Last news in Fakti

14 Март, 2023 08:59 4 685 100

За украинците, за вярата в Господ и думите „… когато победим“, за „полка на ангелите“! Пастор Ангел Пилев пред ФАКТИ

  • ангел-
  • пилев-
  • пастор-
  • украйна-
  • война

Няма човек, който да не се моли, казва той

За украинците, за вярата в Господ и думите „… когато победим“, за „полка на ангелите“! Пастор Ангел Пилев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пастор Ангел Пилев (вдясно) на спира да пътува до Украйна, за да носи всякакви продукти – генератори, свещи, фенери, медикаменти и т.н. Скоро се е върнал пак. Отбелязахме година след началото на войната… Как изглежда Украйна днес. Разказ от първо лице.

- Пастор Пилев, вие не спирате да пътувате до Украйна. Последната ви визита беше кога…
- Върнахме се на 21 февруари.

- Бяхте къде…
- Носихме генератори и соларни станции за Херсон, Соледар, Купянск и Бахмут. В Бахмут е затворено за цивилни от няколко седмици, защото там се водят улични боеве, така че няма достъп. Там има много хора, които живеят сред руините, по мазетата и им трябва осветление вечер. Много е трудно да се закара и гориво за генератори. Последното ни пътуване беше до Ровно. Буквално половин час след като бяхме там, тръгнаха конвоите за Бахмут и Херсон.

- Вече имаме година военни действия. Как изглежда Украйна във вашите очи?
- Украйна се държи. Видно е, че много хора са претръпнали. Вече не се усеща този голям шок и стрес, който беше в началото от неизвестността. И определено много силно впечатление ми прави това, че навсякъде можеш да чуеш думите: „Когато победим!“ Те не казват „когато войната свърши“, а „когато победим“. Украинците явно виждат светлина в тунела. Всичко това, което те виждат, което се случва около тях, ситуацията, в която живеят, някак им дава надежда да имат куража, че ще победят, че ще спрат руснаците. Хората са убедени, че ще си отвоюват и върнат цялата тяхна територия.

- Какво искат хората в Украйна…
- Оръжие и боеприпаси. Аз чета и западната преса, чета и източната. В същото време говоря и с хора, които са на фронта. Истината е тази. Те казват: „Дайте ни оръжие. Ние имаме, но то не е достатъчно. Ако имаме повече, ще се справим?“ Факт е, че те получават оръжие, но понеже фронтът е много голям, няма как да покрият всички точки. Само за един месец се изстрелват стотици хиляди куршуми, снаряди и т.н. Горе-долу нещата са така – като стреляш един ден, после три дена чакаш. Украинците не могат да напреднат значително. Всичките тези танкове, които са обещани при заявената готовност от страна на Германия, на Франция и редица страни, които се включиха на страната на Украйна, много им повдигат духа. Има и друго нещо. Вече все повече украински военни се връщат обучени, след като са били на тренировъчни лагери, за да могат да ползват западната бойна техника. Сега украинците отстояват и отблъскват, но все още предстои да предприемат контраофанзива.

- Когато се срещате с хора в Украйна, какво виждате в очите им…
- Една голяма благодарност. Те просто са благодарни, че ни виждат, че сме там. Казват ми: „Благодарим ти, че има хора като теб, които правят нещо голямо за нас!“ В крайна сметка, аз съм посланик на добра воля от страна на България и от страна на църквата. Там даваш на един човек едно соларно фенерче и той ти благодари, даваш му свещ – той ти благодари. Те са благодарни за всичко, защото виждат подкрепа. И тя е повече чисто морална, а не толкова в помощта от въпросното фенерче или свещ. Те едва ли ще му решат проблема. В последно време, когато пътувам в Украйна, имах възможност и да проповядвам, да насърчавам. Имах възможност да говоря на военни. За мене беше много силно това като изживяване.

- Влязохте в ролята и на военен свещеник…
- Да, бях поканен да говоря на войници, които след няколко дни заминаваха на фронта.


- Какво излъчваха лицата на тези хора?
- В очите на хората виждаш напрежение. Няма как да не го видиш. Говорих с тях. Те ясно осъзнават, че заминават на фронта. Покайват се, искат прошка от Бога, обаждат се на всичките си близки, искат и от тях прошка. Прощават си взаимно. Няма човек, който да не се моли. Това, което мога да кажа чисто като пастор, е, че за един месец в Украйна съм видял повече хора, които се покайват, отколкото за 10 години в България. В момента те търсят Бога и като последна надежда. Уповават се на него, мислят за децата и семействата си. Като изживяване е нещо, което трудно се описва. Говорейки на военните, им разказах за посланието на Йоан Кръстител, което казва на хората, когато се кръщават, а те го питат: „Какво да правим?“ Той им отвръща: „Задоволявайте се със заплатите, но не насилвайте никого…“ Говорих им за това, че в момента, в който човек получи оръжие в ръце, той получава власт. Това оръжие може да се използва за защита, за опазване на живота – ако го правят, ще бъдат благословени. Но има и хора, които могат с оръжие в ръка само да убиват, да мародерстват, да изнасилват, да грабят. Това е основната разлика, която може да видите между руските и украинските войници. Дадох им и символичен пример за змията и жезъла на Моисей. Жезълът е символ на сила, на авторитет. Той отваря морето, но в следващия момент този жезъл може да се превърне в змия, когато злоупотребиш с властта. Това беше посланието от Йоан Кръстител към военните. Казах им: „Не злоупотребявайте с властта си, не насилвайте никого, задоволявайте се със заплатата си.“ И им казах, че ако те злоупотребят със силата, ще бъдат прокълнати – и от хората, и от Бога. Ако вие използвате правилно оръжието, ще бъдете благословени като защитници. Това ми беше вкратце посланието към военните. Разбира се, пред различни групи от хора отправях различни послания.

- Когато един човек в Украйна тръгва към фронта, подлежи ли на ротация и да се върне след няколко седмици. Или когато отидеш на фронта, си на фронта…
- Има и хора с ротация в зависимост от това в каква част са. Има части, при които е възможно да се направи замяна, някаква почивка. Често и самите войници усещат психически, че трябва малко да се отдръпнат, да имат отпуска. Но се случва хора по няколко месеца да не могат да излязат в отпуска. Имам познат, който от шест месеца не се е прибирал, няколко пъти е предислоциран, защото е в такава част, от която има голяма нужда. Отпуската, почивката, връщането много зависи в каква част са, в какви войски са, каква им е дейността.


- Каква разлика намирате през вашия поглед между хората, които отиват на фронта, и тези, които са се върнали от боевата линия…
- Разликата е огромна. Мъжете, които отиват на фронта – махам на страна по-младите, които са идеалисти, говоря за онези, които имат какво да губят – не само тях си, а имат семейства, деца – неща та при тях са съвсем различни. Отиващите на фронта са напълно наясно, че може да виждат близките си за последен път, защото фронтът е една голяма неизвестност. Но и друго ми направи впечатление. Войниците, на които говоря преди да тръгнат към фронта, взимат със себе си Библия, взимат отпечатана молитва. Определено търсят контакт с Бога. Дори един псалом да им дадеш на лист хартия, са благодарни. Хората си го слагат в джоба, четат го сутрин и вечер. Имат надеждата в Бога, защото знаят, че отиват на място, на което процентът вероятност да бъдеш убит е прекалено голям. Много често съм говорил с такива, които казват, че предпочитат да бъдат убити, отколкото да попаднат в плен. До голяма степен хората, които се връщат от фронта, се връщат смирени. Те ценят всичко, всеки един жест. Те казват, че се връщат от място, на което са видели смъртта. Говоря за такива, които са били в район с реални бойни действия.
Просто виждаш как човекът помирисва цвете и се усмихва, хваща чашата с вода и отпива блажено. На такива неща се радват, а ние просто ги приемаме за даденост. Взима крайче хляб, помирисва го и благодари, отхапва и го яде все едно се храни с някаква невероятно вкусна храна. Виждам в тези хора едно духовно прераждане.

- Срещнахте ли се с други военни свещеници? И изобщо тяхната роля каква е…
- Видях се с православни военни свещеници, имаше и католически, но основно се срещах с протестантски пастори. Просто има такива, които са постоянно там, други са доброволци, трети отиват за малко. Основната им роля е да повдигат духа, защото няма как тази месомелачка, която се случва на фронта, да не нанася психически травми. Всеки ден различни хора по различен начин реагират. Някои се затварят, други стават агресивни. Но в армията на Украйна си помагат и се грижат един за друг. Всеки знае, че в следващия момент може да спаси живота на другар, като в братство са. Звучи малко идеалистично, но наистина изглеждат като братя. И те го осъзнават. Не съм имал възможност да видя какво е в руската армия, ако изключим няколко интервюта, които съм чел. Но това, което наблюдавам в украинската армия, е много силен дух.


Шеврони

- С пострадали на фронта срещали ли сте се…
- Имах възможност да говоря и с такива хора. Едни са подложени на тежко лечение, други се загубили крайници и няма да могат да се възстановят напълно. Скоро говорих с едно младо момче, което каза: „Оздравявам за две седмици и се връщам обратно на фронта“. До него жена му, защото те са младо семейство и нямат деца, плаче и не иска да го пусне. А той ѝ казва: „Там са моите другари, те имат нужда от мен“. Просто наистина става въпрос за някакво духовно братство, защото те са свързали животите си един с друг завинаги. Това беше наистина много тежко изживяване. Друг мъж пък постоянно плачеше, защото 38 човека от ротата му са избити, а той се чувства виновен, че не е могъл да направи нещо. И го преживява много тежко. Различни съдби има в такива моменти. Молиш се за мъдрост, но има и моменти, в които просто няма какво да кажеш. Седиш и мълчиш, а в очите на човека срещу теб се вижда всичко. Имаше и хора, които се молят на Господ да могат да спят спокойно, защото преживяват неща от фронта като кошмари. Това е тежката работа в Украйна. Иначе практичната е лесна. Отиваш, оставяш продукти, няма проблем. Но последните три пъти, когато посетих Украйна, се отдадох и на такава работа – мисионерска. А хората го искат, имат нужда някой да им говори. Така се сдобих и с още един флаг. Вече ми станаха три флага, като единият е разписан от генерал майор Соколов. Надявам се един ден те да бъдат в музей, защото това е знак на благодарност. Имам и две нашивки – шеврони! Веднъж проповядвах в църква в Киев и след службата дойде при мен един военен, свали шеврона си от рамото и ми каза: „Пасторе, ти заслужаваш да носиш това.“ А другият получих, когато говорих на ранени войници в болницата в Житомир. Един мъж, като разбра, че се казвам Ангел, ми подари шеврона си, защото „…той е от полка на ангелите“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙДАН

    128 22 Отговор
    Съд за Зеления потник !
  • 2 Пич

    133 22 Отговор
    Дрън дрън ярина !!! Когато се позовават на молитви , да се сетят , че Господ няма да подкрепи убийците на невинните руски деца !!!

    Коментиран от #60

  • 3 Специална военна операция

    127 22 Отговор
    Който смята, че Украйна и НАТО могат да победят в тази "война", никак не е добре с главата.
  • 4 Този е лешояд

    123 20 Отговор
    Лицемерна натовска подлога
  • 5 Бивш левскар

    89 13 Отговор
    Продажници.
  • 6 Тоя пастор

    131 18 Отговор
    Що не вземе да ги носи тези неща на бедните в България. Има хора без ток, без вода .. дори и без подслон ... В България също има война – алчните ни политиците, бизнесмени, доктори ... изтребват всекидневно българските граждани, да не говорим за войната на пътя ... Но май някои предпочитат Украинците пред Българските граждани.

    Коментиран от #11, #100

  • 7 12343211

    71 12 Отговор
    Вярващ човек става само за санитар и продоволчик, другото не го разбирам...

    Коментиран от #15

  • 8 господ:

    74 9 Отговор
    дано сатаната по-скоро си прибере и нацистите от българия! амин!
  • 9 честен ционист

    34 12 Отговор
    Биещите се на страната на Украйна, а и на страната на Русия са повечето атеисти, а голяма част от наемният състав и сатанисти. Има и мюсюлмани.

    Коментиран от #17

  • 10 Механик

    104 13 Отговор
    Украинската вяра в Господ беше добре илюстрирана с татуировки на СС, черепи, гробове, Бандера и най-вече на Сатаната. Видяхме ги по телата на пленените азовци в Марупол. Видя и снимки, потвърждаващи това има колкото си искате в нета.
    Украйна изгуби тая война.
  • 11 честен ционист

    65 9 Отговор

    До коментар #6 от "Тоя пастор":

    НПО-то плаща за Украйна, пък и като го гледам носи и други дефицитни стоки под расото. Попа контрабандист.
  • 12 Пастор Ангел Пилев!!!

    75 12 Отговор
    Трупа Пачки, като много други и Работи за някой Служби, Снася Информация, и се среща с Който трябва!! Шпионаж, всичко друго е Комуфлаж!!
  • 13 Ихааа

    40 15 Отговор
    Пасторе ще ти литна главата с нож
  • 14 693

    76 12 Отговор
    Ужасна пропаганда се води срещу Руси.

    Коментиран от #16

  • 15 Хахаха

    51 9 Отговор

    До коментар #7 от "12343211":

    Пастор... В Украйна....Киево - Печерската Лавра. Православните свещеници ще стоят до край пред заплахите на укрофашагите.
  • 16 Хахаха

    54 9 Отговор

    До коментар #14 от "693":

    Значи Русия е много силна. И всички, които са зад нея. Сатанистите се беснуват. Кой им вярва на сатанистите. Времето работи за Русия, а значи и за човечеството.
  • 17 Хахаха

    41 8 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Православните свещеници са на на фронта, заедно с руските войници. Някои са загинали.
  • 18 мдаааа

    8 34 Отговор
    За Ошанки явно е неразбираемо ...

    Коментиран от #74

  • 19 Гешев ти бандит ли си

    28 3 Отговор
    Юлиян Борисов Георгиев от Перник се занимава с поръчкови убийства, Гешев защо твоят приятел Юлиян е на свобода бе милиционерино!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 макони

    43 7 Отговор
    Как се побеждава атомна държава тези изобщо имат ли мозък.
  • 22 Ото Фръц

    45 9 Отговор
    "Когато победим" и Окрайна в едно изречение не трябва да се слага! Няма как да се получи словореда! Абсолютни смешници, барабар с главния мазен Зелен Потник! Пече им се нещо скоро и всичко ще приключи с фанфари!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Благой от СОФстрой

    8 42 Отговор
    Евала и чест му праим на този герой и българин!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бесен- _Язовец

    47 9 Отговор
    Къв тоя пастор бе това е мошенгия от свидетели на Йехова сектант. Тук почнаха и сектанти да ви рекламират.
  • 27 русенец

    32 7 Отговор
    тоз колко открадна само той си знай като има амсалаци да му вярват
  • 28 Професора

    27 6 Отговор
    Католиците са проповедници на Сатаната
  • 29 Дървено желязо

    33 6 Отговор
    Пастор и християнство = дървено желязо. Затова пямпоти за оръжия и боеприпаси.

    Коментиран от #68

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гай Турий

    41 7 Отговор
    Къде бяха тия шарлатани 8 години, когато укрофашистите и нацбатальоните избиваха населението на Донбас?! Западната пропаганда, в която нашите медии се включиха твърде послушно и усбужливо е цинична извратена помия! Цялата беда идва от нанеситната триглава сатанинска ламя на Запада. Страдат обикновените пионки.
  • 32 Павел пенев

    33 6 Отговор
    В нашата църква няма пастори.

    Коментиран от #38

  • 33 Шерлок Холмс

    30 7 Отговор
    Сектата Сион е създадена 1990г в България евангелисти сектанти. Този индивид е представител на сектата Сион която се издържа с дарения от наивни сектанти.
  • 34 Пастор Пилев!! Не ни занимавай с твойте

    30 6 Отговор
    Далавери, нито с Украйна и Украинска Агитация!! Ще те изловят, че въртиш Контрабанда и Шпионаж Време е да те Закопчат!! Тука Болшенството Българи са Источно Православни,!! Отивай в Лвов Ужгород, там в Западна Украйна, има свободни места за Пастори!!
  • 35 стоян георгиев

    10 39 Отговор
    Дълбок поклон пред теб Отче,това което правиш е велико и само човек с чисто и голямо сърце би могъл да го прави.дсно Бог те опази в святата ти дейност .

    Коментиран от #37, #64, #80

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    6 33 Отговор

    До коментар #32 от "Павел пенев":

    Във вашата има комисари.кво разбира комунист от църкви бе павка? Ти ореваваш.орталъка за тодор живков и комунизма сега пък те бърка има ли пастори и църквата...

    Коментиран от #41, #85

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ходещия по вода

    29 9 Отговор
    Всичко различно от БПЦ е секта разни сатанисти четат Библията и просят пари за сатанистите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тоя католик

    20 6 Отговор
    кво прави в православна територия, явно е платен от полша, май по на изток от Ровно не го пускат че много войнствен
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Сух

    29 6 Отговор
    За каква вяра в бога? Те вече не са православни. Нали зеления наркоман забрани православието. Сега на почит при тях е бракове между мъже. За тази вяра ли говорите

    Коментиран от #51, #62

  • 49 Макробиолог

    28 5 Отговор
    Пасторът по християнски каза---повече оръжия...ок,но кандидат католиците в Украйна вследствие на това намаляват прогресивно.

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян георгиев

    7 32 Отговор

    До коментар #48 от "Сух":

    Тва не е вярно.в украина хората са много по вярващи от българия.забранена е само съветската църква която не е църква а отдел на кгб.
  • 52 стоян георгиев

    5 31 Отговор

    До коментар #49 от "Макробиолог":

    Повечето оръжия спасяват украйна от окупация.при окупацията загиват много повече хора отколкото при война.та украйна за това се бие щото знае кво е руска окупация.

    Коментиран от #91

  • 53 Руски ценности-избиване на християни

    7 28 Отговор
    В болшевишко неофашистка русия православните са малцинство 45 % , военнопрестъпника престъпника Путин шаломов е евреин,цял свят вижда как избиват християни в Украйна,майки с деца, пенсионери, цивилни,сауди Арабия ги поздравиха за този геножиъ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Иван

    15 4 Отговор
    Да де те казват "когато победим" , но имат предвид руснаците .
  • 56 яжте шоколад Клоакер

    27 6 Отговор
    тоя пастор дали е дали изобщо нещо на български пенсионер от селата? Аман от полезни гиотверени
  • 57 Коментар

    25 5 Отговор
    Да,и понеже се покайвали затова рушат храмове,стрелят нарочно по тях,репресират и арестуват свещенници без значение дали са православни или католици...
    Киевската хунта през 2016-та легализира Сатанинската църква и възпитава сатанисти.Правят вуду ритуали с кукли и се кланят на дявола.И новата посланичка О,лесна ИлаЗаЧук правела вуду кукли и гледала на карти Таро...
  • 58 Химин

    26 5 Отговор
    Аман от тези укри. Грижете се за българите- намаляваме усилено
  • 59 От оня свят

    23 4 Отговор
    Нацистите се кланят на дявола и нямат нищо общо с Православието, те сами го показах и показват постоянно, като извършват езически ритуали, в които правят жертвоприношения с хора, като ги колят в името на сатаната.
  • 60 Киркор

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    По е важно,че русофили и путинофили подкрепят убийството на украински деца...

    Коментиран от #66, #96

  • 61 Пропа

    13 2 Отговор
    ганда
  • 62 Незнаещ

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "Сух":

    Ти там ли сключи брак,честито...

    Коментиран от #70

  • 63 Бай Иван

    19 4 Отговор
    Идете и питайте в Ирак, Либия, Сирия, Виетнам, Авганистан (и други страни) за вашите "спонсори" - американците и тогава ще говорим...
  • 64 Реалист

    16 3 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Препиши му вс имоти дето имаш на пастора и му дай спестяванията си ако имаш той ше ги прати на господ и окраинските фашисти.
  • 65 Падение

    21 7 Отговор
    Този пастор къде е мишкувал и не е чул за "Алеята на ангелите" и убитите деца, за изгорените живи! хора в Одеса и убитите от укрофашистите 15 000 цивилни в Донбас...?! Сега се прави на вярващ и милостив, активиран от американските агенти (не безкористно)!

    Коментиран от #72, #95

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 геноцид

    19 3 Отговор
    Ще ме извинява господин пастора ама аз да си питам нали съм си невежа , неговия бог какво предвижда за тези проповядващи към насилие !?!
  • 68 Писано е

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дървено желязо":

    "Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа" .
  • 69 Финансист

    18 5 Отговор
    Този,, пастор " промива мозъци на по лабилни хора. Събира пари които незнайно къде отиват, а най вероятно в банковата му сметка
  • 70 Сух

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Незнаещ":

    Не ме сравнявай със себе си. Има и нормални мъже..
  • 71 Уронгтърн

    14 5 Отговор
    Пасторе пообъркалси се бог е с руснаците а дявола е с укрите и техните ментори
  • 72 2014 г.руснаците убиваха в Донбас

    8 16 Отговор

    До коментар #65 от "Падение":

    Тия цивилни ,децата с майки бяха избити от руски диверсионни групи,за да имат причина да нахлуят в Украйна ,КГБ в действие,в кийв руски снайперисти убиваха мирно протестиращи

    Коментиран от #75

  • 73 Комнетар

    16 5 Отговор
    Този е от тези пастори ,които признават джендерите и n a c i s t i t e.
    Христос е бил неутрална личност-тоест нито мъж ,нито жена.
    Те се месят и в работите на православната църква.
    Така ,че не ни показвайте такива пастори-дръжте си ги за себе си-да ви дават съвети и проповеди!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ха Ха ХА

    8 2 Отговор
    си ги турям на чепа......тъпите украики !
  • 77 Лошо

    14 4 Отговор
    Войната е нешо ужасно. Но питам: Защо НАТО заобиколи Русия, защо предизвика тази война, защо води тази война. Защо Америка и почти цяла Европа не иска тази война да спре (колко милиарда долари наливат в Украйна). Не се интересуват от убити и разрушения, нали техните страни са си добре.
    Не е достатъчно пастори да носиш помощи. Работи за възстановяване на мира, но не ти е по силите! Затова не се меси в Божиите работи.

    Коментиран от #94

  • 78 12340

    7 2 Отговор
    "... Посланието на Йоан Кръстител, което казва на хората, когато се кръщават, а те го питат: „Какво да правим?“ Той им отвръща: „Задоволявайте се със заплатите, но не насилвайте никого…“...
    .... В коя Библия пише така?

    Коментиран от #90

  • 79 Миии

    16 3 Отговор
    Едно време през В.С.война така помагахме на фашистите иии..после се озъбихме от бомбардировки и репарации, глад и мизерия...

    Коментиран от #83

  • 80 русенец

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    той обича такива балъци като теб направи му голямо дарение за банковата му сметка
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Абе за пушкала нема проблем, налива се о

    8 4 Отговор
    Ама проблема е за пyшечното мeсо... много фира се даде на фронта, милиони боеспособни юнаци си платиха по 10,000 Евра и напълниха курортите в Европа, 5 мобилизации сториха, жените прибраха, по улици и кафенета ги сбират... ееее вече почнаа с указ и от чужбина да ги търсят... ама май ще изпълнят заръката на бай дън и скоро и последния 0краинец ще се яви при бай Св. ПЕШКО
  • 83 Глупости

    0 9 Отговор

    До коментар #79 от "Миии":

    Глад и мизерия в БГ имаше по Жан-Виденовото.
  • 84 Мимчят

    11 2 Отговор
    Махнете го тоя пастор.Да отива и остава там при зеления маймун да се изповядват.
  • 85 Б.Б

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Стоянов, Стоянов....да те е...кой те хване !
  • 86 пепа

    14 3 Отговор
    Това е върха на нахалството, да публикуваш толкова отвратителна статия, означава, че някой е загубил ума си от любов към фашистка окраина или към доларите ! Отворете някой сайт освен вашият и прочетете, вижте, тези безбожници украински, какви престъпления извършиха с православните църкви, преследване, побой на свещеници, това е истински грях към православието и Бога!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Павел

    5 3 Отговор
    Видяхме им вярата на украинските нацисти в Господ, видяхме ги как брутално се отнасят със свещениците и как поругават православните храмове. Да не забравяме, че нацистите в Украйна са католици и евреи и за тях православието е ерес! Да не говорим за другите им изстъпления.
  • 89 Анонимен

    2 2 Отговор
    Йехова сектата са комунисти от бкп дс, нищо, че дрехите им и храната, парите им идват от западните държави. Коце, отивай на фронта да браниш хората на путин.
  • 90 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "12340":

    Лука 3:14
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ярл фон Трън

    3 2 Отговор
    Православните свещеници обаче се държат достойно и следват народа в чувствата си към Русия. Колко български свещеници са намирали своя нов дом в Киево-Печорската лавра. Сега разколници, униати и евронацисти подлагат на гонение истинските православни. Тепърва ще узнаваме имената на новите великомъченици на светата православна църква.
  • 93 сара

    3 2 Отговор
    Такива хора са като лъч надежда в тези мрачни времена. Да е жив и здрав този човек и всички като него !
  • 94 сара

    1 4 Отговор

    До коментар #77 от "Лошо":

    Е, като питаш толкова много неща я се попитай и защо някой изобщо я започна тази война ? И този някой беше русия.
  • 95 пурко

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Падение":

    Аман от тези опорки на хора дето даже и представа си нямат от никакви ангели нито сега нито преди.
  • 96 коко

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Киркор":

    Изключително точно казано !!!
  • 97 Фонди

    5 2 Отговор
    Почти се разплаках, толкова трогателно. В коя НПО секта чете псалми този непоръбен идиот?
  • 98 Факти

    3 1 Отговор
    за втори път ни разказвате за този Пилев. Няма ли други свещенослужители, които вършат благодеяния в помощ на пострадалите от войната. Или това е ГЕРОЯТ !
  • 99 Да повърна

    2 2 Отговор
    Като чуя и видя пастор... и червата ми се обръщат да повърна.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.