Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2023 06:00 3 842 42

За да не се окаже Финландия в същата ситуация като Украйна

  • война-
  • финландия-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • швеция-
  • мина оландер-
  • владимир путин

Путин сбърка в преценката си за Финландия - явно не е можел да си представи, че страната ще иска да влезе в НАТО

За да не се окаже Финландия в същата ситуация като Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мина Оландер е експерт във Финландския институт за международни отношения. ДВ разговаря с нея за подготовката на Финландия за членството ѝ в НАТО, оръжейните доставки за Киев и дълбоката промяна в отношението на финландците към Русия след агресивната война в Украйна.

ДВ: На 1 март парламентът на Финландия гласува за присъединяване към НАТО. Страната искаше да влезе в Алианса заедно с Швеция, но това явно няма да стане заради претенциите на Турция. Проблем ли е, ако страната се присъедини към НАТО сама?

Още новини от Украйна

Мина Оландер: Все още не знаем дали това ще се случи или не, но ние се подготвяме за присъединяването към НАТО. Решението сега зависи от Турция и Унгария.

ДВ: Смята се, че Финландия разполага с много силна армия, по-силна и от тази на Швеция. Ако Хелзинки има толкова мощна армия, защо трябва да се присъединява към НАТО?

Оландер: Финландия разполага с особено многочислени сухопътни сили. Има и задължителна военна служба, от която повечето западноевропейски държави се отказаха след края на Студената война. В случай на война финландската армия може да достигне численост до 280 000 души, а общият резерв, с който разполага, е от 870 000 души. Това е твърде много за малка страна като Финландия. Общо почти 1 млн. души могат да бъдат мобилизирани при население на страната от 5,5 милиона души. Освен това Финландия е инвестирала много в противовъздушна отбрана, както и в артилерия, която е една от най-силните в Европа. Видяхме как Украйна бе подложена на силен натиск от руската артилерия, докато не получи системите HIMARS от САЩ. С основание Финландия вече е инвестирала във всичко това.

ДВ: Вече повече от година Русия води мащабната си война в Украйна. Как стана така, че държави като Финландия, Естония или Полша най-активно подкрепят Киев?

Оландер: За Финландия войната на Русия в Украйна е свързана и с лично преживяване. За нас тя е много близка и навява спомени за Зимната война от 1939-1940 година. Тогава СССР поведе една доста сходна война срещу Финландия. Нашата страна отблъсна атаката и не стана част от СССР, каквито бяха плановете на Москва по плана на пакта Молотов-Рибентроп. Тази война е важна част от финландската идентичност. Ние успяхме да съхраним независимостта си и по времето на Студената война. Затова се идентифицираме със сегашната война в Украйна. Тя протича много подобно на онази срещу нас.

ДВ: Финландия има специални отношения с Русия от десетилетия насам. След инвазията в Украйна руският газ почти спря да пристига в страната - "Газпром" сам прекрати доставките. Хелзинки вече не издава шенгенски туристически визи на руснаци и изгражда 200-километрова ограда по границата си с Русия. Колко драматични са тези промени?

Оландер: Драматични е правилното определение. Винаги е било трудно да се разбере подходът на Финландия към Русия. През годините ние положихме максимални усилия да подобрим добросъседските отношения. Имаме дълга граница от 1200 километра с Русия и за нас беше по-изгодно да не строим ограда. Но в момента правим тъкмо това. Финландия бе заинтересована да избегне напрежения по границата. Това доведе до факта, че заради добрите отношения с Русия тя не се присъедини към НАТО по-рано. Но Путин определено сбърка в преценките си за Финландия - явно не е слагал в сметките това, че тя ще поиска да влезе в НАТО.

През годините Финландия запази сериозен отбранителен капацитет, защото нямахме илюзии за същността на източния ни съсед. Знаехме, че това е нужно за всеки случай. От друга страна, финландците не бяха така войнствени в публичните си реакции, както балтийските държави. Очевидно е, че Финландия сгреши в оценката си за Русия. Може би имаше прекалено много добра воля от наша страна. Сега вече много по-открито се говори, че Русия е заплаха за Финландия.

Дълго време се смяташе за политически некоректно това да се казва, въпреки че ставаше въпрос за планирането на отбраната. Това е голяма промяна. За нас бе много важно да имаме добри отношения, но за руската страна това очевидно не е било толкова важно. Защото Финландия е малка страна. Затова Финландия подаде молба за пълноправно членство в НАТО, целта е да се увеличи максимално възпиращият ефект. За да не се окажем в същата ситуация като Украйна.

ДВ: Русия вече намекна, че ще подсили войските си по финландската граница в средносрочен план заради бъдещето членство в НАТО на Финландия. Какъв ще бъде финландският отговор?

Оландер: Все още не е ясно колко бързо Русия ще съумее да увеличи присъствието на свои войски и оръжия. В момента много от руските бази по финландската граница са празни и всички военни са в Украйна. Доктрината на Финландия продължава да гласи, че основен приоритет е защитата на източната граница. Ще видим как ще се развие ситуацията с членството в НАТО и дали във Финландия ще има бази на Алианса или не.

ДВ: Оградата, която Финландия започна да строи, е много ярък символ на случващото се между Финландия и Русия. Смята се, че оградата е предназначена преди всичко за защита от нелегална миграция, нали така?

Оландер: Да, именно, за да не се повтори сценарият от 2015-2016 г., когато мигранти от Русия бяха умишлено докарвани до финландската и норвежката граница. Оградата трябва да предотврати подобни хибридни прояви на конфликта.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо Никого не Спасява

    31 21 Отговор
    Всеки човек на планетата Земя може да бъде отстрелян по нечия прищявка или "стратегия".OTAN узакони като целогодишен ловния сезон..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Слав

    29 50 Отговор
    Слава Финландия, Славa Украина!

    Коментиран от #5, #40

  • 4 Някой

    48 25 Отговор
    Вие по-добре се притеснявайте да не се окаже Германия в позицията, в която се е оказала през 1945. Финландия я оставете. Не е заплашена от Русия.

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 провинциалист от провинция Тракия

    41 13 Отговор
    В каква ситуация да се окаже Финландия? И те ли си тормозят рускоезичното население?

    Коментиран от #32, #36

  • 7 Ще демонтират паметника на Русофила

    38 26 Отговор
    Когато Русия нападнала Финландия дала 250 000 жертви, а Финландия 5000.

    Коментиран от #22

  • 8 Ники

    36 40 Отговор
    Разумни хора. Русия трябва да се приключи веднъж за винаги! Борбата със злото не трябва да спира
  • 9 Клонираните атакуват

    28 41 Отговор
    Империята на злото Русия ще бъде сразена и разпарчетосана.

    Коментиран от #12

  • 10 ха ха

    19 29 Отговор
    Какво сте ги заразпитвали? Те добре знаят дивия нрав на Блатната орда. Всички в района са наясно и се втурнаха в НАТО при първия удобен случай.
  • 11 САЩ са международен терорист

    39 26 Отговор
    Предизвикаха войната и сега я разпалват! Извършиха и акт на държавен тероризъм с Потоците. За 50 г са предизвикали 250 конфликта/войни по света... Научаваха споразуменията за неразпространение на НАТО, също и Минските мирни споразумения... С бясното си куче зеленски са отговорни за стотици хиляди жертви!

    Сащ са война. Без Сащ ще има мир!
  • 12 Ще..Ще..Ще..

    7 14 Отговор

    До коментар #9 от "Клонираните атакуват":

    Когато цъфнат налъмите,стой та ги чакай...
  • 13 Град Козлодуй

    24 18 Отговор
    Зеленски е психопат
  • 14 Слава на Русия

    25 22 Отговор
    И този път ще победи фашизма! Сороските рептлии и последователи нямат шанс срещу Великата страна - опитаха с петата колона да я завладеят, опитаха с икономическа война и ескалация на конфликта да я победят...., но загубиха. Русия е по-решена от всякога и ще приключи американския модел на диктат и разграбване, идва нов свят...

    Коментиран от #19

  • 15 редник

    12 8 Отговор
    "Общо почти 1 млн. души могат да бъдат мобилизирани при население на страната от 5,5 милиона души."

    Ами ние колко?...
  • 16 Уса

    14 12 Отговор
    Медиите в сащ казват,че ако Китай се включи със запада е свършено и ми заминаха доларите

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само питам

    7 8 Отговор

    До коментар #16 от "Уса":

    Педофира Скот Ритер ли го казва?
  • 19 Наблюдател

    7 20 Отговор

    До коментар #14 от "Слава на Русия":

    Дано Русия победи фашизма. Но за да стане руснаците това трябва да обесят психопата Путин на Червеният площад и да хвърлят трупа му в Москва река!
  • 20 Тити

    10 12 Отговор
    За Путлер Украйна е втори Афганистан.
  • 21 ФинЛукс

    15 8 Отговор
    Много е просто всичко, Русия е участник в един нелеп фарс и всички са в театрото, които си мисли, че лилипути като Естония и другите балтийски държавици ще се перчат при една истинска война жестоко се лъже! Които познава финландската политика веднага ще прецени, че без задкулисна договорка с Русия няма как Финландия да напира за НАТО. Освен това всички са навързани в т.нар.Глобален елит, където разчитат на фиктивни и виртуални финансови потоци без покритие, управлявани от силните държави. Всъщност елитите на държавите-джуджета нямат избор, алчността затрива!

    Коментиран от #27

  • 22 Джони

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ще демонтират паметника на Русофила":

    Абсолютна глупост си написал, пропагандата не прощава!
  • 23 Дойче със зеле

    12 9 Отговор
    НАТО очевидно е толкова зле, че се опитва по всякакъв начин да привлече последните независими европейски държави в алианса, които евентуално да воюват срещу РФ.
  • 24 ДВ простата краварска медия с нова

    12 8 Отговор
    Порция лъжи от говедарника! ДВ едни психопати сте и фенове на фашистите!
  • 25 Пешо

    14 9 Отговор
    Много жалко,че в тази страна образованието е на такова високо ниво,а се вързаха на краварските тъпотии.
    Което води до извода,че не винаги когато имаш знания означава,че си разумен.
  • 26 11112222333

    13 7 Отговор
    За да не се окаже Финландия в същата ситуация като Украйна
    Във Финландия, убиват ли руснаци?
  • 27 Гордостта на Тарра

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "ФинЛукс":

    Финландия може да е троянския кон в НАТО кой знае ..
  • 28 фен

    9 8 Отговор
    Финландия не може да се окаже в ситуацията на Украйна, първо, защото там няма руснаци, и второ, защото там няма финландски фашисти, които избиват руснаци под американски натиск.
  • 29 Мухахаа

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    От Бахмут на са мръднали бе!Хахаха.Втарая в мире!Хихихи.
    От Бахмут до реката(Днепър) найш още колко отстрела(на пътпадъци) биха се случили.После още много,много премеждия без танкове,без добро оръжие,с войници,въоръжени с инженерски лопати.Е тва с лопатите на никой бълг.войн в годините кат бехме в казармата-от редника до министъра и Н-к генщаба не му е минало на ум.
    Славната непобедима съвеЦка армия с инженерски лопати в бой.Хахахаха

    Коментиран от #34

  • 30 Сър Пичук

    10 6 Отговор
    С действията си Русия сама тикна в ръцете на НАТО бившите държави от Източния блок, а сега и Финландия и други. И после се жалва, че някой и е къкал в гащите.
    Малоумна политика. Ако иска и започне война, ще я има, но това със сигурност ще бъде края и. Ако иска да решава сама бъдещето си сега е момента да действа, защото след определен момент нататък други ще решават и бъдещето и съдбата и.
  • 31 Перо

    9 4 Отговор
    Във Финландия няма военен преврат и ционистки геноцид над друго население! Това я прави сигурна държава!
  • 32 Не техно руско езично население си живее

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Живот си живее.Всъщност това са прибрани обратно в родината майка угрофински хора.Областта около Ленинград във времето,когато Петер Едното строи града е населена от угрофини-Ингерман се казва областта,или Унгария по руски.Понеже с исторически случили се събития тия хора са попаднали в руско царство и като население около Петроград столицата са ги наемали в царска армия с привилегия.Те са основната гвардия на руски цар.
    По време на гражданската война в Във.Русия,генерал Юденич(както и почти всички руски емигранти) бяга през Финландия.Манерхейм го спрял,укорил го да не дезертира,върнал го обратно да сформира армия срещу Болшевиците(злополучно е спъната в Естония,а на Пулково вече е посрещната от германските военопленици подкрепили Болшевиците.По това време Манерхейм с Пилсудски събират сили да влезат в столицата на Болшевиците и да ги изпъдят от там да си скитат по Европа и Америка и си правят комунистическите кръжоци.Руската царска емиграция,правителството й в Париж и дума не дава за свободни Финландия,Полша и Балтика.Така(а и с могъщата помощ на германците) планът Юденич-Манерхейм-Пилсудски не се случва.А по тоя план Манерхейм иска да предаде града Петроград,или Ленинград на местните жители именно тия ингери.По-късно им се забранява да говорят на роден език,а само на руски.И забравен език за една голяма част от 60-70 хилядите ингери,живеещи във Финландия,по-малко от тях го научават.Та това са рускоговорящите във Финландия.По външен белег са еднакви с фини

    Коментиран от #33

  • 33 Пак излезе грешката

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Не техно руско езично население си живее":

    Да се чете Ингрия,не Унгария.Ингрия,това е около Ст.перерсбург и от север и от юг,или изток.Другото ви го описах вече.А за тая Ингрия там някакъв руски композитор направил песен.Във филма Щит и меч са я набутали тая песен промененаИ так начинается родина,или как там беше.А оригиналът не е И так,или черво начинается родина,а първо начинается Ингрия.Те,руснаците всичко поръсват.Вчера един колега за електрическата крушка каза,че искало им се да бъде руско изобретение.Мобе бе.Едисон ши го пишат еврей,ши му лепнат руско име и готово.
  • 34 Чифтокопитно, научи

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Мухахаа":

    се да пишеш. В една дума две грешки правиш.
    А тия с инженерСките лопати завзеха Бахмут.

    Коментиран от #37

  • 35 135

    3 3 Отговор
    На някои просто им хареса да" разлайват кучетата " според народната поговорка. Изглежда им плащат добре. И така докато разпалят ТСВ.
  • 36 Ветеран от Протеста

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист от провинция Тракия":

    За твое сведение това е Руска стратегия от времето на комунизма и СССР.В окупираните държави заселват руснаци основно около столицата,непременно образовани и напъхани в съдебната,образователната,политическата и всякакви суистеми с готовност да отстояват Руските интереси,когато се наложи в Енергетика,политика,дезинформация,икономика.Оказва се накрая,че до 20% от населението на тези държави вече е Рускоезично и в готовност да защитава нареждания от Родината си.давам ти списък с държавите от ОНД за които говорим - Азербайджан, Армения, Грузия, Казахсстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан,Тюркменистан,Беларус,Украйна...Така Русия има Буфер от държави,където да взривява балистични ядрени ракети от врага НАТО,не на собствена територия...Това е проблема...Балтика вече не е Буфер и се очаква там следваща агресия.

    Коментиран от #38

  • 37 Нъл за тва стаа дума

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чифтокопитно, научи":

    От Бахмут с до реката препятствията изискват въоръжение.Някога по ленд-лийза го имаше,а тилът на отстъпващия гореше в повечето големи градове с английски и мерикански бомби денонощно,за да се деморализират тоя отстъпващ.Сега нит има ленд-лийза,нит ги има и пр.там другите изисквания по посоката.
  • 38 Ква руска стратегия бе?

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ветеран от Протеста":

    Че и СССР си упоменал.Тва беха падането на изходните визи на страните от соца,заедно със Съв.съюз.Колко стотици хиляди съветски граждани заминаха за Германия поне от 1988 до 2000-граждани на Съв.съюз от Украйна,Сибир,Казахстан,самата Русия.Така заминават и няколко хиляди гърци,макар и съветски граждани,около хиляда пак съветски граждани за Норвегия и поне 50-60 хиляди ингери от Ленинградска област,Източна Естония,Украйна,Казахстан,също и потомци на избягали 30000 комуниста,финландци,млади хора след загубата на червените в гражданската им война в 1918-та.Прибират ги и тва е,че много малко от тях-единици говорят езика на приемащата ги страна,другите на социал и училище.Кой искал научил се да говори.Други карат на руски.За много английският език беше много,ама много голяма работа и възхищение.Стари работи.
  • 39 За да не се окаже БЪЛГАРИЯ в същата

    1 2 Отговор
    СИТУАЦИЯ КАТО УКРИЯ ТРАБВА СРОЧНО ДА КЛОНИРАМЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ СИ !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ако

    1 0 Отговор
    Целия свят стане НАТО ,краварите ще убиват на воля .
  • 42 Иван

    1 0 Отговор
    Русия е огромна по територия и простотия.