Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2023 10:00 1 700 13

Попадна ли православието в задънена улица заради Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • църква-
  • патриарх кирил

Украинският църковен спор има последици, които стигнаха чак до Африка, където в няколко държави има православни църкви

Попадна ли православието в задънена улица заради Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Църковният спор в Украйна стигна до истинска кулминация - игумен е под домашен арест, правят се обиски, монаси трябва да си търсят нова обител. Правителството ги обвинява в поддръжка на Русия, те отричат.

Правителството в Киев от седмици се опитва да изхвърли около 200 православни монаси и 400 семинаристи от манастирския комплекс Киево-Печорска лавра. На 29-и март министърът на културата Олександър Ткаченко прекрати договора му за наем. А в събота полицията е претърсила и дома на игумена митрополит Павло. Прокуратурата обвинява духовника в подбуждане на религиозна омраза и оправдаване на войната на Кремъл.

Украинското правителство обвинява духовниците, че работят тайно за Русия - нещо, което те отричат. Митрополит Павло, който многократно е осъждал в медиите руската агресия, също отхвърля обвиненията на прокуратурата. Украинската православна църква отказва да напусне пещерния манастир и оспорва в съда действията на министерството.

"От първия ден Украинската православна църква се обяви съвсем ясно и официално против войната, против Русия и в защита на Украйна", казва пред ДВ теологът Томас Бремер. Той се съмнява в твърдението, че украинската църква е ръководена от Москва. Освен това много хора, които са част от нея, се сражават в украинската армия срещу Русия.

Белезници за митрополита

Досега в Украйна цареше религиозна свобода, заявява Бремер. Според него случващото се в момента я застрашава. В социалните мрежи се разпространява видеоклип, на който се вижда как украински полицай поставя белезници на краката на митрополит Павло. В знак на солидарност с него пред манастира се събраха стотици вярващи. Представители на украинското правителство уверяват, че обитателите на манастира няма да бъдат изведени принудително.

Междувременно украинската църква получи непоискана подкрепа от погрешната страна, което допълнително усложни ситуацията. Представители на Руската православна църква и бившият президент Дмитрий Меведев разкритикуваха предприетите от Киев мерки. Руският патриарх Кирил винаги е бил близък до държавата, а клирът му благослови оръжията, използвани във войната срещу Украйна.

Другият утежняващ фактор е подкрепата на властите в Киев за противниковата православна църква в Украйна. Страната отдавна се придържа към принципа на разделението между църква и държава. Но това се промени през 2018-а година, когато правителството насърчи създаването на Православната църква на Украйна (ПЦУ). Тя възникна с благословията на гръцкия патриарх Вартоломей, който е Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол.

Плановете на украинското правителство предвиждат следното: когато духовниците се изнесат от пещерния манастир, в него ще бъдат настанени служители на подкрепяната от властите църква. Не е напълно ясно обаче дали ПЦУ разполага с достатъчно монаси, за да управлява обширния манастирски комплекс, в който има над 140 сгради.

Разколът в православието

Подкрепяната от властите в Киев църква обаче не е призната от повечето други православни църкви. Томас Бремер обяснява, че това е така, защото ръководителят ѝ митрополит Епифаний и повечето от неговите епископи са "били ръкоположени от човек, който е изгонен от църквата като самозван патриарх". От 15-те православни църкви в света само четири признават подкрепяната от правителството в Киев украинска църква. Това са Вселенската патриаршия в Константинопол, Гръцката православна църква, Александрийската патриаршия в Египет и Кипърската православна църква. Руската православна църква скъса отношенията си с тях.

Всичко това означава, че в православието има разкол заради спора между църквите в Украйна. Албанската православна църква предложи представителите на православието да се срещнат на събор, за да намерят решение на казуса. Вселенският патриарх Вартоломей отхвърли идеята. Томас Бремер коментира, че компромис не се вижда: "В момента православието е в задънена улица. Ситуацията е много объркана."

Руската църква настъпва в Африка

Украинският църковен спор има последици, които стигнаха чак до Африка, където в няколко държави има православни църкви. Досега всички приемаха, че за този континент отговаря Александрийската патриаршия в Египет. Но заради подкрепата ѝ към алтернативния синод в Украйна, Руската православна църква скъса с традицията и започна да изгражда собствени структури в Африка. Тя основа две епархии, ръкополага свещеници. Духовници, които преди това са били подчинени на Александрийската патриаршия, сега се присъединяват към новите църкви, намиращи се под руско влияние. За африканското православие се води борба, обяснява Томас Бремер.

В Африка съществуват и т. нар. Ориенталски православни църкви, т.е. коптите и църквите в Етиопия и Еритрея. Руската православна църква в момента задълбочава отношенията си с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 3 Отговор
    България отдавна вече се кланя на черния папа от Сан Лоренцо. Всяка година България дава курбан 6 цифрен.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Студопор

    4 3 Отговор
    Големи мъже ще се сбият чии въображаем приятел е истински. 😂
  • 4 Отец Дионисий

    15 5 Отговор
    Радвам се че най после Българската Православна църква взе отношение към геноцида срещу православието в Украйна.
  • 5 Геша

    21 3 Отговор
    Нашите истории със самозванци- те от 90-те години ми напомня това ,което се случва там. А по хъса с който управляващите Украйна евреи начело с Порошенко тогава се борят за унищожаването на православието си личи, че то е една от главните пречки за пълното налагане на сатанизма на власт. Католиците се предадоха начело с папата.
  • 6 Перо

    20 3 Отговор
    Не може да има ционистко-бандеровски режим в Украйна и православието да е добре!

    Коментиран от #11

  • 7 Кочо

    15 5 Отговор
    Каква скверна статия! Православието е единствената вяра която истинно отразява въпросите за Божието съществуване, изкупление и спасение на човешкия род! И както е казал нашият Спасител Господ и Бог Иисус Христос портите адови няма да надделеят над неговата Една, Свята Вселенска, Апостоска Православна Църква! А този който казва, че тази църква е стигнала до задънена улица е слуга на дявола!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИНЖ

    7 21 Отговор
    Всички проблеми идват от желанието на Москва и КГБ да превземат Православната църква, за да бъде инструмент в ръцете на руския имперски нацизъм. Това е процес, развиващ се още от Октомврийската революция, та до наши дни.

    Коментиран от #13

  • 10 Сск

    5 8 Отговор
    Това не са монаси, до един КГБ агенти. Но руснаците имат по-голям проблем-новата джамия в Москва за 60000 души нещо не им се нрави.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 12 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    ,,Вие казвате: Аз съм Павлов, аз съм Аполосов, а аз съм ПЕтров" Нима се е разделил Христос? Не умря ли Христос на Кръста и Възкръсна в Третия Ден за всичките човеци, които вярват в Неговото Име?!...!" Из Посланието на Апостол Павел до филипяните
  • 13 Едуард Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИНЖ":

    Това е само част от истината! В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, предложена от Духовният Съвет към Президента, в Преамбла е записано: Руската Федерация е Християнска Държава, уважаваща всички Религии, намерили място на наша територия!"