Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2023 13:00 2 712 29

Драгомир Иванов: Бъдеще срещу минало

  • драгомир иванов-
  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия-
  • сталин-
  • хитлер

Украинците се фокусират върху бъднините – руснаците все повече затъват в нявгашното. В историческата обсебеност на еректиралия „русский мир“

Драгомир Иванов: Бъдеще срещу минало - 1
Снимка: Фейсбук/ Драгомир Иванов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седем десетилетия от смъртта на Йосиф Джугашвили, наричан Сталин. Неизкласил семинарист, родом от грузинския град Гори – издигнал се до маестро на държавно оркестрираната смърт. До виртуоз на безпределния терор. Преизпълнил до пръсване смисъла на знаменития фразеологизъм от средата на XIX в. за Русия като „затвор на народите“ („тюрьма народов“). Израз, възникнал апропо сред италианските революционери, гневящи се на онази Австро-Унгария. Ама че странна подигравка от историята (дето жонглира до съвършенство с иронията): тъкмо една от най-либералните империи в човешката хронология, Дунавската монархия, да бъде оприличавана на „тъмница“.

Това коментира във "Фейсбук" Драгомир Иванов.

Но думата ми не е за лингвистично-историческите сарказми, ами за Коба. Близнак на един друг мустакатко, родил се на хиляди километри западно от чукарите на Кавказ. Нереализиран живописец от австрийското градче Браунау ам Ин – също усъвършенствал до гениалност машинарията за човешко изтребление, за затриване на животи и съдби. Още веднъж ще се отплесна. Споменах Австро-Унгария: тъкмо нейната столица Виена, бляскавата корона на Хабсбургите, приютява в навечерието на Първата световна Сталин и Хитлер. През 1913 г. там са и Ленин, и Троцки, че и Тито.

По още една прищявка на своенравната Фортуна близнаците се хващат гуша за гуша. И Йосиф надвива Адолф. (Анализът на тази победа – и нейните спомоществователи, вкл. и онези оттатък Атлантика – са предмет на друг разговор.). Ала това кърваво сграбчване през юни 1941-а е програмирано; нямаше как единият да не посегне на другия.

В морето от слова, изказвания и определения за Джугашвили изпъкват (поне) две изречения, които – струва ми се – рамкират в пълнота неговия образ. Лев Бронщайн, останал с прозвището Троцки като идеолог на болшевишката 1917-а и архитект на Червената армия, нарекъл грузинския си съратник „най-впечатляващата посредственост на нашата партия“. (Знайно е какво застига Троцки двайсетина години след успеха на общото им дело: пикелът, който Меркадер забива в главата му през 1940 г. в Мексико, по заръка от Москва.).

А Карл Радек, друг революционен сподвижник, също от еврейски произход (като Бронщайн) – и пак жертва на сталинската параноя (убит приз 1939 г. в затвора, в разгара на "чистките", помели хиляди доскорошни другари) – казал: „Трудно е да полемизираш със Сталин. Ти му даваш бележка под линия [тоест позоваване], а той те депортира“. (В оригиналния цитат на руски съществува хубава игра на думи между „сноска“ и „ссылка“.)

Изключителна посредственост и изключителен терор. На пръв поглед противоречие, дихотомия – ала у Коба изглежда са съжителствали безконфликтно.

Ще ми се в този (повече или по-малко радостен) ден да се каже и нещо друго. Не само да се припомни и познатият факт, че на 5 март 1953 г. си отива още една фигура – композиторът Сергей Прокофиев. И на погребението му, по знайни причини, нямало тълпи.

Някои са склонни и в това да виждат огледално изображение: двете лица на оназ необятна земя, „двете Русии“, едва ли не Злото vs. Изкуството.

Аз обаче ще се въздържа от тая „огледалност“ – и ще запазя известен скептицизъм. Докато в Украйна агресивната, геноцидна война на Кремъл сее смърт, опустошения и страдания, разсъжденията за „двата лика на 5 март 1953“ ми се чинят безсмислени. Пък и съвсем не съм убеден, че едното (непременно) отрича другото. Напротив: композиторът не изключва сатрапа. И обратното. Така, както при Хитлер вирееха – и творяха! – скулптори като Арно Брекер, диригенти като Вилхелм Фуртвенглер, режисьори като Лени Рифенщал (че и философи от ранга на Мартин Хайдегер). Така и Източната деспотия се (въз)ползваше от своите айзенщайновци, горкиевци и еренбурговци, шостаковичови и т.н. Да, някои свършиха с куршум в тила или по вледенените полета на ГУЛаг. Но това не изменя общата картина.

В дни като този е нужен все пак оптимизъм. Намирам го в една друга дихотомия. Бъдещето срещу миналото – сражаващи се в момента на територията на изстрадала Украйна.

В Украйна има една независима гражданска организация, избрала си чудесно име, „Украински институт за бъдещето“ (Український інститут майбутнього, uifuture.org). Анализаторска група, поставила си за цел да освети пътя към бъднините. Чрез осмисляне на настоящето да прокара пъртина към една свободна, независима и благоденстваща страна. Която сама определя съдбините си, сама търси отговор на въпроса кое е най-добре за нея, при това далеч от раздиращата прегръдка на съседа от Изток.

Институтът е създаден през май 2016 г. По същото време в захапания от путинския бяс украински Донбас вървяха бутафорни паради на Победата. Властите в изфабрикуваните „ДНР“ и „ЛНР“ организираха театрално-трагикомични възстановки на превземането на Райхстага. В Донецк и Луганск – както и в много градове на Русия – деца бяха обличани в съветски военни униформи, а в ръцете им тикаха шмайзери и шпагини. Возеха ги в детски колички, преправени с картон на танкове; кичеха ги с георгиевски лентички.

Забележете: от едната страна гледат към бъдещето, от другата се упойват от миналото (спомнете си кънтящите и днес лозунги „Можем повторить!“, „На Берлин!“ и др.). Украинците се фокусират върху бъднините – руснаците (все повече) затъват в нявгашното. В историческата обсебеност на еректиралия „русский мир“.

Това според мен е същностно за осъзнаването и разбирането на днешна Украйна. Че тя търси ключа към това, което предстои. Което я очаква. А не се е оставила на мантрите и магиите за минало (пък било то и величие). Затова и логото на Украинския институт за бъдещето е именно ключ: неговата дръжка е стилизирана латинска буква U, а върхът му – F (от англ. дума future, „бъдеще“).

А въпросът за нас, българите, е кому в крайна сметка симпатизираме. Чий проект адмирираме – защото го искаме и за себе си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    22 16 Отговор
    Терора си е терор независимо с каква власт е облечен. Просто русНАЦИте никога не са излизали от тази дупка. Докато неуспелия австрийски художник катастрофира Германия, тя все пак се оправи. Блатниците няма как да надвият алкохолизма и безпътицата си. Никога!
  • 2 чичо Адолф е велик

    5 12 Отговор
    а гуталин спих !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фактопроверител

    16 17 Отговор
    Браво на автора!
    Днес, в България се мъти едно референдумче за президенстска республика, пардон, република.
    Само че, кой знае защо аз не си представям на мястото на Президент с повече пълномощия личности като д-р Желев или Стоянов. А си представям радевци и първановци. А зад тях тихо се усмихват в тъмното (минало) лицата на сталин, хитлер и путин. Защо ли? До кога из нашите земи ще вирее оная мечта, мечтата за твърдата ръка?

    Коментиран от #18, #28

  • 5 !!!?

    12 7 Отговор
    Мечтата на въZрожденец от "американска колония" !!!?

  • 6 О,неразумни иуроде!

    18 12 Отговор
    Боже,какво елементарно словоблудство! Бъднините трябва да са бъдни,а не бандеровски!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гут

    11 5 Отговор
    За Сталин ще се говори и след 200 години, но за теб фидерастче няма, да си спомнят и след 2 години!
  • 9 Гут

    7 6 Отговор
    За Сталин ще се говори и след 200 години, но за теб фидерастче няма, да си спомнят и след 2 години!
  • 10 Слава на Сталин

    11 11 Отговор
    Сталин е най-великия човек, който се е раждал. Никога да му простят, че разби фашизма. Последователите на Хитлер ги чака участта му!

    Коментиран от #17, #25

  • 11 Град Симитли

    8 4 Отговор
    Само че, Коба е гонил Бандера, Махно.....
    А адолф си е сътрудничил с някой от тях
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ограмотяването на Анализаторите

    8 1 Отговор
    Тоя напън трябваше да го пуснете преди анализа на проф.Нина Дюлгерова.
    За доброто е, на мъчилият се.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гей ЕС

    9 6 Отговор
    Сталин победи фашизмът, за съжаление сегашният фашизъм чака за нов Сталин!

    Коментиран от #19

  • 16 Един съвет към

    9 4 Отговор
    фейсбук - анализатора.

    Намери и се запознай с огромния труд за Сталин на Стивън Коткин. Има го по нет книжарниците.
    Почети и догодина драсни пак нещо за Другаря Сталин, че е срамота - излагате се като либерални ученици.
  • 17 Хахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на Сталин":

    Грузински Сатрап начело на Руския кенеф .
    Верно е най великия .
    Хаха
  • 18 Те си мечтаят

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Фактопроверител":

    За твърдата ръка , Ама когато ги зачаткаха на протестите 2020 година.
    Обвиняваха полицията в насилие .
    Хахаха .
    И затова само лаят ,ама не тръгват към Руското блато .хаха
    Да видят как бият в Раша .
  • 19 Сталин

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гей ЕС":

    Победи фашизма .Хага
    Ама Путлеризма кой ще ги победи .
    Хаха
    Пияните руски мужици ли?
    Хаха

    Коментиран от #26

  • 20 Диоген

    4 3 Отговор
    Когато коментираш, наистина трябват база данни.Дмитрий Волкогонов публикува " Сталин.Триумф и трагедия". Едвард Радзински-" Сталин".Лех Некраш-"Сталин и Хитлер". Стивън Коткин разбира се...Четете бе хора!! Триумф за един човек.Трагедия за цял народ! По Волкогонов!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор
    Ние можем да адмирираме, но не можем да променим театъра на събитията. Дори не знаем нито режисьора, нито постановчика. А тия, изброените знаменитости са само актьори.
  • 24 Сър Пичук

    3 2 Отговор
    Разликата между Путин, Сталин и Хитлер е единствено тази, че той няма мустаци!
  • 25 Кирпича

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на Сталин":

    Той е бил най обикновен обирджия на инкасо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фактопроверител":

    Защото обратното на "твърдата ръка" е "меката китка"!
  • 29 безпартиен

    1 0 Отговор
    Който владее миналото,владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!