Last news in Fakti

2 Април, 2023 10:14 9 342 109

"Форин афеърс": Си Дзинпин казва, че подготвя Китай за война

  • си дзинпин-
  • китай-
  • война

През последните месеци Пекин разкри и нови закони за военна готовност, нови убежища при въздушна атака в градовете около пролива с Тайван, както и нови бюра на службата „Национална отбранителна мобилизация“ в цялата страна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският лидер Си Дзинпин казва, че се подготвя за война. На годишната среща на Китайския парламент и неговия висш политически консултативен орган през март Си включи темата за готовността за война в четири отделни речи, като в единия от случаите каза на генералите си „да имат дързостта да се бият“.

Правителството му също така обяви увеличаване на отбранителния бюджет на Китай със 7,2 процента, което е удвояване за последните десет години, както и планове страната да стане по-малко зависима от чуждестранен внос на зърно. През последните месеци Пекин разкри и нови закони за военна готовност, нови убежища при въздушна атака в градовете около пролива с Тайван, както и нови бюра на службата „Национална отбранителна мобилизация“ в цялата страна.

Твърде рано е да се каже със сигурност какво означават тези развития. Конфликтът не е сигурен или неизбежен. Но нещо се промени в Пекин, което политиците и бизнес лидерите по цял свят не могат да си позволят да игнорират. Ако Си казва, че се готви за война, би било глупаво да не се вярва на думите му.

Плачещи духове, треперещи врагове

Тазгодишната среща на Общокитайското събрание на народните представители и конференцията на Китайския народен консултативен съвет – познати като двете сесии, тъй като и двата органа заседават едновременно – може да не бъдат обичайни, и първият знак за това дойде на 1 март, когато водещото теоретично списание на Ктайската комунистическа партия публикува есе, озаглавено „Под ръководството на мисълта на Си Дзинпин за укрепване на армията ще напредваме победоносно“. Есето се появи под името „Джун Джън“ – омоним на военно правителство, който вероятно се отнася за висшия военен орган на Китай – Централната военна комисия. В него се твърди, че „модернизацията на националната отбрана и армията трябва да бъде ускорена“. То също така призовава за засилване на военно-гражданския синтез – политиката на Си, която изисква частни компании и граждански институции да служат на усилията за военна модернизация на Китай. В речта, която Си произнесе пред китайските военни лидери през октомври 2022 г., бяха отправени леко завоалирани подмятания към Съединените щати:

„Изправени пред войни, които могат да ни бъдат наложени, ние трябва да говорим на врага на език, който той разбира и да използваме победата, за да спечелим мир и уважение. През новата епоха Народната армия настоява да използва сила, за да спре воюването... Нашата армия е прочута с добрите си умения за воюване и с високия си боен дух. С просо и пушки тя победи армията на Кумингтан, оборудвана с американска техника. Тя победи въоръжения до зъби световен враг номер едно на корейското бойно поле и извърши могъщи и величествени бойни действия, които потресоха света и накараха духовете и боговете да плачат.“

Още преди публикуването на есето имаше индикации, че китайските лидери може би планират възможен конфликт. През декември Пекин обнародва нов закон, който позволява на Народната освободителна армия по-лесно да активира запасните си сили, както и институционализира система за попълване на бойните редици в случай на война. Подобни мерки, както отбелязаха анализаторите Лил Голдщайн и Нейтън Вехтер, подсказват, че Си може би е научил урок по военна мобилизация от неуспехите на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Законът за управление на военния резерв не е единствената правна промяна, която подсказва за приготовленията на Пекин. През февруари висшият съвещателен орган на Националния народен конгрес прие решение за адаптиране прилагането на някои разпоредби на наказателно-процесуалния кодекс към военните действия по време на война, което според държавния вестник People’s Daily дава на Централната военна комисия правомощието да адаптира правните разпоредби, включително „юрисдикцията, защитата и представителството, принудителните мерки, завеждането на дела, разследването, обвинението, съдебния процес и изпълнението на присъдите“. Макар да е невъзможно да се предвиди как ще бъде използвано това решение, то може да се превърне в решение, използвано срещу индивиди, които се противопоставят на завземането на Тайван. Народната освободителна армия може също да го използва да претендира за правна юрисдикция над потенциално окупирани територии, например Тайван. Или пък Пекин може да го използва да задължи китайските граждани да подкрепят решенията му по време на война.

От декември китайското правителство отвори много бюра на Националната служба за мобилизация – или наборни центрове – из цялата страна, включително в Пекин, Фуджиян, Хубей, Хунан, Вътрешна Монголия, Шандонг, Шанхай, Сечуан, Тибет и Ухан. Същевременно градове в провинция Фуджиян, която е от другата страна на Тайванския пролив, са започнали изграждане или реконструкция на бомбоубежища и на поне една „военновременна спешна болница“, според китайската държавна медия. През март Фуджиян и няколко града от провинцията започнаха да блокират чуждестранни IP адреси, така че да нямат достъп до правителствени сайтове, вероятно за да попречат проследяването на китайските приготовления за война.

Ако тези събития загатват за промяна в мисленето на Пекин, то двете сесии и случилите се срещи по време на тях само я потвърдиха. Сред предложенията, обсъдени от Китайската народно-политическа консултативна конференеция, е и план за създаване на черен списък на активисти и политически лидери, подкрепящи независимостта в Тайван. Предложен от популярния ултранационалист и блогър Джоу Сяопин, планът разрешава убийството на лица, включени в черния списък – включително вицепрезидента на Тайван Уилям Лай Чинг-те, в случай, че те откажат да се реформират. По-късно Джоу каза за корейския вестник Минг Пао, че предложението е било прието от конференцията и „предложено на съответните власти за оценка и решение“. Подобни предложения не идват случайно. През 2014 г. Си награди Джоу за „позитивна енергия“ в неговите йеремиади срещу Тайван и Съединените щати.

На срещите по време на двете сесии премиерът в оставка Ли Кекянг оповести военен бюджет от 1,55 трилиона юана (приблизително 244,8 милиарда долара) за 2023 г., което е със 7,2 процента увеличение от предишната година. Ли също така призова за повишена „подготовка за война“. Западните експерти от дълго време смятат, че Китай крие разходите си за отбрана. През 2021 г. например, Пекин заяви, че е изхарчил 209 милиарда долара за отбрана, но стокхолмският Международен институт за изследване на мира оцени реалната цифра на 293,4 милиарда долара. Дори и официалните китайски цифри надвишават военните разходи на всички съюзници на САЩ от Тихоокеанския договор взети заедно (Австралия, Япония, Филипините, Южна Корея и Тайланд), като е сигурно, че Китай харчи значително повече, отколкото разкрива.

Но най-красноречивите моменти от срещите на двете сесии, вероятно очаквано, са свързани със самия Си. Китайският лидер произнесе четири речи в една – една за делегатите на Ктайската народна политическа консултативна конференция, две за Националния народен конгрес, и една за военните и паравоенните лидери. В тях той описа мрачен геополитически пейзаж, открои Съединените щати като съперник на Китай, призова частният сектор да служи на китайските военни и стратегически цели и подчерта, че той вижда обединяването на Тайван с континенталната част на страната като жизненоважно за успеха на разписаната от него политика за постигане на „великото обновление на китайския етнос“.

В тази първа реч от 6 март изглеждаше, че Си подготвя индустриалната база на Китай за борба и конфликт. „През настъпващия период рисковете и предизвикателствата, пред които ще се изправим, непрекъснато ще се увеличават и ще стават по-остри“, предупреди той. „Само когато всички хора мислят на едно място, работят усърдно на едно място, помагат си взаимно на общата лодка, обединени като един, имат смелостта да се борят и са добри в битката, могат да продължат да печелят нови и велики победи.“ За да помогне на ККП да постигне тези „по-велики победи“, той обеща „правилно да насочва“ частния бизнес да инвестира в проекти, които са приоритетни за страната.

В същата реч Си отправи и директна критика към САЩ, нарушавайки практиката си да не назовава директно Вашингтон като съперник, освен в исторически контекст. Той описа САЩ и съюзниците им като основна причина за настоящите проблеми на Китай. „Западните страни, водени от Съединените щати, приложиха удържане по всички посоки, обкръжаване и подтискане срещу нас, което донесе безпрецедентно тежки предизвикателства пред развитието на нашата страна“, каза той. Докато администрацията на Джо Байдън набляга на „предпазните огради“ и други средства за забавяне и влошаване на отношенията между САЩ и Китай, Пекин очевидно се подготвя за нова, по-конфронтационна ера.

На 5 март Си изнесе втора реч, излагайки идеята за самодостатъчност на Китай, която се е развила много по-напред от всички предишни дискусии по темата, като каза че походът на Китай към модернизация зависи от прекъсването на технологичната зависимост от чужди икономики, имайки предвид САЩ и други индустриални демокрации. Си каза също и че иска Китай да прекрати зависимостта си от вноса на зърно и произведени стоки. „Ако имаме недостиг на някоя от тях, международният пазар няма да ни защити“, заяви Си. Премиерът в оставка Ли наблегна на същата точка в годишния си правителствен „служебен доклад“ в същия ден, казвайки че Китай трябва „непоколебимо да държи оризовите купички на повече от 1,4 милиарда китайци твърдо в своите ръце“. В момента Китай зависи от внос за повече от една трета от нетната си консумация на храна.

В третата си реч на 8 март пред представителите на Народната освободителна армия и Народната въоръжена полиция Си декларира, че Китай трябва да фокусира усилията си за иновации в националната сигурност и да създаде мрежа от национални запасни сили, които могат да бъдат използвани по време на война. Си призова също за кампания за „Национално обучение по отбрана“, която да обедини обществото зад Народната освободителна армия, припомняйки като вдъхновение Движението за двойна подкрепа – кампания от 1943 г. на комунистите за милитаризиране на обществото в района на тяхната база в Ян‘ан.

В четвъртата си реч (и първата от третия му мандат като президент) на 13 март, Си обяви, че „същността“ на неговата велика кампания за обновление е „обединението на родината“. Въпреки че той вече е загатвал връзката между абсорбирането на Тайван и неговата много прокламирана кампания за възвръщане величието на Китай, рядко пъти, ако изобщо се е случвало, го е правил с такава яснота.

Едно нещо е ясно след десетгодишното управление на Си – важно е той да бъде приеман сериозно, което много американски анализатори за съжаление не правят. Когато Си започна серия от агресивни кампании срещу корупцията, частните дружества, финансовите институции и секторите на недвижимите имоти и технологиите, много анализатори предричаха, че тези кампании ще имат кратък живот. Но те издържаха. Същото се отнася и за драконовите мерки на Си в политиката за „нула Ковид“ в продължение на три години – докато той не беше нетипично принуден да обърне курса в края на 2022 година.

Сега Си засилва една десетгодишна кампания за прекъсване на ключови технологични и икономически зависимости от САЩ и оглавявания от тях демократичен свят. Той прави това в очакване на новата фаза на идеологическа и геостратегическа „борба“, както той се изразява. Неговите послания за подготовка за война и заедно с поставянето на обединението с Тайван като условие за национално възраждане бележат нов етап в кампанията му на политическа война с цел сплашване на Тайван. Той очевидно е готов да използва сила за вземането на острова. Това, което остава неясно, е дали мисли, че може да го направи без да рискува неконтролирана ескалация със Съединените щати.

Автори Джон Помфрет и Мат Потинджър, Foreign Affairs

Джон Помфрет е бивш ръководител на бюрото на Washington Post в Пекин и автор на книгата „Прекрасната страна и Средното кралство: Америка и Китай от 1776 до днес“.

Мат Потинджър е председател на Китайската програма на Фондация за защита на демокрациите. От 2019 до 2021 е бил заместник-съветник по националната сигурност.

Източник "Форин Афеърс"

Превод "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ааа

    24 69 Отговор
    Въоръжете японците те ще.им дадат една война.

    Коментиран от #4, #102, #106

  • 2 Теле

    83 33 Отговор
    Браво на СИ, заедно с Ким ще изпекат кравите

    Коментиран от #15, #28, #60

  • 3 ММММ

    35 43 Отговор
    Стане ли война с Китай как ще приемаме в еврогеиския съюз 1 милиард китайски бежанци - не знам ?

    Коментиран от #5, #38, #108

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    30 7 Отговор
    Ей сига си е..... м...
  • 7 да де

    49 8 Отговор
    Ами нали знаете каквото повикало, такова се обадило.
  • 8 Сун Дзъ

    47 4 Отговор
    Ако искаш мир готви се за война.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димо

    26 64 Отговор
    Комунистическата идеология в действие! Най- опасната идеология за човечеството! Путин, Си комунистически малоумник до комунистически малоумник.Държат цели народи в бедност, заради техните тесни олигархични кръгове. Най -големия цинизъм на комунистическите лидери е, че Ге мят запада, а техните деца учат там, без изключение, техните имоти и пари са там, техните спестявания са в долари, швейцарски франк, паунди и евро. Държат населението месеци до колкото могат, пропагандата се вихри и това е резултатът.Култ към личността, война и това е.Политика на страх, непрекъснато, нищо градивно.Малоумника от Северна Корея и той е в клуба.

    Коментиран от #13, #39

  • 11 Корейска война

    35 3 Отговор
    Икономическите санкции и ковид кризата, вече са акт на война.
  • 12 Москвича

    56 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    "малко доплащане" ахахахах

    Госпожо гражданка на Република България,
    Президентът Радев е военен и разбира далеч повече от Вас, колко струва модернизацията на военната техника, от къде и в какъв срок.

    Вече купихме 16 Ф-16, не сте ли доволна? Ето каквото ни накараха демоНкратите, но нито са евтини, нито ще можем да ги ползваме преди 2030.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така де

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Учи мандарин. Не се бави.
  • 16 Сащ са война

    50 11 Отговор
    Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #61

  • 17 Българка

    19 60 Отговор

    До коментар #12 от "Москвича":

    Президентът Радев отдавна не е президент на българите , а прокремълски слуга и говорител. Освен това не спазва решението на НС и се поставя над Конституцията. Явно се е самозабравил от властта
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаро

    25 7 Отговор
    Народ събрал мъдрост от няколко хилядолетия.
  • 20 Панов

    19 41 Отговор
    Китайската армия е по голям фейк даже и от руската.
    Китай не е печелил война повече от двеста години.

    Коментиран от #45

  • 21 Резултатите

    44 11 Отговор
    от мирната политка на САЩ по света, а вече и на ЕС са налице- всички се готвят за война срещу тях,
  • 22 Гост

    19 7 Отговор
    Изправени пред войни, които могат да ни бъдат наложени, ние трябва да говорим на врага на език, който той разбира и да използваме победата, за да спечелим мир и уважение.

    повече какво да каже?
  • 23 Пешко

    22 38 Отговор
    Явно забравиха 80 -те години когато бяха само на ориз,но явно са решили да се върнат там заедно с Русия!

    Коментиран от #26

  • 24 За протокола

    32 2 Отговор
    Науката и техниката може да са напреднали много през последните хилядолетия но мисленето на хората не е мръднало изобщо, щом все още войните съществуват в нашия живот.
    Не ми се мисли колко учени, писатели, художници, композитори, музиканти, спортисти и всякакви други изключителни хора е изгубило човечеството заради тези безсмислени войни.
    Колко напред бихме били във всяко едно отношение ако тези хора бяха живели, ако нямаше огромните разрушения, които трябваше да се възстановяват, ако всички изхарчени за оръжия, муниции и военни цели пари, бяха използвани за решаване на проблемите на човечеството.
    Жалка история!!!

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 герги

    23 8 Отговор

    До коментар #23 от "Пешко":

    тоя Китай де говориш за него не е тоя де е сега. Тоя сега е най голямата икономика в света и всички по един или друг начин сме зависими от него. аланколу

    Коментиран от #105

  • 27 Димо

    15 24 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Точно заради такива невежи като теб вирее комунистическата идеология.Другия вариант е и невеж и платен.Сто години комунизъм, сто години бедност за народите, но богатства за комунистическите вурхушки.Колко време история ти трябва за да го проумееш!

    Коментиран от #29

  • 28 СиКим

    17 23 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Без западните технологии и инвестиции сега тия щяха да заплашват света с копия и прашки

    Коментиран от #30

  • 29 Червените

    10 8 Отговор

    До коментар #27 от "Димо":

    Се възползват от овчата мазохистична същност присъща на повечето хора
  • 30 Ожэффж

    28 15 Отговор

    До коментар #28 от "СиКим":

    Да де,ама сега са водещата икономика в света. Гадно ли ти е англосаксонски духачо?

    Коментиран от #34, #37

  • 31 Българка

    15 31 Отговор

    До коментар #18 от "хаха":

    Не забравяй, че за любимците ти от Кремъл човешкият живот нищо не струва. Те смята, че България, както Украйна по правото на силата им принадлежи. То и преди войната в Украйна всички дружно отричаха да се случи в 21-ви век и то в Европа пълномащабна, кървава война. И да не забравяме напоителните заплахи на руския фюрер от използване на ядрено оръжие.
  • 32 За капак

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "За протокола":

    Хората са единственият биологичен вид на земята който замърсява и руши екосистемата така че излиза че не е толкова лошо бройката на хората да е много по-малка от сега и по този начин също няма да има кой да воюва
  • 33 И Преди и сега

    10 14 Отговор
    Червената система носи скука и бедност на хората но пък върхушките им е много добре
  • 34 оди там

    9 14 Отговор

    До коментар #30 от "Ожэффж":

    Бе червен гZолизец , щото тук си на синя територия

    Коментиран от #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Щсдд

    7 9 Отговор
    Лилипутиното положение май ще го възпре, засега надявам се.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "ММММ":

    Те вече са тук ! Даже има и французи и германци , които живеят в ЕВРОЧАЙНА !

    Коментиран от #67

  • 39 На кой свят живееш бе?

    21 7 Отговор

    До коментар #10 от "Димо":

    "За 10 години Китай смая и изуми света, постигайки повече, отколкото Западът за 100 години.
    През 1980 БВП на глава от населението на Китай е едва 200 долара, а към края на 2022 е 12,556 щ.д. на човек и то по западни данни. Още по-изумителното е, че половината от този растеж е постигнат през последните десет години: така през 2012 година БВП на глава от населението е 6591.65 долара, а днес е 12,500. Това е двойно увеличение за период от десет години, каквото няма нито една държава от т.нар. "златен милиард".

    През 2014 година Китай изпревари САЩ по БВП ППП (което е много по-показателно от номиналното БВП), а през 2021 година стана първи в света по богатството, с което разполага. Китайското богатство е било около 7 трилиона долара през 2000 година, докато към 2020 година е 120 трилиона долара - невиждано в човешката история постижение и увеличение. Нещо повече, към 2022 година Китай е допринесъл с близо една трета от нарастването на цялото световно богатство.

    Китай има толкова роботи, колкото Европа и САЩ взети заедно. Днес китайските научни статии в повечето стратегически направления са по-цитирани, т.е. по-успешни академично, отколкото американските.Националният институт за научна и технологична политика на Япония тази година откри, че Китай е произвел по-голям брой качествени научни разработки, отколкото САЩ и Германия, които са след него в класацията.
    Китай е публикувал средно на година по 407,181 научни разработки и изследвания, докато САЩ са пуб

    Коментиран от #40, #41, #64, #109

  • 40 На кой свят живееш бе?

    14 8 Отговор

    До коментар #39 от "На кой свят живееш бе?":

    Китай е публикувал средно на година по 407,181 научни разработки и изследвания, докато САЩ са публикували 293,431 такива...

    Изобщо, в час ли си?
  • 41 И какво от това?

    7 13 Отговор

    До коментар #39 от "На кой свят живееш бе?":

    И най-богатите да станат пак си остават скучни ниски имитатори. никога не бих отишъл да живея киХай! прогрес е едно култура е друго а свобода на индивида е съвсем друго, камери нямат май само в тоалетните ама и това не е много сигурно в страна където всеки наблюдава всеки и наблюдаващия също е наблюдаван.. пробвай да пишеш там така както по форумите тука ..никакъв шанс

    Коментиран от #43, #46, #47

  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    20 6 Отговор
    КИТАЙ ПОКАЗА ЧЕ
    СОЦИАЛИЗМЪТ РАБОТИ :))
    .....

    Коментиран от #81

  • 43 САТИРА НА ХАНА

    16 5 Отговор

    До коментар #41 от "И какво от това?":

    ТОЧНО ТАКА - АКО СИ БЕЗДОМЕН
    И РОВИШ ПО КОФИТЕ Е ИЗРАЗ НА СВОБОДАТА
    НА ИНДИВИДА :))

    Коментиран от #54

  • 44 Щом Питаш

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Да ти кажа. Защото сме окупирана страна и ни имат само за територия, която използват и ще използват за бъдещи военни действия срещу Русия.

    Коментиран от #48, #66

  • 45 А по вода

    3 11 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    Червените ще са малко повече от тренировъчни мишени за НАТО които имат категоричен превес във военното дело по вода

    Коментиран от #52

  • 46 На кой свят живееш бе?

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "И какво от това?":

    "По бpoя нa ĸaмepитe нa глaвa oт нaceлeниeтo, CAЩ ca нa пъpвo мяcтo. B Cъeдинeнитe щaти ce пaдaт пo 15,28 ĸaмepи зa видeoнaблюдeниe зa вceĸи 100 дyши, cлeдвaн oт Kитaй oт 14,36 B чeлнaтa пeтицa пo бpoй инcтaлиpaни ĸaмepи влизaт cъщo Гepмaния, Beлиĸoбpитaния и Япoния..."
  • 47 Един Човек

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от "И какво от това?":

    Ако мислиш, че тук никой не те наблюдава, какво говориш, с кой се срещаш , къде ходиш, колко крачки правиш на ден, жестоко, ама жестоко се лъжеш

    Коментиран от #50

  • 48 Освен

    4 8 Отговор

    До коментар #44 от "Щом Питаш":

    Ти и няколкото останали копейки никой не е против и няма никакви обществени събития които да показват обратното. самото общество не е против от самото начало даже си гласува с превес за партии които са явно прозападни 🇧🇬🇪🇺🌐

    Коментиран от #96

  • 49 Вирус

    7 3 Отговор
    И сега какво западняците нещо яд ли ги е или само те могат да правят такива неща щото са"демокрация" хахаха
  • 50 🇺🇲 статуята на свободата

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Един Човек":

    може да е така може и да не е Но Пак сме си тук не сме тръгнали за киХай хахаххай
  • 51 Виж Втубата

    14 5 Отговор
    Скот Ритър: България, вие сте колонилен поданик на САЩ

    Коментиран от #70

  • 52 Под вода

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "А по вода":

    Тук избиваш рибата, сериозно.
  • 53 Дълго_Име

    13 4 Отговор
    Афторът кака Мара да погледне малко встрани и да даде свой анализ на Китай, а не да ни превежда чужди англосакски Афтори за дережето в Китай. Кравчовците отвъд голямата локва са наясно - няма да му се размине на Тахван - сега "пътят" е най-чист. А Си е мъдър, разбира това отлични!
  • 54 И Преди и сега

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "САТИРА НА ХАНА":

    Това изказване определено показва че другарите отново нямате никакъв шанс да ви се наложи системката. просто нямате достатъчно обективно и логично мислене хахах.

    влез във вътрешността на китай за да видиш истинска бедност: не означава само че като ровиш по кофите или спиш под мост си беден. Беден също така означава да живееш в сламена колиба и нямаш вода и ток както е в много селскостопански райони във вътрешността на китай. И не става дума за няколко милиона бездомни както е на запад а за десетки стотици милиони крепостни живеещи в миналото , за което разбира се не се говори изобщо поради простата причина че комунистите никога не са се свалили като особено желаещи да показват лошите страни на режима си. Много скоро ще се разбере за изопачаване на данни в представянето на икономиката на китай като по-добра отколкото всъщонст е
  • 55 Дидро

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "оди там":

    Тук е България и не е нито синьо-жълта, нито червена територия. Продажниците - вън!!!
  • 56 Смех 😆🤡🤣

    5 8 Отговор
    Китай има две атомни подводници и един стар съветски самолетонасач каква война с копия и лъкове ли😉😆🤟🤣
  • 57 Китай са в будна кома

    7 10 Отговор
    Китай е на прага на фалит,затънали са в дългове,много бедна държава ,там бачкат за купа ориз на месец,спасява ги за момента ЕС и САЩ

    Коментиран от #59

  • 58 Божеее,

    8 11 Отговор
    Този китайско-руски вирус ще съсипе света!В главите им се гонят лисици,все за оръжие говорят!Съсипахте Непал,сега ред на Тайван ли е?!Какво не ви стига-земя,хора,ресурси?!Или увреденият ви мозък не може да мисли за друго,освен за масови убийства и грабеж?!Питахте ли непалците,тайванците,украинците,грузинците,чеченците и т.н.дали искат да ги освобождавате,приобщавате,присъединявате?!Защо света е толкова безпомощен пред шепа откачени идиоти!!!Един, всеки ден гърми бомби в Японско море,друг съсипва 40 мил.държава/за пореден път/,трети се пъчи колко е велик и ще строи някакъв нов вид комунизъм,един пък,близо до нас си мечтае за нео османизъм!Да се побърка човек!
  • 59 Смех 😆🤡🤣

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Китай са в будна кома":

    А защо ги спасяват?
  • 60 Любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    А твоето лечение в КФМ кога започва ,продажно чифтокопитно?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Евроатлантик

    12 7 Отговор
    Поднебесната победи глобалистите в собствената им игра. А от няколко години Китай е с най-големият военен флот в света. Войната в Украйна се печеше още от 2002 година, та още тогава жълтурите са си направили сметките и са започнали да действат, ако не и по-рано. И сега, когато сме на прага на световна война, те ясно заявяват на коя страна ще бъдат. Азия, Южна Америка, Африка срещу Европа, Северна Америка и Австралия. Китай вече победи икономически запада. Но военно също не е за подценяване. А има за съюзник и Русия.
    Затова и почнаха совалките към Китай, а на слипи Джо почнаха да не му вдигат телефона.

    Коментиран от #65, #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Даа бе

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "На кой свят живееш бе?":

    Изпреварил? НА КУКОВДЕН..........1.САЩ
    2.КИТАЙ
    3.ЯПОНИЯ
    4.ГЕРМАНИЯ
    5.ФРАНЦИЯ
    6.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
    7.ИТАЛИЯ
    8.ИНДИЯ
    9.КАНАДА
    10. ЮЖНА КОРЕЯ
    11.РУСИЯ
    най голямата по територия и най богатата на ресурси русия....извън десетката.....

    Коментиран от #68

  • 65 Папагал

    4 4 Отговор

    До коментар #62 от "Евроатлантик":

    Смени плочата,тия измишльотини ги слушаме от 44 та година,
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Това безпаметно пустословие за бабите на село ли си го писал бре?
  • 68 На кой свят живееш бе?

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "Даа бе":

    Изобщо знаеш ли за какво става въпрос, за какво пиша, а и не се разбира ти за какво се бориш?

    Коментиран от #72

  • 69 Баааууууу

    4 8 Отговор

    До коментар #62 от "Евроатлантик":

    Китай вече победи икономически запада?????...........ВЪЗМОЖНО Е ,НО САМО В ТВОИТЕ СЪНИЩА И МЕЧТИ!! Да не би Си Дзипин на тебе да се отчита на кого дига телефона и на кого не!! Нали си взе суровини и енергийни ресурси на безценица от Русия?? Та дори и територии!! За него това е важно!! Нали до сега НАТО се готвеше за война с Русия та даже вече воювал в Украйна , сега Китай се готвел за война с цивилизования свят? Хайде разберете се с главите си?
  • 70 Констатирал

    2 7 Отговор

    До коментар #51 от "Виж Втубата":

    За всички руските публикации в youtube са безкрайно безинтересни! ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ СА, А НЕ ИНФОРМИРАЩИ!!

    Коментиран от #94

  • 71 НАТООТАН

    3 6 Отговор
    От китаеца войник не става, а и той самия не ще да е! За каквото и да ги готви Си да внимава, да не събуди японеца!!!

    Коментиран от #73

  • 72 Даа бе

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "На кой свят живееш бе?":

    Няма как да знам псевдо анализторе за какво пишеш ,ТЪЙ КАТО И ТИ НЕ ЗНАЕШ!! САМО СИ COPY/PASTE!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Рико анаграмата.

    8 1 Отговор
    Ако Джуунайтед Снейкс продължат да бъдат така арогангтни и убедени в своята изключителност ще бъдат наритани сериозно и доста самолетоносачи ще станат прекрасни подводни рифове в Южно китайско море.Си отиде при В Путин да иска помощ в хиперзвуковите ракетни технологии и ракети също.На какво разстояние е един самолетоносач от дъното?На един кинжал разстояние.Който разбрал,разбрал.

    Коментиран от #75, #76, #77, #91

  • 75 Даа бе

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "Рико анаграмата.":

    Отишал Си ..............Отиде за суровини и енергийни ресурси на безценица, усети безпомощният Путин и реагира на момент!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Онзи

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "Рико анаграмата.":

    Аре стига с тия ракети бре? Да не мислиш. че САЩ и НАТО нямат противодействие ?!?
  • 78 Алооооуу

    0 3 Отговор
    Пишман историкооооооо..............Ти в кои епохи живееш? Ще ни плашиш със стенобойно машини ли? .............Човек да се смее ли, да плаче ли, какво да прави???? Те и САЩ, ЕС обмислят да плашат Русия и Китай с папуасите от Нова Гвинея!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Даа бе

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И НАШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ РАБОТЕШЕ, НО СЕ СРИНА,КАКТО И ВСИЧКИ АВТОРИТАРНИ ДЪРЖАВИ!! ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И С КИТАЙ!!

    Коментиран от #95, #97

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #82 от "Бат Котьо":

    Почвай, първо потапяш,след това облизваш,орео.

    Коментиран от #89

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Бай Котьо

    3 0 Отговор

    До коментар #85 от "Историк":

    Ела да покажеш, че трудно схващаме?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Любознателен

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Рико анаграмата.":

    А ще хвръканат ли от чертежите бре?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Баба Пена

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Констатирал":

    Това е бивш американски военен бабиното.....................
  • 95 Факт е

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "Даа бе":

    Това се случи със САЩ - най голямата авторитарна държава... А с Китай дали ще се случи..... бъдещето ще покаже.
  • 96 Поп Андрей

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Освен":

    Щом вярваш на гласуванията, вЕрвай си. Твоя воля. Блажени са вярващите. Човек бива и малко да мисли, ако има с какво де ?
  • 97 Дядо Петко

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "Даа бе":

    Не се срина, а го сринаха. Парата прави борбата, а някои печатат безгранично. Знаеш кои, а Киряк Стефчофци винаги е имало.
  • 98 Другият един

    8 0 Отговор
    Само човек който абсолютно няма хабер какво представлява Китай може да напише подобни глупости Нека сега да чете и да помни От около1970г в Китай която сграда се строи от долу е проектирано противоатомно бомбообежище Китай най вероятно е най защитената страна в света от атомен апокалипсис В България също по съветски образец се прави ха противоатомни скривалища но под училища банки заводи и големи административни сгради За съжаление тук всичко е занемарени и унищожено Даже големи скривалища ги превърнаха в паркинги и гъбарници Дано Господ ни пази от такава война щото направо сме жив зян!!!

    Коментиран от #101

  • 99 Чичкото

    5 1 Отговор
    Това се очакваше щом НАТО се намеси в Украйна. Сега ще ни завлекат и нас. Тоест след изборите...
  • 100 пояснение

    1 0 Отговор
    Ако 1.5 милиарда жълти , които са водещи в икономиката , електрониката , и иновациите . И освен това са научени да бачкат , като японски багерчета . Ползвайки евтините и неограничени руски ресурси , и военни технологии. И сериозно се подготвят за война , нещо което до сега не се е отдавало голямо значение . Тогава много други територии , ще трябва да си сложат тигана на задните части.
  • 101 все едно кой

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "Другият един":

    През комунизма , противоатомни скривалища се правеха , не само под обществени сгради , а и под частни домове . Какъвто е примера с нашата къща започната да се строи през 1962 г. Малко след Карибската Криза.Баща ми е разправял за онези години така . Като ми дадоха проекта , ми се прирева , исках да счупя главата на архитект- конструктора , с пепелника на бюрото му. 3.80 надолу с кирка , и лопата , камион само с почивните дни , другото с каруци. Копане до 4 часа сутринта . Основи , чакъл пясък трамбовка , бетон и арматура . Вентилационни отвори , по проект . Върху вентилационният отвор на скривалището през 1995г енергоразпределението си монтира главното ел . табло , и го запуши . Не знам по какъв проект , там намерили място да го сложат. Сигурно не са очаквали да има повече войни. И понеже в най-ранните ми години професията ми свързана с изпълнение на въздуховоди , и вентилации на промишлени обекти . Знам как се изпълняваха тези вентилации , с дебела ламарина 1.5 мм , филтри , и нагнетателни аспиратори , задвижвани ръчно от хората в помещението , защото се предполага , че тогава няма да има и ток. И всичко това се разтури , и отиде на отпадъци след 90-та . След 90-та не съм и виждал сгради и кооперации с подземни скривалища , освен тези с подземните паркинги , които биха могли да послужат за това .
  • 102 Ха така

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ха ааа":

    Японците вече започнаха да се въоръжават здраво.А те са майстори на китайската тема.Самурая се събужда.Те това направиха тия диктатури да започне света да се въоръжават.Ако другаря си си мисли че болшинството от света ще е на тяхна страна много се лъже.А и китайската армия е безаналогова.Е реплика на руската.Много си повярва тоя китаец

    Коментиран от #104

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 някой

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "Ха така":

    Японците са в много тежък отрицателен демографски баланс. През деня бачкат като роботи , през нощта живеят в клубове за всякакви забавления . Това е променило културата им относно деца , и семейства . Докато Китай с голяма мъка удържа своя демографски възход. И никой не е казал , че Китай ще напада някой. Просто и ясно е . Света ще се диференцира на два основни блока . Тези които имат природни богатства , и относителна независимост и икономика , ще влязат в руско -китайският блок , за да се пазят от САЩ и НАТО , да не им ги вземат . И останалите САЩ НАТО и техните васали ще дебнат за някоя изпаднала държава- плячка извън стадото. И така ще се дебнат , докато единият блок не изчерпи пръв своите ресурси. И това може да продължи 50-100 години. Икономиката на САЩ се рестартира чрез войни , и нови колониални сателити ползващи долара. Ако не и бъде позволено да го прави , просто ще залезе.
  • 105 Ха така

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "герги":

    Абе оплакваме ти случайно да знаеш че икономиката на Китай на около 60% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми
  • 106 проста

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ааа":

    Китайците само да се изпикаят и Японците са под вода?
  • 107 ИНЖ

    2 0 Отговор
    КНР е подстрекателят на войната в Украйна. Просто Си и Путин не очакваха обединението на международната общност...
  • 108 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ММММ":

    Мога да помогна, като приема три китайки от 21 до 33 годишна възраст.
  • 109 Димо

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "На кой свят живееш бе?":

    Всеки авторитарен режим в опасен.Не се радвайте на икономическата мощ на Китай,защото така са още по-опасни. Решенията се взимат еднолично,нали си наясно!Каквото му хрумне на Си ,това става,ето срещу това се изправя всеки разумен човек. А такива като теб правят чупки в кръста и поклони пред силния на деня.Жалка работа!