Last news in Fakti

5 Април, 2023 19:00 1 994 89

Финландия в НАТО: Алиансът вече е много по-близо до Русия

  • финландия-
  • нато-
  • швеция-
  • йенс столтенберг-
  • русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се надява, че западната съседка на Финландия - Швеция също ще може скоро да се присъедини

Финландия в НАТО: Алиансът вече е много по-близо до Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От днес сухопътната граница на НАТО с Русия се удвои до 2600 километра - след като Финландия стана 31-вият член на Алианса. Какво ще промени това на север? И кога ще дойде редът на Швеция?

От днес сухопътната граница на НАТО с Русия се удвои до 2600 километра. Финландия, която е 31-вият член на Алианса, има 1300-километрова граница с Русия в Далечния север. От Баренцово море до Финландския залив тя преминава най-вече през гори, големи селища почти липсват. Границата е до голяма степен неукрепена.

Военните в главната квартира на НАТО са на мнението, че финландската армия в момента може сама да се справи с охраната ѝ. За въоръжените сили на най-новия северен фланг се смята, че са добре образовани, обучени и мотивирани. Финландия никога не е отменяла задължителната военна служба за мъжете. Тя разполага с 24 000 активни войници от общо 900 000 обучени резервисти. При нужда за отбрана армията, флотът и военновъздушните сили биха могли да нараснат до 280 000 души - мъже и жени.

При население от 5,5 милиона това е сравнително голяма армия, казва Якоб Вестберг, професор в Шведския университет по отбрана в Стокхолм. Само за сравнение - германският Бундесвер има само 183 000 личен състав и 30 000 резервисти, и то при население от над 82 милиона души.

Принос към сигурността на НАТО

"За разлика от други държави Финландия не намали инвестициите си във въоръжените сили след Студената война", похвали най-новата страна членка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Сега Финландия естествено получава гаранции за колективна защита от всички партньори в НАТО, но на свой ред "прави Алианса по-силен", подчерта Столтенберг. Така например военновъздушните ѝ сили могат да участват с 60 модерни изтребители в защитата на територията на НАТО.

Дори като "неутрална" страна в продължение на десетилетия Финландия е поддържала големите си въоръжени сили. Това е следствие от историческия ѝ опит от Зимната война от 1939-1940-а година, обяснява експертът по отбраната Якоб Вестберг. Тогава съветските агресори заграбват 10 процента от територията на страната.

Контрамерки от Москва?

Финландските въоръжени сили са изцяло на натовско ниво и могат тутакси да се интегрират в дейностите на Алианса, казват в главната квартира на НАТО. Генералният секретар Столтенберг обаче не даде отговор на въпроса в кои бойни групи на НАТО на източния фланг би желала да участва Финландия и какъв капацитет и ресурс на Алианса би могъл да бъде предислоциран на територията на новата членка.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обяви в Москва, че в отговор на натовското членство на Финландия страната му ще засили военното си присъствие на северозапад. Хелзинки обяви, че ще достави модерни танкове на Украйна, която е във война с Русия от повече от година.

Предстоящата смяна на правителството след парламентарните избори от неделя не променя нищо в курса на Финландия към НАТО, заяви пред RND експертът по сигурността Мина Аландер от Финландския институт за международни отношения. Тя подчерта, че по въпроса съществува надпартиен политически консенсус.

Кога ще дойде редът на Швеция?

Присъединяването на Финландия към НАТО беше най-бързото в 74-годишната история на Алианса. И Финландия, и Швеция подадоха молба за членство през май 2022-а година.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се надява, че западната съседка на Финландия също ще може скоро да се присъедини. Той за пореден път призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от своето вето. Швеция е спазила всички свои обещания към Турция, заяви още Столтенберг. Анкара настоява за екстрадицията на кюрдски дисиденти, които смята за "терористи".

Присъединяването на Швеция към Алианса би представлявало победа не само от гледна точка на политиката за сигурност, но и във военно отношение, коментира експертът Якоб Вестберг. "На Русия ще ѝ стане по-трудно да оперира в Балтийско море, тъй като Швеция разполага с пет много модерни подводници, които биха допълнили флотите на Полша и Германия".

Американският президент Джо Байдън, който представлява най-важната страна в НАТО, продължава да твърди, че руският агресор и предполагаем военнопрестъпник Владимир Путин е направил сериозна грешка в изчисленията и анализите си. "Той искаше финландизация на НАТО, а вместо това получи присъединяване на Финландия към Алианса", заяви Байдън по време на посещение във Варшава през февруари. По думите му Алиансът се разраства, вместо да става по-неутрален, каквато е била Финландия в продължение на десетилетия.

Поглед към световната карта показва, че с Финландия трансатлантическият отбранителен съюз се приближава много повече до втория по големина град в Русия - Санкт Петербург. Досега Естония, разположена на югозапад от Санкт Петербург, бе единственият член на НАТО, който бе в близост до руския мегаполис.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй Въй Въй

    43 45 Отговор
    Уж нападнаха Украйна понеже НАТО била много близо,а поличиха Финландия в НАТО. Честито на рубашките

    Коментиран от #17, #33, #42, #51

  • 2 Последния Софиянец

    53 30 Отговор
    По близо до ядрена война.Това трябва ли да ни радва?

    Коментиран от #7, #32, #43, #44

  • 3 Време е

    22 18 Отговор
    атомът да намали "човешката" популация.
  • 4 Ганьо

    37 27 Отговор
    Много близо тоз НАТО, на един Сарамат разстояние. :))))
  • 5 Русофил

    29 40 Отговор
    2600 км - по една ракетка на километър и руското ПВО става разногледо. Ще изпукат
    ламповите радари на руснаците.

    Коментиран от #11, #72

  • 6 казал крум

    26 5 Отговор
    Като не щеш мира на ти секира и отпил от черепа.
  • 7 трябва

    18 18 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма да има такива: Кандидат-депутат на Костя Копейкин остави на улицата 9-членно семейство, вижте кой е Ангел Георгиев.

    Коментиран от #9

  • 8 ПО ТОЧНО

    20 13 Отговор
    Финландия в НАТО: Алиансът вече е много по-близо до Русия............ЗЕЛЕЕЕЕЕ, вас ТОВА ЛИ ви ТРЯБВА.....С НОВИТЕ ОРЪЖИЯ ,.....ВСИЧКО СТАВА ......МНОГО БЛИЗО И НА БЪРЗО .!!!!
  • 9 Последния Софиянец

    26 21 Отговор

    До коментар #7 от "трябва":

    Не ми пиши за този лъжец копейката . Много хора се излъгаха по неговите празни приказки, както навремето ни излъга и Волен

    Коментиран от #21

  • 10 дреме му

    23 9 Отговор
    на Путин и на Брикс за Финландия в момента
  • 11 Ти ги уби

    23 21 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Руското ПВО две цели не може да следи едновременно - ти 2600. Могат да гледат
    само как заминават в отвъдното.

    Коментиран от #12, #39

  • 12 боже

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ти ги уби":

    кой ще ти следи 2600 ракети като отсрещните не могат да проследят една която е достатъчна

    Коментиран от #14, #24

  • 13 Матей преображенски

    23 19 Отговор
    Американците се изкефиха максимално,имат още една потенциална жертва ,която да хвърлят срещу Русия.Шведите и те са притиснати,лъжат ги с повишена сигурност,а всъщност е точно обратното.С 5 милиона население и се хвалят с почти 1 милион резервисти,това значи почти всички мъже,нима са готови да ги пратят и загубят без остатък,на тия им хлопат дъските!?Петербург ли ще превземат,да вадят горещите кестени за да ги поднесат на чичо Сам,много скъпо ще им излезе.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хаха

    21 17 Отговор
    Така е! Финландия се приближи на 99,99% от собственото си унищожение в случай, че сатанинския пакт Нато започне война срещу Русия.
    Когато дяволът влезе в главата на чедото си, то изпада в лудост и просто се хвърля от последния етаж с желание да чуе... Пльок!
  • 16 Швеция произвежда най добрите оръжия!

    19 17 Отговор
    Ако и тя влезе в НАТО и на ватниците ще им се стъжни!

    Коментиран от #62

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рушляците вече са в клетка оградени

    18 14 Отговор
    Няма вече да могат да си купуват стоки от Финландия!
  • 19 Анджело

    3 8 Отговор
    Скоро НАТО се надява да наоадне, превземе и си подели Русия. Що му е инак да е точкоз близо до нея?
  • 20 От оня свят

    8 6 Отговор
    ДВ започва съкращения поради невъзможността да погасява заемите, които са в такъв размер, че вероятноста от това да бъдат закрити е към 90%, а ЦРУ не помага на некадърници, а по-скоро ги обявява за продан( във вид на органи, защото по друг начин няма даси върне парите, освен да ги разпредели като резервни части).

    Коментиран от #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 деНАТОфикация

    14 10 Отговор
    Североатлантически договор на България с НАТО

    Северноатлантически договор
    Ратифициран със закон, приет от 39-oто НС на 18.03.2004 г. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г.
    Издаден от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г., в сила от 29.03.2004 г.

    Член 13
    След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.

    Няма нужда от референдум ! Още една година и чао !

    Коментиран от #36

  • 23 Калин

    16 9 Отговор
    Дойче веле по-добре да напише как онзи ден официално в Германия немският червен кръст е обявил фалит. Офисите на червения кръст не са могли да си покрият разходите си за ток и газ и са се принудили да обявят банкрут. Парадоксалното е че по сметките им са останали доста пари събрани като помощи за техните приятели нацисти от Украйна. В момента кредиторите са ги блокирали и щели да си покрият вземанията от тях.
  • 24 Русофил

    12 13 Отговор

    До коментар #12 от "боже":

    И една руска ракета няма да може да излети.

    Коментиран от #47

  • 25 Някой

    11 12 Отговор
    Значи сме по-близо до третата световна война. По вина на Запада.
  • 26 Ангел

    13 9 Отговор
    От отбранителна структура, под влиянието на САЩ, НАТО се превърна в съучастник в най-големите престъпления в историята.
  • 27 Ха ха

    15 8 Отговор
    Пореден успех на кремълското джудже.
  • 28 Сатана Z

    12 13 Отговор
    Голема радост,нема що.Нарушаването на Парижкият договор за неутралитет на Финландия от 1947 год ще струва скъпо на северните алкохолици.

    Z

    Коментиран от #40

  • 29 Ами

    15 9 Отговор
    Честито на Путлер получи още 1300км обща граница с НАТО.Още една опорка на Кремъл отиде по дяволите. Войната прикрита като “специална военна операция” не само не осигури отдалечаване на НАТО, а предизвика неговото доближаване.
  • 30 Зевзек

    6 4 Отговор
    Не виждам защо има толкова ентусиазъм.....светът стана още по опасно място.
  • 31 Последния Софиянец

    9 6 Отговор
    Няма страшно робсия е в капитулация и разпад, браво на пу си и Зеленски!
  • 32 ТаУмВзе

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Мълчи подлого копейкова!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Едуард Петров

    10 10 Отговор
    МНОГО ЛОША НОВИНА! ИЗКАРВАТЕ ГОЛЯМАТА РУСКА МЕЧКА ОТ ЯДРЕНАТА ГОРА! РАДВАТЕ СЕ, НО РАДОСТТА ВИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОГЪН, ПРАХ И ПЕПЕЛ! ОЧЕВИДНО, УПРАВЛЯВАТ НИ СЛУЖИТЕЛИ НА ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС НА САЩ И ЕС, ЧИИТО ПЕЧАЛБИ СА МАЛКИ, А СЕГА ЩЕ СТАНАТ ЕВЕНТУАЛНО ГОЛЕМИ И КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗА НЕДОСЕГАЕМИ! РЕЗУЛТАТЪТ Е, ЧЕ БЕЛАРУС ПРИЕМА РУСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ! БЪЛГАРИЯ, АКО АЗ СЪМ ПРЕЗИДЕНТ, ЩЕ ИГРАЕ КЛЮЧОВА РОЛЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТРАЕН МИР И РАЗОРЪЖАВАНЕ В ЕВРОПА, АЗИЯ, АМЕРИКА И СВЕТА! ВПК ДА ПРОИЗВЕЖДАТ МЛЯКО, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ЯЙЦА, ЛУКАНКА ЯБЪЛКИ, СЛИВИ И ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ПРОДУКТИ: ТРАКТОРИ, КОМБАЙНИ, ВЕЛОСИПЕДИ! ВСИЧКИ НА КОЛЕЛА, КАКТО Е В ДАНИЯ И СКАНДИНАВИЕТО, ЗА ДА СПРЕМ УЖАСЯВАЩОТО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА КИСЛОРОДА! Който има очи, нека гледа! И който има уши, нека слуша! Ама надали!

    Коментиран от #38

  • 35 САМО 3 МИН. СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА...

    10 6 Отговор
    ИЗГРЕЯТ...ХИЛЯДИ ..СЛЪНЦА НАД...НУЖНИКА..МОСКВА!!😂
    ПУНДЯ САМ ДОКАРА НАТО ДО...МОСКАЛ!😂

    Коментиран от #37, #48

  • 36 Рико анаграмата.

    8 7 Отговор

    До коментар #22 от "деНАТОфикация":

    Хубаво звучи но няма да стане ,а и за нас е по добре натю само да се разпадне.Ако решим да излезем сега само ние,натю са отмъстителни и ще насъскат някои от съседите ни да ни нападнат,сещате се кои.
  • 37 Брадатата Лили

    5 7 Отговор

    До коментар #35 от "САМО 3 МИН. СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА...":

    Ако американците или западно европейците видят слънцето да изгрява от запад или няколко слънца ,значи работата не е на добре.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Едуард Петров

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ти ги уби":

    Фашистка гнидо страхлива, защо не си написа името?! ОБАЖДАШ се от гроба си изпод земята! И другите фашистки отрепки - също! Те и други фашаги се мислеха за недосегаеми, но не умряха от естествена смърт, а бяха обесени от Международен Трибунал от Съдии от САЩ, СССР, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ И ДРУГИ, ПОСТРАДАЛИ ОТ Хитлерофашизма НАРОДИ - ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ...! ,,Историята ни дава поуки, но народите не се поучават от Нея!" Сократ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Отец Нафърфорий

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "От оня свят":

    Та отиват при рогатия,на никого няма да липсват.
  • 42 вай, вай (турск)

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Въй Въй Въй":

    финландия ще продължава отношенията си с Русия и няма да разполага чужди бази на своя територия.
  • 43 Яне Сандански

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    От заран си станал да се бухаш за тия жълти копейки!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Раша са мишки

    9 5 Отговор
    Нападнаха украйна щото там било НАТО и извънземните ,сега Финландия като е в алианса що не нападат страхливи сър
  • 47 слаб ученик

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Русофил":

    скоро ще те сменят с някой по-интересей ...бот..
    така ще ти остане време да завършиш 8 клас
  • 48 Едуард Петров

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "САМО 3 МИН. СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА...":

    ЕТО ОЩЕ ЕДНА ФАШИСТКА, БЕЗМОЗЪЧНА ГНИДА, ОЛОВНО ВОЙНИЧЕ, МИСЛЕЩО СЕ ЗА НЕДОСЕГАЕМО! ,,Млад бях! И ето, остарях, и не видях Праведника да проси хляб, и семейството му да живее в оскъдица! Не така е с НЕЧЕСТИВИТЕ! Защото те са като плявата, която вятърът отнася! Понеже нечестивите няма да устоят в Съда! Нито грешните - в Събора на праведните! Защото, Господ наблюдава Пътят на Праведните! А пътя на грешните ще бъде ПОГИБЕЛ!" Псалом 91.
  • 49 Управител

    3 2 Отговор
    Ще боядисват бордюрите пред Кремъл ли? Тази офанзива е плашеща и ще повиши безработицата при руските Волф и Дитц....
  • 50 Реалист плюс

    6 4 Отговор
    Агресивното разширяване на НАТО го доведе до война с Русия. Поздравления!
  • 51 Реалист плюс

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въй Въй Въй":

    Агресивното разширяване на НАТО го доведе до война с Русия. Поздравления!

    Коментиран от #56

  • 52 И какво

    4 5 Отговор
    е хубавото на тази новина? От нея нищо добро не произтича!
  • 53 Дядо Петко

    8 6 Отговор
    Алиансът вече е много по-близо до Русия. Сетне Русия била агресор...............

    Коментиран от #63

  • 54 ДебиленВюрстен

    3 5 Отговор
    Атома в Беларус се доближи на една цигара време до Берлин....

    Коментиран от #69

  • 55 Павел пенев

    8 6 Отговор
    Нали Алианса е отбранителен съюз. Защо се приближава към границите на Русия? Точно за това ще трябва да се върне на Берлинската стена с помощта на фашизираната медия DW.

    Коментиран от #58, #60

  • 56 Напротив

    7 4 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист плюс":

    НАТО е единствената спирачка за варварските кремълски имперски амбиции. Която страна е в НАТО тя става територия която е недостъпна завинаги за кремълските имперски амбиции и затова Путлер толкова го боли при разширяването на НАТО.

    Коментиран от #57, #89

  • 57 То такива

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Напротив":

    амбиции има само в медиите за глупаци! Останалите виждаме реалността!
  • 58 Абе

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "Павел пенев":

    Стената се връща, но няма да е в Берлин, а на границите на Путлеристан. Финландия вече започна издигането и.Всички други съседни на Путлеристан страни трябва да последват примера и да има една голяма “Северна Корея 2”
  • 59 Иванушка🇺🇲

    11 3 Отговор
    Примката се затяга. Идват тежки времена за фашистка Русия и техния фюрер Путин.

    Коментиран от #61

  • 60 Ами елементарно е бе каУн

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Павел пенев":

    Да се отбранява от агресорите, ватенки.Виж ,какво става с Украйна.

    Коментиран от #64

  • 61 Тежки идат за нас

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "Иванушка🇺🇲":

    Ама няма с ко да го видиш!
  • 62 Едуард Петров

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Швеция произвежда най добрите оръжия!":

    Швеция произвеждала най-добрите оръжия! А ти видя ли видеоматериала за Гигантския Военно Промишлен Комплекс на Руската Федерация! Той произвежда и Кинжали, и Сармати и Космически Оръжия на Ниска Околоземна Орбита, и Шпионски и Изтребителни Космически военни Обекти! И всякакво модерно въоръжение: вече хиперзвукови самолети, които летят в Космоса на мисии и се връщат на Земята в Базите си! Всичко се следи Денонощно! Владимир Владимирович не е Борис Елцин или Михаил Горбачов (лека им пръст на последните двама!) Уважавай противника! Фелдмаршал Фон Клаузевиц е изказал свежата мисъл: ,,С Русия - само търговия, защото там има много сняг, много студ, много земя и много войнствени хора!"

    Коментиран от #66

  • 63 Разбира се

    9 4 Отговор

    До коментар #53 от "Дядо Петко":

    Че Русия е агресор.Никой не е влязъл в чужда страна за разлика от орките.Просто си укрепват границите срещу малоумните пияндета.

    Коментиран от #87

  • 64 Докато се наричаш тъй

    3 5 Отговор

    До коментар #60 от "Ами елементарно е бе каУн":

    все бозъ ще твориш! И без НАТО Финландия си живееше десетки години добре с Русия! Това не го пишат, нали бе?

    Коментиран от #68

  • 65 ДРЕБНА МОСКОВСКА МОНЕТА:

    5 0 Отговор
    МНООГО БЛИЗО.....МНООГО
    МОСКОВИЯ УСЕЩА
    НОВИЯ..31..Ч Л Е Н...5....😱
  • 66 Ха,ха

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Едуард Петров":

    Че ,кой е тръгнал да се занимава с Русия!?Всеки народ има правото да определя сам в какъв съюз да влиза и как да живее. От ,какъв зор някакъв старец в деменция ще им дава наклон. Да си произвеждат там танковете,ракетите и да си живеят ,както искат .Но не и да определят начина на живот на другите народи.

    Коментиран от #71

  • 67 отвратен

    0 1 Отговор
    Няма такъв подъл политик да се др раждало като този.
  • 68 Ти не бери

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Докато се наричаш тъй":

    Грижа за финландците.Те си решават най добре с ,кой и как.А не някакъв комундрел,като теб.

    Коментиран от #70

  • 69 А сега сметни

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "ДебиленВюрстен":

    И обратното .Колко време е нужно за ракетата но от Берлин .
  • 70 Аз грижи нямам

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "Ти не бери":

    гледам ти имаш в зора си да си майкопродвец!

    Коментиран от #77

  • 71 Та кой

    0 4 Отговор

    До коментар #66 от "Ха,ха":

    им определя? Излъга ги интриганта САЩ, влизат си в НАТО! Резултата, ракети в Беларус на секунди път!

    Коментиран от #78

  • 72 Със Сигурност

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Няма да си жив да видиш бляна си реализиран. Дори да не прихванат ракетките на теб ще успеят да ти пратят. Путин го обясни веднаж: В случай, че не остане жив руснак в Русия, системата автоматично ще изхвърли всичкото страховито оръжия по света

    Коментиран от #79, #84

  • 73 Човек

    4 4 Отговор
    НАТО доста ще се разшири. След неизбежния разпад на руската федерация, републиките ще искат да влязат в НАТО като застраховка срещу бъдеща инвазия от Москва. Беларус също ще влезе в НАТО. Там демократичната революция се пече отдавна и падането на Путин ще катурне и болонката му Лукашенко.

    Коментиран от #74

  • 74 Ах Ти

    5 5 Отговор

    До коментар #73 от "Човек":

    Трябва да вярваш в силата на Русия, а не като българин да й предричаш гроба. Няма тояга която може да прекърши любовта на българите към Русия. На Русия с любов

    Коментиран от #75, #80

  • 75 Ми то

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Ах Ти":

    Част от Българите може да обичат Русия, но мразят Путлер и безсмислената му война. Когато пропагандата на кремълското джудже се попука и в Русия ще покажат чувствата си на омраза към това изчадие готово да пожертва всички и всичко само да запази своята власт.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 От какъв зор

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Аз грижи нямам":

    Даваш наклон на финландците ,тогава.

    Коментиран от #82

  • 78 По същата логика

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Та кой":

    На секунди път ракети към Беларус.

    Коментиран от #81

  • 79 Кирпича

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Със Сигурност":

    Страховитите макети.
  • 80 Чък Норис

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "Ах Ти":

    Я покажи списък с имената на тези обичащите Русия!
  • 81 И кой печели от това

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "По същата логика":

    Или всички сме губещи? Ама не мислите!
  • 82 Зор нямам

    5 2 Отговор

    До коментар #77 от "От какъв зор":

    просто гледам глупави деца се радват за лукчето на америка за България, докато им правят света по лош!
  • 83 Финландия има граница с Русия

    3 3 Отговор
    Досещате ли се, защо не позволиха във Финландия референдум за НАТО ?
  • 84 Русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Със Сигурност":

    Обяснявам като за руснак: Първо замнават ракетите на руснаците. Руснаците остават
    за роби на Си и да плащат репарации.
  • 85 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Путин е магьосник!!!
    1.Обедини ЕС.
    2.Съживи НАТО.
    3. Разкри агентите за влияние на РФ повсеместно(като РР и ББ например-в Бг).
    4. Разби Русия икономически, социално, културно и т.н.
    Само можем да му изкажем благодарности!!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Дядо Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Разбира се":

    Да бе вервай си. Сащисаните и ингилизите са там още преди 2014 г.
  • 88 9689

    0 0 Отговор
    DW,,не се радвайте.За Русия Финландия е дребен проблем-една ракета Сармат.
  • 89 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Напротив":

    Нату са като сиганите,като са много са много смели,а по отделно само лаят като пинчерчета