Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 06:00 12 073 82

Магнитски и "златните кокошки" на руското лоби в България

  • бойко борисов-
  • герб-
  • владислав горанов-
  • русия-
  • лоби-
  • енергетика-
  • магнитски-
  • сащ-
  • санкции-
  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • аец-
  • аец козлодуй-
  • газпром

Прокуратурата гони кокошкарски афери, за да не разследва кражби за много милиони

Магнитски и "златните кокошки" на руското лоби в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Когато социалистът Кристиан Вигенин коментира по БНР втория списък санкционирани по закона “Магнитски” като “атака по руското присъствие в българската енергетика”, беше откровен. Руското системно присъствие носи български имена, както показа вторият списък за България на американското Министерство на финансите по свързания с корупцията глобален закон “Магнитски”.

Наред с бившия министър на финансите на ГЕРБ Владислав Горанов и лидера на “Русофили” Николай Малинов, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) санкционира бившия министър на енергетиката и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров и бившите директори на АЕЦ “Козлодуй” - Иван Генов, който беше и депутат от БСП, и Александър Николов, работил при правителства на БСП и ГЕРБ. Те са уличени в корупция, свързана с доставки на свежо ядрено гориво, различни договори с АЕЦ “Козлодуй” - от услуги, технологии до изкупуване на електроенергия, а при Овчаров е упоменато и договарянето на руски газови доставки като източник на облагодетелстване (като министър на енергетиката в правителството на тройната коалиция, б.а.). Всичко, което се казва за тях в мотивите обаче, по един или друг начин е било известявано на българското общество през годините. Но прокуратурата и службите са игнорирали информацията.

Диверсификация

Благодарение на европейските санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна, България започна бавно да се разкачва от енергийната хватка на Русия. Това е труден процес, тъй като засяга интересите на кръгове и бизнеси, свързани с руския газ, руски петрол и руско ядрено гориво и опитите за осуетяването му не спират.

Засега най-големият успех е постигнат в диверсификацията на доставките на газ, като тази година руският вече е изключен от схемата. Петролът засега остава с руски произход, а руското господство в доставките на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” приключва през 2024 г., когато изтича договорът с руската компания ТВЭЛ. През декември м.г. атомната електроцентрала подписа два 10-годишни договора за свежо ядрено гориво с нови доставчици. Американската Westinghouse ще снабдява V блок, като касети за първо зареждане ще бъдат осигурени през пролетта на 2024 г. Френската Framatome, която сключи споразумение за VI блок, ще достави първите касети през 2025 г.

Въпреки тези договори служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира наскоро, че България е зависима от Русия по отношения на ядрената енергетика и поддръжка и затова европейски санкции в този сектор са неприемливи - “и за нас, и за Европа”, и призна, че има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии. Служебният кабинет разреши още м.г. на фирми на “Росатом” да продължат да работят в България, изключвайки ги от забранителните мерки на ЕС. Христов защити и сключване на нови договори за руско ядрено гориво с мотива, че макар България да има достатъчно запаси, е добре да се подсигури - в случай че някой от доставчиците закъснее.

Ядреното лоби

АЕЦ “Козлодуй” e в топ 5 на възложителите на обществени поръчки в България - стойността им надхвърля 2 милиарда лева годишно, това е почти колкото бюджета на София или на МВР. Но никой не търси корупция в тях, нито в обществените поръчки на други държавни мастодонти като железниците, ТЕЦ “Марица Изток 2”, Държавния резерв и др., които също надхвърлят 2 и повече милиарда годишно. Вместо това прокуратурата и МВР правят акции в кметски офиси на малки общини заради кокошкарски афери.

През годините се появяваха изявления на политици за “енергийна мафия” и за натиск върху обвинители и следователи заради някои разследвания (“Топлофикация София”, “Фронтиер” и собственикът ѝ Красимир Георгиев). Тогава бяха разсекретени и публично огласени документи от Яне Янев, в качеството му на председател на Комисията за проучване на корупцията по високите етажи, в които се споменаваха имената на Овчаров, на Красимир Георгиев в контекста на осигуряване на 100% доставки на свежо ядрено гориво от Русия в навечерието на европейското членство на България - за бъдещата АЕЦ “Белене”. Овчаров е сред най-активните бранители на строителството на “Белене”, защитавано от него и на преговорите за коалиционно споразумение през декември 2021 г. А Бойко Борисов беше признал в едно интервю, че е ползвал консултациите му по този въпрос, когато е бил премиер.

Доставките на свежо ядрено гориво са другото голямо перо на АЕЦ “Козлодуй”, най-големият производител на електроенергия в региона. Според съобщението от Вашингтон доставки на руско гориво, “договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ “Козлодуй” до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците”.

Наред с това в мотивите за втория списък санкционирани по “Магнитски” е споменато, че двамата бивши шефове на атомната централа са пренасочвали договори за услуги с АЕЦ към собствени бизнес интереси, а комисионите отивали в офшорни сметки. Генов и Николов приели 5 милиона лева подкупи, което те публично отрекоха вчера. (Още през 2009 г. обаче на пресконференция починалият преди две години ядрен експерт Георги Котев съобщи, че четирима шефове от АЕЦ „Козлодуй”, сред които и Иван Генов, са регистрирали частни фирми, които назова, прехвърлени по-късно на синове и съпруги, за което е уведомил ДАНС.)

Търговията с ток от АЕЦ “Козлодуй”, който е с най-ниската себестойност, е другата „златна кокошка“. В съобщението за санкциите “Магнитски” се твърди, че Румен Овчаров се е облагодетелствал от завишените цени на тока чрез въвеждане на ненужни посредници на пазара на електроенергия, препродавали я после на НЕК. Медийни публикации през 2009 г. обвързаха Овчаров с една от двете фирми с най-голям дял в изкупуване на ток от АЕЦ “Козлодуй”, но официално потвърждение нямаше. Шеф на централата тогава е бил Иван Генов.

Преговорите с “Газпром” - за по-скъп газ

Освен ядрената енергетика обаче санкциите “Магнитски” удрят и по договори с “Газпром”, за които по традиция българското общество е в информационно затъмнение през целия преход. Според Съединените щати Овчаров е участвал в корупционни сделки с руски компании и е получавал облаги “в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй”. В мотивите се казва, че след като е престанал да бъде енергиен министър, в офшорни сметки е получил повече от 5 милиона евро. Тази информация би трябвало да е известна на БНБ и финансовото разузнаване, които следят накъде поемат финансовите потоци - и те лесно могат да я потвърдят или отхвърлят.

Какво всъщност се случи с газа? Като министър на икономиката и енергетиката при тройната коалиция Овчаров предоговори условия за доставките на руски газ в края на 2006 г., сред които - цените на синьото гориво да се увеличават поетапно до края на 2012 г. През 2009 г. бившият депутат Мария Капон внесе сигнал в прокуратурата заради анекса с аргумента, че България е изгубила над 2 млрд. лева за 4 години от доставки и транзит на руски газ. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди в парламента, че в резултат на новите условия разходите за газ са се увеличили.

Разследване на Европейската комисия, започнато през 2012 г. и приключено през 2015 г., установи, че “Газпром” е нарушил правилата на свободната конкуренция, разделяйки пазари, и е налагал високи цени на газа в пет държави-членки, сред които и България. В резултат цената на руското синьо гориво за България спадна с цели 40%.

Санкциите по “Магнитски” светнаха тока в българската енергетика. Освен ако прокуратурата не иска да остане на тъмно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ауууууууу

    86 59 Отговор
    Тия само руснаци ги гонят-Путин под кревата...Путин зад вратата...Путин е в мазата...Путин зад пердето.......БАУуУууУуу и Путин ви изяде...хааахахаааахаххаааа....

    Коментиран от #52

  • 3 Последния Софиянец

    78 31 Отговор
    В Америка лобистите предлагат подкупи легално на политиците.
  • 4 ЮПИТЕР

    97 19 Отговор
    ЗАДКУЛИСИЕ корупция престъпност мафия ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ е КОВЧЕЖНИКЪТ на БЪЛГАРСКАТА мафия ИВАН ГЕШЕВ е БУХАЛКА и слуга на БОЙКО БОРИСОВ а БОКО БОРИСОВ е слуга на АХМЕД ДЕМИР ДОГАН

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЮПИТЕР

    73 11 Отговор
    САМО вижте ЛИЦЕТО на СНИМКАТА това е мутра престъпник
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наблюдател

    81 34 Отговор
    Цялата статия доказва две неща
    1 чрез магнитски се разчиства терен за американските енергийни интереси
    2 още един удар по руската икономика
  • 12 САЩ са заплаха за света

    62 51 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа. Всяка война на Американския бандит е съпроводена с тонове лъжи и лъжепропаганда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тази госпоДжа

    58 17 Отговор
    що не рече уестингхауз колко реактора са направили за последните 10 години?!?

    Коментиран от #71

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Биби

    58 31 Отговор
    Тая Милчева е добре заплатена от американските лобита, ходила да рвзгонва хората, които събират подписи за провеждането на референдума за еврото, колко е жалка. А относно тока, като спре АЕЦ -а,ще сме на тъмно и в прекия, и в преносния смисъл, което е целта на нашите„съюзници” зад океана.
  • 19 Някой

    51 12 Отговор
    Да питам списвача. Как точно Владито Горанов се вписва е определението от заглавието. Той просто си е един обикновен кариерист, попаднал в правилното време на правилното място, за да си напълни джобовете.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    17 7 Отговор
    Да питам списвача. Как точно Владито Горанов се вписва е определението от заглавието. Той просто си е един обикновен кариерист, попаднал в правилното време на правилното място, за да си напълни джобовете.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коментар

    58 18 Отговор
    Урсула защо не е в списъка Магнитски?Тя си прибра сумати милиони покрай пандемията.
    То по тая логика онези където ги хванаха за корупция в Европарламента покрай скандала с Катаргейт са най-големите русофили,защото са подкупни...
    Списъкът е някакъв измислен с лица от ерата на динозаврите от преди 20 г. Меркел по същата логика няма да ли да я сложат,защото тя в Германия е строила СП2 и има вина за прокарване на руски интереси?
    Озорили са се в нас все едно сме някаква богата държава...нещо са се объркали и то жестоко.Ние не можем да им плащаме ни оръжията,ни скъпата газ,ни нищо.Затваряме буркани,копаме на село картофи и така едва свързваме двата края.В ЕС сме с най-ниските заплати.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Топора на Княза":

    МОЛДОВА МОЛДОВА .... КРИМ СИ Е БИЛ ВИНАГИ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР . НАЙ-ВЕЧЕ ВИЗАНТИЙЦИ
  • 28 DW и Емилия Милчева-Маниполатори!

    31 19 Отговор
    Манджа с Грозде, Буломач!! Пропускате Голямите Крадци в Държавата! , Какво е крал Малинов?? Кламери и хартия за принтер!! Маниполативна статия!!

    Коментиран от #69

  • 29 Прокопий

    29 31 Отговор
    РуZките крадци и българските им ятаци са иманентно зло за България. Още Левски и Раковски го казват, а на един късен етап дори главният митологизатор на Просия - Дядо Вазов проглежда. Но нашите pycopoби са на амбразурата.
    Ура, дрОгаре!
  • 30 Демократ

    39 30 Отговор
    Браво на САЩ, че казаха публично това,което отдавна се знае в България, но липсват мерки от страна на управляващите за спиране на грабежа на хората и държавата от определени фигури с власт. Очудващо голям е броя на българите,които предпочитат да бъдат крадени и лъгани и да живеят в мизерия и в държава,докарана до дъното на своето развитие от тези и още много подобни на тях. Тези хора са напълно загубили представата за справедливост, законност, свобода. Българо-руската пропаганда е промила мозъците им до такава степен, че са загубили и човешки облик.Тези същите хора се радват на трагедията в Украйна, защото на Путин всичко е разрешено и всички,които му пречат ,са виновни. Подкрепят в България крадците и лъжците,защото са свързани с Русия и всички,които им пречат ,са виновни.Нищо,че живота им е мизерия, заради тях и държавата е под дъното. Това е ментално състояние, което не знам дали и как може да бъде излекувано. 2.5 млн. български бежанци не видяха бъдеще тук, което е печално, всички те имат обаче близки, роднини,приятели,които не искат България да се промени. Това е патологична ситуация. Никой от тези бежанци не е заминал да търси по-добър живот в Русия, но тези в България искат Русия да командва в България. Парадоксите в нашето общество са много и нямат никакво логично обяснение ,освен масово промити мозъци.

    Коментиран от #33

  • 31 Имамбаелдъ

    29 9 Отговор
    Трагикокомедия за глупци! Кога сащисаните са правили нещо без да в техен икономически интерес?
  • 32 Тъмен субект

    33 13 Отговор
    "Диверсификация" се нарича УВЕЛИЧАВАНЕ БРОЯ на доставчиците, а не да се откачиш от един и да се закачиш за друг. Освен това очаквам с нетърпение статия, написана точно с толкова жар и прецизност, за американското влияние и как щатите вербуват и подк упват български политици.
  • 33 Путинче

    24 29 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Нашите русофили са като македонците - няколко десетилетия промиване и заглаждане на мозъци и едните се мислят за наследници на Александър Македонски а другите вярват че Русия е най великата държава в историята. А реално самите руснаци дават оценка за нея като я напускат. Русофилите също вярват че Русия ни мисли само доброто и най брзкористно ни освобождава от Турция. Само дето нито един русофил досега не ми е отговорил ако това е така защо Русия е против Съединението и не само не го подкрепя а насъсква сърбите да ни нападнат?

    Коментиран от #70

  • 34 Перо

    36 11 Отговор
    Законът Магнитски е политическа разправа с врагове, а не борба с корупцията! От втория списък само Горанов отговаря на замисъла и предназначението на закона!
  • 35 +++++!!!!!!

    22 24 Отговор
    РУСИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА СТРАНА ТЕРОРИСТ!!! А ЧЕ ПУТИНСКИТЕ МЪР СО ТИИ ИЗКАЧАТ ОТ ТУК ОТ ТАМ ПРОЛИЧАВА ПО КОМЕНТАРИТЕ ДАЖЕ И В ТОЗИ САЙТ БЕ!!!!АААААААА??????

    Коментиран от #49, #59

  • 36 ай cukтup бе

    24 7 Отговор
    DW- то както винаги обективно , ама ко праим с Магнитски на " златните кокошки " на САЩ си трае , може би защото за тях Магнитски просто няма.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Za победу

    21 9 Отговор
    Европа ни натиска да затворим тецовете на въглища, бе американския естествено, Фащ ни натискат да затворим аец Козлодуй и да купуваме руски газ и нефт от американски фирми. Как само се грижат за просперитета на България нашите евроатлантически партньори.
    След като затриха промишленост, селско стопанство, армия, образование, здравеопазване, сега ще ни ликвидират и енергетиката.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Емил

    15 7 Отговор
    Поредна статия на авторка от Дойче веле и Капитал във Факти.
  • 41 Т.е.

    18 13 Отговор
    Американската бухалка Магнитски - си разчиства терен за гарантирана печалба. Сега разбирате ли защо сме бедни??
    Ето това е пример за колониалност - свободния пазар както ни лъжеха - излезе една утопия..

    Коментиран от #60

  • 42 Калин

    18 12 Отговор
    Новият краварски посланик, по чиято заръка се случва всичко това, трябва да бъде незабавно привикан и да му се връчи протестна нота за брутална намеса във вътрешните работи на България. Това е един политически списък за разчистване на неудобни хора без всякакви доказателства!
  • 43 единен

    20 4 Отговор
    В този списък липсва лицето от Банкя.Те са ортаци със Горанов.

    Коментиран от #54

  • 44 Серьожа

    18 8 Отговор
    Овчаров отдавна трябваше да е в затвора!
  • 45 Калашников

    13 10 Отговор
    И аз съм приготвил един списък в него атлантиците преобладават !
  • 46 Българин

    14 9 Отговор
    Нашите политици ако имаха топки трябваше да спретнат един списък "Синчето на Байдън", изобщо нямаше да е трудно да го запълнят с корумпирани американци.
  • 47 Селянин

    22 1 Отговор
    Това сме ние българите, от рая направихме пустиня.

    Коментиран от #56

  • 48 Извънредно

    16 2 Отговор
    New York Times и Bild започват дела срещу Еврокомисията за укриване на СМС-те между Урсула и Пфайзер.
  • 49 Хи их хи

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "+++++!!!!!!":

    Хаповетеее, и редовно!
  • 50 Анонимен

    10 11 Отговор
    Ех тези Американци как развалиха рахатя на някои хора и създадоха работа на други които си кротуваха вземаха Зи заплати 1категория труд преивилегии и тн
  • 51 Ха. Ха

    17 7 Отговор
    Най корумпираната държава в света, управлявана от мафия,в която сенатори, конгресмени и шерифи до един са купени направила списъци.
    Само ООН има право да налага санкции, никой друг.
  • 52 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ауууууууу":

    Пак ли тиквата на снимка бе мисирки!
  • 53 Правете обратното на ДВ

    7 7 Отговор
    Съветите на ДВ винаги трябва да се прилагат на обратно. Златните кокошчици те на САЩ, но пък и с умствения капацитет на кокошки.
  • 54 Иван4о

    12 4 Отговор

    До коментар #43 от "единен":

    Няма го, защото купи ф-16/картинка!
  • 55 Салма Духайек

    11 5 Отговор
    всичко, което не пълни джобчето на чичо Сем, е корупция. Даааааа!
  • 56 Поправка

    8 5 Отговор

    До коментар #47 от "Селянин":

    Това сме ние българите, с американците от рая направихме пустиня.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българофил

    9 10 Отговор
    Прекалено много англофили в България! От запада, за последните 200 години не сме получили нищо добро.
    Имало русофили в България! Не става въпрос за това а че сиренето е с пари както и газта от Русия. От април, миналата година, политическите агенти на ЦРУ и запада, харвардски мекерета, отказаха да плащат в рубли за газта! Сега плащат в долари за “турска” газ която явно е “руска”, и то много по скъпо с парите на данъкоплатците!
    Не е въпроса дали сме русофили а има пазарна икономика!
    Искаме да живееме в българска България а не да сме послушни слуги на запада, който вади двойни печалби на наш гръб!
  • 59 Сократ

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "+++++!!!!!!":

    И кой го обяви това? Главния терорист на Земята.
  • 60 ШЕРИФ

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Т.е.":

    Когато човек не разбира нещо е по добре да си замълчи...

    Коментиран от #73

  • 61 АННА- МАРИЯ

    5 11 Отговор
    Каква работа имат в България Американските престъпници?! Какво търсят извън своята територия?! Най- големите престъпници се изявяват,като борци за правда и свобода! ... Ние свободата си я имахме преди 34 години и то - БЕЗ АМЕРИКАНСКИТЕ ВЛЕЧУГИ! ЛАЗЕЩИТЕ ИМ У НАС НИ ПРОКАРВАТ ИДЕИ ЗА БЕЗМЕРНАТА АМЕРИКАНСКА ЛЮБОВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НИ НАРОД! НЕЩАСТНИЦИ! СЪСИПАХТЕ ПРЕКРАСНИЯ НИ НАРОД И СТРАНА! РЕЗУЛТАТ ОТ ТАЗИ " ГОЛЯМА АМЕРИКАНСКА И ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКА ЛЮБОВ" Е ТОТАЛНАТА РАЗРУХА У НАС И ...ЕДИН БОЛЕН НАРОД, МЛАДЕЖ БЕЗ ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ И УНИЩОЖЕНА ЦЕННОСТНАТА НИ - НАШАТА, СИСТЕМА! ТАКА ЧЕ НЕ СИ ПРАВЕТЕ ТРУДА - Не ни ги хвалете !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българин

    10 7 Отговор
    Америка ще ни спаси от комунисти всички комуняги русофили под закона магнитски

    Коментиран от #64

  • 64 Пор Чвор

    3 10 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Америка те спаси от природните ресурси и населението
  • 65 тиквенсониада

    10 2 Отговор
    А защо Борисов не е в списъка ? С какво той е по-мижав и незначителен от Влади Горанов ? Кой на кого е шеф ?
  • 66 свиреп ОХЛЮВ

    13 1 Отговор
    На снимката виждаме един уморен и ояден човек , преял и натежал от корупция и мегаломанство ! И това го знаят и виждат всички нормални хора , без да е нужно да им го казват от САЩ !
  • 67 ЧЕКМЕДЖЕ

    10 3 Отговор
    Човекът от снимката ежедневно надгражда над образа на бай Ганьо и достига неподозирани висоти в ПРОСТАЩИНАТА си !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 333

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Путинче":

    Ако почетеш малко повече, ще разбереш защо са били против. Проблемът на такива като теб и "демократа", който коментираш ти самия е, че имате една водеща патологична доминанта - омразата към една съседна страна и нейната култура, както и всичко, свързано с нея. По този вектор преценявате всичко. Това ви прави необективни и неспособни да видите нито доброто в тази страна, нито лошото у нейните врагове. А това ви прави непригодни за доброто на България.

    Коментиран от #74

  • 71 Ами не знам...

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "тази госпоДжа":

    ....Уейстингхаус , колко реактора са направили последните 10 години, но знам, че запалиха един, в Чехия.
  • 72 И после ще

    2 1 Отговор
    гласуваме. Ха, ха! На който Баце и останалите са му платили да гласува. Безплатни обяди няма. И овцете сме хитри. Б.К. за изборите.
  • 73 Ами ....

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "ШЕРИФ":

    ...млъкни де.
  • 74 Путинче

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "333":

    Ами другарю, прочел съм повечеко от теб и други такива слепи русофили за действията на Русия около Съединението ни. 6 дни след Съединението ето какво пише цар Александър III до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев:” Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!“."
    А ето какво пише и Васил Коларов който надали може да се нарече русофоб:
    Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разкриват истинското лице и действителните мотиви на така наричаната „освободителна мисия“ на царска Русия по отношение на българския народ, получил национална полунезависимост в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Създаването на „независимо“ българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море. В продължение на десет години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господ
  • 75 Путинче

    1 1 Отговор
    "В продължение на десет години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господството си в новообразуваната квазинезависима държава, като пускало в ход всички средства на азиатско-византийската дипломация – от масовата корупция и подкупи на политически гешефтари и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати, до вербуването на убийци и отстраняването на пречещи на плановете му държавни дейци на България. Ужасяваща, ненадмината по вулгарния си цинизъм картина разкриват секретните инструкции и донесения на царски министри и дипломати, извънредни емисари и чиновници. Пожълтялата хартия на тези документи пази забележки на монаршеския молив. Александър III е бил в течение на всички престъпни замисли, планове и подвизи на многобройната шайка дипломати и нелегални агенти."
    Това е писано от най-отявления привърженик на Съветска Русия в България в книгата „Авантюрите на руския царизъм в България”, която излиза в Москва през 1935 г. Та така другари русофили – чете и се ограмотявайте и може нещо да ви просветне, че империите нямат приятели, а само интереси.
  • 76 ганю

    4 2 Отговор
    от Костов до Бою са един дол дренки
    и за електрическия стол
  • 77 ганю

    3 1 Отговор
    Бою чекмеджанов бибитков
  • 78 Цуца

    3 0 Отговор
    Верно е!!! Милиардерите не ги пипат
  • 79 Матей преображенски

    1 5 Отговор
    Доста паническо и демаскиращо действие от щатите,нахвърлят се с несъстоятелни обвинения,като основния критерий е съдействие с Русия,за тях това е най-страшното престъпление и искат час по-скоро да ни откъснат напълно от Русия,да скъсат всички договорености и да преинсталират АЕЦ Козлодуй с тяхно ядрено гориво,което вече не е шега и може да доведе до ядрена авария.
  • 80 Запознати

    0 1 Отговор
    Борисов е златна кокошка на американците, за затова не го санкционираха с магн 1 и 2. Сега добавиха и наркомана Петков!
  • 81 Наблюдаващ

    0 0 Отговор
    Какъвто пеевски такива и новите. На пеевски парите са от турските тютюнджии, не от българските спестявания, казват го те, турците преди години преди избори. Разпъваха километър маси пълни с храна. Живи и здрави да сте, турчина работи черната работа и за пеевски са съгласни за всичко, явно ги боли за българските им имена и предпочитаха пеевски, но го казваха преди години, сега всеки си мълчи и чака, но какво чака казва ни ромката градска преди 3 години, българите крадат много и ги мързи, нашите деца в германия правят цяла нощ хляб, тук след като умрете ще ви купим всичко и ще живеем с помаците ние циганите, не сме роми, ние сме цигани, ни казваше интелигентната градска циганка. Все тая ни е вече, всичко се изкраде от депутати, кметове, общинари, близи фо властта от 1989 до днес. Не само пеевски, вижте им кооперациите, хотелите, ресторантите, банковите им сметки, същото са го сторили преди години и сащ, чрез ограбване от народа и натрупване на капитала капитализма. Лъжете мамите хората и нищо по същество на народа. Волгин си е на работа и ще е, деца пп дб на бкпдс, прокопиев, кирето и сие, родителите им са вълни комунисти от ДС/държавна сигурност и лично съм живял при цк на бкп човек и при живково носеше какво ли не от предприятия отивайки за проверка, но нямаше кабели. Събрете се и работете, поне по живково имаше ред и законност и весел усмихната младеж.
  • 82 DW и Емилия Милчева

    1 2 Отговор
    Поредната, доза лъжи и Маниполации! Не се, чете!!