Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 10:00 3 794 70

Черно на бяло: вярно ли е, че САЩ и НАТО излъгаха Москва - Февруари 2023

  • съветски съюз-
  • нато-
  • варшавски договор-
  • михаил горбачов

Днес вече са налице достатъчно благонадеждни документи и източници, от които става ясно какво се е случило през онази паметна 1990 година, когато беше взето решението за обединяването на Германия

Черно на бяло: вярно ли е, че САЩ и НАТО излъгаха Москва - Февруари 2023 - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се разширява нито сантиметър на изток, гласи руската официална доктрина. Но вярно ли е? Наистина ли навремето Москва е била измамена от Запада? Ето историческите факти.

Случващото се в Украйна ни задължава да отправим поглед назад в историята, за да открием дълбоките корени на днешните събития. Затова нека обобщим историческите факти.

Измамиха ли Москва за разширяването на НАТО

Руската официална доктрина и пропаганда от доста време повтарят най-вече следното: САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се придвижи нито сантиметър на изток - именно това е причината за днешните сблъсъци. Всъщност обаче такова обещание никъде не е скрепено черно на бяло. Днес вече са налице достатъчно благонадеждни документи и източници, от които става ясно какво се е случило през онази паметна 1990 година, когато беше взето решението за обединяването на Германия.

Според германския "Зюддойче Цайтунг" никой не е изучил тези материали по-добре от харвардската историчка Мари Илис Сарот, която миналата година издаде третата си книга, посветена на края на Студената война. Книгата се казва "Нито сантиметър", като заглавието препраща тъкмо към спорното обещание, че НАТО няма да се разширява. Срещу Сарот често се използва аргументът, че като американска гражданка тя самата е пристрастна, припомня германското издание, но противопоставя извода си, че никой не е положил толкова усилия за историческата справедливост, колкото самата Сарот. Статията в германското издание е озаглавена "Измамен ли беше Съветският съюз от Запада?".

Обширен разговор с 54-годишната историчка е публикуван в друг германски вестник - "Велт ам Зонтаг". Пред това издание тя припомня, че в началото на 1990 година главният въпрос гласи: Какво следва оттук насетне? Студената война е свършила, но на територията на тогавашната ГДР все още има 380 000 съветски войници. И изобщо не е ясно дали Москва ще се съгласи Германия да бъде отново обединена. В интервюто си за "Велт ам Зонтаг" историчката обяснява:

"В началото на 1990 се проведоха редица дипломатически разговори. В един от тях тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър казал на Горбачов приблизително следното: "Как Ви звучи една такава хипотетична идея: Вие разрешавате на Германия да се обедини, а ние Ви казваме, че НАТО няма да се придвижи дори на сантиметър в източна посока". На което Горбачов отговорил: Да, звучи като добра идея, можем да я обсъдим в бъдеще."

Мари Илис Сарот припомня, че около този разговор няма съмнения, но в същото време на хартия не е подписвано нищо. Черно на бяло съществува само известният Договор "2+4" от септември 1990.

"В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала. Но Путин днес го премълчава, защото този факт не му е изгоден."

Историчката говори и за противоречивите твърдения на Михаил Горбачов, който през 2014 казва, че по време на преговорите за обединяването на Германия не е ставало дума за НАТО. Но архивите на самия Горбачов съдържат бележка, че той лично е говорил с американския външен министър Бейкър за НАТО. И е споделил предположението си, че страните от Средна и Източна Европа искат да напуснат Варшавския договор и по-късно да влязат в НАТО. С други думи, обобщава Сарот, говорено е за НАТО.

В обширното интервю във "Велт ам Зонтаг" става дума и за последната публикация на "Шпигел" по същата тема, в която се цитират "новооткрити източници". Те също потвърждават, че - за разлика от казаното през 2014 от Горбачов - в преговорите за обединяването на Германия източното разширяване на НАТО е присъствало като тема. Двама дипломати, които участват в тогавашните преговори - германецът Юрген Хробог и американецът Реймънд Сейц - през 1991 година са на мнение, че Западът все пак е поел ангажимента да не разширява НАТО отвъд Елба. Работата обаче е там, че техните началници - президентът на САЩ Джордж Буш и канцлерът на ФРГ Хелмут Кол - не са ги упълномощавали за такива обещания. По този въпрос историчката казва:

"Ако в рамките на преговорите "2+4" Сейц и Хробог все пак са преговаряли със Съветите за бъдещето на НАТО - и то въпреки указанията от Белия дом и от канцлерството, те са превишили пълномощията си. И няма значение кой какво си е спомнял през 1991 година - онова, което се брои, е официално подписаното през 1990. А то е ясно, такава е била официалната позиция на Федералната република, Великобритания, Франция и САЩ."

По-нататък в разговора с историчката става дума за последвалата фаза на разведряване в отношенията между Запада и Москва. По този въпрос Мари Илис Сарот казва:

"Имаше три решаващи момента: един още при управлението на Джордж Буш, другите два вече при Бил Клинтън. От гледна точка на Буш Студената война беше спечелена от НАТО, тъй че нямаше нужда от нов мирен ред или от каквито и да било промени. (…) Буш ясно даде да се разбере, че новият мирен ред в Европа ще бъде твърде подобен на стария и по този начин свали от дневен ред всички възможни алтернативи, примерно неутрална Средна Европа, ако не и разпускането на НАТО."

Вторият решаващ момент, според историчката, настъпва в мига, когато по време на мандата на Бил Клинтън няколко източноевропейски държави, като например Полша и Унгария, ясно казват, че искат да влязат в НАТО. Тя цитира думите на Клинтън - така, както ги е преразказала и в книгата си "Нито сантиметър": "Момент. Нека не бързаме толкова. Защото ще ни се появи проблем. Какво ще стане тогава с Украйна? Какво ще стане с другите бивши съветски републики?". Според историчката Клинтън си е давал сметка, че през Европа отново ще се тегли разделителна черта: между държавите, които са под закрилата на НАТО, и онези, които не са.

"В началото на 1994 Клинтън казва приблизително следното: "Проблемът е най-вече Украйна. Няма да има траен мир, ако оставим Украйна на произвола на съдбата". Едва не паднах от стола, когато прочетох това."

Историчката припомня, че на този фон администрацията на Бил Клинтън разработва една междинна фаза: така нареченото "Партньорство за мир", в чиито рамки държавите от Средна Европа постепенно да се придвижат към членство в НАТО, а партньорството да бъде отворено и за страни като Украйна, Беларус и Казахстан.

"Това решение не беше особено популярно, защото Полша и Унгария искаха веднага да влязат в НАТО. Но "Партньорство за мир" имаше едно голямо предимство: то беше приемливо за всички участващи, включително и за Русия, която дори се присъедини. Полша от сърце мразеше тази идея, но Бил Клинтън убеди Лех Валенса."

"Сивата зона, възникнала в дните между 8 и 25 февруари"

В края на интервюто историчката стига до третия решаващ момент, предопределил днешното напрежение между Русия и НАТО: "За него е виновен не само Клинтън, но и Елцин. Първоначално демократизацията в Русия потръгна многообещаващо, но през октомври 1993 Елцин изпрати танкове срещу парламентаристите. А още по-лошо беше нахлуването в Чечения през 1994. За поляците това беше повратният момент, тъкмо тогава те казаха: След като Русия нахлува в Чечения, ние имаме нужда от закрилата на член 5. Източноевропейците увеличиха натиска. Да не забравяме и междинните избори в САЩ, спечелени от републиканците, които бяха за разширяването на НАТО. Под натиска на тези събития, а и в резултат от Меморандума от Будапеща, с който Украйна се отказа от ядрените оръжия и така изгуби част от важността си, Клинтън промени своето мнение и даде на източноевропейците член 5. И оттогава поехме по пътя, на който се намираме сега."

В този пасаж Мари Илис Сарот препраща към тогавашното решение на Украйна да предаде не Руската федерация ядрените оръжия от съветско време. По повод нейните изводи "Зюддойче Цайтунг" обобщава:

"Тоест, никога не е имало юридически обвързващи обещания или договори за ролята на НАТО след обединението на Германия. В преговорите за външнополитическите аспекти на германското обединение (преговорите "2+4") темата повече не се появява. Това си остава една сива зона, възникнала в устната комуникация в дните между 8 и 25 февруари."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    31 61 Отговор
    Абе Москва да се благодари на огромната помощ от САЩ и Европа.От храните който и изпращаха да не умрат от глад.Руските бабички още с умиление си спомнят американските пилешки бутчета с който са преживяли 90те.СССР се срина под собствената си тежест.
  • 2 Историк

    20 27 Отговор
    Хората пишат, но то трябва да има кой да чете и след това да говори истината.
  • 3 Така така

    65 27 Отговор
    DW изобщо няма да ви чета оправдателния парцал. Излъгаха разбира се,а пък вие лъжете ежедневно. Чудя се не ви ли омръзна???

    Коментиран от #68

  • 4 Българин

    29 44 Отговор
    по-големи лъжци от руснаците-няма

    Коментиран от #9, #17

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 19 Отговор
    1993.г. Шорош:
    " Със жива сила от изтока и с оръжие от НАТО ние ще нападнем Русия !"
    или и това не си "спомнят " 🤔🤔🤔

    Коментиран от #14

  • 6 нннн

    42 11 Отговор
    Ние също си имаме двама ,,харвардци". Не зная какво са учили, но много лъжат.

    Коментиран от #40

  • 7 Наблюдател

    43 9 Отговор
    Ама разбира се, че кой не вярва на DW. Германия забрави благодарение на кого се обедини, въпреки всичко, което му причини. Но ще платят много жестока цена, всъщност те вече я плащат, благодарение на Америка, но още много ги чака.

    Коментиран от #10

  • 8 Дън Бай

    20 8 Отговор
    Да вземе да напише книга и за добрият австриец.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 13 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Так е ,
    те излъгаха , че ще върнат ракетите в Карибската криза ‼️
    те излъгаха с епруветката в ООН ‼️
    те излъгаха за 11.9. ‼️
    те излъгаха Садам , че няма да се месят в неговите войни‼️
    те излъгаха Асад , че ако предаде Кадафи, няма да му се месят в Сирия ‼️

    Искаш ли още ❓❓❓

    Упс , извинявай , май не са рашките 🤔🤔🤔
  • 10 опълченец

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Германия също така помни и кой я раздели.
  • 11 Урюрвкос

    27 8 Отговор
    те това си е класическа лъжа, така стана и със Югославия, подписаха куп документи които след това не се изпълняваха защото----те (преговарящите) са превишили пълномощията си. Разговора между Кол и Горбачов за НАТО е стенографиран и го има в архивите. Един от украинските преговарящи с Русия дори беше гръмнат защото си превишил пълномощното което му дал Господаря.
  • 12 добро утро спахте ли добре

    22 9 Отговор
    оо моля ви се ама те краварите не лъжат бе те са ангела на земята те са света вода това не е възможно …
  • 13 защо

    28 10 Отговор
    Байдън:""Вие сте предна линия на нашата колективна отбрана"
    Някой да не е рзбрал?
    ВИЕ на НАШАТА!

    Коментиран от #15

  • 14 Майхой

    16 17 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Путлер: 2000: РуЗЗия ще установи диктат и ще поробва още много народи. Или и това не си спомняш?

    Коментиран от #19

  • 15 Нещо неясно?

    8 13 Отговор

    До коментар #13 от "защо":

    Вие, страните най-близо до фашисткия агресор, ние - НАТО. Кое не разбра?
  • 16 Нищо не разбрах

    30 11 Отговор
    Украйна нали не е в НАТО, защо НАТО воюва в Украйна??
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Я ни припомни :
    - руснак ли е Президентът Рейгън, който излъга под клетва , че не е подслушвал опозицията ❗
    - руснак ли е Президентът Клинтън , който излъга под клетва , че Моника не го е обслужвала в кабинета ❗
    - руснак ли е Президентът Буш , който знаеше за атаката на 11.9 и кой пусна един единствен самолет да напусне страната му тогава ❗
    Ако ДА, значи са големи, най-големите лъжци❗
  • 18 Какво значение има

    22 9 Отговор
    дали САЩ и НАТО са излъгали Русия?
    Факт е, че НАТО стигна до границите с Русия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Объркано Атлантиче

    20 7 Отговор
    САЩ и НАТО никога не са лъгали за Москва, за подчинението и разграбването на природните и ресурси:
    Северноатлантическия договор е подписан във Вашингтон на 4 април 1949 г....През 1954 г. Съветският съюз предлага да се присъедини към НАТО, но е отхвърлен !!!
    Защо?
    19 декември 1949 г.
    План „Dropshot” (има го даже в английската уикипедия) за унищожение на СССР и неговите съюзници. Разработен по нареждане на президента Труман, разсекретен през 1978 г.
    Начало – 1 януари 1957.
    Причина – агресия от страна на СССР (предстои да бъде съчинена и/или провокирана).
    Участници: 164 дивизии и 20 милиона военни от НАТО.
    Оръжия – 300 атомни бомби, общ брой на авиоатаките – 6 000.
    Планът е разчетен в 4 фази...

    Коментиран от #69

  • 21 ХАРОН

    23 8 Отговор
    Интервю, интервю, интервю... Разбира се, че Запада издокаран много ювелирно Горбачов и тогава ОНД. Самия Горбачов се договори за своята сигурност и се пресели в Щатите да чете лекции. Почти всички вербовки на американците го правят това упражнение, а то е награда за "вярна служба". Скъпо- платен лектор (все пак ще бъде даван за пример и след политическата служба). Тук при нас аналог е Петър Стоянов и Росен Плевнелиев с нищо не допринесли особено втория но верни кучета с визитка "Президент"! Първанов и Радев дали ще четат лекции във Вашингтон....? Та, така, колхозника си затвори очите за собствения си уют и предаде руските интереси. Така си и отиде от този свят- като председател.

    Коментиран от #23

  • 22 Толкова

    26 8 Отговор
    много лъжи само в една статия. Естествено, че излъгаха лицемерите. Докога мислехте, че ще живеете с тази лъжа? нато не само се разширява на изток под носа на Русия, но и директно се намесва в конфликта с оръжие. Това ако не е война на нато с Русия, тогава какво е?
  • 23 ХАРОН

    9 8 Отговор

    До коментар #21 от "ХАРОН":

    Да се чете последното като ПРЕДАТЕЛ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Всеки

    19 9 Отговор
    може да каже каквото си иска. Фактите са, че нато и америка излъгаха за всичко и днес лаят като бесни псета пред портите на Русия. Време беше да се сложи край на тази подлост. Излъгаха и Украйна и продължават да я лъжат. Никой не му пука колко украинци ще умрат или колко територия ще изгубят. Важното е някой друг да свърши черната работа. Това е картинката батенца. Нищо не идва без друго нещо, преди него.
  • 26 За протокола

    16 8 Отговор
    Днешна Русия лоша или добра е продукт на непрестанната западна амбиция за доминация в целия свят и вечния стремеж Русия да бъде неутрализирана като конкурент в борбата за световна хегемония. Русия изнесе на гърба си победата над фашизма с цената на милиони жертви, за да се кичат с лаври други. Истината е очевадна за всички как америка и нейните глашатаи от нато искат да разкъсат и погълнат. От това по-очевадно няма накъде.
  • 27 Орка

    13 8 Отговор
    АБЕ КВО СТАВА МАЙ ПОДКРЕПАТА ЗА РУСИЯ РАСТЕ ПОЧНАХТЕ ДА СЕ ГЪРЧИТЕ КАТО НАСТЪПАН ЧЕРВЕЙ БИЛ КАЗАЛ АМА НЕ БИЛ ПИТАЛ АМА БИЛО ДОГОВОРЕНО НО НЕ БИЛО ПОДПИСАНО. Я МИ КАЖЕТЕ КВО ПРАЙ НАТО В ЕВРОПА ОТ КОГО Е ЗАЩИТАВА ОТ ПРИЯТЕЛСКА РУСИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ ИЛИ ОТ МОГЪЩИЯ ИРАН КВО СЕ ПРАЙТЕ НА ЛУДИ ЗА ВСИПКИ Е ЯСНО НАТО Е ВОЕНЕН БЛОК ПОД АМЕРИКАНСКО РЪКОВОДСТВО НАСОЧЕН СРЕЩУ РУСИЯ А ЧЕ РУСИЯ БЕШЕ СЛАБА И НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ Е ДРУГ ВЪПРОС Е ДА АМА ИГРАТА СЕ СМЕНИ ПОЯВИ СЕ КИТАЙ И ИРАН Е СЕГА ВЕЧЕ НАТО ИМА С КОГО ДА СИ МЕРИ ....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не било война с нато?

    15 8 Отговор
    А какво прави натовско оръжие в Украйна? Чий го дири нато в Украйна? Каква е Украйна на нато?
    Не беше ли нато, което гръмко крякаше, как щели да защитават само страните-членки?
    Не на нас тия, западни лъжци и койоти.
    Всички натовски страни са легитимна цел на Русия.
  • 30 Щом

    9 9 Отговор
    натовците нарушиха собствените си правила да се намесват в конфликт по който не са страна, не виждам в какво могат да обвиняват Русия, че е скъсала договора “Нов старт”.
  • 31 патриотичен

    10 9 Отговор
    На нас Русия ни е задължена, за страданията, загубите и съсипаните надежди за проспериращо бъдеще, причинени от насилствената промяна в социално-икономическият строй, след окупацията ни, през 1944 год.

    Коментиран от #33

  • 32 Ръката на Кремъл

    9 8 Отговор
    Накратко, никога не вярвай на обещанията на Запада.
  • 33 Ръката на Кремъл

    12 9 Отговор

    До коментар #31 от "патриотичен":

    А с какво е по-добра окупацията от САЩ от 1989 г. Руснаците поне строяха и помагаха, а тези само грабят,

    Коментиран от #35

  • 34 джо

    14 8 Отговор
    Фактите са налице даже да бяха подписали всякакви договори или споразумения Америка в момента не призна нищо.Разруши всичко което бе създадено преди 80 години без един изстрел и без да пролей капка кръв окупира цяла Източна Европа като ги прие в НАТО и без да плати един долар използва цялата им територия и инфраструктурата но и това не достатъчно задължава ги да купуват тяхното оръжие на цена която те определят и срока на предаването , само подписвате техните контракти без да питате. И това не достатъчно трябва да приемете милиони Украинци както за тяхното обеспечването трябва да ги настаните- подслон,храна и ако трябва да им намерите и работа . Защо?-- Когато твоите пенсионери едва свързват двата края. когато хиляди не могат да си платят за ток, вода,отопление когато всеки ден всичко поскъпва и продължават да те убеждават , че трябва да стоиш на студено- полезно е ----когато не трябва да се къпеш- вредно --- всичко това не е достатъчно сега подготвяt страни като Полша,Прибалтика Румъния и България да участва не само с предоставяне на оръжие но и след време с армията си като ще убедят колко е опасна Русия колко е героичен Българският народ и как нейните войници са смели, безстрашни, горди ,че се сражават срещу окупатора Русия.
  • 35 ТрампЛин

    11 7 Отговор

    До коментар #33 от "Ръката на Кремъл":

    “Окупацията на САЩ”??? ти четеш ли изобщо какво се казва в статията? 380,000 руска армия на територията на ГДР!!! Днес НАТО има цифром и словом само 60,000 и то една година след като русия нападна Украйна и заплашва цяла Европа!!!

    Коментиран от #36, #37, #41, #42

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 9 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    Ами , ако си пропуснал,
    армията на САЩ никога не е напускала Германия 🇺🇸🇺🇸
    А и нещо за КанцлерАкт можеше да споменеш 🇺🇸🇺🇸

    Коментиран от #39

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 9 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    А даже когато бяхме
    " под руска пкупация" и нас нямаше БЕЗПЛАТНИ бази на СССР❗
    А сега има вече ЧЕТИРИ бази на САЩ

    НЕ НА НАТО , на САЩ ❗❗❗

    На българска територия , българи нямат свободен достъп ❗

    Коментиран от #38, #44

  • 38 ТрампЛин

    10 7 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Вече ти се отговори на тази откровена лъжа!
  • 39 ТрампЛин

    11 6 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да, имат контингент там и то е в момента при всички рискове за Европа е само 60,000! Срещу 380,000 за русия в края на ерата Въшкарския Договор!
  • 40 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    МИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ХАРВАРДЦИТЕ И ЩЕ МРЕТЕ ПО ПОЛЕТАТА НА УКРИЯ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЗА КРАВАРСКИ ИНТЕРЕСИ .. КАТО ПОЛЯЦИТЕ В МОМЕНТА
  • 41 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 8 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    АЛОО 80 ГОДИНИ ЕВРОПА Е ОКУПИРАНА ОТ КРАВАРИТЕ .. ДА СИ ВИДЯЛ ФРЕНСКА И ЛИ НЕМСКА БАЗА В АМЕРИКА ..??? НО СКОРО ЩЕ НАТОРИТЕ УКРАИНСКАТА ЗЕМЯ ПО ЗАПОВЕД НА КОАЛИЦИЯТА НА ВОЙНАТА ЗА КОЯТО ГЛАСУВАТЕ ...В БЪЛГАРИЯ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Верно ли

    12 8 Отговор
    АМ ЧЕ КАТО ИМАШЕ МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЧЕРНО НА БЯЛО ДА НЕ БИ ДА БЯХА СПАЗЕНИ

    Коментиран от #45

  • 44 Руснаците ни

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    бяха отписали. Най-слабата държава от ВД до втората по сила в НАТО и гръцката от юг. На запад Югославия която не беше член на ВД. А ние в България как живяхме 40г. с ядрените бомби в авиобази Инджерлик и Авиано? Било заплаха - а като войските на Варшавския договор граничеха с повечето западно-европейски държави, дори едната разделена на 2 не беше опасно нали? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана.
  • 45 Минските

    11 1 Отговор

    До коментар #43 от "Верно ли":

    споразумения не гарантираха границите на Украйна от 1991г. Дава се автономия на ЛНР и ДНР, а за Крим нито дума.
  • 46 Българските турци

    7 9 Отговор
    Горбачов умря и сега плъзват измислени легенди и митове ! А логиката при краха беше в икономиката на СССР , силно уязвима... защото се крепеше главно на валутата идваща от природния газ и нефта. Западният капитал манипулира с цените на газта и нефта , "матираха" "горкия" Горбачов и съюзът рухна!!!... Западът не очакваше толкова бързо и лесно да придобие този огромен и труден за гълтане залък ,пък и малко и замаяни от триумфа отложиха колонизацията за известно време(нямаше и никаква опасност стига на Эльцин да не му свършеше водката ). Чеченците им объкаха сметките !...А когато Путин слезе на сцената , Западът изтрезня , но Шаранът се беше изплъзнал !!!...За запада оставаше да се задоволят с останките от срутилия се Варшавски договор и оглозганите икономики на държавите от СИВ !!!...
    След толкова години ,днес със сигурност Байдън си мисли , че отново е притиснал и заклещил на тясно Шарана... но се оказва че това вече не е онзи зашеметен Шаран на "горкия" Горбачов и много вероятно вече долавя през дълбоката тиня тежката миризма на Шаран този път издигащ се от АМЕРИКА ! ! !

    Коментиран от #47

  • 47 ТрампЛин

    8 5 Отговор

    До коментар #46 от "Българските турци":

    Струва ми се че малко си фантазираш приятелю. Да, света се нуждае от минералните ресурси на Русия, но никой не си прави илюзията че ще може да ги заграби! Русия търси пазари, Запада търси ресурси, всяко нещо си има цена и никой не може да извива ръцете на другия. Руската империя се разпадна през 1917, но за сметка на нея през 1945 се роди Съветската империя, не по малко кръвожадна и ненаситна! Като всяка Империя прекомерно лакома и ненаситна, Съветската Империя се задави с голямата лъжица и рухна през 1990! Сега Имперските амбиции на тази болна държава отново се събуждат, отново и се струва че се задушава в собствените си граници, без сателити и васали, но се надявам този път да и е за последно!

    Коментиран от #48

  • 48 Българските турци

    4 8 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    За съжаление няма да им е за последно...Светът си търси баланса...и докато се стигне до равновесието едрите ще се блъскат и както винаги за сметка на дребните, които попадат в сферата на ламтежите им !...Турците знаят че няма ЗАВЕТ под чужда мишница...но уви мнозинството в останалия свят си въобразяват че с обвръзване с пактове и договори си гарантират сигурност или закрила ! Едрите са само 5 а останалите заблудени са повече от 195 !!!...Този път светът не трябва да търси баланс разделен пак между Същите 5 ... иначе колониализма ще продължава да се лансира като Демокрация или Цивилизован Глобализъм !!!
  • 49 ТрампЛин

    7 5 Отговор
    Франция, Англия, Германия, дори един Китай се задоволиха с това което могат да си позволят да контролират, само на русия все не и стига! САЩ никога не са били колониална сила, дори напротив, бяха колония която извоюва Независимоста си! САЩ са икономическа сила, на която границите и са тесни! САЩ не се държи като колониалист! Баланса на света бе постигнат още през 1990 с края на колониализма, като за голяма изненада последните колонии се оказаха страните от Съветския Блок! Тези същите, които издигаха глас против колониализма в Африка през 60-те, се осъзнаха, че те самите са колонии! Също както през 1878, крепостните селяни на руската империя, “освободиха” България от Турско робство?!? Крепостни руски селяни “освобождават” и колонизираните Европейски държави, издигат глас против колониализма в Африка???

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Българските турци

    3 9 Отговор

    До коментар #49 от "ТрампЛин":

    Грешиш и в стремежа си да оправдаеш ламтежа и колониалния "хуманизъм" на Европа изкривяваш историята и преувеличаваш лакомията на Руснаците които тепърва осъзнават комфорта придобит от експлоатация на колонии и природни ресурси !!! Направeте една сметка...Когато китайците строят Великата китайска стена за да спрат Тюркските нашествия, на земното кълбо колко държави е имало !?...
    За "древните сили" (Китай, Япония,Британия,Индия,Русия,Турция,Иран...) войните са като ужилвания за да се усетят и да оцелеят...Никога не са целели тотално унищожение , защото са разбрали че това е всъщност самоунищожение...Точно затова все още съществуват !
    Западът и Америка не са Римската империя .... Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отначaло...щото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Българските турци

    5 7 Отговор

    До коментар #49 от "ТрампЛин":

    продължение
    Защо се сравнява икономическия разпад на СССР със сегашната ситуация ?!...И защо се говори за копчета и бутони всякаш се коментират Холивудски филми за края на света !!...Всеки разумен човек върху тази планета трябва да знае че посегне ли се на копче или бутон на Земята ще настъпи "Содом и Гомор" !!!...Докато има разумни ХОРА всички дребни фанатизирани патрЕоти ще трябва да седнат на задните си части и яко да се молят да не се счепкат ЕДРИТЕ един с друг...че именно тогава светът ще проумее че ВОЙНАТА не е като да се надпикават Зеленски и Путин !... Cправедлив мир ?... Няма !... Никога не е имало ?... Защото да умират хора по време на война само по себе си е несправедливост !!!...Има само мир с компромиси !... Украинците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да я наричат Родина !...Руснаците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да казват че им принадлежат !...Само земи пролети с кръвта на жервите за нея се признават за собственост на тия които са воювали за тях !!! ... Това е категоричната истина от хилядолетия насам върху планетата Земя !!!...
  • 52 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Българските турци":

    Много грешна посока на мислене!
    Първо. Русия няма нужда от колонии в смисъл на природни ресурси! Те не могат да използват разумно техните!
    Второ. Русия има нужда от Сателити-Буфери, за да и защитават границите!
    Трето. Русия Няма капацитет да бъде каквото и да е било, близко до това което са САЩ и Западна Европа!! Наричай ги като искаш, Неолиберални незнам си какво!
    Четвърто. За копчета и Кнопки говорят само изтерясалите русофили!
    Пето. Днес имперски амбиции познати от средновековието, има Само русия! Всички други Велики сили осъзнаха това което и ти описваш, правото на съществуване на малките държави, наречи ги васали. Разликата е че САЩ и останалите Велики сили-Англия, Германия, Франция….цяла Западна Европа кма какво да даде на тези държавиЦИ, докато русия не може да им предложи Нищо освен безпътица и упадък!

    Коментиран от #54

  • 53 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "Българските турци":

    И още нещо. САЩ много отдавана разбраха правилото за “бича” и не го използват! Сложиха и морков отпред! Русия Няма морков! Русия няма с какво да обогати една държава! Русия има само една цел-марионетни правителства подкрепящи я политически! На Русия идеологията е Стани за да седна!! Да седне ама на какво? На чии бизнес интереси? На КРАЗ, на ЗИЛ, на Мраз, на Темп….Лада, Москвич?? С какви компании ще се настани в бъдещите си васални държави? Ние чушкопеци можем да си произвеждаме, както и казани за ракия далеч по-добри от руските самовари.

    Коментиран от #55, #67

  • 54 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "ТрампЛин":

    Докато имаха далекоизточните и африканските колонии и техните ресурси може да са имали да дават нещичко на тия които са идвали да им слугуват но вече надали ще дават защото няма да им стига за тях си...Територията на Русия е огромна а човешките и ресурси са недостатъчни за рентабилно обработване на плодородните територии...Въпреки това е водеща в прозводство на зърнени култури - пшеница,слънчоглед, царевица... които са стратегически култури и направляват прехраната на планетата ни...Преставете си Русия как като едно време Коми бе заселена с български гастарбайтери днес да бъде заселена по същия начин с северокорейци,монголци, китайци и виетнамци ?!...Тогава кой ще държи ХАМБАРА на планетата в ръцете си ?!... Санкциите насочват руските умове към ефективен рационализъм ...Русия е с най дълъг Космически стаж... Строи най модерните АЕЦ...Има напълно независима военна индустрия...санкциите не успяха да сринат икономиката и което значи че е издръжлива и устойчива...Това че не могат да правят тостери,перални и луксозни коли не ги прави по некадърни и не е проблем ... тях могат да ги произвеждат всички дребни икономики !!!
    За да си независим и за да ти се чува гласа са необходими три основни компонента:
    1. Трябва да имаш Армия и военна индустрия с висок възпиращ ефект!
    2. Издръжлива , устойчива икономика !...
    3. Обединен и силно мотивиран народ с принципи !

    Коментиран от #56

  • 55 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "ТрампЛин":

    И още нещо. Свикналото на комфортен живот и октобър фестове и многоцветни прайдове неолиберално боеспособно население на Европа , дали ще е способно да се "жертва"безропотно колкото тия от "сибирското блато" ?!...

    Коментиран от #57, #58

  • 56 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Българските турци":

    Та всички тези “безгранични възможности” на русия, откъм ресурси и територия, как се вързват с инвазията и експанзионистичната политика днес? Наслушахме се и на БРИКС и Нов Световен Ред с нова Световна валута на разплащане, и при тези Светли Бъднини за русия, тя реши да пролива своя и чужда кръв?!?
  • 57 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Българските турци":

    А, това ли било?
  • 58 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Българските турци":

    На този въпрос никой не може да даде отговор! Моята логика е следната: Аз живея някъде в Западното полукълбо, имам жена деца къща спестявания…..Ти живееш някъде в блатото, имаш къща с външна тоалетна, или комунално жилище, имаш жена която пие повече от теб макар че ти си алкохолик, сина ти е загинал в Украйна…Кой има по голям Залог? Кой ще е по-мотивиран да защитава това което притежава???

    Коментиран от #59

  • 59 Българските турци

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "ТрампЛин":

    Не знам ?!... Но знам че при такава ситуация никой не трябва да не се надява на член 5 и саможертва от Аскера на Ердоган !

    Коментиран от #61

  • 60 Българските турци

    0 3 Отговор
    Русия винаги е воювала за геостратегия ..."излаз на топли морета" , "блянове и мечти за проливите" и т.н....и никога за колонии и васали ! Ялта беше продиктувана на Чърчил и Сталин от американците след като обявиха мощта и хегемонията си над света в навечерието на зловещия край на Втората световна война ! ... А китайците винаги са воювали само за да се отбраняват ! Великата китайска стена е най красноречивото доказателство на това твърдение ! Страхът на запада не е от военната мощ на китайската армия а е от потенциала на човешкия ресурс на китайската икономика и вероятноста този ресурс да влезе в реакция с природните ресурси на Русия по мирен и естествен път ! Затова САЩ ескалират и нагнетяват милитаризъм и подстрекават конфликти днес навсякъде където могат да попречат на действията на този потенциал и таэи евентуалност !!!

    Коментиран от #63

  • 61 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Българските турци":

    Не знам защо намеси “аскера на Ердоган”??? Според мен аскера на Ердоган е нужен само до толкоз че да не бъде на отсрещната страна! Турция е нужна на НАТО само като база! Ердоган си играе картите много разумно, и не вярвам да прескочи в другия лагер. Ако ти имаш такъв интерес това е друга работа.

    Коментиран от #65

  • 62 Българските турци

    1 0 Отговор
    В края на краищата ако някой луд не натисне бутона на "Апокалипсиса" всички ще наблюдаваме развоя и финала на събитията през следващите няколко години !! Желая лека нощ на всички Разумни и Трезви коментиращи !

    Коментиран от #64

  • 63 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Българските турци":

    Точно така! Топли морета и Проливите!! Ти си го осъзнал далеч преди нашите русофили!!! Никакво Освобождение никакъв Сан Стефанския договор!! Русия трябваше да работи с Китай именно по тази линия, и не виждам как САЩ можеха да попречат на един такъв Съюз. С тази война русия се отдалечи твърде много от целта си. Знам, ще кажеш САЩ я принудиха, и аз пак ще повторя, че това е едно банално и безпочвено оправдание! Нищо не може да оправдае русия и никой не може да и помогне да възвърне поне малко от уважението което имаше след като даде Свободно на Въшкарския Договор и Съветския Блок, който тя не можеше повече да носи на гърба си. Както казах и по рано, СССР се оказа жертва на прекалено големия залък който се опитваше да напъха в гърлото си!!! Сега си мисли че гърлото и е станало по голямо и може да преглътне същия залък.
  • 64 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българските турци":

    Нали се разбрахме за “бутона”? Все пак руския елит е натрупал богатства на които иска да може да се наслаждава, също както и Американския елит.
  • 65 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "ТрампЛин":

    Аз имам интерес разумните хора да надделеят ... "Пътят на коприната" , на мирната икономика и търговия ,на технологиите и модерната енергетика да заработи с пълна мощност и всички войни и военолюбци да бъдат заринати завинаги сред жълтите страници на историята на злощастната ни планета ! ! !
  • 66 Цензура

    1 3 Отговор
    Защо ЛЪЖЕТЕ, дегрaдирали уpoди? Точно немските медии извадиха документи, доказващи, че такова споразумение е имало. Факт е, че именно заради него, САЩ отхвърлиха молбата за членство на полша в НАТО още пред 94-а година... защото тогава сред американските политици имаше и хора, за които думата и споразуменията значеха нещо. Факт е, че преди няколко месеца, заместникът на Столтенберг обвини Русия, че е "нарушила споразуменията с НАТО" - интересно как, ако не е имало споразумения?
    Утре ще кажете, че и Мински споразумения не е имало? Според вас срещу какво руснаците изтеглиха войските си от източна Европа... за да ги окупират американците? По времето на СССР, руски бази да е имало в България, както има днес американски?
  • 67 Ушeв

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "ТрампЛин":

    Хахахах, щото САЩ не управлява чрез марионетни правителства? Защото например нашите политици не ходят на инструктаж в американското посолство? Щото политиците от цял ЕС не са рoби на САЩ срещу интереса на гражданите си? Щото нациcткото правителство в 404 не беше инсталирано от САЩ? САЩ вече нищо не може да даде на света, освен терор и грабеж - то всичко се произвежда в Китай !!!

    Аз казвам: ще има разплата - и всички бг-политици, които за последните 30 години са продавали националния интерес в угода на САЩ и са получавали заповеди и инструкции от посолството им, да бъдат осъдени за държавна измяна и разстреляни публично.

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Мухаха

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Объркано Атлантиче":

    Ами само можем да съжаляваме, че не го изпълниха. Нещо да ти говорят Унгарските събития? Нещо за съветските шпиони? Така ли трябва да се държи съюзник? Щатите тогава се усетиха на кого са помагали. Има и такава книга, американска, която анализира как руснаците са се готвили за завоевателна война още от 30-те години, като виждат как износът им на революции се спихва заради непривлекателния пример на СССР
  • 70 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ушeв":

    В Държавите с които САЩ си сътрудничи се управлява Демократично!! В държавите с които русия си сътрудничи се управляват от пожизнени Диктатори! Трябва ли да давам примери?