Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Март, 2023 10:01 2 351 44

Това е забранено: руското Z, свастики, образът на Хитлер

  • руски терористи-
  • символ z-
  • русия-
  • нацисти-
  • свастика-
  • символ-
  • украйна-
  • война-
  • адолф хитлер-
  • пкк-
  • ислямска държава-
  • пречупен кръст

Ако в Германия носиш тениска със знака Z, символ на руските части във войната срещу Украйна, ще бъдеш глобен

Това е забранено: руското Z, свастики, образът на Хитлер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Показването на "Знаци на противоконституционни и терористични организации" в Германия е забранено, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс. Забраните обаче не важат, когато използването на знаците служи за "обществена просвета, за защита от противоконституционни действия, за целите на науката или изкуството, както и за информиране за съвременни или исторически събития или подобни" - като показването им например този текст.

Руският символ Z

Още новини от Украйна

Най-новата забрана, свързана с показването на символ, всъщност представлява изключение, тъй като в този случай не става дума за класифицирана от държавата "противоконституционна или терористична организация": германец от руски произход е трябвало да плати глоба от 1500 евро заради това, че дошъл на работа с тениска със символа Z, информира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Именно с този знак са маркирани руските военни машини в Украйна.

Освен това знакът се утвърди в Русия като пропаганден символ на подкрепата за агресивната война и "краси" фасадите на сгради. В конкретния случай присъдата на първа инстанция, за която пише ФАЦ, още не е потвърдена от по-висша. Но в района на Висбаден например демонстрацията на символа Z пред обществеността се оценява като наказуемо деяние, тъй като "би могла да наруши обществения мир".

Пречупеният кръст

Повечето символи, които са забранени в Германия, са от времената на националсоциализма. Най-известният от тях е пречупеният кръст, макар да е много по-стар и изобщо да не е откритие на нацистите. Подобно на много други нацистки символи, той пропагандира една античовешка, расистка идеология, чиито знаци в Германия обичайно не би трябвало да бъдат показвани пред обществеността.

Изключения се допускат при изложби в музеи - кагота например се показват униформи от времената на националсоциализма с пречупени кръстове. В тези случаи показването на символите има просветна цел. Разрешено е показването им и когато то еднозначно символизира отхвърляне - например когато пречупеният кърст е задраскан.

Образът на Хитлер

По време на националсоциализма изображенията на Хитлер са навсякъде - те висят във всеки кабинет и са по всички банкноти и монети.

Те са символ на Хитлеровата партия и на нацистката държава като цяло. Разпространението на образа на Хитлер като например на тази чаша е наказуемо. При това наказуемостта не произтича от свързано с използването на чашата противоконституционно намерение.

Руните SS

Охранителните отряди SS (Schutzstaffel) са били най-важният и най-репресивният орган на националсоциализма. Те са символ на най-зловещите военни престъпления. Те участват в управлението на концентрационните лагери и в Холокоста и по време на Нюрнбергските процеси са определени като престъпна организация.

Знакът SS, състоящ се от две руни (буквите от азбуката, използвана от германските народи), е забранен след войната. Забранени са и всички предмети, съдържащи двойното S - знамена, емблеми, униформи, лозунги, приветствия и песни, съдържащи SS. Впрочем, в Германия двойното S е забранено и по регистрационните табели на автомобилите.

Хитлеровият поздрав

Забрана може да бъде наложена и на жест - тя важи за Хитлеровия поздрав. Приветствието с изпъната нагоре ръка е най-обичайното за нацистите и е израз на култа към личността на диктатора. В повечето случаи то е придружено от думите "Heil Hitler" oder "Sieg Heil" ("Да живее Хитлер" или "Да живее победата"). Днес този поздрав, често използван от неонацистите, е забранен в Германия.

Той обаче може да се показва в документални филми, пиеси или за обозначаване на дистанцирането от нацизма. Днес неонацистите използват леки модификации на приветствието, за да заобиколят забраната. Но за всички забранени знаци важи следното: ако отклонението е твърде близко до оригинала, забраната остава в сила.

Знамето на Ислямска държава

Ислямските терористични организации като Ал Кайда или т.нар. "Ислямска държава" (ИД) също са забранени в Германия. Това се отнася и за знамето на ИД - то е забранено от 2014 година като символ на една противоконституционна организация. При налагането на забраната Федералното министерство на вътрешните работи изтъква, че тя не е срещу ислямската символика като цяло, а срещу използването ѝ за противоконституционни цели.

Знамето на ПКК

Понеже Кюрдската работническа партия (ПКК) е определена като терористична организация в Германия и в ЕС като цяло, във Федералната република е забранена както самата тя, така и нейното знаме. Но то отново и отново се развява по демонстрациите на нейните привърженици.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zеленски

    44 7 Отговор
    Е пътник

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    10 20 Отговор
    Ето до какво води липсата на дипломация - в Русия се създаде екстремизъм.

    Ако не ги бяха дразнили - нямаше да е така.
  • 5 Да, бе

    51 7 Отговор
    Ще им сложат едно голямо Z на райхстага... Няма да им е за първи път, я...
  • 6 Адам Хилтън

    43 4 Отговор
    Е очевидно е позволено за украинците - чиито Азов имат и СС, и вълчата кука и черното слънце на герба си.
  • 7 Путин

    4 23 Отговор
    Евреин съм
  • 8 Воин

    23 3 Отговор
    Ми да забранят и с...са между нормалните хора и ще станат по демократични и от Господ
  • 9 Абе

    40 8 Отговор
    В украйна е пълно с пречупени кръстове по военната техника и се поздравяват с Хитлеровият поздрав.
    Това какво е и защо Европа ги подкрепя?
  • 10 Спеца

    34 5 Отговор
    Германците изтрещяват от ден на ден повече и повече.Скоро сънародниците ни ще търчат с 200 насам.
  • 11 И Полша може да удари по русия

    3 22 Отговор
    Ако Украйна загуби войната с Руската федерация, Полша ще бъде принудена да влезе в конфликт.
    Това заяви посланикът на Полша във Франция Ян Емерик Рошишевски в ефира на телевизионния канал LCI, коментирайки решението на страната му да прехвърли бойни самолети в Украйна. Според него Варшава няма да има друг избор, предава УНИАН.
    Известният руски политолог Анатолий Несмиян обясни, че това е пряка заплаха за Кремъл. вече почти се примири Финландия да бъде приета в НАТО, което прави много проблематична възможността Балтийският флот да отиде на помощ на Калининград. Следователно въвеждането на полските въоръжени сили на територията на Украйна ще създаде реално две заплахи - при опит за пряка заплаха срещу Полша, тя ще има възможност за асиметричен отговор към Калининград, а при поне един удар на територията на Полша, цялото НАТО ще бъде ангажирано с бъдещите събития“, обобщава Несмиян.

    Коментиран от #28

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не виждам кохортата

    33 1 Отговор
    от аналнилиз-тори на ЦРУ Козяк да словоблудства с визитата на г-н Си в Москва.

    Или и те са ударени с мокър парцал като Сащисаният разбойник? ...

    С две думи: Вова и г-н Си предложиха кравария да забрави бандитските си инстинкти и да стане нормална държава в международните отношения. Или ще се срещне с предизвикателства, каквито не е виждала в кратката си история. Има избор...и да не плаче, че някой я заплашва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Явно живеете

    30 2 Отговор
    В сферата на пожеланията !
    Иначе хората в Германия все по–често започнаха да се поздравяват със Z с палеца и показалеца на двете ръце и все по често демонстративно до пускат "Калинка". На немците започна да им писва целия този укр0цирк и масово започнаха да излизат по улиците и да протестират.
  • 16 Предлагам

    28 1 Отговор
    Германия да въведе като национален празник рождената дата на степан Бандера...героя на Украйна и да окачат лика му в парламента
  • 17 Москвича

    20 5 Отговор
    "Слава Окраини" == "Хайл Хитлер"
  • 18 Дойче зеле

    14 2 Отговор
    Киселото зеле през пролетта трябва да се забрани със закон. Който съхранява подобна субстанция след първи април, да се арестува за биотероризъм.
  • 19 Шаро

    12 0 Отговор
    Демокрация, сър! И свобода на словото, мисълта и волеизявлението. Това и по соца не беше чак толко... Гнусен неолиберален концлагер става света. Май трябва рестарт.
  • 20 честен ционист

    14 3 Отговор
    На всички маратонки на New Balance има знакът Z. Наскоро си купих поредния чифт.
  • 21 Руско Зъ

    8 2 Отговор
    А латинското Zъ Zабранено ли е?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Прокобатор

    8 4 Отговор
    А ,,жълтите звезди" от ,E U" флага кога? И има ли разлика между тях и ,,червените
  • 25 Развеселен

    5 9 Отговор
    Скоро Z ще бъде забранен и в останките на Русия.
    Ще остане в историята като последната буква от азбуката на латиница, отмятаща края на Русия.
  • 26 реру

    11 2 Отговор
    Независимо от забраните, те промениха рязко хода на историята...

  • 27 Eдин

    12 4 Отговор
    Ей , и Zorro забраниха! А "Маин кампф"? Защо ... я има на пазара? ?
  • 28 Чукът

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "И Полша може да удари по русия":

    И след като го каза, веднага от Полша излезнаха с декларация, че дебилът им не е бил разбран правилно, а причината е, че нападайки Русия, Полша няма да се ползва от чл.5 на терористичния пакт нафто( който дава право на всяка една нафтофска държава да изпрати в помощ каски, памперси, цветя за стотиците хиляди гробове в Полша), и също така няма да бъде третирана по същия начин, както това става в градове и села в Украинска област( защото там населението е руско) а един два града ще бъдат заличени като предупреждение веднага след опита на поляците, а ако продължат, то държавата Полша ще престане да съществува, като предупреждение за останалите войнствени терористи и особено за сатанисти Сащ и Англия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дебилите скочиха срещу БЪЛГАРСКАТА буква

    4 0 Отговор
    Ще има да плачат майките на измислените джурналисти от факти, когато ги целуват студени .
  • 34 хаха

    9 1 Отговор
    Буквата Z e старобългарска буква и може да бъде намерена от всеки нормален Българин, за разлика от дебилите които тук я плюят, поради съвместимото им здравословно състояние с това на Байдън.
  • 35 Цитат

    8 0 Отговор
    Нацизмът в Германия е жив.
  • 36 ха ха

    4 0 Отговор
    да бе , затова си препечатват речи на хитлер и си ги раздават
  • 37 стария моряк

    8 0 Отговор
    Интересно германските пристанища ще приемат ли кораби на "Зодиак" на които в зависимост от това какъв тип кораби са има едно голямо "Z" , на бака , на огледалото или на димохода!
  • 38 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    те затова яко печатат книгата "неговата борба" защото няма забрана когато служи за обществена просвета,

    Коментиран от #44

  • 39 Леля Гошо

    7 0 Отговор
    В т.нар. "свободен свят", всяко нещо което не е угодно на властимащите "би могло да наруши обществения мир". Bye-bye civil liberties.
  • 40 И КИЕВ Е РУСКИ

    7 0 Отговор
    Z-къде да платя глобата?
  • 41 Зеленката

    3 0 Отговор
    Затова се преименувах на Олодемир Еленски!
  • 42 Гледайте

    2 0 Отговор
    да не ви се случи това: "Mit "Z"-Symbol durch Hamburg gefahren: 4.000 Euro Geldstrafe" - сигурен съм, че ще го разберете и без превод. :)
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Урюрвкос":

    2 часа назад, источник: © РИА Новости
    Российские силы контролируют Артемовск на 80 процентов, заявил Пригожин
    МОСКВА, 11 апр — РИА Новости. Восемьдесят процентов Артемовска находится под контролем российских сил, сообщил основатель группы «Вагнер» Евгений Пригожин сообщил в Telegram-канале «Позывной Брюс» военного корреспондента Александра Симонова.