Last news in Fakti

9 Март, 2023 19:00 3 346 46

Опасно: българските "фантомни болки" по Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • история-
  • гоце делчев-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • македонци

Виновни са не историците, а властта, която ги избира

Опасно: българските "фантомни болки" по Македония - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската блокада срещу приемането на Северна Македония в ЕС е лишена от логика, защото това членство всъщност е в интерес на България, казва професор Улф Брунбауер от Университета "Лайбниц" в Регенсбург. Интервюто на Люпчо Поповски с Брунбауер е публикувано от информационния портал „Независен“ и цитирано от Македонската редакция на ДВ.

Професор Брунбауер повтаря тезата си, че "коренът на спора се намира в центъра на София, тоест в седалището на българската власт".

"Фантомни болки"

"България ще има много повече полза, ако поддържа добри отношения със Северна Македония. Има две възможни обяснения. Или сред българските политици „фантомните болки“ за Македония са толкова силни, че им пречат да вземат рационални решения, или те сериозно са се объркали и сега не виждат изход, който би им позволил да запазят фасона си у дома."

Войната на Русия срещу Украйна направи спора между София и Скопие още по-важен, казва Брунбауер. Защото всеки спор на Балканите, всяко несъгласие може да бъде използвано от Русия за подкопаване на европейското единство. Освен това, ако присъединяването на Северна Македония към ЕС бъде спряно поради неотстъпчивостта на България, в тази страна могат да наберат сила антиевропейските сили, от което Русия ще спечели.

Ще спечелят и проруските националисти в България, които имат интерес от повишаване на напрежението, гласи анализът на професор Брунбауер. „Да, България разбира се няма да започне война, но въпреки това историческите аргументи в случая будят загриженост“, казва още той в интервюто си за „Независен“. Брунбауер пояснява: войната на Русия в Украйна показва, че трябва да приемаме на сериозно положението, когато политици в една държава твърдят, че хората от друга държава са част от същата нация. „Това е опасна идеология,“ коментира Брунбауер.

Има ли "обща история"

Германският професор е добър познавач на балканската история и неведнъж е попадал в центъра на българо-македонския исторически дебат. В това интервю той казва, че не харесва термина „обща история“. „Защото всеки индивид, всяка група, всяко място преживяват историята по различен начин.

Разбира се, по време на Византийската и на Османската империи, а по-късно през югославския период, Македония като регион принадлежи, заедно с други региони, към една обща политическа рамка.

Общият политически покрив обикновено създава прилики между различните региони, но тази общност не означава еднаквост. Намирам термина „споделена история“ за по-добър, защото той признава, че може да имаме нещо общо, но го виждаме много различно.“

Професор Брунбауер смята, че концепцията за „обща история“ може лесно да бъде манипулирана, когато вярваме, че само народи (етнически групи) имат своя история. „Тогава твърдението, че имаме обща история може да се използва като оправдание за това, че се отрича съществуването на другия народ. Вижте например есето на Путин „За историческото единство на руснаци и украинци“. Да, руснаците и украинците споделят история, а украинците споделят и друга история и с други народи. Но руснаци и украинци нямат обща история, защото интерпретират миналото по много различен начин“, обяснява професорът.

Според собствените му думи Брунбауер би приел да бъде член или външен наблюдател в работата на смесената българо-македонска Историческа комисия. Той смята, че отказът на българската страна да приеме чужди експерти в работата на Комисията се дължи на страховете ѝ, че няма да се намери реномиран специалист по балканска история, който би подкрепил позицията ѝ.

Виновни са не историците, а властта, която ги избира

"В България има отлични историци, които гледат с критично око на българските възприятия за Македония, но те не бяха избрани в Комисията. Има и отлични историци-компаративисти в София и в други университети, но те също не са представени в Комисията. Тоест, не са виновни историците, а правителството, което ги избира", казва Брунбауер.

Германският професор отправя критика и срещу ЕС заради това, че Брюксел не полага достатъчно усилия за присъединяването на нови страни, което – по неговия израз – било „взето за заложник“ от държавите членки. „Структурен проблем е принципът на единодушието, който се прилага в процеса на присъединяване. Което всъщност означава, че всяка държава може, по каквато и да било причина, да блокира целия процес“, казва Брунбауер.

ЕС като "заложник на нечии интереси"

Това всъщност звучи като покана да вземеш процеса на присъединяване за заложник в интерес на своята собствена програма, колкото и тя да е параноична, смята професорът. А за ЕС този проблем е централен, защото ограничава възможностите му да действа стратегически, след като във всеки един момент едно отделно правителство може да подкопае най-важния му външнополитически инструмент: обещанието за членство. Така че българската блокада може би ще доведе до преразглеждане на това положение в Брюксел, смята професор Улф Брунбауер.

Автор: Борис Георгиевски


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко българи дадоха живота си

    47 3 Отговор
    За тая мъкаДония? И сега да се изплюем върху паметта им и идеалите им за да се харесаме на робите за които си дадоха живота! Е ако е така да се отречем и от Аспарух, Тервел, Крум, Самуил Калоян, Иван Асенвцитв, Шишмановци те и да станем като тези дето развъждане, дошли от рега Ганг, изгонени от своите сънародници!
  • 2 Гост

    46 3 Отговор
    Акъли от пишман професори не щем...Цялата работа е да не се налага вето от Бг...Външно да му кажат....айде няма нужда...
  • 3 Адан Хилтън

    45 3 Отговор
    Той и Берлинския договор беше лишен от логика, за Германия която сега твърди че сме и "партньор" ама...
  • 4 та така...

    21 13 Отговор
    Огромната разлика между отношенията Русия - Украйна и България - РСМ е, че точно Русия е в основата на фалшификациите на историческите факти и сведения за миналото на трите държави, а и до днес се опитва да се намесва пряко или косвено във вътрешните им работи. Историите на България, Украйна и РСМ са фалшифицирани и написани от руски и европейски политици, а не от историци и всичко тенденциозно е нагласено така, че да се противопоставят една на друга. В съвременния информационно свързан свят нещата излизат на бял свят едно по едно и при добро развитие трите държави може и да преодолеят дезимформационната среда, но за Русия няма такива шансове.

    Коментиран от #5, #35

  • 5 Бъркаш

    34 4 Отговор

    До коментар #4 от "та така...":

    Историята на РСМ е писана от пиян сърбин на 69 ракии в белградско кафене, докато изтрезнява!

    Коментиран от #10

  • 6 Студопор

    39 2 Отговор
    Улф да не се бърка, където не му е работа. България е в добри отношения с Македония. Обратното не може да се каже... Не искат да признаят българите в Македония за българи, после ние сме виновни...
  • 7 Русороб

    14 26 Отговор
    Както видяхте днес, 100 бабички русофилки диктуват на държавата какво да прави, същото е и по македонският въпрос!
    Безгръбначни властимащи!
  • 8 Факти

    35 2 Отговор
    Нали си знаете че сте национални предатели като публикувате македонска пропаганда?
  • 9 Диамантената ръка

    29 2 Отговор
    Историята е на първо място факти, а не мнения, гледни точки, преживявания и интерпретации. А фактите са ясни и никакви професори не може да ги променят.
  • 10 та така...

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бъркаш":

    Няма спор и името му е Стоян Новакович, но нека не забравяме, че в началото сърби и българи са били български в обща държава. Малко по късно точно Русия е която действа за създаване на отделна държава Сърбия, която в началото все още е много приятелси настроена към България, но в последствие под въздействието на Русия става най враждебния ѝ съсед. Така всичко продължава и до днес.

    Коментиран от #12, #44

  • 11 фенче

    21 2 Отговор
    македончета, Независен, Независни, са сръбски думи, измислете си свои думички, за вашия си език, защото в противен случай излиза че езика ви е български, със сръбски думи взети назаем, измислен ви е езика, измислена ви е историята, измислена ви е държавицата, която е потънала в хаос и корупция, и не функционира като такава, един ден след сто години, ако влезете в ЕС, вие ще сте тежест за съюза, а не пълноправен и допринасящ член
  • 12 Бъркаш

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "та така...":

    В цялата си история сърбите са били нож в гърба! Точно сърбин превежда войски на Василий Българоубиец в гърба на войските на Самуил и така се истина до ослепяването на 14 000 българи! Ако искаш още чичко Гугъл е богат на подобни "великосръбски" подвизи!

    Коментиран от #16

  • 13 димитриjе латас

    5 33 Отговор
    Секоj мора да си разчепкува проблемот на бугаро-македонските относи како си сака со факти , докази , тезиси и така тамо - ДЕКА МАКЕДОНИJА , НИКОГАШ НЕМА ДА БИДЕ БУГАРСКА ! Лагите бугарски во Македониjа нема да факjат декиш !

    Коментиран от #18, #23, #24

  • 14 Иво.

    28 2 Отговор
    Професор-тъпак! Не ни ги пробивайте такива! Не сме будали!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 та така...

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бъркаш":

    Еее, ти къде отиде ти чак в XI век при Самуил. Кога е създаден българската и кога сръбската държава? Сърбия е отделена територия от България и голяма част от населението е било българско, за да има влияние Русия на Балканите. Доста по късно това се харесва и на другите Велики сили, които спомагат и допринасят за още по голямо орязване на територии с изконно българско население, с които са облагодетелсани всички наши съседи без изключения. Така и до днес България граничи със себе си във всички посоки.

    Коментиран от #22

  • 17 Съдията Дред

    20 2 Отговор
    Дойчето много обича да ни обяснява кое е в наш интерес, и все го изкарва, че трябва да им се подлагаме.
  • 18 Даааа

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "димитриjе латас":

    Проблема ще се оправи когато ние си оправим нашата, а вие вашата история и не се водим по оная, дето са я писали чуждите европейски, руски и сръбски политици.
  • 19 тоа скоро

    5 1 Отговор
    хасан ще го вземе за кадъна
  • 20 СЗО

    21 2 Отговор
    Тоя професор кой го е излъгал че е познавач на балканската история?
  • 21 Доктор

    19 3 Отговор
    "Професора" първо да признае наличието на "австрийска" нация и чак тогава може да се включи като "голям познавач" в обсъждането на българо-македонския въпрос! По всичко личи, че се е запознал със спора като го е изучавал много задълбочено в скопската академия на науките!

    Коментиран от #40

  • 22 Бъркаш

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "та така...":

    Точно преди времето на Самуил, киевския Ростислав, е изклал почти половин България по молба на византийците! Човека обаче искал не само да коли, Ами и да остане! Тогава българи и византийци в съюз го прогонват в проклетата му Киевска Рус! Така че още оттогава мат желания укрорусите към нас!

    Коментиран от #31

  • 23 Браво бе!

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "димитриjе латас":

    Само слънцето е по старо от Македония, и само мъкъДонците са създадени от българите! Ела ме срещни и ще ти го докажа че в РСМ македонци НЯМАААААААА, те се махат с идването на българите и славяните! Дерзай! Македонците са били 1000 години пред българи и славяни, не са искали да живеят с "варвари" и се изнасят под протока на Пелопонес! Остави Тито, той те е лъгал колко си сака! А ФАКТА че нямате сайт в който да можем да ви пишем ИСТИНАТА, ясно показва че политиците ви я знаят и се страхуват от нея! Затова и в сайтовете ви пише: ще проверим, ще одобрим, и ще публикуваме! Ако можехте да приемете истинат държавата ви свършва! Тя е създадена върху омразата срещу България! Но с охридския договор, сами си го подписахте, ще ставате шиптъри! Битоля и Прилеп вече страда от шиптърския гнет! Момичета страдат, а вие не можете да гъкнете! Докато се "борите с нас, мъкаДонките раждат шиптърчета! Честито!

    Коментиран от #36

  • 24 Колю

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "димитриjе латас":

    Немой, сопри се... Македония никога не е била СЕВЕРНА ама стана. Голем залък лапни, Голема дума не казвай.
  • 25 Кракра

    24 1 Отговор
    Г-н "професоре", колко е споделената история между Бавария и Прусия, две съвсем отделни държави до скоро.
    Колко е логично ФРГ да погълне ГДР и до сега да има огромна икономическа разлика между тях? В Австрия на австрийски или на немски говорят?
    Гледайте си германските работи, защото македонският въпрос го създадохте Вие в Берлин през 1878 година.
  • 26 Четенето на

    16 1 Отговор
    Дойче Веле е лишено от логика.

    Коментиран от #34

  • 27 Шопо

    5 8 Отговор
    Да дадем път на РСМ като излезем от ЕС.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 28 Баш софиянец

    15 2 Отговор
    Този мил господин не е успял да схване, че България поддържа добри отношения с РСМ. Северна Македония отказва да има добри отношения с България и краде самоличност. Не знам как някой, който не схваща ситуацията се е изтупанчил да дава акъл, дето го няма.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Некъв Дойчо

    12 1 Отговор
    Ще ми обяснява той... Да си издържат там арабите гости на Меркел и многобройната им челяд и да не се месят в неща, които не разбират
  • 31 та така...

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бъркаш":

    Не знам кой бърка, но Самуил управлява до 1014 г., а Ростислав (Киевска Рус) през 1154 – 1167г. Не това обаче е най важното. Говорим за едно и също, но за различни събития от една и съща епоха. Ставаше въпрос, че Сърбия се утвърждава като нормална държава на картата 100 години след Дунавска България. трайото си заселване на Балканите сърбите дължат на император Иракли, на когото са били роби и които ги заселил в Далмация и Дирахиум. Откъде идва и самото им название сърби, което първоначално е било прякор, можеш да прочетеш в ГИБИ. том 5. стр. 208 (издание на БАН, има го онлайн). По късно Русия им помага да се утвърдят на световната сцена като техен съюзник и оттогава са настроени срещу българите.
  • 32 Този

    12 1 Отговор
    Отрече Баташкото клане - първия Геноцид в модерната история, а на всичкото отгоре се държа просташки с журналистите от СКАТ, искащи да му вземат интервю! Ако беше отрекъл Холокоста, той щеше да е академичен труп! Така че който вярва на тезите на тоя, не само не е Българин - не е човек!
  • 33 Този

    6 2 Отговор
    Отрече и Баташкото клане и само защото нашия народ тръгна да си защитава достойнството, тръгна да ни мрази - що за изрод трябва да си!? След като такава е немската интелигенция, по - лош е и немския народ! Сатанинският Народ, чиято Реформация сложи край на Християнска Европа! Нека Девилчланд гори в Пъкъла!

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Има и друга разлика

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "та така...":

    България беше окупирана - в частност Вардарския дял, където възникна "македонската нация", а Русия - не! Така че тази демагогия на Брумбауер и компания е равносилна на приравняване на изнасилена жена към изнасилен мъж!
  • 36 Македонците

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Браво бе!":

    Са били в древността една Тракийско племе, живяло само в Южните дялове на Областта, а древноримската провинция Македония не е включвала Пиринския дял на днешната област и Скопско! Като Етнографска Македонската идентичност е е възникнала през последната четвърт на 19 - ти век - по - късно, отколкото Добруджанската, появила се в средата на 14 - ти век, но няма "Добруджанска нация"!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти, Демагог

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Обективен":

    Твърдиш, че са прави Сталинистите, че при Сталин е било "разцвет", а "ревизионистите" са "провалили" социализма - защото това е смисъла на бръвтежа ти!? Защото освен през сталинисткия период и при сърбоманите Деветнайсетомайци България винаги е третирала Македония като своя съставна част - независимо колко демократична и успешна е Била! И всъщност в Турски сайт ще допуснат ли коментари, които да свързват със Стопански доводи политиката към Кюрдите, или в Сръбски - към Косово!? Не! Защото тези народи се самоуважават, а вие Македонистите, сте долни използвачи, решили да спечелите за сметка на достойнството и етнокултурния код на унизените си сънародници!
  • 39 Ал Бунди

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Този":

    Тоя, понеже е чужденец, горе-долу мога да го разбера..гони някакви свои интереси. По-лошотое , че му приглася една наша фльорца, дето плюеше по България и доказваше, че не е имало Баташко клане, че не е имало османско робство и т.н//и т.н/
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гоце

    7 1 Отговор
    Приятел, никой в БГ не иска Северна да е българска. Статията на ДВ и тоя професор е пълна боза, никой не оспорва нация, спорът е за етнос, култура и история. Хайде питай го в Австрия австрийски ли говорят, а са имали империя от векове, или Прусия, Бавария и Саксония са отделни нации. Имате си държава, оправяйте си я, не да се правите, че няма един дето да знае дядо му какъв е бил и да се чувства българин. Не знам кое ще хване дикиш во Северна Македония, ама Вие лъжете и като лъжете дори. Все Ви трябва виновен и враг за собствените Ви лъжи и надробени каши. Иди прочети Битолския надпис, или ела да видиш писаното от Делчев, братя Миладинови, и още хиляди. Или чети оригинални исторически извори, а не платени "споделени" професори. Или понеже сте наследници на Александър, а той е бил знаеш какъв, та затова сте повечето такива днес:)
  • 42 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    1 0 Отговор
    Този е професор в Университет по ветеринарна медицина.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "та така...":

    Така нареченият македонски език е функция на така наречената македонска нация. Която пък е издънка на македонизма.Негов баща е сръбският политик Стоян Новакович. В края на XIX век той го готви за задушаване на българщината и сърбизиране на областта."Тъй като българската идея, както е известно на всички - пише Новакович, - е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е почти невъзможно да бъде разколебана, изнасяйки срещу нея само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, няма да е в състояние сама да изтласка българската и по тази причина на сръбската идея ще й бъде нужен някакъв съюзник, който да е твърдо срещу българизма и да съдържа в себе си елементи, които могат да привлекат народа и народните чувства, отделяйки го от българизма.Този съюзник аз виждам в македонизма, или в разумни граници отразяване на МАКЕДОНСКИЯ ДИАЛЕКТ и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да бъдат в по-непримиримо положение, отколкото с македонизма", категоричен е балканският хитрец.
    В тази посока - продължава да умува Новакович, - ми се струва най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар трябва с македонския да се съедини сръбският буквар, но така, че македонският да е две трети, а сръбският една трета, при това във втората му половина. Букварът трябва да се напише със сръбския правопис и с внимание за добра транскрипция на македонския диале
  • 45 точно така

    0 0 Отговор
    Сензационнен документ от 1945 г., съхраняван в Битоля, в който се дават указания за създаване на "служебен" македонски език.Оригиналът се съхранява в градския архив на Битоля. В съдържателно отношение неговият текст е двусъставен. Сърцевина на информацията е Писмо № 2625 от 6 май 1945 година, подписано от министър председателя на ФНРМ - Лазар Колишевски и министъра на просветата – Н. Минчев. А втората част съдържа указания на просветното министерство в Скопие как точно да се изпълнява правителственото постановление:Решението с № 347 от 21.V.1945;РЕШЕНИЕЗа македонска азбука
    Чл.1Македонската азбука има 31 буква. Тие се:
    Аа, Бб, Вв, Гг, Дд, Ѓѓ, Ее, Жж, Зз, Ѕѕ, Ии, Јј, Кк, Лл, Љљ, Мм, Нн, Њњ, Оо, Пп, Рр, Сс, Тт, Ќќ, Уу, Фф, Хх, Цц, Чч, Џџ, Шш
    Италиански букви/тук е изписана италианската азбука/
    Чл.2Овое решение влиза в сила от денот на .......................................
    Следва описание и значение на новите букви, взети от италианската азбука
    Запознаването със съдържанието на този оригинален документ води до следните изводи:
    Първо, в науката е доказано, че на 2 август 1944 г., в манастира „Прохор Пчински“, на първото заседание на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония - бел. ред.) е издаден декрет за създаването на „служебен“ македонски език, който „да влегуе веднага во сила“. В резултат, за една седмица (от 23 ноември до 3 декември 1944) 10 учители, 1 поет и 1 политик решават как да изглежда новата „македонска азбука
  • 46 Артър Ж. Евънс

    0 0 Отговор
    Той е бележит английски археолог и етнограф. 1903г пише писмо адресирано до в. „Таймс“ със заглавие „Кои са македонците?“ ето част от него

    „Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.