Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2023 06:00 7 581 141

Защо за Кремъл Финландия не е Украйна

  • бесарабски фронт-
  • ссср-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • финландия-
  • виталий портников

Финландия е държава, чийто суверенитет не се поставя под въпрос

Защо за Кремъл Финландия не е Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виталий Портников: Разширяването на НАТО. Защо за Кремъл Финландия не е Украйна

Както се очакваше, реалното, а не виртуалното разширяване на НАТО не доведе до осезаема реакция от страна на Кремъл.

Още новини от Украйна

Да, руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи заплашителни изявления и припомни решението за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус - но това решение няма нищо общо с влизането на Финландия в НАТО. А прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, въпреки че отбеляза "негативните последици" от присъединяването на Финландия към алианса, веднага подчерта, че тази ситуация не може да се сравнява с присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като никой не е правил "анти-русия" от Финландия .

Само това изявление на служител на Кремъл разобличава руски твърдения, свързващи нападението срещу Украйна с възможното ѝ влизане в НАТО. Когато руският президент Владимир Путин реши да нападне Украйна на 24 февруари 2022 г., това влизане не изглеждаше толкова реалистично, колкото присъединяването на Финландия. Но въпреки това руските войски се опитаха да проникнат в Киев, а не в Хелзинки.

Възможното присъединяване на Украйна към НАТО в Москва отдавна обясняват с агресивните си намерения към съседната страна. И все пак припомняме, че когато беше извършена анексията на Крим през 2014 г., Украйна официално беше извънблокова държава, мнозинството от нейните граждани бяха против влизането в НАТО, а в самия Крим имаше не американска, а руска военна база - и неговият статут се определя не само от двустранни споразумения, но и от преходни разпоредби на украинската конституция.

И все пак, когато се извършваше анексирането, Владимир Путин и други руски лидери говореха именно за опасността НАТО да се приближи до границите на Русия. А когато НАТО наистина се приближи, не си мръднаха пръста!

И така, с какво Финландия наистина се различава от Украйна от гледна точка на Кремъл? На първо място, фактът, че Финландия е държава, чийто суверенитет не се поставя под въпрос. Но не винаги е било така. През 1939 г. Йосиф Сталин всъщност решава да анексира Финландия и на територията на страната, окупирана по време на първите битки от „зимната война“, се сформира марионетно правителство на „Финландската демократична република“. Но Съветският съюз не успя да постигне победа и по време на Втората световна война суверенитетът на Финландия беше гарантиран от съвместните решения на съюзниците от антихитлеристката коалиция. Затова от гледна точка на Путин Финландия изглежда като „отрязано парче“, а влизането ѝ в НАТО само потвърждава този факт.

Но с Украйна, както с всяка друга бивша съветска република, е различно. Кремъл никога не се е примирявал с факта на техния суверенитет, Москва неведнъж е заявявала публично, че „историческа Русия“ включва украинските земи. Следователно проблемът не е, че Украйна трябва да влезе в НАТО. А че територията на Украйна - и, възможно, други бивши републики на СССР - Путин вероятно би искал да присъедини към Руската федерация. И влизането в НАТО, разбира се, ще предотврати това, тъй като ще превърне завладяването на съседните държави в истински глобален конфликт.

Следователно в предложенията за руски гаранции за сигурност, оповестени в навечерието на руското нападение над Украйна, не става въпрос само за гаранции за неразширяване на НАТО, но преди всичко за гаранции, че Украйна, Грузия и други бивши съветски републики няма да бъде приет в НАТО.

След като Русия очаквано получи отрицателен отговор на тези искания, които явно нарушават суверенитета както на страните от НАТО, така и на бившите съветски републики, тя започна война.

Източник: Виталий Портников специално за Крим Реалії

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 позивна ФАТМАК

    47 63 Отговор
    Финландия има 60 Ф-18, а Мунчо хвърчилото 3 дърти МиГ-29 срам и позор.

    Коментиран от #21, #118

  • 2 Урюрвкос

    63 21 Отговор
    Финландия си пазеше паметниците на Ленин до юни 2022г. след тази дата реши че те генерират негативни емоции и ги махнаха

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    64 37 Отговор
    Фините не са Фашисти.
  • 4 Развеселен

    60 60 Отговор
    В интерес на истината след края на войната Сталин отчита отказа на финландците да се присъединят към Вермахта и да атакуват Ленинград.
    Ленинград е и причината за войната на СССР с Финландия - друг е въпросът, че Петър Велики нарочно го създава там - нещо като Крим за Швеция.
    Истината е ,че Русия винаги е била проблем за съседите си и изглежда само Финландия е приела правилната формула - брутално въоръжаване и най-вече шокиращо силна изтребителна авиация.
    Тя е истинската причина Русия да не вижда Финландия като парче торта.

    Коментиран от #20, #128

  • 5 ха ааа

    61 49 Отговор
    Не смеят, защото са им чупили зъбите и пак могат.
  • 6 Смех 😆🤡🤣

    51 41 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Що за човек трябва да си за да държиш паметник на ленин

    Коментиран от #47, #68, #71

  • 7 водка Финландия

    71 46 Отговор
    Абе ,дойчовци,защо имам усещането,че вие се радвате повече за приемането на финландия в САТАНАТО,от колкото самите финландчета?Какво ще кажете за вечно пияната Сани и нейното изборно поражение?Защо финландчетата я изхвърлиха,нали все пак тя ги набута в САТАНАТО?Нейната партия се класира трета на изборите,пълен резил

    Коментиран от #12

  • 8 Финландски тръбопровод

    31 54 Отговор
    Всяка страна от НАТО, по границите на РФ е под заплаха, повече или по-малко, а с Украйна е приключено вече.

    Коментиран от #35

  • 9 НИЕ СМЕ НАТО

    47 58 Отговор
    И Финландия е НАТО.....смее ли дядя Путин да нападне НАТО ?????
  • 10 НИЕ СМЕ НАТО

    48 54 Отговор
    Скоро и Украйна в НАТО......
  • 11 ДЯДЯ ПУТИН ПЕНСИОНЕР

    50 49 Отговор
    Благодарим ти дядя,че вкара Швеция и Финландия в НАТО....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Човек

    62 60 Отговор
    Финландия нашамари Русия и се освободи от завоевателните й мераци много отдавна. Сега дойде ред на Украйна да направи същото. После следва Беларус и Европа окончателно ще се изчисти от руския тумор.

    Коментиран от #18

  • 14 водка Финландия до прокопий 12

    50 34 Отговор
    Много е труден този български език,разбирам,човек трябва да се чуди какво си искал да кажеш!Вземи един учебник по български език и се поограмоти,в твой интерес е!И не ми отговори на въпроса;защо финландчетата принудиха вечно пияната сани да си подаде оставка!Май не са много щастливи,че ще бъдат пуделчета на чичо Сам,като теб...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сана марин

    36 33 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    И остави половин Карелия на руснаците.Голяма победа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тц тц

    50 36 Отговор

    До коментар #1 от "позивна ФАТМАК":

    Нали имаме 8 рисунки на Ф-16 за 4 милиарда, купени от твоите идоли евроатлантици ББ и Кирчо Канадски:)))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оня с коня

    38 56 Отговор
    Какво на практика има Финландия ,с което да заинтригува Русия?Абсолютно нищо.Украинската Житница и Безаналоговият енергиен източник "Донбаски минен басейн" обаче...охоооо,това ще пришпори изнемощялата руска икономика КАТО ВИАГРА!Безспорно хитри са руснаците но се сблъскват с Натовската Воля,което ще ги постави на мястото им,макар и по трудния начин.
  • 24 Гост

    63 46 Отговор
    В Финландия няма етнически руснаци, които да са мачкани и избивани.Докато в Украйна има.В Донецк, Луганск и Крим 40 -50 % са етнически руснаци,мачкани от фашистите.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Бай Натю

    43 48 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Единственият проблем пред НАТО ще бъде, че от руска страна няма да има кой да подпише акта за пълната и безусловна капитулация на Русия. Психопата Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще са избягали в Северна Корея.

    Коментиран от #120

  • 26 Истината

    36 42 Отговор

    До коментар #16 от "Кисинджър":

    Китайският мечкар отдавна е сложил халката на носа на руската мечка и я е направил панаирджийска. Сега ще я кара да прави разни номера само заради единият хляб!
  • 27 Генерал Де Гол

    38 45 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."уязвими
  • 28 0808

    35 26 Отговор
    Преди 11 часа, източник: © РИА Новости
    Руските сили настъпват от центъра на Артемовск на запад
    АРТЕМОВСК, 7 април - РИА Новости. Групата Вагнер настъпва към западните квартали на Артемовск в ДНР, съобщава кореспондент на РИА Новости. Според един от бойците, сега отрядите са разположени близо до областната администрация на града. Той уточни, че нейни служители са отговаряли за центъра на Артемовск. В същото време основната администрация е разположена на север, която също е под контрола на Wagner Group.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Последния Софиянец

    40 50 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?

    Коментиран от #39, #122

  • 32 Българин

    41 47 Отговор
    Да подкрепяш психопата Путин и руските терористи една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истината

    43 38 Отговор
    Швеция беше неутрална повече от 200 години, Финландия от 77. Бяха неутрални по времето на Студената война, когато света се бе разделил на два лагера. И трябва да си много голям гений за да накараш тези две страни да желаят членство във военен съюз. Цялата руска антинатовска истерия, ултиматума: "Събирайте си парцалите и се оттеглете на границите от 1997 година" и агресията срещу Украйна доведе до разширяването на НАТО и двойно увеличаване на границите му с Империята на злото!

    Коментиран от #36

  • 35 Коя Украйна е приключила ,руската хаха

    21 24 Отговор

    До коментар #8 от "Финландски тръбопровод":

    Чети гледай🔱🇺🇦 ,бягаш от такива новини,като дявол🏃 😈 от тамян🪔 бягаий бягай ,то полезно😄
  • 36 Човек

    31 45 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    На Путин не му пука за НАТО. Той нападна Украйна, защото през нея демокрацията щеше да влезе в Русия. Това означава, че хората щяха да излязат на масови протести и да го свалят от власт, а в Русия това значи куршум в тила. С тази война Путин си удължава живота.
  • 37 Алфа херинга

    45 27 Отговор
    Пак търсят под вола теле. Руснаците им казаха 100 пъти, че войната е заради Крим, Донбас и Луганск, където украинците щяха да навлязат. Меркел също потвърди, че Минските споразумения са били само за печелене на време, докато армията им се въоражи достатъчно.
  • 38 Последния Софиянец

    34 36 Отговор
    А и фините така млатиха ватите 39та, че още помнят, а сега ако ги почнат ще ги гонят до Монголия!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чоко.

    32 23 Отговор
    Фините ако искат след като са в НАТО ,да се сбият с Рф..Да видят Окраина..
  • 43 Гост

    36 24 Отговор
    Пак двоен стандарт.За "демократичните" войни на ФАЩ защо мълчите?
  • 44 Чоко.

    33 26 Отговор
    Нато е умряло.. Бюрократична фракция

    Коментиран от #57, #63

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чоко.

    27 27 Отговор
    Тези мишки Финландия си усложняват живота .Безсмислено..Сега ще ги бутат към конфликт..
  • 47 Урюрвкос

    24 16 Отговор

    До коментар #6 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ленин е основателя на независима Финландия а китайците са го вписали в Конституцията си явно има защо
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Чоко.

    32 26 Отговор
    Крим е на Русия ,Окраина няма сили да го управлява .Освен да взриви някой мост по партизанска схема..
  • 50 Глупаци

    7 26 Отговор
    Еми във Финландия няма полезни изкопаеми.
  • 51 Чоко.

    26 8 Отговор
    За първо време биха шута на социалистката САННА.Шантаво диване .
  • 52 Коктейл Молотов

    33 16 Отговор
    Руски лъжи 1939

    Заради нападението си над Финландия и бомбардирането на жилищни квартали в Хелзинки и други финландски градове СССР е изключен от Лигата на нациите. А руският външен министър Вячеслав Молотов лъже най-безобразно че руските пилоти не хвърляли бомби а кошници с хляб на гладуващите финландски трудещи се. Финландците оценили подобаващо наглите руски лъжи и кръстили коктейла, с който посрещали руските танкове на името на руският външен министър. Само в танкове руските загуби са над 6000!

    Коментиран от #73

  • 53 Българин

    30 26 Отговор
    Щот ватниците ако нападнат Финландия ше ядат бой за втори път :) хахахахахахахаххахаха :) Вече се е случвало Финландия да бие русия като маче у дирек :)
  • 54 Чоко

    30 30 Отговор
    Когато някой има проблеми с всички, големият проблем е самият той. Когато Русия има проблеми с целия нормален свят значи големият проблем е самата Русия. И този проблем трябва да бъде решен в полза на нормалността.

    Коментиран от #61, #66

  • 55 Чоко

    28 31 Отговор
    Фашистка Русия за пореден път се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
  • 56 геобразен соросоид

    4 18 Отговор
    Е такива като този Потников от дивана много я разбират политиката .

    Коментиран от #58

  • 57 Чоки

    26 3 Отговор

    До коментар #44 от "Чоко.":

    И аз искам да не умират руснаци ама ти не си съгласен,и ги пращаш в Украйна,и защо го правиш?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Чоко

    28 26 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българските турци

    35 25 Отговор

    До коментар #54 от "Чоко":

    Целият свят имат проблем със САЩ !

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Истината

    26 25 Отговор
    Руснака си въобразява несъществуващи опасности и основава на тях най-абсурдни предположения. Струва му се, че всички съседи го обиждат, че не се прекланят достатъчно пред величието му и по всякакъв начин кроят заговор срещу него. Той дори обвинява всеки от домочадието си, че се стреми да му навреди, да се отдели от него и да премине при враговете му - и смята всичките си съседи за свои врагове.

    И така, вместо да живее от честния си труд в полза на себе си и на ближния си, той е готов да похарчи цялото си състояние и време за борба с измислените от самият него интриги. Представяйки си, че съседите искат да подкопаят къщата му и дори да го нападнат с въоръжена ръка, той предлага да похарчи огромни суми пари за закупуване на пистолети и пушки, за железни огради и капаци. Времето, останало от тези грижи, той смята за свой дълг да използва отново за борба - със собственото си домакинство ...

    Владимир Сергеевич Соловьов. "Въображаеми и реални мерки за повишаване на благосъстоянието на хората". септември 1892 г.

    Коментиран от #74

  • 66 Обективен

    26 25 Отговор

    До коментар #54 от "Чоко":

    Разбирам, че в твоите представи Колективният Запад е нормален свят, но за много други, особено колонизираните, не е. Русия няма проблеми с всички. Тя има проблеми само с марионетните послушковци на Колективния Запад около границите си. Да, Русия е чувствителна към това което се случва в близост до границите й и винаги е разчиствала нагляците

    Коментиран от #72

  • 67 Бачо Киро

    24 20 Отговор
    Реално не е в грешка, Финландия по нищо не прилича на марионетката Украйна, нито пък военноморската база Севастопол е във Финландия. Нищо общо няма между ситуациите на двете държави. Хубава война няма, но след като търпяхте американците да нахлуват и ограбват сума държави с десетилетия, колко гламав трябва да е човек да очаква руснаците да оставят Украйна в ръцете на американците. Косово да не би да не беше откъснато по други причини? Бондстийл е факт. Колкото и да лаят всички останали, САЩ и Русия си играят игрите както те си решат. Човешките жертви никога не са били фактор ни за едните, ни за другите. Само лицемерите обясняват и се жалват за украинците, мълчаха като бити гове докато САЩ лъжеха и опустошаваха Близкия изток. За обединения уран в Сърбия даже няма да споменавам.... Дори служилите в НАТО войските до ден днешен не спират да подават жалби...
  • 68 Историк

    7 16 Отговор

    До коментар #6 от "Смех 😆🤡🤣":

    "Що за човек трябва да си за да държиш паметник на ленин"

    Например като основателя на Украйна или нещо като топ агент на Кайзера който успя да разруши Русия и да я извади от войната - много хора трябва да се кланят на Ленин ама всичките не са в Русия.
  • 69 Голям праз

    14 20 Отговор

    До коментар #63 от "Локо":

    В Кравария всяка година умират по 2 милиона от убийства, наркотици, СПИН и маймунска шарка:) П.П. Явно си заклет джендър, така че внимавай с последните две:)
  • 70 Бачо Киро

    7 17 Отговор

    До коментар #64 от "Чоко":

    Доста редове си надраскал за някой, който въобще няма идея как функционира светът. Привличането на ресурси е основен приоритет. Включително човешки. По един или друг начин.
  • 71 Бачо Киро

    19 18 Отговор

    До коментар #6 от "Смех 😆🤡🤣":

    Що за човек трябва да си, да направиш и поддържаш паметник на Степан Бандера? При това дори не в Украйна, а в село до Мюнхен.....

    Коментиран от #78

  • 72 Бачо Киро

    19 15 Отговор

    До коментар #66 от "Обективен":

    Няма какво да му обясняваш, особено за колективния запад. Няма такова нещо. Има САЩ, които нареждат и останалите които изпълняват, дори това да е в техен ущърб.
  • 73 Урюрвкос

    16 8 Отговор

    До коментар #52 от "Коктейл Молотов":

    дрън-дрън именно финландците се гордеят със изобретяването на коктейла молотов и първите 40хил бутилки те са произвели и изпратили на фронта. Това е техния отговор против заявленията на Молотов а иначе истинския съветски коктейл на молотов е изобретен чак 1942г в град Перм от доцента по органична химия Иван Лапкин.

    Коментиран от #77, #95, #98

  • 74 Реалност

    20 17 Отговор

    До коментар #65 от "Истината":

    Описа точно САЩ! Да не забравяме, че терорист №1 нападна Ирак заради една снимка на уран, който така и не намериха. Под предлог за несъществуващи опасности САЩ са започнали 257 военни конфликта за има няма 250 години история. Ако когато не могат да си измислят повод се разделят на две /север и юг/ и се бият помежду си::)))
  • 75 Франсис Фукуяма

    21 20 Отговор
    Изглежда, че някои страни не могат да постигнат самоуважение освен за сметка на други страни. Мисля, че Русия е класически случай. По някакъв начин тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над други народи около тях. Това е било вярно за Русия от XIX век и си остава вярно за путинова Русия.

    Единственият начин да се противопоставим на това е класическата геополитика. Ние няма да успеем да ги спрем, ако от наша страна няма достатъно силно противодействие.

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Българин

    22 16 Отговор

    До коментар #71 от "Бачо Киро":

    Бандера го остави, ние поддържаме паметник на американци и британци унищожили половин София само за да не обидим господарите отвъд океана.

    Коментиран от #82

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Антитрол

    20 20 Отговор

    До коментар #75 от "Франсис Фукуяма":

    "По някакъв начин тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над други народи около тях"

    Е господарите ти искат да господстват пък над целия свят не само около тях. Та можеш ли ми каза какви се явяват господарите ти че нападат суверенни държави и си правят военни бази даже и в Сирия която не ги желае.

    Обвинявате Русия в това което господарите ви правят по целия свят - колко държави нападнаха само през последните 30 години - ама от там идват паричките и не може да се плюе нали.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Коктейл Молотов

    25 20 Отговор
    Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял живот!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Антитрол

    16 20 Отговор

    До коментар #79 от "Само питам":

    Истерията е обхванала вас соросоидите като гледам - особено след неудобни въпроси.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Чоко

    23 11 Отговор
    Ирландия, която е неутрална от 1922 година но руската агресия накара ирландците сериозно да се замислят дали неутралитета ще ги предпази от руската агресия.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Антитрол

    18 17 Отговор
    "пред американското посолство на американска територия" - пред американското посолство не е американска територия макар че краварите си мислят че цялата ни държава е тяхна територия.

    "а от американци в памет на загиналите американски пилоти" - не е издигнат от американци а от български продажници - много добре помня.

    "И пето България е обявила война на Великобритания и САЩ а не обратното както е направила Русия" - САЩ, Великобритания и Русия са били съюзници през ВСВ и обявяването на война на един от тях значи обявяване на война на всичките - опорките не вървят.

    Коментиран от #96, #97

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #73 от "Урюрвкос":

    Архитект Тесларев стана политолог.Пиши си за Теслите и не се обаждай от коневръза.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Българин

    22 12 Отговор

    До коментар #93 от "Антитрол":

    По 1. Паметната плоча е на американска теритопия, колкото и да не ти се иска.
    По 2. Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота, а не е издигнат от българи. Паметта ти изневерява.
    По3. Обявяването от страна на България война на Великобритания и САЩ не означава, че автоматично обявява ме война и на СССР, колкото и да го твърдиш. До 5 септември 1944 година поддържаме дипломатически отношения на ниво легация.

    Коментиран от #102, #104

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Антитрол

    15 15 Отговор

    До коментар #94 от "Чоко":

    Като гледам соросоидчетата и коментарите им - направо са върхът на Ентелегенцията - имам чуството че повечето са от маалата. Пък повечето плюят по Русия за пари и са много активни от от 8 до 17 часа работни дни - та до там почтеността. Знам за няколко "кол-центъра" където набират платени.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Споко

    28 2 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Вече разбрахме, че според теб цяла България е американска територия. Само не ни е ясно защо ползваш такъв ник.
  • 103 Хахаха

    19 6 Отговор

    До коментар #94 от "Чоко":

    В такъв случай ти трябва да си най заклетия русофил - 4 изречения, 40 грешки:) От Столипиново са по грамотни от теб:)
  • 104 Антитрол

    16 14 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Американска територия се води единствено вътре в американското посолство зад оградата - уви не е там.
    Паметника може да е дарен и от арменския поп но беше издигнат и открит от едни продажни българи.
    Италия също не е обявявала война на САЩ и СССР през ВСВ но това не пречи американците да дебаркират в Сицилия и да я нападнат така че обявяването на война на един от съюзниците автоматично значи война и срещу другите.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 321

    2 8 Отговор

    До коментар #105 от "123":

    Тъпо....ама много...
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Тежка в съдбата на простите руснаци

    15 13 Отговор
    Има много начини американското гризли да бъде изкарано от бърлогата,но няма нито един да бъде върнато,същото важи и за британската анаконда

    Коментиран от #115

  • 109 Къпан пор

    14 13 Отговор
    Краварските п0дл0ги са смели само пред монитора.Защо не сте на фронта като доброволци да помогнете на украинските фашисти?
  • 110 Искат ли руснаците война?

    19 14 Отговор
    "през 2014 г., Украйна официално беше извънблокова държава, мнозинството от нейните граждани бяха против влизането в НАТО, а в самия Крим имаше не американска, а руска военна база - и неговият статут се определя не само от двустранни споразумения, но и от преходни разпоредби на украинската конституция."
    Но всичко това не беше достатъчо за първобитния руски империализъм.Руснаците искаха война.

    Коментиран от #113

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Казуар

    15 6 Отговор
    Смее ли някой в Русия да каже, че виновен за влизането на Финландия и Швеция в НАТО е виновен Путин. През 39-та Сталин нападна Финландия с над 700000-на армия като бяха убити 127000 съветски войници.

    Коментиран от #117

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #116 от "Домакин":

    А някой случайно да ти е поискал " авторитетното" мнение?
  • 120 случаен

    10 14 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Натю":

    в осрайна не ги притесни,че янукович не е подавал оставка и по закон още е президент,след него всичко е нелигитимно но удобно за сащ,така искаха и във венецуела да сложат говедайдо ама не стана
  • 121 Омразата

    10 1 Отговор

    До коментар #113 от "Абе":

    си е ваша "запазена марка".Аз никого не мразя,само казвам какво се вижда.
  • 122 случаен

    12 15 Отговор

    До коментар #31 от "Последния Софиянец":

    а как нелигитимен съд обявен от сащ за пародия на перавосъдие,издава заповед за президент на държава дет няма юрисдикция,от прокурор чийто брат е предсрочно освободен педофили то малко преди заповедта,ОГРОМНО ЛИЦЕМЕРИЕ,добре,че си последен и няма да има други като теб
  • 123 Зевзек

    5 11 Отговор
    Пълни глупости.Финланците не бомбардират цивилни рускоговорящи.
  • 124 Страхливи,сър!

    16 9 Отговор
    Убиват в Украйна майки с деца,щото извънземните били там,но не нападат НАТО Финландия щото ги е страх,от ответния удар,който ще превърне раша в пустиня за секунди
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 хахаха

    9 14 Отговор
    виталчо се нада никой да не познава историята. Сталин не е искал да анексира Финландия. Просто е искал една територия около Ленинград, в замяна на която е давал двойно по-голяма на север. Финландците отказват, след 3 месеца война Финландия капитулира, СССР си взема територията, която е поискал преди това. Край на историята. :)
  • 127 Ван дер Любе

    16 8 Отговор
    "никой не е правил "анти-русия" от Финландия".Трябва да се отбележи, че "анти-русия" от Украйна наптави самата Русия. Ако Русия не се бъркаше във вътрешните работи на Украйна, не я нападна и през 2014, когато със скалъпен референдум под дулата на автоматите беше направен референдум. С пращането на войски (неофициално) в Донбас, свалянето на пътническия самолет с оръжие на Русия. И най-вече с войната от февруари 2022. Така че няма кого да обвиняват освен себе си.
  • 128 хахаха

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "Развеселен":

    не искам да те обиждам, но Финландия е на страната на Германия и доста интензивно обстрелва Ленинград. Нещо да си чувал за Манерхайм?

    Коментиран от #130, #139

  • 129 Нефт и Газ

    17 5 Отговор
    Защото Финландия няма нефт и газ в големи количества, от които да трябва да бъдат "асвабадени".
  • 130 Историк

    19 4 Отговор

    До коментар #128 от "хахаха":

    Хитлер и Сталин са съюзници и нападат заедно Полша с което започват и ВСВ. След това Сталин напада балтийските републики и Финландия.

    Коментиран от #132

  • 131 Наблюдател

    13 15 Отговор
    По същата причина по която Банат за България не е Македония. Да живеят малко българи, да някого е било част от България, но не е българска земя. Ако Финландия реши да стане терен за нападение срещу Русия за минути Хелзинки и..ще изчезнат. В Украйна не става защото 2/3 са руснаци, някои с промити мозъци, като на македонците но все пак руснаци. Затова територията на Украйна е толкова важна за враговете на Русия. И затова Русия ще воюва за нея до край.
  • 132 хахаха

    7 13 Отговор

    До коментар #130 от "Историк":

    ма вярно ли? :)))( Съюзници , викаш. И кога СССР "напада" Полша? Я сподели? :))))

    Коментиран от #134

  • 133 Гост

    9 12 Отговор
    До 116.Домакине,гледай си манджите,парцала и метлата.САЩ се включват в ВСВ в Европа с откриването на Западния фронт на 6 юни 1944 година, търпеливо чакайки кой ще надделее във войната,СССР или Германия.
  • 134 Историк

    14 3 Отговор

    До коментар #132 от "хахаха":

    Малко след като Хитлер я напада и в съответсвие с договоркта между СССР и Хилтеристка Германия.

    Коментиран от #140

  • 135 Казуар

    12 0 Отговор

    До коментар #117 от "Рико анаграмата":

    Това се говори от 70- 80 години, но с вода се нагълтаха СССР и братските социалистически страни.
  • 136 Кобилкина

    3 1 Отговор
    защото и двата народа обичат водката и затова се обичат.
  • 137 Нещо сте се

    0 0 Отговор
    Объркали финландците искат да сключат мир в тая война и съветите постигат своите цели . Финландците им отстъпват свои територии . Загубите на Съветите са в пъти повече но все пак постигат своето .
  • 138 Един българин

    2 0 Отговор
    Преди години Финландия направи за смях руската армия, сега Украйна прави същото.
  • 139 акъл

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "хахаха":

    нямаш капацитет да обидиш някого, не се тревожи
  • 140 Псевдоисторик

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Историк":

    Явно твоите диплома/ако въобще я имаш,в което се съмнявам/,е от "развитият социализъм-1985г.,когато философията беше"учи мама да не работиш"и повечето хора имаха по 1-2 дипломи,разбира се който станаха само за окачване на стината/.Русия/прикрита зад СССР,защото другите републики никой не ги е питал/ напада 1939 г Финландия след нападението и с Германия над Полша,самостоятелно без помощта на Германия и се видя какво стана-това което става сега с/у Украйна,-захапаха финландското дръвче,независимо че нападнаха с 10000 към 1 в военна сила!Взеха територия,с най -много загуби за цялата си история към съотношение над противника си в сила./другият такъв случай е от 1905 г. в Руско-Японската война,когато губят войната с числено превъзходство в кораби 10 към 1 Японците им показват един много важен урок,че освен бойна сила и техника се иска и най-важното- акъл,тоест команден състав с високи оперативни качества,нещо което и сега им липсва в войната с Украйна/ Но тази война не свършва с този грабеж на Финландска територия? Защото тя продължава и в периода 1941-1944 г. и Финландия си връща всички територия.Сталин се опитва отново да ги прилапа след 1944г.,но САЩ и Англия не разрешават,застъпвайки се за Финландия,което остава Финландия в западната част на Англо-Американската коалиция! Така една малка Финландия направи за смях "могучая",така както прави сега Украйна,така както направи и Япония 1905г.А ти ИСТОРИКО чети преди да пишеш,защото отиваш в графата "ТРОЛ"какъвто
  • 141 Адмирал Того

    0 0 Отговор
    Русия не е морска държава и не е в състояние да води Морски битки. Адмирал Вознесенски беше един паркетен клоун на когото показахме как се води морска битка.