Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2023 06:00 4 179 69

Императорът на "спецоперацията"

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • специална военна операция-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • кремъл

Плашеща е сляпата готовност на руснаците да продължат да бъдат съучастници в най-тежките престъпления

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До известна степен, благодарение на авантюрата на президента Путин с нахлуването в Украйна, за една година война се срина целият пантеон на руската имперска митология. Появи се възможността да бъде наблюдаван отвътре руският свят в целия му неприкрит ужас. Апогеят на путиновия кошмар е смразяващото, просто гробищно равнодушие, превърнало се в доминираща черта на руснаците. Именно всепроникващото безразличие е обединяващата черта на руските маси от Москва до най-крайните точки на страната. Пряка последица от общественото вцепенение е зануляването на стойността на човешкия живот. Майките и съпругите на загиналите във войната окупатори нехаят за тях от високо. Те не пренебрегват получаването на най-дребните подаръци за своите погребани мъже: вързоп дърва, пакет пелмени, билет за воден парк. Гробовната тишина циментира подкрепата за политиката на насилствено превръщане на Русия в пустиня. Ще е силно преувеличено ако се каже, че подобно обезличаване се е случило само за една година. Болестта прогресира в продължение на много десетилетия, но сега достигна своята кулминация.

Плашеща е сляпата готовност на руснаците да продължат да бъдат съучастници в най-тежките престъпления на режима, да се откажат от целия набор от хуманистични ценности в името на средновековните капризи на управляващата си върхушка. Въпреки стотиците хиляди загинали, искането за прекратяване на войната не е значима тенденция сред обществено мнение в РФ. Опитите на отделни руски опозиционери да стимулират съвестта, или поне чувството за самосъхранение на сънародниците си, не постигат някакъв съществен ефект. За съжаление народът не откликва на техните плахи гласове.

Войната, уви, извади наяве и всички недостатъци на антисистемните опозиционери, които вместо да призовават за обединена разправа със съучастниците на режима, произвеждат само безкрайни прогнози за скорошното падение на путинизма, като в приказката за Емеля глупакът . Опозиционерите не искат взрив на пугачовщина, а само смирено чакат следващата февруарска революция.

Известни надежди дава подкопаването на руския силов блок. Украинската армия успя на практика напълно да ликвидира основния състав на путиновата армия. Подобен обрат доведе до засилване на конкурентната битка между ГРУ и ФСБ. Докато групата на Шойгу-Герасимов обмисляше военни победи в Украйна, техните колеги от Лубянка решаваха своите задачи, свързани с прехвърлянето на властта. Целта на групата на Патрушев беше да разчисти пътя на шефа, за да стане наследник на Путин. За да постигне това, той трябваше от една страна да създаде условия за провал на поне част от военните планове в Украйна на военната кула на Кремъл, а от друга страна, да обвърже максимално Путин със „СВО“. Но Патрушев силно надцени влиянието си и твърде рано отписа Путин.

Действащият стопанин на Кремъл се държа настрана на всички етапи от „специалната операция“, както се вижда от липсата на Z-символика на парада на 9 май миналата година. Освен това за Путин, като продукт на КГБ/ФСБ, беше изгодно да отслаби военните функционери и влиятелните полеви командири, особено Пригожин с неговата ЧВК Вагнер. Путин окачи на куката всички затънали в Украйна силоваци, които се оказаха неспособни да реализират плана за блицкриг. Войната забуксува, а надеждите за "почетен мир" - неосъществими. В подобни условия победи путиновият залог за запазване на стабилността, и номинацията като единствен кандидат от властта за изборите през 2024 година. За Путин “СВО” напомня на кампанията на Си Дзинпин за „нулева толерантност към ковида“. Консолидирането на силите на цялото общество срещу общия "враг" беше инструмент за задържане на властта в турбулентни условия. Веднага след като, противно на законите на Китай, Си беше избран за червен император, темата за пандемията рязко изчезна. Не е изключено да се очаква нещо подобно и за "специална операция", и в случай на нова победа, новоизпеченият император Путин да загуби остатъците от интереса си към нея. Но каква ще бъде Русия в този момент е страшно дори да си представим.

Ситото на Сократ

Превод: Desislava Jovanovich

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 24 МАЙ

    35 53 Отговор
    24-ти Май, Национален празник на България!
  • 3 Дъ Крава 🐄

    59 27 Отговор
    Аман от глупости
  • 4 🤫🤫🤫

    49 48 Отговор
    Рано сутринта на 14.10.1915 г. във Варна бият църковните камбани. Щабът на бреговата охрана е известен, че на хоризонта се забелязват силуети на морски съдове. В 7,30 ч. към Варна се насочват два неприятелски хидроплана. Те правят пълна обиколка над града и хвърлят няколко бомби.
    Тoва са корабите на руския Черноморски флот "Императрица Мария", "Св. Йоан Златоуст", "Св. Панталеймон", "Евстафий", "Кагул" и "Памят Меркурия". Те са въоръжени с мощни 305- и 203-милиметрови оръдия.
    Руският артилерийски обстрел на Варна продължава час и 7 минути. Изведнъж канонадата спира и руската ескадра започва скоростно да се изтегля. Заслугата за това е на двете немски подводници UB7 и UB8.
    Русия стреля срещу създадената от нея България… Само за това, че последната се стреми единствено към обединението на своята нация", пише вестник "Балкански куриер" след бомбардировката на Варна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Онуфрий

    36 18 Отговор

    До коментар #5 от "Кремльов":

    ЛГБТ прайд

    Коментиран от #46

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДС активист

    16 17 Отговор
    Ние сме на всеки километър

    Коментиран от #39

  • 10 ДРУГАРИСИМУС

    43 54 Отговор
    Докато бедните крепостни руснаци топят сняг в тенджери, то Путлер купи на любовницата си най-големият апартамент в Росий.

    Коментиран от #12, #52

  • 11 Емигрант

    35 44 Отговор
    Тука май само съветски граждани, заработват?
  • 12 Сменям си ник-а

    45 15 Отговор

    До коментар #10 от "ДРУГАРИСИМУС":

    Я кажи нещо за тиквите в Барселона.

    Коментиран от #13

  • 13 Гадост

    29 48 Отговор

    До коментар #12 от "Сменям си ник-а":

    Путлер поду корема на балетискста докато беше още малолетна.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сменям си ник-а

    20 6 Отговор

    До коментар #13 от "Гадост":

    МЪЖ не ЛГТБ.

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 5577

    55 29 Отговор
    Факти... Така като гледам Путин каквото си иска това прави. И каквото той иска това се случва. Какво сте видяли в Русия така и не разбрах. Всеки вижда това което иска да види, но по важното е какво аз усещам. А това е пълен крах на политиката ни, икономиката ни и почти всички свери на обществения ни живот. Това май също Путин го направи. Това е много по мощно и от войната. Слаба статия в която избива мисълта на пропит мозък на колониално мислене. Срамувам се точно на националния празник. Представям си в голяма сграда на службите на запад как я четат и каква широка усмивка има на китосано джендърско лице. Срамувам се като българин.
  • 18 Някой

    58 24 Отговор
    Не знам с каква съвест е публикуван този пасквил, в който няма нито една вярна дума и който показва чудовищно непознаване на Русия/като обобщаващо понятие на руската душа и начинът на мислене на обикновения човек/. Написаното по - горе важи за петата колона, внедрена в Русия, лишена от всякакъв морал и патриотизъм и паразитираща повече от 30 години благгодарение на ограбване ресурсите на страната с цел лично облагодетелстване. И не, Путин не е предприел авантюра, а акция да изгони наглия елит на една територия отвъд локвата, който си мисли, че целия свят му принадлежи и който години наред развращава младите хора с вредните си послания. И моля ви, ако наистина уважавате журналистическата професия повече не ни предоставяйте статии от Бесарабски фронт, този световно неизвестен сайт или вестник или каквото е там..

    Коментиран от #19

  • 19 Не било вярно

    34 48 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    Кое не е вярно бе другарю..че руснаците са овце и обичат да са собственост на някой ли

    Коментиран от #21, #31

  • 20 Дядо

    44 19 Отговор
    Не ги стига трансатлантическата пропаганда, сега ще внасяме и украинска. Това не е за нас. Да си го чете този за когото е предназначено. Тука не минават такива работи.
  • 21 Някой

    15 24 Отговор

    До коментар #19 от "Не било вярно":

    Щото не си виждал жив американец. И няма как да ти бъда другар. Просто не си от моята кръвна група.

    Коментиран от #22, #47

  • 22 Изчей

    8 15 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Американеца другар..има право да говори или да не говори по конституция
  • 23 хмм

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сменям си ник-а":

    Да, да , а "истинските мъже" падащи си по малолетни и малки момченца не бяха ли педофили?!?!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Независима държава в 1л.ед.ч.

    14 2 Отговор
    Виждам само геополитически сметки и опити за уреждането им. Етикетите са за полуграмотните.
  • 26 Гласът на Москва

    27 26 Отговор
    Императорът на глупостта седи с памперс в бункера, а някой другари у нас чакат с кутийка вазелин 9 септември да се повтори. За тяхна мъка, няма да стане!

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Честит празник

    26 19 Отговор
    на българите, които тачат подвига на Братята-освободители и българските опълченци!

    Слава на Русия, нашата освободителка!
  • 30 Блогър от Москва

    36 14 Отговор

    До коментар #26 от "Гласът на Москва":

    Колкото пъти и да качите Тука и където и да е такива долнопробни пасквили българина знае,че България Я Има щото руския народ и Цар Освобдител са започнали поредната война с Османската империя.Руско- турската Освободителна война.Всичко друго е от Козяците.Честит 3 март от Москва- Българи.
  • 31 Прочети книга

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "Не било вярно":

    Образовай се.
  • 32 Вестник септемврийско знаме

    24 10 Отговор
    Бесарабски фронт?!? Много сте зле. Що бе препишете нещо и от някой австралийски селски вестник?
  • 33 ПУТИН,,,,,ТОВАРИШЧ

    9 13 Отговор
    Кога ша денафицираш украинския народ, че нещо не са разбра......

    Коментиран от #69

  • 34 Пропа

    12 4 Отговор
    ганда
  • 35 И палтата от реквизита свършили.

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Путинодебил":

    Раздава имбпо една Грамота.
  • 36 ПУТИНЕ,,,,ИМПЕТАТОРЕ

    14 22 Отговор
    Зеленски ти РЕЗНА МЕРАЦИТЕ за ДЕНАЦИФИКАЦИЯ....иде ред на деанексията.....
  • 37 ПУТИНЕ,,,,,ИМПЕРАТОРЕ

    15 20 Отговор
    Комика тъ направи за посмешище.....една година война с Украйна и си там откъдето тръгна.....Донбас.
  • 38 Многополюсен свят

    19 15 Отговор
    Сега е ясно - цяла Украйна ще бъде дефашизирана и за втори път демилитаризирана.

    Американец повече няма да стъпи там!
  • 39 Само

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "ДС активист":

    в бол-н мозък има ДС.
  • 40 ПУТИНЕ,,,,ИМПЕТАТОРЕ

    14 17 Отговор
    Байдън говори пред украинският парламент, на фона на щатското знаме....а ти ИМПЕТАТОРЕ в коя дупка са криеш.....
  • 41 Честит празник българи!

    20 18 Отговор
    Днес краварската пропаганда ще е на максимална мощност. Не могат краварите и техните тролове току така да ни оставят. Те трябва да очернят празника ни, да хвърлят максимално количество кравешка тор по нас и по освободителката ни Русия

    Коментиран от #45, #63

  • 42 Ушанков

    20 14 Отговор
    Да Честитим Първото Място на Бурятия
    Малката страна е дала най много жертви по време на войната.
    Раша продължава геноцида над малцинствата в РФ.
    Места в Гробищата в Буратия няма , затова вече са направени много нови .
    И пари за умрелите няма .
    Дават на близките по един медал или им пращат съболезнования в писма .
  • 43 007

    16 16 Отговор
    Дали е царска, социалистическа или псевдодемократична, рассия си остава наследник на варварщината на монголо-татарската орда. Първобитните няма как да се цивилизован. За тях само алкохола , кръвта и мародерството си заслужават усилията!!!🇧🇬🇺🇸🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 44 ха ха

    14 12 Отговор
    така е ,видяхме също и крадливата ръка на демокрацията стиснала хората за гърлата и вадеща залците им , още няма такава цифра която да изписва броя на лъжите им , тиранията е повсеместна и унизителна за всяко човешко същество , явно устройството на обществата е на сбъркан принцип , Честит Празник на Българите
  • 45 патрЕоте

    11 9 Отговор

    До коментар #41 от "Честит празник българи!":

    Така както си се запенил можеш ли изпра без ръце.

    Коментиран от #48

  • 46 Начело

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Онуфрий":

    Е Блонди .
    Соловьов Младши е новата Руска Звезда която прослави Руските джендъри по света .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Работи си... То/Те?

    13 11 Отговор

    До коментар #45 от "патрЕоте":

    Работи си троле козяшки, аз не ти преча

    Коментиран от #51

  • 49 Простите от БФ са тук с поредната глупос

    14 10 Отговор
    БФ да не е станал официоз на краварскоро ни марионетно управление та по цял ден го публикувате!
  • 50 ПУТИНЕ,,,,ИМПЕТАТОРЕ

    17 12 Отговор
    Как ша денацифицираш украинския народ, като осем месеца не мойш са опрай с БАХМУТ.....
  • 51 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Работи си... То/Те?":

    Нашите хора що ги нема в сайта.....
  • 52 Ушанков

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "ДРУГАРИСИМУС":

    Докато бедните крепостни руснаци топят сняг в тенджери, то дъщерята на Песков вече избяга в Дубай и пуска селфита и фотоси , от плажове ,ресторанти барове .
    Не обича снегът в руската кочина .
    Просто добавка към твоя коментар.

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ПУТИНЕ,,,,ОМПЕТАТОРЕ

    13 9 Отговор
    Верно ли твойте дъщери са милионерки, на бала на руския народ....

    Коментиран от #58

  • 55 ПУТИНЕ,,,,ИМПЕРАТОРЕ

    13 9 Отговор
    Гарнизончето в Бахмут тъ направи за смях....
  • 56 още малко добавки

    9 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ушанков":

    Там може да се срещне и с едни нашенски видни демократи заседнали в топлата страна.
  • 57 Кой е

    8 9 Отговор
    Авторът
    На това
    ПОВРЪЩАНО?
  • 58 Сър Пичук

    10 5 Отговор

    До коментар #54 от "ПУТИНЕ,,,,ОМПЕТАТОРЕ":

    Не е вярно, не са милионерки, мултимилиардерки са!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Мафия ни управлява

    8 2 Отговор
    В България е същото !
    Народа прост гласува за престъпници !
  • 61 Доктор Прокто

    0 7 Отговор
    Еей,това сами ли го измислихте много яко.басиколко сте умни
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 И аз да кажа

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Честит празник българи!":

    За твое сведение, в процентно отношение много по-малко американци да заети в отглеждане на крави, отколкото руснаци. Виж, по брой алкохолици симпатията ти е безспорен шампион. И по още доста негативни показатели- убийства, разводи, ранна смъртност, носители на СПИН. Така че леко с прозвищата!
  • 64 свинарите

    9 1 Отговор
    Абсолютно вярно за русиянската кочин@!
  • 65 ПУТИНЕ,,,,ИМПЕРАТОРЕ

    5 1 Отговор
    Кога ша денифицираш и демилитаризираш украинския народ...Към Украйна тече реки от оръжие....
  • 66 Асеновград

    0 2 Отговор
    Помак мръсен. Комплексар.
  • 67 Матей преображенски

    0 2 Отговор
    Много изчерпателно,разточително по тая тема,виж как им идва писателското вдъхновение,музата,пегаса.Да лаят по всичко руско им иде отвътре,лъжат и мажат с размах,най-безогледно.Защо си хабят усилията,като още повече засилват от-вра-ще-нието от американските мер-зос-ти и ци-низ-ми,те организираха тая война,накараха Русия да се брани от украинските обстрели и опити да превземат Донбас и Крим.Толкова ли не разбират ,че няма да е на тяхното и РФ е отново велика сила,влиянието и расте с всеки изминал ден по целия свят.Вместо да си ходят американците отвъд океана,те се натискат да бъдат изгонени със сила,да отнесат такъв здрав пердах ,какъвто и хитлеристите не са виждали.Постоянно превозват танкове и се готвят за решителна битка в Украйна,тежки транспортни самолети бучат нощем,украинците вече свършват,карат на изпарения,а поляци и румънци се ослушват,не им се ще и техните страни да станат бойно поле и да тънат в руини,да дават милиони жертви.Затова американците трябва да бъдат в готовност и да продължат войната.Все пак тога е тяхна основна грижа,не могат да оставят на случайността,постоянно направляват конфликта чрез подвластните си европейски сателити и васали.
  • 68 АКО НЕ ВЯРВАШ НЕЩО ПИТАЙ ЗЕЛЕНСКИ !

    0 4 Отговор
    ТОЙ ВЕЧЕ ЗАТРИ УКРАЙНА !
  • 69 Независима държава в 1л.ед.ч.

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "ПУТИН,,,,,ТОВАРИШЧ":

    Война се води от управляващите, знайни и незнайни, а не от народите.