    11 2 Отговор
    1) Аз не мога да правя музикални произведения, но мога да преподам урок по история на композитори.
    Територията на днешна Република С. Македония от античността насам, източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони ( "А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците..."-Йоан Цеца)
    На юг от пеония са македони - Антична Македония (днес в Гърция), а на север от Пеония е живял друг античен народ - илири.
    Т.е. преди българите да направят държава, са си били тук.
    През средновековието и най-вече в края на 8 и началото на 9 век, когато при българският княз Крум (803-814) се преселва войнишкото население от тема „Македония“ в отвъддунавска България. Новото им отечество също получава името „Македония“, защото изгнаниците продължават да се наричат „македонци“. Подобен и случаят с преместването на „Дакия“ на юг от Дунава и на темата „Тракезон“ в Мала Азия.
    Новообразуваната тема „Македония“ обхваща ареалите на Одрин, черноморските градове Месемврия (дн. Несебър), Анхиало (дн. Поморие), Созопол и Агатопол (дн. Ахтопол), долината на река Марица с град Филипопол (дн. Пловдив) до вливането й в Егейско море.
  • 50 Античното Маке

    9 2 Отговор
    2) През периода на средновековната българска държава няма нито един писмен документ, в който да се употребява името „Македония“ за античната й територия. Иначе, в писмените български паметници Тракия е наричана Македония, така както и във византийските извори. Свидетелствата на рицарите кръстоносци, които научили от местното население названията на териториите, през които преминавали. Те наричат днешна Македония – България, а басейна на река Марица - Македония. Такива били названията на съответните области и в почти всички средновековни географски карти, съставени на Изток и на Запад.

    Общото, което се наблюдава е, че всички близки и по-далечни общности в своите официални документи, кореспонденции и описания от този период назовават като „България“ земите, населени с българи, включително и тези на днешна и антична Македония. Така ги наричат и техните обитатели, но поради значителната площ на тази територия, за по-голяма яснота те раздробяват България на три части. В „Списъка на българските архиепископи“ от 12 век (известен още като Дюканжов каталог) е записано, че на Климент Охридски е възложено: да надзирава и третия дял от българското царство, от Солун до Йерихо и Канина и Тасипиат.
  • 51 Объркано Атлантиче

    8 2 Отговор
    3) В съзнанието на тогавашните българи изглежда поредността на тези три дяла съответства на хронологичния ред на придобиването им от българската държава. В българските извори за Македония се пише като за „Долна земя“ или „Долна земя Охридска“, а по-късно и „Кутмичeвицa“.
    A тaзи oблacт днec, кoятo кръcтихa пocлeднo C.Мaкeдoния никога не се е нaричaлa така до 18- 19-ти вeк. Названието „Македония“(където е сега РСМ) е плод на гръцките напъни по онова време, да елинизират българското население и да го отдалечат от корените му.

    п.п.
    Ако някой иска нещо да пита, с радост ще му отговоря.
  • 52 Георги1

    2 2 Отговор
    Не виждам никакъв проблем с Македония не може ли просто да се вземе от областите в ака наречената Македонска държава кръвна проба и от бившата държава на Александър Македонски на стари скелети проба и да се сравни ако имат повече от 5 процента съвпадение на денкато да им го признаем каквото искат ,но аз съм сигурен ,че няма да има такова защото Македонската държава не е била на територията на днешна Македония там са били завзети от Македонски окупирани земи а от друга страна българската държава е била там и има много открити гробове на прабългарски войници защото там е била България ,как искате да ви дадем историята си на една измислена страна с фалшива история създадена от разделението на България от запада и съветския съюз ,както и да ви боли това е така и всичко може да се докаже но никои не иска да каже правдата когато са вземани проби от там има доказа но ,че има наи вече от българи траки и други но НЕ И ОТ МАКЕДОНЦИ
  • 53 Като

    0 3 Отговор
    войници през соца,пушехме цигари Мелник,имаше такава марка.Та от МЕЛНИК натъкмихме абревиатура- МАКЕДОНИЯ Е ЛИЧНО НАША ИЗВОЮВАНА С КРЪВ.

    Коментиран от #54

  • 54 п.с.

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Като":

    Отнася се за Пиринска Македония.
  • 55 Икономов,

    7 3 Отговор
    Една трета от българите са кръвно свързани с тези земи! Моят род също. Не си играй с паметта на хилядите жертви, дали живота си за свободата на род и Родина! Когато преди години попитах баща ми, защо масово са бягали към България, той ми отговори кратко - "Защото сме българи!" И да, в името на мира и добросъседството нашите политици начело с Желю, първи побързаха да им признаят независимост и танкове да им изпратят, а за благодарност онези се обърнаха да хапят и ругаят, наричайки ни "татари" и "фашисти". Никой не иска нищо от тях и никой не си играе с Македония! Те обаче няма да спрат с обидите, защото така им е насадено от десетилетия. И ние според теб, трябва да стоим наведени и с подвити опашки ли? Ето защо мразят Иван Михайлов: "Отговарям решително: аз съм българин от Македония", "Препоръчвам на младите в Македония здраво да държат, че ние сме българи от хиляда години насам".

    Коментиран от #58

  • 56 Незаинтересован

    2 1 Отговор
    Дреме ми дали е бил български или македонски герой или пък герой на Уолт Дисни 😆😂🤣
  • 57 Композиторът

    5 3 Отговор
    е написал един куп глупости.
    Единият бил грък, другия македонец, а той бил българин. Но те били братовчеди!
    Обаче е пропуснал да напише какви са били прадядовците им.
    Не е коментирал и етническите карти от Цариградската конференция ( примерно),
    и редица други неща.
  • 58 ААА

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Икономов,":

    Всъщност никой не пледира за истината , така силно както битият , и еб....ят . Този който го боли най -много , той търси да се опре на истината , но обикновено - Глас В Пустиня . Истината не е лост и опорна точка , с която проблема да се премести към политическо разрешаване , и щастлив край. Особено в междусъседските отношения . В подобен спор печели този който извади по-голям ....................... гръб. Тарикат мъж не писка , нали си го чувал това .
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Порочният лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 60 Достоен Наследник

    2 1 Отговор
    Да живееш ,г-н Икономов ! Чест ти правят твойте думи! Подписвам се безрезервно под тези няколко точки и ще те подкрепя ако ги внесеш като меморандум в бъдещият парламент ! Убеден съм , че хиляди българи , наследници на българи от Санстефанска България ще се подпишат под твоите думи ! Скудоумни политичари , храненици на УДБА и КДС , мърсуват върху паметта на нашите деди ! Кой друг ,ако не ние, кога ако не сега ! Трябва да спрем това кощунство и да работим за сближаване , а не за разделба ! Да живееш , г-н Икономов !
  • 61 божидар чеков

    1 1 Отговор
    Истинско удоволствие е да срещна човек от македонски произход, с познания, разум и смелост. Ако се дава думата на този вид хора, отношенията между двете страни ще придобият съвсем вид.
  • 62 Да, ама не...

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ще има и още":

    Разбирам мисълта ти, но аз пък не съм съгласен с тези аргументи, защото не се взема предвид истинската причина за да се стигне дотук, а само фактологията вн момента. Истинската причина е, че всички, независимо в коя от трите държави сме израстнали и живеем, учили сме и знаем само историята написана от политици, а не от историци. За голямо съжаление точно тази история основана на политическите, а не на историческите интереси продължава да се преподава в учебните заведения и в трите страни. И във всяка държава тя е писана по различен начин, според политическите интереси на съответната държава. А истината се знае от достатъчно хора от трите държави, но не е удобна за политиците и продължават лъжите ще продължават и проблемите. Изход от ситуацията може да има само ако се намерят достатъчно смели личности от трите страни, които да заявят и разпространят истината за миналото на тези територии на Балканите.
  • 63 Сърбите и сърбоманите беснеят

    0 0 Отговор
    Омразата идва от република северна македония, където македонизмът е базиран на яростна омраза към българският народ. Нас в България винаги са ни учили да обичаме родните си братя. Така че сега някой да ми обяснява, че езикът на омразата е нещо лошо и да поднясям цветя пред табелата на улица Гоце Делчев ми се струва меко казано платено от чужди враждебни сили.