Last news in Fakti

1 Март, 2023 10:00 1 376 26

От началото на войната в Украйна Полша си гарантира нова роля на международната сцена

  • полша-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • анджей дуда-
  • нато

Варшава, подобно на балтийските страни, бързо стана един от основните застъпници на украинската кауза и предоставя на Киев голямо количество оръжия и друго военно оборудване, като по този начин се превърна в ключов пункт за международната помощ

От началото на войната в Украйна Полша си гарантира нова роля на международната сцена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша, чиято международна позиция бе явно отслабена след идването на власт на националистите популисти през 2015 г., с убеждение и успех подобрява имиджа си, като понастоящем е един от ключовите играчи в коалицията, която подкрепя Украйна.

Преди година Полша отвори границата си за милиони украинци, бягащи от руските удари. Поляците масово започнаха да подслоняват бежанци в домовете си - явление, което някои наричат "хуманитарен подем".

Полша, подобно на балтийските страни, бързо стана един от основните застъпници на украинската кауза и предоставя на Киев голямо количество оръжия и друго военно оборудване, като по този начин се превърна в ключов пункт за международната помощ, предназначена за Украйна.

В Полша, която граничи с Украйна, са разположени сериозни сили на НАТО, в която Полша членува от 1999 г. - на полска територия има 10 хиляди американски войници. Освен това в последно време Варшава прави сериозни покупки на оръжия, за да подсили собствения си отбранителен капацитет.

Очаква се тази година полският военен бюджет да надвиши 4% от брутния вътрешен продукт, по думи на премиера Матеуш Моравецки.

"Морална граница"

Освен това повечето западни лидери, които посещават Киев, минават през Полша.

Във вторник миналата седмица американският президент Джо Байдън пристигна на двудневно посещение във Варшава, непосредствено след като направи изненадваща визита в Киев по случай годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна. Това бе второто посещение на Байдън в полската столица за 12 месеца.

Ден по-рано, по време на посещението си във Варшава италианският премиер Джоржда Мелони, която след това се качи на влака за Киев, заяви пред журналисти: "С оглед на конфликта в Украйна Полша е моралната и материална граница на Запада".

"Това е страна, на която ние като европейци трябва да благодарим за изключителната работа, която върши при оказването на помощ на Украйна", изтъкна Мелони.

Като Германия през Студената война

Тези думи са балсам за ушите на поляците и особено за тези на членовете на правителството на партията "Право и справедливост", което е критикувано за това, че не спазва принципите на правовата държава и за това, че Полша е слязла надолу в международните класации, отнасящи се до демократичните правила и свободата на медиите.

По-миналата седмица Европейската комисия обяви, че е сезирала Съда на Европейския съюз срещу Полша, след като полският конституционен съд постанови решения, в които се оспорва предимството на европейското право. Този ход на Европейската комисия може в крайна сметка да доведе до нови финансови санкции.

Според Лукаш Мацек, научен сътрудник в института "Жак Делор" в Париж, опасенията на страните от Централна Европа по отношение на Русия "всъщност не бяха взимани на сериозно от европейския мейнстрийм", докато руските сили не нахлуха в Украйна.

"Начинът обаче, по който реагираха полското правителство и полското гражданско общество по отношение на бежанците, бе възприет много положително", казва още Мацек.

По мнението на Ролф Никел, експерт мозъчния тръст "Германски съвет за външна политика" в Берлин и бивш посланик във Варшава, "войната в Украйна несъмнено увеличи тежестта на Полша в НАТО".

"Полша се превърна в нова държава от първа линия в системния конфликт, който се очертава между Запада и Русия. Тя играе роля, която прилича на тази на Германия през Студената война. Това прави Полша по-важна за САЩ", казва още Никел пред Франс прес.

Европейският съюз - друг въпрос

Що се отнася обаче до тежестта на Полша в ЕС, "това е друг въпрос", подчертава Никел.

Ако Полша иска да капитализира върху "това укрепнало доверие (. . .), тя трябва да излезе от ситуацията, в която се изолира от останалите страни в ЕС", казва Мацек.

"Не можем да играем ролята на първи противници на Владимир Путин, докато у нас все още има политики, които приличат на тези на Путин. Не можем да поставяме под въпрос фундаментите на Европейския съюз", изтъква изследователят пред Франс прес.

Едно нещо е сигурно - украинската кауза е една от редките теми, по които националистическото и популистко правителство на Полша може да разчита на подкрепата на всички играчи на вътрешната политическата сцена - важен детайл с оглед на наближаващите във времето парламентарни избори през есента.

"Засега става дума за нещо, което обединява всички политически сили в Полша", заяви миналия вторник по радио ТОК ФМ бившият полски министър на външните работи Адам Даниел Ротфелд.

"Тази политическа класа, на която ѝ липсва класа, в този случай отговори на очакванията", изтъкна той.

превод: Божидар Захариев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    18 4 Отговор
    Скоро предстои мобилизация и в България, Украйна се готви да отвори втори фронт в Приднестровието и Молдова, защо мислите Бай Дън събра онези мушмороци от Източна Европа онзи ден, питайте Радев.
    Българските цървули ще бъдат натоварени на влака и изпратени да гният в окопите на Молдова

    Коментиран от #13

  • 2 идвете страни

    18 2 Отговор
    може да загубят излаз на море в комплект със смаляване
  • 3 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    От прихванатите съобщения от Леопардите край Бахмут се чува само немски и полски.

    Коментиран от #6, #7, #25

  • 4 Укро или Полко

    10 1 Отговор
    Все едно,на отпадъ
  • 5 Майна

    8 2 Отговор
    ,,Тримореца,, Радев още по-рано присъедини България към подготвения нов ,разбира се неикономически съюз , оглавяван от Полша..
    Няма по-голям предател на българите..
    Тепърва ще го ,,усетите,,
    Няма нищо по-лесно от национално предателство като това.., направил го е не за да спаси живота си ,а от някаква ,,кариеризъм,, и алчност.
    .
  • 6 Чува се ама за малко

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    и после спира.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТИРбушон

    1 14 Отговор
    Къде руснятa да каже нещо за джендърите?!

    Полша плаща по 1млн евро дневно глоба заради това! Ама ви е удобно да замълчите, всички путинсkи подлoги.
  • 9 Лех Валенса

    20 2 Отговор
    Полша е подлога на ФАЩ гарантирано

    Коментиран от #12

  • 10 полша с предателската си политика си

    17 1 Отговор
    ГАРАНТИРА ОМРАЗАТА НА ВСИЧКИ ПО СВЕТА !
  • 11 МОБИЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА КОГА

    13 2 Отговор
    ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ ! КОЙ Е ЛУД ДА ЗАЩИТАВА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДЛОГИ И ДА СЕ БИЕ С РУСКАТА МЕЧКА ?

    Коментиран от #19

  • 12 Хиената усмирена

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лех Валенса":

    Номата роля на Полша е да бъде за 4-ти път поделена,тоест хиената да бъде усмирена.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дранг нах Молдова

    11 1 Отговор
    Ммм да,български военни ще бъдат изпратени на новия фронт в Приднестровието. Затуй ги привикват за обучение... в Полша май и после... шут в задните части към Молдова.
  • 15 ЗАКЛЕЛ СЪМ СЕ ПРИ ДОБРИ ДЖУРОВ

    10 1 Отговор
    И ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ НАТОВЦИ И ИМПЕРИАЛИСТИ СЕГА СА МОИ СМЪРТНИ ВРАГОВЕ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Въпросът е,

    12 1 Отговор
    дали САЩ ще излъжат други плиткоумници да се бие за американския интерес ??
  • 18 ПОЛША ДНЕС Е НАЦИСТКА ДЪРЖАВА

    13 2 Отговор
    ПОДЛЕЖАЩА НА СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ !
  • 19 Кирчо

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "МОБИЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА КОГА":

    Когато бях в казармата ме учеха да стрелям по НАТОвски войници!
    Да не стане объркване като ме мобилизират.
  • 20 кой първи

    4 1 Отговор
    ще пробва комина?!...
  • 21 да да

    6 1 Отговор
    1-2 СВойни почват от Полша .....
  • 22 Адам Даниел Ротфелд

    2 0 Отговор
    Без коментар!
  • 23 Гром&Со

    1 2 Отговор
    Дружина Полска!!!
  • 24 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    на зеления потник са бродирали Пижо и Пенда
  • 25 Урюрвкос

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ами какъв да се чува полските танкисти се уволниха от полската армия, дадоха клетва и целунаха украинското знаме. Трудно се подготвят нови кадри а там има готови безработни искащи да помиришат барут.
  • 26 Напротив

    2 1 Отговор
    НЕ Е НОВА /НАРЕДЕНА НАТЪКМЕНА ХИЩНА ХИЕНА/. МЕЧКИТЕ ОБИЧАТ ЛИ ХИЕНИ