Last news in Fakti

14 Април, 2023 10:00 6 263 51

"Мечешката услуга", която Макрон направи на Тайван

  • китай-
  • франция-
  • тайван-
  • еманюел макрон-
  • си дзинпин

Американците предварително дадоха да се разбере, че преговорите на Макрон нито с Техеран, нито с Москва са довели до успех и заради това не възлагат големи надежди и този път

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С изказванията си след посещението в Пекин френският президент само увеличи заплахата от китайско нападение срещу Тайван. Но пък Макрон уреди в Китай поръчки за френските компании, отбелязва Александър Гьорлах.

С посещението си в Китай френският президент Еманюел Макрон за пореден път доказа, че му липсва дипломатическа тежест и прави лоши услуги както на ЕС, така и на останалия свободен свят. Политикът бе горд от поканата за няколкочасов личен разговор със Си Дзинпин. Изглежда - по време на разговора китайският президент е обсипал Макрон с толкова много комплименти, че при завръщането си в Париж той обяви, че Европа не бива да допуска да бъде манипулирана от САЩ по отношение на Китай.

Тъкмо този е езикът на Пекин, в който Европа се разглежда като придатък към Вашингтон. Комунистическата номенклатура се отнася с неприязън към ЕС от една страна заради това, че Китай има нужда от тази част от свободния свят за икономическия си подем. Второ (и по-важно) - защото Си иска да вбие клин между нациите от свободния свят и да ги раздели. Тъй като ако Си изпълни заплахите си и нападне Тайван, реакцията на свободния свят към демократичните партньори в Тайпе ще има значение. Макрон се застъпва за това Европа да не се превръща във "васал" на САЩ (точно така казват и в Пекин), но оставя без отговор въпроса каква е алтернативата, ако Тайван бъде анексиран от Китай.

Френската икономика ще бъде възнаградена

С тридневната военна блокада на острова по уикенда китайската армия демонстрира пред света, че Пекин е готов за нападение. И ако Франция - единствената останала ядрена сила в ЕС - заявява, че няма да се присъедини към Вашингтон в защита на свободата на застрашения Тайван, в кабинета на Си със сигурност ликуват. Не е нелогично да се предположи и, че това изявление на Макрон е било внимателно обмислено. Както и, че то ще бъде възнаградено от Пекин с поръчки за френската икономика. По време на посещението си в Китай френският президент бе придружен от 60 представители на индустрията.

Трагичното е, че с изявлението си френският президент направи по-вероятна атаката срещу Тайван. Защото Си Дзинпин се е поучил от грешките на Владимир Путин. Руският президент бе напълно изненадан от единството, с което свободният свят подкрепи Украйна, когато тя беше нападната от него. "Кримският момент" на Си бе потушаването на демократичното движение в Хонконг. Реакцията - няколко критични имейла и доста хапливи коментари в пресата - бе същата като след руската анексия на Крим през 2014-а година.

Оттам нататък обаче и Доналд Тръмп, и наследникът му Джо Байдън поставиха ясни граници за Китай. Тръмп възприе правното положение, съгласно което Тайван трябва да бъде снабден с оръжие, за да може да се защитава от Китай и задълбочи отношенията с острова. А Байдън отиде дори по-нататък и обеща на няколко пъти да защити острова при евентуална атака на Пекин.

Тайван не се управлява от сепаратисти

Трябва да се повтаря постоянно: противно на твърденията на Пекин, Народната република никога не е властвала над Тайван. Респективно Тайпе не се управлява от сепаратисти, а от легитимно правителство, избрано демократичнно на свободни и честни избори. Пекин е обезпокоен от успехите на демокрацията пред прага му, защото се опасява, че хората в Народната република могат да вземат пример и един ден да свалят комунистите от власт. Този страх не е напълно неоснователен: в държавата с 1,4 милиарда население членовете на Китайската комунистическа партия са по-малко от 100 милиона. Ако отново се стигне до общонародни протести срещу Си и партията, както през ноември миналата година, Тайван би бил изпитана демократична алтернатива на диктатурата в Пекин.

Пътуването на Макрон до Пекин бе пълен провал, от който ще пострадат най-вече хората на острова. В крайна сметка се оказва, че скептицизмът на САЩ към посещението не е бил неоснователен. Американците предварително дадоха да се разбере, че преговорите на Макрон нито с Техеран, нито с Москва са довели до успех и заради това не възлагат големи надежди и този път. Още веднъж става ясно, че Германия трябва добре да се позиционира във външната политика и политиката на сигурност, тъй като от Париж не идват надеждни идеи. Но и курсът на канцлера Шолц към Пекин е дружески. От гледна точка на Си двете основни държави от ЕС не представляват заплаха за неговите планове за евентуално нападение срещу Тайван.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    32 21 Отговор
    Французите да си гледат френската любов и революциите.

    Коментиран от #5, #48

  • 2 Макароня

    40 3 Отговор
    освен баба си никой друг не може да подлъже!
  • 3 Последния Софиянец

    67 4 Отговор
    Макрон заведе цяла група бизнесмени в Китай и си оплете кошницата.Пука му за жълтурите от Тайван.Той собствения си народ не жали.
  • 4 Бил обединен

    61 10 Отговор
    "свободният свят" хо хо хо, едни евреи поробили европа. Не сме слепи.
  • 5 Боляр

    24 27 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Можеш само да мечтаеш за държава като Франция, Ганьо!

    Коментиран от #34

  • 6 а ъъъ

    36 3 Отговор
    Макарона не може.да.си оправи собствената държава тръгнал света да оправя.
  • 7 Тайван произвежда 40 % от чиповете

    16 53 Отговор
    в света, затова е толкова важен. Когато Русия нападна Украйна целият свят се обедини срещу Пу, същото ще се случи и със Си, ако нападне Тайван. Си да не се заблуждава - при атака срещу Тайван ще срещне американските самолетоносачи въоръжени с ракети и самолети !

    Коментиран от #10, #33, #36, #37, #46

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Китай

    57 10 Отговор
    предлага търговия и просперитет, докато САЩ предлагат само война, робство и унищожение на културата. Само европейците са готови да се откажат от собствените си интереси, за да служат на САЩ, защото европейците са гейове.

    Коментиран от #38

  • 10 Наблюдател

    55 11 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван произвежда 40 % от чиповете":

    Спрете да повтаряте тази глупост Краваристан и колониите и не са целия свят отдавна. 95% от страните в света не са наложили никакви санкции на Русия. И всъщност я подкрепят скрито, точно защото мразят запада. А и в самите страни американски изтривалки нещата се променят и то доста бързо.

    Коментиран от #21

  • 11 Дедото

    11 45 Отговор
    Президента Макрон е социалист и политически ветропоказател. Канцлера Шолц също е социалист и двамата държавни ръководители са близки до комунистите. Най вредните държави в света са агресивна и корумпирана Русия, комунистически Китай и режима на аятоласите в Иран. А и трите режима са силно зависими от западните икономики, пазари и нови и модерни технологии и Ноу хау, а без тях са гола вода и кал по врати. Режимите от Китай и Русия непрекъснато се опитват да вбият клин между единния западен свят.
  • 12 Напълно подкрепям

    44 5 Отговор
    неотдавнашните изявления на френския президент Макрон, а именно, че Европа трябва да преследва собствените си интереси и да престане да бъде кученце на САЩ.

    Коментиран от #40

  • 13 Двете най смешни думи

    38 2 Отговор
    "Свободният свят"

    Коментиран от #18

  • 14 дядото

    44 2 Отговор
    какво означава ес и останалия свободен свят.според тези думи,излиза че всички народи и държава,които не желаят да са васали на нато и ес не са свободни.нагла словесна еквилибристика
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Макрон

    39 4 Отговор
    „Не ставайте американски последователи“: антиамериканската позиция на Макрон; Признава провала на Запада в Украйна
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И третата

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "Двете най смешни думи":

    ДЕМОКРАЦИЯ…… изречена от американски политици.

    Коментиран от #22

  • 19 Ха ха ха

    40 4 Отговор
    Само едно не ми е ясно, кога мисирките ще престанат да употребяват израза свободен свят за страни, в които цари цензура и липсва свобода на словото и информацията и се спират алтернативни медии?
  • 20 Гладен

    34 4 Отговор
    "... ако Тайван бъде анексиран от Китай."
    Че той си е част от Китай. Ако утре някой град у нас да иска да си назначи правителство понеже не е съгласен с политиката в София ще му бъде ли разрешено и дали после София ще иска да го анексира?

    Коментиран от #50

  • 21 Питане

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Като си толкова наблюдателен, научи и нас коя е алтернативата на демократичния западен свят?
  • 22 И не на последно

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "И третата":

    Място - придатък на ж полов орган
  • 23 Ламби

    28 1 Отговор
    Ами Макарона си гледа своя интерес.
    Вие помислихте, че е отишъл да брани вашия ли?

    Само у нас останаха будали, склонни за кухи фрази да режат жива плът от наципналния си интерес!
  • 24 ежко

    24 2 Отговор
    Явно Макрон почва да проглежда и ското ще му спретнат майдан.Как може да се цепи от всеобщите и неоповержими "истини" спуснати от САЩ?
    А колкото за автора -вижте кой му е плащал, да не се чудите защо анализа му е такъв.Няма как да е различен, когато лапаш чужди пари да нищоправене.

    Коментиран от #41

  • 25 ЕВРОТО

    18 0 Отговор
    А ние повярвахме на МАКАРОНА за макетата.
  • 26 Одит

    13 2 Отговор
    Според Зеле в Киев са сепаратисти! 2014 с преврат свалиха демократично избраното правителство!
    Чанкайшек значи не е бил китаец!
  • 27 Както винаги

    8 4 Отговор
    Ганчо цъфнал, вързал и затова обича да реве на чужди гробища.
  • 28 Ха ха ха

    3 6 Отговор
    Е то макрончето от край време си е едно голямо недоразумение със склонност към старици , та защо трябва да се учудваме на поредните му бръщолевения .
  • 29 Ундердог

    5 0 Отговор
    "няколкочасов личен разговор"?! Масажи ли му е правил? Колко лица са участвали в тези разговори?
  • 30 желязна логика

    22 0 Отговор
    В статия се споменава няколко пъти "свободен свят" сякаш е каста. Неудобната истина, че този "свободен свят" не е нищо друго, освен васал на САЩ се определя като пропаганда и коварно говорене на Китай. Тъжно, но от истината боли.
    Макрон си знае, че от него геополитик не може да излезе (просто е част от "свободния свят" и няма право на мнение), но не може да е се признае, че се опита да извлече икономически дивиденти за френския бизнес. Както е тръгнало, скоро "свободния свят" ще трябва да пита господаря САЩ дали има право и на икономическо развитие. Горките САЩ, един ден ще трябва да ни посочват, че слънцето е изгряло, иначе "свободния свят" ще си стои в затъмнение, а ония не свободните ще си живеят, както биха искали всички
  • 31 Тома Неверни

    19 0 Отговор
    Що , да не би да не е вярно , че Европа се превърна в придатък на САЩ? И поради що Макарон да не осигурява поръчки за френската индустрия? Явно се забравя как САЩ прецака точно Франция, като изнуди Австралия да се откаже от сключен договор за подводници за около 50 милиарда ? Щото след 20 години щели да имат демократични , американски?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Самолетоносач

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван произвежда 40 % от чиповете":

    Не помниш ли ? Американските самолетоносачи бяха тръгнали да плашат и Северна Корея по времето на Тръмп и изведнъж завиха силно в дясно. Големи мишени лесно се удрят.
  • 34 Ходих

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боляр":

    Ама французи в Париж не видях . Тук таме някой бял , иначе все едно бях в Африка ,, Ганю ,,
  • 35 Другият един

    7 0 Отговор
    Няма да мине номера със ходене в Китай при Си Москва не вярва на сълзи!!! Трябва да се ходи на червения килим в Кремъл Той Бисмарк е казал с руснаците или честно или никак ама кой да чете
  • 36 Ради

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван произвежда 40 % от чиповете":

    Една ракета Кинжал унищожава ядрено бомбоубежище. И един самолетоносач няма да е проблем:)
  • 37 И не само това!

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван произвежда 40 % от чиповете":

    При евентуален конфликт и Европа ще смени курса! Нищо че сега нежно галят слуха на другаря Си (ех, че звучно и лирично име). И Европа ще сме курса, щото едно мило отношение към китайския комунист, ще докара лоши надежди в главата на другаря Пу (много мила и фина личност). А с това още повече закъсала Европа. Не са чак толкова прости европейците. А и чудно какви поръчки ще правят китайците при френски фирми, като сме свидетели на обратното: целият свят поръчва в Китай. И Китай се превърна в работилницата на света. Та, тези китайски поръчки към Франция ще им повярвам САМО ако поне една се случи реално, а НЕ само с добри пожелания!
  • 38 Е, много бързо забрави дережето на

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Китай":

    целия свят само до преди 1 година!!! Освен търговия и просперитет, Китай предлагат отвреме навреме и биологично оръжие като covid19 примерно. Айде да не се заблуждаваме относно Китай! Освен биологично оръжие, предлагат и разселване на своите граждани из света. Така няма да им е нужно да водят войни, щото така или иначе да нападнали света буквално като скакалци! И отърване от тях няма.
  • 39 Тоз път съм на едно мнение с тоз автор

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    За халифата французите сами са си виновни и то още от миналия век. Същото ги чака и германците. Ние засега се държим... Или просто халифатът ни отбягва...
  • 40 И какви са интересите на Европа?

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "Напълно подкрепям":

    Да стопли отношения със сърдечния съсед в лицето на Русия? Ти да не си Коцето под прикритие, бе?
  • 41 Майдана на макрон е спретнат вече.

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ежко":

    От самите французи. Няма нужда и втори да има, щото достатъчно добре се е оплел и с 1-вия Майдана.
  • 42 ЦРУ

    6 0 Отговор
    Не справо Виетнам опука френската империя в ИНдокитай че дори чакаха помощ от САЩ за Виетнам защото виетнамците направо ги разпердушиниха
  • 43 Грую

    9 1 Отговор
    Чудно,нека Дойче зеле обяснят кво и се случи на Германия като си поиска златния резерв,после да обяснят кво се случи след отказа не Германия за дотация на америте. Да обяснят колко на брой са американските бази на територията на Германия и защо Германия няма армия а само такава с представителна функция,ей тъй за забавление. Нека обяснят,защо еко талибаните толкова обичат да цакат Германия и атакуваха атомната и енергетика като неприемлива и я принудиха да си закрие ядрените мощности и сега същата Германия за да си компенсира недостига на енергия горят въглища като замаяни в ТЕЦ овете си. Да обяснят защо Германия започва втората световна война,защото сегашната гавра с нея не е по различна от тази която е била тогава ,само с разликата че тогава с Германия се е гаврила Франция а сега е Америка . И егати и колективния запад в който някога всеки е бил враг на другия,падение неземно. Обяснете бе Дойче зеле на нас простоватите що така или вие сте Америка веле.

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДебиленВюрстен

    5 0 Отговор
    Свободният свят китайците го пратиха на летището да си купи билет като обикновена скумрия...
  • 46 ДебиленВюрстен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван произвежда 40 % от чиповете":

    Прегледай се спешно!
  • 47 ДебиленВюрстен

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Грую":

    Тез тъпунгери на един въпрос ако ти отговорят-отиват на борсата...
  • 48 Атлантик плюс

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Затова пък Анабел Бърбок е атлантически дипломат от класа.
  • 49 Независима държава в 1л.ед.ч.

    2 0 Отговор
    Няма свободен свят. Аман от манипулатори. В държавите има две основни групи. Първата се състои от управляващите (най-облагодетелстваните) с тяхното задкулисие (някъде са корпорации, другаде - финансови кръгове или духовници) и обслужващите (антуража). Втората група са управляваните, народа, стадото, което трябва да се стриже, дои и коли (плащане на данъци и такси, пращане на война и т.н.).
    Намерете статии или събеседвания с хора, които разбират китайците и тяхната политика, техния светоглед. Китайците няма да стрелят срещу братята си в Тайван. Военните им маневри са демонстрация срещу САЩ.
  • 50 Независима държава в 1л.ед.ч.

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гладен":

    Тайван са признати за самостоятелна държава от само 12 (дванадесет) държави.
  • 51 Червения щит

    0 0 Отговор
    Има една слабост никога не може да избяга от парите