Last news in Fakti

5 Април, 2023 11:05 8 543 25

Инж. Белелиев: Фотоволтаичните системи са достъпни и за обикновени, частни потребители

  • инж. димитър белелиев-
  • басел-
  • фотоволтаични системи

„Нет метеринг“ трябва да се въведе възможно най-бързо в България както за домакинствата, така и за фирмите

Инж. Белелиев: Фотоволтаичните системи са достъпни и за обикновени, частни потребители - 1
д-р инж. Димитър Белелиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на покачващата се инфлация, която води до поскъпване на живота като цяло, все по-актуален е въпроса как да се пести. Месечните сметки за комунални разходи непрекъснато растат, а заплатите уви – не. В големите градове проблемът са високите сметки за парно, а в малките – проблемът е цената на дървата и въглищата. През последните години активно се говори за зелена енергия. Как обаче може да се отопляваме чрез слънчевите лъчи и дори как да печелим от това? Отговор на тези и други въпроси свързани с поставянето на фотоволтаични системи и кандидатстването по програмите за изграждане на фотоволтаични системи, дава в специално интервю за ФАКТИ д-р инж. Димитър Белелиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на електротехника и електроника (БАСЕЛ).

Инж. Белелиев, кои ще са основните проблеми пред домакинства и фирми при кандидатстването по програмите за изграждане на фотоволтаични системи по Плана за възстановяване и развитие?

Програмите за домакинства и фирми за изграждане на инсталации за ток от слънцето са хубава инициатива, но имат доста сериозни недостатъци. Три от тях са: изискването за отпускане на средства само на домакинства, които използват твърдо гориво; невъзможността произведеният от домакинства и фирми чрез ВЕИ ток да се връща обратно в мрежата, и ограничението енергията да се използва само за собствени нужди през следващите пет години, без възможност да се продава.

Последното оскъпява проектите, тъй като трябва да се включи и система за съхраняване на енергия – батерии. През една трета от годината – толкова са почивните дни и официалните празници –потреблението на енергия от бизнеса е минимално. Какво правим с произведената тогава енергия?

Бързо и лесно щеше да бъде реализирането на тези програми, ако предоставяха възможност за връщане на енергията в мрежата чрез т.нар. „нет метеринг“. Това е система на отчитане, въведена в ред европейски държави, включително в най-близките до нас Гърция и Румъния. Тя позволява да се ползва произведената енергия само тогава, когато ни трябва, а на края на отчетния период да се заплаща единствено разликата между доставената от ЕРП-тата енергия и върнатата обратно в мрежата. По този начин се избягва и нуждата от батерии. „Нет метеринг“ е голям стимул за инвестиции в соларни системи върху покривите. „Нет метеринг“ трябва да се въведе възможно най-бързо в България както за домакинствата, така и за фирмите.

Правилата в европрограмите за ВЕИ би трябвало да са такива, че финансирането да е достъпно за всеки – имаш къща с покрив, ще използваш електроенергия от слънцето, получаваш ваучери, с които да се разплатиш с фирмата инсталатор, а тя ги осребрява от държавата. За класирането на проектите вместо точкообразуване, каквото се използва в момента и което поражда съмнения за субективна преценка, не е ли по-удачно да се следва римският принцип „първият по време е първи по право“?

Обърнатата процедура – домакинствата първо да направят инвестиция, а след това сумата да им бъде осребрена и то само в случай, че кандидатурата им бъде одобрена, няма ли да откаже повечето домакинства от тази програма?

В програмата за домакинства има изисквания, които ограничават достъпа до финансиране. Право на подпомагане имат само тези, които се отопляват на твърдо гориво. Изключват се домакинства на ток, парно и т.н.

Другото ограничаващо условие е, че първо трябва да се направи инвестицията и чак след това да се вземе помощ от държавата. Хората, които използват твърдо гориво, особено тези, които са на въглища, са от по-бедните райони в България. За тях подобно предварително вложение е изпитание. И ще се получи така, че програмата няма да може да усвои заложения бюджет.

В момента 10 киловата струват около 25 000 лева. Ако трябва да се сложи и батерия – още около 10 000 лева. Така сметката е между 30 000 и 35 000 лева. Хората ще получат от държавата до 15 000 лева. Т.е. трябва да приготвят свои пари между 15 000 и 20 000 лв. Може би не са много домакинствата, които ще го направят. Колко домакинства от Северозападна България, които се отопляват на твърдо гориво, могат да „извадят“ тези средства за соларна инсталация?

Какви други източници на финансиране могат да ползват гражданите?

Сравнително бърз начин е чрез банков заем. Почти всички банки имат подобни програми. От една страна, банковото финансиране е по-евтино като обективна стойност (правиш само това, което е необходимо, а не каквото те задължава европрограмата), но нямаш финансиране и все пак това е кредит, който трябва да изплащаш. Друга положителна страна е, че можеш да продаваш излишния ток, което е немалко приходно перо. В някои случаи то може да покрие изцяло плащанията по кредита. Аз лично за нашите предприятия взех решение да си го изградим с банково финансиране. И съм много доволен от резултатите.

Има и други начини за финансиране, но те още не са приложими за България. Най-добре е желаещите за подобни инвестиции да си намерят консултант по европроекти и такъв по банково кредитиране, да сложат на масата всички „за“ и „против“ и да действат. Според мен всеки, който има покрив и собствено потребление, трябва да се ориентира в тази посока. Това е бъдещето.

Колко е инвестицията в соларен панел на едно домакинство?

За една средноголяма къща е подходяща 6-киловатова система, с добавена батерия за съхранение на енергията. Тя би струвала, ориентировъчно, около 15 000 лв. Такава система се изплаща напълно при сегашните цени на тока, дори без свързване с НЕК, само от икономия от сметките за ток. Нека също не забравяме, че колкото и да не ни се иска, цената на тока за бита ще расте. И така е правилно, ако искаме да сме пазарна икономика със здрава икономическа среда. Това, че не всички можем да си го позволим, е друга тема, която е добре да не се намесва, когато говорим за енергетика. Иначе ще бъде по-лошо. Повярвайте ми.

За колко време може да се изплати?

Инвестицията във фотоволтаична система за собствени нужди се „изплаща“ при добро проектиране за 5-6 години. В момента, при тези цени на електроенергията, вложението може да се възвърне изцяло дори за 3-4 години за домакинствата, а за бизнеса за 2-3 години. Една фотоволтаична система работи минимум 25 години. Разходите за нейната поддръжка са минимални. Тези разчети са направени, ако се потребява на 100% произведената енергия и без да се калкулира очакваното освобождаване на цената за бита.

Какви са предимствата за домакинството от внедряването на соларна система?

При добро проектиране и достатъчно покривно пространство един фотоволтаик може 100% да покрие потреблението на ток. Освен намаляване на сметките за ток и енергийна независимост, фотоволтаичните системи водят до подобряване качеството на електроенергията (а това е много важно в някои райони на страната) и до приходи. Подобна инвестиция дава и сигурност. В Западна Европа към соларната система се слага и батериен блок, без да се акцентира на него. Когато има излишък на енергия, той акумулира, когато има потребление – отдава.

Може ли да дадем пример колко ще струва инвестицията, какво ще спечелят собствениците и кога на един панелен блок и на един блок ново строителство?

При панелните блокове е малко по-сложно от гледна точка на собствеността на покрива и това кой реално ще ползва тази енергия. Но ако се изчистят тези по-скоро юридически казуси и има „здрав“ дом. съвет, нещата могат да бъдат доста положителни, и такава инсталация, веднъж монтирана, да покрива всички сметки на блока. Колко би струвала конкретна инвестиция ми е трудно да кажа, защото това зависи от вида и големината на покрива и т.н. Ние вече имаме изградени такива системи за наши клиенти, които работят технически добре.

Каква е процедурата по слагането на соларни панели?

За частни лица до 30 киловата, процедурата е сравнително облекчена. Ако са настроени правилно, системите до 30 киловата са толкова лесни за работа, колкото един климатик. Процедурата за соларни системи над 30 киловата и за фирмени цели е с една идея по-сложна.

Ако се спрете на фирма, тя поема ангажимент да свърже фотоволтаичната система с електроразпределителната мрежа на търговеца. Ако решите да го правите сами, трябва да се отиде в ЕРП-то, те трябва да одобрят системата и да я пуснат в експлоатация.

Колко време след поставянето на соларния панел може да започне ползването на ток от слънцето?

Когато говорим за малки централи, за два месеца би трябвало да се одобрят всички документи. Един от основните проблеми е, че ЕРП-тата не спазват сроковете, които са по закон. За което не винаги те имат вина, разбира се. Добре е, ако има забавяне, винаги да се пишат оплаквания до контролните органи. Това понякога дава ефект. Също така, прави впечатление че те също се занимават с подобен вид дейност. Законът не го забранява. Но е странно.

Доста хора всъщност искат да имат „зелен“ ток, но не знаят как, смятат, че е прекалено скъпо или пък че отнема много дълго време. Каква е истината?

Все още има хора, които не подозират, че фотоволтаичните системи са достъпни и за обикновени, частни потребители.

От техническа гледна точка няма разлика дали си монтираш антена на покрива или фотоволтаична инсталация. Недотам просто е от бюрократична гледна точка. За съжаление, хората в България се плашат от сблъсък с администрацията на всякакво ниво, често с основание. В страни като Нидерландия или Германия нещата са уредени много просто и можем да се поучим от техния пример. В тези страни може докато си пиеш кафето, да влезеш през телефона си в сайта на разпределителното дружество, и готово – вече си се вързал.

В Румъния има списък с лицензирано оборудване, одобрено от ЕРП, и списък с лицензирани инсталатори, които могат да го пускат. В България има три ЕРП, като всяко от тях прилага свои собствени стандарти… Нужна е намеса на държавно ниво, за да се облекчи това присъединяване. И това ще ни спести много главоболия, с каквито ни плашат – за цените на тока и инвестиции в мрежата. Всичко е много просто: изграждаш там, където потребяваш. Не знам как по друг начин да се обясни, така че да го разберем всички.

Инвестицията в ток от слънцето си заслужава както за домакинствата, така и за предприемачи с малък или среден бизнес. В момента токът в България се дотира и е най-евтиният в Европа. След няколко години ще плащаме пазарната му цена. Тогава сметките ще се увеличат 3-4 пъти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 11 Отговор
    Тези фотоволтаици са като несбъдната демокрация. Ще удари една градушка и ще настане рев до небесата.

    Коментиран от #6

  • 2 Сирозно ли съ

    49 7 Отговор
    Достъпни бря? Ний нимоим си купи...ни знам що. Сигур щот съ достъпни.... Докато ги монтираш,преди това се занимаваш с хиляди админостративни глупости, докато започнат да правят ток в мъгляво време и айдяяяяяя.....земали са скапали и трябва поетапно да сеподменят модулите щот заминал живота им. Влизаш във водовъртеж и няма излизане. Отделно че не са зелени и не са рециклируеми...отделно и батерии за съхранени да купуваш дето и те са супер ,,еко,, Отделно неможе да продаваш ма ЕРП щот нарушаваш тегните интереси. Я дай пак...колко достъпни бяха тиябоклуци....?
  • 3 Абе

    52 3 Отговор
    То народа беден,бе.Един бойлер на слънчеви батерии българина не може си купи ти за фотоволтаични системи дрънкаш.Хората за ядене едвам отделят.
  • 4 1122

    44 0 Отговор
    Знаете ли какво? Каквото и да искаме да направим в България е свързано с толкова трудности създадени от АДМИНИСТРАЦИЯТА у нас,че ако е възможно бих го направил в Румъния и с кабел през Дунава да го ползвам у нас,и така по евтино ще ми излезе.За жалост на нас българите всичко което може да ни облекчи живота ,така е замислено,че да имаш спънки и проблеми и ...накрая да съжаляваш,че си се хванал на хорото.Благодаря,но докато не стане както в другите държави го правят ще карам на дърва и въглища и стари гуми,нека да им пуши ,и да плащат вредни емисии,като немогат да свършат едно нещо което е полезно за хората и държавата.Защо са тия разрешения и за какво?Да се вдига имиджа на началниците,които ще ти дадат разрешителното,и които ще ти искат подкуп за да ти разрешат ли?Ще те мотаят една година,после тяхна фирма ще ти го монтира.....и така до безкрай!
  • 5 Леля Гошо

    38 3 Отговор
    В БГ държавата не помага а пречи на хората. А това което пише в статията е лъжа, не вярвайте на тези измамници. Ето защо. 6 киловата система за домакинство с батерии ориентировъчно" не е 15 а 20 хиляди. Годишно плащам 3000 лева за ток. Системата не може да ми осигури ток 24 часа в денонощието, така че за част от нуждите си ще плащам на ЧЕЗ,, тоест годишно я спестя 1500 лв, я не. 20000÷1500= 13.3 години. Е да, ама батериите я изкарат 5-6 години. И ако трябва на всеки 5 години да се бръкна още 5000 лева за батерии, сметката става 30000÷1500=20 години за да се изплати инвестицията. Ако междувременно дефектитат панели или производителността им спадне, нали знаете какво казА Любо Пенев. От цялата схема печелят само тези които доставят и монтират фотоволтаиците.
  • 6 Сигурен ли си Дончо-мъкаДончо?

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ковачевски строи във Вардарска България паркове без да спира! Жена му купи скоро държавна земя на безценица преди дни за нов парк! Малко е самонадеяно да се изказваш за материя която си гледал зсамо новините! Има разлика между диагонална сонда и слънчева енергия!
  • 7 ами

    18 3 Отговор
    колко е живота на соларните панели? Да предположим, че си сложа 6 квт за 15 000 лв. Аз в момента плащам около 1000 лв на година за ток, т.е. ще си изплатя инвестицията след 15 години, ако изобщо панелите имат такъв живот...накратко казано - файда йок.

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    35 0 Отговор
    Интересно, чета коментарите и все негативни. Защо ли? Тоя господин е прав на теория, но и коментиращите са прави. Трудно е да отделиш 20 000лв да купиш нещо което в най-добрия случай ще се изплати след доста години, а обещаната помощ от държавата е само 15 000 и то ако те одобрят и то след година, т.е. тази програма е измислена за богати хора на които месечните сметки за ток едва ли са проблем. За тях визията на къщата (вилата) е по-важна от месечните сметки. От тук и веднага възниква въпроса, кой и как измисли това раздаване на 65 милиона?! Не е ли това вид подпомагане на ВИСШИЯ ешалон от властта?! Оправданията , че ще се подпомагат тези на които им е скъп тока, са приказки от 1001 нощ.
  • 9 Ще падне

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "ами":

    градушка като яйца дето огъва и ламарините на колите и чао солари, или още по-лошо светкавица която ще ти повреди и електрониката.
    Направете си един голям UPS за да не скучаете когато няма ток. Инвертор 1-3кВт, акумулатор 12/24В 100-200Ач, токоизправител. Вържете черната техника (телевизори, телефони, лаптопи, аудиотехника), LED осветление и евентуално хладилник,. За отопление, готвене, топла вода - природен газ, пропан-бутан, дърва/въглища, ток от енергото. Топла вода от бойлер на нощна, ако сте повече народ голям бойлер или няколко.Зареждайте акумулаторите на нощна енергия, докато е жив Иван Иванов от КЕВР няма страшно. Фотосоларите са на сметка само ако си "прекаран" с промишлена енергия.
  • 10 Сократ

    19 1 Отговор
    Статията трябва да е с гриф - платен репортаж.
  • 11 Голям зор

    9 1 Отговор
    Когато го направите като в белите държави;абонираш се и всичко е точно,само да искаш и няма проблем.Тук незнам кога ще пораснете или лакомията е голяма.
  • 12 Ако искаме

    15 2 Отговор
    да сме пазарна икономика, цената на тока трябвало да расте. И за какво да расте, при условие, че държавата има два атомни реактора на трупчета които само трябва да се пуснат ? Евтино атомно гориво има от Русия ... но явно някои хора тази работа не ги устройва.

    Коментиран от #18

  • 13 (⁠+⁠_⁠+⁠)

    13 0 Отговор
    Те за това ли започнаха тарикатите да ги боцкат по чернозема в пловдивското поле. Идиотия тресе комунистическия свинарник.
  • 14 Партизан от куку ригу

    13 0 Отговор
    Достъпни са??? Колко хора могат да извадят 12-14 хл.лв.+ 2000 за монтаж? При тези заплати от 780 -1200 лв.и цените на всичко,и след което трябва да попълните един шкаф с документи (я получил я не получил 70%и незнайно колко ще чакаш) как да направиш това нещо??В тази държава нямаш сигурност ,не знаеш утре какъв закон ще изкарат и и всичко което влагаш (с четен труд) ще го загубиш Това е направено за богатите които експлоатират и не ти дават и застраховат за нормална заплата при тази инфлация

    Коментиран от #23

  • 15 Иван

    8 0 Отговор
    Имам къща ама нямам 30000 лева.
  • 16 Българин

    12 0 Отговор
    сметките за минимум 15г.+ лихвите и в най добрия случай си на нула. далаверата е за фирмите които ги предлагат
  • 17 гост

    8 0 Отговор
    и ако живееш в блок какво правиш? ами ерп трябва да те присъедини, трябва ти разрешителни, пуп и ако се справиш с всичко това, тогава ти остава сметката. у нас няма нито една посредническа фирма, която да ти помогне и най-вече да ти гарантира, че ще бъдеш присъединен. напротив, никой не ти казва какво точно ти трябва, къде да го намериш, кой може да ти го изпълни и колко ще ти струва. пробвах се преди 7г. тогава стигнах до служителите на ерп-то в столицата, инженери, които ми обясниха, че ще ме третират като крупен производител на ВЕИ, макар че системата ми ще е 1квч, с отчети, с фактути и др. Всеки друг вдигаше рамене и ми казваше, плати тази такса, вземи системата и ще видим... По български. Да не забравяме, че на Запад от нас новите сгради са задължени да имат волтаици, а не е по желание. Ние имаме рядък шанс да преборим слабата ел. система само с няколко закона и план за действие, ала никой не иска да го направи. Защо ли?
  • 18 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ако искаме":

    има ги, ама реално няма нищо. твоят бог, Боко, ги плати без въпроси, извъртаха референдумите, чиста наглост и корупция, а със тези милиарди могат да покрият много общини с фотоволтаик и да си намалят сметките за ток, да преоборудват електрическите системи с такива на диоди, да монтират съвременни климатични системи и така да няма нужда от толкова електричество. Ето един пример: ако се топлиш на радиатор ти трябват 400лв месечно за средно жилище, но ако си на термопомпа цената става 150-180лв. Това всичкото е енергия. Само осветлението ти сваля разхода с 5-10лв месечно, която е малко, но ако го обърнеш в киловати спестяваш по 50квч на месец, което го умножи по 100 апартамента за един голям блок и виждаш какви цифри може да спестиш, с една инветиция от 50лв на апартамент .
  • 19 Демократ

    2 0 Отговор
    Амонра енерджи-пснелите са добре,но инверторите са с двойни цени.Защо?
  • 20 Механикът

    5 1 Отговор
    Има АЕЦ какво се занимавате с простотити.
  • 21 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Че са достъпни ....достъпни са! .Горе-долу " достъпността" е като за брониран автомобил Ролс-Ройс.
    Но идеята е отлична – 2 млн потребители Х 30 хилядарки =на числото 6 със 10 нули отодзадека. После затваряме всички Марици - изток, запад, север и юг. Ликвидираме АЕЦ-Козлодуй и току-що построената /:НАЙ-ПОСЛЕ/ АЕЦ Белене.
    И ще дишаме само чист кислород с много поздрави от Брюксел и малко с примеси на обеднен уран от Киев.
    Българи - юнаци !!
  • 22 Ачо

    5 1 Отговор
    Малко празно думна статия. Аз изградих фотоволтаик с мои средства -25 Квт. излезна ми всичко 31 000 лева.За 3 месеца икономисах пове4е от 1800 лева от разходи за отопление. Реших да узконя централата. Е там е големия проблем. Държавата е уредила всичко с безкрайни административни спънки.Така храниш една тежка администрация.Самото узаконяване иизготвянето на документацията надхвърля 2000 лева и време,много време и нерви.Най големи печалби заработват фирмите които инсталират тези системи. Там е играта.Те те скубят безбожно.Аз изградих системата сам и това страшно ги дразни.Дано успея със узаконяването.Оптимист съм
  • 23 Ачо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Партизан от куку ригу":

    Никой да не храни илюзията че монтажа на ФВЦ за 10-12 кват е 2000 лева.Монтажа е равен на стойността на оборудването (панели инвертори и др. устройства и то само акое лесен покрив.Ако е с по сложна геометрия тогава цената става чувствително по висока.Самите фирми инстлатори са надути самозванци които единствено гледат да те одерат
  • 24 Николай

    2 0 Отговор
    При така направената сметка месечно трябва да плащаме 250лв. за ток за да ни се изплати инвестицията. Не познавам хора отопляващи се на твърдо гориво да плащат такива сметки. Обикновено сметката е 50-60 лв. Освен това не видях сметка за отоплителни уреди на ток. Много бакалска сметка ни поднася автора.
  • 25 Еврейн

    2 0 Отговор
    Най голяма полза от лекарствата имат тия дето ги продават.
    Та и за фотоволтаични системи е подобно.
    Няма лошо ,но математиката е сложна наука и не всеки я разбира.