Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 16:00 4 216 131

Какво да правим с МОЧА

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • руска агресия

Или историята на един паметник, една освободителка и какво мисли по въпроса ChatGPT

Какво да правим с МОЧА - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Лола Монтескьо за "Клуб Z"

На един 8 март през 80-те години минах през МОЧА и откраднах за мама малко цветя, които вехнеха там от празненствата на 3 март. Веднага отнякъде се появи милиция и прекарах един много неприятен час, в който милиционерите обмисляха дали да ме арестуват за оскверняване на паметта на нашественика, пардон освободителката, или конското ми стига и може да ме пуснат да си ходя.

Бях трети клас. Пуснаха ме, де. До 1989 г. си мълчах за този случай, но сега го разказвам съвсем официално, за да се види и разбере, че от трети клас съм си демократ човек.

После дойде 1989 година, комунизмът падна, ама паметникът си остана. Комунистите също. Опитаха се да присвоят държавния уж бизнес и да го направят свой, но се изпокараха кой какво да вземе, още повече, че довчерашната освободителка също им дърпаше конците и си искаше пая, та се наложи да си наемат едни момчета-спортистчета да им вършат мокрите поръчки.

Знаете как беше през ранните 90. Ако някоя мутра дойде да ти поиска апартамента, колата, фирмата или жената - даваш, къде ще ходиш. То си беше все едно държавата да ти ги иска - ако не дадеш на мутрите, ще пристигнат баретите и ще им ги дадеш на тях.

По това време нашата освободителка тъкмо се беше провалила с освобождението на Афганистан и бе изтеглила армията си от там (1989-а), за да я прати в Южна Осетия (1991-1992 г.). После в Северна Осетия (1992 г.). След това в Приднестровието (1992 г.). Веднага след като си свърши работата по освобождението на Приднестровието отиде да освобождава Таджикистан (1992-1997 г.). Паралелно подкрепяше своите освободители в конфликта в Нагорни Карабах (1992-1993 г.) и естествено, влезе и в безкрайните освобождения на Чечня (1994-2000 г.).

През цялото това време МОЧА си седеше на пъпа на София. Междувременно това е и времето, в което интернет стана достъпен, влезе във всеки дом и във всеки офис и започна да променя главоломно света. Започнахме да си чатим, първите бракове започнаха да се разпадат под напора на сайтовете за бързи запознанства, роди се поколението, което щеше да научи да птичките и пчеличките директно от извора в мрежата, новините вече не идваха само по телевизията и с вестника, а за да чуеш „новата тава“ на „Металика“ не се налагаше да изчакаш 2-3 години или чичо Жоро с тира да си дойде от Германия.

Имаше Napster, имаше yahoo, касетките бяха сменени от дискове, а дисковете от mp3, джиесемите с размер на малък ВЕФ скоропостижно се смалиха и станаха плоски, Napster изчезна, „Металика“ още е тук, Мадона остаря, а Майкъл Джексън умря, застреляха Луканов, прегазиха лейди Даяна, Югославия се разпадна, Германия се обедини, хората взеха да си правят тока от слънце, овладяха СПИН и победиха детския паралич, Жени Калканджиева стана четвърта по красота в света, а националите ни четвърти на футбол, българите взеха да си пазаруват на „Капалъ чарши“ или директно да се местят в Канада, за кратко даже нямахме комунисти на власт, а македонците идваха да си харчат марките в България и всички им завиждаха.

През цялото това време армията на Русия освобождаваше всеки, който ѝ попадне по пътя, а МОЧА си седеше, размахвайки освободителния си шмайзер над софиянци.

После дойде новият век. А с него еврото, членството ни в НАТО, в ЕС, хората вече не ходят само да пазаруват евтино на „Капалъ чарши“, а и на плаж в Гърция, на екскурзия в Занзибар, на „завиждайтиии“-почивка в Дубай, СИК надви ВИС, техен човек оглави полицията, а после държавата, G4 сменя G5, Илон Мъск си направи собствен интернет, електрически автомобили и планира да прати турист в Космоса, всички влязоха във фейсбук, Хелмут Кол умря, Маргарет Тачър умря, даже кралицата на Великобритания умря, в САЩ имаха чернокож за президент, а японци се заселиха около Карлово, самолетните билети станаха толкова евтини, а границите толкова отворени, че българите вече ходят на разходка до Милано и на концерт до Берлин, атомната централа във Фукшима се взриви, създадоха виагра и големите пластмасови цици to go, блогърите отсъпиха на влогърите, появиха се Spotyfi и Netflix, пуснаха нови епизоди на „Междузвездни войни“.

Русия продължи да коли и беси в Чечня и Южна Осетия. МОЧА си седи.

Ислямисти се врязаха в кулите близнаци в Манхатън, САЩ се втурнаха да мъстят в Афганистан, после в Ирак, падна Саддам, после Кадафи, Пеевски направи кариера, Китай се превърна в заплаха, имаше няколко срива – на банки, на евро, на имоти, много хора обедняха, малко забогатяха, Доган се пропи, Фидел Кастро умря, БСП легна на смъртен одър, купихме си DVD-та и се наложи да ги хвърлим, за да си купим USB-стикове, а после направо взехме да стриймваме, появи се Хари Потър, климатът прегря, роди се Грета Тунберг, Доналд Тръмп се ожени за трети път, а Шрьодер за пети, всички обухме маратонки, а когато дойде ковидът, ги сменихме с пантофи, пандемията замрази целия свят, после отмина, за да установим, че вече не ни се налага да излизаме от вкъщи, всичко може да става и онлайн.

Русия анексира Крим и прати освободители в Източна Украйна (2014). МОЧА си седи.

През новия век Гърция даже стана веднъж европейски шампион по футбол, а Мароко отиде на полуфинал, правим енергия от зелен водород, автомобилите карат сами...

Русия влезе в Сирия и унищожи Алепо (2015), а МОЧА си седи.

Германски турци измислиха лекарство срещу ковида и са на път да излекуват маларията и рака.

Русия нападна Украйна (2022). А МОЧА си седи.

Появи се и изкуственият интелект ChatGPT...

А МОЧА си седи и Русия освобождава ли освобождава.

Явно естественият ни интелект не може да ни освободи нито от освободителката, нито от МОЧА. Затова прибягнах до услугите на изкуствения такъв. Днес, в началото на 2023 година, проведох с ИИ следния разговор:

Аз: Здравей!

ИИ: Здравейте, с какво мога да ви помогна?

Аз: Какво да правим с МОЧА?

ИИ: Има различни опции за това какво може да се направи с паметниците на съветската армия, но в крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва да се вземе след консултации с гражданите и специалисти в областта на културното наследство. Важно е да се има предвид историческата стойност на паметника и уважението към миналото, както и потенциалната контроверсия и разделеност на обществото, която може да възникне от решението.

Аз: Добре, можем ли да облепим паметника на съветската армия с фаянс?

ИИ: Да, може да се облепи с фаянс. В крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва да се вземе след консултации с гражданите и специалисти в областта на културното наследство. Важно е да се има предвид историческата стойност на паметника и уважението към миналото, както и потенциалната контроверсия и разделеност на обществото, която може да възникне от решението.

Аз: Може ли тоя фаянс да е евтин, за да прибера част от парите?

ИИ: Фаянсът може да е евтин, а може и да е скъп. В крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва да се вземе след консултации с гражданите и специалисти в областта на културното наследство. Важно е да се има предвид историческата стойност на паметника и уважението към миналото, както и потенциалната контроверсия и разделеност на обществото, която може да възникне от решението.

Аз: Може ли фаянсът да е в кафяво?

ИИ: Фаянса може да е във всякакви цветове. Също и в кафяво. В крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва да се вземе след консултации с гражданите и специалисти в областта на културното наследство. Важно е да се има предвид историческата стойност на паметника и уважението към миналото, както и потенциалната контроверсия и разделеност на обществото, която може да възникне от решението.

Аз: Имаш сбъркан пълен член.

ИИ: Не съм съвършен.

Аз: Може ли МОЧА да бъде боядисана в розово?

ИИ: Може, но се свържете с местните органи да обсъдите идеята. В крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва да се вземе след консултации с гражданите и специалисти в областта на културното наследство. Важно е да се има предвид историческата стойност на паметника и уважението към миналото, както и потенциалната контроверсия и разделеност на обществото, която може да възникне от решението.

Аз: Говориш като Румен Радев.

ИИ: Аз не съм Румен Радев, аз съм изкуствен интелект.

Аз: То и Румен Радев е изкуствен интелект.

ИИ: Румен Радев е човек и има естествен интелект.

Аз: Виждаме на какво ниво му е естественият интелект.

ИИ: Точното ниво на интелекта на Румен Радев не може да бъде определено точно и обективно.

Аз: Кажи пак за МОЧА, какво да я правим.

ИИ: В крайна сметка, това е въпрос на обществен дебат и решението трябва.....

Тук спрях разговора. Мисля, че изкуственият интелект е обучен от естествен български интелект и решението за МОЧА също ще му отнеме стотина години. Може би един ден, когато хората живеят на Марс, а на земята са останали само руснаците, когато всеки ще си стриймва директно в главата с малко копченце зад ухото, ще е настанал световен мир, а Гешев ще е подал оставка, ще стигнем и до решение да махнем най-сетне паметника на „освободителката“ от центъра на българската столица. Или няма да стигнем и МОЧА все така ще си седи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    78 36 Отговор
    Каквото и да правите, Руският мир е вече посят в съзнанието на българина.

    Коментиран от #12, #14, #21

  • 2 Псевдоним

    51 14 Отговор
    Този ИИ си е направил гаргара с интервюиращата.
  • 3 Отец Дионисий

    71 29 Отговор
    Който се гаври с гробници на мъртвите господ ще го накаже .Амин!

    Коментиран от #15, #111

  • 4 Развийш ли

    30 78 Отговор
    Самият факт че разделя обществото трябва да се премахне Може да се реконструира като статуя на Исус Христос или голям православен Кръст да закрилят столицата и цяла България

    Коментиран от #9, #126

  • 5 Делю Хайдутин

    64 22 Отговор
    Даже и изкуствения интелект казва че за такива неща трябва референдум.
  • 6 ха ха

    34 62 Отговор
    Да се наредим на опашка и да мочаме на него докато падне. Друго решение не виждам. За дребно хулиганство най-много дребна глоба... Дори не е нужно да пада. Като се размирише нетърпимо около него, общинарите сами ще го махнат.

    Коментиран от #117

  • 7 гост

    23 6 Отговор
    Харесва ми, особено частта за интелекта!
  • 8 Един от всички

    18 26 Отговор
    Как какво памедник на български" цар или "хан "за тия повече от 13 века все нещо смислено може ...
  • 9 Последния Софиянец

    7 25 Отговор

    До коментар #4 от "Развийш ли":

    Вече има огромен кръст на мястото на мавзолея на Георги Димитров.Ти явно не си бил в София.

    Коментиран от #24

  • 10 тикви продажни

    43 13 Отговор
    Tъп български народ!
  • 11 Пич

    75 24 Отговор
    Този уникален ктетен , вместо да стои е ареста , и да чука камъни за нова плоча , обиколи всички телевизии , където кретенията и тъпотията му бяха героизирани , до степен оди !!! Е - и тази не ще да му отстъпи по идиотизъм !!! Докъде докарваха обществото - да героизират кретеноидиоти !!!??? Паметникът няма значение , това е историята , в която сме живяли през времето ! Такива идиоти отрязаха главата на статуята на Христофор Колумб в САЩ !!!
  • 12 Емил

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Може, ама няма да поникне!
  • 13 Мнение

    58 21 Отговор
    Ами поставете на мястото на "моча" пречупения кръст,та да мирясате най-после неразумни юродчета!
  • 14 честен хазар

    29 57 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Време му е на Руският мир да се връща обратно в Азия, по тези ширини работа няма.

    Коментиран от #19

  • 15 Емил

    11 27 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Там само мъртви хлебарки и плъхове има!
  • 16 АЛЕКО Е ЩАСТЛИВ☝

    15 33 Отговор
    ФЕЙЛЕТОН ШЕДЬОВЪР👍..........
    Апропо...ПУ.РУ.ФИЛИТЕ В МЕНТАЛЕН
    СТУПОР😀......
  • 17 Громи&Со

    14 33 Отговор
    Даа, много подробно е описано бурното развитие и прогрес на Света, както и упоритото чувство на задължение на “Асвабадителите” да продължават с асвабадителната си дейност.
  • 18 Куку

    13 31 Отговор
    Първо го оградете с изгорели руски танкове
  • 19 честен ционист

    16 5 Отговор

    До коментар #14 от "честен хазар":

    От Йигъл вилидж до Гибралтар.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Коста

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Беше. До 2022г.
  • 22 Булпсихопат

    41 12 Отговор
    Да правим пари. Ако бяхме запазили мавзолея на Г.Димитров сега мильони туристи от цял свят щяха да се скъсат да се снимат там и да купуват билетчета даже по 100евра. Сега имаме един гол. А какво ще направиш там? Някъде страшен мол? Да щъка там дъщеря ти ида смърка по кеневите и да върти музикални инструменти за чифт обувки? Много интелект.
  • 23 нннн

    48 12 Отговор
    На тази многознайка ще й дадем чук и ще я пратим да събаря робовладелските египетски пирамиди. И да не пропусне сфинкса!
  • 24 Развийш ли

    11 22 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Защо Много ли ще ти дойдат Мики Маус да сложим пак ще е по добре
  • 25 Фактопроверител

    14 33 Отговор
    Докато МОЧА стои, ще ни управляват борисов/горанов, доган/пеевски с малко помощ от корни/решетников.
    Скулптурните композиции от МОЧА да се пренесат в музей (със съответната информация "за освобождението ни от фашисткото робство" и прочие комунистически безумия, а мястото да се разчисти. А не много далеч има още един комунистически паметник, който също е за демонтаж.
  • 26 ха ха

    8 29 Отговор
    Едно по едно с махането на паметници! Първо махнете онзи с коня, дето е готов да влезе с коня в Народното събрание. После със свободен от роби парламент можем да мислим и за другите окупационни войски из парковете.
  • 27 За грант продавам майка си

    27 11 Отговор
    Ся, някой да напише как са "демократизирали" света САЩ през времето на американския МОСА - Монумент на окупационната Сащска армия - съкращение на американските пилоти.., че и там списъка е бая дълъг..
  • 28 ха ха

    13 23 Отговор
    И да не забравя! Альошката синьо-жълт.

    Коментиран от #42

  • 29 Адам Хилтън

    30 9 Отговор
    Мене пък 2020-та ме арестуваха, за дето си хранех кучето на село без маска - и аз съм "репресиран" и казвам че демокрацията е по-лоша - къде са 30 хиляди "жертви" на комунизма, къде са 3 милиона българи по-малко само за 30 години демокрация (американска окупация)?
  • 30 Статистика

    41 12 Отговор
    ФАЩ нападнаха Филипини 1903
    ФАЩ нападнаха България 1942
    ФАЩ нападнаха Корея 1950
    ФАЩ нападнаха Виетнам
    ФАЩ нападнаха Лаос
    ФАЩ нападнаха Панама
    ФАЩ нападнаха Ирак
    ФАЩ нападнаха Афганистан
    ФАЩ нападнаха Либия
    ФАЩ нападнаха Сирия
    ФАЩ създадоха фашизма в Окрайна
    ФАЩ създадоха ИД
    ФАЩ нападнаха Хаити
    А паметника американски летци в София седи!

    Коментиран от #33, #47, #66

  • 31 Банална

    31 9 Отговор
    Словесна диария.
  • 32 Изкукалата Лола

    24 6 Отговор
    В Психиатрията съм, в психиатрията съм.
  • 33 ха ха

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "Статистика":

    Мани ги тея! Там и негрите бият...
  • 34 АНТИФАШИСТ

    35 15 Отговор
    Фашисти паметника е Антифашиски и Червената армия освобождаваше Европа докато краварите се криеха в САЩ. България е Освободена от Червената армия също като Румъния, Чехословакия, Словения , Унгария, Австрия, Сърбия, Черна гора, Хърватия,половин Германия по голямата част от Германия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 нено

    19 5 Отговор
    Какво да правите с паметника? Ами легнете върху него и нека багер да мине да го срути! Ще ни отъре от фашистките изцепки!
  • 37 Съдията Дред

    29 5 Отговор
    Те и едни наши съграждани с лилави венци крадат цветя от паметниците в гробищата, и ги продават. Със същите морални принципи си и ти
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Искам да кажа на софиянци

    39 10 Отговор
    и най вече на такива като горесписващата! През 1944г СССР обяви война на България заради фашисткото управление на страната!Тогава България не воюва срещу руснаците,няма да го направи и сега!Но,започнем ли да им премахваме и паметниците които са построени от дедите ни в знак на благодарност,нещата се променят! Тогава София беше бомбандирана от англоамериканците,за което после им направихме паметник!Та аналогията е,ако руснаците бомбандират София,ще трябва да им правим нови паметници!!!

    Коментиран от #58

  • 40 Мим33

    30 4 Отговор
    Ами като много ти пречи паметника,занеси го на Марс бе.На нас не ни пречи...
  • 41 Човека КоZа

    30 7 Отговор
    Несвързания пасквил ни ориентира къде е имало военни действия на РФ. А краварника през това време садеше цветя по целия свят ли?🤭🤣
    💤
  • 42 Правилно

    7 18 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха":

    България е окупирана от войските на 3 ти Украински фронт. Значи всички съветски паметници реално са на украинската армия. Решението е просто и евтино: думите "На Съветската армия" се заменят с "На Украинската армия".

    Коментиран от #46, #77

  • 43 Хисторик

    16 4 Отговор
    Оплакват се че били окупирани и Германия, Италия, Япония също бяха окупирани.
    Страните участващи в Тристранния пак са
    Германия, Италия, Австрия, Япония, България, Румъния, Чехословакия, Унгария, Финландия вс са били окупирани защото са били с били с нацистите. САЩ окупират Италия и Япония, а, Руската армия България, Румъния, Унгария, Чехословакия
  • 44 Сатана Z

    28 9 Отговор
    Българските фашизоиди няма да мирясат докато не разрушат и ШИПКА.

    Z

    Коментиран от #85

  • 45 Оракулът от Каспичан

    13 28 Отговор
    Проблема с този грозен монумент е,че възхвалява една тоталитарна,комунистическа идеология,по нищо неразличаваща се от национал-социализма и фашизма,които са осъдени и никъде по света няма да видите паметници на тези идеологии.Това,че шепа ментално увредени русофили са се вкопчили в миналото,не е причина да го оставяме това нелепо съоръжение да стърчи в центъра на Столицата.Както взривихме мавзолея и изхвърлихме мумията от там,така ще взривим и този "паметник на срама".В цяла Европа се отърваха от съветската символика и руската агресия в Украйна е добър повот да го бутнем и да се приключва.

    Коментиран от #48, #70, #99

  • 46 ха ха

    5 14 Отговор

    До коментар #42 от "Правилно":

    Аааа, я си немам пръст в таа работа! Не съм благодарен нито на савецката, нито на украинската, нито на руската армии... Българин само българска армия може да го освободи. Чуждите само сменят режими...
  • 47 Фактопроверител

    8 12 Отговор

    До коментар #30 от "Статистика":

    Не знам какво е ФАЩ, но знам, че Царство България обяви война на САЩ и Великобритания на 14 декември 1941 г.
    Оттам насетне статистиката ти, "статистико" е просто една глупост.

    Коментиран от #51

  • 48 Човека КоZа

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Оракулът от Каспичан":

    ного си неграмотна за оракул 🤭🤣😂
    💤
  • 49 Червено знаме

    17 11 Отговор
    Червената армия са били убийци на фашисти
  • 50 Аз71

    10 5 Отговор
    На централните да беше отишла да си събереш. То е същото
  • 51 Бесен- _Язовец

    20 7 Отговор

    До коментар #47 от "Фактопроверител":

    Значи кога става дума за САЩ българите са били с фашистите обаче когато става дума за СССР българите са били жертва не са били с фашистите.

    Коментиран от #64

  • 52 анонимен

    17 3 Отговор
    Занимават ни с излишни драми. Храните са поскъпнали с 3 % за една седмица, ние се занимаваме с паметници. Димка за заблуда от истинските проблеми на българите.
  • 53 Какво да правим с МОЧА

    7 17 Отговор
    БУУУУУММММ

    Коментиран от #55, #129

  • 54 Хм Хм

    15 5 Отговор
    Мисля, че един паметник на бай Ганьо ще е най-подходящ на мястото на МОЧА.
    И то с височина на статуята на Христос в Рио, даже повече. Защото в краткия ми и не толкова кратък живот се убедих, че в България по-голямо нещо от ганьовщината няма.

    Коментиран от #59, #79

  • 55 АНТИФАШИСТ

    13 8 Отговор

    До коментар #53 от "Какво да правим с МОЧА":

    Главите ви буууммм на вс колабороционисти буммм
  • 56 Така и така

    8 18 Отговор
    Никой не ходи на този паметник освен Митрофанова два пъти в годината.Та поне да ни плаща наем,дорде се наканим да го махнем.Все кяр ще е.

    Коментиран от #121

  • 57 Веждито щял да прави

    9 7 Отговор
    Паметник на генерал Иван Колев пред руското посолство.
  • 58 Фактопроверител

    9 19 Отговор

    До коментар #39 от "Искам да кажа на софиянци":

    До всички несофиянци - искам да ви кажа, че ссср води необявена война на Царство България от момента на създаването си, чрез тероризъм (атентатът в "Света Неделя"), чрез своите коминтерновски емисари димитров и коларов (т.н."септемврийско въстание"), чрез дипломатически натиск за даване на военни бази (предложението на соболев), чрез изпращане на въоръжени терористи (известни по имената на съдебните дела срещу тях, като "парашутисти" и "подводничари"), чрез преки атаки на своите ВВС (1942 г.) на български градове и на миниране на българския участък на р.Дунав, чрез потопяване на български пътнически кораби (трагедията на корабът "Струма"), а на 5 септември вече обявява и война.
    Що се отнася до определението "фашистки режим", тук трябва лекарска намеса.
  • 59 Верно е

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "Хм Хм":

    Доказателство за това е, че в дебат за М.О. Ч. А. ти говориш за Бай Ганьо.

    Коментиран от #67

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Комуниста

    20 10 Отговор
    Докато Царството България е помагало с храна на нацистите хората в Сталинград са умирали от глад. Руснаците е трябвало да съберат вс храна на българите 1944 да по гладувате и сега ако някой се обадеше в защита на нацистите от Окрайна щяхте да го изядете.

    Коментиран от #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ТИРбушон

    8 11 Отговор
    TNT. Просто и ефективно.

    Коментиран от #89

  • 64 Фактопроверител

    11 15 Отговор

    До коментар #51 от "Бесен- _Язовец":

    Не те знам какъв язовец си, но че имаш нужда от лечение - имаш.
    Царство България не била фашистка държава - научно доказан факт.
    Царство България е била част от Тристранния пакт и си е понесла всички последствия от това - исторически факт.
    Царство България е окупирана от съветската армия по силата на договорите между съюзниците и в нарушение на същите тези договори сменя политическото устройство на държавата ни, налагайки своето устройство.
    Капиш?

    Коментиран от #97

  • 65 Петър

    6 20 Отговор
    СЪБАРЯЙ!!!!!!!
    Нищо да не остава от това гнусно чудовище!
  • 66 ПалавНИК

    6 26 Отговор

    До коментар #30 от "Статистика":

    И какви престъпления срещу човечеството са извършили Американците в тези войни? Да имаш някакви данни или доказателства? Да са нарушили Женевската конвенция? Да са нападнали някой незаконно? Вие руснята, знаете ли, че когато Северна Корея напада Южна, има резолюция на ООН и силите които се бият срещу Ордите от север са бият под флага на ООН? Същото е и във Виетнам, където Севера напада Юга и ООН защитава Южен Виетнам. Същото беше и с Кувейт и Ирак. Имаше резолюция на ООН и срещу Ирак се биеха над 60 държави. Същото и с Афганистан след 9/11. И всички тези войни са започнали защото СССР или Русия организира, въоръжава и насърчава диктаторски комунистически режими да нападнат съседите си.
    Да има случай когато САЩ да са завзели територия на друга държава и да са я направили 51 щат?
    Дошло е време Русия да си плати за всичките мерзости, които е извършила. И ще си плати. На вас руските слуги ви остава само да се надявате, че международния съд няма юристидкция в Раша и нищи не могат да ви направят в РАША. Но то това е и целта, да ви изолират и да ви оставят да обитавате само Раша и да не смеете да си покажете носа навън. Ще живеете като плъхове затворени във варел. Ще се изяждате един друг, както и винаги сте го правили. А като изгладнеете съвсем, ще видиш колко бързо ще го опаковат Путин и ще го заменят за някаква помощ или снемане на някои санкции.

    Коментиран от #69, #72, #84, #115

  • 67 Хм Хм

    7 10 Отговор

    До коментар #59 от "Верно е":

    А какво според теб трябва да се каже за "Монумент на окупационната червена армия".
    Умен ли си или...
  • 68 Фактопроверител

    6 14 Отговор

    До коментар #61 от "Комуниста":

    Щом се наричаш "комунист", значи си изменик и родоостъпник. А това, че не знаеш, че до 1949 г. хрантутим съветската окупационна армия и изпращаме какво ли е не в русия е естествено. Едва ли през живота си си прочел нещо повече от манифестта на маркс.

    Коментиран от #93, #100

  • 69 Човека КоZа

    7 3 Отговор

    До коментар #66 от "ПалавНИК":

    Я пак. Хавай какво е?
    💤

    Коментиран от #75, #76

  • 70 Абе щом

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Оракулът от Каспичан":

    е " добър повот " да го бутнат-съгласен съм.Иначе три метра чаршаф с мозъчни бисери.Иво Христов беше в огромна грешка.Не сте 80%,от онези- за специални грижи,а много нагоре.Но човека е бил деликатен в изказа.
  • 71 Историк

    7 11 Отговор
    Демонтаж и последващ монтаж в Музей на тоталитаризма, заедно с другите тоталитарни идеологии.
  • 72 Фактопроверител

    4 11 Отговор

    До коментар #66 от "ПалавНИК":

    Добре им го каза! Не, че ще те разберат. То ако не е от ТАСС, мозъкът (или каквото там имат в главата), не го възприема.
  • 73 Поредната

    12 5 Отговор
    Почитателка на урина. Ха наздраве и да ти е сладко.
  • 74 Дедо мацо

    12 6 Отговор
    От първите редове разбрахме че си крадла (демократ) по модерно казано. Другото няма смисъл да го чета.
  • 75 Фактопроверител

    6 10 Отговор

    До коментар #69 от "Човека КоZа":

    "Я пак. Хавай какво е?"
    50-ти американски щат, станал такъв след истински референдум.
    Това байно, не ти е "Крим наш".
  • 76 Той

    6 15 Отговор

    До коментар #69 от "Човека КоZа":

    ... говори за модерна държава, не за събития отпреди 100-150 години. РуЗЗофилът нарочно се прави, че всички исторически периоди са "еднакви", затова нямат проблем да се позовават на събитя отпреди 100-200 или 300 години. Това показва игнорирането на всякаква еволюция, което за един руЗЗофил не е ЧАК толкова чудно.

    Коментиран от #81

  • 77 Със златни

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Правилно":

    букви да се изпишат имената на загиналите при това освобождение. Списъкът се пази в Бургас.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Статистик

    9 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хм Хм":

    Напротив, има. Нарича се боковщина. И от 240 хрантутници в НС поне 75% са заразени от тази болест, при това - в терминален стадий (т.е. - нелечим)!
  • 80 Българин

    15 4 Отговор
    От целия пасквил разбрах само, че тая още от малка е била крадла, явно е от малцинствата.

    Коментиран от #86, #106

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ДрБр

    11 4 Отговор
    Поредния борец срещу комунизма от жълтите павета.

    Коментиран от #88

  • 83 Крайно време е

    4 9 Отговор
    да се издигне паметник на българския русофил, ураааа....!
  • 84 Статистик

    16 5 Отговор

    До коментар #66 от "ПалавНИК":

    Абу Гариб, Гуантанамо, три милиона цивилни жертви във Виетнам, милион и половина в Ирак, два милиона в Корея. Две атомни бомби срещу цивилни в Япония. От 240 години история САЩ не са воювали само 20 години (според Кисинджър). Това малко ли ти е?
  • 85 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 4 Отговор

    До коментар #44 от "Сатана Z":

    Ти си прав! Разрушат ли "моча", ще погледнат с кръвясалите си очички и към Шипка. Щото не признават и 3 март! Скоро ще бъдем народ без история!

    Коментиран от #87

  • 86 Историк

    8 5 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    "От целия пасквил разбрах само, че тая още от малка е била крадла, явно е от малцинствата." Недей така. През соца всеки "си береше" от общото. Даже имаше такава фраза останала ни от тогава "общото си е общо, моето си е мое". Крадеше се повсеместно. Механика имаше тенекии с грес в гаража на "вилата", стоителя - купчини с пясък, учителя - кутии с тебешири (особено ония, цветните, дето бяха кът), продавача в Мототехника - гарнитури за двигатели и т.н. и т.н. То е да се скъсаш от кеф по "онова време" - крадни, крадни, по после прави "услуги" с откраднатото.
  • 87 Историк

    5 10 Отговор

    До коментар #85 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Каква "история" имаш ти като българин с М. О. Ч. А.?

    Коментиран от #90, #91

  • 88 ДДТ

    7 5 Отговор

    До коментар #82 от "ДрБр":

    Става. Не може само русофобите да си имат паметник, а? То верно, че паметникът се нарича градски кенеф, но все пак?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 3 Отговор

    До коментар #87 от "Историк":

    Ужким си историк, пък не признаваш историята?

    Коментиран от #98

  • 91 Хисторик

    13 6 Отговор

    До коментар #87 от "Историк":

    Ако беше българин, а не подлога на говедарника щеше да знаеш България колоко трябва да е благодарна на СССР и Червената армия
  • 92 ташункко

    14 5 Отговор
    Жълтопаветниците разправят че в БГ не е имало фашизъм . Тогава кого бомбиха англасаксите в София и др градове 43-44 г ?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 В Европа

    9 16 Отговор
    Ние сме единствената страна с паметници на окупатора си.
    Изопачена история за освобождение и сталинска правосъдна система.

    Коментиран от #110

  • 95 Дебил

    12 0 Отговор
    Аз в 3 ти клас написах на дъската USA и ми намалиха поведението,това беше през 1981г.Аз съм първия "ДЕМОКРАТ" ! ЯСНОООО....!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Бесен- _Язовец

    9 9 Отговор

    До коментар #64 от "Фактопроверител":

    Не бе не са били фашисти само бг армия с немски фашистите ходиха по Сърбия да избиват на антифашисти семействата и събираха евреи от Гърция и Македония и ги пращаха в Аушвииц. В България евреите са карани принудително да работят без заплащане и български фашисти избкваха партозaни, и деца без съд.От България са пращани храни за Вермахта, че да са сити фашистите докато правят геноцид в Беларус и Русия.
  • 98 Историк

    2 8 Отговор

    До коментар #90 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Историчар съм от НПО такива ни наемат

    Коментиран от #101

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Реалист

    14 9 Отговор

    До коментар #68 от "Фактопроверител":

    Руснаците са те хрантутили 45 години и АЕЦ ти подариха и безплатни суровини та населението на НРБ да стане 10 милиона. Сега САЩ нищо не дават и 6 милиона души с малцинствата. САЩ ти подариха плана РАН - ЪТ
  • 101 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 8 Отговор

    До коментар #98 от "Историк":

    Господ да пази България от такива историци!
  • 102 Коментар

    14 6 Отговор
    Пропаднала статия.Какво е това име "Лола Монтескьо"?!Не е българско.Някаква чужденка е дошла да се гаври с нашата история ли?!
    Тази толкова няма акъл,че пита изкуствен интелект.Сигурно самата тя е изкуствена...

    Коментиран от #130

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 !!!?

    7 9 Отговор
    АЛТЕРНАТИВАТА !

  • 105 Българин

    6 11 Отговор
    Нали знаете какво е не Народен Съд, а изпълнението на присъдите, които ще започнат веднага, върху тези, които са подбудителите против Русия! Присъдата е само една, смърт, където и когато бъдат застигнати, без значение от местото, а това може да бъде на парад, на митинг, на обществена проява... никакво значение.
  • 106 Гнус

    13 7 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Ами то само мургавите крадат цветя и храна от гробищата а тая ги пробутала, майка си. Гнус .
  • 107 логик

    8 6 Отговор
    Не се подавайте на американската пропаганда братята руснаци са наши освободители и те абсолютно помогнаха на българия да се изградим като една от най-стабилните икономики в европа по време на соца това което вече 30 години не само не може да го построим отново а вървим все по-надолу и по-надолу като верни васали на запада
  • 108 Опааа

    11 5 Отговор
    “…за да се види и разбере, че от трети клас съм си демократ човек.” 😆 Откраднала цветя,ама е демократ! 😆🤦‍♂️
  • 109 Демократ от малък

    11 5 Отговор
    За да си такъв трябва да крадеш цветя от паметник, а може и от гробищата. По надолу не трябва да си губиш времето да четеш.
  • 110 Димо

    4 3 Отговор

    До коментар #94 от "В Европа":

    И на тия дето ни бомбадираха и превърнаха София в развалини. О времена ,о нрави.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 БПФ

    9 3 Отговор
    Не че нещо, но какво е лола монтескьо? И защо не се разходи до Сирия, да пита хората там - кой ги е нападнал... и кой им е отишъл на помощ?

    Коментиран от #120

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 МОЧА

    8 4 Отговор
    При мавзолея
  • 115 Глупости за грантове

    8 5 Отговор

    До коментар #66 от "ПалавНИК":

    През 2003 г., Колин Пауъл разклати някакъв флакон в ООН, твърдейки, че Саддам Хюсеин разработва оръжия за масово унищожение. Нападат Ирак без разрешение на ООН.
    1 милион иракчани бяха убити. Ирак беше унищожен, появиха се терористични групировки. След това САЩ казаха, че са получили неправилна разузнавателна информация и толкова!
    ,,,
    А Калифорния и Тексас са били част от Мексико, тези територии са анексирани от САЩ незаконно.
  • 116 Проблема не е паметника, а САЩ

    9 7 Отговор
    Проблема не е паметника, а САЩ. Те насъскват хората в цяла Европа.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Историк

    6 5 Отговор
    Мястото на тоя паметник на окупаторите е в Музей на тоталитаризма. Може да го сложат до един танк Т-34.
  • 119 бгпростак

    8 2 Отговор
    Ние БЪЛГАРСКИТЕ ПРОZZТАЦИ сме дълбоко засегнати от авторката на тази иронична статия за нас.
  • 120 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "БПФ":

    Някой като граф Еужени Минчев.
  • 121 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Така и така":

    А ти ходиш ежедневно да полагаш цветя на паметника на бомбардиралите София янки ,нали?Би могъл да положиш цвете и за пилотите на Гьоринг,бранили София.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Момчил

    0 0 Отговор
    Моча е инсценировка и си личи отдалече. Телата как така се наредиха едно до друго в редица примерно ? Разни пък уж у.рели индивиди изведнъж бяха запалили по цигара и после пак умряха като видяха ,че камерата ги снима :) Стига. Американска инсценировка. Типично в техен стил.
  • 125 Лола Патката

    2 1 Отговор
    Замалко да ме арестуват и във втори клас, защото си бях забравила чавдарската връзка у дома. Не ме арестуваха, пуснаха ме...видяха, че съм патка по рождение. не разказах тая история до 1989 г., защото всички щяха да ми се смеят, но след като комунизма падна, всички патки можеха да се нарекат лебеди и да се държат като лебеди. И аз така. Разбира се, че патка не звучеше добре , затова реших да се нарека Монтескьо...не че знам кой е, но ми звучеше някак чуждестранно, а всеизвестно е, че българската патка много си пада по всичко чуждо. И аз така. А МОЧА продължава да си стои на мястото...
  • 126 геноцид

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Развийш ли":

    Като мавзолея ли ?!? Хората от паметници пари направиха , ние само рушим ! Да ви ........ демократи ( крадливи разсипници ) !
  • 127 геноцид

    2 0 Отговор
    " и откраднах за мама малко цветя " от малка се учи на демокрация ! Та така и днешните демократи !
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 геноцид

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Какво да правим с МОЧА":

    Евгени ти не ритна ли камбаната бре .....
  • 130 геноцид

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Коментар":

    Госпожата се казва Капка Тодорова и се подвизава в Германия и Белгия , от където ръси тъпизми !
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.