Last news in Fakti

1 Март, 2023 21:00 4 941 56

Истината за БСП и ГЕРБ, или когато политолозите бъркат

  • бсп-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • предсрочни избори-
  • избори-
  • политолози

И не, ГЕРБ не е дясна партия. Те въобще не са партия.

Истината за БСП и ГЕРБ, или когато политолозите бъркат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Много политолози в България сякаш не могат да вникнат в действителността. Прогнозите им нерядко са необосновани и погрешни. Но иначе те привидно обясняват нещата умно или по-скоро сладкодумно, а също и самоуверено.

Къде грешат политолозите?

Според доста от тях например "Продължаваме промяната" (ПП) след последните избори трябваше да изгуби поне половината от спечелените гласове. А на изборите, които предстоят, ПП щяла да се стопи както навремето се стопи НДСВ, предричаха те. Вместо това обаче се стопи една съвсем друга партия.

И тези пропуски, освен на корист и недалновидност (в повечето случаи), се дължат може би на младостта и липсата на онзи опит, който вече имат по- възрастните. Защото с годините научаваш нещо много съществено. И то е, че никое политическо познание или учение не може да обхване действителността. И никоя книга, колкото и дебела и мъдра да е тя.

Редица млади политолози и социолози, прочели купища книги и взели с отличие всички изпити, съвсем добросъвестно и прилежно разчепкват родния политически живот според научените примери и образци, със стремеж да припознаят лявото, дясното, центъра, център-дясното, център-лявото, консервативното и либералното. И припознават БСП като ляво, ГЕРБ като дясно, ПП като център или нещо подобно, чудят се какво точно е ДПС, както и дали "Демократична България" (ДБ) е по-дясна от ГЕРБ например. Но не могат да напъхат действителността в усвоените с не малко усилия познавателни калъпи и стигат до изцяло погрешни изводи.

Истинското лице на БСП и ГЕРБ

Така например днес БСП няма нищо общо с лявото и социализма (освен наименованието). Сегашната БСП отразява последните напъни за оцеляване на една вече почти разпаднала се политическа каста. Защото цялото ѝ съществуване беше и си остана стремеж на управлявалата някога комунистическа каста да запази предимствата и облагите си. Приказките за загриженост към социално слаби, наемни работници и пенсионери си останаха само приказки. А разпадът на някогашната каста отразява една явна зависимост - една властова каста не може да просъществува дълго без власт.

И не, ГЕРБ не е дясна партия. Те въобще не са партия. Това е стремежът на една сплотена във властническа прослойка част от обществото да задържи властта си. Като сплотяването става чрез похвати, познати още от социализма.

Най-личният властник назначава своите верни хора на изгодни, привлекателни и доходни местенца, те от своя страна назначават своите близки, приятели и познати на доходни местенца, последните от своя страна правят същото и така нататък по веригата. След назначенията вървят и парите (понякога и обратното). Така се нанизват зависимостите и във всички видове власти, тук много важно е да бъде привлечена и прокуратурата. Но явлението засяга и съвсем неочаквани области, като културата и изкуството, например. Филмът за Ботев, показан наскоро по БНТ, е показателен (и не само този филм). Една със сигурност несполучлива продукция, след която изкушените зрители с право се питат: "Как се получава така, че парите на данъкоплатците се харчат за подобни провали?" Ами така. Върховният властник си подбира послушни депутати, които си избират послушни мнозинства и във ВВС, и в СЕМ, и навсякъде. СЕМ пък назначава верен на прослойката човек за началник на телевизията, а той пък дава хорските пари на някой свой си човек. Тук уменията и дарбите нямат никакво значение.

За тази промяна са нужни години. Най-малко една.

И политика също няма. Няма началá, няма възгледи, няма преследване на полезни за обществото цели, а доколкото ги има - те са само опаковка, под която се провижда само борба за пари, власт, влияние и обществено положение. И когато подобна власт продължи достатъчно дълго, примерно повече от едно поколение, прослойката се превръща в каста.

Това предопределя и основния сблъсък при сегашната поредица от избори. Дали ще продължи управлението на прослойката, за да се превърне тя в каста, или политическият живот в България ще започне да следва едни истински демократични началá. Точно затова този сблъсък е толкова яростен и продължителен. Ако противопоставянето не беше толкова решаващо, едва ли не съдбоносно, то незначителните в сравнение с него законови промени за влизане в Еврозоната и Шенген можеха да бъдат приети и за две седмици. Само че за да се отърси България от управлението на тази прослойка, две седмици са недостатъчни. Необходими са години. Най-малко една.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 21.

    62 52 Отговор
    Ще гласувам за коалицията Вън от ЕС и НАТО с номер 21 !

    Коментиран от #7

  • 2 ППи ДБ

    30 59 Отговор
    от 33г ни правят на маймуни,а ние си мислим,че избираме!
  • 3 Номер1

    44 45 Отговор
    Възраждане
  • 4 Сталин

    43 29 Отговор
    Нашите гьонсурат политици се надпреварват да плюят по Русия и Путин ,белким от американското посолство ги забележат и им дадат по голям процент на предстоящите избори и ги инсталират на власт в България и да работят за интереса на САЩ ,а бедната българска овца си мисли че "избира".
  • 5 Сталин

    40 28 Отговор
    Българина е тъпо парче ако мисли че като гласува до припадък за хора които са предварително избрани и одобрени от американското посолство че ще работят за интереса на българите в колониална система прикрита като фалшива демокрация.Трябва да си кръгъл глупак да се спъваш 100 пъти в един и същи камък последните 30 години.
    България е нация от социални инвалиди

    Коментиран от #16, #18, #30, #46

  • 6 Град Симитли

    17 19 Отговор
    ТоЪ си е луТ за връзване
  • 7 Киркор

    29 44 Отговор

    До коментар #1 от "21.":

    Най тъпия опит за манипулиране.Опитай пак!!

    Коментиран от #11

  • 8 ДС активист

    26 28 Отговор
    Ние сме на всеки километър... и най вече във
    Факти !
  • 9 Калин

    58 24 Отговор
    Щом Дойче Веле ни манипулира в полза на Продължаваме промяната и против всички други партии, значи трябва да правим точно обратното и да бойкотираме шарлатаните , ако искаме да постъпим правилно!
  • 10 Хаха

    24 30 Отговор
    Че тя общата истина е една! БКП и ДС.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бюлетина No. 3

    24 26 Отговор
    За денатофикация и българизация !

    Коментиран от #17, #29

  • 13 След изборите

    17 40 Отговор
    коалицията е ясна! ГЕРБ+ ДПС+ БСП(ако последните влязат)и златният пръст на копейката!

    Коментиран от #21

  • 14 ха ха

    12 14 Отговор
    ако дойче велето вникнат още малко в същноста на българския модел , и те ще намразят демокрацията

    Коментиран от #44

  • 15 аде и тоя

    15 13 Отговор
    завъртя филията! беров кво стана, смениха грантовете ли?!? аман от въртиопашки!
  • 16 1221

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Опорка, която помага на купувачите на гласове. Гласувайте, вместо да се доверявате на Сталин! 😄😄😄
  • 17 С всички сили

    20 20 Отговор

    До коментар #12 от "Бюлетина No. 3":

    Дерусофилизация и отново българщина.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българииии

    20 18 Отговор
    С русофили България няма да я има!!!! подаряват я предателите.
  • 20 нацисти герб не беше ли ваша партия

    11 8 Отговор
    Баш от вас , па и истина .
  • 21 мофамеху

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "След изборите":

    Съгласен съм за златния пръст , но в случая е средният .
  • 22 слабо

    23 11 Отговор
    Още една посредствена статия в DW. Имам чуството че в този вестник може да пише всеки.

    Коментиран от #24

  • 23 Нужно е малко да помисли човек

    15 13 Отговор
    В ГЕРБ е висшия ръководен кадър на БКП децата на окръжни секретари и внуци на шумкари. БСП редови членове и присламчени, като корнито от СДС, алчни за власт. От едно котило. Кой друг коментатор ще влезе в това котило, не съм въZражданек, не членувам в никаква партия. Мраза опорки, реторика, пропаганда а сега вече ги обединяват и ето ви демагогия. Няма да посочвам партии, които ползват демагогия, умния ги разпознава а полирания иска и други да полира в яда си че е полиран.
  • 24 Слабако,

    0 5 Отговор

    До коментар #22 от "слабо":

    Не оставяй с чувство ами напиши.
  • 25 без имена

    14 6 Отговор
    а нищо не казваш за пп? или те са приятели? затова ли регистрацията не вървеше, местни структури няма..?
  • 26 д-р Татулова

    24 7 Отговор
    ......Най-личният властник /Киро: арестувах Бойко!/ назначава своите верни хора на изгодни, привлекателни и доходни местенца, те от своя страна назначават своите близки, приятели и познати на доходни местенца, последните от своя страна правят същото и така нататък по веригата......Иво, Беров, уникален си! По-добро описание на 7-те месеца управление на шарлатаните никой не е дал досега! Бъди здрав!
  • 27 пепа

    14 10 Отговор
    Дойче веле ,нещо пак лъжете! Да слагате дясната профашистка партия ГЕРБ до единствената лява Партия е грозна манипулация! Боко тича в американското посолство, а Нинова се бори срещу дженедерството!

    Коментиран от #31

  • 28 бай Даньо

    13 10 Отговор
    Иво Беров е написал най голямата глупост днес! Еваларка! Герб Нне били партия защото назначили свой хора , ПП назначих а чужди братовчеди не свой така ли!? Къде е доказателството че в България е възможен изобщо друг политически театър без калинките , корупцията ( на нормално южноевропейско ниво), незаинтересованост и безхаберие за националния интерес , некадърност, кога видяхме пример за друго че да вярваме в това!? По соца България си беше най провалената държава в блока и днес най бедна в ЕС, защо вярваме в друго изобщо освен бавна и мъчителна еволюция към богатия и уреден свят. Това бавното и мъчително вървене напред го видяхме по времето на ГЕРБ всички други периоди на управление бяха частични или чисти провали ! Защо продължаваме да вярваме в възможността за преобразяване на България за един ден , седмица или година ... сетих се защото за мъдреци в тая държава минават Иво Беровците ...
  • 29 С бюлетина No. 3

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Бюлетина No. 3":

    копейкофикация и русофилизация!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе пепата

    4 11 Отговор

    До коментар #27 от "пепа":

    Ти ли си еталон за истина, ако е така света е затрит.
  • 32 Артилерист

    18 7 Отговор
    Иво Беров този път звучи почти обективно. Но в целия текст личи, че в основата е критиката на модела ГЕРБ, което не е лошо само по себе си, но той се опитва по този начин да ни внуши, колко ПП са правилните. Вярно е, че ГЕРБ не са партия, защото без мутрата Борисов и мутрите, които са зад него, те ще се разпаднат. Те са моделът, който Беров визира за върховния властник, който си подбира верни депутати, а пък те-послушни изпълнители за овладяване на държавните институции(Беров не е споменал прокуратурата, начело с Гешев?). Но американската пропаганда на DW, в лицето на автора си Беров, не ни казва, какви по-точно са Продължаваме подмяната и нейните водачи просто Киро и Асан, които всъщност ни рекламират. Беров го прави завоалирано и прикрито, защото знае какви поражения наложниците на американците просто Киро и Асан направиха на държавата ни и колко много те вече са противни на мнозинството българи. Според мен, Подмяната е напълно демаскирана и тя няма повече шанс да вземе властта, независимо, че американците ги сгодиха с жълтопаветния умнокрасивитет.

    Коментиран от #35

  • 33 Матей преображенски

    14 11 Отговор
    БСП си изпя песента,кордела си изигра ролята да я разбие и нацепи на трески,задачата подозирам е била поставена от козяк,социалната идея да се потъпче,привържениците да се разпилеят,разочароват и откажат от надежда за социална справедливост.Дава се път на фашизирани движения като дб и пп,а герб е мощен сподвижник и съюзник.Това е привидна смяна на центъра на тежестта,уж избирателя така се е преориентирал,което е абсурдно.ДБ И ПП са добре известни и сред народа към тях цари презрение и ненавист,към тия жалки мер-зав-ци,които искат да ни вкарат и във война с Русия.БСП просто изпада под чертата,като традиционно русофилска партия,сега е в немилост пред метрополията,затова са пуснати и редица мюрета-имитатори на социалистически движения ,като АСО навремето,или 18-те БЗНС-та.
  • 34 Да, бе

    5 7 Отговор
    Всеки, който гласува дава легитимност на някое ОПГ. В България няма партии, демокрация пък никога и всеки е съучастник. Не гласуването също е форма на съучастие в престъплението-съд, конфискация и затвор е едно добро начало...
  • 35 Гранатомятащ

    2 9 Отговор

    До коментар #32 от "Артилерист":

    Е, ти ги знаеш но искаш някой да ти каже, страно. Беров ти показал плевнята, а ти какво, не можеш да намериш вратника или се правиш на....
  • 36 ПРЪВ

    9 6 Отговор
    ТУК има трол ПРОВОКАТОР от герб и пп С никове СТТАМАТ ГОЛЯМ СМЯХ ХУМАТА БАЙ КЪНЬО ЛАХА САМО ПИТАМ РАЗКИТ същият троли ЗА който му лаща той е чергар бездомник
  • 37 Хеее

    13 3 Отговор
    Иво Беров. Тридесет години тъ.по и пияно.
  • 38 КОЙ Е ТОЯ ПРОСТАК НА ФОТОТО

    6 3 Отговор
    ДЕТО ГО СТЯГА ВЪЖЕТО !
  • 39 ЛОВЦИ НА БИСЕРИ

    4 0 Отговор
    Росен Плевнялиев
    “ Не само знам колко танка има Българската армия, но и колко фрегати, колко самолети, колко военнослужещи, колко бяха в края на 2011 г. и колко ще бъдат в края на 2012 г. „
  • 40 нннн

    14 3 Отговор
    Това е скрита реклама на ППДБ. Правилно ГЕРБ е ОПГ. Но да сменяме Tиkвa с козяшко Пpo100 е безумие. Никога вече cop.сoиди на власт! Въпреки изричните поздрави на Байдън към Петков...
  • 41 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    8 7 Отговор
    "Сегашната БСП отразява последните напъни за оцеляване на една вече почти разпаднала се политическа каста. Защото цялото ѝ съществуване беше и си остана стремеж на управлявалата някога комунистическа каста да запази предимствата и облагите си."

    Коментиран от #42

  • 42 нашия

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    А ПП ДБ и ти удобно ,като Беров пропускаш ,май,не мислиш ли ???!!!!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    "...ще намразят демокрацията"

    Това през последните 33 години в България не е демокрация. За да има демокрация трябват свободолюбиви хора. С роби не може да се гради демокрация, робите не искат демокрация, робите искат господар, който да им напълни всеки ден коритото с помия. За съжаление в България има много роби, които не искат демокрация искат господар.
    Както и това, което имахме от 1944 до 1989г. не беше социализъм, а беше държавен капитализъм.

    Социализъм означава по-малко НЕРАВЕНСТВО в доходите на хората. А БСП никога не говори как да се намали НЕРАВИНСТВОТО. БСП лъже пенсионерите това са над 2 млн избиратели, 20% от гласуващите, лъже 0,5 млн инвалиди, това са 5% от избирателите. Възнаграждава червената върхушка, това са още 0,5 млн - 5% избирателита...
  • 45 Какво време

    13 7 Отговор
    Беров какво се чуди? Всички знаят, че последните избори са пълна манипулация на машините. Ако тия на тези избори стигнат 7% да рипат от земята. Радев ги нарече шарлатани, но това е почти комплимент. Това е дъното, шмъркащи, сексуално извратени, шури и шуролинки, съсипаха ни. Горките избиратели просто няма за кого да гласуват. Онова плазмодо от Банкя успя да отврати и твърдите. Моля ви, кажете за кого си струва? Що за съдба да живеем в такива времена на бездарие, алчност, безсрамие и духовна нищета?
  • 46 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    А какви са българите, които вече 77 години гласуват за рубладжиите(БСП, ДПС...)?

    Какви са рублоробите служещи на МАсква?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Жалко

    6 0 Отговор
    Аааааа.... Иво Беров ясно!!!
  • 49 Ха ха ха

    6 3 Отговор
    На всички е ясно , че ГЕРБ ще спечелят , само на някакви платени бели кукувици не им омръзна да дрънкат , че жълтопаветната сбирщина щяла да е първа , но пък за некое левче какво ли не правят хората ......
  • 50 Калин

    4 1 Отговор
    Колко магазина са без стъкла или боядисани за да покажем недоволство от дрането и спекулата ? Каква стачка направихме срещу многото начини на ограбване от страна на държавната политическа мафия ? Какви бунтове и общонационални стачки има за хилядите избити и ограбени от оня етнос по села и градове ? Къде бе проведен протест и стачки за влакови катастрофи, години закъснения от разписания ,скапан асвалт и кражби на фондове водещи до загуба на животи и средства ? Къде са общонационалните стачки срещу неоправдан скъп живот ? Няма ляв,няма десен - всички са ДС , полиция,генерали и нагли алчни крадци от благата събирани от все по-малко оставащите в територията. Вижте поне какво е народ и демокрация от съседите. Изборите трябва да са след бой за тези всички лъжци от най- малкия кмет мошеник милионер селски, до " бизнесмените" . Един да изгори и другите малко ще се замислят. Няма друг да се погрижи за нас.
  • 51 Комуновирус

    4 2 Отговор
    Този Беров е месир от времето на социализма. Спомням си как тичаше из Румъния когато започна гражданската им война и разстреляха Чаушеску. Доста се чудеше червената влашка мутра как витиево да коментира събитията.
  • 52 Биволъ

    4 6 Отговор
    Беров,не разбра ли влашка тикво , че само ГЕРБ може да управлява успешно тази страна. Защо разделяш българите като Сашо Морфов разделя артистите. Много бивши комунистически парцали объркаха с коментариите си българските граждани.
  • 53 Българин

    2 1 Отговор
    да върнат парата за липсващият асвалт на МАГИСТРАЛИТЕ....
  • 54 КИРО ЕВРОТО

    2 1 Отговор
    НЕМА ЛИ КОЙ ДА ТИ РАЗХЛАБИ ВЪЗЕЛА ШЕФЕ.....
  • 55 ГЕРБ СА ФАШИСТИ !

    3 1 Отговор
    За това мащабно изтребление на евреи не се говори, защото то е започнало от украинци, преди навлизането на германците.

    След хитлеристката окупация, етническото прочистване става индустриално. Няма жълти звезди, раирани костюми, затворнически бараки, телени мрежи и газови камери. Няма разходи за химикали и производство на сапун! Няма време за губене. Действало се е по бързата процедура. Организират се хайки и заловените са разстрелвани пред техните близки. Докато дойде и техния ред. Преди всеки разстрел в повечето случаи нещастниците са събличани голи. Дрехите и обувките са раздавани на местното население. Според проучванията, общият брой на избитите варира между 1 500 000 до 1 800 000.

    Тези факти бяха изнесени публично, от най-авторитетната председателка на Европейския парламент Симон Вей.
  • 56 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Просто казано не става за четене . Глупост до глупост! ГЕРБ не било партия , вменяваме разбирай без никакви заслуги, ей така докато управлява 12 години че и преизбирана и печелила 20 пъти избори! Тогава смело можем да предположим че и България не е държава и да си дойдем на думата заедно с проваления чалгар Слави ...