Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2023 06:00 7 588 129

Ти българин ли си или национален предател?

  • русофили-
  • предател-
  • българия-
  • българи-
  • моча-
  • паметник на съветската армия-
  • възраждане-
  • 3 март-
  • патриотизъм

В навечерието на 3 март и преди изборите в България патриотизмът излиза на преден план

Ти българин ли си или национален предател? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Ако предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори в България на 2 април можеше да се стилизира, в единия ѝ край щеше да е Паметникът на Съветската армия (ПСА), а в другия - непостроеният 111-метров пилон на Роженските поляни с развят български трикольор.

Още новини от Украйна

Между монумента и постамента се събира кампанията. Путинофилия и путинофобия, за Украйна и срещу Украйна, патриотизъм и патриотарство, за лева и срещу еврото, ти българин ли си или национален предател…

Защо (пак) МОЧА

Счупената с удар плочка на Паметника на Съветската армия, на която е надписът: "На съветската армия освободителка от признателния български народ", отново съживи 30-годишната дискусия за съдбата му. Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов притопли вчера своя идея от 2008-ма за паметник на създателя на българската държава. По онова време инициативата лансира комитет "Мила родино", създаден от Трифонов и бившия главен сценарист на шоуто му Росен Петров. Тогава не ставаше въпрос да е на мястото на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия, както още е известен), а близо до бившия Партиен дом.

И макар година по-рано тогавашният областен управител на София-град Иван Кючуков от ИТН да се обяви за консултации с Русия за съдбата на паметника, днес Трифонов предизборно е по-радикален. "... И целият този скандал около паметника на една отдавна несъществуваща армия, която въобще не ни е освободила, а направо ни е поробила, целият този скандал е адски удобен да махнем този абсолютно ненужен и напълно безсмислен монумент и като българи да издигнем паметник на най-важния българин - хан Аспарух", написа той във Фейсбук.

Битката за София започва от паметника

Ако с предложението си шоуменът обединява българщината, макар и по соц тертип, и антируски настроения, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, запомнен като защитник на ПСА, зави рязко към градската десница с искане за незабавно премахване на паметника. Съветниците на "Демократична България" в СОС отдавна настояват за същото, но така и не получаваха подкрепата на ГЕРБ.

Битката за София започва на тези парламентарни избори. На последните партията на Борисов изгуби центъра на София - 24-ти МИР, макар и с малко, а в 23-ти МИР изоставането ѝ от победителя "Продължаваме промяната" (ПП) беше над 7%. ГЕРБ спечели първото място единствено в 25-ти МИР. Именно районите, в които ГЕРБ губи, взимат допълнителните 4 мандата, които София получава при преразпределението на депутатските места след преброяването - три отиват в 23-ти, един към 24-ти. Затова и Борисов, награден като кмет с орден "Михаил Ломоносов" заради твърдата му позиция да не премахва паметника, докато е кмет, днес е готов да го бутне, за да запази ГЕРБ София. Демонтирането на монумента от центъра на града, освен че е отколешна мечта на столичните десни, е символно и предвид войната, която Русия води в Украйна.

"Възраждане", чиито активисти преди време бранеха ПСА заедно с БСП, сега предвидливо мълчат, докато от БСП започват общонационална подписка за "масова защита на монумента". Партията на Костадин Костадинов избра да отстъпи проруската карта на БСП, залагайки на общонационални, каквато за тях е запазването на лева. Който иска евро, се е продал на "чужди господари" и "чужди интереси". Сиреч, ако обичаш "от сърце таз земя и тоз народ" (по Петко Р. Славейков), не може да си европеец.

Какъв монумент да бъде издигнат на мястото на Паметника на Съветската армия, ако бъде премахнат - на хан Аспарух, а може би на Тангра, или на света Петка Българска… А защо не на големия композитор Панчо Владигеров, на големия дипломат и изследовател Симеон Радев? Или пък модерна скулптура, която да "брандира" Княжеската градина (и столицата) с оригиналност и неповторимост, а защо не и арт пространство за различни творчески акции - София не може да се похвали с нито едно от двете. Столицата вече се сдоби с паметник на цар Симеон Велики, в идеалния център има и монумент на руски цар, дали пък да не се върнем още по-назад, при траките, по примера на скопската античност.

"България заслужава!" - с патрон президента

Бодряшки глас в реклама призовава да се включим в националната дарителска кампания "България заслужава!", за да бъде издигнат 111-метров пилон на Рожен, от който да се вее на 1430 м надморска височина трикольор от 1100 кв. м, символ на територията на България от 111 хиляди кв. км. Кампанията е под патронажа на президента Румен Радев, а идеолог е управителят на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев, чийто бизнес е овцевъдството. В основата на пилона, който ще претендира да е най-високият в ЕС, ще бъде направена от мрамор карта на България, ще бъдат издълбани послания от 28-те области (до 7 думи, за да се пести място). Знамето ще се вее над Смолянска област, която е сред първенците по обезлюдяване в България заедно с Добрич, Габрово и Видин - по данни от последното преброяване.

Не за първи път в България мегаидеи са охотно приети. В Хасково например е издигната най-високата в света статуя на Света Богородица, а инициативата за проекта е на бившия кмет Георги Иванов, изкарал четири мандата на поста. Преди десетина години сдружение "Аз обичам България" пък обяви дарителска кампания, за да вдигне 133-метрова статуя на Васил Левски в "най-големия мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят" - в Свиленград, в близост до границата с Турция. По проект в дръжката на знамето (закъде без знаме), което държи Апостолът, високо почти колкото него, щеше да има два асансьора, а наоколо облагородена с пари от Програмата за развитие на селските райони местност… Обаче няма нищо.

Българското настояще остава в сянката на wannabe-история, а политиците не могат да представят убедителна визия за българското бъдеще. Усещането е като за кофти реплика на "1300 години България" на тодорживковата власт. По БНТ, след премиерата на некадърния по общо мнение, филм "Ботев", върви сериал с потпури от световната конспирация и българската история за царстването на Симеон Велики - "Войната на буквите".

И нищо не пречи да започне нова дискусия - на кон или прав да бъде хан Аспарух. В огромния монумент "Създателите на българската държава" край Шумен, издигнат в чест на "1300 години България", e изправен, със забит в земята меч, а конят е зад него.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ШЛАКАТА изплува на повърхността !

    152 28 Отговор
    Както е с ФЕКАЛИИТЕ ! Фашизмът у нас надига ГЛАВА иэГЛАС и съдбата му ще е същата както с ВЪШКИТЕ на челото !

    Коментиран от #37

  • 5 Всички днешни партии са Частни Групировк

    135 4 Отговор
    Дъщерни Рояци на ВИС и СИК с едни и същи Цели - лично облагодетелстване , чрез Криминален Капитализъм ! Всичко друго е БЛА , БЛА , БЛА ! У нас вилнеят Съвременните банди на АЛИ БА БА !
  • 6 Да изкъртим всичкомруско

    36 165 Отговор
    да се освободим найстина и завинаги от руските окови.

    Коментиран от #9, #22, #41, #66

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    67 8 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ
    РЕПУБЛИКА
    БЪЛГАРИЯ
  • 8 Име

    95 21 Отговор
    Бля-бля... Тези от ПП, ДБ, БСП, Герб и т.н. са с червени хастари, родителите им са от комунистическия интернационал а те от комсомола, за тях няма родина има роднини и собствен джоб.
    Иначе досега да бяха намерили място да преместят паметниците на НРБ и СССР, за да може да служат за поука.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Без Коч Маневри , няма да се

    79 17 Отговор
    Р А З М И Н Е М ! Изборите са вътрешна интрига на МЕКЕРЕТАТА а за народа НИЩО ХУБАВО не го очаква ! Нужна е отново НРБ, ОФ и партия " ШМАЙЗЕР "! Бъди Готов !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румен

    55 10 Отговор
    След втората ракия всички сме патриоти и родолюбци
  • 13 Гласувай за партия " Ш М А Й З Е Р " !

    54 18 Отговор
    Тя е гласът на НАРОДА ! НРБ , Власт и Съд !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пурко

    68 4 Отговор
    Нашите политици мислят за родината и затова пазят парите ни в техни сметки
  • 16 Бозко

    46 17 Отговор
    Всички милеем за родината а пращаме децата си да учат в чужбина и си държим пари и имоти там

    Коментиран от #20

  • 17 ХАХАХА

    90 15 Отговор
    Прокиснало зеле и публикуващите там са синоними на предателство . Доказателство е поредния пасквил. И да кажа на всички тези предатели ,че не 6 американски флот пристигнал по Дунав/хахаха/ ни е освободил от турско робство ,а братските т.е Русия и така ще остане докато не успеете да пренапише историята , но едва ли ,палачинката се обръща.

    Коментиран от #111

  • 18 Веднага бе келеш,

    75 7 Отговор

    До коментар #14 от "коментар":

    След паметника на холивудския актьор в Южния парк и паметника на бомбилите българите през 43 и 44 година.
  • 19 Българин

    14 56 Отговор
    Когото съборили Бастилията написали на една табела "Ici lon danse" - "Тук ще се танцува". Така, че една танцова площадка или подиум, на който да се правят концерти е най подходящото, което да замени Бастилията, в която е затворен българският дух!

    Коментиран от #54

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тото

    72 9 Отговор
    Пример за Сороска пропаганда!!!
  • 22 Сандо

    61 5 Отговор

    До коментар #6 от "Да изкъртим всичкомруско":

    А от натовските - кога?А от деградиралия ЕС,а?!
  • 23 Време Р А З Д Е Л Н О

    45 7 Отговор
    Пак Н А С Т А В А ! Бъди готов !
  • 24 Ивелин Михайлов

    65 8 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, драскачите от дойче веле са националните предатели!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ние сме КОЛОНИЯ на Брюксел

    56 9 Отговор
    А ЕС на САЩ ! А последните не зачитат никого !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Биби

    56 5 Отговор
    Без 3-ти март, без Шипка,безПаметника на Съветската армия, как ли щеше да е възможно да се издигне 111-метров пилон с българското знаме, и то на Рожен?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Студопор

    51 15 Отговор
    Много ми е интересно коя е Емилия и защо ми пускате да чета статии, от безизвестни и видимо неграмотни хора.
    Отделно - хан (или кан - кой както иска) Аспарух не е бил българин, защото тогава не е имало България. Той я е основал (а не създал). Следователно не е бил роден в пределите й.
    Малоумна статия от измислени журналисти, без покритие.

    Коментиран от #65

  • 33 Как да РАЗПОЗНАЕМ коя партия е НАРОДНА

    37 2 Отговор
    Когато заяви , че ще се ДОПИТА до народа за възвръщане на ВЛАСТТА , Едрите Бизнеси , Заводи , Природните богатства в ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ! И още мн. др. Народни интереси.
  • 34 Няма

    16 54 Отговор
    Страна в света освен в България , в която паметници на Терористи
    Да бъдат място за поклонение .
    Хаха
    Пълно с русороби .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 И през ДЕН да ГЛАСУВАМЕ !

    24 5 Отговор
    Файда НЯМА ! Изборите решават кой от Партийните ГРУПИРОВКИ ще е КРУПИЕТО в КАЗИНО " България " !
  • 37 88889

    19 45 Отговор

    До коментар #4 от "ШЛАКАТА изплува на повърхността !":

    Вярно.Руския фашизъм трябва да се изкорени напълно.
  • 38 ХАРОН

    53 9 Отговор
    Епохата е такава - разрушителна. Събаряме и режем на скрап заводи, напоителни системи, паметници и други монументи. За един такъв мъчително съборен изпълнителя го стигна Божията ръка. Спомива се в адски коремни мъки нищо, че се правеше ва валяк. Чувам, квичат и едни мекерета за Левски- бил убиец. Нищо чудно да го изкарат и терорист почти като Осама. Тия продажници долни.....
  • 39 Г-ца каприз

    47 8 Отговор
    "Емилия Милчева" ....поредната журналистическа издънка която пише и казва каквото и кажат за някой лев..... В пълна готовност да се обърне и срещу себеси даже само и само да е център на внимание..... Такива безродни душици петнят името на журналистиката...да не говорим че с такива статии си навлича и гневът на обикновенните хора.... Тя е от породата "продажници на историята ни" тотално нищожна душица...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лизач русовил

    12 40 Отговор

    До коментар #6 от "Да изкъртим всичкомруско":

    Колега, сложих ти +,ама 57 лумпена все искат да са под руски окови. Нашия народ е мъртъв. Комунизма това направи!

    Коментиран от #69, #82

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Шаро

    31 7 Отговор
    ДВ, гледайте си държавата и не се занимавай те с нас. Всеки построен паметник има право да стои ида напомня за историята на идните след нас за добро или лошо.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пеци

    17 5 Отговор
    Важното да е най голям пилона на Балканският полуостров.Тогава ганьовската душа ще се изпълни с урЯ патриотизъм. Ако може и Солунската митница........ееех кеф голям кеф
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван Вазов

    31 3 Отговор
    Както винаги, с антибългарска омраза в сърцето!!! От Берлин с любов!
  • 49 йхнкхйких

    33 4 Отговор
    Ясна е работата Джурналистката от дневник които са на хранилка в Козяк
  • 50 Козяшки

    18 5 Отговор

    До коментар #30 от "Като гледам":

    Лакей продажен
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кресна

    33 7 Отговор
    Една нация когато тръгне да руши паметници и да пренаписва история ,с тази нация е свършено и загубена като нация .Бог да пази такава нация !!!

    Коментиран от #100

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Краси Марков

    30 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Добро сравнение с Бастилията. Проблемът е, че на това място никой не е танцувал. По време на превземането си в Бастилията е имало 6 (шест) затворника. Една година по-късно революционерите - освободители затварят там 6 000 (шест хиляди души).
    Ето това е френска революция и свобода!
  • 55 адаша

    25 1 Отговор
    Цялата тази история с паметниците започва да ми прилича на онова с надписите по дърветата- единия ден /изрязано с ножче/ пише- Иванчо + Марийка = влб. На другия ден Марийка е задраскана и над нея- + Пенка. На третия ден Пенка е задраскана и над нея отново + Марийка. То не е любов, то не е чудо...
  • 56 Българин 🇧🇬

    32 6 Отговор
    Днес е хубав пролетен празник ! А от запада и слугините им пак ни заливат с антируска помия .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Професора

    32 6 Отговор
    Паметник на Аспарух ще вдигнем на мястона скверния паметник на US летците с който САЩ се подиграват на софиянци.

    Коментиран от #88

  • 59 Дааааааам

    17 2 Отговор

    До коментар #30 от "Като гледам":

    Друго е да си пампер на Памперсмен. Какъв престиж, каква чест! Не съди по себе си за другите.
  • 60 Народе ГЛАСУВАЙ за да не те прецакат

    25 5 Отговор
    Козяк ще дирижира коалиция от ГЕРБ ПП и ДБ, колкото и да се мразят тия, с една единствена цел да ни вкарат във войната. НАРОДЕ, поне веднъж помисли и излез да гласуваш ПРОТИВ тези. Ако не гласувате, позволявате на едни 20% от обществото които са "евроатлантици", да определят резултатът - това е все едно сте гласували за тях. Тези не се интересуват от вас или от България а само как да краднат евро парите, което изисква очевидното им сервилно поведение към САЩ и ЕС.
  • 61 @@@

    14 4 Отговор
    Вместо да пишете празни приказки , нека бъде така . Партията която събере или предизборната коалиция , която събере 121 места в парламента да решава съдбата на всички паметници . Логично 51% от българите , които имат право на глас са се доверили на нея . Но до тогава партии победителки с по 20% да си трайкат . Това не са победители . Според новите прогнози дори първите две партии в момента не могат да направят правителство нямат 51% общо , а те са гербос и ппитос

    Коментиран от #68

  • 62 Аз ли ?

    2 2 Отговор
    Задник съм 😆😆😆😆😆
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Само да питам

    27 6 Отговор
    Ти българин антифашист ли си българино или слуга сор.осоид за да четеш и попиваш американска пропаганда?
  • 65 Много си зле с информацията.

    18 4 Отговор

    До коментар #32 от "Студопор":

    Канасювиги Аспарух е БЪЛГАРИН и не е основател на България. През 681г. печели войната срещу Източната Римска империя. България е много по древна държава, пример - Българският календар, признат от ЮНЕСКО за най - точният и древен в света, до ден днешен е на над 7 000 години. По него, сега сме 7533 година. Тик ток-а не дава знания.

    Коментиран от #97

  • 66 Главата телевизор

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да изкъртим всичкомруско":

    Колко ли е тежко да живееш в реалност, нарисувана пред очите ти от други... Съчуствам ви съгражданино.
  • 67 ЦРУ Козяк

    27 4 Отговор
    Държи ПП ГЕРБ СДС ДБ ДПС в подчинение и зависимости с компромати. Чрез тях Сащ си прокарват интересите на корпорациите си и Сащ задават външната политика с русофобска насоченост.

    Така е в цяла Източна Европа - насажда се неофашизъм с насоченост към вс руско и вс руснаци! Пренаписване на историята, унищожаване на паметници за победата на Червената армия над хитлеровия фашизъм (за да се преиначи и забрави от идните поколения), паметници на руски писатели и хора на изкуството, на Екатерина Велика (основател на Одеса)...

    .........
    ..........
  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор

    До коментар #61 от "@@@":

    😀😀😀😀😀
    Днешната власт събаря паметниците на вчерашната, утре новата събаря паметниците на днешната
    🤔🤔🤔🤔😀
    Имаш ли идея какво е
    ПАМЕТ и
    ПАМЕТНИК ❗❓❗❓
  • 69 Пишещ труп

    9 7 Отговор

    До коментар #41 от "Лизач русовил":

    Огледай се "колега". Не е мъртъв народът ни. Просто има много "колеги" с мъртва маса между ушите. Дано се събудиш преди да си станал "колега" за постоянно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 5577

    16 2 Отговор
    С това антибългарско говорене нищо хубаво не ни чака. Като няма държавни структури да не позволява това, трябва нетърпимост от миниатюрното ни гражданско общество. Чете книги, поучете се от историята, неможе такова първично мекотелско мислене.
  • 73 ИМА ЕДИН ОЩЕ ПО ВАЖЕН ПАМЕТНИК ЗА СЪБАРЯ

    28 6 Отговор
    НЕ - ПАМЕТНИКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ БОМБАРДИРАЛИ НАД 100 ГРАДА В БЪЛГАРИЯ И ИЗБИЛИ НАД 10 000 НЕВИННИ !
  • 74 Дойче Лъже

    24 5 Отговор
    Ти българин ли си или соросоид на грантове?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Бай Григор

    15 3 Отговор
    Виждаме ли с какви глупости ни занимават предизборно. И най-яростните викачи - доказани простаци. Във време, когато светът бавно се плъзга по нанадолнището към една ужасяваща пропаст. Предстоят изпитания и трудности задълго в глобален план, а ние се вълнуваме от мнения на СлТр и ББ. И главната тема на дневния ни ред е какво да стои вместо един паметник. Ами прекръстете го по-неутрално на "Паметник за края на ВСВ" и да се свърши. Аман от андрешковски хитринки и патриотарски изцепки.
  • 77 Миии

    20 4 Отговор
    Гласуването за сектите ППДБ+ и ГЕРБ на изборите ще докара истанбулската конвенция като закон.
    В предното НС Възраждане и БСП спряха прокарването й, което беше прокарано от сектата ДБ.
  • 78 Тука допускат за коментар

    16 1 Отговор
    само предателите на България,другото се трие!
  • 79 КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ПРЕДАТЕЛИ СТАВА ПАМПЕРС

    21 6 Отговор
    НА БАЙДЪН !
  • 80 Слава на Русия

    29 7 Отговор
    За победата над фашизма Русия даде 27 милиона жертви през Втората световна война... и за признателност са издигнати от народите по целия свят и най-вече в Европа. За да няма никога фашизъм. Само диваци рушат паметници. В Германия не е съборен след войната нито един концлагер, където са изгорени милиони хора....

    Сащ искат да унищожат Русия, това е записано в доктрината им! Искат, но без те да пострадат, както в десетките им предишни.

    Без Сащ ще има мир!
  • 81 АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ ИЗБИЛИ И СЪБОРИЛИ

    18 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ БИЛИ ......... ГЕРОИ !!! РИИШ ЛИ ?
  • 82 Комуниста

    15 6 Отговор

    До коментар #41 от "Лизач русовил":

    Само кафявите хора имат проблем с Антифашиския паметнка издигнато признателните българи за освобождението от фашиските слуги на Бирис 3
  • 83 ЦЕЛИТЕ НА САЩ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ

    17 4 Отговор
    СА ЗАПИСАНИ ТОЧНО В ТЕЗИСИТЕ НА ПЛАНА РАН ЪТ- ТОЕСТ ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ , ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 идея за паметник

    2 4 Отговор
    Дв в пасато, гледащ към Абомб.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 !!!?

    9 4 Отговор
    АЛТЕРНАТИВАТА: Колелото на Живота. Всичко тече, всичко се изменя - Хераклит !!!?

  • 88 Второкласника

    6 8 Отговор

    До коментар #58 от "Професора":

    Според "Именника на българските владетели", намиращ се в Ермитажа, основател на Стара Велика България е канасювиги Авитухол(в превод синът на сърната, ави - сърна, тухол - дете, син). Датата е 23.08.165. Преди това България е била държава в планината Имеон, днешен Памир и Хиндукуш. Столицата Български Балх, градището е в днешен Афганистан, съвременниците са я наричали "майката на градовете".
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Паметниците да не се пипат, има

    7 6 Отговор
    Достатъчно места за нови паметници, всеки трябва да има право да изрази почитта си където прецени, дали на паметника на съветската армия или на паметника на рейгън
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Американците са го казали, че

    13 4 Отговор
    Независима Българска нация с българска култура, български традиций и език не са им нужни и не са нужни никому, всеки да си прецени какво се случва

    Коментиран от #107

  • 94 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    по скоро заглавието трябва да бъде----Ти българин ли си или неблагодарно (с къса памет) магаре? ----- което в различни исторически момента е яхано от различни велики сили.
  • 95 Реалист

    12 3 Отговор
    Който си мисли, че Червената армия не съществува ще плаче като окраинските фашисти
  • 96 Точен

    12 9 Отговор
    Ей заради такива соросоидни лелки гласувам за Възраждане. Затова и съм българин: 10 пъти повече сащофоб, отколкото русофил.
  • 97 РЕАЛИСТ

    2 17 Отговор

    До коментар #65 от "Много си зле с информацията.":

    Грешна ти е информацията. Цялата история на Велика България е 35 години, по време на Кубрат. Кубрат е от рода Дуло, който е клан на турския род Ашин. Така, че и Кубрат и Аспарух са турци. Така пише и в турските учебници. Кубрат се събрал в една държава различни племена, татари, монголи и ги е нарекъл "българи" . Провери тюркското значение на тази дума.

    Коментиран от #103, #104, #108

  • 98 Бамбука

    8 1 Отговор
    Много идеи, много приказки свързани с миналото, нищо ново, освен поле за политически скандали. Мисля си, че трябва да се вдигне паметник на осъден крадец, нещо като сигнал за размисъл срещу политиците разделящи народа на наши и ваши.
  • 99 Подробност

    5 4 Отговор
    Много повърхностна статия.типично по сорос.патриотизмът е нещо много дълбоко и съкровенно чувство.апропо точно руския юмрук от рр заложи това разделение.
  • 100 Фактопроверител

    5 13 Отговор

    До коментар #52 от "Кресна":

    Пренаписването на историята е комунистически патент. Как се казваше Варна по времето на вълко червенков? Или Добрич до 1989 г.? Време е, да изметем комунистите веднъж завинаги, защото докато тях ги има, ще сме последни в Европа.

    Коментиран от #102

  • 101 Перо

    16 2 Отговор
    Абсолютно несъстоятелен джендърски коментар от унтерменш, който е скаран с историята! Ако се издигат паметници на тези, които ги има и които ги няма, то и хан Аспарух го няма! Паметниците отразяват определена историческа епоха и е историческа ценност и памет на историческото минало! Редно ли е тогава да се унищожат концлагерите в Австрия, Германи и Полша и съветските паметници там, както и паметника на американските летци /около 450 души/, унищожени при бомбардировките над София, погубили над 3000 жители, защото вече ги няма тези хора и събития! Освен това БГ е била разпределена в Ялта, от Рузвелт, Чърчил и Сталин в съветската зона. От Източна Европа само в БГ никога не е имало съветски бази, за разлика от сега! Каква окупация, какви 5 лв.? Извратената история, изучавана в джендърската образователна система е тема в предизборната програма, даже на БСП!
  • 102 Перо

    13 2 Отговор

    До коментар #100 от "Фактопроверител":

    Комунизмът си отиде, но дойде ционизма с джендъризма, което е комунизъм и фашизъм на квадрат! През комунизма са заглушавали електронните медии, но не са ги спирали като сега, Даже и при Гьобелс не е било така! Да слушаме само радиоточка от Киев, защото някакъв ционистки, “демократичен”, превратаджийски режим е на власт, провеждащ “демократичен” геноцид! Ефектът на джендърските пропагандни напъни е точно обратен! Интересът е към забраненото!
  • 103 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "РЕАЛИСТ":

    Това в северно-македонската история ли го прочете?
  • 104 пфууууу

    9 2 Отговор

    До коментар #97 от "РЕАЛИСТ":

    Доказано е, че прабългарите не са били тюрки. Исторически, както и с анализ на ДНК от погребения в североизточна България. Има литература, чети, а не дрънкай врели-некипели.
  • 105 Гром&Со

    2 6 Отговор
    Европейско Бъдеще за България!
  • 106 национален предател

    3 6 Отговор
    Ти българин ли си или национален предател, Костя кажи , зощо мълчиш гагаузино.
  • 107 костя ти ли си бре,

    2 8 Отговор

    До коментар #93 от "Американците са го казали, че":

    що дрънкаш8767 тия глупости, копейките ли ти спряха бре хайванино.
  • 108 ТрампЛин

    4 10 Отговор

    До коментар #97 от "РЕАЛИСТ":

    Колко мизерна е душата на русофила. След като рухна руския мит че българите са славяни, днес духовно бедния русофил твърди че българите са турци!?! Утре ще запее като истински сърбин, че сме татари. Добре че сте на изчезване руЗоофилчета, срам сте за Българския Народ!
  • 109 Украинка от Донбас

    10 2 Отговор
    Моля ви, не спорете, а направете паметник на Зеленски на това място. Той заслужава, продаде държавата, изгони народа си и продължава да убива невинни хорица. Може и на Байдьн и Урсула те същите, като него не искат мир. А като си българин защитавай България, а не Украйна или Русия.

    Коментиран от #113

  • 110 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Прочетете и вижте какви простаци е родила българска майка юнашка.
  • 111 Ха ха

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    Ето кой е сколасал максимум до 5 клас, само да знаеш България колко войни е водила впоследствие именно срещу същата "освободителка"
  • 112 лечение

    1 4 Отговор
    Защо не покажете злобните и изкривени лица на скулптурните фигури на "революционерите" от източната страна....?
  • 113 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #109 от "Украинка от Донбас":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят война против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ. А че ти си "Украинка", колкото аз съм МАРСИАНЕЦ е ясно.
  • 114 бай Даньо

    2 5 Отговор
    Според мен най комплексарска е идеята за знамето на Рожен. Защо !? За да може да се вижда от Беломорието така както Ганчо си търка кълките по чукарестите гръцки плажове който Ганчо изгуби по най ахмашки начин !? Гърците ще се пръснат от смях с нас ...
  • 115 Чичак

    5 1 Отговор
    Ти българин ли си или национален предател? Ако си Атлантик си 100% предател. Ако получаваш пари от соросоидни НПО също си предател.
  • 116  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Ако си от ДБ си предател, от ПП- предател и от ГЕРБ пак си предател !
  • 117 ЦарВул

    6 0 Отговор
    Не знам ,но ТВЪРДЯ,че теа дето искат да бутат ПАМЕТНИЦИТЕ В ЧЕСТ НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОГА И ОТ КОГО СА НИ ОСВОБОДИЛИ СА СЪВСЕМ,АМА СЪВСЕМ ИЗТР.ЩЕЛИ!!!Е К,ВО ВИ ПРЕЧЕШЕ МАВЗОЛЕЯ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!!БУТНАХТЕ ГО И ......К,ВО СИГИ??СИГИ Е НИЩОТО,КОЕТО ИСКАТЕ ДА НАСАДИТЕ НА ТЕА СЪС СМАРТФОНИТЕ И ГАЛФОНИТЕ!!!Е ОМРАЗАТА ВОДИ ДО.....ОМРАЗА!!!И НАКРАЯ ПАК СМЕ РАЗДЕЛЕНИ НА СИНИ,ЛИЛАВИ И ТУК ТАМЕ ЧЕРВЕНИ!!!А МОЖЕ БИ ТАКА НИ Е ОРИСАЛА СЪДБАТА!!!ДА СМЕ ВЕЧНО РАЗДЕЛЕНИ....ДОРИ И В ЛЕГЛАТА!!!!КАЗАХ!!!
  • 118 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Дрън-дрън-ярина!Дойчанските агитатори да се пръж-дос-ват от виртуалното пространство.Къде се месят,като никой не ги е викал или питал.Виждал съм такъв пилон ,неуместно висок,с флага на ес отгоре ,също нелепо голям,на гол тумбак ,чифте пищови.Пилони,несъстоятелни паметници,неуместни,всичко това е толкова досадно,натрапено от наши заклети врагове,домъкнали се от другия край на света,да ни учат как да си разтурим държавата и да направим дисниленд.Ама и на това му се вижда краят,щатите в обозримо бъдеще не ги виждам тук,и техните местни съучастници също.
  • 119 Радан бай хууи

    6 0 Отговор
    Крадливият Борисов е на къса каишка сега и ще им е удобен на козяк а те са хитри те търят такива разбойници да предват народа си и държавата за интересите на козяк
  • 120 Развийш ли

    3 6 Отговор
    Тези които са без Българско самосъзнание много се кефят че не можем едно чучело да премахнем от страх от Безаналоговата Азиатска държава Нищо че сме в НАТО и ЕС
  • 121 АСПАРУХ ЛИ Е НАЙ - ВАЖНИЯТ ЧОВЕК СПОРЕД

    3 1 Отговор
    ДРУГАРЯ СЛАВИ , КОЙТО Е И ПРИЯТЕЛ СЪС БОЙКО ?
  • 122 Сигурни ли сме ЧЕ СЛАВИ И БОЙКО СА НАЙ

    5 1 Отговор
    УМНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ В НАШАТА ТЕРИТОРИЯ И СА НА ЕДИН АКЪЛ ЗА ВСИЧКО , А ВСЪЩНОСТ СА ЕДНИ КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ !
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 DW и Емилия Милчева поредната

    4 0 Отговор
    Маниполация!! Бълвоч! Не се чете!
  • 125 Браво

    1 0 Отговор
    Боже,пази България от такива болни мозъци.....
  • 126 СВОБОДЕН

    0 0 Отговор
    Как не ви е срам, да се гаврите с паметта на загиналите герои за вашата свобода?
    Как не ви е срам, да се опитвате да заличавате историята, благодарения на която ви има свободни на този свят?
    КАК НЕ ВИ Е СРАМ?
    ..... Мен лично, ме е срам да се нарека българин ..............
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.