Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 10:00 1 604 7

Франция: вино за парфюми, дезинфектанти и гориво

  • вино-
  • винари-
  • грозде-
  • франция-
  • парфюм-
  • дезинфектант-
  • алкохол-
  • гориво

Франция има проблем. Лозарите произвеждат твърде много вино.

Франция: вино за парфюми, дезинфектанти и гориво - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Франция се гордее с виното си и с културата, свързана с него, която е уважавана по цял свят. Преди почти 25 години ЮНЕСКО дори обяви лозята на Сен Емилио в Бордо за част от Световното културно наследство. В момента обаче винарните са изправени пред необичайни проблеми.

Според Френската асоциация на винопроизводителите, производството е твърде голямо - най-вече на червено вино. Въпреки че най-добрите вина се продават на ценители за стотици евро на бутилка, винарните, които произвеждат вино от среден и по-нисък клас, се оплакват от натиска върху цените.

Някои лозя трябва да бъдат премахнати

В отговор на понижаващите се приходи винопроизводителите биха предпочели да свият предлагането и да освободят лозята за други сортове вино или други култури. В Бордуле, в югозападната част на страната, може да изчезне площ с размерите на Кьолн: "Около 40 000 хектара в региона са излишни", обяснява винопроизводителят Оливие Мецингер в интервю за едно френско радио през декември. Понастоящем се водят преговори с правителството - отказът от 10 000 хектара, което е почти десет процента от общата обработваема площ в региона, е реалистичен, смята Кристоф Шато от Професионалния съвет по виното в Бордо. Решението трябва да бъде взето този месец.

Французите пият все по-малко вино

Продажбите на червено вино в супермаркетите, които представляват близо половината от общия обем на търговията, намаляват от години. Спадът от 15% през 2022 отново е особено драстичен - вероятно и като реакция на високата инфлация. Според оценките на Професионалния съвет, консумацията на червено вино във Франция може да намалее с още 60% през следващите десет години. Експертите обясняват спада не на последно място с културна промяна: значението на виното в обществото във Франция намалява. Макар че някога чашата червено вино е била неразделна част от храненето, много французи вече не консумират алкохол на трапезата. Грешките на ръководството и натискът от страна на чуждестранните конкуренти допълнително влошават ситуацията.

Гориво и парфюми от вино?

Лозарите от винарските райони, където се гледат червени сортове, смятат, че държавата също носи отговорност. Заедно с Европейския съюз Франция се е съгласила да предостави до 160 милиона евро за кампания за дестилация. Парите са предназначени за компенсиране на лозарите за продажбата на общо 2,5 милиона хектолитра вино на дестилерии. По този начин от пазара ще изчезнат до две трети от текущия излишък.

Дестилираният алкохол може да бъде преработен в парфюми, дезинфектанти или дори в гориво от биоетанол. Франция вече е натрупала опит в това. По време на пандемията винопроизводителите и държавата вече бяха прибегнали до подобни решения. Въпреки това програмата за дестилация не допринася за промяна на структурните проблеми на индустрията, която е все по-зависима от износа. Експортът за Китай, който се срина по време на пандемията, се очаква да се увеличи отново през тази година, но все още не е ясно дали бързо ще се върне на нивата отпреди кризата. Поради това правителството иска да подкрепи лозарите и в разработването на нова стратегия. Париж предупреждава, че в дългосрочен план френският лозаро-винарски сектор трябва да се адаптира към климатичните промени и променящото се търсене.

Въпреки че лозарството е отговорно за една трета от цялата заетост в селското стопанство на Франция, значението на лозарите за френската икономика е намаляло. От 2000 до 2020 броят на винопроизводителните предприятия е намалял с повече от 40% до едва 52 330.

Добро развитие в източните региони

Лозарите обаче не усещат икономическия натиск по един и същи начин във всички региони. Тъй като лозарите в Елзас отглеждат бели вина на 90% от земите си, в Източна Франция няма проблем със свръхпроизводството, съобщава Манон Тижу от местната Асоциация на лозарите. Едва в разгара на пандемията елзаските лозари приемат предложението на правителството за дестилация. За много от тях това се оказва губеща стратегия, тъй като култивирането в региона е много по-скъпо, отколкото в Южна Франция - държавната компенсация дори не покрива разходите.

Тази година дестилериите няма да получават доставки от елзаските изби. Не се говори и за изоставяне на лозя. Тъкмо обратното: "От няколко години насам продажбите ни се увеличават", казва Тижу пред ДВ.

Автор: Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весел път

    7 2 Отговор
    Френските вина стават само за оцет!

    Коментиран от #3

  • 2 да е точно

    3 0 Отговор
    гориво от вино измислили, пък босненците правят ракетно гориво от ракия
  • 3 село

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Весел път":

    бабата от 30 години ухае на френско вино, сега разбирам за модерния парфюм
  • 4 Защо

    13 0 Отговор
    "Французите пият все по-малко вино" - голяма част от "французите" са мюсюлмани и за това не пият вино.
  • 5 Макарон

    6 0 Отговор
    Мюсюлманска Франция не пие много вино, не дава религията!
  • 6 ДНЕС ФРАНЦИЯ Е НАЙ ТАЧЕНА , ЗАРАД МАКАРО

    0 0 Отговор
    НА И БАБА МУ , А ФРАНЦУЗИТЕ СА МУ ПРИГОТВИЛИ ДОРИ И ГИЛОТИНА !
  • 7 ДОБРЕ ЧЕ ОТВОРИХА ГРАНИЦИТЕ ТА НАУЧИХМЕ

    0 0 Отговор
    КАКВО МЕНТЕ ВИНО ПИЯТ ТИЯ ФРАНЦУЗИ ! САМО ЗЕЛЕНСКИ ГО АРЕСВА !