Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 19:00 7 067 24

"Нямат срам": как една партия яхна трагедията в Турция

  • земетресение-
  • мустафа карадайъ-
  • турция-
  • срам-
  • дпс-
  • партия-
  • жертви-
  • българия-
  • загинали-
  • трус-
  • вилдан байрямова-
  • дарения-
  • кърджали

Мащабна дарителска кампания разгърнаха хората от Кърджалийско за пострадалите в Турция. Но една партия реши и от това да извлече ползи за себе си.

"Нямат срам": как една партия яхна трагедията в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Вилдан Байрямова:

Пристигат натоварени с торби, пакети, кашони, чували, сакове и се нареждат тихо на опашката - като на поклонение. Дворът на пункта за събиране на дарения в Кърджали за пострадалите от земетресенията в Турция, а от вчера и за тези в Сирия, е пълен с хора. От двете страни са подредени палетите, в средата огромен тир със зейнали врати, който ще погълне обичта на стотиците местни хора и ще я отнесе до Одрин. Там пратките се претоварват на други камиони и поемат към бедстващите в студа бездомници в югоизточните райони.

А новините оттам са шокиращи. Според данни на изселнически организации в Турция, в районите на Мерсин и Адана в руините са загинали 19 души от старите преселници от България, установили се там по двустранните спогодби от 1950-те години. Но това е броят на идентифицираните досега. Семейството на 28-годишната Айлин от ардинското село Бял извор все още не губи надежда, че тя може да е сред оцелелите, въпреки съобщенията, че са открити безжизнените тела на съпруга и детето ѝ в Антакия.

В тихия поток на състраданието

В приемната на пункта един след друг влизат хора, много от тях отказват да подпишат протокола за дарението. „Няма значение кой съм, искам да помогна и утре ще донеса още“, казва млад мъж с тежък кашон в ръцете, пълен с бурканчета бебешки пюрета. И не е единственият, пожелал анонимност.

„Най-малко 100 души идват на ден, работим до късно, за да сортираме донесеното. Отворихме буквално часове след ужасните новини и веднага започмнаха да заприиждат хора“, обяснява Цеца Радкова, общинска служителка, която координира кампанията. Тя е поразена от изключителната активност и състрадателност на местните хора: всеки носи това, което може да отдели или да закупи, бизнесът също помага, идват и много доброволци да помагат за сортирането и товаренето. „Идват всички - българи, турци, няма значение. Човещината на нашите хора е еднаква и трябва да помогнем на страдащите братя и сестри“, допълва тя.

Тук наистина е тихо като в храм, очите на заетите с работата в пункта са уморени и тъжни. „Вечер гледаме новините и не можем да заспим. Никой не е застрахован - ако днес е при тях, утре може да се стовари върху нас“, споделя една от служителките и хуква да приема кашоните.

Почти всеки ден от началото на кампанията от Кърджали за Одрин потеглят камиони, вече са изпратени 7 тира, а даренията не секват. С Радкова не успяваме да говорим много, защото човешкият поток не стихва. Неджла Байрам е дошла с приятелка, носят памперси и бебешки пелени – защото трябват на майките там. Имат роднини в Турция, но са далеч от кошмара. След тях чакат още много, много хора. Възрастни, които звънят на обявения телефон, молят приготвеното от тях да бъде взето от домовете им, тъ йкато не могат да го донесат лично, казва Цеца Радкова, заобиколена от хора с торби и пакети. Текстилни фирми доставят панталони, анцузи, топли ватирани дрехи. Други, вероятно собственици на магазини, носят дънкови панталони, маратонки, топли якета. Момиченце на 6 години събрало любимите си играчки и, придружено от баба си, настояло да бъдат изпратени специално за някое дете. Майка е дошла с 4-годишното си дете - също с торба лични подаръци.

49 лева и 11 стотинки – когато си само на 10

Манол е на 10 години, син на свещеника отец Петър Гарена в централния храм „Св. Георги Победоносец“. Оказа се, че той е първият дарител в града. Срещаме се в двора на църквата. Детето гледало зловещата новина по турска телевизия и се шокирало от картините на разрушенията. „Видях треперещи в студа и изплашени хора навън, стана ми много мъчно. Веднага извадих спестените си пари от касичката и реших да ги даря, просто защото в такива тежки моменти на страдание трябва да се помага“, казва ученикът.

На следващия ден отишъл в районното мюфтийство и връчил своите 49 лева и 11 стотинки на духовника. Питам го защо гледа турска телевизия и разбира ли езика. "О, че аз от малък го уча, аз трябва да знам още много езици, сега съм на уроци по гръцки", изстрелва убедено той. Учителката му по турски език е от Истанбул и от 8 години е в България, преподава основно английски. На Манол гръцкият не му се вижда труден, намерението му е после да се заеме с арабски, руски, сръбски, румънски. Десетгодишното хлапе вече е наясно какъв ще стане като порасне – свещеник и професор по история.

„Сега се моля и пожелавам на страдащите без дом възможно най-скоро да преодолеят болката и държавата им да се погрижи за тях, да им построи жилища. А дано още дишащите под разрушенията да бъдат открити и оцелелите да са много, много повече“, съвсем сериозно казва Манол. Сутринта пак гледал новини и скачал от радост, когато спасителите извадили под руините живи жена и детето ѝ. „За съжаление, има много деца, които казват, че като християни нямало да помагат на турците, защото ни държали 5 века в робство. Аз това не го разбирам, а и в християнската религия е казано да няма разделение между хората и това е правилното", разсъждава това дете и призовава всички винаги да помагат при нужда.

Необяснимото лице на дарителската кампания

Читатели и приятели на Дойче веле от България и Турция алармираха за крайно неприятни случаи по време на мащабната дарителска акция.

Гюлджан Сабриева от Шумен съобщи за стикери с логото на ДПС, залепяни на всеки кашон и палет, дарен от жителите на трите общини, управлявани от избраници на въпросната партия. Тя изпрати и снимки от общинските клубове, на които това ясно се вижда. В сайта на БНР-Шумен има и красноречиво видео с товаренето на помощите, украсени с този партиен бранд. Във Фейсбук гневните коментари, много от които написани на турски, са много по този повод. „Искам да видя как точно изтерзаните хора на другия край на Турция ще се впечатлят от една партия, за която едва ли са чували. Някои в България наистина нямат срам и достойнство“, отсича Гюлджан.

Мариана Чобану, която в момента е в България и координира дарителската кампания в Стара Загора, разказа и за други подобни решения на различни пунктове в страната. „Телефонът ми е задръстен от снимки, пратени от възмутени хора, все турци. Те са гневни, че партията, която разчита на техния вот, е яхнала състраданието им и трупа дивиденти", казва тя.

Салиха Гарибова от години живее и работи в Мюнхен, а тези дни е в турския град Кайсери, откъдето е съпругът ѝ. Сестра ѝ от България позвънила и много ядосана разказала за емблемаичните етикети върху помощите им. „А в Турция сякаш умишлено властите пречат на кампанията – ограничиха Туитър, войниците не отидоха още в първия ден да помагат, защо е тази загуба на време? Тук има сдружения на жените изселнички от България, събират пари и ги изпращат на сигурна фондация, за да стигнат до борещите се за живот под бетонните отломки, ад под небето е това“, коментира Салиха. В Кайсери търсила къде може да дари кръв за пострадалите, но не намерила – местните са си в нормалното всекидневие, а тя самата е в траур за мъртвите. И много огорчена от опорочената от тази партия дарителска кампания в България.

„Всички хора помагат и се включват в дарителството по различни начини. Ние от мотоклуба събрахме пари, напълнихме два големи буса с дарения и двама наши членове заминаха да ги раздадат пряко на оцелелите“, казва Ервин Сертер. Той е изселник в Истанбул, има собствен бизнес и е страстен мотоциклетист, кара мощен мотор, запалил е и едната си дъщеря. И той, както и много други, имат подозрения, че събраните в тамошните пунктове дарения се разхищават или отклоняват, необяснимо защо. Изпратени са в пъти повече помощи, но не достигат до хората, уточнява Ервин. Затова и лично се ангажирали с дългото пътуване до рисковите райони.

А медиите в България съобщиха, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ лично потеглил с колоната от тирове до Одрин. Предизборната му кампания по всичко личи пак започва от Турция, на гърба на българските дарители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    85 4 Отговор
    Карадайъ набира гласове с чужда пита.Гнусно!
  • 2 Майна

    48 14 Отговор
    ДВ искам да отразите митингът против войната и подкрепата на Германия с изпращане на танкове и друга...военна помощ на Окраина ,който ще бъде на 25 февруари в Берлин..
    Също и този , който ще бъде на 28 пред Рамщайн..
    И във всички други германски градове

    Коментиран от #4, #15, #17

  • 3 Калпазанин

    35 1 Отговор
    Аз на карадайъ да му,,,, и на вас и на вас
  • 4 Рошко

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Искаш ама няма, това не полит коректно
  • 5 ДВ- то

    16 9 Отговор
    Може и така да е,но как точно дойчето събра за нула време интервюта от различни хора от различни места.
  • 6 Край

    9 9 Отговор
    Дойче веле - туй е мерцедеса на информацията и БМВто на истината. И да не истина нещо - напише ли се тук стаа истина. как го правят -никой не знае. Немска работа.
  • 7 Жена

    51 6 Отговор
    Това и попитах :какво дари ДПС на пострадалите от наводненията, за да могат хората да се справят с бедствието. Отговът е НИЩО, но те не са турци и бедствието не беше в родината Турция, а в България.

    Коментиран от #11

  • 8 Мазното DW..

    14 7 Отговор
    Ох,това мазно DW..
  • 9 МИЦИ

    24 6 Отговор
    Мазният ДПСар ах дървооооо и удри ! Ах лелеееее де е Караджата
  • 10 Ганьо

    31 5 Отговор
    Етническите турци в България трябва сами да се откажат от тази престъпна структура,която се определя като партия защитава етническия мир. Те партиите създават хаоса и разделението на хората.
    Много повече уважавам турците от гърци,сърби и макета.
  • 11 За протокола

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Жена":

    Роднината на турците в България е България. Произлиза от думата род, рождение. А отечеството им е тюркешия. изясни си някои понятия.

    Коментиран от #14

  • 12 ЕИРЕ

    5 12 Отговор
    Вилдан Байрямова пияндето на Кърджали.
    Бившата на агента от ДС
    джурналиста Илхан Алдай списуващ в родопи24
  • 13 гост

    12 5 Отговор
    Това, че ДПС-то е яхнало дарителската акция за да трупа дивиденти не в Турция, а в България е лошо, но статията понамирисва на АНТИЕРДОГАН, който не се харесва на нЕкои западняци!
  • 14 Жена

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    За протокола: един от твойте каза "моята родина е Турция" . На страданието на хората да се прави пияр... А и показаха колко ги интересува/ не по-малкото нещастие /на хората в страната в която се е родил, живее и прави пари. Но тези хора са българи и сигурно няма да гласуват за тях. Остави злобата, по-лесно се живее.
  • 15 Аршлох

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    На 19 февруари ще има голям протест против войната в Вашингтон ДийСий,надали някой от нашите " демократични ",медии ще спомене нещо изобщо .
  • 16 Ами какво пречи

    5 17 Отговор
    И другите партии да си слагат стикери на помощите които са организирали? Не са организирали ли? Ами кой им е виновен тогава?
  • 17 ПанцерВаффе

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    скоро и в столипиново
  • 18 Помощите са от българските граждани

    17 1 Отговор
    От българите...нека да се знае, доктори, самолети, транспорт, легла, храна, пари са от нас

    Коментиран от #20

  • 19 една българка

    4 13 Отговор
    И какво като е подкарал тира Карадайъ? Много по-добре от всички останали така наречени лидери, които също правят кампания, но на гърба на българския народ. Карадайъ поне ще свърши нещо полезно, а другите само говорят глупости по телевизиите и оправдават кражбите си. Да не се окаже накрая, че най-свястната партия в България е турската.
  • 20 така така

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Помощите са от българските граждани":

    Само, че не от българите... а от комунягите на шеф Крадев.
  • 21 айде бе

    5 2 Отговор
    А за хората от Карлово и около него пари няма. Щом милеят за Тутция , що не ходят да живеят там ??????? Да събираш пари за държава с една от най-добре въоръжената и многобройна армия в света е рядка тъпота. Парите за военна техника се теглят, не се броят. Кинти за танкове, самолети и прочие има, а за бялото роб няма. Турция показа среден пръст на Швеция относно НАТО , а те глупаците помощ пращат. Сега, когато ги връхлита беда, при която оръжието не помага , мрънкат за помощ. Нали са чок оупън или вече не са? Същата остория е и в Сирия. Трепят се като кучета, сега да им се помага .
  • 22 БЛАГОВЕСТА

    3 0 Отговор
    Добре нека сме хора, от природата не можем да се спасим при такива ситуации. Но можем да се спасим от мазни, крадливи, нагли, лакоми за власт, и незачитащи наще български права и потребности, на хора гласували доверие и надежда а след изборите получаваме тояга.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КАРАДАЙЪ ЛИЧНО НОСИ ДАРЕНИЯТА НА ЕРДОГАН

    0 0 Отговор
    ЗА ДА ГО ПОГАЛИ ЕРДО ПО ШИЛЯВАТА ГЛАВИЧКА ...................