Last news in Fakti

4 Март, 2023 19:00 12 113 100

Доставките на танкове "Леопард" - все по-ясни и все по-разочароващи

  • танкове-
  • леопард-
  • украйна-
  • руска агресия

Европейската коалиция все пак трябва да се справи и с оттеглянето на някои държави

Доставките на танкове "Леопард" - все по-ясни и все по-разочароващи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Хюг Майо, "Фигаро"

Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция. Когато в края на януари Германия одобри доставката на танкове "Леопард" за Украйна, много страни, разполагащи с това оборудване, обявиха, че ще се включат. Но оттогава нищо: броени съобщения, несигурни дати на доставка... до тази седмица. През последните дни няколко европейски държави уточниха броя на танковете, които възнамеряват да изпратят на Киев, или просто потвърдиха подкрепата си. И резултатите са по-слаби от очакваното.

Занижени цели

В края на януари отделните държави, които притежават тази техника, обявиха изпращането на над 150 танка Leopard 2. Германия дори посочи, че ще създаде алианс за доставка на два батальона Leopard 2, т.е. около 60 танка според стандартите на украинската армия (31 на батальон). Според Die Welt целта е била да се сформира батальон от модерни Leopard 2A6 и батальон от по-стари "Леопард" 2A4.

Но нашите съседи са успели да вземат само 14 "Леопард" 2A6 от запасите на Бундесвера. "Нека бъдем ясни: не сме я докарали до един батальон, ще бъде половин батальон", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те трябва да бъдат доставени "през последната седмица на март".

Няколко от последните изявления

В петък Полша обяви, че е доставила първите бойни танкове "Леопард" 2: "Днес полските "Леопард" вече са в Украйна", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак на заседание на Съвета за национална сигурност, без да дава подробности за броя на танковете, предадени на Киев. Досега страната е обещала 14 броя от по-старата версия 2A4, както съобщава Die Welt.

В същия ден Швеция заяви, че ще достави "приблизително" десет танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия обяви, че скоро ще изпрати три танка "Леопард" 2 в модифицирана версия, предназначена за обезвреждане на мини и други взривни вещества, заяви министърът на отбраната Микко Савола в изявление.

На 14 февруари Норвегия също спомена за дарение на осем танка "Леопард" 2, без да уточнява версията. Трите скандинавски държави не споменаха и дата за доставката.

Неотдавна Испания също обяви доставката на шест танка "Леопард" 2A4 за Украйна. Тези машини, които вече не са на въоръжение в испанската армия, в момента се ремонтират. Поради това доставката може да се забави. Португалия също беше обещала "Леопард" 2, без да уточнява броя им. И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк "Леопард" 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави четири танка.

Нидерландия и Дания се отказват от участие

Европейската коалиция все пак трябва да се справи и с оттеглянето на някои държави. Такъв е случаят с Нидерландия, която беше обявила, че ще може да предостави 18 "Леопард" 2, закупени на лизинг от Германия и използвани досега в германско-холандски батальон. При запитване от Die Welt правителството най-накрая оповести, че въпросните танкове не са на разположение на Украйна. "Доколкото ми е известно, не е постъпвало официално (холандско) искане за изпращането им", заяви германският министър Борис Писториус в средата на февруари.

Дания, която притежава 44 "Леопард" 2A7, най-модерната версия, също няма да участва в алианса, съобщава Die Welt. По време на обявяването на коалицията тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6. В замяна на това двете страни, както и Германия, обявиха, че ще изпратят около 100 танка "Леопард" 1A5 "през следващите месеци".

В детайли Нидерландия и Дания просто ще допринесат за финансирането на обновяването на тези стари машини в складовете на германската промишленост, тъй като самите те не притежават такива.

Източник: lefigaro.fr


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    188 22 Отговор
    А руснаците доставят "Хризантема" да я тестват стещу западна техника. Всички специалисти и бъдещи клиенти тръпнат в очакване

    Коментиран от #11, #76

  • 2 ТаУмВзе

    217 39 Отговор
    Леопардчетата вървят в комплект полеви Оксижен! Не се бъзикам. Вече има 1 пленен в Бахмут, барабар с полския екипаж.

    Коментиран от #25, #26

  • 3 Студопор

    277 31 Отговор
    Видяхте ли сега колко струва НАТО? Ето това е цялата работа. Обещания, обещания и после - ама ние това, ама ние онова. България трябва много добре да си помисли дали иска да е на страната на подобни... организации!

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 4 Последния Софиянец

    186 20 Отговор
    Германия има 300 танка и от тях само 90 в движение.

    Коментиран от #92

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Те танкове

    157 19 Отговор
    Не струват ще ги опраскат на бързо
  • 7 Киро Острото

    167 16 Отговор
    Канада изпрати един летящ танк.

    Коментиран от #23

  • 8 Иван

    165 19 Отговор
    Фигаро Тук, фигаро там. Мачките отидоха зян. Още вчера опраскаха половината.
  • 9 Оле Отвори Очички

    192 21 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    Очевидно мишките напускат надуваемата лодка. Сложиха тигана а рибата се оказа голяма бяла акула в лошо настроение.
  • 10 Зеленски

    65 90 Отговор
    НАТО ни брани!ЕС ни храни!

    Коментиран от #96

  • 11 Тиква

    175 21 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    За Хризантема не знам. Но ще им пуснат до дни Калинка моя. И тогава ще видят зор нацитата.

    Коментиран от #15

  • 12 Българин

    45 87 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    НАТО всъщност не е лоша организация по своят замисъл. Изпълнението е калпаво. Като всяка колективна организация общата и ефективност е пи-малка от сумата на отделните членове. Нали не си правите илюзии, че лафа "НАТО ни пази" е български патент? Нали не си правите илюзии, че ние сме единствените тарикати? Всъщност всички се скатават, не отделят достатъчно от БВП за колективната отбрана, САЩ и Турция май са единствените, които го правят. САЩ отдавна реват по тоя въпрос. От там и колективната подкрепа на НАТО за всички незаконни войни на САЩ, просто другите членове са правят на улави, а САЩ не ги закача за нивото им на въоръжение. От там и сегащният батак в НАТО

    Коментиран от #20, #85, #97, #98

  • 13 Верно ли

    192 18 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    България вече ги видя ОТАН колко струват, дето ни искаха пари за да ни помогнат с горските пожари преди години, та пак рашките ни ги гасиха!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    79 10 Отговор

    До коментар #11 от "Тиква":

    Всъщност има кадри за използване на Хризантема-С в Украйна, но не и по западни танкове. Интересно ще е дали двукомпонентната бойна глава ще успее да преодолее реактивните брони и какви поражения ще направи в композитните брони отдолу. До сега не е тествана срещу реални западни танкове

    Коментиран от #21, #36

  • 16 Бам Бам

    133 12 Отговор
    Убавото НАТО ви пази и ви обезоръжава лека полека! Лошото е че за това си му плашате по 8 000 000 лева годишно за цялата услуга!

    Коментиран от #18

  • 17 Хм...

    145 10 Отговор
    Какво се опитва да ни каже тази статия? Че НАТО всъщност е въздух под налягане ли? И Украйна е отписана и заминава под колелата на влака? Полша ли е следващата?
  • 18 Бам Бам

    18 14 Отговор

    До коментар #16 от "Бам Бам":

    Заменяме левове с долари :
  • 19 БАЙ КУРТИ

    136 10 Отговор
    Ами закарайте ги на фронтовата линия , и ще видим колко са ефективни. Един даде фира , другите 2 патрулират на 35 километра от фронта . Нали са мъже .Или само локуми се разтягат

    Коментиран от #32

  • 20 Баш Българин

    154 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    "Всъщност всички се скатават, не отделят достатъчно от БВП за колективната отбрана." Шъ мъ извиняваш ама точно НАТО ни накара да си бракуваме танковете или да ги раздадем. Точно НАТО ни накара да си нарежем ракетите на парчета. Имали сме близо 3 хиляди танка! Това е цифрата с, която Хитлер започва борба за световно господство! И не ми излизай с номера, стари били. Едно оръжие непрекъснато се усъвършенства и модернизира. Отделно войната в Украйна показа, че тази техника не е чак толкова остаряла. Тъй че стига хвали САЩ, колко са добрички и ние как се скатаваме. Девиза "НАТО ще ни пази" беше заявен от краварите и повторен от нашите прозажни папагали хиляди пъти

    Коментиран от #27, #50

  • 21 Тиква

    110 7 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Три компонентна е. Лек взрив в първата лека броня, след това топи всичко като оксижен за секунди и термо бар накрая. Нищо не остава от каквото и да Е!
  • 22 Е как така...?!

    114 5 Отговор
    ,,...Но оттогава нищо..."...!
    Та нали точно тук- във ,,ФАКТИ", бе съобщено гръмогласно как първите ,,Леопарди" са на фронта,макар и само...,,патрулирайки" около Бахмут ..?!?!

    Коментиран от #43

  • 23 хихи®

    87 4 Отговор

    До коментар #7 от "Киро Острото":

    Eдин но Демократичен Танк, Демократичен Летящ Танк
  • 24 дядото

    121 6 Отговор
    великия запад с неговите империи,военни сили ,злоба и алчност.бедна българия издържа над 200 танка,а велика дания и нагла нидерландия -по-40-50 танка.нашите продажници къде набутаха народа и държавата.

    Коментиран от #35

  • 25 БАЙ КУРТИ

    111 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Не е пленен а го думнаха . А екипажа /наемници поляци отидоха при БАНДЕРА. Само че никой не казва ,с какво оръжие го изпратиха за скраб .
  • 26 Отсега виждам как...

    116 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ...руснаците ще изложат първият пленен ,,Леопард" на пиедестал в Москва,на ,,Червеният площад",за подигравка и назидание на цялото ОТАН ...!
  • 27 Българин

    18 93 Отговор

    До коментар #20 от "Баш Българин":

    Може да се периш колкото си искаш ама нищо не знаеш и нищо не разбираш. НАТО няма нищо общо с въпросното обезоръжаване и рязане на танкове и ракети. Ама нищо. Няма ни една клауза в договора. Танковете и ракетите ги нарязахме преди НАТО и по друг договор. ДОВСЕ Договор за Обикновенните Въоръжени Сили в Европа. Потърси си го сам

    Коментиран от #42, #84, #86

  • 28 Българин

    119 5 Отговор
    Чине ми се, че Ейбамс нема да гази украинска кал. Европа пак я врътнаха с 200

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сащисаните

    111 7 Отговор
    в шок! Не смеят да изпратят недомислените железа, ще затънат и изпопелени в битка с Т-80.. Срам и антиреклама.
  • 31 Хасковски каунь

    62 4 Отговор
    За Украйна една учебна Т34-ка
  • 32 От цялата работа...

    114 8 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ КУРТИ":

    ...са разочаровани само руснаците...!Бе обещана награда-1 000 000 за унищожен и 3 000 000 за пленен танк ,,Леопард"...!Руснаците ги чакат с нетърпение,а те се ослушват,ли ослушват ...!
  • 33 Краварите никога...

    119 6 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    ...не са и мислили да пращат ,,Абрамс"...!Само подлъгаха внука на бивш ,,СС"-вец-Шолц,че ще ги изпратят,защото това бе условието Германия да изпрати ,,Леопарди"...!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Фащ са терористична държава

    122 6 Отговор

    До коментар #24 от "дядото":

    Фащ и нато са силни срещу слаби и невъоръжени държави/противници, въоръжени с пушки... Тогава безмилостно изтребат всичко по пътя, вкл. цивилни... Страхливите лицемери са майстори на пропагандата и разпалването на войни и конфликти, на преврати и унищожаването на държави... Сирия, Либия, Ирак няма изгледи скоро да се съвземат.

    Коментиран от #38

  • 36 Там е работата,че...

    97 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    ...НАТО заяви,че ще праща ,,Леопарди" в Украйна,само без секретната радиоактивна броня...!Жалко!Тъкмо руснаците щяха подробно да я изследват на полигоните и лабораториите си...!А Зеления бе разочарован отново,че му пробутват второ качество военна техника...!
  • 37 Безскрупулно Истинен

    106 6 Отговор
    От 2014 г. тече руска гражданска война – самоизбиват се руснаци. След Майданския преврат от 2014 проамериканското украинско правитеслство започна гражданска война срещу руснаците в Източна Украйана (повода е изумителен -- не стига че обстановката бе нажежена с Майдана, и я донажежиха със забраната на руски език !!!). През 2024 г. Русия подкрепи в гражданската война руснаците от Източна Украйна срещу проамериканското Украинско правителство. Десетина дни преди 24.02. 2024 г. обстрела от проамериканското Украинско правителство срещу Донец и Луганск нарастна десетки пъти. Предстоеше нападение на новата Украинска армия, подготвена от САЩското НАТО срещу Донецк и Луганск ... ВС Русия ги изпревариха. " Ако боя е неизбежен (уличния бой, който повечето пъти е на живот и смърт) удряй първи" ... " Путин...И зловещото: Защо ни е свят без Русия" Путин
    По настоящем мнозина лековерници си въобразяват че от война с ядрена сила ще излезе нещо добро. Забъркалите кашата -- САЩ -- от 2014 и от преди това до сега, могат да подкрепят крайно наивни и лекомислени хора ..

    Коментиран от #45, #87

  • 38 НЕ Е ТАКА!

    91 6 Отговор

    До коментар #35 от "Фащ са терористична държава":

    ,Фащ и нато са силни срещу слаби и невъоръжени държави/противници, въоръжени с пушки... "
    На практика се оказа,че едни бедни Виетнамци,въоръжени в джунглата ,само с лък и стрела...!И едни бедни Афганистански козари,въоръжени само със сопи,така ги накараха да бягат,че висяха закачени за колесника на самолета ..!
  • 39 Апостол Апостолов

    63 5 Отговор
    Снимката на танка е интересна. Голям диаметър като аналният отвор на Борисов.
  • 40 ........

    74 4 Отговор
    Ще затънат.
    Самите насилствено мобилизирани укри се молят ако ще им заваряват капаците хич да не идват танковете.
  • 41 Танкист

    71 4 Отговор
    Ще има много скрап,пускайтемангалите от Европата да берат жилязу.
  • 42 Бай той Толстой

    14 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Такаши селски?
  • 43 Хи хи хи

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Е как така...?!":

    Браво на патрулките
  • 44 Механик

    91 3 Отговор
    "Доставките на танкове "Леопард" - все по-ясни и все по-разочароващи"
    Нищо ново! И с танкове, и без тях, колективното нато се издъни.
    Един готвач ви спука рейките на задна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мишел

    88 2 Отговор
    Изпращането в Украйна на танкове, самолети, бронирани автомобили други такива западни оръжия, събрани от различни държави е безмислено. Тези оръжия изискват периодична поддръжка и ремонт при нужда, за които дейности са нужни като се започне от десетки видове масла, греси... мине се през стотици и хиляди резервни части, стотици специализирани инструменти...и се стигне до монтьори и други техници, които са на ти с тази техника, могат да я преглеждат, диагностицират, обслужват, ремонтират и до специализирани пунктове , където да извършват тези дейности. В Украйна всичко това го няма, има го частично в Полша, челинджерите-в Англия. Да воюваш с оръжия, които могат да се обслужват и ремонтират в друга държава е нещо, неосъществимо практически.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ВСУ🇺🇦

    43 6 Отговор
    Решението на Съединените щати да предоставят на Украйна бойни танкове "Ейбрамс" (Abrams) е било взето под натиск от страна на Германия. Това се казва в неочаквано изявление на Вашингтон, цитирано от ДПА
    Президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предприеме тази стъпка, след като германците му казали, че не искат да изпращат своите танкове "Леопард", без САЩ също да се ангажират с изпращането на бойни машини от своя страна, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от БТА.

    Американските военни не подкрепиха изпращането на танковете "Ейбрамс", тъй като сметнаха, че машините не са подходящи за бойното поле в Украйна.

    Изказването на Съливан, което идва само дни преди посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, противоречи на предишните изявления на Белия дом, както и някои от изявленията на германското правителство..

    Коментиран от #49

  • 49 ВСУ🇺🇦

    29 7 Отговор

    До коментар #48 от "ВСУ🇺🇦":

    Въпреки многократните призиви от страна на Киев Шолц дълго време се колебаеше дали да предостави германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Той обаче промени позицията си миналия месец, след като Вашингтон се съгласи да предостави собствените си танкове "Ейбрамс", отбелязва ДПА.

    Германският канцлер неведнъж подчерта колко тясно Германия координира действията си със съюзниците по въпроса за предоставянето на материална подкрепа за Украйна.

    "Първоначално Байдън бе срещу изпращането им (бойните танкове "Ейбрамс"), защото военните му казаха, че те няма да бъдат от ползва на бойното поле в тази битка", заяви Съливан. Въпреки това, в интерес на "единството на съюза" и, за да гарантира, че "Украйна ще получи каквото иска", Байдън се съгласи да предостави танковете, нищо че "Ейбрамс" не са това, от което Украйна се нуждае в този момент, добави той.
  • 50 Емо

    11 39 Отговор

    До коментар #20 от "Баш Българин":

    До 3000 танка, от които над половината Т-55, а и немалко Т-34 допълваха бройката. И 400 сравнително модерни танка Т-72, от които имаме са ни достатъчни, реално на въоръжение са само половината. Танковете и самолетите ги съкратихме по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, ДОВСЕ, подписан от СССР, който предаде България по следния начин: Договорът беше блоков, т.е. за НАТО общо толкова машини , артилерия, самолети и т.н. и на Варшавския договор общо еди колко си. Западните страни договориха възможност и дадоха безплатно на Гърция и Турция излишъка от своето сравнително модерно въоръжение. СССР обаче предаде България да съкрати много и да не получи нищо отгоре и нищо по-модерно. Андрей Луканов предаде България, като го подписа тоя договор през 1990 г., иначе той беше договорен години преди това, 1990 беше подписан и тогава падна секретността около бройките. Дотогава бройката на въоръжението в България беше секретна. А после имаше няколко години, в които военния бюджет рязко падна, но за това не беше виновен НАТО, през 90-те години факторите за повсеместната бедност и липса на пари бяха съвсем други. Ако трябва да гледаме справедливо, именно след 1997 г малко се вдигна и стабилизира военния бюджет, по причина кандидатстването за НАТО.
  • 51 идва времето ДА РАЗГЛОБИМ ЛЕОПАРДИТЕ

    51 4 Отговор
    И ДА ВИДИМ ОТ КАКВО ЖЕЛЯЖО СА НАПРАВЕНИ ИЛИ СА ОТ КАРТОНЕНИТЕ ЛЕОПАРДИ ДЕТО ИМ ПРАТИЛИ ДА ГИ УПЛАШАТ РУСКИТЕ ОРА

    Коментиран от #53

  • 52 чичо стамат шумков

    64 1 Отговор
    Танковете и ракетите ги нарязахме преди НАТО и по друг договор. ДОВСЕ Договор за Обикновенните Въоръжени Сили в Европа. Потърси си го сам.............................................................................................................. Естествено ,че ракетите СС-23 ги нарязахме преди да влезем в НАТО,това бе най важното условие наложено от САЩ. Както и затварянето на 4-те блока на АЕЦ КОЗЛОДУЙ ,то пък бе най важното условие да влезем в ЕС.

    Коментиран от #56

  • 53 ДА ВИДИМ ОТ КАКВО ЖЕЛЯЖО

    1 18 Отговор

    До коментар #51 от "идва времето ДА РАЗГЛОБИМ ЛЕОПАРДИТЕ":

    ДА ВИДИМ ОТ КАКВО ЖЕЛЯЖО - КОЙТО ПИЕ РАКИЯ ЗЛО НЕ МИСЛИ -Желязото е химичен елемент, метал, с атомен номер 26 и символ Fe
  • 54 АИДЕ ДА ВИДИМ КАКВО ИМА В АБРАМСИТЕ

    38 2 Отговор
    АЗ ВИКАМ ЧЕ В АБРАМСИТЕ НЯМА ХОРА ИМА САМО РОБОТИ И КАТО СПРЕ НИНТЕРНЕТА И ТЕ СПИРАТ И ЧАКАТ УДАР ОТ ЧОВЕЦИТЕ
  • 55 Оракулът от Каспичан

    7 35 Отговор
    Ситуацията с танковете и въобще с армиите на ЕС е под всякаква критика,но в самата Украйна са наясно и за вината на украинските политици,които за 30 години разпродадоха хиляди бройки бронирани машини и танкове,както и десетки самолети и вертолети.Корупцията,алчноста и саботажите извършвани от политици,олигарси,руски агенти и колаборанти,доведоха до там,че в един момент украинската армия беше на практика в кома.Това се видя ясно по време на окупацията на Крим от руснаците.Добре,че по времето на Порошенко се предприеха сериозни действия за модернизиране на армията.Зеленски го критикуват за спирането или липсата на финасиране на редица оръжейни програми,като тези за противокорабните ракети
    "Нептун",гаубиците "Богдана",балистичните ракети "Вилха" и "Сапсан".Танкове ще има,но засега в бутикови количества,докато американците не решат да изпратят стотици М1.
  • 56 А те техните нарязаха ли

    37 1 Отговор

    До коментар #52 от "чичо стамат шумков":

    си ги?
    Питам за един приятел от НАТО.
  • 57 Ммм...да

    52 2 Отговор
    Танка като го праснеш във веригите е до тука.После става лесна мишена.Машини изживяли времето си.Днешната война се води с други средства.
  • 58 Ха ха

    47 2 Отговор
    Полша прати 4 танка и още първия ден един беше унищожен.Американците всичко дават на Украйна под формата на заеми и танкове няма да дадат защоно бронята била от тайна смес и ще дадат с други брони след 2,3 години,всъщэст никэга.ЕС всичко подарява,но нещо почнаха да се досещат че ги мамят.Щели да приемат Украйна в ЕС,сещате ли се тази убита държава кой ще я издържаьние нали?
  • 59 Ха ха

    36 1 Отговор
    Полша прати 4 танка и още първия ден един беше унищожен.Американците всичко дават на Украйна под формата на заеми и танкове няма да дадат защоно бронята била от тайна смес и ще дадат с други брони след 2,3 години,всъщэст никэга.ЕС всичко подарява,но нещо почнаха да се досещат че ги мамят.Щели да приемат Украйна в ЕС,сещате ли се тази убита държава кой ще я издържаьние нали?

    Коментиран от #66

  • 60 Русия попиля НАТО

    63 4 Отговор
    И кво стана - смотаното НАТО гола вода. САЩ със старите си ядрени ракети могат да плашат и изнудват само такива като нас. Пресен пример - ф16 модел преди половин век.
  • 61 Евроатлантик

    57 4 Отговор
    Мда, НАТО се перчеше, че ще разпердушини Русия в конвенционален конфликт, а се оказа, че 1/10 от руската армия остави НАТО без боеприпаси и техника и това без пряк сблъсък само за една година...
    САЩ трескаво въоръжават съюзниците си в Тихия Океан - Япония, Южна Корея, Австралия и Филипините, щото ако и Китай се включи "колективния Запад" ще изгърми...

    Коментиран от #65

  • 62 Ха ха

    41 1 Отговор
    Е каква е тази статия ?!?!?
    Не е политкоректно.
    20000 танка пратиха вече ,сега в небето на Укензландия летят и над 1000 съвременни изтребители .
  • 63 Наблюдател

    71 1 Отговор
    Техните не дават но за сметка на това "убедиха" източните колонии да подарят всичко което имат на Украйна. Значи България трябва да подари и малкото си бе унищожено от НАТО оръжие, танкове, С300, Мигове и...А бедна Германия няма и 2 танка повече за даване. Но когато си сложил в парламента евро-атлантически изтривалки и безродници е така.
  • 64 Друг танкист

    62 2 Отговор
    Както каза един колега по горе американците никога няма да пратят прехвалените Абрамси в Украйна защото един танк е достатъчно да удариш веригата му и той става неподвижна цел - никаква свръхсекретна броня няма да го спаси тогава - голямо-калибрената артилерия ще му разкаже играта за минути. А във веригата няма нищо свръх секретно и един "Ланцет" може да го обездвижи.

    А тези които купуват Абрамси следят и войната - познайте кой ще им купува безбожно скъпите Абрамси тогава.
  • 65 Че то

    42 4 Отговор

    До коментар #61 от "Евроатлантик":

    Колективния запад изгърмя вече
  • 66 Бачо Киро

    41 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ха ха":

    Тц, американците въобще не дават от техните Абрамс, само от експортната версия. А те са гола вода, хутите палят саудитските Абрамс като вестници. От А2 версията ще има за купувачите чак, когато свърши ъпгрейда на А3 на САЩ, а те са и много малка част. Въобще обещания много, но най-вече да чакат от умрял писмо...
    С леопардите работата е същата. Могат да направят справка с турците колко са непобедими... Корнет ги пали навред. Не се ли ползват правилно, файда никаква. А и танкът днес не е каквото е бил преди 80 години.
  • 67 Хохо Бохо

    10 33 Отговор
    Това е фейк!
    От нета:
    "Украйна ще получи от Обединеното кралство двойно повече танкове Challenger 2 от обещаното до момента, заяви посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко в интервю за Радио Свобода."

    Коментиран от #69, #70, #72

  • 68 Васил

    46 3 Отговор
    Я, каква изненада, няма ги троловете на евроатлантиците и всичко с коментарите и оценките е наред.
  • 69 Васил

    56 3 Отговор

    До коментар #67 от "Хохо Бохо":

    Да така е, вместо 14 щели да дадат 28, което е още по-голям смях. България има над 500 танка - колкото цялото жалко НАТО в Европа взето заедно , а НАТО уж ни било пазело!? Въздух под налягане е тази организация.
  • 70 Антитрол

    43 1 Отговор

    До коментар #67 от "Хохо Бохо":

    Да бе, ние вярваме само на украинските посланици и то каквото кажат само на радио Свобода или на Дойче веле или на Бесарабски фронт. Ние не гледаме какво се случва а слушаме само соросоидната пропаганда - даже и един танк да няма щом соросоидната пропаганда каже че ще пратят двойно значи ще е двойно нищо че двойно на нищо е пак нищо.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Запознат

    49 4 Отговор

    До коментар #67 от "Хохо Бохо":

    "И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк "Леопард" 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави четири танка."

    Направо смях в залата - 4 (четири) танка от великата Канада - а в началото на войната Украинците имаха над 3500 танка. Демилитаризацията и денацификацията върви с пълна сила.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Антонио Бандера

    32 5 Отговор
    Е това сте вие атлантиците, вижте се, пълни негодници, нищо не става от вас
  • 76 Не се базикам

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А кокошинкоф кок не е разбрал за това
  • 77 Уса

    34 9 Отговор
    Европейската коалиция е осакатена и не може нищо да достави дори памперси.Сега си проличава какво предствалява нато и колко е безпомощно без памперсите от Америка.Това нато Русия ще го помете без да усети никакво съпротивление.Тръмп беше прав,когато каза,че нато е пародия и Америка плаща,за да съществува на сила
  • 78 777

    5 22 Отговор

    До коментар #74 от "Антитрол":

    Но Хитлер е германец, нали така.А путлер е рушнак.

    Коментиран от #82

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Стрелцов®

    35 2 Отговор
    При съвременните противотанкови оръжия, танкът е един скъпо струващ метален ковчег. Това го разбират германците и американците и заради това е неохотата с която дават танкове на Украйна. Ще си изгубят пазарите.
  • 81 Бълг

    3 22 Отговор
    Поредната руска повърната лъжа!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Колкото Мачки(Леопарди) влезат в

    32 4 Отговор
    Украйна, толкова и ще бъдат Изпечени, а те миришат лошо!! Народа казва"мирише лошо, на изгорела мачка"!!! А идва време Европа пак да Търгува с Русия??? Ще дойде на власт Тръмп и тази война ще Приключи! Който е давал много "Мачки" и е разпределял оръжието и боеприпасите от НАТО за Украйна това са Полша и Ръмъния ще си останат в списака на не дружествените страни! Колелото се върти, Света се Променя!? А България къде ще бъде?????

    Коментиран от #91

  • 84 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Понеже се правиш на много разбиращ по въпроса,айде се разтърси за ПЛАН 2004 за БА. Няма да пиша нищо,въпреки че знам много,повече отколкото може да побере главата ти по въпроса Но го има и в Интернет,търси,чети и не се излагай на тази тема .
  • 85 случаен

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    от кой да се отбраняват,по скоро те нападат,а европа се напълни с врагове демократично без да я нападат,тя сама ги вика,затуй нато е напълно излишно,само проблеми
  • 86 случаен

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    и реакторите така затворихме и те не бяха по изискване ама си мълчаха,щот исгодно за франция,голямо набутване с тоз съюз
  • 87 случаен

    16 2 Отговор

    До коментар #37 от "Безскрупулно Истинен":

    проамерикански режим е по правилно,щот янукович не е подавал оставка,което значи,че всичко след него е незаконно,ама това не пречна запада
  • 88 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    9 3 Отговор
    Медведев: Имаме подходящи ракети за "германския завод за танкове"

    Бившият руски президент обяви за "тролинг" информацията, че Германия ще произвежда танкове в Украйна
  • 89 ВЧЕРА ПУТИН МИ ЗВЪННА

    6 2 Отговор
    КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ДОКАТО НЕ ИЗФЪШКАМЕ РОМЪНЦИТЕ КЪДЕ ИНДИЯ ! МИ ТЕ ЩЕ НАПЪЛНЯТ РУСИЯ АКО ВИ ОСВОБОДЯ - МИ ВИКА !
  • 90 КАТО СА ТОЛКОВА ХУБАВИ ЛЕОПАРДИТЕ , ЩО

    7 2 Отговор
    ПОЛЯЦИТЕ БЪРЗАТ ДА ГИ ПРОБУТАТ НА УКРИТЕ КАТО СИ ЗНАЕ ЧЕ НИКОГА НЯМА ТЕ ДА ГИ ПЛАТЯТ ТЫ КАТО ЩЕ ДАДАТ ФИРА .......... ЗАПАДА ЩЕ ИМ ДАДЕ СЪЩИТЕ БОКЛУЦИ НО ПЪРВО ЩЕ ГИ ИЗБОМБИ !

    Коментиран от #93

  • 91 Смелите

    3 5 Отговор

    До коментар #83 от "Колкото Мачки(Леопарди) влезат в":

    мисли на руските тролове са подплатени с невероятна фантазия.
  • 92 куку

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    тези танкове добре дошли..ще ги подпукат..Заради това някои държави се дърпат да ги пращат в тази касапници..лоша реклама за германци..Друго както вече писаха..те не са в движение..просто застояха..и въпроса не само да ги пратиш..амо трябва да има и екипажи..обучени и техници..абе логистика не става за месец два...КАПУТ пълен..за нато..
  • 93 то русия

    3 10 Отговор

    До коментар #90 от "КАТО СА ТОЛКОВА ХУБАВИ ЛЕОПАРДИТЕ , ЩО":

    щеше да избомби Хаймарсите, Берлин, Лондон и Вашингтон, но се наси...т в Украйна. руснаците компенсират некъдърните си военни и политици с фантазия. Жалка държава е русия.
  • 94 васИк атанасова

    2 2 Отговор
    не само танкове
    стотци бойни машини са в Украйна
    пристигат с кораби и влакови композиции
  • 95 Бил Гет

    4 0 Отговор
    Продаваме си всичкото въоражение . ПарАта влиза в джобовете на определени хора . Който остане си купува ВАЗЕЛИН , и сваля гащи срещу врагът в удобна ,,Г,, образна стойка.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Гоуем

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Че си зле е видно. Защо непременно трябва да копуваш 100 годишни хартиени Ф16 ново производство, като имаш избор на по-нови разработки. Юрофайтър, Рафал, Грипен. Юрофайтър и Рафал са двумоторни за разлика от дъртия Ф 16.
  • 98 Бате Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ами ако взимах заплата колкото немски шофьор от магазина не купувах евроатлантическите отпадъци и като се движа по пътищата не ми падаха не само пломбите а и зъбите съгласен
    Ама дай да си оправим първо държавицата па после НАТО
    Ракетите ги нарязахме
    Самолетите ги нарязахме
    Е има е едни чертежи но това е друга тема
    Танковете ги подарихме на макета предвидливо източили нафтата от тях
    Едно умно нещо и ние да направим
    Лично според мен като територия евентуално може НАТО да ни защитава но като народ ще гледат да ни пуснат на първа линия белким ни изтрепят по бързо
    То аз и не знам дали подлежа на мобилизация ама претендирам че въпреки петдесет и двете ми години като войник спокойно бих заместил двадесет евроджендъри като теб
  • 99 Кемаф

    0 2 Отговор
    А ние кога ще пратим нашите зелени лъвове да влезнат в джунглата на войната и да разлеят червена кръв....
  • 100 знаещ

    1 0 Отговор
    Естествено нуждата от западните танкове вече не е налице след като руснаците свършиха оръжията и вече са въоръжени с лопати може би ще се наложи младежа байдън да изработи мощен магнит който от разстояние да привлича лопатите от руснаците и така да бъдат разъ който от разстояние да привлича лопатите от руснаците и така да бъдат разоръжени оръжени но този електромагнит ще бъде толкова сложен че с него ще може да работи само един най-умният човек в украйна разбира се това е зеленски