Last news in Fakti

18 Април, 2023 13:00 2 876 47

Николай Слатински: В навечерието на новия световен ред

  • танк-
  • бахмут-
  • украйна-
  • победа-
  • русия-
  • руска агресия

И ролята на победата на Украйна над Русия

Николай Слатински: В навечерието на новия световен ред  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се абстрахираме от ежедневните детайли да да погледнем на процесите отгоре и по-дългосрочно.

Защо аз твърдях преди 24 февруари, че Войната на рашизма срещу Украйна е неизбежна, а на 23 февруари написах, че до нея остават броени часове?

Защото за разлика от огромното множество анализатори на Запад, аз не разглеждах тази Война като аномалия като анормалност, а като ариергарден бой с отстъпление на досегашния световен ред.

Досегашният световен ред се сформира постепенно след края на блоковото противопоставяне. Част от него бе и базисната сделка на Запада с Русия – Западът получава по нормални (в отделни периоди и по занижени) цени енергийни суровини от Русия, а за сметка на това си затваря очите за действията на властта на Русия вътре в Русия.

От досегашния световен ред печелеха много – и на Запад, и в Русия. Един от структурните негови дефекти беше, че Китай не бе съставна част от основното му уравнение.

Този досегашен световен ред беше се изчерпал и съществуваше по инерция. На сцената с претенции за една от първите цигулки в главния геостратегически оркестър излизаше Китай, а Русия на Путин не можа (не пожела) да се развие като модерна и просперираща либерална демокрация, изпадна в тоталитарни конвулсии, съхрани нищожен дял от световния БВП и на практика загуби правото на мястото, което досегашният световен ред ѝ бе отделил, изхождайки от спомена за биполярното противопоставяне.

За геополитическия побъръкания и психологически увредения Путин, остана – той така смяташе – един-единствен ход – да удари по масата с военния си потенциал (с военната си потенция) и да изплаши света с ядрените си гениталии. Естествен резултат за това бе Войната срещу Украйна, за която той намекна през 2008 г. в Мюнхен, и написа първата страница през 2014 г. с анексията Крим. За един политически бандит, превърнал върхушката на държавната власт в организирана престъпна групировка, друг полезен ход очевидно нямаше.

Досегашният световен ред се надяваше да оцелее и да продължи да съществува, като асимилира Войната на Русия срещу Украйна на принципа – Русия да не загуби, Украйна да не спечели. Абсолютна илюзия. Най-вече защото той се бе изчерпал и подобен подход означаваше или неговата агония, или негов разпад чрез взрив (навън) или срив (навътре), като на мястото му останат хаос и анархия, или поне ан-архия – т.е. геополитически вакуум без нито един полюс, без нито една носеща конструкция. Това би било ритуално самоубийство на Запада.

Проблемът е, обаче, че твърде много политици, бизнесмени, организации, структури, явни и тайни образувания, легион закрити общности и общества печелеха от досегашния световен ред. Той за тях бе печеливша сделка, в която инвестициите имаха колосална степен на възвращаемост. Ето защо в момента, в който стана ясно, че украинското контранастъпление може да съкруши Русишя и така да съкруши окончателно този досегашен световен ред, от различни страни, служби, финансови магнати и транснационални, наднационали и национални корпорации започна масова мобилизация за контранастъпление срещу украинското контранастъпление.

В момента, пак да го кажа – говоря го от доста време, върви агресивно контранастъпление срещу украинското контранастъпление. Напразно! Това са ариергардни боеве с отстъпление на един отиващ си и дори отишъл си световен ред.

Досегашният световен ред е неспасяем, той не може да бъде реанимиран. На негово място ще дойде нов световен ред. И той ще бъде позитивен, конструктивен, стимулиращ развитието и водещ човешката цивилизация към по-добро бъдеще. Но това ще стане само ако Украйна победи Русия!

Така се получи, че съдбата на новия световен ред е свързана пряко с победата на украинското контранастъпление!

Това е сегашната историческа истина и не подлежаща на обжалване историческа присъда.

Според мен Украйна ще победи Русия.

В новия световен ред ще бъдат сурово изолирани и безкомпромисно маргинализирани

както псевдодържавни терористични групировки, които действат като държавоподобни организирани престъпни групи (такава е Ислямска Държава),

така и държави, изградени по модела на организирани престъпни групи, които действат като терористични групировки (такава е Рашистка Държава).

В новия световен ред ще се пресичат от корен всякакви патогенни симбиози и синергии на организираната престъпност и тероризма, а такива всяко по своему са и Ислямска Държава, и Рашистка Държава.

Разбира се, много е важно дали Западът ще осъзнае това предизвикателство, дали ще се намерят далновидни и визионерски стратегиращи западни лидери, които да дадат шанс и тласък на новия световен ред. Разместват се геотектонични плочи. Всяко развитие е възможно, но най-доброто за света е идването на този нов световен ред, за който говоря. Този нов световен ред е най-добър и за Запада, и за Европа, и за България. Също така той е най-добър и за онази Русия, която ще оцелее след Путин.

Ако иска да оцелее, Русия ще оцелее. Друг въпрос е дали тя иска да оцелее. Да се надяваме, че иска.

Но едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    65 14 Отговор
    САЩ и ЕС отиват в канала.

    Коментиран от #4

  • 2 Делю Хайдутин

    64 9 Отговор
    И как си представяте победа на Украйна над атомна сила като Русия.Много ми е интересно?
  • 3 Някой

    63 9 Отговор
    Реви, сороидче. Новият световен ред идва и ще те отнесе като куцо пиле домат. То си е за рев, де. Ще останеш без грантове...
  • 4 ТИРбушон

    15 44 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако ЕС съюз отива в канала, тогава и ти също, умник Гюро. Ама какво ли се очаква от руский трол?!

    Коментиран от #42

  • 5 Кво само ни го навирате

    53 8 Отговор
    Тоя льохман джендарски. Нищо вярно. Украина ще бъде смазана
  • 6 Анализът е добър

    46 6 Отговор
    Във всяка една детска градина ще му повярват.
  • 7 Животът

    43 4 Отговор
    на човек, живеещ в противоречие със самия себе си не е лесен...
  • 8 кнаус 485

    41 6 Отговор
    Не звам за краварите и пуделите,но знам,че т.нр. експерт отдавна плува в фекалния канал срещу солидно заплащане....
  • 9 Ранко Петров Петров

    40 9 Отговор
    Слатински.Ти си си бил винаги идиот,тъпак,и такъв ще си останеш.Със затъмнени розови очила ..Новият световен ред идва ,със загубата на Украйна,със намалената и територия,(да не кажа изчезнала територия.)...Ще последват трусове в Европа,Щатите...Да видим кой ще посмее да арестува Путин,или той ще оправи тях....Много се нагаждате и заголвате задниците си....
  • 10 провинциалист

    43 5 Отговор
    Дайте на човека кърпичка, че се е поолял. Иначе относно " а Русия на Путин не можа (не пожела) да се развие като модерна и просперираща либерална демокрация" - либералните демокрации за пореден път показват, че просперират на гърба на разни военни конфликти, които сами организират.
  • 11 Дългият

    35 5 Отговор
    А къде загубихте Китай, Иран, Индия, Бразилия, ОАЕ, Саудитите ? Прекалено се концентрирате върху Русия.
  • 12 Преди 9 септември началникът на

    9 32 Отговор
    Околийското управление на полицията в Дряново залавя всички комунисти. Като кадър на полицая Гешев избира естествен подход, като бивш комунист съумява да използва опита си и разбива мрежата на комунистите. Попитан на какво се дължи успехът му, той отговаря:
    "Много евтино се продаваха и евтино ги купих"!
    Така и днес - нашите путинисти за жълти стотинки и тъпи идеи продадоха и продължават да продават Родината. Правят го с лека ръка, защото тяхната родина е русия !

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 патето Яки

    20 7 Отговор
    побъръкания и психологически увредения мисирек Слатински
  • 15 Сандо

    30 3 Отговор
    И като си припомним,че този човек се мотаеше из вшсоките етажи на властта като експерт,и точно по националната сигурност,ни става ясно защото нашата държава тотално е изгубила националната си сигурност.И вместо журналистите да го смачкат в калта с въпросите си какви ги е вършил,те периодично ни натрапват лъжливите и манипулативните му творения.Творения,фалшиви и политкоректни,но явно добре заплатени.
  • 16 Запад

    19 3 Отговор
    Този псевдо ръси теории с идеологически силно замъглена логика. Той знае какво следва, как и кога ще стане всичко, но остава само Западът да се осъзнае и да се съобрази с бръщолвицитему му за новия позитивен световен ред.
  • 17 Хи хи хиь

    23 3 Отговор
    Тоя експерт от безсилен бяс говори несвързано. Допреди година бе по нормален.
  • 18 патето Яки

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Преди 9 септември началникът на":

    обичаме Русия безплатно
  • 19 Механик

    23 4 Отговор
    Путин умори ковида за два дни. Заедно с ковида умреха и всякакви световни редове на глобалистите.
    Украйна изтече в канализацията, а САЩ изгубиха И ТАЯ война.
  • 20 Механик

    20 3 Отговор
    Въпросния "експерт" и евро-атлантик е дъгогодишен комсомолски, а после и партиен секретар. Досието му на доносник на ДС е дебело като "Война и мир". Учил е в СССР. Първи лизач на номенклатурни дyпapи и бивш заклет разгромител на НАТО.
    Сега го захрани Сорос и смени платната/резбата.
    Като дойдат руснаците, ще първия дето ще ги посреща с хляб и сол и ще напише възхвала на руските братя.

    Коментиран от #37

  • 21 Шаро

    16 3 Отговор
    Този б. О. К лу. К откъде изпълзя? Предсмъртни писъци и бой за последните центове.
  • 22 Азз

    10 2 Отговор
    То са спЕсиалисти...то са АНАЛизатори....да им се начудеш....
  • 23 Име

    11 2 Отговор
    А нямаше ли просто една уговорка - СССР преминава към демокрация, без да се руши социализма, а Западът няма да напада повече и никъде не е нужна да се разширява.

    Хелмут Кол и Роналд Рейгън имаха много ясна представа, че така трябва да вървят нещата - все пак - спечелиха огромни придобивки и т.н., всички тръгнаха на капитализъм, което се оказа - една илюзия.

    И да ставаш и в 4-00 сутринта и да работиш по 12 часа - оставаш си на мястото си.
  • 24 Име

    11 2 Отговор
    А нямаше ли просто една уговорка - СССР преминава към демокрация, без да се руши социализма, а Западът няма да напада повече и никъде не е нужна да се разширява.

    Хелмут Кол и Роналд Рейгън имаха много ясна представа, че така трябва да вървят нещата - все пак - спечелиха огромни придобивки и т.н., всички тръгнаха на капитализъм, което се оказа - една илюзия.

    И да ставаш и в 4-00 сутринта и да работиш по 12 часа - оставаш си на мястото си.
  • 25 ха ха

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "Информация":

    Имаш предвид, че 47 млн са получили българите да се борят с пропагандата на петата колона, предполагам. Щото проруските ххххххх са едва 30% от българското население и от 200 години ни дърпат към азиатската орда. България винаги се е стремяла към Запада както и да го погледнеш. Възраждането е осъзнаване и национализъм идващ от запад. Чистата и свята република на Левски също идва от запад. От степите нищо освен кървави режими и война не сме получили.
  • 26 помияра от кв. слатина

    16 2 Отговор
    жалкия бояджия пак изкара 2 цента с пасквил
  • 27 Павел пенев

    12 3 Отговор
    От вас седесарите останаха само използвани памперси. Задръжте ги за себе си.
  • 28 Макробиолог

    10 2 Отговор
    слатински да не е участник в пътния инцидент на магистралата покрай пловдив,м?....чакай да се сетим той печелеше до вчера от китай---един дето държи търг вериги на запад,логистиката,изнесените производства...и т.н.?т.е. който създаде проблема китай?....който сега печели от войната щото впк чий е?...путин и олигарсите му е като пионерче сравнен тия добри хора,които само през блек рок въртят едни 60 --80 трилиона,ок?
  • 29 Матей преображенски

    11 2 Отговор
    Новият световен ред ли,той е в процес на установяване и зачерква американската доминация,която се руши като карточний домик.Първо щатите бяха изгонени от Сирия,с решаващата намеса на руската армия,после сами напуснаха Афганистан,изтърваха Саудитска Арабия,провалиха се редица опити да завладеят с подлост някои страни.Световната американска колониална система се разпада,влиянието на долара се топи,много страни се освободиха от него и сега са много по-добре.Това е процес,динамичен,везните постоянно се накланят в обратната посока.Накрая и ЕС ще се изметне от американците,няма да издържат така да им сриват жизненото равнище и да им причиняват ново преселение на арабските народи в стария континент.
  • 30 Никой

    3 7 Отговор
    Комунизма ще надгради фашизма това е генезиса на левите партии. Задава се и едно ново чудовище ислямофашизма. Но в крайна сметка те водят да едно и също. Комунизма никога не е идвал на власт от "долу" от " народните маси ". " Комунизмът е чудовищно - налудна амалгама от преобразувани секстанско-старообрядни и хилиалистични бълнувания ,типични за " руската народна низина ". Комунистическия режим побеждава не на база идеология а на база конспирация и последвал терор . Именно масовия терор и насилие е първия кит / стълб / на който се закрепва комунистическия толитаризъм. При фашисткия тоталиратаризъм е обратното: " Пропагандата подготвя терора ",който идва на гребена на " народния вот ". Но народния вот по определение не е толкова "мъдър " " морален " "здрав ". Тук се вмъква и една наша партия,която е трета политическа сила в момента. Така или иначе фашизмът е въобще тоталитаризъм предизвикан от " долу ". Събирателното при комунизма и фашизма ,при двата вида на тоталитаризъм се наблюдава едно почти идентично много бързо " масовизиране " и възцаряване на БЕЗРОПОТНО ЕДИНОДУШИЕ в подкрепа на идеите му. Това четиво не е за глупаци като повечето коментиращи ТУК.
  • 31 ИНЖ

    6 4 Отговор
    А нашият постсъветски "елит" начело с ББ, РР, КК и др. какво да го правим? Кога ще влезем реално в ЕС и НАТО???
  • 32 Точен

    10 2 Отговор
    Нарежда си фантазиите човекът, лошо няма, но какво е това кръчмарско ниво - рашисти, "побъркания" Путин, "ядрени гениталии" ))) И този се пише "експерт по национална сигурност", бил депутат, съветник на президенти и т.н., леле-мале?! Затова толкова прокопсахме за тези 33 години.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    Ще стане, каквото трябва да стане и който застава на пътя му, ще бъде смачкан ! Ще го видим скоро, ще го усетим - престъпниците срещу човечеството ще бъдат озаптени, обикновените хора ще си отдъхнат !
  • 35 Прост краварски ненормалник

    11 2 Отговор
    Вземай си хапчетата редовно дядо Николае и пътя на вилата да ти изтрезнее главата!
  • 36 Бла-бла

    8 2 Отговор
    Доста професорски евроатлантически глупости изчетох напоследък, тези по-горе не правят изключение. Четенето им е излишна загуба на време освен ако не сте психиатър и изследвате пациента .за ментални отклонение или сте данъчен и търсите да санкционирате недекларирани доходи под формата на хонорари от чужди неправителствени организации.
  • 37 Не беше ли преподавател бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Там в оная школа?Така съм чел по-рано.
  • 38 Емо

    4 0 Отговор
    Не е зле да се разбере факта, че българската държава също е криминално-икономическа групировка, която обаче потиска собственото си население, плаща си, за да си затварят очите ЕС и САЩ , и смуче кръвчицата на обикновения българин. Толкова бандитизъм от държавата и големите фирми, банки и пр. не е имало в историята. Истината е, че като всяка корумпирана държава, и българската ще се срути, засега я поддържат изкуствено, но след 20-на години ще се срути икономически и демографски. Тогава крадците ще изчезнат в чужбина с откраднантите от народа пари, а народа колкото е останал, ще започне начисто и от нулата. От първобитно-общинния строй. То без това всичко тук показва деградацията на човека обратно към маймуната.
  • 39 М3 голд

    2 0 Отговор
    Слатински е писал този пасквил поне на две ракии. Ама си спазва заявката, защото е доходоносна. Не ти става ясно какъв е стария и какъв е неговия нов световен ред. Важното е Русия да я няма, да е смачкана. От както го купиха, от предишния остана само името му. Вижте го, задъхва се от злоба и фантазии. Представя желаното за действително и стига до абсурда, че бялото е черно. Какво ли ще каже Георги Първанов за този бивш негов съветник?
  • 40 Вирус

    1 0 Отговор
    Еййй тоя е бил по по най бе що не са го питали нещо и злобата му е поизчезнала
  • 41 резервист

    2 0 Отговор
    Не е хубаво да пишеш публикации надрусан. Да претендираш за пророчески способности с "казах ли ви" е тъпо. Добричка Русия е когато позволява да я грабят неограничено срещу потупване по главата. Лоша Русия е ако поиска да се плаща реалната цена, ако не приема модерния колониализъм. Само за едно си прав. Войната е най-страшното нещо, което може да се случи на човечеството!
    А иначе мястото на руската мечка е в цирка, нали така? Стиска ли ти да и станеш дресьор?
  • 42 резервист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТИРбушон":

    Образовай се малко драги! Какво ще стане, ако Франция излезе от ЕС? До скоро тази възможност изглеждаше абсурдна, днес започна да се говори за нея, а утре може и да се реализира. За чий ни е ЕС по съветски модел?
  • 43 резервист

    1 0 Отговор
    Горещо препоръчвам да се запознаете с изказванията на Джефри Сакс на форума за мир в Гърция. Официалните медии изобщо не го отразиха, защото много боли като те ругаят умни хора. Него поне никой нормален не може да го обвини в русофилство.
  • 44 Алооооооо

    1 0 Отговор
    ААААА НЕ ТАКА СЛАТИНСКИ КЪВ НОВ СВЕТОВЕН РЕД ДЕМОКРАЦИЯТА НАЧЕЛО С БАЙДЪН ЩЕ ПОБЕДИ УРЯЯЯЯЯЯЯ И ТОВА Е НЯМА ДА ДАВАШ НАЗАД ПОБЕДА ПОБЕДА ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ НИКАКЪВ КИТАЙ НИКАКВА РУСИЯ
  • 45 Дядо Петко

    0 0 Отговор
    КолЮ, експерт в областта на националната сигурност. Ей за таквиз експерти, като Колето нямаме нормална държава, пък да не говорим за сигурност. От къде изплува толкоз простотия в нашата България бе хора ?
  • 46 Дядо Петко

    1 0 Отговор
    Слатински, ти от ковид боледува ли бе момко ? Питам, защото казват ,че засягал мозъка.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.