Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 20:00 6 368 143

Ако Путин беше спечелил - злокобният сценарий, който избегнахме

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Легендата за руската военна мощ е разбита, Китай и Иран са в плен на недоволство и вълнения, демократичният свят не се срина, а напротив, укрепна

Ако Путин беше спечелил - злокобният сценарий, който избегнахме - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В материал за френското списание L"express aмериканският специалист по Източна Европа и автор на книгите "Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" и "Лагерите на смъртта ГУЛАГ" Ан Епълбаум си представя как биха изглеждали Украйна и светът, ако Путин беше нахлул успешно преди година. Истински кошмар...

На 24 февруари 2023 г. ще се навършат дванадесет месеца, петдесет и две седмици и триста шестдесет и пет дни, в които украинската армия се бие. През това време войниците и доброволците спасиха столицата си, защитиха по-голямата част от територията си и изтласкаха руснаците от района, който окупираха през първите дни на конфликта. През този период президентът на Украйна Володимир Зеленски стана международна знаменитост, украинската армия беше призната за непреодолима сила, а украинската нация за смела и издръжлива страна.

След година на най-тежкия конфликт в Европа от 1945 г. насам е важно да се помни, че нищо от това не беше неизбежно. Оцеляването на Зеленски не беше неизбежно, оцеляването на Киев не беше неизбежно, нито продължаващото съществуване на Украйна като суверенна държава. Всъщност през февруари 2022 г. мнозина смятаха тези факти за малко вероятни.

В навечерието на инвазията някои американски експерти посъветваха да не се предоставя военна помощ на Украйна с аргумента, че войната ще приключи преждевременно. Русия ще надделее толкова бързо, твърдяха те, че украинците дори няма да имат време да използват оръжия. Други, в Европа и Съединените щати, повтаряха руската пропаганда, чудейки се дали Украйна заслужава да съществува или да бъде защитавана. Някои западни политици възприеха тези идеи и продължават да го правят и днес . Какво щеше да стане, ако техните позиции бяха надделели? Ако друг президент, който не се интересува от европейската сигурност, беше в Белия дом? Ако в Украйна беше избран друг президент, който не защитаваше каузата на страната си толкова убедително или който изобщо не искаше да се бие? Само си представете за момент свят без украинска смелост, или американски и европейски оръжия, или единството и подкрепата на демокрациите по света.

Без съпротива Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери

Ако Русия беше изпълнила плана си, Киев щеше да бъде превзет само за няколко дни. Зеленски, жена му и децата му щяха да бъдат убити от командосите убийци, които бродеха из столицата. Колаборационистите, които вече бяха избрали апартаментите си в Киев, щяха да завземат украинската държава. След това, град по град, регион по регион, руската армия щеше да се бие с онова, което е останало от украинската армия, докато не завладее цялата страна и не стигне до полската граница. Първоначално руският генерален щаб си представяше, че победата ще отнеме шест седмици.

Ако всичко това беше станало по план, Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде погребано в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят.

Руските войници, окрилени от блестящата си победа, вече щяха да бъдат на границата с Полша, създавайки нови командни пунктове, копаейки нови окопи. НАТО щеше да потъне в хаос; целият алианс щеше да бъде принуден да похарчи милиарди, за да се подготви за неизбежното нахлуване във Варшава, Вилнюс или Берлин. В окупирана Украйна младите мъже щяха да бъдат принудени да се запишат в руската армия, за да извършат тези завоевания. Милиони украински бежанци щяха да живеят в лагери в цяла Европа, без изгледи да се върнат у дома.Вълната от съчувствие, която първоначално ги посрещна, отдавна щеше да е утихнала, парите щяха да са свършили, а обратната реакция щеше да е в ход. Икономиката на Молдова щеше да се срине напълно; проруско правителство в Молдова можеше вече да планира включването на тази страна в нова руско-беларуско-украинска федерация, което руски пропагандист приветства още на 26 февруари 2022 г.

Тази катастрофа нямаше да се ограничи до Европа. В другия край на света, китайските планове за нахлуване в Тайван щяха да са в ход, тъй като Пекин предполага, че Америка, която не желае да защитава европейски съюзник и сега напълно е затънала в дългосрочна битка срещу одързостена Русия, никога не би положила усилия да спаси остров в Тихия океан. Иранските молли, еднакво въодушевени от успеха на Русия и поражението на Украйна, смело щяха да обявят, че най-накрая са се сдобили с ядрени оръжия. От Венецуела през Мианмар до Зимбабве, диктатурите по целия свят щяха да са втвърдили своите режими и щяха да са засилили преследването на опонентите си, сега сигурни в отпадането на старите правила - конвенции за правата на човека и геноцид, право на война, забрана, табу, променяйки границите със сила. От Вашингтон до Лондон, от Токио до Канбера, демократичният свят щеше да се изправи пред собствената си девалвация.

Киев все още се държи

Но нищо от това не се случи. Защото Зеленски остана в Киев, като каза, че има нужда от "муниции, а не от такси"; защото украинските войници отблъснаха първата руска атака срещу тяхната столица; защото украинското общество се обедини в подкрепа на своята армия; защото украинците на всички нива доказаха креативността си в използването на ограничените ресурси; защото украинските цивилни бяха и са готови да понесат ужасни трудности. Благодарение на всичко това, ние не живеем в тази ужасна алтернативна реалност.

Вдъхновени от онези ранни седмици, когато Украйна показа своята смелост, президентът Джо Байдън и Конгресът на Съединените щати устояха на изкушението на изолационизма - "Америка на първо място" - и отхвърлиха култа към автокрацията, който омагьосва част от американската десница. Европейските лидери - с изключение на унгарския премиер Виктор Орбан, един от главните идеолози на същия култ - също се противопоставиха на дезинформацията и внимателно насочваните руски клеветнически кампании и се съгласиха да подкрепят Украйна, военно и хуманитарно. Хората по света видяха как украинците се съпротивляват на една брутална диктатура и отделиха от времето и парите си, за да им помогнат.

Благодарение на това, което направихме всички заедно, Киев все още устоява. Украинците все още контролират по-голямата част от територията си. Планираните от руснаците кланета, екзекуции, масово насилие не се състояха в по-голямата част от Украйна. Легендата за руската военна мощ е разбита. Китай и Иран са в плен на недоволство и вълнения. Демократичният свят не се срина, а напротив, укрепна. Посещавайки Вашингтон през декември, украинският президент каза, че сме "успели да обединим световната общност за защита на свободата и международното право". Зеленски благодари на американците и европейците от името на украинците, както е правил много пъти. Но всъщност ние сме тези, които трябва да им благодарим.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 144 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    144 70 Отговор
    Само снимката на тези двамата те кара са повръщаш!

    Коментиран от #10, #17, #125, #126, #130, #140

  • 2 Факт

    67 118 Отговор
    Ако България падне под руски ботушпбългарите ще пъдат изпратени срещу Запада като пушечно месо.Цар Борис издържа на натиска на Хитлер и не прати войски на Източния фронт но комунистите пратиха на Западния.

    Коментиран от #14, #84

  • 3 Соросиии

    123 49 Отговор
    Какъв е този еврин цирк с тези клоуни марионетки, дето не могат да си кажат имената, но изпълняват заповедите на нпо-то?
  • 4 Сащ са терористична държава

    133 66 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Сащ разпалиха войната, а с пропагандата си прикриват престъпленията на киевската хунта.

    Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #113

  • 5 Уть.

    20 17 Отговор
    Чакай, не бързай.
  • 6 Споко, има време

    65 36 Отговор
    да спечели... не се притеснявайте...

    Коментиран от #49

  • 7 Сащ са терористична държава

    82 49 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Без Сащ ще има мир!
  • 8 Някой

    98 43 Отговор
    Не съм сигурен, че Путин не е спечелил. Ако все пак, все още не е, то е въпрос на време.

    Само се чудя, дали западните медии ще напишат тогава новината, или ще се направят, че няма такова нещо.

    Коментиран от #103

  • 9 горски

    101 37 Отговор
    Забравиха да напишат в пасквила,че украинските деца ще бъдат сварени и изядени ,лично от Путин,а остатъците от Медведев.А украинските девойки....ах украинските девойки.
    А пък няколко хиляди души в Бахмут,не искат да се евакуират,с риск на животта си остават ,за да бъдат доброволно поробени.....защо ли.Май се чувстват руснаци.
  • 10 мен

    19 25 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Не е вярно. Изобщо не ме кара.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХааааХаха

    32 14 Отговор
    че той ви на@ра ве и то мноо яко
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    68 27 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Пратиха войници втората световна срещу немците, щото съюзниците Англия и САЩ готвеха голяма балтия на България. Щеше да се раздели с територии, както след Първата Световна. Сталин едва ги убеди да не ни режат пак.

    Коментиран от #31, #134, #143

  • 15 Бесен- _Язовец

    66 24 Отговор
    Останаха ви само лъжи запади фашисти!
  • 16 Кресна

    65 27 Отговор
    Грешите и то страшно много грешите .Сами провокирахте тази война с много жертви да не свърши скоро и ще свърши догодина където свърши 1945 и то ще свърши там по ваша вина .Русия никога не е имала намерение да стига по далеч от Украйна и това което искаше е просто ;Украйна и Грузия да не се присъединяват към НАТО.Но вие правите нещата така ,че тази война да ескалира и ще заличите не само Украйна но и Полша .Казах го миналата година март,повтарям го и вече идва това което съм казал .Русия още не е използвала оръжия които ще използва в Полша ,но и самия факт ,че танковете които се вкарват са с уран ,това просто е достатъчно Русия да ескалира войната недопускайки нейни войници да бъдат заразявани по начина по който Сащ го направиха в Югославия и Ирак .След войната в Ирак в Европа (Англия ) е измерено голямо количество на уран ,но пресата на Сорос мълчеше и криеше тези факти ,защо ли?

    Коментиран от #22, #60

  • 17 ха ха

    29 33 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Не е от снимката! От калта по ботушките, дето лижеш е.

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Да, бе

    49 28 Отговор
    Ако Путин беше спечелил!!! Няма как да не спечели, но вие как ще осъзнае те, че сте загубили е трудно... И даже не е интересно.
  • 19 ТаУмВзе

    23 17 Отговор
    Путин не му требва да Печели! Гледа се кои ще оцелеят. КАПИШ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 09.09.1944ГОД.

    32 43 Отговор
    МНОГО ХУБАВА СТАТИЯ. ТОЗИ РУСКИ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ 45 ГДИНИ И У НАС.
  • 22 българин

    33 56 Отговор

    До коментар #16 от "Кресна":

    все си мисля, че не може да има толкова глупави хора, но все се намира някой като теб да ме опровергае. Русия не искала Украйна и Грузия да влизат в НАТО. Като какви руснаците ще казват кой къде ще влиза. Това си е право на държавата да си решава. То бива робско мислене, ама чак пък толкова.

    Коментиран от #29, #35

  • 23 Като сме почнали с акота та

    26 13 Отговор
    Ако не беше героичната украинска съпротива,два-три метеорита щяха да ударят Земята
  • 24 Мда

    27 46 Отговор
    Жалко за Светът, че само Европа и САЩ са защитниците на бъдещето му, а на останалите не им дреме, само гледат те да са добре!
  • 25 Микимаус

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Мигли сложили си?
  • 26 Верно ли

    51 16 Отговор
    И това ако не е виц - еврейка омъжена за поляк взела да се притеснява за концентрационни лагери при нейните "приятелчета" бандерюгите! Също така госпожата има много интересен поглед върху демократичните процеси: "Гневът на "жълтите жилетки" поставя под натиск демократичния свят"

    Коментиран от #72

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ху ййй

    24 18 Отговор
    За Украйна
  • 29 Нас

    47 14 Отговор

    До коментар #22 от "българин":

    То и американците не ги викат,но те одват и започват да садят демокрация...уктайна е грешка на историята и батко ще е поправи!
  • 30 аааааааа

    25 15 Отговор
    добре че е зеленски да спаси сащ и света от руснаците, хайде давайте още милиарди
  • 31 Кой разбрал, разбрал!

    15 27 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Ти да не си един от аторите на български учебници по история? От онези, дето се гордеят с азиатския си (татарски, монголски, тюркски, ирански, памирски, алтайски или не знам още какъв) произход и искат да го припишат на всички българи?
  • 32 тия другари

    35 11 Отговор
    Удариха Иво Инджев у земята.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Слава на Украйна!

    22 40 Отговор
    На героите слава!

    Коментиран от #65

  • 35 Гост

    20 8 Отговор

    До коментар #22 от "българин":

    Идиотите в тая държава нямат срам. Когато гласувалите са 50,% от тях спечелилите 28% ли трябва да определят съдбата на другите 72%. След като не си способен да накараш народа да гласува и след спечелени 20=30%от гласувалите трябва да се допиташ за важни решения до народа не да се вземаш за месия. Много не харесват партиите и не гласуват но имат мнение за това как да се ориентира и развива държавата.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха ха

    26 13 Отговор
    не знам кой сценарии е по злокобен , дали победата на русия или управление на клептократи като зеленски , борисов и подобни , при първия има шанс за мир , при втория планетата ще ни унищожи
  • 38 Taka така

    36 18 Отговор
    Че той, всячески се опитваше да избегне войната, колко пъти обяснява най спокойно и на Меркел и Макрон за какво иде реч. Но онези пешки на сащ са о кимаха и после след консултации с големият брат, пак започваха да бълват глупости. Путин е мноооого търпелив Човек, но разбра, че не стреля ли пръв, ще стрелят другите. Аз ако бях отдавна щях да започна да пращам ядреният арсенал единствено и само зад океана.
  • 39 българин

    8 27 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    отдавна се е доказало, че за важни решения, народа не може да вземе правилното решение. Особено нашият народ. Затова си избираме политици. Те да решават вместо нас. А това, че политиците ни не стават, ами нормално, те са изборът ни. Каквито сме ние, такива са и те.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТЕ РУСНАЦИТЕ друго не знаят.

    14 23 Отговор
    БИЛИ СМЕ НА КОСЪМ ВЪЗРАЖДАНЕ НА КОНЦЛАГЕРИТЕ. ПАК БЕЛЕНЕ, КУЦИЯН, СКРАВЕНА, СЛЪНЧЕВ БРЯГ...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тити

    18 22 Отговор
    Рашистите са обречени до края на пролетта ще са изпукали всички парични резерви.
  • 45 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #39 от "българин":

    Не може малцинство да решава съдбините на мнозинство. След като не могат да мобилизират народа да гласува. Значи не са никакви политици а използвачи и заплатаджии комисионери. На тях това с ниския процент гласували им изнася. Защото при 70=80% гласували няма да получат и поливната от това. Само задължителното гласуване може да ни оправи.
  • 46 Гост

    27 8 Отговор
    Какво да кажа тая от снимката иска да въведе схемата с ваксините явно и хареса. Поръча по три за всеки европеец от свързана със семейството и компания. След като и се размина защо да не повтори. Паричките са сладки независимо с какво са оцапани.
  • 47 Урсула vs Путин

    36 15 Отговор
    Урсула: Няма мама и тате, има родител 1 и родител 2
    Путин: Семейството е нещо свещено от мъж, жена и деца
    Урсула: Няма вече коли с ДВГ, всички на електрически магарета
    Путин: Карайте си колите и да не ви пука
    Урсула: Иежте хлебарки
    Путин: Иежте пържоли
    Ми не знам кой е по-злокобния

    Коментиран от #58

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАТО-Стандарт

    13 10 Отговор
    Безпогрешен прочит, напомнящ за едни ужасяващи времена. Тръпки ме побиха.
  • 54 йхнкхйких

    22 9 Отговор
    Не ви ли писна от тези пропаганди ,дори не ги и чета !

    Коментиран от #67

  • 55 Хахаха

    17 4 Отговор
    Поредното доказателство за това, че тези живеят в паралелната реалност.
  • 56 Благодаря на Украйна !

    19 24 Отговор
    Изключителна нация ! Бъдещето е пред Украйна, борбата за украински паспорти ще е голяма !

    Коментиран от #62

  • 57 ФАКТ

    22 16 Отговор
    Запада умре барабар с Мала Русия (Украйна).Ядат хлебарки и се къпят един път в месеца.
  • 58 Елементарно гащник !

    15 13 Отговор

    До коментар #47 от "Урсула vs Путин":

    Това може да го правиш и без съветите на азиатския терорист !

    Коментиран от #63

  • 59 НИНОВА ПРЕМИЕР.

    19 5 Отговор
    АКО ПУТИН БЕШЕ ПОБЕДИЛ КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ С КИРО, АСЕН, РИСТЮ И ГНОМА? В КОЙ КОНЦЛАГЕР ЩЯХА ДА СА?

    Коментиран от #68

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ей ся

    5 5 Отговор

    До коментар #56 от "Благодаря на Украйна !":

    Отивам за укр паспорт
  • 63 А бе свален гащник

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "Елементарно гащник !":

    Я си го де слънце не огрява
  • 64 Слава на Русия !

    10 13 Отговор
    Аз гледам телеканал "Звезда".
  • 65 Слава усрайнааа

    7 11 Отговор

    До коментар #34 от "Слава на Украйна!":

    Слава зеления потник
  • 66 Хахаха

    21 11 Отговор

    До коментар #61 от "Реалист":

    Най интересното, че те не престават да се хвалят с победите си над Русия и постоянно говорят, че на Украйна и трябва повече оръжие. За какво? Нали са победили вече? Себе си убеждават ли?
    В същото време, Русия не се хвали въобще, обявява, какво завзема, и бавно продължава напред. Без да обяснява, естественно, и без да обръща внимание на истериите на ,,победителите". А те са точно едни неуправляеми истерици.

    Коментиран от #75

  • 67 Аз чета

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "йхнкхйких":

    Коментарите
  • 68 Хахаха

    5 9 Отговор

    До коментар #59 от "НИНОВА ПРЕМИЕР.":

    В никой. В Украйна днес предложиха да затварят руснаците в концлагери.
  • 69 Сатана Z

    17 12 Отговор
    4ият Европейски райх е изкуствено създадена структура от Американските плановици,която по подобие на Хитлеровия 3ти райх да се противопостави на Русия във войната ,която вече започна.Неслучайно старите европейски умерени политици бяха заменени с войнствени и послушни биоотпадъци отгледани и закърмени в либерал-фашисткото котило отвъд Атлантика.
    Русия си знае добре урока от Великата Отечествена и тази война ще бъде последна за един от двата свята.Путин го каза на 24 февруари
    "За нас обратен път няма"
    Какви преговори,какъв мир.Войната е на смърт.
    Затова се отпуснете и се радвайте на последните си месеци или дни,които ви остават.
    Русия няма да загуби войната.
    Z

    Коментиран от #76

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Сатана Z

    13 9 Отговор
    Новината е от последните минути:

    ❗️ СПЕШНО!!!
    Русия прави отстъпки. Никой не е очаквал това от Путин.

    "Реших да приема предложението на фрау Бербок и да обърна политиката си, беше дадена заповед в полунощ на 19 февруари 2023 г. всички да се обърнат на 360 градуса. Можете да премахнете санкциите и да спрете да доставяте оръжия в Украйна", Владимир Путин.

    Z
  • 72 Той сигурно и фърля

    16 6 Отговор

    До коментар #26 от "Верно ли":

    по един бой сегиз-тогиз, щото все пак поляците недолюбват Бандера, който го възвеличиха на пощенска марка и му направиха паметници.
    Но в името на общата цел а именно Русия, хиените всякаква мърша са готови да преглътнат, дори и Бандера.
    Който между другото е убил във Волина три пъти повече поляци и то мъже, жени и деца отколкото НКВД в КАтин.
  • 73 Сатана Z

    20 4 Отговор
    Германският външен министър Аналена Бербок предложи на Владимир Путин да се обърне на 360 градуса и да промени политиката си.

    "Ако Путин реши, че утре ще промени курса си на 360 градуса, целият свят ще бъде щастлив", каза Бърбок.

    За тези, които не разбират: 360 градуса - движение в същата посока.

    Ето колко е деградирал Западът, че имат такива министри 🤦🏻‍♂️
    Отговорът на Владимир Путин вече е разпространен в медиите ,включително и Факти

    Z
  • 74 наснедогонять

    14 21 Отговор
    Гадно и противно ми става като чета как се кефят отровните червени тролчета възхвалявайки този звяр и войната му явно надявайки се пак да им дойде деветио септември и да си живеят живота както техните дядовци и бащи които ни закопаха преди 80г. почти в това дередже но нъцки Зеленски не се оказа само артистно и стратег и то с хъс и без страх ни пази от тая безчовечна сган тръгнала да граби и убива наред както башибозук не го е правил и да сведем глави за героите загинали пазейки европа от тези хищници и бандити !!!
  • 75 Гост

    12 16 Отговор

    До коментар #66 от "Хахаха":

    Русия няма с какво да се хвали,че да го прави.Затова и си мълчат..Русия загуби до момента 40% от военните си възможности с тази самоубийствена война която разпали.Виж,че руснаците успяха да окупират едно село и веднага почнаха да се хвалят.Толкова са жалки.
  • 76 По интересно

    12 10 Отговор

    До коментар #69 от "Сатана Z":

    Е че Бункерния Плъхок не се радва на последните си месеци .
    Нищо добро няма да види и ще гори в ада .
    Съдбата на Диктаторите в винаги една и съща .
    Пък в тая война за която говориш , и много украинци загинаха в нея.
    И не си мисли че те знаят за какво става въпрос на смърт .
  • 77 гост

    7 5 Отговор
    Полит пропанда
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Няма ако,има когато!

    20 10 Отговор
    Когато Русия с Путин победят,на подсъдимата скамейка ще се озоват много"евроатлантически"и.зрод и!

    Коментиран от #82

  • 80 Боклук

    14 2 Отговор

    До коментар #78 от "Смърдялник":

    ГУЛАГ се пише с Г а не К +Гулак.
    Главно управление ЛАГерей.
    Руснаците имат поговорка за такива като теб:
    "Толкова млад,а вече глупав.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Може ли аз? Може ли аз!? Моля вииии!

    3 6 Отговор

    До коментар #79 от "Няма ако,има когато!":

    Да ги бия в затвора?

    Коментиран от #86

  • 83 Разумътевкома

    14 9 Отговор
    Тя и Третата световна война можеше да се избегне, но както са я подкарали, става ясно, както и с войната в Украйна, че Западът е искал и иска световно война. Може и да не я иска точно ядрена, но такава ще се получи, без съмнение. Спете спокойно, деца, и сънувайте турските разрушени градове, но радиоактивни... Дано утрото е по-мъдро от вечерта.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Крокодил

    18 14 Отговор
    Путин печели с всеки изминал ден не само на фронта в Украйна, но и на глобалната сцена.
    Кофти ли ви е?

    Коментиран от #88

  • 86 Кееееелееееш

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Може ли аз? Може ли аз!? Моля вииии!":

    голям си крееееетееееен
  • 87 🐘🐘🐘

    6 3 Отговор

    До коментар #84 от "Знаеш ли какво е":

    Абе аз като гледам , май на власт са наследниците на партизаните и комунистите .
  • 88 Алигатор

    9 7 Отговор

    До коментар #85 от "Крокодил":

    Ба иди си в путинстания.
  • 89 Артилерист

    7 6 Отговор
    Нюза пак е намерил необективен, манипултивен и провокативен материал да се изяви...
  • 90 ПАК ЛИ БЕЕЕ?

    10 12 Отговор
    АКО ПУТИН....ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ ВНОСКИ ЗА ВАЗ 2101 ЗА ДА СИ Я КУПИ ЧОВЕК СЛЕД10 ГОДИНИ?

    Коментиран от #111

  • 91 Русофилите пак в шок

    14 17 Отговор
    Тоя руския шаман Путин що ползва вражески Мерцедес ,да си кара ладата ,оня катъра лавров и той с вражески айфон,
  • 92 Перо

    5 4 Отговор
    4ифутът “спаси” света! Всички да плащат такса “спокойствие” вече!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 А ти знаеш ли какво е невеж русофил

    11 9 Отговор

    До коментар #84 от "Знаеш ли какво е":

    Пак ли с тези освободителни войни? Няма такава, полирания, откакто свят светува всички войни са за блага и територии. Тези ги разправяй на правнуците си а не на дядовия.
  • 95 ЗЕЛЕН НАРКОМАН

    12 8 Отговор
    БЕЗ КОМЕНТАР. ИРАК ,ЛИБИЯ , СЪРБИЯ ,АВГАНИСТАН , СИРИЯ , И ОСРАЙНА . СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАМЕСА НА ФАЩ ,МИРОТВОРЦИТЕ .ГОЛЯМ СМЯХ .ХОРА ПРОСТО ИМА ГУГАЛ ПРОВЕРЕТЕ И НАЙ ВАЖНОТО М И С Л Е Т Е

    Коментиран от #96, #101

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Хи хи хи

    7 10 Отговор
    Възраждане заложиха на куц кон: "Ако Путин беше спечелил..."
  • 101 СИБИРСКИЯ МИШОК

    8 6 Отговор

    До коментар #95 от "ЗЕЛЕН НАРКОМАН":

    БЕЗ КОМЕНТАР. ИРАК ,ЛИБИЯ , СЪРБИЯ ,АВГАНИСТАН , СИРИЯ , И УКРАЙНА . СЪС СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ НА РУСИЯ. ГОЛЯМ СМЯХ .ХОРА ПРОСТО ИМА ГУГАЛ ПРОВЕРЕТЕ И НАЙ ВАЖНОТО М И С Л Е Т Е
  • 102 Студопор

    14 9 Отговор
    Как не разбрахте, че не се интересуваме и не вярваме на вашата пропаганда?! Вложете усилията си в отразяването на истински новини! Българинът все още е интелигентен и не ви вярва.

    Коментиран от #105, #106

  • 103 0000

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Киев... кога??
  • 104 Новини

    2 2 Отговор
    Анализ и настроения .то тая тема е приключила
  • 105 Студопориш ли

    6 7 Отговор

    До коментар #102 от "Студопор":

    Как не разбра, че не се интересуваме и не вярваме на твоята пропаганда?! Вложи усилията си в отразяването на истински колентари! Българинът все още е интелигентен и не вярва на руски полировчици.
  • 106 Ентелегента ,

    6 5 Отговор

    До коментар #102 от "Студопор":

    Казваш , че само ако си с петолъчка на челото си интелигентен ?! Па , има и други медии .. Винаги се допитвай от няколко източника , ако мислиш , че е пропаганда . Виж предаванията на Соловьов , Скабеева , Симонян ... Там е истината 🤭😁🤫
  • 107 ПУТИН ПОБЕ ДИ ЛИ ПОБ

    4 5 Отговор
    ЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА В ЕУ и ФАЩ - ПОБЕДИ И СЕГА ДЕМОКРАТИТЕ ПИКАТ АЙНА ГИЕБАМММЕЕ

    Коментиран от #108

  • 108 НОВ СВЕТОВЕНЕН КОВИД РЕД НЯМА ДА ИМА

    8 7 Отговор

    До коментар #107 от "ПУТИН ПОБЕ ДИ ЛИ ПОБ":

    ЩЕ ИМА НОВ РУСКИ РЕД БОЙ ПО ДЕМОКРАЦИЯТА С ЯДРЕННА РУСКА ТОЯГА
  • 109 Ехо

    3 5 Отговор
    Това да го прочете Румен Радев!

    Коментиран от #110

  • 110 БРАТЯ И НЕБРАТЯ БЪЛГАРИ

    5 7 Отговор

    До коментар #109 от "Ехо":

    ПУТИН ИСКА ДА ПОБЕДИ КРАДЛИВАТА АЙНЯНА ДЕМОКРАЦИЯ ИИ АЗ ИСКАМ ЗАЩОТО ДЕМОКРАТ ХАЙДУЦИТЕ КАТО КРАДАТ МИСЛЯТ ЧЕ НЯМА ДА ГИ ТЕПАМЕ
  • 111 БРАВО НАБОРЕ

    8 6 Отговор

    До коментар #90 от "ПАК ЛИ БЕЕЕ?":

    А РАКЕТИТЕ ДЕТО ИМАХМЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА НАЙ ДОБРИЯТ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ ПОДАРЪК ОТ РУСИЯ - А ДНЕС КУПУВАМЕ ФЪРЩОПЛАНИ ОТ ФАШИСКАТА ДЪРЖАВА САЩ АМА ФЪРЧОПЛАНИТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ САМО МОГАТ ДА ГИ НАРИСУВАТ А КИТАЙ НЕ ЩЕ ДА ГИ ПРОИЗВЕЖДА АМЕРИКА ФАЛИРА

    Коментиран от #112

  • 112 ФАЛИРА АМЕРИКА РУСИЯ ПОБЕДИ

    4 8 Отговор

    До коментар #111 от "БРАВО НАБОРЕ":

    РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ ПОБЕДИХА АМЕРИКА КАТО Я ОБКРЪЖИХА АМА ВЕЛИКИТЕ РУСКИ СИЛИ РЕШИХА ДА ОСТАВЯТ ЦРУ КАТО ЖИВИ АГЕНТИ НА МОСКВА - И РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПОБЕДИ ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ И САМО С МОЯТА БОЖИЯ ПОМОЩ ТРУДНО АМА БОГ ЩЕ ПОБЕДИ МИКРОСОФСКИТЕ ИЗЧАДИЯ

    Коментиран от #115

  • 113 Майстор готвач

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сащ са терористична държава":

    Украйна ли разбърка качамака на РФ, или нещо съм пропуснал? Или викаш на тебе са ти казали, че на ватниците всички други са им виновни, и ти понеже няма с какво да мислиш, повтаряш като латерна

    Коментиран от #114

  • 114 ПУТИН КАЗА ЧЕ БГ ЩЕ Е В СИВ

    7 4 Отговор

    До коментар #113 от "Майстор готвач":

    И КОЙТО НЕ Е ЖИВЯЛ В БГ НЕ ЗНАЕ ЗА СИВ И СИВИТЕ АМЕРИКАНСКИ ВЪЛЦИ ДЕТО ГРЪМНАХА ПАПАТА
  • 115 ха ха хааа

    7 3 Отговор

    До коментар #112 от "ФАЛИРА АМЕРИКА РУСИЯ ПОБЕДИ":

    Като пишеш с главни букви , по ли си велик ? И като победите МАЙКРОСОФТОВЕТЕ , ше пишеш - къде ?!🤭

    Коментиран от #116

  • 116 ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО СЪМ

    7 3 Отговор

    До коментар #115 от "ха ха хааа":

    И ПАСА ТРЕВА С ОФЦЕТЕ ДЕТО ПАСА И СКОРО ЩЕ ЯМ ОРА ДЕТО СА ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ - АМЕРИКА
    ЗАГИВА - АЗ ОТ СТРАШНИЯТ СЪД ГО КАЗАХ ДЕТО ПАСА ТРЕВА

    Коментиран от #119

  • 117 ПосеркоПутин

    8 15 Отговор
    Вместо да стане описаното от Ан Епълбаум , ще стане разпада на Русия. Тиранията, мизерията и робството нямат икономически, социални основи за да се разпространят, не са привлекателни за хората и станат така наречен нов световен ред. Всъщност "новият световен ред за който натякват някакви чезумни идиоти, е нищо повече от последни неистови опити да се спаси прогнилите и ненужни в обществото тоталитаризъм, фашизъм, комунизъм които все още присъстват на планетата в някои точки на земята като Русия, Китай, България, Сирия, Венецуела, Унгария, Куба, Сев Корея е т.н. Всичко ще бъде изринато в мръсния канал.

    Коментиран от #137

  • 118 деНАЦИфикация

    14 6 Отговор
    До последния украински и натовски фашистки крак !!! Само това е решението !!! И Русия ще го осъществи !!!
  • 119 ха ха хааа

    1 6 Отговор

    До коментар #116 от "ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО СЪМ":

    Явно офчарите не сте учили много ... Да знаеш нещо за избити индианци от колхози ?! Ти помогна - напиши - руско индианска война в гуглето ...
  • 120 Уса

    3 4 Отговор
    Направо сте смешни поздрави от сащ

    Коментиран от #121

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 мдааааа... жендъри и мусака

    17 5 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....
  • 124 патриот

    5 5 Отговор
    При нарушаване, от някоя страна в света, на правото за мирно съвместно съществуване между държавите, е напълно адекватно, останалите страни да възстановят справедливостта, и съответно след това, да приемат мерки за предотвратяване на подобни нарушения!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Алоу

    5 7 Отговор
    Обичам путинофилски рев неделя сутрин. Истината боли нали нещстни червени зетки.
  • 128 Дежурната доза Помия исипана срещу

    9 3 Отговор
    Русия и Путин!! Как бяха войните в Ирак Сърбия, Либия, Виетнам, Сирия??? Помиярска статия!!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Авторчето е описало мечтите си,

    7 2 Отговор
    сега си ги представете обърнати на 180 и ще видите реалността, -"Руските войници, окрилени от блестящата си победа, вече щяха да бъдат на границата с Полша, създавайки нови командни пунктове, копаейки нови окопи. НАТО щеше да потъне в хаос; целият алианс щеше да бъде принуден да похарчи милиарди, за да се подготви за неизбежното нахлуване във Варшава, Вилнюс или Берлин."!? Не е ли вярно, че НАТО е в хаос, не е ли вярно, че нариват милиарди, че нариват оръжие и то става на скрап? За три дни Русия си стигна до Киев, но целта им беше друга. Сега заради тези западни джендъри, може и да стигне до полската граница, че и до Берлин да стигне.

    Коментиран от #135

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #132 от "Авторчето е описало мечтите си,":

    Затова си бяха помъкнали и парадните униформи! Замаян от руска пропаганда.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Кочан

    2 3 Отговор
    Статията очевидно е преводна. Иначе щеше да спомене и геноцида който се готвеше на българския народ. Румен Радев бе инсталиран с помоща на Позитанската Престъпна Организация за да подкопае институциите, а Партията на Престъпниците трябваше да проведе геноцида. Спомняме си заплахите на 12 кенефника.
    Слава на Зеленски че сценария не беше осъществен. Трябва щедра и незабавна помощ за храбрия украински народ за да отблъсне окупаторите.
  • 139 Лошо се пише на Европа

    6 2 Отговор
    Абсолютно нереална публикация! Нито съм за Путин,нито за сащ,но след като сащ си гледа само своя интерес и въвлича васалната си Европа във война заради неговия интерес да е хегемон на света,защо и Русия да не си гледа нейния интерес?? Жалкото е,че Европа не си гледа нейния интерес, заради продажните политици от Брюксел ,и ако продължава така,ще бъде изпепелена!
  • 140 Така ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Тогава повръщай бе.Тъй де,на който му се повръща,нек си повръща
  • 141 Лошо

    1 0 Отговор
    То много хубаво ,ама по този въпрос има поговорки.От тази война няма победител а врагове за поне 30години.Войните в Европа затова се казват 30годишна 100годишна.Това е лошо за нас както и да свърши.Йорупция в Украйна и Русия ще продължи и все пак ядрена държава няма как да се победи .

    Коментиран от #142

  • 142 Прав си.Ядрена държава няма как

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "Лошо":

    Но Атаманите ще тръгнат.За сега като Атамани се очертават Рамазанката и Пригожнин.Ами оня,Стрелков ли беше?И кой знае още колко ще изкопчат от армията като птицата Феникс и глей кво стаа.Става 2023
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.