Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 16:00 4 284 90

Социализмът се завръща след 24 години лутания в прехода

  • цени-
  • нелоялни търговски практики-
  • таван на цените

Разбиранията на служебния кабинет за високите цени в магазините и борбата с тях е едно към едно наследена от времената на Тодор Живков

Социализмът се завръща след 24 години лутания в прехода - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е за вярване - президент на европейска държава призовава назначеното от самия него служебно правителство да има като основна задача "борбата с бедността". В 2023 година ние ще се борим с бедността със силите на държавата. И правителството отговаря достойно - ще следи цените от производител до магазините и "ще взима мерки", ако те са високи. Лидерът на БСП Нинова отива още по-далеч и подсказва на кабинета- "сложете таван на цените". Някой помни ли преди 24 години, че имаше таван на цените, правителството определяше с постановление колко да струва захарта и олиото, а в магазините цареше дефицит.

Според българската Конституция работата на служебното правителство е да "организира и проведе честни избори". За целта то е ограничено във времето и няма как да се занимава с проблеми от компетентността на редовен кабинет. Но за президента Радев това (Конституцията) не е проблем.

И се започва- дълга поредица от министри, премиерът и внимателно подбрани експерти, заедно с лидери на политически сили, изповядващи носталгия по отминали времена дефилират по националните медии. Те говорят с плам, както по време на конгрес на БКП преди години как ще направят всичко възможно, за да понижат високите цени. В ието на народа, разбира се. Пак имаме борба със спекулата, както преди години, само че този път с терминологията "нелоялни търговски практики". Вървим към въвеждане на отряди от съзнателни граждани ,които следят цените и "информират" когото трябва да видени от тях нарушения.

Къде отиде пазарната икономика? Някой задава ли си въпроса, че на пазара всичко е зависимо от предлагането и търсенето, а конкуренцията регулира отклоненията? Как така, без борба на служебното правителство с цената на олиото, в повечето вериги то вече е на нива от 3.50-4.00, при 5-6 лева преди година. А някой пита ли защо хлябът, на който великодушно депутатите премахнаха ДДС не само не поевтиня, както ни убеждаваше Кукушева от браншовата организация на хлебарите, а поскъпна. Къде отидоха тези 20% данък, подарени от депутатите на бранша? А очевадният монополизъм на "Лукойл" на пазара за горива? И диктуването на цените на горивата от рафинерията при почти пълната липса на конкуренция.

И докога у нас причина за бедността ще са цените в магазините? Никой не смее да каже, че имаме регулаторни органи-КЗП, КЗК- които не си вършат работата. Нито картел откриват, нито злоупотреба с държавни помощи и субсидии. Бедните са бедни, защото нямат достатъчно доходи, а не защото сиренето им е скъпо. Като намалим цените на сиренето с глоби и уговорки с вериги магазини, кой ще спечели -не само бедните, но и тези с високи доходи. Къде е тук справедливостта? И какво ще стане ако в титаничната битка на правителството с "нелоялните търговски практики" някои от чуждите вериги за хранителни стоки ни напуснат?

Ще се върнем в социализма като икономическа система- хората на президента ще определят цените, в магазините ще се появи дефицит, хубавите стоки ще се раздават с връзки, може да възродим и Кореком за чужденците, които идват у нас. Левът ще остане непокътнат, еврото ще се получава срещу регламент и в определени количества, ако пътуваме зад граница. И бедността не само че няма да изчезне, но ще се увеличи. но пък може да си направим президентска република и да напуснем ЕС и НАТО, както мечтаят любителите на копейки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 18 Отговор
    В момента социализъм има в САЩ и Западна Европа.И върви логично към фалит.В България има феодализъм.

    Коментиран от #3

  • 2 4444

    45 71 Отговор
    Радев е руска изтривалка.

    Коментиран от #11, #47

  • 3 Преторианец

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    направо робовладелски строй моя говореща собственост
  • 4 Иванчо

    25 43 Отговор
    Най-после някой да го каже! Браво!
  • 5 А де

    41 4 Отговор
    Нещо не разбрах, кое точно редовно правителство има предвид автора ...
  • 6 мол

    26 62 Отговор
    А какво очаквате от руски агент и възпитаник? Радев е слуга на Кремл и мисленето му е червено, като знамето пред което се е клел.

    Тежки сили управляват страната и всички те са поклоници на диктатурата на Москва и рублелюбители, но...

    ...борбата продължава.

    Коментиран от #9, #19

  • 7 Тъщата

    68 5 Отговор
    Тодоров, къкъв ти е проблемът? Не виждаш ли, че инфлацията в БГ е два до три пъти по-висока от тази в ЕС? Цените на много стоки скочиха не с 15-20, а с 50-100%! Да умираме ли? По хиляда тюфлека са се накачили по веригата до крайния потребител и всеки иска, ама не по 5-10% а колкото може ако може и 100%.

    Коментиран от #56

  • 8 КОТарАК

    73 6 Отговор
    аФторът определено не е влизал в хранителен или друг вид магазин последната една година!
    аФторе, у нас пазарна икономика няма!!! Има картели и спекула, и много тикви има.
    аФторе с парите от EU грантовете ти е широко около врата, нали???
  • 9 Последния Софиянец

    28 10 Отговор

    До коментар #6 от "мол":

    Опитват изкуствено да забавят инфлацията докато приемем еврото и после ще я освободят . Същото е в Хърватия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "4444":

    Може би иска да спаси България?
  • 12 Че вие..

    13 35 Отговор
    От 30 год. насам да сте видели освен тъпаци и руски слуги друг да ни управлява.А и мафиотски поставени лица да не забравя,които само лозунги имат в главите.
  • 13 честен ционист

    8 9 Отговор
    Правилно е да му казвате Социалистический сионизм, далеч по-различно от тоя социализъм, дето го помните.
  • 14 Загрижен

    43 4 Отговор
    @ К. Тодоров, ами верно ли го мислиш това, което си го написал? Такава спекула се шири у тиквената територия, че никъде другаде по света няма такива високи цени!!! И да, работа е на държавните институции пряко отговарящи за спекулата и картелите най-накрая да си свършат работата! А ти, Тодоров, явно си на хранилка накъде, щом пишеш подобен пасквил!
  • 15 Хаха

    48 3 Отговор
    Афторе къде го тоя социализъм бе батинка. Тук никога не е имало такова животно. А в момента пазарна икономика по нашите ширени няма, има едни картели и монополи и един див капитализъм, който мисли обратното или няма нищо горе или е на хранилка към незнам си кой
  • 16 Вие какво си мислехте?

    14 32 Отговор
    Ами, "Крим е руски, какъв да е", награждаване на шефа а "Мултигруп" с държавно отличие, изрична дерогация за "Газпром", нарочни провокации от ДЪРЖАВНИ служители към РСМ, и още много водят до режима отпреди 89та, вие не го ли знаехте, та се "чудите"? Въпроса е какво ще направите, когато започнат открити репресии срещу хора сочещи действията на ДС и този, който си назначиха за лице - Радев. Защото те ИДВАТ и в това няма НИКАКВО съмнение. Даже мога да ви кажа в какво ще ви ги опаковат - в същото, в което и режимите на Путин и Лукашенко - уж като "защита" на "народа". Като по времето на "народния" съд - комунистите се разправят с опонентите си.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 честен ционист

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Вие какво си мислехте?":

    Избор особен не остана, или предпочитате Анадолските сътресения? Народът с радост ще прегърне национализацията и купонната система.

    Коментиран от #21

  • 18 Хахс

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Вие какво си мислехте?":

    Вземи си смени хапчетата или в някоя клиника, че няква голяма глупост изрича в държава която в момента сме е пълна свободия от всяко отношение да ми бращулевиш глупости ми идва в повече
  • 19 провинциалист

    16 13 Отговор

    До коментар #6 от "мол":

    "А какво очаквате от руски агент и възпитаник?" Почти позна. През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“

    Коментиран от #25

  • 20 За протокола

    16 3 Отговор
    В действителност у нас не се извърши преход, а перестройка и всичко, което се случва е в подкрепа на това твърдение. И управляващите и "бизнесмените" и законите и решенията на правителствата. Дори Конституцията ни законите ни са едни такива, услужливи към бившите велможи и "железният им юмрук" - ДС.
    Така, че едно са си учили и правили едно време, едно си знаят и това правят. Още повече, че така всичко е в ръцете им и имат пълен контрол. Колко по-лесно и безопасно за тях е да се управлява всичко с постановления, наредби, дори закончета, отколкото да се впрегнат икономическите лостове да вършат работата и пазара да диктува всичко.
  • 21 Вие какво си мислехте

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    "Народът с радост ще прегърне национализацията и купонната система." Любопитно ми е дали пак ще си толкова наперен, когато това стане. Защото, колкото и да е невероятно в 21ви век, много забравени в Европа неща "стават". Тогава ще РЕВЕТЕ за това, че сте работили за ДС (дори и да не го разбирате сега).

    Коментиран от #32

  • 22 5577

    16 1 Отговор
    Няма няма да има дефицит. Само някой няма да издуват бузите като хамстери на гърба на хората. Ако няма кой да доставя ще се намери. Нали е пазарна икономика. Малко да им подрежат връхчетата.
  • 23 Да бе

    17 5 Отговор
    Дано се върнат лагерите и смъртните присъди! Иначе това с цените е евроатлантическа ценност - справка европейската комисия!

    Коментиран от #28

  • 24 123

    11 17 Отговор
    Вари го,печи го, все си е прост фатмак и червен безродник.

    Коментиран от #37

  • 25 честен ционист

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "провинциалист":

    Това е без значение, дори това, че не знае руски.

    Коментиран от #38

  • 26 Сусо

    20 3 Отговор
    А бе, авторчо, що си против, няма бедни ли?! И не е виновна за това алчността на търговци и прекупвачи ли?! Аман от умници като теб!
  • 27 Гутьо

    6 6 Отговор
    На жената баба й вика при Виденов всички бяхме милионери, май натам отиват нещата.
  • 28 Хммм

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе":

    А защо си мислиш, че ти не можеш да се озовеш в лагерите, за които си мечтаеш да се върнат? Не си спомням Сталин да е имал сантименти към когото и да било. Така като гледам в Китай и Северна Корея също нямат, нито в Русия. Та?
  • 29 уйна Пена

    4 0 Отговор
    Аз купувам продукти само на промоция
  • 30 БСП на Бунището

    9 8 Отговор
    За втория мандат,летеца - президент беше издигнат от Инициативен комитет в който изпъкват на преден план 26 офицера и агенти на зловещата ДС на БКП...Всички окръжни управители той ги замени с бивши военни и друга комунистическа паплач...Тези индивиди са увредени ментално от Комунистическата Идеология ,на която са се клели да служат вярно...И те й служат!!!
  • 31 Неизвестен

    14 1 Отговор
    Само дето не е комунизъм а бандитизъм.
  • 32 честен ционист

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вие какво си мислехте":

    Не е важно аз как ще го понеса, а това, че народът ще го пожелае и то искрено. Той вече е направил своя избор, волеви или натресен, разлика няма голяма.

    Коментиран от #34

  • 33 Рики

    21 0 Отговор
    Гн Красимирчо, вие май искате да се събудите утре и бензина да ви е 10лв. за литър и хляба толкова. Като не си вършат работата регулаторните органи, ще го върши друг на който плащаме да си вее онази ..... Всеки ден цените се повишават без да има причина, тези търговци се самозабравиха с картофи от 3лв. и банани от 5. Не сме всички чревоугодници, но все нещо трябва да ядеш.
  • 34 Вие какво си мислехте?

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "честен ционист":

    Верно ли "не е важно ти как ще го понесеш"? А иначе, за РОБИТЕ е НОРМАЛНО да си казват, че "другите" решават.

    Коментиран от #35

  • 35 честен ционист

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Вие какво си мислехте?":

    Дори и робите не гладуват. А в крайна сметка, за човек е важно търбухът да е пълен.

    Коментиран от #36

  • 36 Вие какво си мислехте?

    7 6 Отговор

    До коментар #35 от "честен ционист":

    Кажи го на 8 милиона умрели от глад в СССР през 30те. Кажи го и на сега умиращите от глад севернокорейци..

    Коментиран от #41

  • 37 Тъщата

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Ех, защо не бяхте всички толкова "прости" колкото Радев? Ако бяхте, сега щяхме да сме на друго ниво в развитието си!
  • 38 Тъщата

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "честен ционист":

    Кой ти каза че не знае?

    Коментиран от #44

  • 39 Сандо

    5 3 Отговор
    Не бъркайте сегашния социализъм с този до 1989 година.Както и сериозния анализ с пропагандата.
  • 40 Радo

    15 2 Отговор
    Не харесвам Радев, но държавата трябва да затегне контрола върху КЗП и подобни. не може литър българско олио призвеждно в Ямболско да е по-евтино във Франция от колкото в България. Примерите са просто прекалено много! МЗХ да изготвят и приложат закон за защита и подпомагане на нашата продукция, а не да внасяме такава от друга страна!

    Коментиран от #45, #48

  • 41 честен ционист

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Вие какво си мислехте?":

    България се стопи с 3млн за 33г. Еквивалент на това все едно в СССР да измрат 60 млн.

    Коментиран от #46

  • 42 уйна Пена

    10 0 Отговор
    Вчера си купих оригинален Чешки Шпек произведен от месо два пъти по евтин от най евтиния Българско производство.

    Коментиран от #74

  • 43 Госあ

    3 6 Отговор
    След изборите пак ще управлява същото служебно правителство ! Да се надяваме. Кво скимтите ?
  • 44 честен ционист

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тъщата":

    Добре, де говори го, колкото Баце. На Лубянка 2 се разбират само с поглед.

    Коментиран от #51

  • 45 уйна Пена

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Радo":

    България произвежда 30% от свинското на пазара. Ако се забрани вноса който е 70% каква ще е цената на свинското, знаеш ли? Незнаеш, ззащото свини си гледал само по Анимал Планет.
  • 46 Вие какво си мислехте?

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "честен ционист":

    Вече започна да ти се проявява слугинажа. Не ти е коректна аналогията - първо, не са три милиона, а са два, и тези хора не са "измрели", а са ЕМИГРИРАЛИ. А ПРИЧИНИТЕ да искат да емигрират е желанието да ИЗБЯГАТ ТОЧНО от този режим, който уж ни е направил 9 милиона (реално , който ни беше затворил в охраняем лагер с въоръжена охрана да не избяга някой) и който и до ден днешен не ни е пуснал (за което е и тази статия).

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 уйна Пена

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Радo":

    То и вода с 20% сирене неможе да струва повече от 8лв, ама в магазина е 25лв и нагоре

    Коментиран от #53

  • 49 Прокопий

    7 7 Отговор
    Гумен Крадев и прокремълската му шайка тотално издухаха гарнитурите!

    Ура, дрОгаре pycopoби!
  • 50 отшелника

    3 0 Отговор
    НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ ,ИМА ПЛАНТАЦИЯ !!
  • 51 Тъщата

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "честен ционист":

    Приятелю, говори го не по-лошо от английския и знаеш ли защо? Преди демокроцията във Военновъздушното училище пилотите учеха всичко на руски и от руски учебници, особено техническата част, на английски учебници нямаше. Така че не се прави на оригинален. Умници сте всички. А и едва ли има някакво значение дали говори руски или китайски или твоя селски жаргон.
  • 52 Тъщата

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Вие какво си мислехте?":

    Никой не спори за това, което пишеш. Но това какво общо има с цените?
  • 53 Прокопий

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "уйна Пена":

    Сиренето е с рандеман 9 литра, литър скапана мляко е ДДС е 1.15-1.20 изкупна цена...
    Трепането на бактериите при приемането на млякото изисква над 90 градуса по тръбите, 90% от мандрите осигуряват пара чрез дърва и дизел (газьол)... Труд, заплати, зреене, транспорт, печалба за търговеца...
    С кашкавала е същото... Вече и в Сърбия и Македония са такива цените - около 20 лв. килограм.
    За съжаление и скапаното имитиращо сирене вече е скъпо, такива са реалностите, ама субсидиите отиват в 20-те житни олигарха с Бентлитата, не при хората с 10 крави и 10 овце... Е, тогава какво искаме...
  • 54 Локо Сф1956

    13 2 Отговор
    По времето на соца нямаше клошари, както и ровене по контейнерите за битов боклук, както и бездомници спящи под балкони от първи жилищен етаж. Защо.

    Коментиран от #57, #68

  • 55 Баровец

    3 1 Отговор
    Ама ние не сме бедни.
  • 56 Е еврозоната не е така

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тъщата":

    От тъста.
  • 57 Лъжите на тоталитаризма

    5 8 Отговор

    До коментар #54 от "Локо Сф1956":

    По времето на соца всички бяхме клошари. Просто беше забранено да го наричаме с истинското му име, защото бяхме "образцово общество", а в такива не може да има такива неща. Точно както сега на руското общество му забраняват да говорят за престъпниците от Вагнер и да ги наричат престъпници. За сегашното руско общество във Вагнер няма престъпници. Точно както през комунизма у нас нямаше клошари.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 !!!?

    11 4 Отговор
    Пазарна икономика "ала Радев"...кантар работа !!!?

  • 60 хммм

    3 4 Отговор
    Комунизмът се завръща, а с него разрухата и беднотията!!! Един нищоправещ пингвин, но много бързо можем да го отпратим зад борда.
  • 61 Деб

    9 0 Отговор
    В Бг пазарната икономика не върви. Няма как да върви когато на власт са Мутри. Монополите диктуват цените. Договорките са повсеместни. Ето ви един жив пример как се правят цените на горивата. Шефа ми се обажда на колегите си безинжии и им казва. От утре качваме горивата с 10 стотинки. И на другият ден сутринта осъмнахме с повишени цени на горивата. Така се прави пазарната икономика в мутроландия. Не ви ли прави впечатление че разликата в цените на горивата е минимална за да не бие на очи договорката на Мутрите. А вие зареждайте и пълнете гушките на мутретата. При 60 долара за барел нефт цените на горивата са като при 150 долара за барел. Честито балъци.
  • 62 Taka така

    8 1 Отговор
    Така или иначе ще ги напуснем поне след като се разпаднат, няма да се бавят много иначе за пазарната икономика не ми се говори, тя изобщо отдавна не съществуеа сащ и санкциите я унищожиха. А за социализма мога да кажа, че беше голяма крачка напред в развитието на Човешкото общество, пак да кажа Човешкото, това нещо при капитализма липсеа Няма човешки взаимоотношения.
  • 63 Соросов Лакей

    6 0 Отговор
    Лъжете, не е имало Народен съд - 2, за да се върне социализма
  • 64 Миии

    7 1 Отговор
    В Хърватия настана социализъм и вземат копейки, щото там замразиха цените...

    ..абе от къде ви събират такива "капацитети"..??
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Роза

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Локо Сф1956":

    По време на соца имаше клошари,ама не бяха много и за тях не се говореше!Това е истината!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 шарлан

    3 1 Отговор
    Тоя капук ползва риторика от времената на студената война в която се бръщолевише за военолюбци, империалисти и шовинисти.
  • 71 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Не разбирам, защо се притеснявате ? Писал съм го и друг път, на Вас Ви се струва майтап : Дори цената на барел да стане 5 $, цените на горивата в "демократичната с пазарна икономика" РБ ще се повишат !!
    И ще се появят мъдреци, които нагло ще Ви обяснят - защо е така.......Винаги има обяснение ...Само няма престъпление !! ..... НИКАКВО !! Хеле пък от държавен орган или държавник накой си...Тю-тю , НЯМА.
    От по-горе написаното от г-н К.Тодоров разбирам, че БЕДНИ в РБ ТРЯБВА ДА ИМА !! И колкото са по-вече - толкова по-добре за бизнеса. Гладните ще обикалят високите порти и ще молят за работа, без значение какво ще е заплащането. Не е ясна аритметиката на господина. ?! Като че ли в РБ хората с високи доходи са 99% от населението, че И ТЕ щели да спечелят от едни по-ниски цени на храните, не на джиповете и луксозните стоки !? Оле-ле, къде е тука справедливостта , тревожи се пишещия ........
    Няма да се върне социализЪма! И нашите ВЕЧЕ са достатъчно позабогатели,и от "Козяк" 16 бдят.
  • 72 дядото

    1 0 Отговор
    то не е за вярване и вакханалията в държавата-медиина,политическа,парламентарна не е за вярване правния и законов хаос,ограбването на народа,мизерията и бедността.и не накрая -липсата на контрол и отговорност за деянията на висшите етажи във властта и политиката.не ви е за вярване,но и тази 30 годишна анархия е време да приключи.по-добре по този начин,отколкото с протести и барикади.опомнете се хора.
  • 73 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Глууупости на търкалета,защо го слушате радев какви ги въргаля,че и нинова!?Това е е един необикновен популизъм,обещават райски селения за беднотията,лъжат ,та се късат.Както бореха корупцията,с празни приказки,така и с бедността,спускат розови химери,илюзии,хипноза,красиви декори.От къде им хрумна и как си позволяват тъй безочливо да лъжат,да създават напразни надежди и суеверно упование в добрия цар радев.Ко йще седне да се прехласва по тоя декламатор на високопарни декларации,летящ далеч във висините,в стратосферата,далеч от земните грешни люде и му се виждат нищожни като мравчици.
  • 74 хехе

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "уйна Пена":

    по-евтин, че и от месо. Ами за това е по-евтин, защото е правен по проста рецепта, а нашите производители вървят в крак с науката и ползуват нейните високи постижения. То и тука бяха писали някакви журналисти, че салам "Бургас" по БДС се е правел от 4 съставки (месо и подправки), но това е , защото простите "комунисти" са били назад с науката, а сега има 14-18 съставки при различни производители, като не се знае колко е месото, но се произвежда по високи технологии с помощта на достиженията на химията от цял свят. "Напред, науката е слънце..."...
  • 75 Наивник на средна възраст

    2 1 Отговор
    Сладурът писал тази статия и плачещ за пазарната икономика,да вземе да се скара и на Европейският съюз за слагането на таван на цените на газа,тока....и даже в някои страни членки,на таван на хранителните стоки. Уважаеми платен драскачо,социализма за съжаление няма да го видят тези деца,но ние му помним и добрите страни.Уважаеми платен разбирачо,капитализма не е социален строй.Той няма за цел добруването на обикновения човек,а неговото икономическо робство.Не реви добре платен ми.око,не оплаквай спекулата. Я да се скараш пак на Европейския съюз дет иска съвместна договорка при закупуване на газ да кажем.Забравяш мили подлизурко,че по сочената от тебе Конституция обикновеният човек е собственик на това в момента подобие на държава.Така че изхождайки от тази конституция за управляващите от негово име "политици" най-важен приоритет,би трябвало да бъде неговото добруване.Че в този аспект си припознал социализма,това не го оспорвам.Да организира честни избори,сладур,то горкото служебно правителство може и да се пробва,но ти и тези които ти плащат сте по-добре подготвени това да не се получи.Затова "великане" на мисълта,в аспект на идиотизма,не циври предизборно.Жалък си....

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Мамето

    1 0 Отговор
    Защо да не им покажат на нашите търговци как гърците регулираха цените.Навсякъде в цивилизованите страни има определен % на печалба.
  • 78 Добри

    0 0 Отговор
    А дано ,ама надали !
  • 79 Някой

    0 0 Отговор
    Той не си е отишъл. Всички сте чеда на бкпдскгбцкнабкпкпсс. Герб уволняваха деца, внуци на кулаци. Бързат да не изпуснат парата. И днес всеки в града различно по спирките коментира, имала блок на 2 етажа, други на 5 етажа, а родителите й оръфени, закани от страна на тях към братовчедите на ПСтоянов, вече Петър покойник. Как били забогатели, а те, сега да ги попитам, как. Късмет имали. Нищо лично. Човек като не е видял пари бърза
  • 80 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма връщане назад другари и другарки. Точно тия живяли по време на бай Тошо днес са на изживявани.
  • 81 Любопитен

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Наивник на средна възраст":

    ",капитализма не е социален строй.Той няма за цел добруването на обикновения човек,а неговото икономическо робство" Интересно, че всеки соц некадърник реве, че капитализма бил "робство", а не може да обясни на "уравниловката" в комунизма/соца къде отиват услията на по-кадърните и по-работещите?

    Коментиран от #84

  • 82 хммм

    4 0 Отговор
    Ритайте комунистическия пингвин!!! ритайте го!
  • 83 Не Ни плашете със Социализъм!!!

    2 0 Отговор
    Озаптяването на Спекулата и Браншови те ОПГ, Мафии и Картели не е Социализъм!!Плашени сме, не върви с Плашене!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 безпартиен

    2 0 Отговор
    Че той не си е отивал още от 9.9.1944,та сега ще се завръща!Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Тази "писалка" е държана 45 години и сега е предадена на деца и внуци!
  • 86 Читател и зрител

    1 0 Отговор
    Добре е да има свободен пазар. Да се регулират цените само на енергоносителите. Но свободен пазар няма, защото има държавна агенция, която пречи на функционирането му. Нарича се БАБХ/Българска агенция за безопасност на храните/ . Нейната ликвидация ще осигури свободна конкуренция в производството и търговията. Тази агенция само пречи на инвестиционните намерения. за производство и търговия с храни. Има достатъчно механизми и надзорни фирми за контрол на проектите. Необходимо е само крайният продукт да се контролира от държавата за безопасност в лаборатории на МЗСГ. БАБХ към Министерството на Земеделието трябва да се ликвидира!
  • 87 Не хленчете

    2 0 Отговор
    Озаптяването на спекуланти ,монополи и картели е работа на държавата.Може да постави всеки на място и цените да са нормални дори за най тънкия джоб. Държавата ако е такава може всичко.

    Коментиран от #89

  • 88 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Бащата на простокирето е бивш служител на държавна сигурност , има хора които могат да го потвърдят , ТА СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКА ОТ КОГО БЯХА СПУСНАТИ ШАРЛАТАНИТЕ И КАКВИ ГИ ЗАБЪРКАХА .......
  • 89 ти да видиш, лесно било

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Не хленчете":

    Този умник да посочи една държава в света работеща по този начин, освен диктатурите, където цари глад и мизерия.

    Коментиран от #90

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.