Last news in Fakti

3 Април, 2023 08:53 4 177 44

Любомир Аламанов пред ФАКТИ: Не съм убеден, че ГЕРБ все още са готови да се справят без Борисов

  • любомир-
  • аламанов-
  • избори-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • дпс-
  • бсп

Шансовете за кабинет са сложни, ако водещите коалиции не направят сериозни отстъпки, казва пр експертът

Любомир Аламанов пред ФАКТИ: Не съм убеден, че ГЕРБ все още са готови да се справят без Борисов - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане" и БСП са сред сигурните партии, които влизат в 49-то Народно събрание. „Има такъв народ“ са на границата от 4%, а под чертата остават „Български възход“ и Левицата“. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Любомир Аламанов, пр експерт и управляващ директор на агенция „Сайт медия“.

- Г-н Аламанов, в по-голямата си част екзитполовете са ясни. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС очаквано спорят за първото място. Кой ще е първи е важно, защото…
- Първо, ще бъде определен като победител, и второ, ще получи първия мандат от президента. Така победилата коалиция ще се опита първа да направи правителство, а резултатите, според мен, показват, че очевидно никой няма да може сам да се справи. Победителят няма да може и в комбинация с някой от последните политически сили, прескочили границата от 4%. И така стигаме до концепцията дали може да се направи някакъв тип разбирателство между първата и втората политически сили - дали ще е под формата на експертно, програмно правителство, както и да му се определи формулировката - важно е кой ще го предложи. А това е така, защото вторият ще трябва да даде подкрепа под една или друга форма. Видяхме изключително яростна кампания на ГЕРБ, които много искат да са първи, за да могат те да предложат и да си наложат техните условия. Така че ще е интересно каква ще бъде офертата на първата политическа сила към втората, какво ще предложат и какво ще поискат като подкрепа, за да има редовно правителство.

- Когато говорим за подкрепа, можем да влезем и в следната хипотеза. С кого ще му е по-лесно на Борисов да разговаря – с ПП или ДБ в лицето на Христо Иванов…

- Има и друга хипотеза. От кого по-лесно ПП и ДБ ще получат подкрепа - от Борисов или от ГЕРБ. Просто стигаме до момента, в който, ако самият Борисов е отрязал всички възможности за диалог с оглед на личната си кариера, да е по-лесно да се случи подкрепа без него, но от ГЕРБ. Това е още един вариант, но е много трудно да се прогнозира точно какво ще се случи.

- Забелязваме ли тенденции в ГЕРБ и там да започват ли някакви процеси, които да не правят Борисов толкова силна фигура. Имам предвид това, че кметът на Пловдив и Здравко Димитров напусна ГЕРБ, но не и кметския стол. Може ли ГЕРБ да излезе с много нова и нестандартна философия…
- Това е силно желателно от много хора, но към момента все още според мен не е възможно. Виждаме, че имаше фигури, които се опитаха да се еманципират от ГЕРБ, но видяхме какво се случи с Цветан Цветанов, например. Излезе от ГЕРБ и изпадна в полето на политическото забвение. Не съм убеден, че ГЕРБ все още са готови да се справят без Борисов.

- ДПС, „Възраждане“ и БСП очаквано прескачат бариерата, но „Левицата“ „откъсна месо“ от социалистите. Ако БСП имаше тези 2% в плюс…
- Тук ще кажа, че БСП получи леко неочаквано висок процент, защото социолозите им даваха между 6-7%, а наблюдаваме, че в момента те се движат около 9-10%. Това е леко учудващо. Тези 2%, които „Левицата“ успя да отцепи, дали щяха да отидат в БСП, или някъде другаде, може би трябва да изчакаме, за да видим. За мен лично, кампанията на госпожа Нинова, която тя направи с тези странни антиджендърски послания, обърка част от собствените им избиратели. Ако при БСП беше направена по-стандартна и чиста социалистическа кампания, с повече социални послания, може би щяха да имат по-висок резултат.

- „Има такъв народ“ са на границата пак. Така бяха и при миналия парламент. Това изненада ли…
- Донякъде е изненадващо предвид високия резултат на „Възраждане“. Такъв тип формации, които залагат на силния националистически вот, виждаме, че съществуват в ограничен контингент. Може би „Има такъв народ“ в известна степен взимат част от електората на „Възраждане“, защото развиват концепцията за "анти". Този елемент се котира добре. Та, според мен, в известен смисъл „Има такъв народ“ се облегнаха на кампанията, която „Възраждане“ направиха. Нека да си спомним, че Волен Сидеров навремето стигна до балотаж за президент, а патриотите управляваха в кабинета „Борисов“ 3. Просто винаги ги има тези 10-15% гласоподаватели, които смятат, че ако са откъснем от всичко европейско и се прегърнем с някой източен диктатор, ще живеем адски много по-добре. А в същото време лидерите на тези партии си прекарват прекрасно по Ривиерата и си харчат еврата.

- „Български възход“ остават под чертата…
- Проблемът на „Български възход“ е, че не успяха да покажат нещо конкретно като лице. В момента можем ли да кажем какво са направили в предишния парламент… Какво е лицето на „Български възход“, с какво ще ги запомним - по-скоро няма да успеем. Те стартираха с концепцията, че са президентска партия, но в средата на предишния парламент се опитаха да се дистанцират от президента. От тях чухме както проевропейски позиции, така и против. Опитаха се да лансират някакъв фамозен неутралитет и в лутането си между двете крайности се загубиха. Очаквано не получават резултата, на който се надяваха.

- И да се върнем към основния въпрос. Шансовете за кабинет…
- Шансовете са сложни, ако и двете водещи коалиции не направят много сериозни отстъпки и не ги коментират много добре със собствените си избиратели. ГЕРБ би могъл да се опита да направи някакъв вариант на кабинет с ДПС и БСП – т.н. „хартиена коалиция“, или с "Възраждане", но да си спомним, че това беше идея, която провали съставянето на кабинет в 48-то НС и така загубихме още време. Пак ще се върна на това, че цялата кампания на ГЕРБ беше толкова яростна, толкова негативна, каквато не съм виждал подобна в последните 20 години. И сега как ще кажат: „Ми, ок, ние ще подкрепим правителство на ПП-ДБ“. Не знам как ще стане това.

- Факт е, че Борисов се закачаше повече с „Продължаваме промяната“, а не толкова с „Демократична България“…
- Това е неговият стар трик - разделяй и владей. Да не забравяме, че Борисов през последните два месеца на предишния парламент 7 или 8 пъти си смени мнението трябва ли лидерът на партията да бъде кандидат за премиер, или не. Така че аз не съм склонен да вярвам на какво и да е от това, което той каже.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 накъде без

    27 8 Отговор
    крадец първенец ?
  • 2 Вашето мнение

    19 22 Отговор
    Продължаваме подмяната-доносническа българия и герб-сдс имат всички шансове да ни пратят за пушечно месо. Повиквателтите няма да подминат и онези 60% тарикати дето не излезнаха да гласуват
  • 3 Прост народ

    20 17 Отговор
    Тиквун ще ви управлява докато е жив

    Коментиран от #22

  • 4 Капка Бодурова

    18 4 Отговор
    При такава фалшификация, все пак, е интересно - коя партия е с най-много невалидни бюлетини. ПП е партията, докарана от вълната на протестите. Въпросът е след толкова предизборни плювни от недоизчегъртаната ГЕРб срещу ПП, дали е възможно обединение?
  • 5 Бат-Баяни

    14 28 Отговор
    Не бери грижа за ГЕРБ-СДС и без Бойко Борисов ще съществува и ще диктува дневния ред в България.

    Коментиран от #23

  • 6 Пич

    12 4 Отговор
    Тези или са идиоти , или - пак се размечтаха !!! Той Бойко само тях ги чака , за да им даде властта !? Не е гот , някой да е толкова праззз !!!
  • 7 Продължаваме Промяната

    13 14 Отговор
    Народе?! Не блокираме ли Ситняково, Тиквата и учиндолския чалгар правят коалиция. Не трябва да го допускаме!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Джоко

    10 4 Отговор
    Меси на бял катър вдига весело тупурдия по криво наредения жълт друм към "Съединението прави силата"....!
  • 9 СТИГА КВИЧА

    15 12 Отговор
    АЛАБАЛОВ ГЕРБ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА И БЕЗ ВАС АЛАБАЛОВ ТАКА ЧЕ ОБИЧАМ ЗВУКА НА ПИЩЯЩИ ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ СУТРИН
  • 10 Поредно Премятане

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Продължаваме Промяната":

    Народе! Това е демокрация! Нали заради нея рипаха бащите ви на Орловия мост и пеха 40 години стигат и времето е наше! А то се оказа, че нови 30 не стигат и времето не е наше!
  • 11 Последния Софиянец

    6 5 Отговор
    Слави се е поправил. Вече е много земен човек. Даже обеща да прати КуКу Бенд да свирят в заведението ми по случай влизането в парламента
  • 12 Дрън дрън та пляс

    20 13 Отговор
    Избори до откат, герп все някога ще фалират и няма да са на първо място

    Коментиран от #19

  • 13 Мнение

    14 7 Отговор
    Дори да каже, че ще се отдръпва пак ще си дърпа конните на Герб .този крадец може само сам да граби.
  • 14 Готови

    12 2 Отговор
    са наесен да изхвърчат с 200 от политиката !
  • 15 някой си

    12 5 Отговор
    Тоз какъв е, от тайните служби ли е? Гледа лошо,със слушалка с микрофон......а,той бил ,,експертин" по всичкология.Такива у нас ,с лопата да ги ринеш .

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сигнал

    13 5 Отговор
    С Борисов или без Борисов, с обединение или без обединение, при правителството на ГЕрб еднолично ще управлява борисов
  • 18 Фамилията

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "някой си":

    му е руска , че и на руснак мяза !
  • 19 гербер

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън дрън та пляс":

    И ти като лисицата бая ще почакаш да паднат на коча .та да ги хапнеш!Ама иначе голямо ядене те чака,а!?:))))))))
  • 20 1245677

    8 2 Отговор
    Ще трябва целия български народ да носим бради 40 дни за да оплачем Политическия елит на България срамота 5 ти Избори и пак същото
  • 21 ПСР

    10 5 Отговор
    По волята на"Суверена",ББ отново ги наби.С малко,но с 200.Пичели в прованса и всред по-старичките,но е пръв.Остава и да управлява...инфлацията панически ще избяга,горивата ще бъдат 2 лева,токът и газът наполовина.Нали така обеща?!А Рептилът,ще ни представи поредното си шоу,с Тошко и Балабанов.....Нинова взела повечко,щото малко суверенчовци отидоха да гласуват.
    Нямам грам предтава,как ще врътнат играта,за да има Кабинет,Бюджет и нещо нормално.

    Коментиран от #25, #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 къв суверен,бе

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "ПСР":

    Ако ги нямаше козяшките машинки Герб печелеше убедително!И на краварите играта не стана!Ама на народа не му се бачка,иска на готово!Бая ще почака!
  • 26 666

    13 6 Отговор
    Шайката на Радев беше наказана. Ако отново не се направи правителство, финансираните от мафията ПП и ДБ си подписват присъдата.
  • 27 ДОКО

    2 8 Отговор
    ХА ХА ХА..НЕМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО..ТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ ИМА И СЕГА И СИ РАБОТИ С КЕФ..А АКО НА ХОРИЗАНТА СЕ ЗАДАВА ПРАВИТЕЛСТВО С ГЕРБ..МАЙКА И ЖАЛНА НА ТАЯ ДЪРЖАВА..ДАЖЕ ТОГАВА ПЪТИЩА НЕ НИ СА НУЖНИ ЛУНАТА ИДВА ПРИ НАС..БЪЛГАРИЯ СИ БЕШЕ ЧОБАНСКА ДЪРЖАВА И СЛЕД 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ ПАК СИ ОСТАНА ЧОБАНСКА ДАЖЕ ПО ТОЧНО ЧОБАНСКО-МАФИОТСКА ДЪРЖАВИЦА
  • 28 що например не размените местата на

    3 1 Отговор
    ДВЕТЕ ПАРТИИ ДЕТО СТЕ ГИ ОБЪРКАЛИ В ЗАГЛАВИЕТО ИЛИ НАРОЧНО ГРЕШИТЕ ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДВЕТЕ ПЪРВИ ПАРТИИ ЩО НЕ СА В ПАНДЕЛАТА

    3 5 Отговор
    КВО СЕ ПРАЯТ НА МИШОЦИ ?
  • 31 Избирател

    6 6 Отговор
    Както си мисля по нареждане от Козяк ни подготвят коалицийка от крадци и продажници - важното е че са наведени на господарите отвъд атлантика. А предизборното плюене е само за баламите.

    Формулата е:
    Буци ще го направят "почетен председател" както Доган и ще управлява в сянка а ППДБ ще кажат че останалите мошеници от ГЕРБ са чисти като момина пазва и ще се съгласят да управляват с тях. Ще забравят за изчегъртването и асфалта - важното е господарите да са доволни и дружно ще ще се прегърнат и доокрадат българския народ.
  • 32 Фибата

    9 0 Отговор
    Аламанов, "Цецо" не се е опитал да се еманципира, а беше изгонен от ГЕРБ, понеже "няма кой да го накаже" и понеже си беше купил апартамент от 300 квадрата в кв. Изток по 3000 евро кв.м.!!!

    Това само за информация на онези, които не се подават на пиарска обработка и внушения, които са си съставомерни, както и да ги гледаш!
  • 33 куку

    1 4 Отговор
    тоз тъпунгер. боко дпс и корнела ще направят правителство. после оня с лотката ще се чуди за какво да вдигне тупурдия по улижците. ама кой ще му се върже вече...

    Коментиран от #37

  • 34 шампиони по оставка

    3 3 Отговор
    Те и с Борисов не се справяха.
  • 35 Пенсионер

    5 0 Отговор
    Любомире изборите минаха. Всичко е ясно! Сега на дневен ред е да попиташ Правителството, защо мълчи за Коледните бонуси за пенсионерите. Това попитай и дано те чуят.
  • 36 Подаръчни пликче

    3 3 Отговор
    Ако двете коалиции,които са уж десни, не се разберат да управляват страната, ще ни управлява юмручето с директиви от Кремъл.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тредстоун

    4 3 Отговор
    Харвардските папагали отрязаха всякакви разговори , линийка след линийка все червена ... , но статистиката е сурова , след всеки избор рейтинга им се свива като изпразнен ...
  • 39 9689

    1 1 Отговор
    При мафията е така,без капото остават мижитурките на яслата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Рупат ли рупат

    4 1 Отговор
    И тоя Алабалиманов,и други преди него тъпо и упорито подсунват въже на ГЕРБ на което да се обеси. При всичките им кусури герберите трябва да са луди да накарат Боко да се отегли и ГЕРБ да се превърне от народняшка в жендръска партия.
  • 42 Бай Даньо

    4 1 Отговор
    За кво му печате безумията на тоя умнокрасив талибан не разбирам!?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Монтьор на немски коли

    1 0 Отговор
    И този е ВЕЛИК УМ ........МНОГО ГИ РАЗБИРА НЕЩАТА .....