Last news in Fakti

20 Март, 2023 10:00 2 126 51

Не харесваме "джендърите", но обичаме да побийваме жените си

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • джендър-
  • истанбулска конвенция

Алармисткият тон на БСП, която отдавна превърна громенето на Истанбулската конвенция в запазена марка, изобщо не е изненада по време на предизборната кампания, особено като се има предвид спадащата подкрепа за тази партия

Не харесваме "джендърите", но обичаме да побийваме жените си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полевите клиники за минало, обслужвани от партии като БСП, си остават пленници на носталгични времеви балони, макар да ни го представят като защита на някакви "традиционни български ценности". Коментар на Петър Чолаков.

През последните годни у нас все по-често се бие камбаната за тревога за някакви ужасни, привнесени от чужбина заплахи за "традиционните български ценности". Наскоро и Корнелия Нинова тропна с крак и заяви, че партията ѝ БСП стартира подписка за референдум срещу прокарването на "джендър идеологията" в образователната система.

Политическият компас е полудял

Алармисткият тон на БСП, която отдавна превърна громенето на Истанбулската конвенция в запазена марка, изобщо не е изненада по време на предизборната кампания, особено като се има предвид спадащата подкрепа за тази партия. Вече трябва да сме свикнали, че в бермудския триъгълник на българската политика политическият компас е полудял: не за първи път БСП, партия членка на ПЕС, застъпва позиции, които в други страни са запазена марка на заклетите консерватори.

Много по-трудно е да се преглътне фактът, че БСП, в която има уж силни феминистки организации, отказва да признае, също както и Конституционният съд, че Истанбулската конвенция е насочена главно срещу насилието в семейството. Както показват зачестилите у нас случаи на убити от партньорите си жени, нуждата да се вземат допълнителни мерки за превенция срещу подобни ужасяващи престъпления е крещяща. Дежурният контрааргумент на противниците на конвенцията, че в българското законодателство "си има достатъчно механизми за защита на жените", продължава да звучи смразяващо и безсърдечно.

България върви с години назад

Политизацията на семейните ценности и отношения отдавна е факт в САЩ, Западна Европа и др. страни. Тази политизация, предупреждават някои, противоречи на авторитетните дефиниции на политиката на Аристотел и Джон Лок. За Аристотел политиката се занимава с управлението на полиса, а семейните дела са отделна сфера. Лок, в своя "Първи трактат за управлението", настоява, че властта на краля е различна по природа от тази на семейния патриарх. Само че и по времето на Аристотел, а и столетия по-късно при Лок, жените нямат политически права.

През последните 150 години в западния свят, но не само, теми като правата на жените, борбата, за които намира израз в четирите различни вълни на феминизма, а през последните години и въпроси като биологичните и социалните измерения на пола, правата на LGBT+ хората и др. заемат ключово място на политическата арена.

Както шеговито, но проницателно отбелязват героите на Георги Господинов във "Времеубежище", у нас това, което се проблематизира на запад, винаги идва със закъснение от поне десетина години. Ехото от далечния тътен на дебатите по споменатите теми, неизбежно ще звучи все по-силно в България.

Българското общество не може да избяга от тези връхлитащи ни теми

Нашето общество се разтресе от своя първи, истински или фалшив #MeToo момент, замесил името на Ю. Вергов и Д. Димитрова. И тук лагерите на консерваторите и левите либерали премериха сили в публичното пространство, както вече отдавна го правят по "любими" теми като набезите на "норвежките джендъри".

Далеч по-малка част, по обясними причини, се вълнува и спори по повод на предстоящата лекция на канадския психолог и политически философ Джордан Питърсън на 4 май в НДК. Питърсън оспорва наличието на обществено значима разлика в заплащането на жените и мъжете в развитите държави на запад (the gender pay gap), критикува квотите за малцинства при кандидатстването в университетите и пр. Някои вече побързаха да изкупят билетите за събитието, а други саркастично отбелязват, че то съвсем подходящо се организира от родния Comedy Club.

Някои от идеите в книгите на Питърсън, като сравнението между "естествената йерархия" при хората и тази при ракообразните, за мен са озадачаващи. Но той има дързостта да коментира и реални проблеми, често замитани под килима. Например: насред дискурса, който понякога сприхаво обозначава всичко, което не му харесва, с етикета "токсична мъжественост", все повече момчета израстват без позитивни ролеви модели, остават в плен на порнографията и видеоигрите или се присъединяват към движението Red Pill (което само задълбочава противопоставянето между половете); броят на студентите от мъжки пол намалява; съдебната система често несправедливо обръща гръб на правата на бащите при развод и др.

Уви, в полевите клиники за миналото, разкрити от партии като БСП, прогресивният дух отсъства изначално. Те си остават продавачи-пленници на носталгични времеви балони. А ако традиционните ценности са мъжете да побийват жените си, или от кръстовищата да ни се усмихват полуголи девойки в реклами на алкохол, определено можем и без тях.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    78 15 Отговор
    Не е вярно ! Жените си обичаме и уважаваме , а джендърите обичаме да побийваме !!!
  • 3 Сменям си ник-а

    23 8 Отговор
    В Африка започва "нова студена война" между Москва и Вашингтон , пише The New York Times за това . Вестникът отбелязва, че Съединените щати повтарят своята украинска стратегия и споделят секретна информация с властите на страните, "за да разкрият плановете на Русия".

    Подхранвано от оръжия, злато и социални медии, съперничеството между Русия и Запада в Африка бързо ескалира. Последната гореща точка беше Чад “, се казва в статията.
  • 4 Българин🇧🇬

    72 9 Отговор
    За домашно насили или каквото и да било насилие си имаме НПК не са ни нужни джендар педофилски закони в България.
  • 5 да де

    63 10 Отговор
    Най-обичам гьобелсвеле да ми казва какво да обичам.
  • 6 Тизе

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Да не си от семейство , къде са те затварали у кошарата ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    52 3 Отговор
    Кво общо има домашното насилие с джендар проповедничеството? Кроят се джендарите зад домашното насилие. Насилието при хомотата ежв пъти повече от колкото при хетрото обаче насърчават джендарите към ЛБГТИ живот.
  • 9 Хахаха

    47 2 Отговор
    Щото при джендърите домашно насилие няма:)))
  • 10 ФЕЙК

    53 3 Отговор
    Любимото хоби на Петър Чолаков е да защитава джендърляка . Той е образец за мъж никога не посягал на жена си защото е женен за мъж!
  • 11 Истината

    7 41 Отговор
    БСП няма никакви конкретни политически ценности: БСП има господар в Кремъл, който и казва кои "ценности" да използва, за да му служи (това важи за всички руски партии в България - Възраждане, ВМРО, на Янев, ИТН, частично ГЕРБ, Изправи се, Майките и т.н.) Заради това можете да видите БСП да прави неща, която нито една лява партия няма да направи.

    Коментиран от #27

  • 12 Професора

    48 3 Отговор
    Мечтата на соросите и техния кумир Сорос е свят населен само от хомосексуалисти и управляванот транс нац компании без да съществуват държави . Идеите на
    Карл Попар ненормакника са светилото за чичо Сорос
  • 13 Маца

    30 7 Отговор
    Като се приемат джендърските декларации и тия, дето бият жените си веднага ще станат кротки агънца. Има един малък проблем обаче - те в голямата си част или не могат да четат, или от 10 години един весник не са прочели.Така че тия писания въобще няма да стигнат до тях. Трябва една здрава тояга и държава, а не декларации.
  • 14 Град Симитли

    20 2 Отговор
    Начеса си интелекта, като крава у дувара, чолак!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 12343211

    6 4 Отговор
    Жената винаги е била шия, ако стане глава кой ще я замести ?
    Винаги са ръководели било в храмове, бордей.
    Мъже вече няма... дори и за ший не стават.
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    29 0 Отговор
    ХАХА А В ГЕРМАНИЯ
    ГЕРМАНСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ НАПРАВО
    КАРАТ ЖЕНИТЕ СИ ДА ХОДЯТ С ФЕРЕДЖЕТА :))
  • 18 нннн

    42 2 Отговор
    Глупости! Всред хората, които познавам, никой не бие жена си. Ако има единични случаи някъде, службите да си вършат работата и да наказват сериозно. Не е нужно в учебниците да пише, че е нормално и даже модерно момчето да се чувства момиче и обратното.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Адам Хилтън

    36 2 Отговор
    В Дойчеландия пък хем обичат джендърите, хем оставят жените си да бъдат нападани и убивани по улиците от скъпоценните им мигранти. Я да спрат с лицемерието, и си гледат тяхната кочина тия дойчовци!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гладен

    30 0 Отговор
    Дойче зеле да напише нещо и за правата на американците ама не му стиска. В Америка имаш право да умреш по всяко време ако на някой му скимне да влезне в училище или МОЛ с автомат. Нещо зелето да се изкаже по темата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    28 0 Отговор
    Дойче зеле.Щом те го казват,значи е точно обратното.
  • 27 Зеления

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Ааа недей така, ние от промяната бъркаме под полите на жените и не им нарушаваме правата

    Коментиран от #33

  • 28 Всъщност

    23 0 Отговор
    В тъй-наречения от автора западен свят жените заемат много по-малко управленски постове отколкото жените в Източна Европа . А заплатите на жените там , на запад , са средно с 30% по-ниски от мъжките за еднакъв труд . Има си статистики !

    Коментиран от #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 DW - Пропаганден машинен

    17 1 Отговор
    Ми те жените ни са по мъже от джендъpите !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Две неща:

    12 0 Отговор
    1. Нас не ни притеснява какъв е главния фокус на конвенцията, а какво се опитвате да пробутате покрай нея.

    2. Ако искате да намалите насилието над жените - първо трябва да намалите полигамията. Последното води до свръх насилствени общества. Докментирано е от векове. Нали се сещате, slut shaming…

    Коментиран от #36

  • 33 Истината

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Зеления":

    ... е че Бориславова съди Чалгарчето за същото, което ти така анонимно пробутваш, и ще го осъди.

    Коментиран от #42

  • 34 Родител

    23 0 Отговор
    "джендър идеологията" е ИДЕОЛОГИЯ, не наука. Наука е БИОЛОГИЯТА и там има само два пола - мъжки, женски. При идеологията може да се съставят полове колкото пожелаеш

    Защо трябва да се вкарва в образованието идеология и идеологизират детските умове в зародиш?
    Колко трябва да си извратен и болен за да правиш това?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Червената книга

    0 10 Отговор

    До коментар #32 от "Две неща:":

    Българския ганчо си въобразява, че не му личи, какви са му "ценностите". Обаче вече не останаха жени балъчета, затова и той самия е на изчезване :)

    Коментиран от #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Разбира се,

    14 1 Отговор
    никой няма грам съмнение, че самият автор е върл джендър, примитивен евроатлантически папагал на киашка от Козяк и родоостъпник.
  • 39 Перо

    15 2 Отговор
    БГ има достатъчно добро законодателство против насилието, така че е абсолютно нецелесъобразно да вкарваме нови, неоправдани и двусмислени ангажименти в тази насока!
  • 40 И вие ще разберете

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Вие":

    Знаеш ли кучето кога най-лошо хапе - когато е заклещено в ъгъла и НЯМА ИЗБОР.
  • 41 ДВ подкрепата за вас е 0!

    14 1 Отговор
    ДВ долнопробни краварски мисирки
  • 42 Хаха

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Разбрахме те че ще гласуваш за промяната. После да не бръкнат и под твоята пола и да ти откраднат бикините.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Доси

    10 0 Отговор
    Не се засягайте,защото и джендърите ще побийваме
  • 47 Баро

    5 0 Отговор
    Никога не е лошо да си лъснеш обувките по някой джендар.
  • 48 Вие

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Червената книга":

    пък ще си измрете с по 10-15 котки… и пак няма да е същото
  • 49 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Всъщност":

    Може да добавиш, че в Англия правото на жените да гласуват също не е от много отдавна

    Коментиран от #51

  • 50 Лицемерна защита

    3 0 Отговор
    Побийването на жените се увеличи сред маргиналите и лумпените след 1989г. чисто и просто защото отслабна държавата и съответно правосъдието се превърна в кривсъдие. При Тошо съдът на 99% отсъждаше в полза на жената и децата ,и жилището и издръжката. Побойниците ги озаптяваше първо ОФ организацията,профсъюзите,Партията и чак тогава МВР, тоест защитата беше ешелонирана. Днешната жендърска защита е лицемерна и средство за точене на обществени ресурси. Това е псеввдо защита поощряваща еднополовите семейства,педофилията,инцестата и инбридинга. Либерастният изрод Даниъл Кон Бендит е христоматиен пример за наглото им лицемерие.
  • 51 Далач , далеч

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българка":

    Нравоучителството на Запада ми изглежда нагло и лицемерно. Бългория веднага след 09.09.1944г. е дала всички възможни права и защити на жените далеч,далеч преди прехвалените западни демокрации. Още не е имало избрано Народно събрание и правата им са дадени с Наредба - закон на ФО правителството.