Last news in Fakti

11 Април, 2023 09:59 4 151 35

Цветанка Андреева пред ФАКТИ: Президентът ще влезе в много обяснителен режим, ако се стигне до третия мандат

  • цветанка-
  • андреева-
  • радев-
  • президент-
  • къбинет-
  • възраждане

Колкото по-бързо Румен Радев  остави изпълнителната власт и успее да съхрани позитивен спомен за служебните си кабинети, толкова е по-добре за него, казва политологът

Цветанка Андреева пред ФАКТИ: Президентът ще влезе в много обяснителен режим, ако се стигне до третия мандат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще се стигне ли до компромис за съставяне на редовно правителство… Дали ГЕРБ-СДС ще направи усилие и ще се обърне към партиите. Възходът на „Възраждане“… Пред ФАКТИ говори политологът Цветанка Андреева.

- Г-жо Андреева, виждаме как се държат политическите партии. Може ли със сърдене да се управлява държава?
- Със сърдене не само държава не може управлява, но не може и да се консолидира електорат. Виждаме какъв е фонът, на който се развива политическата криза и поредното очакване за свикване на поредния парламент. Всичко това е тревожно и опасно. Имаме една слаба нелегитимна, дори безконтролна власт, която се осъществява от президента в условията на един по-скоро за мен извънреден режим. Нарушен е правният ред в държавата, виждаме отслабени институции, общество, което не гласува, дестабилизирани власти. Паралелно с политическата криза виждаме и институционалната криза, защото се засилва войната между олигарсите и прокуратурата. Визирам олигарсите, които са в нелегалност зад граница как се изживяват като моторна реформа в прокуратурата. Виждаме, че политическата криза се е пренесла и върху държавата. Така че сърденето е последният подход, който може да бъде използван от партиите.

- Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза преди изборите, че вторият трябва да подкрепи първия… Защо не го виждаме?
- Защото те се надяваха да бъдат първа политическа сила и при тази схема коалиция би била работеща. С това си твърдение той постави диагноза на собствената си политическа несъстоятелност, защото той доразвива тезата си, че ако това не се случи – вторият да подкрепи първия, каза, че вторият ще бъде наказан.

- Но къде остават принципите - когато кажеш нещо, да го изпълниш…
- За жалост отказът от власт, който ще наблюдаваме за пореден път, показва, че не само посланията в предизборната кампания се променят, но и се различават от действията, след като се конституира властта. И това е така, защото се правят необходими компромиси и се постигат консенсуси. Проблемът е с принципите, както казвате, принципите, които изповядваш, а в случая „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са изключително ориентирани в идеологията на евроатлантизма. И това е не просто като геополитическо понятие, а като функциониране на демокрацията, пазарната икономика. За тях опасното е, че се отказват да конституират това мнозинство в парламента, което обществото много ясно показва, че го иска. Ако погледнем в цифри съотношението в парламента, ще видим, че над 70% от партиите са идеологически близки, така че има възможност и за управленско, и за конституционно мнозинство, което, за съжаление, за пореден път няма да се състои.

- В този смисъл първите два мандата обречени ли са…
- Поне по начина, по който да се изгради силно функционираща изпълнителна власт, такава възможност към този час, защото може да има и друго развитие от утре, аз не виждам. Не виждам много ярки разпознаваеми фигури, които да поемат управлението на държавата по ресори, които да поемат отговорността да се случи кабинет. По-скоро бихме станали свидетели на кабинет тип „експертен“, който да е консенсусен, но без разпознаваеми ярки политически личности.

- С третия мандат „експертен кабинет“ или с един от първите два…
- Ситуацията в парламента е много интересна, ако говорим за третия мандат, защото виждаме коя е третата политическа сила. Президентът ще трябва да влезе в много обяснителен чисто политически режим, ако се стигне до третия мандат. Ако го връчи на „Възраждане“, с които между другото той има близки идеологически схващания в чисто политически план и това се отразява на вътрешнополитическото поведение на президента, това би променило управленската перспектива пред България.

- Заговорихме за „Възраждане“, а те в същото време внасят подписи за референдум. Тази позиция се оказа печеливша при тях, защото са последователни?
- Печелят от това, защото се заиграха със страховете на хората, на които първо им внушиха всички опасения и страхове около присъединяването към еврозоната. Те пропагандираха изцяло в защита на позиция срещу обединена Европа, а след това инициираха тази подписка за референдум. Интересното при нея е това, че подписката надминава като брой участващи броя на хората, които са гласували за тях на изборите. Това изкарва „Възраждане“ от полето на българския национализъм, навлизайки в това на руския консерватизъм.

- Как гледате на това, че Румен Радев бърза да свика 49-то Народно събрание?
- Това е стратегия, която обслужва него самия. Колкото по-бързо президентът остави изпълнителната власт и успее да съхрани позитивен спомен за служебните си кабинети в обществото, толкова е по-добре за него. Всеки ден във властта компрометира и самия него, и кабинета му. Виждате, че вече никой не говори за президентска република като алтернативен вариант на кризата, защото се видя, че управлението на Радев е слабо. Той записа няколко неуспеха - не се присъединихме към еврозоната, не ни приеха в Шенген, имаме несбъднат План за възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 едва ли

    20 46 Отговор
    Да се връчва мандат на "Възраждане" е безсмислено.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къв обяснителен режим, ма пундо?

    63 18 Отговор
    Коя си ти, че да ти се обяснява президента на теб? Избира - а ти приемаш! Точка!

    Коментиран от #14, #29

  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    15 41 Отговор
    (П)РЕZИДЕНТА ФИГУРАНТ НЯМА ДА ....... ВЛЕЗЕ В ОБЯСНИТЕЛЕН РЕЖИМ , ЗАЩОТО Е ........ ВОЕНЕН И ......... ДИКТАТОР ....... ФАКТ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Един от всички

    57 5 Отговор
    Да не сме в президентска република че той тря да се обяснява за действия и бездействието на колективната безотговорност на 240 мишка който незнам как още са живи не живеят ли сред хората и народа незнам...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ОООО ДА

    8 34 Отговор
    Неговите хора КОПЕЙЧО ,РУБЛИЙЧО НАЙ си ги тачи нали са от едно котило за нашата родина РАЦЦИЯ.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 9 Отговор
    Още малко и Радев ще е виновен ,
    че полиТУТКИТЕ ни не могат да сглобят кабинет 🤔❗🤔❗
  • 10 Ххх7

    36 10 Отговор
    Ревете от Възраждане предатели

    Коментиран от #13

  • 11 Чики-Рики

    27 3 Отговор
    Ами ще влезе! Заради телевизионни,, гастрольори,, , като теб,ще му се наложи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Роналд Рейган

    12 8 Отговор
    Виждам нова вълна на изтичане на деца от България и това трябва да е сигнал за българските политици.ВСИЧКИ ПАРИ ЗА КГБ И ДС, НЕНАСИТНИТЕ
  • 16 тази

    33 6 Отговор
    само тука я нямаше обикаля всички студия като не дарена сватя вече ме е страх да пусна телевизор
  • 17 Иванчо

    32 9 Отговор
    Тая коя е, че да дава акъл на Призидента?! Да си наляга парцалите и да мълчи!

    Коментиран от #23

  • 18 Азим

    27 4 Отговор
    Ако не е виновен Путин, ще е виновен Президентът...
  • 19 Иво

    6 24 Отговор
    Проблема е че шайката начело с Радев умишлено водят България на изток към Евразия. За разлика от иZраждане тези го правят подмолно. Ако не се формира прозападно правителство оставаме глуха и бедна източна провинция.
  • 20 Куха лейка взета за политолог

    23 5 Отговор
    Каква ще е вината на президента, ако трябва да прави отново служебно правителство?
  • 21 УСА боклук

    17 4 Отговор
    От къде си получаваш парите къзъм?
    Да не си козяклийско хранениче?
  • 22 Гола вода

    23 4 Отговор
    Изказвания на Цетанка. То добре че е президентът. Все пак българите трябва да разчитат на някой. Партиите не стават. Доказали са го.
  • 23 Иванушка🇺🇲

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Иванчо":

    Много си строг бе Иванчо. Да не си станал бодигард на др. Радев.
  • 24 ИВАН

    20 3 Отговор
    Не съм му фен на Радев, щото е натовец, ама такива цветанки, вместо да дават акъл - могат да правят други неща с устите си например.
  • 25 Ела да ти кажа

    12 1 Отговор
    Това недуразомение както и много други. Се появяват когато една държава и обществото и деградира. Тоя от възраждане примерно е просто гъба дето расте върху изгнило дърво. Тези хора са част от процеса при гниене и разграждане. Те са като червейте на мухите. Как стигнахме до това положение ли. Ами дълги години един толуп разяждаше всички институции с корупция и шуробаджанащина. След това неадекватната реакция на няколко сезонен грип. Уби от страх всички мозъчни клетки. На няй лабилните и слаби членове на обществото ни. Сега тези паразити просто изяждат каквото е останало. От някога прагматичния здрав разум на българин.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 фбр

    9 3 Отговор
    Тъпа герберка с десебарски уклон !
  • 28 ха ха

    7 1 Отговор
    е как да е ? пети избори а партиите не видяха че трябва да променят методите си , играят си на искали не искали ще ни изберете , защото нямате друг избор
  • 29 Мухаха

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Къв обяснителен режим, ма пундо?":

    Я се гръмни! Никой не е избирал президента за да взема политически и управленски решения! Ролята му е представителна и на главнокомандващ (пази Боже!) В този смисъл той отдавна дължи обяснения на всеки един българин за простотиите и самозабравянето. Грехът е повече на ласкателите, които му нашепват небивалици, но пък мъжага и пилот да се оплете толкова лесно...? Или има поети ангажименти и след краткия плонж пред американското посолство преди преизбирането, вече няма задръжки?

    Коментиран от #33

  • 30 Цветанке, нищо

    7 4 Отговор
    не разбираш! Народът НЕ иска да сме джунджури, без пол и без нормални семейства. Не иска война, която за нас е безмислена и ще бъде унищожителна. От "съюзниците" ни напоследък само провали и диктат идват. На народа му писна от тези иуро джунджури на власт. Китай много добре отсвири акушерката, която се опита и там да се държи, като с нас. Но я унизиха с право! Време е и ние да ги пратим..... И защо не, третият мандат? Нима Бойко с кюлчетата или Продажната Промяна да са по-добър вариант за България? Възраждане е народът. Бойко е мафия, а ПП-ДБ са американски агенти! Е, кого да избере тогава президента?
  • 31 Дебил Герберов

    4 2 Отговор
    На Цецка няма кой да и чете ЗЕМЕДЕЛСКОто ЗНАМЕ и стана придворен тиквен политолог.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ела и му ги вземи

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мухаха":

    Обясненията, смотаняк! Лалай колкото щеш, пък президента ще си прави каквото реши! Ако ти стиска, промени нещата!
  • 34 Толкова глупави и

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ела да ти кажа":

    Неверни разсъждения отдавна не бях срещал! То, за да разсъждаваш, трябват акъл и знания, все пак!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.